Skocz do zawartości
  • Witaj na forum Attitude

Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Dostep do bota wrestlingowego AI
    Rozbudowane zabawy quizowe
    Typowanie wyników nadchodzących wydarzeń
    Pełny dostęp do ukrytych działów i treści
    Możliwość pisania i odpowiadania w tematach oraz chacie
    System prywatnych wiadomości
    Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    Członkostwo w najstarszej polskiej społeczności wrestlingowej (est. 2001)

Jeżeli masz trudności z zalogowaniem się na swoje konto, to prosimy o kontakt pod adresem mailowym: forum@wrestling.pl

Jak się przerzucić z WWE na Indies bądź LL?

Rekomendowane odpowiedzi

• Reputacja:   0
  • Status:  Offline
  • Styl:  Klasyczny

Witam! Przeszukałem forum, nie znalazłem podobnego topicu, jeżeli coś przeoczyłem to bardzo przepraszam, ale bardzo zależy mi na tym żeby poruszyć pewien wątek. Jak wiadomo WWE i TNA to największe federacje wreslingu na świecie. Co za tym idzie, ludzie swoją przygodę z wrestlingiem najczęściej zaczynają właśnie od tych federacji. Vincu i Dixie dobrze wiedzą jak przyciągnąć widzów do ekranów i jak wydusić z nich pieniądze. Zresztą wielu ludzi kręcą wielkie sceny, podekscytowanie, chanting oraz tego typu rzeczy które towarzyszą głównie właśnie tym federacjom. Ludzie Ci zapominają jednak, o tym że na świecie jest wiele innych federacji, które niekiedy mają lepszych zawodników i przekazują dużo lepszy wrestling niż WWE bądź TNA. Ja osobiście gdy zacząłem oglądać wrestling nie interesowałem się fedkami niezależnymi. Dopiero gdy zacząłem pisać na tym forum i pooglądałem trochę na YT zobaczyłem że wrestling w wielu fedkach Indy bądź Lucha Libre, zorientowałem się jak świetne umiejętności posiadają tamtejsi zawodnicy. Uważam, że dopiero posiadając pewną wiedzę odnośnie techniki oraz pewne ogarnięcie w tym temacie można zaczynać swoją podróż po Indiesach. Problem w tym, że to nie takie łatwe. Gdy wkręci się już w rytm WWE i TNA, pozna się gwiazdy, które są warte oglądania które nie, ciężko jest nagle zacząć oglądać nową federację nie znając tamtejszej hierarchii, historii, zawodników i pasów mistrzowskich. Dlatego założyłem ten temat. Jest od dla każdego, kto chce zacząć oglądać fedki niezależne i Lucha Libre, a nie wie od czego zacząć. Chcę, aby fani tychże federacji podzielili się z innymi, od czego warto zacząć oglądać, co najpierw warto przeczytać, jakie gale warto sciągnąć, a może zacząć oglądać na bierząco? Na jakich zawodników zwrócić uwagę, których można olać. Chcę aby odpowiedzi na te pytania zostały udzielone członkom naszej dyskusji. Np. Użytkownik1 mówi że chce oglądać CZW, a Użytkownik 2 udziela mu tych informacji wg. shematu. Wieć może ja zacznę pierwszy :

Chciałbym zacząć oglądać RoH, CMLL, AAA i ewentualnie NJPW. Proszę o podpowiedź od czego zacząć :P

Zapraszam do Dyskusji!

• Odpowiedzi 4
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• SweetChinMusic

1

• Droopi

1

• Mr. Underson

1

• Hayabusa1674326013

1

Top użytkownicy w tym temacie

Na początek trzeba przyznać, że bardzo dobry temat, godny uwagi. Chciałbyś zacząć oglądać ROH, CMLL, AAA i NJPW... Z własnego doświadczenia powiem Ci, że jeśli oglądasz teraz jedynie WWE czy TNA, to napewno najłatwiej będzie Ci rozpocząć teraz obserwację ROH. Bardzo dobra federacja, świetne walki i wrestlerzy oraz komentarz oczywiście po angielsku. Potem bardzo polecam AAA. Bardziej lubię właśnie AAA niż CMLL choć to drugie też staram się oglądać na bieżąco. Cóż, AAA i CMLL to przede wszystkim dobry high fly i prawie same walki tag teamowe. Polecam zwrócić uwagę na takich wrestlerów jak Aerostar, Mascarita Divina oraz Jack Evans (AAA), a z CMLL napewno warto wymienić Angel Del Oro i Voladora. Naprawdę, tam znajdziesz jeszcze wielu wspaniałych zapaśników. Szczerze mówiąc NJPW jakoś specjalnie mnie nie przekonało, ale każdy lubi co innego. Kusi mnie jeszcze coś napisać więc trochę pocytuję.

Jak wiadomo WWE i TNA to największe federacje wreslingu na świecie.

Sorry że się czepiam, ale tylko WWE jest największą federacją wrestlingową na świecie. Nie wiem na którym miejscu jest TNA, ale napewno większe jest CMLL oraz AAA :P.

Jeszcze dodam, że polecam bardzo DDT, CHIKARA i PWG. Wielu fanów ma jeszcze EVOLVE, ale tego jeszcze akurat nie oglądałem. Jeśli byś miał jakieś pytanie czy coś, to pukaj do mnie bo napewno będę mógł Ci polecić kilka fajnych federacji bo tutaj mógłbym jeszcze trochę wymieniać. Pamiętaj jednak, że nie będzie Ci łatwo się przerzucić z US mainstreamu na federacje Indy, LL czy inne ;). Życzę jednak cierpliwości :P.

RoH to nie Indy. Jako jedna z nielicznych osób na tym forum oglądająca puroresu, odradzam Ci oglądanie NJPw które ostatnio strasznie zassysa. Z puro polecam Dragon Gate, DDT oraz BJW jeśli lubisz ultraviolent. Co do Lucha Libre i indy takich jak PWG, CHIKARA, EVOLVE czy CZW to jeśli nie możesz przełamać się do obejrzenia jakiejś gali możemy umówić się na wspólne oglądanie. Z lucha libre z całego serduszka polecam Perros del Mal potem jak ogarniesz mniej więcej co i jak to CMLL i AAA i może DTU ... ofc jak lubisz UV. IWRG Ci odradzam bo zassysa. Z indy US ... możesz oglądać wszystko to co wypisałem z tym że jeśli chcesz zobacz UV to CZW skupiło się teraz na dywizji cruserów i Tag teamów ale od czasu do czasu trafi się dobra walka UV.

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem temat bo jestem już troszkę zmęczony ... ale jak masz jakieś pytania to pisz PW lub tutaj w temacie.

DTU uno... Porque UNO no es ninguno....

obraz1m.png

''Jeden fan sceny niezależnej jest wart tyle, ile jest wart jeden milion fanów WWE''

Pomyślał Hayabusa siedząc na kiblu i rozmyślając nad sensem istnienia

Sorry że się czepiam, ale tylko WWE jest największą federacją wrestlingową na świecie. Nie wiem na którym miejscu jest TNA, ale napewno większe jest CMLL oraz AAA .

To TNA jest federacją? :roll:

Jeśli chodzi o indy, to ja jakoś wielkim fanem nie jestem, ale kilka/kilkanaście gal już w swoim życiu widziałem. Jeżeli chcesz oglądać ROH, to ja na początek polecam kilka gal sprzed kilku lat, kiedy to królował Cm Punk czy inny Bryan Danielson. Obecnie gale tejże federacji ściągam raz na miesiąc, ale jakoś za cholerę nie potrafie się do nich przekonać, więc ja z początku polecam coś starego. Są jednak wrestlerzy, którzy wybijają się tam ponad przeciętność, zwróć uwagę na między innymi Chrisa Hero, Davey'a Richardsa czy Claudio Castagnoli. Japońskich federacji nie oglądam, ale z tego co wiem to NJPW obecnie mocno ssie, ale to już nie mnie o to pytaj. Od siebie mogę polecić PWG, jest to zajebista fedka, która chyba nie wydaje słabych gal. Polecam PWG Seven z lipca 2010, jedna z lepszych gal jakie widziałem.

Rated-R Superstar !

15855262764b295303a1d20.jpg

• Reputacja:   66
  • Urządzenie:  Windows
  • Styl:  Ciemny

Oj ludzie ludzie.Może na początku byście zaczęli od tego że w scenie nie zależnej niema tygodniówek??Właśnie tak jeżeli chcesz oglądać indy to zapomnij o tygodniówkach.Jak przerzucić się na indy z WWE lub TNA??To nie takie proste jak mogło by się wydawać,z tego co nie raz zobaczyłem wiele osób ma w głowie jakąś blokadę która nie daje oglądać nic innego niż WWE lub coś w ten deseń.To trzeba przełamać.Każdy kto chce oglądać scenę nie zależną musi zrozumieć że najważniejsze w pro-wrestlingu są walki i tylko walki.Wiem że pewnie wiele osób mnie za to co teraz powiem zhejtuje ale co tam ;),w WWE nie są ważne walki tylko to co się stanie po niej albo jakies segmenty.Wiele osób też nie może przerzucić się na indy z powodu że niema tych wszystkich światełek,neonów,fajrwerek a wrestlerzy nie mają pięknych kostiumów.Żeby właśnie zacząć oglądać indy trzeba nauczyć się oglądać walki i cieszyć się pięknymi akcjami jakich jest pełno w scenie niezależnej.Kolejny problem to przyzwyczajenie z WWE i TNA że oglądam tylko jedną federacje,jeżeli chcesz tak robić to odpuść sobie.Gale Sceny nie zależnej wychodzą raz na jakiś czas,niema tego co tydzień czy nawet nieraz co miesiąc(na Evolve trzeba czekać z 4 miechy więc :waving: ),pozatym Scena Niezależna odróżnia się tym że wrestlerzy nie mają podpisanych kontraktów i występują w wielu federacjach.Więc jeżeli chcesz oglądać indy to radzę pobierać wiele federacji gdyż tak naprawdę lepiej to wygląda i każda ma jakąś swoją osobną cechę.Teraz opisze krótko kilka federacji z indy,lucha i puro by nowi wiedzieli czego się spodziewać:

ROH-Wiele osób uważa że to nie indy jednak federacja niema podpisanych kontraktów z wrestlerami i wogóle klimat indy tam jest nikt nie zaprzeczy.Osobiście nie lubię tego produktu lecz może komuś się spodoba.Jeżeli chcesz oglądać tą fedkę to odradzam pobieranie tych gównianych tygodniówek bo to syf na maksa,walki są słabe segmenty też nie zachwycają a spoilerów od groma.Pobieraj tylko eventy których ROH wydaje wiele po 2-3 DVD w miesiącu a walki są o wiele lepsze niż na tygodniówkach.

PWG-Świetna federacja.Zdecydowanie lepsza od ROH.Walki stoją tam na najwyższym poziomie każdemu fanu indy się to spodobam,PWG ma świetny roster tak więc jest to federacja warta uwagi.Minus federacji to to że ich gale późno wychodzą i trzeba trochę poczekać ale jak już to obejrzysz to będzie to wspominał przez cały miesiąc.

Dragon Gate USA-Bardzo młody produkt.Jest to Amerykańska wersja Dragon Gate.Produkt bardzo dobry gdyż w rosterze jest czołówka amerykańskiego indy oraz wielu wrestlerów z Japonii głównie z oryginalnego Dragon Gata który niszczy system.

CZW-Wiele osób po obejrzeniu filmików myśli że każda walka tam jest tak krwawa,a potem jak obejrzy CZW jest zawiedziona.Musicie zrozumieć że CZW to normalna fedka,większość karty to normalne walki o zwykłej stypulacji,jedynie dwie ostatnie to zazwyczaj Ultravolient.Jednak polecam tą federacje gdyż ostatnio daje nam coraz lepsze show i ciekawie się to ogląda.

EVOLVE-Kolejna młoda federacja.Jednak już od pierwszej gali ma jeden z najlepszych rosterów w indy.Można powiedzieć że ich gale to jak mecz gwiazd w NBA :D,tyle dobrych gwiazd na jednej gali.To co wyróżnia tą fedke to to że niema pasów jedynie zawodnikom liczy się streak po każdej walce niczym w MMA czy innym sporcie walki.Minus gali strasznie długo trzeba czekać na ich eventy.

Shimmer-Kobieca federacja.Mimo iż na galach są walki samych pań to są one na wysokim poziomie i super się to ogląda.Po tej federacji zobaczysz że kobiety w wrestlingu coś więcej znaczą niż głupie divy w WWE.Od razu mówie nie nastawiać się na oglądanie super lasek.

Chikara-Moja ulubiona fedka z indy.Mimo iż jest to komediowa federacja to ma super poziom i ich walki są wręcz genialne.Przy gali możan popłakać się do łez ze śmiechu a walki niszczą pod wieloma względami.Jest tu dużo hightflyingu oraz lucha libre.

CMLL-Tradycjne Lucha Libre czyli jeżeli lubisz segmenty,barwne feudy nie oglądaj tego.Wiele walk trios co dla jednych jest plusem dla drugich minuse.Federacja z dużą historią i tradycjami trzeba to trochę pooglądać by zrozumieć co się tam dzieje.

AAA-Federacja która najbardziej przypomina TNA i WWE.Wiele segmentów barwne postacie i storylinny.Walki też są na dobrym poziomie warto sprawdzić.

Perros del Mal-Bardzo młoda federacja ale jakże dobra.Jest to odłam CMLL i federacja mało co ma wspólnego z CMLL.Jak i w AAA jest wiele segmentów,jednak walki są o wiele lepsze,federacja stawia również na hardcore który im całkiem nieźle wychodzi.

NJPW-Najbardziej znana federacja z Japonii.Jednak ostatnio ich galę ssą.W NJPW jest dużo Strong Style co wielu osobą może się nie podobać,jednak jak lubisz walkę gdy kilka osób wali sobie liście zapraszam.Oczywiście jest tam też wiele innych stylów jednak tak jak mówię coś ostatnio ta fedka kulej.

DDT-Chyba obecnie najlepsza federacja w Japonii.Jest to komediowa postać jednak jak i w Chikarze jej wrestlerzy mimo iż są śmieszni to walki robią na *****!!Warto oglądać tą federacje.Trzeba dodać że ma ona tygodniówki jednak mało ich w necie ale nie jest źle i da się dostać.

Dragon Gate-Kolejna genialna federacja w Japonii.Jeżeli lubisz lucha libre i puro to coś dla ciebie.Ten miks lucha/puro daje genialny produkt którego nią da się nie lubić.Gala ma tygodniówki i łatwo je dostać o ile się wie gdzie szukać :).Polecam szczególnie tą fedke gdyż jak to mówią gniecie jaja =))

Tyle opisów mam nadzieje że znajdziecie coś dla siebie.Moim zdaniem najlepiej zaczynać przygode z indy jak się z kim ogląda i on ci tłumaczy o co biega.Tak więc jeżeli ktoś byłby chętny w taki sposób zacząć to informuje że w każdy piątek i sobotę ja i Hayabusa oglądamy razem jakąś galę przez Skype,więc jak ktoś chce to zapraszam do oglądania z nami.Tyle chyba powinno wystarczyć jeżeli masz jeszcze jakieś pytania pisz do mnie pomogę każdemu nowemu fanowi indy,lucha,puro :).Pozdro :t_up:

#SmartFanZone