Skocz do zawartości
  • Witaj na forum Attitude

Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Dostep do bota wrestlingowego AI
    Rozbudowane zabawy quizowe
    Typowanie wyników nadchodzących wydarzeń
    Pełny dostęp do ukrytych działów i treści
    Możliwość pisania i odpowiadania w tematach oraz chacie
    System prywatnych wiadomości
    Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    Członkostwo w najstarszej polskiej społeczności wrestlingowej (est. 2001)

Jeżeli masz trudności z zalogowaniem się na swoje konto, to prosimy o kontakt pod adresem mailowym: forum@wrestling.pl

Tygrysia Maska-Od mangi do wrestlingu

Rekomendowane odpowiedzi

• Reputacja:   66
  • Status:  Offline
  • Urządzenie:  Windows
  • Styl:  Ciemny

tiger_img.jpg

Tygrysia Maska to manga napisana przez Ikki'ego Kajiwarę,rysunki do niej wykonał Naoki Tsuji.Seria została opublikowana w magazynie Kodansha's Bokura Magazine w latach 1968 / 69 oraz w Weekly Shōnen Magazine w latach 1970/71.Manga doczekała się również adaptacji anime które zostało zrealizowane przez Toei Animation,pierwszy odcinek anime został wyemitowany na Yomiuri TV 2 października 1969 roku a cała seria skończyła się 30 września 1971 roku na 105 odcinku anime.W rzeczywistości nazwa i charakter Tygrysiej Maski został wykorzystany w Japońskim Pro-Wrestlingu jako gimmick aż 5 pokoleń wrestlerów.Znakiem który odróżnia Tygrysią Maskę od innych wrestlerów jest maska zaprojektowana na podstawie głowy prawdziwego tygrysa,oprócz tego Tygrysia Maska charakteryzuje się walką w stylu high flying połączonym z MMA.

1254262987_by_Regis_500.jpg

Historia

W mandze jak i w anime,Tygrysia Maska(Którym był Naoto Date) grał w ringu rolę heela który akurat przybywa do Ameryki by walczyć na tamtejszych ringach.Naoto Date nie miał rodzinny i jako mały chłopiec przebywał w sierocińcu.Pewnego razu po wizycie w ZOO Date powiedział że chce być jak tygrys,którego uważał za najsilniejsze zwierze na ziemi.Następnie chłopiec uciekł i jak potem się okazał wstąpił do Jaskini Tygrysów,była to organizacja która pozyskiwała młodych chłopców takich jak Date i podawała im brutalnym próbą i treningom w celu wykreowania najlepszych pro-wrestlerów na świecie.Mało kto wychodził z Jaskini Tygrysa żywy,jednak Naoto przeszedł ciężki trening i stał się reprezentantem Jaskini Tygrysa.Warunkiem wstąpienia do organizacji było to że po każdej walce w pro-wrestlingu uczeń Jaskini musiał dawać 50% swoich zarobków na rzecz organizacji oraz bycia brutalnym podczas walki dla rywali.Tygrysia Maska po kilku swoich występach w pro-wrestlingu zyskał ksywkę "Yellow Devil"(pl.Żółty Diabeł).W Ameryce wszystko układało się po myśli Tygrysiej Maski która wygrywała każdą walkę.Jednak po pewnym czasie Naoto zaczął wspierać finansowo swój były sierociniec który miał dużo kłopoty finansowe.Jednak okazało się że sierociniec ma problemy z tamtejszą Mafią która chce dostać wielką sumę gdyż w innym przypadku przejmą sierociniec.Naoto żeby zrealizować to żądanie musiał przestać płacić organizacji Jaskini Tygrysa co było równe z śmiercią.Do Stanów przylecieli przedstawiciele Jaskini Tygrysa w celu zabicia Tygrysiej Maski.

tygrysia-maska.jpg

Pomysł

Manga początkowo została stworzona dla magazynów Bokura oraz Weekly Shōnen w 1968 roku przez Ikki'ego Kajiwarę i Naoki Tsuji.Manga początkowo została wydana przez Kodansha comics i była tworzona w Hong Kongu.Późniejsze wersje były robione przez Sankei Comics oraz Kodansha KC Special.Anime było puszczane w Japonii w dwóch seriach.Większość wrestlerów występujących w "Tygrysiej Masce" było wymyślonych jednak pojawiają się tam również tacy wrestlerzy jak Antonio Inoki, Giant Baba, Michiaki Yoshimura, Kintaro Ohki i Seiji Sakaguch.W 1981 pojawiła się kontynuacja serii pod nazwą "Tiger Mask II".

TigerMask4.jpg

Twórcy Anime:

Reżyser:Takeshi Tamiya

Scenariusz:Masaki Tsuji, Tadashi Kondo, Tomohiro Ando

Rysunki:Naoki Tsuiji

Animacja:Keijiro Kimura, Koichi Murata

Muzyka:Shunsuke Kikuchi

the-ten-best-fake-wrestlers-in-videogame-history-20080630080031748.jpg

Gry Wideo

Charakter Tygrysiej Maski można również zobaczyć w wielu grach wideo takich jak Fire Prowrestling D, Toukon Retsuden 3, and Virtual Pro Wrestling 64 oraz serii Teken.Jednakże postacie Tygrysiej Maski w grach wideo nie są oparte na histori z mangi ani anime.Postać Tygrysiej Maski początkowo miała ukazać się w Street Fighter II.W serii gry Tekken pojawiło się odzwierciedlenie postaci Tygrysiej Maski jednakże postać nazywała się Tiger King.Tiger King wygląda jak Tygrysia Maska jest również wrestlerem i używa swoich umiejętności z ringu w walce z bohaterami Tekkena.

sayama-tigermask.jpg

Pro-Wrestling

W 1980 roku,bookerzy federacji New Japan Pro Wrestling wykupili prawa do postaci Tygrysiej Maski i postanowili stworzyć do swojej właśnie federacji prawdziwego Tiger Maska.Postać Tygrysiej Maski początkowo była grana przez Satoru Sayama zabieg ten miał pomóc odbudować dywizję junior heavyweight.Podczas podróży do Stanów,Tiger Mask był pierwszą w historii osobą która jednocześnie posiadała tytuły WWF Junior Heavyweight Championship oraz NWA World Junior Heavyweight Championship.Tygrysia Maska feudowała z wrestlerami z wielu państw:

-Japonia:Kuniaki Kobayashi

-Kanada:Bret Hart

-Anglia:Chris Adams, Steve Wright,Dynamite Kid

-Meksyk:Fishman,Black Tiger

W 1984 roku prawa do gimmicku Tygrysiej Maski zostały wykupione przez federacje All Japan Pro Wrestling i w rolę Tygrysiej Maski wcielił się legendarny Mitsuharu Misawa[*].Misawa rozpoczą feud z Dynamite Kidem,Kuniaki Kobayashim jak również Chavo Guerrero, Sr'em i Atsushi Onita,jednak później przeniósł się do wagi ciężkiej i rozpoczął nie udany feud z Jumbo Tsuruta i Genichiro Tenryu.W maju 1990 roku Misawa podczas jednej z walk zrezygnował z maski w połowie walki gdyż chciał walczyć jak "on".Trzecim wcieleniem Tygrysiej Maski stał się Koji Kanemoto z NJPW ale nie zbyt mu się to powiodło z powodu dominacji Jushina Ligera w ich feudzie.Kanemoto nigdy nie był w stanie wygrać tytułu jak pierwsze wcielenie Tygrysiej Maski i ostatecznie stracił maskę w walce Mask vs Mask przeciwko Jushinowi Ligerowi w styczniu 1994 roku.Od stycznia 1995 roku w rolę Tygrysiej Maski gra Yoshihiro Yamazaki,który był bezpośrednio trenowany(i to oficjalnie potwierdzono) przez Sayama(Pierwszy Tiger Mask).Tiger Mask IV początkowo walczył dla Michinoku Pro Wrestling,jednak w 2002 roku przeszedł do NJPW od tamtej pory jest postrzegany jako wrestler który rzekomo miałby zastąpić Jushina Ligera w po jego odejściu i stać się główną gwiazdą dywizji junior heavyweight.

W piątym wcielenie Tygrysiej Maski stał się Ikuhisa Minowa(Znany z MMA).Jego debiut odbył się 18 lipca 2010 roku gdzie wraz z Orginalnym Tiger Maskiem stoczył tag teamową walkę.

NaotoDate.jpg

Wpływ na kulturę

W 2011 roku w Japonii zanotowano kilka wpłat na dotacje domów dziecka jednakże zamiast prawdziwego imienia i nazwiska ludzie w aliasie podawali nazwę ""Naoto Date"".

80318.jpg

Tiger Mask donation phenomenon

W Japonii istnieje organizacja o nazwie "Tiger Mask donation phenomenon" która zbiera od społeczeństwa rzeczy(np.plecaki do szkoły) na rzecz dzieci z sierocińców w Japonii.Rezultatów akcji nie trzeba daleko szukać w 2010 roku jeden z mieszkańców Japonii podarował organizacji 30000 jenów które zostały wydane na rzeczy dla sierot w Boże Narodzenie.Chyba nie trzeba mówić że organizacja za wzór wzięła głównego bohatera mangi.

Wszelkie prawa dotyczące tłumaczenia zastrzeżone. Nie kopiować bez mojej zgody.
#SmartFanZone
  • Odpowiedzi 3
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• Yao

1

• blazzy

1

• Kall

1

• Hunico

1

Top użytkownicy w tym temacie

• Reputacja:   0
  • Styl:  Klasyczny

Dzięki za artykuł :D Sporo dowiedziałem się o tradycji Tiger Mask :D

Wiem że krótko ale i tak chociaż napisałem jako 1 :P

Jeszcze raz dzięki za artykuł.

alexisy.png

Przyznam się szczerze że nie wiedziałem skąd pomysł w wrestlingu z Tiger Mask. Myślałem że to zwykły wymysł zawodnika czy coś takiego. Ale miło zostałem zaskoczony. Okazało się że jest w tym trochę bogatej historii. Grałem w kilka części Tekkena i jakoś nigdy postać z gry nie skojarzyła mi się z Tiger Mask z Pro-wrestlingu. Ciekawy jestem czy inne "maski" mają równie bogatą tradycje i pochodzenie. Brawo Yao, kolejny ciekawy artykuł.

Punksigcultkopia.png

Sygna i Avek zrobiona przez Tuptusia.

gggggc.png

WCE INTERNATIONAL CHAMPION

17.07.2011-...

WCE STREAK

4:2

• 4 tygodnie później...

Świetne Anime! Pamiętam leciało bodajże na Polonia 1. Krwiste a czasami nawet okrutne walki . Bardzo podobało mi się to Anime Wrestlingowe! Zachęcam do oglądnięcia! To co w tym 'serialu' wyczyniał Tiger chodzi mi o krwawe sceny ;d przechodzi moją wyobraźnię. Pozdrawiam ;)