Skocz do zawartości
  • Witaj na forum Attitude

Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Dostep do bota wrestlingowego AI
    Rozbudowane zabawy quizowe
    Typowanie wyników nadchodzących wydarzeń
    Pełny dostęp do ukrytych działów i treści
    Możliwość pisania i odpowiadania w tematach oraz chacie
    System prywatnych wiadomości
    Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    Członkostwo w najstarszej polskiej społeczności wrestlingowej (est. 2001)

Jeżeli masz trudności z zalogowaniem się na swoje konto, to prosimy o kontakt pod adresem mailowym: forum@wrestling.pl

Żużel - dyskusja ogólna

Rekomendowane odpowiedzi

• Reputacja:   0
  • Status:  Offline
  • Styl:  Klasyczny

Nawracam nieco do tematu z ograniczeniem występowania jednego zawodnika serii Grand Prix na klub. Nawracam ze świeżą wypowiedzią od pana Dowhana:

- Martwi mnie przepis, który mówi o jednym zawodniku z Grand Prix w składzie. Przepis który był wprowadzony przez nie do końca rozumiejących ideę sportu prezesów, którzy na siłę szukają zmian w każdym roku, a to się tylko odbija na takich klubach jak Falubaz Zielona Góra, który jest wzorowo prowadzony, który ma fajny skład i który buduje go z głową. Jeżeli teraz nie zajdą jakiekolwiek zmiany, będziemy musieli wszystko rozwalić, wybrać jednego zawodnika i dobierać resztę tak, żeby zmieścić się chociażby w KSM. Mamy trzech zawodników w GP, z czego z dwoma mamy długoletnie kontrakty, 3-letni z Jonssonem i 5-letni z Protasiewiczem. Co teraz mam zrobić?

Ja byłem przeciwnikiem poszerzenia ekstraligi i do końca nie głosowałem za tym, dlatego że już dzisiaj widać, że tych dobrych zespołów w ekstralidze jest tylko kilka. Te wszystkie zmiany robione są na siłę przez drużyny, czy przez prezesów, którzy nie mogą sobie poradzić finansowo i próbują obniżyć stawki finansowe. Ja oczywiście się na to nie zgodzę i będę próbował rozmawiać z prezesami.

Jak widać to jego postać w Ekstralidze będzie miało największy orzech do zgryzienia. Jeżeli oczywiście nie zmienią się przepisy, ku czemu bym zmierzał. Jednak gdyby tak się nie stało to według mnie oczywiste by było pozostawienie w składzie Protasiewicza. Zdecydowanie najlepsze ogniwo ligowe w kadrze Falubazu. Hancock nie dosyć, iż nie ma długiego kontraktu jest już zawodnikiem wiekowym, z którym jednak żal byłoby się rozstawać. Jonsson natomiast nie jest najrówniejszy, lecz nie piszę, że słaby. Sprawa wygląda ciężko, ale mam coś jeszcze.

Sprawa tyczy się Caelum Stali Gorzów. Jak wiadomo do końca tegorocznej serii GP nie pozostało zbyt dużo zawodów. Nicki Pedersen jest obecnie na dziewiątej pozycji w klasyfikacji generalnej tego turnieju. Ma zamiar zrezygnować ze startu w Toruniu. Sam zawodnik jak i włodarze mówią o urazie duńczyka. Ja jednak upatruję w tym coś innego. Nicki ma długi i obfity w mamonę kontrakt ze Stalą i może na swoje lata woli na spokojnie dostawać swoją pensję z Gorzowa na co nie mógł liczyć podczas pobytu w Rzeszowie czy Częstochowie. Myślę, że jest świadomy przepisów mający wchodzić w życie i faktu iż Tomasz Gollob najpewniej mimo nie najlepszej formy utrzyma się w cyklu. Zachodzi to w złym kierunku.

• 3 miesiące temu...
  • Odpowiedzi 50
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• Zaq123

18

• Housse

16

• DonCarlos

4

• Kotleten

4

Top użytkownicy w tym temacie

Sezon się skończył, a zaczął się tzw. "Sezon Ogórkowy" czyli okienka transferowe.

Składy : (niektóre pewne, niektóre nie do końca)

1. Falubaz Zielona Góra:

Protasiewicz,Jonsson,Jankowski,Davidsson,Holta,Dudek,Strzelec

2. Unia Leszno:

Hampel,Baliński,Pavlic ,Batchelor,Piotr i Przemek Pawliccy ,Adamczewski

3. Apator Toruń:

Holder,Ward,Sullivan,Miedziński,Ząbik,Kamil,Emil Pulczyńscy

4. Stal Gorzów:

Gollob,Kasprzak,Iversen,Zagar,Mroczka,Jensen,Paweł Zmarzlik,Bartosz Zmarzlik,Łukasz Cyran

5.Sparta Wrocław:

Ułamek,Jędrzejak,Andersson,Klindt,Bjeere(?),Malitowski,Kociemba

6.Włókniarz Częstochowa:

Lindgren,Zengota,M Jabłoński(?),Nermark,Grisza Łaguta, Malczewski,Czaja

7.Polonia Bydgoszcz:

A.Łaguta,Gapiński,Emil Sajfutdinow,Kościecha,Buczkowski,Woźniak,Adamczak

8.Wybrzeże Gdańsk:

Jonasson,Pedersen,Chrzanowski,Świderski,Bogdanows,Gafurov(?),Pieszczek,Szymko

9.Stal Rzeszów:

Crump,Richardson,Walasek,Okoniewski,Kylmaekorpi,Kret,Prokop,Bubel

10. Unia Tarnów

Hancock, Kołodziej, Madsen, Vaculik, Lampart, Gomólski, Janowski

Polonia, Wybrzeże, Tarnów, Leszno, Zielona, Toruń, Gorzów mają już składy raczej zamknięte.

Ewentualne transfery mogą mieć miejsce w Sparcie, Rzeszowie i Częstochowie.

No i odświeżając temat, jakie są wasze oczekiwanie na sezon 2012? Kto może walczyć o medale, kto zajmie ostatnie miejsca? Która drużyna dysponuje najlepszym składem? Kto najlepiej wyszedł na nowych transferach?

Sam uważam, że liga znowu będzie podzielona, będą słabsze drużyny jak Wrocław, być może Cze-wa, drużyny na spokojne utrzymanie jak Bydgoszcz, Gdańsk czy Rzeszów i pozostałe, które mogą sporo namieszać. Ciekawy skład zbudowała Unia Leszno, będzie to najmłodszy skład w E-Lidze. Teraz pytanie czy młodzi, gniewni, rządni sukcesów, są w stanie sporo zdziałać jako drużyna? Myślę, że może to wypalić, tylko znów, żeby nie było tak jak ostatnio, że nastąpi plaga kontuzji co u młodego zawodnika jest bardzo możliwe (odpukać oczywiście!) i wszystkie plany idą w .. las. Gorzów czy Toruń zatrzymali trzon składu, to Caleum doszedł Kasprzak, między innymi za namową Golloba, obiecał już Władkowi 200 pkt, ciekawe czy jak tego nie zrobi, znowu będzie afera z zaległościami za kiepską jazdę jak w Tarnowie. Do Torunia doszedł Darcy Ward, wielki talent, ale zobaczymy jak się będzie sprawował w Ekstralidze. Dalej po perturbacjach związanych z zaległościami, bardzo dobry skład zbudowała Unia Tarnów. Mieszanka doświadczenia z młodością, mistrz Janowski, mistrz Hancock, Kołodziej, nieobliczalni Vaculik-Madsen, Gomólski, Lampart. Swoją drogą sporo kontrowersji wywołał ten ostatni transfer jako, że to józek zza miedzy, ale cóż poradzić. Do tego trener Cieślak, który już bierze się za tor i robi go pod walkę (w końcu!). Takiego kogoś trzeba było. Mam nadzieję, że ta drużyna powalczy o medale. Co z Falubazem? Doszedł młody Jankowski - czy to dobra decyzja? To jest zawodnik na 1 czy 2 ligę, dalej Holta, może w końcu upora się z nadgarstkami, tak czy siak, skład nadal ciekawy i możliwe, że mogą obronić tytuł. Rzeszów.. Marta skończyła na obiecankach i z wielkich wzmocnień wyszedł tylko Walasek i wielka niewiadoma Kylmaekorpi. Ostatnio w Czewie spore zamieszanie, Łaguta zostaje, ma dojść Lindgren, całkiem niezły skład i waleczny. Nie wiadomo do końca co będzie we Wrocławiu a właściwie kto, bo może to słabo wyglądać. Kilka wzmocnień w Bydgoszczy i Gdańsku, lecz nie sądzę aby coś namieszali.

A teraz wasza opinia ;).

akerdrugi.png

Zacznijmy od mistrza, czyli Falubazu. Minus to strata Hancocka, ale z nowymi przepisami (jeden zawodnik w cyklu GP) musiałby on jeździć na zmianę z Jonssonem, a to byłoby trudne. Holta to wielka niewiadoma, bo może on jeździć bardzo dobrze, ale potrafi też przyjeżdżać ostatni, a młody Jankowski nie dojrzał to reprezentowania mistrza. Dla mnie te transfery zdecydowanie na minus. Skład Unii Leszno pominę, bo za bardzo się nie zmienił, ale sądzę, że nie zdołają obronić wicemistrzostwa. Ward nie doszedł do Torunia, tylko tam wrócił z wypożyczenia ;) Unibax jak zawsze liczy na Australię i mimo tego, że darzę ich sporą niechęcią, to z takim składem stać ich na dobry wynik. Sullivan i Holder to oczywiście liderzy, a Miedziak i Ward są niewiele gorsi. Ząbik jest tym minusem, ale jego partnerzy powinni niwelować jego straty. Co do składu Sparty i Włókniarza nie wypowiem się, bo są niepełne, ale oba kluby według mnie zajmą dół tabeli i Sparcie nawet Bjerre nie pomoże. Skład Polonii nie jest jakiś wybitny i niestety odszedł Walasek, ale został Emil i przyszedł Artem. Poza Kościechą każdy z seniorów nadaje się na lidera, a Woźniak ma chyba 19 lat, więc 3 sezony czekają go na juniorce, więc o młodzież jestem spokojny i cicho liczę na medal. Wybrzeże też dobry skład, na pewno zaskoczył Pedersen, ale poprzedni sezon słaby w jego wykonaniu i jego czas powoli chyba dobiega końca. Jedynym powodem do niepokoju jest to, że żaden z zawodników Gdańska (poza Nickim) nie jest w stanie prowadzić ich do zwycięstwa w meczach. Stal bardzo pozytywne zaskoczenie. Zatrzymali Crumpa i mają Walaska, więc o liderów nie mają się co martwić, ale Okoniewski i Kylmaekorpi to przeciętniacy i psują to wrażenie po Crumpie, Richardsonie i Walasku. No i super skład na sam koniec z super trenerem. Jest mistrz świata, jest Kołodziej i są świetni juniorzy. Czego chcieć więcej? Jeśli Gregowi forma nie spadnie to medal jak najbardziej w ich zasięgu.

Jeśli mógłbym się pokusić o układ sił na koniec, to wyglądałoby to tak:

1. Apator

2. Unia Tarnów

3. Falubaz

4. Polonia

5. Unia Leszno

6. Stal Rzeszów

7. Stal Gorzów

8. Wybrzeże

9. Włókniarz

10. Sparta

• 3 miesiące temu...

No panowie, jedziemy i odświeżamy temat! Pierwsza kolejka za nami, więc pasuje coś napisać o poszczególnych meczach.

1. Stal Gorzów - Unibax Toruń (57:33)

Mecz oglądałem w TV, ogólnie tutaj sytuacja jasna, Gorzów na swoim torze będzie cholernie mocny, Toruń od początku nie potrafił się przełożyć, co doskonale obrazuje wynik spotkania. Jedynie Ward potrafił nawiązać wyrównaną walkę z zawodnikami Stali. W sumie nie takiego obrotu spraw się spodziewałem, od początku byli po prostu miażdżeni, aż się bałem, że z 30 nie "wyjdą". Widać, jeszcze sporo pracy przed nimi, zobaczymy jak poradzą sobie na własnym torze. A co do Gorzowa, to Kasprzak "200pkt" (obiecał prezesowi, że tyle zrobi) coś kiepsko zaczyna, na własnym torze, tylko 7+1? :D

2. Unia Tarnów - Sparta Wrocław (61:29)

Byłem na stadionie i jest świetnie. Zmiana zawodników, prezesa, trenera i toru przynosi efekty. Całkowity pogrom od początku do końca. Tor co prawda jeszcze musi się bardziej odsypać, bo aktualnie było lekko pod koło, ale szeroka, jeszcze nie jest całkiem taka, jaka ma być. Szkoda defektu Madsen'a kiedy prowadził, bo miałby komplet. Para Leon - Vaculik nie do ugryzienia, Hancock, Kołodziej i juniorzy dołożyli swoje. Lampart całkiem średnio, co prawda 2 pkt, ale na torze pokazał waleczność, wyprzedzając Lindgren'a, który swoją drogą fatalny występ i to na torze, na którym jeździł w ubiegłym sezonie. Ładny gest Ułamka, kiedy to wyszli do swoich kibiców, to i naszym się ukłonił i podziękował, za co dostał brawa, widać pamięta miłą atmosferę. Na plus również frekwencja, 14000 ludzi już dawno nie było na stadionie, aż musieli opóźnić spotkanie o 10 minut, bo kolejki były przy kasach. Teraz czas na Falubaz, ale jestem optymistycznie nastawiony, można powalczyć o wygraną.

3. Unia Leszno - Włókniarz Częstochowa (49:41)

No, tutaj było blisko sensacji, od początku zacięta walka, gdzie Leszno zapewniło sobie wygraną w biegach nominowanych, takiej waleczności Lwów się nie spodziewałem. Bardzo ładne spotkanie w ich wykonaniu i pokazali, że nie będą tylko "do bicia". Świetny występ Griszy Łaguty, który nawet pokonał Hampela na jego torze, 16+1 robi wrażenie, chłopak ma talent i w tym sezonie może znowu zaliczyć świetne mecze. Oprócz niego całkiem ok Charris oraz Nermark, reszta musi sporo popracować. W Lesznie zawiódł na całej lini Baliński i Adamczewski, o ile ten 2 to jeszcze junior o tyle Balon mógłby się postarać, wynik uratowała młodzież, czyli świetny Musielak i bracia Pawliccy, jak widać jednak, nie będzie tak łatwo jak w ubiegłym roku, więc może zdarzyć się sporo ciekawych sytuacji.

4. Lotos Gdańsk - Marma Rzeszów (51:39)

No tutaj również spodziewałem się jeśli wygranej, to sporo mniejszej, a tu proszę, Józki rozjechane, a takie napinki były, że Gdańsk nie ma z nimi szans, właśnie widać, Walasek i Crump meczu nie wygrają. Cała 2 linia leży, juniorzy także, zobaczymy jak będzie w pojedynku na własnym torze. W Wybrzeżu natomiast, myślę, że każdy dołożył jakąś cegiełkę do wygranej, Z/Z sprawdziło się w 100% czego dowodem jest wynik. Nicki Pedersen wydaję się być w bardzo dobrej formie, ale to ocenią mecze wyjazdowe. Aktualnie niespodzianka in plus. Rzeszów przed całkowitą kompromitacją uchroniły 4 ostatnie biegi, gdzie odrobili sporo, gdyby nie to, można by mówić o tym, iż Marma w tym sezonie nie nawojuje.

5. Polonia Bydgoszcz - Falubaz Zielona Góra (52:38)

Czas na ostatni pojedynek i nie mniejszą niespodziankę, mistrz Polski dosyć wysoko przegrywa na torze beniaminka, który skazywany był na dół tabeli? Coś tu jest nie tak. A mianowicie Rune Holta i Protasiewicz, które strasznie zawalił. Jankowski i Jabłoński, od nich nie oczekiwana zapewne jakiegoś świetnego występu, ale myślę, że też poniżej oczekiwań, jedynie AJ oraz świetny Dudek uratowali jako tako wynik. Tego się nie spodziewałem, zobaczymy jak za tydzień poradzą sobie z Unią Tarnów, która jest "w gazie". Natomiast w Bydzi, szkoda Gapy i jego upadku, oby nic poważnego, świetny Emil, Buczkowski, od Artiom'a trochę więcej się spodziewałem, ale może to kwestia spasowania z torem.

Ogólnie to myślę, że niektóre mecze zaskoczyły i teraz przed 2 kolejką będzie bardzo ciekawie, jedni chcą się odbić od dna po porażkach, drudzy nadal wygrywać, dla niektórych sprawdzian na obcym torze. Ja już nie mogę się doczekać. Jeszcze jedna kwestia, całkiem dobra frekwencja była, kolejno : Tarnów : 14000, Gorzów : 13500, Leszno : 11000, Bydgoszcz : 9000, Gdańsk : 8500. Na koniec tabela oraz spotkania 2 kolejki.

5wPXD.jpg

2 kolejka Enea Ekstraligi - 15 kwietnia

Betard Sparta Wrocław - Stal Gorzów

Unibax Toruń - Lotos Wybrzeże Gdańsk

Stelmet Falubaz Zielona Góra - Tauron Azoty Tarnów

Włókniarz Częstochowa - Polonia Bydgoszcz

PGE Marma Rzeszów - Unia Leszno (przełożony na 29 kwietnia)

P.S : Prototype skończ już opijać zwycięstwo Bydgoszczy i udziel się w temacie :8

Edytowane przez Gość
akerdrugi.png

No ogółem wynikiem jestem wniebowzięty, nie będę tego udawał. Nie będę też ukrywał, iż niestety tor w Bydgoszczy okazał się nienajlepiej przygotowany, ale to w głównej części oczywiście wina sędziego. W ogóle nie rozumiem także przepisu o zakaznie pobytu na torze godzinę przed zawodami. To uniemożliwia wszelki przegląd toru i zgłoszenie wszelkich usterek do sędziego zawodów. No cóż, bywa - najważniejsza jest wygrana i to okazała jak przystało na beniaminka w walce z mistrzem kraju. Ogółem na ten sezon zakładam, aby Polonia po prostu nie spadła a w przyszłym sezonie wzmocniła się jednym mocnym Polakiem jak np. w poprzednich sezonach Walasek. Oczywiście jestem zadowolony głównie z Emila i Buczka, którzy poprowadzili naszych do triumfu. Szkoda wielu upadków, a w szczególności młodego Curyły oraz Gapińskiego, który utracił nawet czucie w ręce. Co do reszty wyników, Toruń to masakracja. Kompletnie bez formy są jego zawodnicy, poza oczywiście australijczykami, którzy za granicą przynajmniej się jakoś prezentują. Wygranej Tarnowa można było się spodziewać - nawet tak wysokiej. Sam upatruję ten zespół na tegorocznego mistrza obok gorzowskiej Stali. Rzeszów jakoś utrzymał honor, bo przegrywał o wiele większą różnicą punktów - sam Walasek i Crump zespołu nie pociągną. Leszno również słabiutko, bo przez znaczną część spotkania mieliśmy remis. Ostatecznie się udało. Myślę, że ta kolejka była do przewidzenia, sam jestem z niej zadowolony i czekam na wygrany wyjazd w Częstochowie!

Przed sezonem Stal typowałem na 7. miejsce, a tu taka niespodzianka - Toruń ledwo dobił do "30". Unibax nigdy nie był szczególnie mocny na wyjazdach (2 lata temu porażka około 20 punktami w Bydgoszczy) i teraz się to potwierdziło. Na razie ciężko opisać ich dyspozycję, bo stal to stal i wyjazd to wyjazd. Tauron wzmocnił się niemiłosiernie przed sezonem. Jest mistrz świata, jest Kołodziej, jest trener Cieślak, więc muszą być i wyniki. I takie też były. Rywal nie był zbyt wymagający. We Wrocławiu nie ma takiego, co mógłby pociągnąć team do przodu. Przed sezonem obstawiałem ostatnie miejsce Sparty i raczej tak właśnie będzie. Ciekawy mecz mieliśmy w Lesznie, bo tam przed nominowanymi było 40:38 dla Leszna. Włókniarz pozytywnie zaskoczył całą żużlową Polskę i u siebie w meczu z Polonią będą na pewno bardzo groźni. Gdy zobaczyłem 19:5 po 4 biegach dla Lotosu wiedziałem, że już po meczu. Marma zdołała się uratować, lecz jak widać Crump, Walasek i Richardson nie prezentują wymaganej formy. No i mecz w Bydgoszczy. Sporo kontrowersji i upadków. Jednak moim zdaniem nie przez tor. Zawodnicy przepychali się na łukach i poza 3 biegiem moim zdaniem żaden upadek nie był winą toru. Cieszy dobra postawa Bydgoszczy, lecz szkoda Gapińskiego. Ponadto bardzo dobrze pojechał Patryk Dudek. Wpływ miał też brak Jonasa Davidsona i w rewanżu będzie bardzo trudno o bonus.

• Reputacja:   1
  • Urządzenie:  Windows
  • Styl:  Jasny

Liga wbrew wszelkim pozorom jest bardzo równa. Jedynie odstawać może Atlas, bo z samego Ułamka wiele nie pojadą. Zupełnie nie ma co sugerowac sie wysoką porażką Apatora, Sullivan to zawodnik z najwyższej półki i cały sezon takiego piachu jeździć nie będzie. Kto wie, może zawiodły maszyny, może spasowanie do toru nie tak jak trzeba. Sądzę jednak że za tydzień Kangur zrobi dwucyfrówkę z Gdańskiem. Również juniorzy powinni się poprawic. Z drugiej strony Kalelum-Polelum Gorzów pokazało że jak co roku będzie celowac w tytuł. Gollob, Kasprzak, Zagar i Iversen są w stanie ugrac bardzo dużo, a i Zmarzlik pokazał że daje sobie radę. Bardzo mocno wygląda ekipa tarnowska, aczkolwiek ich za tydzień sprawdzi Falubas. Chociaż widząc w jakiej formie jest Holtański oraz Piotr "Mentalny Mistrz Świata" Protasiewicz to sukcesów nie wróżę. Kozacki skład jedzie też w Lesznie, Pawliccy do spółki z Hamplikiem oraz Musielakiem mogą byc czarnymi końmi(czy też bykami). Ciekawe ile czasu Czewa ujedzie na Łagucie któremu w głównej mierze zawdzięczają dobry wynik w Lesznie. Rzeszów nie wypadł fatalnie, aczkolwiek mocno zawiódł Okoń. Swoje zrobiła Polonia, Emil jeździ bezbłędnie, swoje zrobił Gapiński z Kościechą, powyżej moich oczekiwań wypadli Buczek z Woźniakiem. Jeśli utrzymają formę będzie dobrze.

No i mecz w Bydgoszczy. Sporo kontrowersji i upadków. Jednak moim zdaniem nie przez tor.

Tor też zrobił swoje, aczkolwiek najbardziej popisał się sędzia. Wykluczenia Holty i Pepety absolutnie z kapelusza, oba wyścigi trzeba było objechać w czwórkę. Za to dobrze zachował sie wykluczając Jonssona, nie tyle za kontakt(którego nie było), ale za niebezpieczną jazdę która doprowadziła do upadku innego zawodnika.

Wpływ miał też brak Jonasa Davidsona i w rewanżu będzie bardzo trudno o bonus.

Jonas jeździł w Bydgoszczy bodajże 3 sezony i nigdy nie potrafił zgrac sie z torem. Dobre występy na naszym gruncie można zliczyc na palcach stolarza. Jakby zrobił >5 byłbym w szoku :D

• 2 tygodnie później...

Mniam! Nie ma to jak wyjazdowa wygrana nad gdańszczanami. Osobiście mecz co prawda śledziłem tylko jednym uchem, ale to i tak wystarczyło by uświadomić sobie że Polonia jednak potrafi coś jeździć a zarazem Gdańsk nijak wprowadza się do najwyższej klasy rozgrywkowej. Wynik byłby według mnie nieco wyższy, gdyby nie fakt iż menadżer pomyślał dając zmiany lepszym, aby juniorzy się rozjeździli. I jak? Wynik wygląda bardzo dobrze, o bonus raczej nie ma co się bać. Cieszy mnie postawa Łaguty oraz Curyły. Co do Wybrzeża zastrzeżeń usłyszeć nie może jedynie Nicki, ale to już klasa sama w sobie. Drugi powód do radości? Toruniaki dostają u siebie z Zielonką! Nie ma to jak przegrana odwiecznego rywala na swoim torze. Wyniku się owego nie spodziewałem, ale tak to jest gdy ma się tylko pierwszą linię, która i tak wczoraj mogła pokazać się z lepszej strony + wyrazy podziękowania dla Miedziaka. Z pozostałych wyników - dziwi mnie niezbyt wysoka wygrana Tarnowa nad Częstochową, ale i tak liczą się punkty. Co do meczu w Lesznie to pozdrowienia dla pana Ułamka. To samo wysyłam pod adresem Tomka Golloba, mimo wygranej pokazał się ze swojej najlepszej strony - dziwne. Póki co tyle na temat.

• Reputacja:   1
  • Urządzenie:  Windows
  • Styl:  Jasny

Mnie tam wygrana Zielonej nad Toruniem nie cieszy. Co prawda Apator rywal zza miedzy, ale zawsze życzę im jak najlepiej. Na moje mogli by rok w rok zdobywac medal mistrzostw, o ile oczywiście Polonia zdobyła by cenniejszy krążek. Zawsze miałem jakąś sympatię do ich zawodników takich jak Krzyżak, Kowalik, Jagoda, a i obecnych sobie wielce cenię. Nie lubię za to Falubazu, nie wiem czy chodzi o tą kutwę Protasiewicza który jedzie wymarzony dla mnie sezon(po trzech kolejkach punkt na bieg - dobrze Ci tak!), czy o różne sytuację z trybun, ale życzę zawsze ZG jak najgorzej :D

Polonia pomimo moich obaw jedzie na razie naprawdę dobrze. Dwa zwycięstwa, w tym jedno wyjazdowe zdecydowanie napawa optymiznem podobnie jak jazda Buczkowskiego o którego się naprawdę bałem. Nie ma co jednak popadać w zachwyty, pamiętam jak z 3 sezony temu też były na start 4 punkty, a potem zero za zerem. Wiele wyjaśni zaległy mecz w Czewie, czy też podjęcie u siebie naprawdę mocnych Jaskółek. To będzie wyznacznik obecnej pozycji.

Nie chce mi się pisać o każdym meczu więc sobie tak ogólnie podywaguje. Ogólnie jak na razie Toruń pozostawia po sobie słabe wrażenie, porażka z Gorzowem wysokich rozmiarów, przegrana u siebie z Falubazem, ja rozumiem, że to nie są słabe drużyny, ale w Toruniu przecież amatorzy nie jeżdżą no i atut własnego toru, a w przypadku ostatniego spotkania, raczej jego brak. No cóż teraz przed nimi teoretycznie łatwiejsze spotkanie, choć w Rzeszowie mają nowy tor, więc może być różnie. Co do Bydgoszczy to całkiem dobrze sobie radzą, acz wygrana z Lotosem, który skład aktualny ma bardzo słaby, bo w sumie tylko Nicki jedzie, to nie jest wielki wyczyn i to tylko 4 punktami. Za 2 tygodnie jak już Carlos pisał będzie dla Bydzi sprawdzian, przyjeżdża lider, czyli Unia Tarnów. Powiem tak, wynik może być każdy, nawet remis, jeśli w Unii nie przebudzi się Gomólski, a Janowski nie wróci do dawnego poziomu to zaliczymy porażkę, w innym wypadku jestem w dobrej myśli. Możliwe, że nawet Kuba Jamróg coś przywiezie solidnego (<3 jak dobrze, że Lamparta zastąpił, bo chłopak ma ambicje i walczy, co pokazał w meczu z Cze-wą).

Z pozostałych wyników - dziwi mnie niezbyt wysoka wygrana Tarnowa nad Częstochową

No niestety Kołodziejowi po jednym świetnym biegu rozsypał się najlepszy silnik, a z drugim się męczył i nie mógł ustawić, więc trochę punktów ubyło, również defekt Hacocka, który zapewne przywiózłby 5-1 z Jamrogiem. Ale cóż jest jak jest, nikt nie mówił, że będzie łatwo, tym bardziej, że Włókniarz jest bardzo waleczny.

akerdrugi.png

Znam niezłe grono osób, które mimo iż są z Bydgoszczy obiektywnie oceniają aktualną formę Unibaxu i po części zaczynam podzielać ich zdanie. Toruń poza pierwszą linią nie posiada kompletnie nic. Miedziak nie zapowiada przebudzenia, juniorom również coś nie siedzi. Dolna część tabeli pod koniec sezonu z pewnością by mnie nie zaskoczyła. Co do meczu w Rzeszowie to nie życzę im, źle ale jednak na prostą przeprawę nie mają co liczyć. Walasek i Crump z pewnością zagrzeją resztę drużyny do dobrego oporowania i druga linia Tornia będzie musiała się jednak nieco przebudzić.

Co do Bydgoszczy to całkiem dobrze sobie radzą, acz wygrana z Lotosem, który skład aktualny ma bardzo słaby, bo w sumie tylko Nicki jedzie, to nie jest wielki wyczyn i to tylko 4 punktami.

Przypominając i broniąc swoich proszę zauważyć, że Bydgoszcz przez niezłą część spotkania wygrywała na pograniczu dziesięciu punktów. Ostateczny wynik to głównie sprawa wprowadzania rezerw za czołowych zawodników drużyny (Polonia pieniędzmi niestety od lat nie sypie).

Przypominając i broniąc swoich proszę zauważyć, że Bydgoszcz przez niezłą część spotkania wygrywała na pograniczu dziesięciu punktów. Ostateczny wynik to głównie sprawa wprowadzania rezerw za czołowych zawodników drużyny (Polonia pieniędzmi niestety od lat nie sypie).

Tak oczywiście zdaję sobie z tego sprawę, jednak jeśli bierzemy wynik końcowy, to wiadomo, że coś musiało pójść źle, jeśli przewaga stopniała do takich rozmiarów, oczywiście nie ujmuję nic bydgoskiemu klubowi, bo walczą, mimo jak to wspomniałeś składu za średni budżet.

A tak z nowostek, to coś się zaczyna dziać w Gorzowie, Tomek Gollob buntuje się (?) przeciwko nowemu trenerowi zrzucając winę za słaby wynik na tor przygotowany przez niego. Dziwi mnie postawa Tomka, przecież praktycznie cała drużyna dobrze pojechała, więc mistrz "Gallop" nie mógł się spasować? Ponoć w jednym biegu źle policzył okrążenia i po 3 ostro zwolnił myśląc iż to meta. Również podobno po zakończeniu jeździł jeszcze samotnie na torze, po czym siedział sporo czasu w busie, aż kiedy wyszedł podzielił się w dosyć nerwowy sposób z trenerem spostrzeżeniami. Co jak co, ale trener Paluch łatwo miał nie będzie, bo teraz co, robić tor pod Golloba, czy reszty drużyny, bo również nie można lekceważyć zdania pojedynczych jednostek, a już na pewno nie kogoś takiego.

Tak z innej beczki, już w sobotę GP w Lesznie, jakieś przewidywania? Osobiście uważam, że wszystko rozegra się między Hampelem, Hacockiem a Crumpem, ewentualnie może się wmieszać Jonsson jeśli doszedł do ładu z motorami i Sajfudtinov, czarnym koniem może być Nicki Pedersen, który dosyć dobrze sobie ostatnio poczyna.

akerdrugi.png

No i niestety pierwszy sprawdzian nie poszedł najlepiej. Wynik Polonistów w Częstochowie nie wygląda najgorzej i myślę że bonus nie jest zbyt zagrożony, ale sam fakt jazdy zawodników z Bydgoszczy jakoś mnie nie zadowala. Co jako pierwsze rzuca się w oczy to osiem punktów (bez bonusów) Emila, czego prawdę mówiąc się nie spodziewałem mimo tego, iż dzień wcześniej rosjanin jeździł podczas GP w Lesznie. Przede wszystkim liczyłem na lepszą jazdę juniorów i pomoc ze strony Artioma Łaguty jeżdżącego w zeszłym sezonie w barwach Włókniarza. Nie zostały wykorzystane dwa fakty - nieziemska forma Harrisa oraz to, iż był to pierwszy mecz CKMu na swoim torze. Cóż, wiadomo trochę tego meczu szkoda, z początku na taki się nie zapowiadał. Cieszy mnie kolejny bardzo dobry występ Buczka, który z początku sezonu wyrasta na mocnego prowadzącego. W Rzeszowie natomiast jak wynik pokazuje można było być świadkami równej jazdy obu zespołów. Przeglądając punkty, z lepszej strony mógł pokazać się Richardson, a po stronie Unii kibice zapewne liczyli na nieco lepszą jazdę braci Pawlickich, których bardzo sobie cenię. Nawiązując jeszcze jednym zdaniem do GP w Lesznie, mimo wszystko szkoda tego finału.

Ogólnie jestem zadowolony z tego wyniku. fakt mogło być lepiej, lecz prawda jest taka, że Emil zawsze jedzie kichę po GP. Zdziwiła mnie postawa Artema i Gapy, którzy nie raz mieli okazję jeździć na tym torze w barwach Włókniarza, a ich jazda niestety nie powalała i wina moim zdaniem nie leży w przepisie odnośnie zakazu wychodzenia na tor. Polonia dostałaby w tym meczu o wiele wyżej, gdyby nie defekty Harrisa, ale tam mu chyba miasto musi się na składaka zrzucić, bo na razie ze sprzętem to u niego słabo. Od samego początku sezonu zaskakuje Buczkowski, gdyż nie spodziewałem się, że będzie liderem drużyny. Ponadto walczył z gospodarzami jak równy z równym i walki te wygrywał. Jak mówiłem na początku, Emil nie jechał, a właściwie jechał kichę, więc gdyby zamiast tych chyba 5 punktów zdobył dwucyfrówkę (a stać go na to) wynik mógłby wyglądać inaczej. Jedyne co ja zapamiętam z Rzeszowa to nierówno idąca taśma, na której przeważnie lepiej wychodziła Unia. Kto wie, jak by to wyglądało, gdyby startowano z zielonym światłem... Rzeszów miał kim w tym meczu jechać, jednak zabrakło szczęścia oraz jazdy Richardsona. Ja i tak przewidywałem przed meczem zwycięstwo Unii (Nawet Polonii się udało wygrać w Gdańsku), więc remis jest dla mnie pewnym zaskoczeniem.

Również nawiązując do GP, w pierwszej chwili można mieć żal do Golloba, lecz on zrobił to by wygrać. w Końcu był to finał, a tam nie ma miejsca na sentymenty. Faktycznie szkoda tego, co się stało, ale nie można odmówić Holderowi rozwagi, bo sprytnie wyczekał i zasłużenie wygrał.

nieziemska forma Harrisa

No co Ty chcesz, jakieś fatum nad nim zawisło, w Lesznie 2 defekty, teraz w meczu 2 defekty, będzie miał czas na ogarnięcie silników, bo ze składu wyleciał :D

Cieszy mnie kolejny bardzo dobry występ Buczka, który z początku sezonu wyrasta na mocnego prowadzącego

Tutaj się w pełni zgodzę, też jestem bardzo zaskoczony, nie śledziłem jego wyników w poprzednim roku, ale w e-lidze, jak na razie robi spore wrażenie.

Zdziwiła mnie postawa Artema i Gapy, którzy nie raz mieli okazję jeździć na tym torze w barwach Włókniarza, a ich jazda niestety nie powalała i wina moim zdaniem nie leży w przepisie odnośnie zakazu wychodzenia na tor

Co do Artema to owszem, ale spójrz, że Gapiński wrócił po kontuzji i jak na którymś portalu wspominali jest jeszcze obolały, ale mimo wszystko chciał wystąpić, myślę, że jak się zregeneruje całkowicie, to będzie ok. Co do zakazu, to przecież go nie ma :P.

Jedyne co ja zapamiętam z Rzeszowa to nierówno idąca taśma

True. Jaki klub, tacy fachowcy i taki sprzęt =))

Co do meczu w Cze-wie, myślę, że bonus jest jednak sprawą otwartą, CKM pokazał, że na wyjazdach potrafi walczyć i może być różnie. A co do Rzeszowa, to myślałem, że usnę jak oglądałem tą transmisję, a w szczególności nieudolność w ogarnięciu maszyny startowej, mijanek było mało, ale ten tor musi się jeszcze odsypać, jedynie w jednym biegu, kiedy to Walasek się przedarł na 1 pozycję było co oglądać. Trochę się zawiodłem, bo Leszno zawaliło 2 ostatnie biegi, a w szczególności Batchelor i jego dziwne manewry w ostatnim biegu. Liczyłem na wygraną Unii, bo wtedy Rzeszów na pierwsze punkty jeszcze by poczekał kilka kolejek :D. Co do GP, pewien niedosyt pozostał aczkolwiek atak Golloba był ostry ale fair, Hampel miał miejsce pod bandą, a że się zakopał, no to cóż.. zdarza się, brawa dla Holdera za wykorzystanie sytuacji, a miało być tak pięknie i 1 wygrana Polaka w Lesznie.

akerdrugi.png