Skocz do zawartości
  • Witaj na forum Attitude

Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Dostep do bota wrestlingowego AI
    Rozbudowane zabawy quizowe
    Typowanie wyników nadchodzących wydarzeń
    Pełny dostęp do ukrytych działów i treści
    Możliwość pisania i odpowiadania w tematach oraz chacie
    System prywatnych wiadomości
    Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    Członkostwo w najstarszej polskiej społeczności wrestlingowej (est. 2001)

Jeżeli masz trudności z zalogowaniem się na swoje konto, to prosimy o kontakt pod adresem mailowym: forum@wrestling.pl

Polska scena Wrestlingowa co o niej sądzisz ?

Rekomendowane odpowiedzi

• Reputacja:   0
  • Status:  Offline
  • Styl:  Klasyczny

26411.jpg

20 lipca 2009 ta data jest przełomowa dla polskiego wrestlingu ponieważ pierwszy raz w histori na terenie naszego kraju odbyła sie gala wrestlingowa. Była to gala federacji DDW i tak sie zaczeło. Obecnie na polskim rynku wrestlingowym działają dwie federacje :TBW i DDW. O ile sie nie myle to do dnia dzisiejszego było łącznie 7 gal na terenie naszego kraju. Ja osobiście jestem bardzo sceptycznie nastawiony co do wrestlingu w polsce. Myśle że narazie zainteresowanie wrestlingiem w naszym kraju jest za małe żaby jakakolwiek federacja utrzymała sie przynajmniej 3-4 lata . Chociaż gdyby WWE lub TNA zgodziłyby sie zorganizować chociaż 1 lub 2 house showy w polsce to myśle że zainteresowanie wrestlingiem wzrosłoby w Polsce. O ile obecnie sie orientuje to na gale takiej federacji jak DDW przychodzi 70 osób albo mniej coś w tych okolicach. Według mnie jest to dość mała liczba ale co ja tam wiem :) . Chociaż słyszałem że na gale DDW zjawił sie taki sława jak El Gencio i chyba Austin Aries. Według mnie tu leży przyszłość DDW , niech sprubuje ściągnąć kilka gwiazd indy większego formatu lub niech zorganizuje na swoich galach troche hardcoru to na pewno przyciągnełoby spragnionych krwi nastolatków (być może mnie też :8 ). W każdym razie ja uważam że jeśli federacje takie jak DDW nie zaczną sie jakoś poważniej reklamować to po prostu za rok lub dwa po prostu znikną a tego jednak bym nie chciał.

A co ty sądzisz o wrestlingu w polsce ? Czy byłeś kiedykolwiek na jakieś gali w Polsce ? Czy według ciebie Polskie federacje mają szanse na przetrwanie ? Co Polskie federacje powinny zrobić by zapewnić sobie większe pieniądze z organizowanych gal a zatem sprowadzać większe gwiazdy ?

Zapraszam do dysksji :)

Ps.Dyskusja pojawiła się dawno na innym forum, na tamtym forum dyskusja się wyczerpała mam nadzieje że tu wzbudze podobne zainteresowanie dyskusją. I chyba nikomu to nie przeszkadza że ja wrzuciłem ;)

Edytowane przez Gość
  • Odpowiedzi 9
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• Yao

2

• mateuszek

2

• Hayabusa1674326013

2

• mateusz199670

1

Top użytkownicy w tym temacie

Niewiem czy był taki temat czy nie ale sie wypowiem :) No więc sam fakt że Polska ma coś wspólnego z Wrestlingiem mnie oczywiście zadowala, narazie tylko na tyle ich stać ale mam nadzieje że poskie federacje będą szły w dobrym kierunku itp. Co do House Show'ów TNA czy WWE jakby były to moge obiecać że pojawiłbym się jeśli oczywiście to nie będzie na drugim końcu Polski od mojego miasta.Najbardziej odpowiadałby mi Spodek w Katowicach bo Mieszam bardzo blisko tego i nie raz byłem w tym mieście.Zapewne jest też sporo ludzi w naszym wieku co też by chciały sobie jakoś powalczyć więc chciałbym aby powstały z dwie szkoły wrestlingu w polsce a nawet jakaś malutka federacja dla 15-16 Latków :) Może głupi pomysl ale czemu nie ? Co do Polskich Federacji to według mnie powinni robić gale częściej wtedy by napewno by się o tym rozmawiało przychodzło by coraz więcej fanów i jakoś by się to prowadziło jednak najbardziej zależy mi aby zobaczyć jakiś House Show TNA albo WWE to już wszystko jedno w Polsce.Mam nadzieje że w przeciągu niewiem 2 lat...Takie coś może się stać.

• Reputacja:   66
  • Urządzenie:  Windows
  • Styl:  Ciemny

Polska scena wrestlingowa jest strasznie młoda i niema co oczekiwać jakiś większych gwiazd narazie.Jednak jak na młody wiek federacji dostaliśmy Generico co jest czymś wspaniałym.O ile właśnie DDW radzie sobie jako tako to niestety ogromny spadek poziomu mamy w TBW,czyli federacji która miała większą promocję i wogóle wydawało się że to ona będzie dominować w Polsce.Jednak jak widać same światełka i efekty nie dają tego co potrzebuje dobra federacja.TBW pojawiło się nawet na superstacji czy to dobrze???Moim zdaniem to porażka gdyż nikt kto interesuje się sportem/wrestlingiem nie ogląda 24/h superstacji która jest serwisem informacjnym.To był jeden z gorszych ruchów TBW,jednak roster TBW też nie zachwyca i tym bardziej nie przyciąga na ich galę.Jak obejrzałem TBW na superstacji to ani jedna walka mi się nie podobała,mało akcji,wrestlerzy drewniani to nie dla mnie.DDW za to ma szkółkę i szuka adeptów za co im chwała bo bez polskich wrestlerów nie będzie Polskiej sceny wrestlingowej.Miejmy nadzieje że w przyszłości galę będą jeszcze lepsze i nareszcie będziemy mieli dobrych polskich wrestlerów którzy bez pomocy zagranicznych gwiazd stworzą dobrą galę.Jednak na to będzie trzeba trochę poczekać.

#SmartFanZone

70 osób na gali tym bardziej że jest to federacja indy + do tego w Polsce, jest to można powiedzieć zadowalająca liczba widzów. Popatrzcie na pierwsze gale PWG, CHIKARY czy CZW. Liczba widzów nie była dużo większa. można powiedzieć że mniejsza nawet. Osobiście bardziej jestem po stronie DDW. Robią lepsze gale i mimo dość małej kasy starają się ściągać gwiazdy z indysów. Co to hardcore to jestem na nie. Chyba że z kimś kto potrafi w takiej stypulacji walczyć np. Crazy Boy - teraz ma chyba tour po Europie ale ani DDW ani TBOW nie planuję wydać w tym czasie gali a szkoda bo pewnie mniej by wziął bo dojazd byłby tańszy. Wątpię żeby na WWE a tym bardziej TNA uzbierała się grupa większa niż 150 osób.

DTU uno... Porque UNO no es ninguno....

obraz1m.png

''Jeden fan sceny niezależnej jest wart tyle, ile jest wart jeden milion fanów WWE''

Pomyślał Hayabusa siedząc na kiblu i rozmyślając nad sensem istnienia

Przyznam że mało wiem o polskiej scenie wrestlingowej i w sumie średnio mnie ona interesuje. Bardzo dobrze że jest no ale są to w federacje indy, same gale co parę miesięcy a to mnie nie kręci. Dla mnie wrestling bez storylinów nie jest zbytnio ciekawy. No ale mniejsza o to skupmy się na DDW i TBW. No więc tak. To na czym obecnie poslki wrestling powinien się skupić przede wszystkim to reklama. Jakoś muszą przyciągnąc do siebie ludzi i sprawić by wrestling w naszym kraju stał się bardziej popularny, bez tego ani rusz. Co z tego że sprowadzają międzynarodowe gwiazdy typu Gencio czy Aries skoro i tak nikt kto się nie interesuje wrestlingiem i to bardziej niż oglądanie EC nie ma pojęci kto to a Ci co mają i tak na gale pewnie by przyszli. Oglądałem trochę ostatnią galę DDW, walki nie były masakryczne no ale mam wrażenie że oni powinni trochę powazniej podejśc do tematu. Don Roid ktory zachowuje się jak Santino jest główną twarzą federacji, pan Pawłowski jest kompletnie żenujący a jak zobaczyłem kiedyś na YT jakąś wypowiedz Bułecki przed ważną walkę i jak robił przysiady na polu stwierdziłem że nie będę więcej tracił czasu na taki badziew.Najlepiej oczywiście byłoby gdyby takie WWE czy TNA zrobili u nas house show, takie wydarzenie napewno byłoby głośne i może by przyciągnęło nowych fanów. Tyle że i tak nie zapełnili by u nas hali tak jak w niemczech czy angli i to jest problem. Więc tak jak mówiłem reklama reklama i jeszcze raz reklama. Bez tego daleko nie zajadą.

Widze jak niektórzy znają się na wrestlingu,Tbw idzie w dobrym kierunku co ći przeszkaza że tbw3 było pokazywane superstacji ale bylo pokazywane telewizji i to się liczy.Ja akurat byłem na tbw1 w Radomiu i była tam telewizja i było ok. 250 osób jak na, pierwszo gale to dobry wynik i nie pisz że nie było dobrej walki bo walka Starbucka i Kovaca była dobra.Tbw wydało już dwie płyty z gal,i na drugiej gali tbw była telewizja Orang sport.A na ddw nie było żadnej telewizji ostatnio wydali bardzo słabe dvd na którym nic nie widać,na ddw były takie gwiazdy a na gale przychodziło 70 osób,na tbw2 było przeszło 500 osób a na gali ddw liczba nie przekroczyła nawet 300osób ale tbw dopiero się rozkreca ma już być na nastepnej gali pas tbw i prawdopodobniej gala ma odbyć się w kwietniu i która federacja idzie lepszym kierunku.

• Reputacja:   66
  • Urządzenie:  Windows
  • Styl:  Ciemny

Tak tyle że TBW zamiast skupić się na duperelkach typu puszczanie gali w odcinkach na superstacji mogło zainwestować w ściągnięcie dobrych gwiazd i pokazanie dobrego wrestlingu.To co pokazuja na swoich galach jest słabe i nie da się wypromować federacji na takim gównie.O ile Kovac daje radę,Starbuck też coś pokazuje ale bez fajerwerków to reszta wrestlerów ssie po maksie.DDW za to prezentuje nam cały czas dobry poziom,może nie jest to rewelacja ale na pewno lepsze od poziomu TBW.Poza tym w DDW mamy polskich wrestlerów którzy robią nieraz podobne show do tych z TBW.Jak dla mnie TBW powinno ściągnąć kogoś z indy i wielu dobrych wrestlerów z Europy bo ci których mają są do dupy.Jak dla mnie DDW mogą nie puszczać w TV ale jeżeli będą robić galę na dobrym poziomie to będę wolał ich oglądać niż TBW w TV.Poza tym dla Polski nie jest potrzebne puszczanie gal w TV żeby publika była,znam wiele federacji w USA które mają większą o wiele razy publikę od TBW i nie są puszczani w TV jedynie sprzedają galę na DVD co im przynosi zyski.A swój produkt wypromowali za pomocą dobrych gal,wrestlerów i oczywiście bookerów.Tak więc twoje argumenty że TBW idzie w dobrym kierunku bo puścili ich galę w TV jest bez sensu.Na dalszą metę wróżę lepszą przyszłość DDW niż TBW,tyle od mnie.

#SmartFanZone

TBW jest cienkie. Jeśli liczysz w liczbie widzów na hali to która federacja jest lepsza to raczej się zemną nie dogadasz. Zrozum że wieli ludzi ma w dupie to ile przyszło osób na gale - chcą po prostu zobaczyć dobry wrestling a nie syf. Na TBW i DDW przychodzi podobna ilość osób. DDW stara się pokazywać dobry poziom i ściągać w miarę możliwości dobrych wrestlerów czy to z Włoch czy z Wielkiej Brytanii. Ci wrestlerzy z Francji do mnie nie przemawiają. Co z tego że TBW było w telewizji ? PWG nigdy nie było w telewizji a ich gale urywają jaja + powodują krwotok z nosa ... oczywiście w pozytywnym znaczeniu. DDW ma szkółkę, i przede wszystkim z gali na gale pojawiają się coraz ciekawsze twarze w federacji mimo że mają dużo mniej pieniędzy niż TBW za co duży szacunek. Dużym atutem DDW jest szkółka, polski wrestling bez polskich zawodników po prostu nie ma racji bytu. Dlatego stawiam na DDW.

DTU uno... Porque UNO no es ninguno....

obraz1m.png

''Jeden fan sceny niezależnej jest wart tyle, ile jest wart jeden milion fanów WWE''

Pomyślał Hayabusa siedząc na kiblu i rozmyślając nad sensem istnienia

Ameryce nie trzeba pokazywać wrestlingu w telewizji bo tam wszyscy wiedzo co to jest,wrestling a w Polsce jest inaczej już nie chwalćie tak te ddw Joe Legend i El Generico zgodze się z wami to bardzo dobrzy wrestlerzy ale w Polsce ludzie którzy nie interesują się wrestlingiem na co dzien i by chcieli jechać na gale tak nie bedą wiedzieć co to za wrestlerzy.Tbw bardziej promuje wrestling telewizji a ddw było tylko raz telewizji i nic wiecej,w Polsce trzeba promować wrestling telewizji.Jak w tvn24 była gazeta o ddw jak to ludzie zobaczyli to pewnie nie mogli się powtrzymac sie od śmiechu ja też nie mogłem co ta byli za wrestlerzy Jedruś Bułecka jak wygloda nie powiem co Pan znawca wrestlingu Pan Pawłowski który mówi jak dzieciak,Don Roid który wygloda jak by nic nie jadł jeszcze paru śmiesznych niby wrestlerów klarys jak by pokazywali tej gazecie El Generico to by było dobrze.I nie mówcie że na gali tbw były słabe walki bo ostanie walki były dobre np.walka Ultimo Chingon vs Makoto Morimitsu to była bardzo dobra walka była walka z drabinami gdzie na gali ddw nie widziałem takiej walki.Albo jak chwalićie że Austin Aries był na gali ddw jak nie był na żadnej gali ddw.I na gali ddw był Chris The Bambikiler dobra nie chce mi się pisać już z wami na temat niektórych śmiesznych wrestlerów ddw.

Dodano:

Sorry oczywiśćie na gali tbw był Chris The Bambikiler.

Już dawno miałem ochotę na tę dyskusję, lecz nie było czasu na wypowiedzenie się w niej :P.

Cieszę się z tego że w Polsce udało się stworzyć dwie federacje, aż dwie w tym samym roku o ile mnie pamięć nie myli. Mimo to, że Polacy mają z reguły nieprzyjazne podejście do tego typu rozrywki jaką jest wrestling, na galach pojawia się zadowalająca ilość osób. Naprawdę, wydaje mi się że 70 osób na gali to już niezły sukces. Gdyby do Polski przyjechało WWE z jakimś House Showem to może zainteresowanie polską sceną wrestlingową wzrosłoby jeszcze bardziej. Teraz pytanie która federacja jest lepsza. No muszę patrzeć obiektywnie i stwierdzam że na dzień dzisiejszy lepiej prezentuje się DDW. Do Or Die Wrestling stara się pozyskiwać gwiazdy Indy, które według mnie powinien znać każdy szanujący się fan wrestlingu. Walki robią nawet niezłe, wygląda to naprawdę dobrze. Poza tym mocną stroną DDW jest szkółka adeptów. Młodzi Polacy szkolą się i to naprawdę cieszy. To daje szansę na to, że polscy wrestlerzy będą pojawiali się na większych scenach wrestlingowych. Chyba każdy z Nas, chciałby zobaczyć jakiegoś rodaka na którejś z większych federacji.

Jak w tvn24 była gazeta o ddw jak to ludzie zobaczyli to pewnie nie mogli się powtrzymac sie od śmiechu ja też nie mogłem co ta byli za wrestlerzy Jedruś Bułecka jak wygloda nie powiem co Pan znawca wrestlingu Pan Pawłowski który mówi jak dzieciak,Don Roid który wygloda jak by nic nie jadł jeszcze paru śmiesznych niby wrestlerów klarys jak by pokazywali tej gazecie El Generico to by było dobrze.

Jędruś Bułecka... gościu jeśli przydzielili mu taki gimmick to co miał zrobić? A w WWE niektórzy też mają śmieszne bądź żenujące gimmicki. Nie trzeba daleko szukać, wystarczy spojrzeć na takiego Rydera, Tatsu, Rhodesa czy jeszcze kiedyś Festusa. O czym Ty stary mówisz? Poza tym Bułecka jest adeptem. Z moich informacji wynika że On, Kamil Aleksander, Rider, Klarys i oczywiście Pan Pawłowski (tyle że On jest managerem) są adeptami czyli trenują od niedawna. Spodziewasz się po nich niewiadomo jakich umiejętności? Czy dla Ciebie liczy się tylko wzrost, waga i ogólnie postawa? Wydaje mi się że każdy zagorzały fan wrestlingu kiedyś chciałby zostać w przyszłości pro-wrestlerem, Oni chcieli, mają pewnie czas, zapał, więc się zapisali. Jak dla mnie jest to na plus, a jeśli dla Ciebie to jest śmieszne to z Bogiem. Pawłowski ma głos jaki ma i co, będziesz się teraz naśmiewał z ludzi? Ciekawe czy Ty masz wszystko na swoim miejscu... Aha, wspomniałeś jeszcze coś o Roid'zie. On jest założycielem DDW, wrestlerem i trenerem. Podobno właśnie jest bardzo dobrym trenerem i trzeba się z tego cieszyć, a TBW chyba żadnego takowego nie ma, bo oczywiście szkółki również tam brakuje. Szkoda mi niektórych, naprawdę...

Przejdźmy teraz do TBW. Total Blast Wrestling jest promowane w TV, było na SuperStacji, jakaś reklama w TVN również się pojawiła. Niestety ściągnęli gwiazdy, które nie są jakoś specjalnie znane. TBW posiada chyba większe środki niż DDW, ma większą promocję, ale tego nie wykorzystuje. Niestety takie są fakty, ale liczę na to, że w przyszłości będzie lepiej bo może być naprawdę cudownie. No i tu przydała by się oczywiście również jakaś szkółka. Dlaczego TBW nie chce trenować młodych? Niech pozyskają jakiegoś dość dobrego trenera i do dzieła. W TBW nie ma chyba ani jednego Polaka, no chyba że ten cały August, ale nie wiem. Jak dla mnie jest to błędem i mam nadzieję że to się wkrótce zmieni, choć prawdę mówiąc na tę chwilę nic na to nie wskazuje.

Trzecia federacja już w drodze, założycielem będzie niejaki Droops. Pewnie nikt Go nie zna, ale co tam. Pojawią się tam jedynie Polscy wrestlerzy, więc będzie to polska federacja z krwi i kości. Więcej informacji wkrótce ponieważ założenie czegoś takiego nie jest łatwe i wymaga czasu, ale pomalutku wszystko się zrobi :P.