Skocz do zawartości
  • Witaj na forum Attitude

Dołącz do najstarszego forum o pro wrestlingu w Polsce!

Jeżeli masz trudności z zalogowaniem się na swoje konto, to prosimy o kontakt pod adresem mailowym: forum@wrestling.pl

Najciekawsze i najoryginalniej zabookowane finishe walk

Rekomendowane odpowiedzi

• Reputacja:   270
  • Status:  Offline
  • Urządzenie:  Windows

Odgrzewam temat, bo widziałem ostatnio świetnie zabookowany finish w RoH. Walka była pomiędzy Briscoes Brothers i Age Of The Fall (nie pamiętam niestety jaka to była gala, bo oba teamy dość często ze sobą walczyły). Końcówka wyglądała tak, że Briscoes złapali drugi oddech, wykopali z ringu Tylera Blacka i szykowali się do wykończenia Jimmy'ego Jacobsa. Jeden z braci wziął Jacobsa na barana a drugi szykował się do wykonania finishera (Springboard Doomsday Device). Wszystko poszło braciom świetnie, z tym że Jimmy w momencie wyłapywania Clothesline'a od jednego z braci (kurde, zawsze ich mylę, bo obaj wyglądają jak zakapiory;) - spadł drugiemu z "barana" w ten sposób, że przekręcił się w powietrzu i zanim spadł na glebę, w locie (!!!) złapał pierwszego z braci (tego, który wykonywał clothesline z naskoku na liny) w End Day i razem upadli na glebę, ale Jacobs w tym momencie dusił już kolesia w gilotynie. Briscoe, któremu Jimmy siedział na barana, myśląc że akcja wyszła i brat teraz pinuje Jacobsa, zaczął tauntować do publiczności a w tym czasie Jimmy zdusił drugiego z braci i AotF wygrali walkę przez submision!!! Piękno tej końcówki tkwi w jej prostocie i świetnym zgraniu Jacobsa i tego Briscoe, który wykonywał clothesline z lin. Nie było żadnego kaleczenia i zapinania gilotyny na glebie, Jacobs i Briscoe to wszystko zrobili w locie!!! Zanim spadli na glebę - Jacobs miał już przeciwnika w gilotynie i na prawdę zostało to wykonane mega płynnie. Fajny pomysł i rewelacyjne wykonanie!

Lepiej nic nie mówić i wydawać się głupim, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości.

Błogosławieni ci, którzy nie mając nic do powiedzenia, nie oblekają tego faktu w słowa...

88278712552c9632374b21.jpg

• Odpowiedzi 45
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• -Raven-

7

• pitbulljames

2

• iwulBRAND

2

• kr3cik-bmc

2

Top użytkownicy w tym temacie

• Reputacja:   0

Podobna nieco sytuacja miała miejsce w NOAH, gdzie miała miejsce jedna z najlepszych "kontr" w ostatnim czasie. Było to podczas walki The Briscoes vs. Naomiji Marufuji & Takashi Siugura. Briscoes wykonywali doomsday device na Marufujim, jednak w locie Marufuji wyłapał Mark'a w powerslam i przez niego zakończył walkę. Świetna kontra.

Tutaj właśnie ona: http://pl.youtube.com/watch?v=9TAy-bCT8FA&feature=related

Kolejny ciekawy finish to z tegorocznego Chikara "King of Trios 2008", z półfinału turnieju: Eddie Kingston, Ruckus & Joker vs. Delirous, Hallowicked & Helios, kiedy pod koniec walki na ringu pozostał Joker i z tego co pamiętam Helios. Wtedy to bodajże Kingston tak głośno "klepnął", że sędzia pomyślał, że Joker dostał z jakiegoś przedmiotu. Dlatego też ogłosił zwycięstwo BLK OUT przez DQ i ci awansowali do finału.

Tempus Fugit...

Pamiętam sytuację z tegorocznego Lockdownu, walka w której eliminacja nastaje po przykuciu zawodnika do klatki. Team Black Reigna i Rellika chciał przykuć Super Erica. Już zapieli kajdanki, gdy okazało się... że Super Eric spokojnie stoi sobie na środku ringu, a do klatki przykuty był Rellik. Chodziło o to, że Rellik i Eric mieli na ręce taką samą opaskę (wręcz identyczną) i szybko podmieniono ręce, przez co Eric mógł zapiąć Reigna (proszę mi tu nie myśleć o takich rzeczach :) ) i wygrać walkę.

Druga sytuacja: Senshi walczył z Chrisem Sabinem o X Division Championship. Gdy dosyć wolno szykował się do Warrior's Way, na ring wkroczyli kumple Sabina (coś Jackassopodobnego) i zamiast niego położyli na ringu lalkę wprost z sex shopu. Senshi odwrócił się i wykonał Warrior's Way na przeciwnika (przeciwniczkę? :lol: ) Później Senshi wygrał, ale motyw był naprawdę fajny.

W sprawie walki o pas hardcore Kane vs RAven vs Big show. Walka wyśmienita, jeśli chodzi o hardcore. Walka na backstage'u, po całym, terenie hali i końcówka, gdzie Big Show podnosi Ravena, a Kane wykonuje na nim big boota, przez co ci dwaj lądują w skrzyniach??-elementach koło wyjścia dla zawodników. Następnie Big Red Machine leci z leg dropem w dól i pinuje Big Showa, istna rozpierducha :shock:

Roots Rock Reggae

Odpowiedz mi kim jestem!?!

173694779448d910b615175.jpg

• Reputacja:   1

Jak dla mnie jest to walka Ric Flair vs Mick Foley I Quit Match z SS 06. Naprawdę byłem przekonany że Foley wygra bo przeważał przez sporą częśc pojedynku, akcja z pinezkami, drut kolczasty, krwawienie Rica... A tu naraz pojawia się Melina, Ric chce jej wtłuc a tu Mick woła "I quit" ;) Nie spodziewałem się tego. Naprawdę świetne zakończenie ;]
  • 1 miesiąc temu...

Smackdown! 15 listopad 2001

Ostatnia walka przed meczem Winner Take All na Survivor Series pomiędzy drużyną WWF a Alliance . Tag team match w którym po obu stronach liderzy swoich zespołów Chris Jericho & WCW Champion The Rock vs WWF Champion Steve Austin & Kurt Angle. Po długiej i ciekawej walce przewagę zyskują helle. Austin bierze krzesło, wywala sędziego z ringu i uderza krzesłem w nogę Rocka (Jericho leży na zewnątrz). Sędzia ogłasza dyskwalifikacje. Kurt zakłada krzesło na nogę Rocka i go przytrzymuje a Stone Cold wchodzi na narożnik i zamierza skoczyć na przeciwnika. Wtedy na ring wbiega Undertaker, łapie Austina i serwuje mu chokeslam. Odwraca się do Kurta, łapie go za szyję, ale przybiega Booker T i sprzedaje mu superkicka. Angle od razu dorzuca Angle Slam. Momentalnie na ringu znajduje się Jericho. Wyrzuca z ringu Kurta, a Bookera posyła na ziemię bulldogiem i od razu lionsault. Nie zdążył się podnieść a już RVD sprzedaje mu Van Daminator i chwilę potem Five–Star Frog Splash. Patrzy na Chrisa, odwraca się i dostaje chokeslam od Kane'a. Kane odwraca się i chair shot od Shane'a McMahona. Patrzy że biegnie Big Show, jemu też chce przywalić krzesłem, ale dostaje prawym prostym. Na ring wbiega Angle i kolejny Angle Slam. Odwraca się, a tam juz czeka na niego Rock Bottom. Rock cieszy się że jako jedyny stoi i wyłapuje Stone Cold Stunner. Austin patrzy na wszystkie "trupy" wokoło niego i zauważa McMahona, który wyszedł na rampę. Patrzą na siebie tajemniczo się uśmiechając (krąży plotka że Steve ma zdradzić swój team i dołączyć do Vince'a). Smackdown! schodzi z anteny.

Bardziej znane jest to pod nazwą "8 Finishers in 1 Minute and 32 Seconds".

Kozacka końcówka, która ostro podgrzała emocję przed meczem na Survivor Series.

"Chciałbym tak zawszę, rzucić plik na brudne biurko,

Od dziś, mam nowe motto, żyję dziś, umrę jutro,

Za długo wierzyłem, że inna może być codzienność,

Kapitalizm ma to w dupie i nie zmienia nic w wzajemność"

• 2 lata później...

Odświeżam, bo ciekawy temat, a i okazja dobra.

Walki Ultimate X kończyły się już w przeróżny sposób, np. znak X sam spadał w ręce zawodnika stojącego na ringu (Williams podajże), Daniels skakał na liny z samej góry konstrukcji, albo Devon zdejmował literkę za pomocy drabiny. Jeden z ostatnich Impactów dodał kolejne innowacyjne rozwiązanie.

Kendrick bronił swój tytuł przeciwko Abyssowi. Wiadome było, że Monster raczej po linach wspinał się nie będzie, a gdy Brian chciał to zrobić Abyss sprowadzał go na ziemię. Kiedy Monster zdobył przewagę i szykował się do chokeslamu, przy wyrzucaniu przeciwnika w górę, Kendrick podniósł ręce i chwycił pas mistrzowski wygrywając walkę. Takie rozwiązanie nieźle mnie zaskoczyło.

Inne ciekawe zakończenie jakie pamiętam to finish walki LOD 2000 z New Age Outlaws z Unforgiven 1998. Ostatnia akcja- Hawk (albo Animal, już dokładnie nie pamiętam) łapie Road Dogga i wykonuje mu german suplexa. Pin: 1, 2, 3, koniec walki. Sunny, menadżerka LOD już podnosi pasy mistrzowskie, kiedy spiker ogłasza "The winners, and STILL WWF tag team championship New Age Outlaws". Szok i konsternacja dlaczega, przecież to Hawk odliczył przeciwnika. Powtórka pokazała, że kiedy James był pinowany barki Hawka też były na macie (wiadomo, Road Warrior mały nie był i przy takim suplexie nie zrobi mostku, jak np. Angle) i sędzia właśnie na nie patrzył klepiąc do trzech. Było to zaskakujące, ale też genialne rozwiązanie- degeneraci zatrzymali pasy, a rozpędzony Legion of Doom nie zhańbił się porażką.

"Chciałbym tak zawszę, rzucić plik na brudne biurko,

Od dziś, mam nowe motto, żyję dziś, umrę jutro,

Za długo wierzyłem, że inna może być codzienność,

Kapitalizm ma to w dupie i nie zmienia nic w wzajemność"

• 7 miesięcy temu...

Odświeżam, bo temat mi się spodobał.

WWE No Way Out 2005. JBL vs Big Show. Pierwszy i ostatni(?) Barbed Wire Steel Cage match. W końcówce Big Show wykonał Johnowi chokeslam z lin, którym zrobił dziurę w ringu. World's Largest Athlete nie spiesząc się wyszedł z klatki, jednak Bradshaw wcześniej turlając się pod ringiem opuścił konstrukcję. Podejrzewam, że nie pierwszy raz była taka końcówka, ale ja się z czymś takim nie spotkałem:D

Skoro temat już odświeżony to i sam coś dodam ;]

Extreme Rules 2010. John Cena vs Batista - Last man standing. Po wielu odliczaniach do 8-9 dla obu zawodników jeden z nich dostaje olśnienia. Skoro nie dociera do niego siła "argumentów" to może by tak podejść do tego z pomysłem? Wtem John wyciąga z pod ringu taśmę i obkleja Batistę (właściwie jego nogi) do słupka z narożnika. Tym sposobem sędzia odlicza do 10 i Johnny boy zostaje zwycięzcą.

Tak swoją drogą to zawsze mnie dziwiło dlaczego pod ringiem znajdują się różne przedmioty jak np. kije do kendo. Taśmy, młotki, drabiny, krzesełka, stoły, taśmy, narzędzia jeszcze jestem w stanie zrozumieć (pomijam fakt, że takie rzeczy powinny znajdować się na zapleczu), ale kije do kendo?!

• Urządzenie:  Android

Co do pytania o rzeczy pod ringiem, mam dla ciebie kilka odpowiedzi :)

a) pod ringiem znajduje się Sąd Małych Ludzi, gdzie wysyła się każdego kto bije Hornswoggla, jako że są mali, potrzebują oni jakiegoś sprzętu do obrony

b) pod ringiem jest piekło, więc swoje rzeczy trzymają tam Kane i Taker

c) ring jest najbardziej logicznym miejscem do trzymania przedmiotów potrzebnych do gimmick matchy - zawodnik nie musi biec na zaplecze, żeby kogoś pobić niedozwolonym przedmiotem, byłoby to kuriozum, gdyby w trakcie singles matchu ktoś biegł na zaplecze po drabinę kij do kendo czy sledgehammer, na pewno byłby wtedy count out, do tego zero elementu zaskoczenia. Myślę że to funkcjonuje na zasadzie umowy - każdy wie że te rzeczy nie mają racji bytu pod ringiem, ale fani przymykają na to oko :)

• Reputacja:   270

d) Pod ringiem swój dom ma Hornswoggle (w końcu często tam włazi, pewnie z nostalgii za domem :lol: ), tak więc przedmioty należą do niego i zawodnicy - najnormalniej w świecie, podpierdalają je skrzatowi z chaty :lol:

Lepiej nic nie mówić i wydawać się głupim, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości.

Błogosławieni ci, którzy nie mając nic do powiedzenia, nie oblekają tego faktu w słowa...

88278712552c9632374b21.jpg

Był kiedyś na forum taki fajny temat, gdzie wypisywało się rzeczy nielogiczne, na które powinien zwrócić uwagę każdy mark, gdy ogląda wrestling i mówi, że to jest w pełni naprawdę i nie jest reżyserowane. Myślę, że kwestia rzeczy pod ringiem nadaje się idealnie pod ten temat ;)

• Reputacja:   1

Też wtrącę swoje trzy grosze, jednak będą to starcia które odbyły się nie tak dawno temu ;)

John Cena vs CM Punk vs Alberto Del Rio Hell In A Cell Match - świetny motyw z zamknięciem Ceny poza klatką. Gdy John próbował się dostać spowrotem do klatki, Del Rio przypiął Punka i został mistrzem WWE.

John Cena vs Batista 'I quit' Match - akcja z Attitude Adjustment na Batiście z dachu samochodu naprawdę była widowiskowa. Mimo że Dave się poddał, Cena i tak wykonał mu finisher.

U mnie tak króciutko, dodałbym jeszcze starcie JBL vs Big Show (Barbed Wire Steel Cage Match) oraz Cena vs Batista (Last Man Standing), ale to już wczśniej zostało wymienione ;)

!!!FIRE DAMIAN PRIEST!!!
!!!FIRE SETH ROLLINS!!!
!!!FIRE UGLI-EST BELAIR!!!

19206047157224d1ceee4a.jpg

angar31 napisał(a):
c) ring jest najbardziej logicznym miejscem do trzymania przedmiotów potrzebnych do gimmick matchy - zawodnik nie musi biec na zaplecze, żeby kogoś pobić niedozwolonym przedmiotem, byłoby to kuriozum, gdyby w trakcie singles matchu ktoś biegł na zaplecze po drabinę kij do kendo czy sledgehammer, na pewno byłby wtedy count out, do tego zero elementu zaskoczenia. Myślę że to funkcjonuje na zasadzie umowy - każdy wie że te rzeczy nie mają racji bytu pod ringiem, ale fani przymykają na to oko

Ja wiem, że to jest najbardziej logiczne miejsce, ale dajcie spokój. To wygląda jakby techniczni bawili się w Jedi (no bo po co komuś kije do kendo na gali?!) jednocześnie robiąc mega imprezę (inaczej po co by tam było kilkanaście krzeseł, kilka stołów, Danielse koło ring bell'a :lol: ) i wtem jeden z nich patrzy na zegarek:

- Oh shit! 5 minut do gali!

- Chowajmy wszystko pod ring! :lol:

• Urządzenie:  Android

Po prostu to jest absurd niewytłumaczalny z punktu widzenia marka, więc dzieciaki muszą przymykać na to oko ;)