Skocz do zawartości
  • Witaj na forum Attitude

Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Dostep do bota wrestlingowego AI
    Rozbudowane zabawy quizowe
    Typowanie wyników nadchodzących wydarzeń
    Pełny dostęp do ukrytych działów i treści
    Możliwość pisania i odpowiadania w tematach oraz chacie
    System prywatnych wiadomości
    Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    Członkostwo w najstarszej polskiej społeczności wrestlingowej (est. 2001)

Jeżeli masz trudności z zalogowaniem się na swoje konto, to prosimy o kontakt pod adresem mailowym: forum@wrestling.pl

Piłka nożna - dyskusja ogólna

Rekomendowane odpowiedzi

• Reputacja:   1
  • Status:  Offline
  • Styl:  Jasny

Idź pan w ch***j z tym kolesiem, serio, kiedyś go lubilem, ale teraz wali od niego obiektywizmem jak ode mnie przy opisywaniu wynalazków spod szyldu TNA. :roll:

Dobra może nie jest on objektywny ale cholera! Smuda już przegina, Obraniaka wytrzymałem, nawet go trawie ale ten Polański to już przesada. Dlaczego? Napiszę jutro gdyż jestem zmęczony i ide spać.

K1190kicopy_zps3e737bee.png

wce.png

f7afdb0d1f356a3dc6d917539237be7a_original.gif?1367060362

• Odpowiedzi 104
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• Ulicznik Xeb

17

• SweetChinMusic

16

• fanfanfan

13

• Zaq123

12

Top użytkownicy w tym temacie

• Reputacja:   0
  • Styl:  Klasyczny

Ja napiszę co do samego Polańskiego. Oceniać go tylko po tym meczu? Dziękujemy. Czy ja widzę w nim jakieś zalety? Hmm.. w miarę polskie nazwisko, niezła mowa i.. tyle? Tak. Nie strzela bramek, nie wyróżnia się niczym szczególnym. Jak pisałem w sb. Nie pokazał czegoś, czego nie zrobiłby Dudka, Matuszczyk, czy nawet Sobolewski albo Możdzeń. Ale racji nie ma ni Smuda, ni Tomaszewski. Potrzebny nam jest złoty środek. Z jednej strony Ci obcokrajowcy. Jedni mówią: jak brać to tych najlepszych. Inni: jak brać to tych naprawdę połączonych z Polską. Wiecie kto jest tym złotym środkiem jako piłkarz? Podolski. Taka prawda, ale to już koniec. Jeżeli mielibyśmy zastosować tę pierwszą zasadę to należy jak najszybciej brać Meliksona i Perquisa. Jeżeli patrzeć na drugą opcję.. to tak naprawdę nie ma kogo brać. Moim zdaniem aktualny najlepszy skład (osiągalny) dla Polski?

_______________________________Lewandowski

_______________________Obraniak - Melikson - Błaszczykowski

_____________________________Matuszczyk - Dudka

____________________Wawrzyniak - Perquis - Żewłakow - Piszczek

__________________________________Szczęsny

Dobra może przesadziłem i ta moja wypowiedź nie będzie bardzo długa ale chwile mi na bank zajmie :P

Co do wypowiedzi p. Janka zgadzam się z nim w 100%, to co Franciszek Smuda robi z naszą reprezentacją to jakiś obłęd! Po cholere na Boenish, który moim zdaniem pokazuje mniej niż Głowacki, po kiego grzyba ten cały pseudo polak polanski? Dobra, może zaczne od początku. Jeszcze 4 dni temu byłem do niego pozytywnie nastawiony, nie widziałem go na boisku a media trąbiły że jest bardzo dobry. Jednak po krótkiej rozmowie z kumplem, który wysłał mi urywki jego wywiadu dla jakiejś niemieckiej gazety gdy grał jeszcze w U-21, przeczytałem to i własnym oczom nie wierzyłem. Napisane było tam że nic nie liczy się dla niego tylko gra dla reprezentacji niemiec. A tutaj co?! Polański gra dla naszej reprezentacji, ale kogo to obchodzi?! Jakoś nie przekonuje mnie te naturalizacja i szczerze jestem jej przeciwny, byłem przeciwny Obraniakowi, ale się do niego przekonałem, a kiedy Roger miał grać dla naszej reprezentacji, głośno krzyczałem "Jeszcze Edsona! Leo jeszcze Edsona!" (Były def. pomocnik Legi Warszawa). Teraz powiecie że ten Eugen czy jak go tam rodzice pokarali umie mówić po polsku, a Obraniak ni chu... No może ni chu, ale kto śpiewał nasz hymn narodowy w meczu przeciwko gruzji, bo na pewno "świetnie mówiący po polsku" Eugen Polański tego nie robił. Przechodząc dalej do samego meczu to szczerze Dudka w te kilka minut moim zdaniem zaprezentował się lepiej niz ten cały polanski w 3/4 meczu, co prawda komentator (Iwański) podniecał się jakby miał zaraz nie powiem co. I w ogóle Dudka na rezerwie?! Come On! Kto wpadł na taki genialny pomysł żeby jednego z naszych najlepszych defensywnych pomocników trzymać na rezerwie bo w pierwszym gra pożal się Boże pseudo-polak. Myślałem że Smuda to będzie dobry trener i jak na prawdziwego polaka przystalo zrobi prawdziwie POLSKĄ drużyną, wliczając jednego góra dwóch DOBRYCH obcokrajowców bo wiadomo że w każdej reprezentacji taki jest i u nas tez tacy gościli (Olisadebe, Roger). Ale cholera, skoro mają grać słabi niemcy a dużo moim zdaniem lepsi polacy mają siedzieć na ławce, to w jaka będzie ta nasza piłka?! Szczerze to w ogóle nie widze naszej druzyny w takim składzie. Gdzie są te osoby, które wywalczyły dla nas awans na Euro 2008?! No tak Dudka siedzi na rezerwie i Kuba gra w pierwszym. A reszta? Wyrzucona, odrzucona jak zwykły śmieć. No nie ważne. Odniosę się tutaj do cytatu z tego wywiadu "Ja ciągle powtarzałem, że wolę, żeby grał Rzeźniczak, Rybus, Możdżeń, Kiełb, Wilk i inni młodzi chłopcy, którzy nawet jak przegrają te mistrzostwa to będzie z nich korzyść na następne lata.". Święta prawda, Rzeźniczka do dobry młody obrońca, który trzyma równy poziom, do Rybusa przekonany nie jestem bo ma jakiś dziwny styl gry i z powołaniem go bym się wstrzymał. Kolejnego mamy Możdżenia, który jest moim zdaniem super graczem, tak jak Kuba Rzeźniczka gra na równym poziomie i jakoś nie zawodzi na boisku. Nie wiem jak grają Kiełb i Wilk więc tutaj się wstrzymam, ale naprawdę trzeba dać szansę młodym bo kiedy oni zadebitują? Jak będą mieli po 37 lat?! Zostaną zmarnowani jak Niedzielan czy Saganowski?! Dobra bo to szkoda gadać i zgadzam się z gwiazdą polskiej bramki że dla niego to wstyd że kiedyś nosił koszulkę, skoro ponad 60 lat po wojnie, po walkach o wolną polskę, w naszym kraju dalej są niemcy (nie chodzi o turystów, tych mam w duszy.), którzy grają u nas w piłke albo cholera domagają sie domów, które za czasów wojny nalezały do ich pra dziadów i mają w dupie to ze przed wojną było to polskie. Podsumowując podam swój skład jak to zrobił Pietrek.

Napastnicy: Lewandowski, Jeleń, DAWID JANCZYK!

Pomocnicy: Kuba, Melikson (brać, póki można), Obraniak, MARIUSZ LEWANDOWSKI!

Obrońcy: Głowacki, Rzeźniczak, Dudka, WASILEWSKI!

Bramkarze: Szczęsny, Fabiański (drugi bramkarz), PRZEMYSŁAW TYTOŃ!(trzeci bramkarz)

K1190kicopy_zps3e737bee.png

wce.png

f7afdb0d1f356a3dc6d917539237be7a_original.gif?1367060362

Może to nie jest mecz piłkarski ale to tez zalicza się do piłki.

Krzysztof Golonka, znany polskim kibicom głównie z występu w programie "Mam Talent", został mistrzem świata we freestyle footballu! 21-letni reprezentant Polski zachwycił jurorów nie tylko wyśmienitymi trikami, ale także sporą dozą humoru. Oto mistrzowski popis Golonki!

Szejmaskopia.png

Osiągnięcia na BGZ

Newsman roku 2011

Były Moderator 26/07/2011 - 10/04/2012 (259 dni)

• GRUPA A:
    Bayern Monachium
    Villarreal CF
    Manchester City
    SSC Napoli

GRUPA B:
    Inter Mediolan
    CSKA Moskwa
    OSC Lille
    Trabzonspor

GRUPA C:
    Manchester United
    Benfica Lizbona
    FC Basel
    Otelul Galati

GRUPA D:
    Real Madryt
    Olympique Lyon
    Ajax Amsterdam
    Dinamo Zagrzeb

GRUPA E:
    Chelsea Londyn
    Valencia CF
    Bayer Leverkusen
    Racing Genk

GRUPA F:
    Arsenal Londyn
    Olympique Marsylia
    Olympiakos Pireus
    Borussia Dortmund

GRUPA G:
    FC Porto
    Szachtar Donieck
    Zenit Sankt Petersburg
    APOEL Nikozja

GRUPA H:
    FC Barcelona
    AC Milan
    BATE Borysów
    Viktoria Pilzno

Według mnie bez wątpienia Grupa A zapowiada nam największą dawkę emocji. Myślę jednak, że w takich jak D, E oraz F również walka o awans będzie zacięta. Szkoda, że nie widzimy tutaj Wisły... A jakie są Wasze odniesienia w stosunku do losowania grup tegorocznej edycji Ligii Mistrzów?

Jest jeszcze druga świeża sprawa, mianowicie - Lionel Messi został uznany przez dziennikarzy za najlepszego piłkarza roku UEFA. Mnie osobiście taka decyzja w ogóle nie dziwi, M10 w tym roku zdecydowanie dzielił na europejskich boiskach. Dopowiem, że pozostałymi nominowanymi byli Xavi (drugi w plebiscycie) oraz Cristiano Ronaldo (trzeci).

Grupa A od początku przyciągnęła moją uwagę. Jest jedną z nielicznych u której rolę nie będą odgrywały dwie czy trzy drużyny, ale każda z czwórki! Wiadomo, że murowanym faworytem jest City. Muszą tylko ustabilizować formę i grać dobrze na dwa czy nawet z FA Cup trzy fronty. Pozostałe trzy drużyny są dla mnie niewiadomą. Liczę mocno na conajmniej trzecie miejsce Napoli. Coś czuję, że Bayern również i teraz da ciała, i zajmie jakieś zaskakująco niskie miejsce w grupie.

Jedna ze słabszych grup. Może się wydawać, że Inter ma już pewny transfer. Drugie miejsce? CSKA jest już w trakcie sezonu.. Lille na razie gra piach i sprzedaje zawodników.. Trabzon? Niech się cieszą, że w ogóle się tutaj znaleźli. Kto będzie drugi? Sam nie wiem.. awans dla każdego z tej 'gorszej' trójki będzie nie lada osiągnięciem.

Kolejna grupa z mocnym faworytem i trójką, że tak powiem przeciętniaków. Kto będzie drugi (bo jedyneczkę mogę chyba pominąć)? Jeżeli Benfica utrzyma formę z poprzedniego sezonu to powinna awansować. Basel często gra w europie jednak może być trudno z awansem do czegoś innego niż LE. Otelul Galati? OMG. WTF. LOL.

Tu w końcu ciekawiej niż w ostatniej dwójce. Olympique i Ajax moim zdaniem mocno powalczą o drugą lokatę. Real z obecną niezłą formą wydaje się murowanym kandydatem na wyjście. Ajax nie ma obecnie w składzie kogoś bardzo mocnego, kogoś kto wkrótce mógłby zasilić jedną z potęg. Mimo to mogą dać radę z remisującym ostatnio cały czas Lyonem.

Nie wiem jak Valencia poradzi sobie bez Maty. Moim zdaniem chyba dość fajnie napędzał całą machinkę z nietoperzami na piersiach. Leverkusen moim zdaniem i tak nie podoła. Chelsea? Jak w końcu się ogarną z tym mocnym składem to mogą zajść daleko.

Grupa która najbardziej mnie interesuje. Należy chyba od początku skreślić Olympiakos - takie jest moje zdanie. Nie wiadomo jak Borrusia poradzi sobie z powrotem do LM. Grają tam sami młodzi zawodnicy z Polakami na czele i mogą nie podołać w tym cięższym niż ostatnio sezonie. Marsylia? Moim zdaniem będzie groźniejsza niż BVB. Lubię tę drużynę, a jej napastnicy zawsze mi imponowali. Mogą sforsować nie zawsze czujną obronę Arsenalu. No i THE GUNNERS. Jeżeli w tym tygodniu dostaniemy obiecane wzmocnienia środka pola i obrony to powinni wyjść z tej grupy. Wczorajszym meczem z Udi pokazali, że przypominają sobie jak się gra w piłkę. Po przyjściu np. Hazarda czy Artety, powrotem Wilshere'a czy ustatkowaniem formy Songa i Gervinho - mogą wyjść z pierwszego. Trzymać kciuki.

Czemu nie ma tutaj Wisły?! Marketingowo.. raczej cienizna. Sezonowców by to nie przyciągnęło. Porto powinno spokojnie wywalczyć sobie awans. Szachtar z APOELEM prezentują ładny, południowo-amerykański styl gry i mogą zaskoczyć. Ciekawe co pokaże APOEL z silniejszymi drużynami. Z rogu już pewnie nie strzelą..

Grupa H? Barca? FEEEEEEEEEEE! Wydaje się, że pierwsza dwójka może być tylko jedna. Barca może tutaj często grać trochę oszczędzając skład. Milan na razie się tylko osłabia, więc.. Czekam co pokaże Pilzno które odprawiło Kopenhagę.

Grupa H? Barca? FEEEEEEEEEEE! Wydaje się, że pierwsza dwójka może być tylko jedna. Barca może tutaj często grać trochę oszczędzając skład. Milan na razie się tylko osłabia, więc.. Czekam co pokaże Pilzno które odprawiło Kopenhagę.

Tak już jest, że fan zawsze będzie bronił swojej drużyny więc i ja trochę za Milanem wystąpię. Uważam, że osłabienie to bardzo złe określenie, co więcej twierdzę że w nadchodzącym sezonie Rossoneri będą jeszcze mocniejszą drużyną i liczę na obronę Scudetto i dalekie zajścia w Lidze Mistrzów. Ale co do osłabienia to o moralne nie chodzi, więc może transfery? Jeżeli tak to tym bardziej się nie zgodzę.

Za wiekowych Jankulovskiego, Legrottaglie oraz Pirlo pozyskano Mexesa, Taiwo oraz Aquillaniego. Dodatkowo ociekający talentem młody El Shaarawy więc o jakich osłabieniach tu mowa? Kontuzji poważnych nie widzę, które patrząc mocno w przód miałyby oznaczać odpadnięcie w grupie. Pilzno nic nie osiągnie poza dodatkowymi ponad siedmioma milionami na koncie.

A, apropos Milanu zapomniałem jeszcze o panie X, którego mają pozyskać. Kto wie może młodziak, może Montolivo, bo narazie nic nie wskazuje jakoby był to Aquillani.

Grupa A jest nazywana grupą śmierci. Czy aby na pewno? City i Bayern powinny awansować, a Hiszpanie co najwyżej pokonywać Napoli i pourywać czasem punkty City i Bayernowi.

Grupa B ma już swojego zwycięzcę, bo nie sądzę, żeby ktoś mógł zagrozić Interowi, a co najwyżej ugrać ciężko wywalczony remis. CSKA u mnie w Football Managerze przegrali w finale z Juve w CL, ale to nie gra, więc CSKA, Lille i Trabzonspor będą walczyć o miejsca 2-4.

Jak widać rozstawieni z 1. są faworytami grupy. Nie inaczej jest w grupie C. Nie można jednoznacznie stwierdzić czy MU się osłabiło, czy wzmocniło, ale łatwo ocenić, że to oni wygrają grupę, a pomiędzy Benficą i Bazyleą będzie trwała walka o 2 miejsce. Nie wiem nawet z jakiego kraju jest Galati, więc o nich nie warto wspominać.

Grupa D mnie interesuje. Mamy tu Real, Lyon, który wie, jak grać z "Królewskimi" i Ajax, który wie, jak grać z Lyonem. Tworzy się błędne koło i decydujący wpływ może mieć tu Zagrzeb, który może porywać punkty tu i tam.

Myślę, że grupa E jest wyjaśniona od początku. Chelsea będzie bić się z Valencią o 1. miejsce i pewnie wygra, a Bayer przy DUŻYM szczęściu może wyprzedzić Hiszpanów.

Grupa F może i nie jest grupą śmierci, ale jest NAJBARDZIEJ WYRÓWNANA. Młodzieńcy z Arsenalu bez Fabregasa, Marsylia zawsze groźna, Olympiakos tak samo jak OM, a BVB na fali wznoszącej po mistrzostwie Niemiec. Liczę tu na Polską Kolonię, żeby chociaż zajęła 3 miejsce, ale tu każde rozwiązanie jest możliwe.

Grupa G to będzie walka Porto, Szachtara i Zenitu, a każdy punkt dla Nikozji będzie sukcesem. Myślę jednak, że kolejność będzie taka, jak rozstawienie w grupach.

Moja ulubiona grupa - H. Wiadomo kto awansuje, ale nie wiadomo z których miejsc. W tej grupie są mistrzowie ze swoich krajów. Barca nie będzie grać podstawową "11" i tu szansa dla Milanu, chociaż nie wiadomo jak on zagra. Bate i Pilzno będą grali o 3. miejsce, ale to mnie nie interesuje. Jestem spokojny o awans Blaugrany i bardzo bym chciał, aby obronili trofeum.

GRUPA A: Dla mnie jest to grupa śmierci. Faworytem jest jak dla mnie Manchester City jest on też jednym z tych klubów które mogą powalczyć o półfinał Ligi Mistrzów z tym zespołem jaki teraz ma bo na finał to jeszcze za wcześnie. Co do drugiego miejsca to myślę że z tą druga drużyną co awansuje z tej grupy do następnej fazy będzie Bayern Monachium chociaż Villarreal i Napoli będą chciały za wszelką cenę awansować dalej bo odpadniecie którejś z tych drużyn z fazy grupowej będzie porażką. Mój typ: Manchester City, Bayern Monachium, SSC Napoli ,Villarreal CF.

GRUPA B: Co do tej grupy jest to jedna z tych grup która jest słaba i mało emocjonująca. Tutaj rzecz jasna pierwsze miejsce na 90% zajmie Inter Mediolan. Co do drugiego miejsca myślę że zajmie je CSKA Moskwa które jest w trakcie sezonu w którym radzi sobie bardzo dobrze. Myślę że o ten awans będą z nimi walczyli Lille które nie od tak zostało mistrzem Francji a jak wiemy Francuska liga jest jedną z najlepszych w Europie i na świecie. No a ostatnie Trabzonspor które szczęściem wielkim tu się dostali i w tej chwili powinni całować stopy Fenerbahce Stambuł :P . Moje typy: Inter Mediolan, CSKA Moskwa, OSC Lille, Trabzonspor .

GRUPA C: Tą grupę zaliczę do takich średnich. Awans z pierwszego miejsca jest zagrzane dla Manchester United które powinno bez problemów wyjść z grupy z pierwszego miejsca. Drugie powinno zająć Benfica Lizbona która w tym sezonie ma bardzo dobry zespół. Trzecie zajmie najprawdopodobniej FC Basel z 3-5 punktami na koncie. No a ostatnie zajmie debiutant w Lidze Mistrzów Otelul Galati który jest takim klubikiem malutkim. Ale oczywiście nie trzeba ich lekceważyć bo może i to kopciuszek ale jeśli okazał się najlepszy w Rumuni gdzie grają takie zespoły jak Steaua czy Rapid (siema Śląsk ;d) to może i zawojuje i Ligę Mistrzów :lol . Moje typy: Manchester United, Benfica Lizbona, FC Basel, Otelul Galati.

GRUPA D: Grupa dobra. Chociaż pierwsze miejsce jest pewne że zajmie je Real Madryt. A co do drugiego miejsca myślę że zajmie je Olympique Lyon który będzie najprawdopodobniej występował w takim samym składzie jak rok temu oprócz dwóch odejść i to podstawowych zawodników. Trzecie miejsce zajmie moim zdaniem Ajax który w tym okienku transferowym stracił więcej niż zyskał. No i ostatnie miejsce zajmie chyba Dinamo Zagrzeb dla których jest to wielki powrót do Ligi Mistrzów (chyba nawęd nie wiem ^^). Moje typy: Real Madryt, Olympique Lyon, Ajax Amsterdam, Dinamo Zagrzeb.

GRUPA E: Następna dobra grupa. Tutaj muszę powiedzieć że aż takiego znacznego faworyta nie ma tak samo jak w grupie A. O pierwsze miejsce będą walczyć moim zdaniem Chelsea Londyn, Valencia ale większym faworytem dla mnie o trochę jest The Blues. Co do trzeciego zespołu w tej grupie i awansu do Ligi Europejskiej jest chyba pewne że zostanie nim Bayer Leverkusen ale myślę że będzie to porażka dla Niemców odpadnięcie w fazie grupowej już. No i na końcu stawki w tej grupie chyba będzie Genk które chyba jest debiutantem. Moje typy: Chelsea Londyn, Valencia CF, Bayer Leverkusen, Racing Genk.

GRUPA F: No i nareszcie grupa na którą najbardziej czekałem po odpadnięciu Wisły z LM. A dla czego aż tak czekałem? Bo są tu moi Kanonierzy :P . No i jak już jesteśmy przy Arsenale to najprawdopodobniej to oni wyjdą z tej grupy ze szczytu. Myślę że dalej też awansują ale z drugiego miejsca BvB z Polkami na czele. Trzecie miejsce jest chyba już zarezerwowane dla Olympique Marsylia które na pewno nie oda łatwo skóry. No a skreślam jak i Pietrek Olympiakos Pireus które jakoś ostatnio mało słyszeć. Moje typy: Arsenal Londyn, Borussia Dortmund

, Olympique Marsylia, Olympiakos Pireus.

GRUPA G: I to muszę powiedzieć jak dla mnie najsłabsza grupa tej edycji Ligi Mistrzów. Faworytem do pierwszego miejsca jest oczywiście FC Porto które jest w znakomitej formie i morze zajść w tym roku w LM bardzo daleko. Awans powinno też wywalczyć Szachtar Donieck które daleko by nie zaszło najwyżej do 1/8 finału. Co to dalszych miejsc to trzecie powinno zająć Zenit Sankt Petersburg które jest w trakcie sezonu w którym też bardzo dobrze sobie radzi jak i CSKA. No a ostatnie APOEL Nikozja które jest zasłabłe na tą chwile żeby być wyżej niż czwarte miejsce w grupie Ligi Mistrzów. Moje typy: FC Porto, Szachtar Donieck, Zenit Sankt Petersburg, APOEL Nikozja .

GRUPA H: W tej grupie awansy są już zarezerwowane dla Barcelony i Milanu. Pierwsze na 90% zajmie Barca która sezon na razie zaczęła pięknie od wygranej w Superpucharze z Realem. AC Milan zajmie drugie miejsce awansuje do 1/8 finału i po tym bye bye. Awans do LE myślę że zdobędzie w tej grupie Viktoria Pilzno dla której byłby to wielki sukces. Ostatnie myślę że zajmie Bate Borysów ale do końca najprawdopodobniej będzie walczył o awans do Ligi Europejskiej. Moje typy: FC Barcelona, AC Milan, Viktoria Pilzno, BATE Borysów.

GRUPA E: Następna dobra grupa. Tutaj muszę powiedzieć że aż takiego znacznego faworyta nie ma tak samo jak w grupie A. O pierwsze miejsce będą walczyć moim zdaniem Chelsea Londyn, Valencia ale większym faworytem dla mnie o trochę jest The Blues. Co do trzeciego zespołu w tej grupie i awansu do Ligi Europejskiej jest chyba pewne że zostanie nim Bayer Leverkusen ale myślę że będzie to porażka dla Niemców odpadnięcie w fazie grupowej już. No i na końcu stawki w tej grupie chyba będzie Genk które chyba jest debiutantem. Moje typy: Chelsea Londyn, Valencia CF, Bayer Leverkusen, Racing Genk.

Valencia z obecną kadrą miałaby nawiązać walkę z Chelsea? Pragnę przypomnieć, że nie jest to już ta Valencia, która na początku XXI wieku zdobywała mistrzostwo Hiszpanii, to już nie jest ta Valencia w której grają takie osobowości jak Villa, Silva, Mata, Joaquin, Vicente, Raul Albiol czy Marchena. Zawodnicy jak Soldado czy Canales nie mają szans zdziałać czegoś przy grze The Blues. Myślę, że pod wodzą Villasa Boasa spokojnie poradzą sobie z ułożeniem gry tak mocnym składem. Ale nie ma co mówić tutaj o walce z VCF. Bardzo ucieszyłem się na wieść o grupie na jaką natrafiła Chelsea i myślę że większe szanse na awans może mieć nawet Bayer z mocnym niemieckim składem. I żeby nie było, nie twierdzę że Valencia jest słaba bo jakoś musiała sobie zasłużyć na grę w Lidze Mistrzów, ale uważam że z grupy z takimi osłabieniami nie wyjdą.

Grupa A - No można powiedzieć że jest to grupa śmierci, każdy z tej grupy może wyjść, i grać dalej, no może Napoli mam mniejsze szanse na awans przy taki rywalach, chyba pewniakiem do wyjścia z grupy jest City, przecież kupi oni taki zawodników jak Aguero, Savic, Clichy czy nowy nabytek Nasri, przy takim składzie spokojnie wyjdą z grupy, co do Villarreal myślę że te nie awansują przy takim składzie, a Bayern ma dobry skład i chyba nikt nie odszedł i przybył tak więc spokojnie powinni awansować.

Grupa B - Tu mamy Trabzonspor który wszedł za Fenerbahçe, która od jest skazany na przegraną, tutaj pewniak do awansu jest pewnie Inter, który spokojnie powinien rozprawić się ze swoimi rywalami, no ale czy poradzą sobie bez swojego napastnika Eto'o. Bój o 2 miejsce będzie się toczył zapewne między CSKA a Lille, tutaj liczyłbym na zespół Obraniaka, no ale CSKA ma lepszy skład o Lille, na pewno ta grupa zapowiada się bardzo ciekawie.

Grupa C - Tutaj na pewno od razu na przegraną są skazani rumuński zespół która zapewne nie da rady takim zespołom jakich ma w grupie, tutaj również jest 1 faworyt do wygrania w tej grupie czyli Manchester, który pewne wygra tą grupę. I mamy kolejne 2 zespoły które będę walczyć o 2 miejsce, ja ty bym liczył na Benfice która ma lepszy skład od Basel i powinna ich gładko pokonać i zająć 2 miejsce w tej grupie.

Grupa D - Tutaj przy takim składzie Realu powinien spokojnie zakończyć na pierwszym miejscu w tej grupie, Dinamo ma słaby skład i myślę że może walczyć o 3 miejsce żeby znaleść z LE, Lyon ma dobry skład żeby wyjść z grupy, ale na pewno będzie ciężko im z Ajaxem, no ale za to Ajaxowi będzie ciężko stracili swojego bardzo dobrego napastnika czyli Suárez, i swojego świetnego bramkarza Stekelenburga tak więc ta grupa też zapowiada się ciekawie.

Grupa E - Tą grupę tez można nazwać, grupą śmierci, każdy z niej może wyjść, raczej poza zasięgiem jest Chelsea, która ostatnia kupiła Mate, czyli będziemy mieć mecz nowy klub Maty kontra stary klub Maty, no zapowiada się ciekawie. Co do Genk to ja na niego bardzo liczę i może on zrobić bardzo dużo niespodziankę i może być czarnym koniem tej LM. Bayer raczej będzie walczyć o LE bo z taki składem raczej nie wyjdzie z grupy i Valencia która ostatnia pozbyła się Maty i będzie jej ciężko, ja tu liczę na walkę o 2 miejsce między Genk a Valencia.

Grupa F - Kolejna grupa można tu dodać że będzie mieć mecz polaków, bo przecież w Arsenalu gra Szczęsny, a w Borussi Lewandowski i Błaszczykowski, no zapowiada nam się ciekawy mecz. Tutaj głównego faworyta do zwycięscy tej grupy nie mam jak wiemy Arsenal posprzedawał swoje gwiazdy i jak nie kupi jakiś to ciężko im będzie w LM. Myślę że Maryslia i Pireus raczej nie wyjdą z grupy i będę tylko walczyć o LE. Czyli tu liczę na awans Arsenalu i Borussi.

Grupa G - Tutaj to chyba najsłabsza grupa, i tylko chciałem powiedzieć że jeśli by Wisła awansowała do LM, to miała by szanse na wyjście z grupy. Tu wszyscy z grupy mogą wygrać tą grupę, oprócz APOEL. Porto raczej może wygrać tą grupę bo mam dość dobry skład do wygrania tej grupy. O 2 miejsce będzie walczyć Zenit i Szachtar, no jak na razie faworyta nie ma i zapowiada nam się bardzo ciekawa grupa.

Grupa H - I ostatnia grupa, tylko zapowiada nam się ciekawa walka między Barcelona i Milanem, jak wiemy Milan sprzedał kilka swoich dobry zawodników, a za to Barcelona kupiła kilka dobrych zawodników, raczej w tej grupie faworyt do wygrania jest jeden czy Barca, która powinna mieć komplet pkt, drugie miejsce jest zarezerwowane dla Milanu, jedynie o 3 miejsce będą walczyć BATE i Pilzno, tutaj liczę na Pilzno które też może być czarnym koniem LM.

lig48.jpg

Relacja Live z losowania grup Ligi Europejskiej

GRUPA A

Tottenham Hotspur

Rubin Kazań

PAOK Saloniki

Shamrock Rovers

GRUPA B

FC Kopenhaga

Standard Liege

Hannover 96

Worskla Połtawa

GRUPA C

PSV Eindhoven

Hapoel Tel Awiw

Rapid Bukareszt

Legia Warszawa

GRUPA D

Sporting Lizbona

Lazio Rzym

FC Zurich

FC Vaslui

GRUPA E

Dynamo Kijów

Besiktas Stambuł

Stoke City

Maccabi Tel Awiw

GRUPA F

Paris Saint Germain

Athletic Bilbao

Red Bull Salzburg

Slovan Bratysława

GRUPA G

AZ Alkmaar

Metalist Charków

Austria Wiedeń

Malmoe FF

GRUPA H

SC Braga

Club Brugge

Birmingham City

NK Maribor

GRUPA I

Atletico Madryt

Udinese Calcio

Stade Rennes

FC Sion

GRUPA J

Schalke 04 Gelsenkirchen

Steaua Bukareszt

Maccabi Hajfa

AEK Larnaka

GRUPA K

FC Twente

Fulham Londyn

Odense BK

Wisła Kraków

GRUPA L

Anderlecht Bruksela

AEK Ateny

Lokomotiw Moskwa

Sturm Graz

Na początek sensacją jest brak takich klubów, jak Rangers, Celtic, Roma...

W grupie A wszystko powinno iść pod dyktando zespołu z Londynu i nie widzę innego wyjścia niż deklasacja ich rywali. Shamrock mogą mieć decydujący wpływ na walkę o 2 miejsce, jeśli będą zabierać punkty PAOK'owi i Rubinowi.

Grupa B jest bardziej wyrównana. Worskla (z jakiego kraju?) będą się cieszyć z każdego punktu, o ile taki zdobędą, a jeśli chodzi o Hannover, to jeśli szczęście dopisze, mają szanse pokonać Duńczyków. Jest jeszcze Standard, ale o nich nie wiem, czemu jestem spokojny. Tutaj wszystko jest możliwe, jedyne co wiadome to 4 miejsce Worskly.

Grupa C... PSV bije na głowę wszystkich i na inauguracji powinniśmy nie mieć powodów do radości. Pierwsze miejsce zarezerwowane dla Holendrów, ale miejsca 2-4 może zająć każdy. Legia gra lepiej od Śląska, co udowodniła eliminując znacznie wyżej notowanego rywala, więc z Hapoelem i Rapidem są w stanie wygrywać.

Grupa D bez historii. Wiadomo kto awansuje, ale nie wiadomo, z których miejsc. Kolejność to SL/LR, Zurich, Vaslui.

Grupa E: Jak sobie pomyślę, że 3-4 lata temu Stoke grali na zapleczu PL, to aż mi się wierzyć nie chce. Ciężko ocenić ich szanse, ale muszą liczyć na Maccabi, które musi coś zdobyć tu i tam.

W grupie F identyczna sytuacja, co w grupie E. Też w walce liczą się 3 najwyżej rozstawione zespoły i RBS muszą liczyć na szczęście i gości ze Słowacji, ale ich szanse na awans i tak są o wiele mniejsze niż szanse Stoke.

Grupa G jest podobna do grupy A. Wiadomo, że AZ zdominuje konkurencję, ale i Metalist i Austria mają równe szanse na awans (może minimalnie Ukraińcy mają większe).

Grupę H ustawiło samo rozstawienie. Tu jestem na 90% pewien, że kolejność będzie taka, jak przy losowaniu.

Grupa I będzie bardzo ciekawa. Raczej z góry wiadomo, kto awansuje, ale jednak Atletico i Udinese mogą dostarczyć wielu emocji. Rennes będzie skupiało się na potyczkach ze Sionem i na te 2 kluby już zwracam mniej uwagi.

Grupa J (podobnie, jak grupa H) ustawiona przez rozstawienie. Co tu dużo mówić...

Kolejna polska grupa - K. Wisła powinna wyprzedzić Odense, ale Fulham... Będzie ciężko, a zabranie jakiegokolwiek punktu Holendrom, będzie równoznaczne awansowi do CL (poza finansami oczywiście) :P Kolejność to raczej Twente, Fulham, Wisła, Odense.

Grupa L jest najbardziej wyrównana. Nie ma w niej jakiś ogromnych marek piłkarskich, ale tu każdy ma szanse z każdym i to jest najlepsze. Każde rozwiązanie jest możliwe, więc tu nic nie zatypuję.

Grupa A: Faworytem jest moim zdaniem Tottenham, lecz nie śledzę ich formy w tym sezonie i obawiam się o nią po wysokiej i bardzo bolesnej porażce z Manchesterem City. Mam nadzieję, że się odbudują. O drugie miejsce walczyć będzie Rubin z PAOK'iem i w tej rywalizacji faworytem wydaje się być była drużyna reprezentanta Polski Murawskiego. Jednak piłka jest bardzo przewrotna i wszystko może się jeszcze zdarzyć.

Grupa B: Grupa nie wyróżnia się może poziomem, ale można liczyć na dosyć wyrównany poziom, lecz nie wiem nic na temat Worsklej Połtawy. To może być właśnie ich atut. Żadna z tym drużyn zapewne nie wie jaką piłkę gra ta drużyna. Na pewno będą to mieli przed meczem analizowane, lecz to może nie wystarczyć.

Grupa C: Nie jest najlepszą grupą, jest w niej polska drużyna, która będzie miała się trudno wydostać. PSV klub faworyt. Jej wyższość i obawa przed nim może być znacząca. Rapid Bukareszt nie jest klubem na klasę światową, ale pokonał już i wyeliminował Śląsk, więc musimy się go obawiać, tak samo z resztą jak Hapoelu.

Grupa D: To jest akurat grupa, której poziom jest wysoki. Lazio jest drużyną bardzo dobrą. Gra w lidze w końcu przeciwko Interowi - zwycięzcom Ligi Mistrzów 2009/2010 oraz Milan, który gra w LM co roku i dochodzi dosyć daleko. Zurich jest już ograne w europejskich pucharach, a Sporting zawsze szanowałem. Nie przez to, że wychowali Ronaldo, bo za nim nie przepadam, lecz ich sukcesy. Ostatnio nieco ich klasa opadła, kluby się ich nie boją.

Grupa E: Grupa równa, to na pewno. Poziom wysoki. Wszystkie drużyny miały styczność z większymi klubami niż będą mieli do czynienia w grupie. Stoke gra przecież co pół roku z Manchesterem, Chelsea, Liverpoolem i Arsenalem .

Grupa F: Dwie drużyny będą walczyć o pierwsze i drugie miejsce, a dwa między sobą o honor. Ciekaw jestem, jak będzie się prezentowało nowe, bogatsze i mam nadzieję, że lepsze. W końcu występował będzie u nich Javier Pastore. Jeden z największych talentów. Athletic będzie groźny, jak co roku. Red Bull przegrywał z Lechem i nie miał nic do powiedzenie w poprzedniej edycji Ligi europejskiej, jednak mają już doświadczenie. Slovan Bratysława szczerze mówiąc nigdy nie widziałem w trakcie meczu i będzie to dobra okazja do zaprezentowania się.

Grupa G: Zwycięzca - Az Alkmaar oraz walczące między sobą o drugie miejsce zepsoły Metalista Charków i Austrii Wiedeń. Tak widzę rywalizację w tej grupie, jednak Malmoe może urwać kilka punktów.

Grupa H: Club Brugge - pamiętny i znienawidzony przeze mnie klub, który wyeliminował Lecha Poznań po rzutach karnych. Na pewno będzie walczył, ale za faworyta uważam Birmingham City. SC Braga też będzie miała wiele do powiedzenia, więc rywalizacja zapowiada się ciekawie. NK Maribor dostanie pieniądze na transfery, będą mogli się wzmocnić. To tyle co mogę o nich powiedzieć, bo stałymi bywaczami to oni nie są.

Grupa I: Walka o pierwsze miejsce toczyć się będzie między graczami Atletico Madryt, a Udinese Calcio, mimo że Stade Rennes są dobrą francuską drużyną to nie będą mieli wiele do powiedzenia. Mogą się tylko przyczynić do przechylenia szali na korzyść jednej, albo drugiej drużyny, urywając kilka punktów.

Grupa J: Grupa wygląda na równą, ale faworytem jest oczywiście Schalke 04 Gelcenkirchen, które w poprzednim sezonie sprawiło sporą niespodziankę dochodząc bardzo daleko w Lidze Mistrzów. Przerastają swoich rywali pod względem doświadczenia. Raul i Hunteelar to klasowi napastnicy strzelający bramki dla wielkich klubów i reprezentacji i wątpie, żeby jakakolwiek drużyna z tej grupy potrafiła powstrzymać tą parę.

Grupa K: Kolejna grupa, w której będzie grała polska drużyna. Powiem tak. Wisła będzie się musiała sporo trudzić, żeby wyjść z grupy. Najgroźniejsze są te dwa pierwsze kluby czyli Twente i Fulham. Fulham - świetna angielska drużyna z doświadczeniem, a Twente walczyło przecież o tytuł mistrza Holandii i przegrało go dopiero w ostaniej kolejce na rzecz Ajaxu Amsterdam.

Grupa L: Grupa wyrównana i bardzo dobrze znane mi nazwy. Nie widzę tu głównego i murowanego faworyta. Wszystkie drużyny mają szansę zająć zarówno pierwsze, jak i ostatnie miejsce. Wszystko zależy od wysiłku, jaki będzie włożony w mecze.

Dobra może i ja też cos napisze tutaj, pewnie zaraz będzie nacisk na Barce, ale w sumie chodzi o powstanie w Polsce, a dokładnie w Warszawie szkoły dla młodych piłkarzy własnie klubu z Barcelony i co ogólnie o tym myslicie? Najwięcej takich placówek poza Hiszpanią znajduje się w Meksyku, aż 6. Więc co o tym sądzicie? Może chcielibyscie, aby inny klub miał u nas swoją szkołe lub nawet więcej? Jesli chodzi o mnie to najchętniej byłaby to szkółka Ajaxu Amsterdam, AC Milanu lub Realu Madryt ;)

312uw4g.png

49238945.png

nvcncv.png

hdfh.png