Skocz do zawartości
  • Witaj na forum Attitude

Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Dostep do bota wrestlingowego AI
    Rozbudowane zabawy quizowe
    Typowanie wyników nadchodzących wydarzeń
    Pełny dostęp do ukrytych działów i treści
    Możliwość pisania i odpowiadania w tematach oraz chacie
    System prywatnych wiadomości
    Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    Członkostwo w najstarszej polskiej społeczności wrestlingowej (est. 2001)

Jeżeli masz trudności z zalogowaniem się na swoje konto, to prosimy o kontakt pod adresem mailowym: forum@wrestling.pl

Żużel - dyskusja ogólna

Rekomendowane odpowiedzi

• Reputacja:   0
  • Status:  Offline
  • Styl:  Klasyczny

logotyp_centernet_speedway.jpg

Speedway Ekstraliga 2011

Jako kibic czarnego sportu poraz kolejny pragnę zaprosić resztę fanów na tym forum do wypowiadania się na temat rozpoczynającego się sezonu 2011. Myślę, że jest o czym dyskutować, gdyż jak co roku zarządy klubów zaaplikowały nam nieco emocji poprzez transfery przedsezonowe. Rok temu mocno się przeliczyłem wskazując bydgoską Polonię na murowane play offy. Jak widać kontuzja kluczowego zawodnika, jakim bez wątpienia jest Emil Sajfutdinow dała popalić na reszcie zespołu. W każdym razie w 2010 sukces odniósł zespół z Zielonej Góry. Szczerze? Zaskoczenie, gdyż zdawało mi sie, że ktoś z dwójki - Unia Leszno, Stal Gorzów jest prędzej w stanie odnieść sukces mając takich liderów jak Adams, Hampel, Kołodziej, czy Pedersen, Gollob, Holta. Jak widać zwyciężyła równość w zespole i dobra druga linia, czego z sezonu na sezon można gratulować Zielonej Górze.

Zmierzając do sedna celu tego tematu - jak widzicie nadchodzący sezon? Tym razem bez wątpienia faworytem jest Zielona Góra i według mnie Stal Gorzów. Ponownie znakomita walka na Lubuskiem. Pozostałe miejsca? Bez wątpienia o najwyższe miejsca powalczy również Unibax i Unia. Spadek? Jestem w stu procentach pewien, że w końcu będzie to Częstochowa. W zeszłym roku jak wspomniałem mieli szczęcie i kosztem Polonii, a raczej Emila utrzymali sie w lidze, w której nie mają w chwili obecnej z taką kadrą czego szukać.

Co do składów, to Zielona Góra po sprzedarzy Lindgrena i Iversena zasłużyła sobie na Jonssona (za którym nie przepadam) i zapchaj dziurę - Davidssona. W Toruniu ponownie pieniądze na szczycie, tak więc Holty zabraknąć nie mogło. Cieszy mnie postawa Unii Tarnów, utrzymanie Kasprzaka, Ułamka i Pedersena i drobne zmiany kluczem do utrzymania. I na koniec... Stal Rzeszów. Drużyna... na medal? Jason Crump, Chris Harris i jakby nie patrzeć miła druga linia pod postacią Okoniewskiego i Kuciapy?

Co do pierwszej ligii nie ma co dyskutować. Polonia Bydgoszcz obiecała komplet wygranych, w obecnym składzie - do spełnienia.

Jak wygląda Wasze zdanie na temat nadchodzącego sezonu?

Liczę na pare wypowiedzi do przedyskutowania i małe podsumowania kolejek :)
  • Odpowiedzi 50
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• Zaq123

18

• Housse

16

• DonCarlos

4

• Kotleten

4

Top użytkownicy w tym temacie

Spadek?

Czy w tym sezonie przypadkiem nikt nie spada, a od następnego będziemy mieli 2 drużyny więcej w ekstralidze ;)?

Ok zacznijmy od transferów. Na początek Unia Tarnów, dobrym posunięciem było zatrzymanie trzonu zespołu z poprzedniego sezonu, czyli Ułamka, Kasprzaka, Pedersena i Vaculika. Niestety jak wiadomo w życie weszły nowe przepisy, które nakazują start dwójce polskich juniorów, w tym wypadku zespół z Tarnowa ma ciężki orzech do zgryzienia, bo Jamróg i Kostro punktów dużo robić nie będą. Oczekuje się na polskie obywatelstwo dla Vaculika, dzięki któremu będzie mógł startować na pozycji młodzieżowca co zdecydowanie wzmocni siłę drużyny. Natomiast jestem trochę rozczarowany nowymi nabytkami. Od początku mówiło się o zakontraktowaniu Holty lub Jonssona, a wyszło niestety jak zawsze. Madsen i Lindgren. O ile Fredka coś tam jechał, w końcu stały uczestnik GP, to dyspozycja Leona napawała niewiadomą. Jak wiadomo Madsen zdobywał punkty pod opiekuńczą ręką trenera Cieślaka, co przełożyło się na końcowy sukces, zmiana klubu, zmiana otoczenia, czy wyjdzie na dobre? Po początku sezonu nie jest zbyt optymistycznie, ale o tym później.

Kolejny zespół, sąsiad zza miedzy, czyli PGE Marma Rzeszów. Skład całkiem przyzwoity. Doszła gwiazdeczka speedway'a czyli Jason Crump, który z Richardsonem i Harrisem tworzą siłę napędową ów zespołu. Druga linia, czyli Okoniewski i Kuciapa, stać ich na punktowanie w okolicach 6-8 pkt. na mecz, lecz równie dobrze mogą punktować 0-3 pkt. różnie to z nimi bywa. Juniorzy.. Lampart i Kret, o ile Lampart jest w jakiś sposób wyrobioną marką, o tyle Kret musi się jeszcze sporo nauczyć.

Falubaz Zielona Góra. Moto-Myszy mają teraz jeden z najsilniejszych składów w SE. Doszedł Andreas Jonsson oraz Jonas Davidsson, z poprzedniego sezonu postanowiono pozostawić Hancock'a, Dobruckiego, Protasiewicza, Zengotę, który ostatnio doznał kontuzji i czeka go pauza w startach. Jak najbardziej dobre posunięcie klubu w kupnie Jonssona, podobno przebili ofertę Unii Tarnów (ehh ten zarząd...) i ostatecznie Szwed przywędrował do ZIelonej. Juniorka.. Patryk Dudek, czyli jeden z najlepszych aktualnie polskich juniorów, spory talent, czego można pozazdrościć.

Unibax Toruń, czyli witamy Rune Holtę i Karola Ząbika. W zespole postanowił pozostać Ryan Sullivan, Adrian Miedziński oraz Chris Holder. Młodzież stanowią bracia Pulczyńscy. Skład trzeba przyznać całkiem wyrównany i mogący namieszać w walce o medale, Miedziński udowodnij w pierwszym meczu, iż jest w wysokiej formie, reszta też dorzuci swoją cegiełkę i być może pokuszą się o medal.

WTS Sparta Wrocław uważany przez wielu kibiców, jak i ekspertów żużlowych jako klub, który będzie walczył o końcowe miejsca tabeli. Z wrocławskiej ekipy odeszły kluczowe postaci odgrywające ważne role w poprzednim sezonie. Chodzi o dwóch jeźdźców czyli Jasona Crumpa i Leona Madsena, zespół opuścił również trener reprezentacji Polski Marek Cieślak. Czy nowa osoba na stanowisku trenera będzie w stanie osiągnąć równie dobre sukcesy, jak w sezonie 2010? Trudno powiedzieć, zweryfikują to na pewno mecze wyjazdowe, bo po pierwszej przeprawie nie ma co oceniać. Do klubu dołączyli Adam Shields i Tomasz Jędrzejak. Na papierze ekipa z Wrocławia prezentuje się raczej przeciętnie, napędem będzie z pewnością Kenneth Bjerre, ale czy 2 linia i juniorzy nie zawiodą, tego się przekonamy podczas sezonu.

Włókniarz Częstochowa czyli na papierze następny kandydat do końcowych lokat. Z zespołu odszedł lider czyli Rune Holta, natomiast ekipa spod Jasnej Góry zakontraktowała braci Łagutów, którzy w poprzednim sezonie, fakt była to pierwsza liga, ale sezon mieli wyśmienity i ich postawa w tym sezonie może być niespodzianką, oczywiście w pozytywnym tego słowa znaczeniu. Resztę drużyny stanowią Nermark, Karlsson oraz Szombierski, który startuje drugi raz z rzędu.

Unia Leszno która startuje znacznie osłabiona brakiem Leigh Adams'a, który postanowił zakończyć żużlową karierę. Zakontraktowano natomiast Adama Skórnickiego, Skóra w ubiegłym sezonie notował całkiem przyzwoite wyniki na torach 1 ligowych reprezentując PSŻ Poznań. Czy równie dobrze poradzi sobie teraz? Życie pokaże. Trzon zespołu pozostał taki sam, siłe drużyny stanowią Troy Batchelor, Janusz Kołodziej, Damian Baliński oraz Jarosław Hampel. W ekipie pozostał również junior Sławomir Musielak i Jurica Pavlić. Czy zespół z Leszna stać na walkę o pierwszą pozycję? Na pewno stać ich na medal, lecz pytanie czy złoty, jest wiele wyrównanych drużyn w tym sezonie i trudno upatrywać faworyta.

Przejdźmy do ostatniej drużyny, czyli Caelum Stal Gorzów, ekipa naszpikowana gwiazdami. Obecnie reprezentują ją takie nazwiska jak : Gollob, Pedersen, Andersen, Iversen, Zagar, Zmarzlik, Cyran. Lecz po ubiegłym sezonie, gdy również miało być pięknie w przypadku tego zespołu, skoczyło się na marnym 6 miejscu. Obecnie wygląda to znacznie lepiej, jednak nie upatrywałbym tutaj faworyta sezonu 2011.

Ok transfery i obecne składy mniej więcej opisane, nadchodzący sezon miejsca 1-3 typuje walkę między Lesznem- Falubazem a Unibaxem, miejsca 4-6 Unibax - Tarnów - Wrocław a 7-8 Rzeszów - Częstochowa z możliwą zamianą Rzeszowa na Tarnów (niestety) bądź Wrocław. W pierwszej lidze liczę na Bydgoszcz i Gdańsk, ale sporo może namieszać Gniezno i Daugavpils.

Wyniki pierwszej kolejki Speedway Ekstraligi :

Betard Sparta Wrocław - Tauron Azoty Tarnów 59:31

PGE Marma Rzeszów - Caelum Stal Gorzów 50:39

Włókniarz Częstochowa - Unia Leszno 43:46

Stelmet Falubaz Zielona Góra - Unibax Toruń 50:40

Miałem przyjemność oglądać 2 mecze, 3 śledziłem na podstawie relacji tekstowej a 4 w radio. To na początek Wrocław - Tarnów. Tutaj naprawdę aż mowę mi odjęło po meczu. Może nie ze względu na wynik i jazdę żużlowców z Tarnowa, ale przez to, że cholera należy zmienić tą je :censored: nawierzchnię na torze w Tarnowie! W prawie każdym mieście jest przyczepnie, a tu beton! I jak do cholery się pytam mają się przygotować dobrze do jazdy na torach przyczepnych skoro w większości skupiają się na swoim torze. Teraz tak naprawdę tor w Tarnowie nie jest zagadką, bo wiadomo, że będzie beton, a to chyba jedyna lokacja gdzie taki tor jest więc większość ekip nie ma problemu ze spasowaniem się. Natomiast Unia jeśli nie wygra w Częstochowie, a się nie zanosi, to na wyjeździe mimo dobrego składu dostanie łomot a i na swoim torze będzie ciężko o wygraną a co dopiero na bonus. Także moim zdanie trener Wardzała do wymiany, jeszcze można poczekać 2 - 3 kolejki aby prześledzić rozwój wydarzeń, ale kiepsko to widzę. Za czasów kiedy w Unii trenerem był Jankowski, umiał zrobić lekko pod koło i wszystkim pasowało, a i emocji było więcej. Ok miałem pisać o meczu, a wyszło inaczej, ale żal dupę ściska jak się widzi zarząd marnujący tak świetny klub z takimi tradycjami. Dobra co do meczu, dało się słyszeć z ust komentatorów sporo wiadomości mówiących o częstych walkach na torze, jednak na korzyść gospodarzy. Ekipa z Wrocławia była świetnie spasowana, co pozwoliło osiągnąć końcowy sukces i napawa optymizmem nowego trenera przed kolejnymi spotkaniami. A ekipa z Tarnowa? Ma nad czym popracować, aha jeszcze kwestia Madsena, po cholerę brać zawodnika do drużyny, któremu na kilka dni przed startem nie ma kto silnika zrobić? No śmiech na sali! A kasę to by chciał, tylko ciekawe za co?

Ok przejdźmy dalej, Częstochowa - Leszno, czytałem tylko tekstową relację na internecie, ale wynik cały czas oscylował w granicy remisu, a w ostatnim biegu, gdyby nie upadek Szombierskiego, kiedy to para Lwów jechała na 5:1 wynik mógłby być sensacją, ostatecznie skończyło się na wygranej Leszna. Mecz na pewno zaskakujący, przede wszystkim dlatego, iż ekipa spod Jasnej Góry zdołała stawić taki opór zawodnikom Unii. Naprawdę gratulacje dla tej ekipy.

Oglądałem natomiast 2 kolejne mecze. Na początek Marma Rzeszów - Stal Gorzów. Tutaj również zostałem zaskoczony, jak ekipa rzeszowska się przygotowała i potrafiła wywalczyć zwycięstwo i to z nie byle jaką przewagą, nad naszpikowanym gwiazdami zespołem z Gorzowa. Nawet król polskiego speedway'a miał problemy w dwóch biegach z miejscowymi rider'ami. Hans Andersen.. czyżby ten transfer okazał się największą wpadką sezonu transferowego? Na pewno działacze spodziewają się po nim dużo więcej, lecz na razie jego forma nie napawa optymizmem, jak będzie dalej zobaczymy. Mecz jak najbardziej na plus, dużo walki, mijanek, ciekawych zwrotów akcji.

Ok czas na ostatni mecz czyli miejscowa ekipa z Zielonej Góry - Falubaz podejmowała Unibax Toruń. Ekipa toruńska przyjechała osłabiona brakiem pauzującego za karę Rune Holty, natomiast Moto-Myszy jeździły bez podstawowego juniora Patryka Dudka, który miał problemy z licencją. Mecz całkiem wyrównany, sporo walki, jak i upadków, m.in kiedy to Emil Pulczyński upadł a o niego zahaczył jadący z tyłu junior Falubazu, wstępna diagnoza to złamanie nadgarstka u juniora z ekipy Unibaxu. Bardzo ładna postawa Adriana Miedzińskiego, widać, że jest świetnie przygotowany do sezonu, to samo można powiedzieć o Holderze, troszkę słabiej pojechał Ryan Sullivan, ale myślę, że z czasem się rozjeździ. Natomiast kiepsko szło Karolowi Ząbikowi, był taki bezbarwny podczas jazdy, popełniał błędy itp. Natomiast w drużynie przeciwnej, można pochwalić praktycznie każdego, od Jonnsona, przez Dobruckiego i Protasiewicza a na Hancocku kończąc, bardzo zgrany zespół co ostatecznie przemieniło się w pewną wygraną.

Podsumowując, jak na początek dobra kolejka, czekam na następną, bo niektóre kluby być może się przebudzą do jazdy w tym moja Unia Tarnów, przynajmniej taką mam nadzieję. Kolejne spotkania już w następną niedzielę 10 kwietnia.

Aktualna tabela

R5jZL.jpg

Jeśli ktoś jeszcze interesuję się żużlem, to zapraszam do dyskusji, jak wy widzicie zespoły w tym sezonie, jak wam się podobała 1 kolejka?

A tymczasem idę oglądać WM'kę :D.

akerdrugi.png

Po początku sezonu nie jest zbyt optymistycznie, ale o tym później.

Nie mówił bym tak na miejscu kibica Tarnowa. Co więcej z takim, jak dla mnie przyjemnym składem myślę, że utrzymanie to już zupełne minimum dla Unii. Co do Vaculika, to racja, pozycja juniora zdecydowanie podbudowałaby kadrowo zespół, ale z drugiej strony nie lepiej postawiać na rodaków? Jakby nie patrzeć Kostro od czasu do czasu potrafił ładnie pojechać. U mnie wiadomo, że to inaczej wygląda, bo jak ma się Woźniaka, Curyło, a nawet Adamczaka, to na pierwszą ligę jest to błogosławieństwo.

Unibax Toruń, [...] Skład trzeba przyznać całkiem wyrównany i mogący namieszać w walce o medale.

Co do medali, zgadzam się. Ale czy taki znowu wyrównany? Ząbik w znakomitym stylu po kontuzji pokazał, że Jan za bardzo na nim polega. Rogowski objeżdżający klasowego juniora (niegdyś)... no przepraszam. O ile Miedziak, Holta zawsze coś pojadą to znowu Holder, jak na niego mało potrafi pojechać na sześć punków. Podobnie Ryan Sullivan, który w zeszłym sezonie potrafił kratkować. Juniorzy? Jak dla mnie niedoszlifowani, nie ma o czym mówić. Pulczyńscy to nie jest jakaś nadzieja.

Na papierze ekipa z Wrocławia prezentuje się raczej przeciętnie, napędem będzie z pewnością Kenneth Bjerre, ale czy 2 linia i juniorzy nie zawiodą, tego się przekonamy podczas sezonu.

Co do Wrocławia, to zawsze podobało mi się podejście kadrowe tego zespołu. Zawsze... pod wodzą Cieślaka. Odejście Crumpa i Madsena (lubię go) to jak dla mnie osłabienie sezonu. Zanikł niestety Ben Barker, który w moich oczach mógł być juniorem na medal. Co dalej? Bjerre to zawodnik mający ambicje medalowe na GP, ale druga linia? Racja... Jędrzejak nie patrzy się na lidera, więc nic tu ciekawego.

1 kolejka

Betard Sparta Wrocław - Tauron Azoty Tarnów 59:31 
PGE Marma Rzeszów - Caelum Stal Gorzów 50:39 
Włókniarz Częstochowa - Unia Leszno 43:46 
Stelmet Falubaz Zielona Góra - Unibax Toruń 50:40

:arrow: Co do Wrocławia, to nie spodziewałem się tak totalnego pojazdu. Skład pokazał, że pod skrzydłami Kennetha, Janowski i Jędrzejak potrafią sporo nabić. Azoty niestety nie podeszły najlepiej do tego meczu, oby nastąpiło obudzenie.

:arrow: Znakomita postawa liderów Marmy i słaba druga linia Caelum kluczem do wyniku. Sam Gollob powiedział, że gdy taki Andersen i Zagar nie jeżdżą, to sam z Nickim i Iversenem nic nie zwojują. Podobnie juniorzy.

:arrow: Wygrana Leszna była dla mnie pewna, ale było widać że Włókniarz stawiał opór. Drużyna zbudowana przeciętnie, ale dzięki obcokrajowcom wyrównana. Jak widać liderzy z Unii pokazali co potrafią i druga linia z Troyem na czele okazała się kluczem do wygranej.

:arrow: Liczyłem na większy pojazd ze strony Falubazu. Nieobecność Holty i cipkowaty Ząbik? To trzeba wykorzystywać. Według mnie nawet patrząc na rywala wynik nie powinien zadowalać. Aczkolwiek brak Dudka to brak cennego juniora.

A reszta? Wiem, że jest tu paru fanów żużla, nie siedzieć tak

:)

Jako, że w tym sezonie bardziej interesują mnie rozgrywki pierwszo – ligowe, zacznę swoją wypowiedz od tej właśnie sprawy. W pierwszej lidze zdecydowanym faworytem jest mój BKS, który w pierwszym meczu gładko powiózł Lokomotiv. Porównując to z ubiegłym sezonem w BDG jest zupełnie inny tor, bardziej się odsypujący i sprzyjający walce. Rok wcześniej był beton i jedna ścieżka w tym jest walka można extra orbitować. Co do składu to świetnie sobie radzi Tomek Gapiński i moim zdaniem będzie sporym wzmocnieniem. Obok Polonii kandydatem do awansu po zwycięstwie w Gdańsku będzie gnieźnieński Start. Poza tym myślę, że Gdańsk również będzie jeszcze walczył o czołowe lokaty no i nasi śasiedzi czyli GKM. Moim zdaniem pierwsze miejsce dla BKS, walka o pozostałe miejsca na podium rozegra się pomiędzy Startem, GKM, i Wybrzeżem – kolejność nie przypadkowa. Co do ExtraLigi, to pierwsze kolejki pokazały, że może być bardzo ciekawie. Zwycięstwo Wrocławia, Rzeszowa, i duży opór Częstochowy w meczach z faworytami pokazały, że niespodzianki mogą i będą się zdarzały. Faworytami wydają się zielonogórzanie, za nimi Leszno i Vibrator. Gorzów moim zdaniem ma skład na co najwyżej 4 miejsce. Co do zawodników ciekaw jestem jak będą prezentowali się bracia Łagutowie na najwyższym szczeblu rozgrywek. W KA dali pokaz dobrego żużla. Bacznie będę się przyglądał jak rozwinie się talent Artura Mroczki. Kolejnym ciekawym zawodnikiem jest Dennis Andersson, który w pierwszym meczu pokazał się z bardzo dobrej strony. Kolejną kwestią są nowe tłumiki. Za cholerę nie mogę zrozumieć postawy działaczy FIM, a w sumie mogę kasa misiu kasa. Dziwi mnie za to postawa zawodników, którzy w większości przypadków nie mieli jaj, aby przeciwstawić się choremu pomysłowi. Kolejna sprawa, która mnie już nie bulwersuję a rozśmiesza to dwulicowość naszych kolarzy. W Polsce nie pojadę na nowych tłumkach bo niebezpieczne, ale dajcie mi zgodę na starty w Anglii i GP. To ja się pytam tam nowe tłumiki są bezpieczne??? Trochę to popiepszone szczerze mówiąc. Kolejna rzeczą, która jest chora, sieję zamęt i zamieszanie to regulamin finansowy, KSM, oraz dziwne przepisy o startach gości juniorów – Panowie działacze jedna wielka lipa. Dla kibica im prostszy i łatwiejszy do zrozumienia regulamin Tyl lepiej, nie zapominajcie, że sport jest dla kibiców a nie działaczy w grantowych garniturkach.

Udanego sezonu życzę wszystkim i zero upadków.

http://www.youtube.com/watch?v=vswZ73WETpc

a70061070009c1784bf77973

BKS POLONIA BYDGOSZCZ

Nie mówił bym tak na miejscu kibica Tarnowa.

Wiesz, a co ma kibic powiedzieć po takim meczu, fakt jak to się mówi pierwsze koty za płoty, początek sezonu, jest różnie, kolejne mecze zweryfikują postawę zawodników i mam nadzieję, że pozytywnie zaskoczą, skład był tworzony z myślą o pierwszej czwórce, a tu taka porażka na początek.

ale z drugiej strony nie lepiej postawiać na rodaków?

Taki był zamysł wprowadzenia tego przepisu, aby młodzież w Polsce mogła się rozjeździć, lecz dużo klubów ma aktualnie problemu z juniorami, a raczej z ich wynikami, np. w Tarnowie jest Jamróg, który widać, że walczy, jest ambitny i myślę, że będą z niego ludzie, natomiast Tadek Kostro to masakra, na sparingu niby coś jechał, a tak to defekty, upadki, być może to kwestia dopracowania sprzętu, kto tu jeszcze jest, Lesiak, który ledwo co pokonuje 4 okrążenia, często dziwnie składając się w łuk, widać, że brak mu techniki, którą lepiej aby podszkolił w niższych ligach, dlatego starano się o obywatelstwo dla Martina Vaculika, który możliwości ma spore i byłoby to wielkie wzmocnienie mieć go jako juniora.

Pulczyńscy to nie jest jakaś nadzieja.

O ile Kamil (czyli ten słabszy) raczej nie, to Emil jest w całkiem dobrej formie i nawet jest w stanie skutecznie rywalizować z seniorami innych klubów.

Jędrzejak nie patrzy się na lidera, więc nic tu ciekawego.

Myślę, że w tym sezonie Jędrzejaka stać na dobre wyniki, a już na pewno na wrocławskim torze, co udowodnił w pierwszym meczu, być może będzie to przełom w Jego karierze i tutaj się odbuduje, zobaczymy co będzie prezentował w kolejnych meczach.

cipkowaty Ząbik

Trafne określenie, być może kolejny kandydat to wpadek transferowych.

Kolejną kwestią są nowe tłumiki

O dobrze, że wspomniałeś, cała ta afera szczerze mówiąc trochę mnie przerosła, po cholerę był ten bój jak się potem okazało, że zawodnicy zaczęli się wycofywać i kierować swoje zdanie jednak ku nowym tłumikom, po cholerę było robić z tego taką aferę jak i prędzej czy później i do nas zawita nowy przepis, czyli start na nowych tłumikach. Nie lepiej już teraz oswajać się z nową myślą technologiczną? A nie jak żużlowcy jeżdżą w Angli, Szwecji na nowych w Polsce na starych i robi się wielki motłoch, bo problemy z przełożeniem i jazdą itp. jeśli wprowadzono za granicą to i u nas też powinno być, niech wszyscy będą na równym poziomie. Wiele było mowy, że nowy dźwięk zabije dotychczasowy jakby symbol, niby brzmią jak kosiarki, a ja jakoś większej różnicy nie widzę, więc nie wiem o co chodzi.

KSM

Tutaj bym się kłócił, według mnie dobre rozwiązanie, pozwoli utrzymać w miarę równe zespoły oparte właśnie na KSM'ie zawodników.

Zapraszam kolejne osoby do wypowiadania się ;).

akerdrugi.png

Nie mówił bym tak na miejscu kibica Tarnowa.

Wiesz, a co ma kibic powiedzieć po takim meczu, fakt jak to się mówi pierwsze koty za płoty, początek sezonu, jest różnie, kolejne mecze zweryfikują postawę zawodników i mam nadzieję, że pozytywnie zaskoczą, skład był tworzony z myślą o pierwszej czwórce, a tu taka porażka na początek.

Przepraszam, ale patrząc głównie na kadrę Unii Tarnów i przykładając ją do reszty to muszę powiedzieć że z takim składem to na pierwszą czwórkę bym nie liczył. No chyba, że jak przed paroma sezonami Polonia, która mając łatwych przeciwników, jakimś cudem dotarła do półfinałów, lecz nie wieżę aby ta sytuacja się powtórzyła. Według mnie w dwumeczu Jaskółki nie mają szans z takimi zespołami jak Falubaz, Unibax, Caelum i być może Leszno. Tarnów z pewnością będzie miał trudności z Rzeszowem i Wrocławiem.

Kadrowo trzeba stawić jeszcze na paru mocnych stanieri, za których Pedersena, bądź Vaculika nie uwarzam. Dodatkowo Kasprzak i Ułamek nie są już w swoich szczytowych formach i dodaktowo przykładając do I ligii nie będą już kręcić tylu punków. Takie jest moje zdanie.

Pulczyńscy to nie jest jakaś nadzieja.

O ile Kamil (czyli ten słabszy) raczej nie, to Emil jest w całkiem dobrej formie i nawet jest w stanie skutecznie rywalizować z seniorami innych klubów.

Na chwilę obecną i w sumie patrząc na przód nie uważam, aby nawet Emil stanowił jakieś zagrożenie dla drugiej linii zespółów, z którymi Unibax powinien walczyć jak równy z równym. Poza tym można było zauważyć, jak to zaczyna się szpital w Toruniu. Właśnie on dołączył do kontuzjowanego Jensena, więc teraz Unibax ma twardy orzech do zgryzienia. Junior również powinien wykręcić w porywach pięć punków, a patrząc na takiego Janowskiego, czy Pawlickiego nawet dwa razy więcej.

IMŚJ: Cieślak wyznaczy kwalifikantów / Polska straciła 2 miejsca!

To według mnie kolejna sprawa do poruszenia. Kogo widzicie w tych miejscach, możemy sobie trochę wytypować. Pan Cieślak ma okazję wytypować ośmiu zawodników, kogo Wy widzicie?

Według mnie z pewnością w tym gronie znajdzie się Dudek, Pawlicki, Janowski, Musielak, Zmarzlik, Lampart, kto jeszcze ma szanse?

Za dużo fanów żużlu, te forum to , nie ma no ale cóż. Sam bardzo lubię ten sport, choć ograniczam się tylko do spotkań pierwszo ligowych, mój klub to Rybnickie Rekiny (row rybnik). W poprzednim sezonie było bardzo słabo, wzlotów mało, upadków bardzo dużo. Nie wiem czego nam brakuje, atmosfera na trybunach jest niesamowita, stadion mamy jeden z większych w Polsce, skład dobry, choć kaski za bardzo nie ma, motory słabe, w poprzednim sezonie zdarzało się nawet wypożyczać, słabiutko. W tym sezonie myślę, że będzie o wiele lepiej, bo mamy nowych zawodników, nie mówił bym o tym, gdyby w tych "nowych" nie był świetny żużlowiec Antonio Lindbaeck, który już na pierwszym starciu z niejakim benjaminkiem (Orzeł łódź) zdobył komplet 18 punktów w 6 startach, czyli w żadnym wyścigu nie spadł z miejsca pierwszego. Ale wyłącznie z bezbłędnym Szwedem nie wygramy, nasza gwiazda z zeszłego sezonu dwa razy się wywróciła, a dwa razy zdobyła zero punków, podobnie Karpow słabo, chłopaki coś formy nie mają, za dużo urlopu, i za mało treningów, i przez to wszystko przegraliście pierwsze starcie w sezonie, i jeszcze trzema punktami. Może ta przegranam przez małą ekipę wspierającą, bo starcie było na torze rywali, no ale cóż trudno się mówi. Zobaczymy jak to wyjdzie w niedziele, bo jedziemy w u siebie z Polonią Bydgoszcz, liczę na wygrana, bo dla mnie 15 złoty za bilet to dużo. Wszystkich chętnych zapraszam do Rybnika, o 15 !!!! To tyle z mojej strony jak na razie, regularnie będę tu się wypowiadał. :D

964893.jpeg

Rock to nie tylko muzyka, to także stan ducha.

Ja od razu uprzedze, że słabo znam się na Eksltralidze i I lidze, zdecydowanie więcej wiem o GP. Zacznę może od ligi. Sezon zapowiada się ciekawie, bo nie ma zdecydowanego faworyta. Tytuł może się rozstrzygnąć między dwójką - Gorzów - Leszno, ale mogą się w wmieszać wszyscy jak choćby Marma, która przecież wygrała swój pierwszy mecz z Caelum. Stal bardzo się wzmocniła dzięki przyjściu Andersena. Hans nie będzie jeździł w GP więc może bardziej skupić się na lidze. To tyle co wiem o lidze. Jest tego mało, ale teraz zaczynam się tym bardziej interesować. Ciekawą sprawą są tłumiki. Bezsensem jest dla mnie to, że w Polsce zawodnicy będą jeździć na starych, a w GP na nowych. Jest to wielki błąd PZM-u, bo szanse Polaków na złoto w GP są mniejsze. Trudniej będzie się im przestawić z tych starych tłumików na nowe. Nie wiem czy potrzebna była to "wojna" wywołana przez Polaków o nowe tłumiki. Rozpętali wielką burzę choć pewne było, że FIM nie ulegnie. Tak samo pewne było to, że Polacy jednak wystartują w DMŚ i GP, bo nie tyle co byłaby to strata szans na medale to jeszcze strata sponsorów, a co za tym idzie także pieniędzy. Ale przejdźmy do sedna sprawy z tłumika mi, czyli czy jest to w ogóle potrzebne ? Według mnie to jest chore. Jak można narażać widowisko, a przede wszystkim zdrowie zawodników (podobno przez nowe tłumiki łatwo stracić kontrolę nad motocyklem) dla kilku mniej decybeli. Ludzie, przecież hałas to jest urok tego sportu. Bez tego to nie będzie już to samo. Dobra, teraz przejdźmy do tegorocznego cyklu GP. W gronie faworytów znów są Polacy, bo nie oszukujmy się, nie ma za bardzo kto im zagrozić. W zeszłym roku nikt tak na dobrą sprawę im za bardzo nie zagroził. Jedynie Crump i może trochę Bjerre. Wg mnie żużel stał się trochę sportem niszowym. Jedynie w Polsce są pełne stadiony (a jeśłi są gdzie indziej to dzięki Polakok, np.Praga). W tym roku o medale powalczą na pewno wszyscy Polacy. Bez wyjątku. Holta i Kołodziej też mogą powalczyć. Na pewno będzie się liczył Crump, po kontuzji może zagrozić Emil. Holder też moim zdaniem będzie groźny i liczę na to, że AJ w końcu zabłyśnie. Czarnym koniem cyklu może się okazać Artjom Łaguta, który pokazał, że potrafi jeździć. W tym roku nie pewnego faworyta, wygrać może każdy, a największą zagadką są nowe tłumiki. To tyle co miałem do powiedzenia :)

ksgj.png

Przepraszam, ale patrząc głównie na kadrę Unii Tarnów i przykładając ją do reszty to muszę powiedzieć że z takim składem to na pierwszą czwórkę bym nie liczył.

Jako kibic, również marnie upatruję szanse na wejście do pierwszej 4, ale zarząd widzi to inaczej, w ubiegłym sezonie Tarnów zajął 5 lokatę, a teraz ten skład bądź co bądź wzmocniony Madsenem i Lindgrenem ( w zastępstwie Jędrzejaka i Monberga) więc upatrują lokaty bądź lokat wyżej. Według mnie to takie nieprzemyślane cele, z których trzeba będzie się tłumaczyć gdy nie wyjdzie.

Kadrowo trzeba stawić jeszcze na paru mocnych stanieri, za których Pedersena, bądź Vaculika nie uwarzam.

Pedersen i owszem, ale Vaculik uwierz, że jest piekielnie szybki, na naszym torze stać go nawet na komplet, a i na wyjazdach będzie robił dobre wyniki, pierwszy mecz to wpadka, Martin był strasznie zły po tym meczu i zapowiadał, że ostro przyłoży się do pracy i popracuje nad silnikami i przełożeniami, więc o Jego postawę jestem raczej spokojny.

Dodatkowo Kasprzak i Ułamek nie są już w swoich szczytowych formach

Owszem, ale stać ich, jak pokazali we Wrocławiu na dobre wyniki, w ich przypadku dwucyfrowe.

jak to zaczyna się szpital w Toruniu.

O tak, słuszne stwierdzenie, Unibax teraz będzie miał pod górkę bez swojego czołowego młodzieżowca, być może to przesądzi o wynikach co niektórych meczy.

Według mnie z pewnością w tym gronie znajdzie się Dudek, Pawlicki, Janowski, Musielak, Zmarzlik, Lampart, kto jeszcze ma szanse?

Ci których Wymieniłeś są raczej pewniakami, nie wiem jak długo potrwa nieobecność Pulczyńskiego, bo Jego też bym tutaj zaliczył, nie wiem też do kiedy trener Cieślak ma wybrać skład, bo być może na dniach rozstrzygną się losy obywatelstwa dla Vaculika, który na pewno znalazłby miejsce w składzie.

Stal bardzo się wzmocniła dzięki przyjściu Andersena.

Oj, jak na razie ten transfer to jedna wielka klapa, zobaczymy w kolejnych meczach co Andersen pokaże.

Kolejna sprawa do omówienia to według mnie zbliżająca się 2 kolejka SE, oraz I i II ligi.

Mecze Speedway Ekstraligi

2. kolejka - 10 kwietnia 2011 (niedziela)

Gorzów - Częstochowa

Leszno - Rzeszów

Tarnów - Zielona Góra

Toruń - Wrocław (przełożony na 23 kwietnia )

Według mnie największe szanse na zwycięstwo, we wszystkich meczach mają gospodarze, no może prócz Tarnowa, choć liczę na rehabilitację za porażkę we Wrocławiu. Rzeszów mimo wzmocnienia w porównaniu z poprzednim spotkaniem w postaci Lee Richardsona, raczej nie wywiezie z Leszna zwycięstwo. Unia jest na swoim torze piekielnie mocna, nie liczę tu na żadną niespodziankę. To samo tyczy się Częstochowy. Powalczyć w Gorzowie mogą tylko bracia Łagutowie, choć może być inaczej, na swoim torze Gorzów nie powinien mieć problemów nawet z wszystkimi oprócz może.. Falubazu i Leszna?

Toruń - Wrocław mecz przełożony to może kiedy indziej o nim.

Ciekaw jestem występu zespołu Falubazu w Tarnowie, ostatnimi czasy są to dosyć dziwne spotkania, bo albo przekładane, albo odbywają się w deszczowej aurze, tym razem pogoda ma być dobra, więc liczę na super widowisko z końcową wygraną mojego zespołu.

A jak Wy widzicie 2 kolejkę?

akerdrugi.png

Stal bardzo się wzmocniła dzięki przyjściu Andersena.

Oj, jak na razie ten transfer to jedna wielka klapa, zobaczymy w kolejnych meczach co Andersen pokaże.

Andersen jak dla mnie jest obecnie skończony i jestem ciekaw czy po tylu latach przeciętnej nierówności się odbuduje. W Toruniu nie okazał się zbyt skuteczny, przez co zapewne ucierpieli. W Gorzowie pewniej widzę postać Iversena, co pokazał w ostatnim meczu. Ogółem to trudno mi stwierdzić, czy w tym sezonie Toruń się wzmocnił.

2 kolejka

W Gorzowie liczę na mocny pojazd, bo jak każdy z zawodników (włączając Zagara i Andersena) nie zaliczy z ośmiu punktów, to mecz nie może być do końca udany. Zespół taki jakim w tym sezonie będzie Częstochowa nie wygra więcej niż dwa mecze. Nie liczę tu na oszczędzanie i kombinacje ze strony Stali i wygrana jest tu pewniakiem kolejki. Kolejny mecz zapowiada się ciekawiej. Szczerze Rzeszów zrobił na mnie wrażenie przygotowaniem do sezonu, ale ktoś taki jak Jason Crump w parkingu maszyn zawsze ma swój wkład. Myślę jednak, że ostatecznie równość leszczyńskiej Unii i ponownie dobrze jeżdżący Batchelor będzie kluczem do sukcesu w tym meczu. W Tarnowie sprawa otwarta. Jeśli Unia się nie przyłoży, goście łatwo chwycą tempo i może zakończyć się źle. Falubaz to mocna drużyna kadrowo i jestem zdania, że mimo oporu, wygra z Tarnowem. To będzie najciekawszy mecz kolejki. A teraz ostatni (przełożony), w którym jako faworyta upatruję Toruń. Tylko dlatego, że Wrocław nie jest już tak mocny składem, lecz z ubiegłorocznym składem i obecnym szpitalem w Toruniu widziałbym wygraną Betardu. Jestem nadzieji wygranej Wrocławia, ale mam przeczucie że góra sześcioma punktami ostatecznie wygra Unibax.

Zobaczymy jak to wyjdzie w niedziele, bo jedziemy w u siebie z Polonią Bydgoszcz, liczę na wygrana...

Na miejscu fana Rekinów miałbym jakieś nadzieje, mimo iż jestem z Bydgoszczy, to jednak na ten mecz patrzę obiektywnie. Nie jestem zdania, że Antonio będzie teraz tak jeździł, co więcej z dobrym przeciwnikiem (kadrowo), to oby miał te dziesięć punktów. Polonia jest na ten mecz przygotowana pod każdym elementem i liczę na łatwą wygraną.

Poboczna sprawa, to jak dla mnie idiotyczna decyzja zarządu ROWu o nadaniu Toninio kapitana drużyny. Rozumiem, że ktoś, kto po 20stu latach zdobędzie 18 pkt. dla klubu staje się kimś więcej, ale żeby tak to okazywać? Zobaczymy, jak pojedzie najbliższe trzy mecze, poza tym szwed raczej nie poradzi sobie na tej pozycji, tym bardziej o takim wieku i doświadczeniu.

Ok, jesteśmy już po drugiej kolejce więc trzeba coś skrobnąć.

Wyniki :

Tauron Azoty Tarnów - Stelmet Falubaz Zielona Góra 40:50

Unia Leszno - PGE Marma Rzeszów 56:31

Caelum Stal Gorzów - Włókniarz Częstochowa 48:42

GTŻ Grudziądz - Lotos Wybrzeże Gdańsk 47:43

KS ROW Rybnik - Polonia Bydgoszcz 48:42

Start Gniezno - Orzeł Łódź 50:39

Unia Tarnów - Falubaz - po raz kolejny ku :censored: wa muszę hejtować swój klub! Nie wiem ile trzeba porażek, żeby ten jebany zarząd zrozumiał, że trzeba zmienić tor! Falubaz był spokojnie do objechania, ale oczywiście zrobili beton, po którym nie dało się wyjechać szeroko, bo każdy się zakopywał, a jak wiadomo Kasprzak i Vaculik w tamtym roku dobrze radzili sobie po orbicie, więc to strzał w kolano! Tor praktycznie co widać po wynikach robiony pod Ułamka, bo tylko on dobrze pojechał. Młodzieżowcy dalej klęska. Podczas meczu była 1 mijanka! 1 mijanka na całe zawody! Podczas gdy choćby w Lesznie w samym 1 biegu było ich kilka! Sami zawodnicy przede wszystkim z Zielonej Góry wypowiadali się, że to mija się z celem, aby zawody były rozgrywane na takim torze! Kibic przychodzi i chce zobaczyć walkę, nawet mimo przegranego meczu, ale żeby była walka a nie jazda gęsiego w odstępach 20 metrowych i to ma być ciekawe? Podczas meczu część ludzi wyszła po 12 i 13 biegu, bo nie chciało im się patrzeć na to co się dzieje. W ogóle kibice byli w kiepskich nastrojach, doping oprócz młyna był lipny, natomiast Falubazy bawiły się na całego. Madsen cieniutko, a tak się napalał wielce na walkę i wygraną, Lindgren był w parku maszyn, wg mnie powinien jechać za Bjarnego, inaczej powinien być od razy awizowany do składu! Bjarne jakąś padakę jechał i szkoda było to oglądać. Vaculik starał się walczyć, jechać po szerokiej, ale oczywiście zakopywał się, to samo juniorzy, Tadek jechał po szerokiej i praktycznie stanął w miejscu.. co to ma być!? Dobry start i jazda przy kresce receptą na sukces? Pierdolę taki sukces. Kolejna sprawa, to mimo przegranej zawodnicy powinni wyjść na tor i podziękować kibicom za przybycie, ale oczywiście tutaj każdy spuszcza głowę i chce jak najszybciej zapomnieć, dobrze, że przynajmniej Ułamek miał za grosz szacunku i wyszedł podziękować kibicom. Podsumowując dupny mecz, dupne widowisko, jeśli nie zmieni się tor to mam wyjebane na taki żużel w Tarnowie i w najbliższym czasie moja noga na stadionie nie postanie, wydawać 20zł za jazdę gęsiego, wolę spędzić ten czas oglądając w TV inne mecze. U nas na oficjalnym forum wrze na ten temat, nawet jest propozycja ankiety, czy petycji aby wstawić na jakieś portale żużlowe i wysłać do zarządu, aby wszyscy wiedzieli, że kibice tarnowscy nie życzą sobie takich poczynań. Co z tego wyniknie zobaczymy. Natomiast ekipa Falubazu jechała bardzo dobrze, Jonsson po kiepskim początku się odbudował, Hancock bardzo dobrze, słabiej Dobrucki, ale on zawsze miał problemy z tym torem, należy się pochwała dla kibiców Falubazu, którzy na prawdę są świetni i potrafią rozkręcić widowisko.

Unia Leszno - Marma Rzeszów - No Józki tak się napalały przed meczem, że będzie walka o zwycięstwo, Półtorakowa przepowiadała wynik 40+ a wyszła wielka klapa i bardzo dobrze niech się rzeszowiaki otrząsną. Marma praktycznie nie istniała na tym torze, nawet Crump ledwo co dawał radę. Tor może rzeczywiście przesadzili z przyczepnością, ale przynajmniej było świetne widowisko, sporo mijanek, taki żużel chce się oglądać. Cała drużyna pojechała genialnie, szczególne brawa należą się Pavlicowi, który odwalił kawał dobrej roboty, każdy pojechał na 100% i jest tego efekt. Wynik jak dla mnie przewidywalny, Leszno jest cholernie mocne na swoim torze.

Caelum Stal Gorzów - Włókniarz Częstochowa - Częstochowa wyrasta na czarnego konia tych rozgrywek, bardzo zacięcie stawiała opór mimo słabej na papierze drużyny, jednak bracia Łagutowie to świetni żużlowcy radzący sobie na każdym torze, myślę, że starszy z nich może zawojować w GP. Nermark również bardzo dobrze pojechał, nie spodziewałem się po nim tak dobrej formy, ogólnie drużyna na plus, szczególnie za ambicje i walkę. Andersen to już widać, że całkowita klapa, u siebie taką lipę odstawiać?

Aktualna tabela

lztNf.jpg

Co do 1 ligi to niespodziewana porażka Bydgoszczy, bardzo ładna postawa zespołu z Rybnika, szczerze nie spodziewałem się takiego rezultatu. Więcej się nie wypowiadam, niech CI którzy się interesują I ligą coś dopowiedzą.

A jak Wam podobała się 2 kolejka Speedway Ekstraligi oraz I ligi?

akerdrugi.png

2 Kolejka

Tauron Azoty Tarnów - Stelmet Falubaz Zielona Góra 40:50
Unia Leszno - PGE Marma Rzeszów 56:31 
Caelum Stal Gorzów - Włókniarz Częstochowa 48:42

Według mnie rezultaty tej kolejki Speedway Ekstaligii były do przewidzenia. Sam zabawiłem się w bukmacherkę obstawiając każdy z tych meczów i wygrałem.

:arrow: Racja jest taka, że Tarnów mógłby się bardziej postarać, ale patrząc na skład Zielonej Góry można się najeść pietra. Tarnów również ma silny zespół i o ile dobrze mi wiadomo po słowach Madsena, atmosfera zła też nie panuje. Według mnie to wszystko nie było przygotowane, tak jak być miało. Zielona Góra z takim doświadczeniem poradzi sobie na każdym torze. Co do samego toru to padło wiele negatywnych komentarzy, jakoby był on słabo przygotowany do zawodów. Mam na myśli słowa kolejno Jonssona, Dobruckiego i Protasiewicza, którzy mówili o braku emocji na torze.

- Wynik całkiem dobry, ale nie o to w tym wszystkim chodzi. My chcemy się ścigać. Lubię kiedy można nawiązać walkę z rywalem i wyprzedzić go na dystansie. Na tym torze jeżeli przegrałeś start, dojeżdżałeś do mety ostatni.
Generalnie wyścig kończył się po dwudziestym metrze.
Na tym torze nie dało się dzisiaj walczyć i generalnie jazda "gęsiego" przez cztery okrążenia. My mamy cztery punkty, Tarnów zero. Dziwię się tylko bardzo miejscowym, bo tym torem sprofanowali żużel. Tor powinien być do walki, a przynajmniej jego nawierzchnia powinna stwarzać takie możliwości. Tu był start i na dobrą sprawę na wyjściu z pierwszego łuku można było już przerywać i przyznawać punkty.

W Zielonej każdy coś dołożył, chodź z Dobruckiego powodu do zadowolenia nie ma, to Davidsson poprawił się i poradził sobie na tarnowskim torze. Tego brakowało Tarnowianom. Kasprzak 6? Madsen 5? Pedersen 3? Poza Ułamkiem i naciągając Vaculika Unia raczej nie istniała. Tak nie da się wygrywać zawodów z takimi zawodnikami, jakimi dysponuje Falubaz.

:arrow: Co do Leszna, to nie ma co tutaj dużo się wypowiadać. Zespół zdecydowanie lepszy i mocniejszy. Na czele z Juricą Pavlić każdy pojechał bardzo dobrze i to poskutkowało takim efektownym wynikiem. Rzeszów raczej nie mógł czego szukać, poza szansą na bonus, lecz po tych zawodach myślę, że Leszno powalczy w Rzeszowie o wygraną.

:arrow: No i Gorzów, który chyba sobie zlał ten mecz. Rozumiem, że Częstochowa jest conajmniej śmieszna, ale jak widać pojechać potrafi. Szczególnie pokazały to ostatnie wyścigi. Jednakże zastanawia mnie tu postawa pewnego zawodnika Stali - Hansa Andersena. Zawodnik z ambicjami i umiejętnościami na medal w SGP. A tutaj taka klapa... Hansio Lansio jak to rzekł Damian Gapiński. Bez wątpienia równość punktów wśród Włókniarza zadecydowała o takim wyniku. Taka przegrana nie może cieszyć Gorzowian. Nicki Pedersen 8? Czegoś tu nie rozumiem... Gollob pokazał nareszcię klasę, Iversen i Zagar pojechali swoje, a tu niestety klapa ze strony tych dwóch Duńczyków. No cóż... tyle na temat.

A i co do I ligii to niestety jestem zniesmaczony wynikiem Polonii, gdyż mecz z Rybnikiem był zdecydowanie do wygrania. Liczę jednak, że zawodnicy pokażą że to był jednorazowy wypadek przy pracy. Tyle ode mnie na temat tej kolejki, wiadomo że trzeba jeszcze czekać na mecz Toruń - Wrocław, ale tym czasem daję pole do popisu innym... dawać! :D

Dzisiaj odbędzie się zaległy mecz SE czyli Włókniarz Częstochowa podejmie na własnym torze Zielonogórski Falubaz.

Kto ma szansę na zwycięstwo? Trudno powiedzieć, będzie to na pewno bardzo zacięty mecz, Częstochowa udowodniła już, że na własnym torze jest bardzo groźnym rywalem dla każdego, statystyki stoją również po stronie Włókniarza, na 26 spotkań pod Jasną Górą żużlowcy Włókniarza wygrywali aż 23 razy. Falubaz w tym roku jest bardzo mocny więc wszystko może się zdarzyć i ja jednak obstawiam wygraną Moto-Myszy 43:47.

To tak na odświeżenie tematu.

Ludzie piszcie coś!

akerdrugi.png

Ja jestem bardzo ciekawy, kto wygra w tym meczu. Jak na razie Częstochowa jedzie zdecydowanie powyżej oczekiwań, lecz Falubaz także dobrze sobie radzi, choć Włókniarz jedzie na własnym torze. No cóż, pożyjemy - zobaczymy. Gdybym miał pokusić się o wynik, to obstawiłbym 49:41 dla Zielonej Góry.

Na początku muszę powiedzieć, że nie można porównać tego meczu do poprzedniego. Nie chodzi mi o to, że mecz nie równy meczowi. Jednakże muszę stwierdzić, że CKM nie zrobił na mnie wrażenia w meczu z Caelum. Dlaczego? Nie trawię już takiego Gorzowa... przecież to podejście psychiczne to masakra... Duńczycy lecą sobie w kulki, a Gollobowi nie zawsze wychodzi mecz.

Tak właśnie w Falubazie nie jest. Jest to z pewnością najlepiej po Lesznie poukładany zespół Ekstraligii i w obecnym sezonie zdania nie zmienię.

Spójrzcie tylko, zawodnicy tacy jak Hancock, Jonsson i Davidsson znają ten tor na wylot, a przecież Protasiewicz i Dobrucki dopasują się w ciągu pierwszej kolejki biegów. Nie liczyłbym tutaj na jakiekolwiek fory ze strony Zielonki. Liczę na przynajmniej dziesięcio punktową wygraną ze strony Falubazu.