Skocz do zawartości
  • Witaj na forum Attitude

Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Dostep do bota wrestlingowego AI
    Rozbudowane zabawy quizowe
    Typowanie wyników nadchodzących wydarzeń
    Pełny dostęp do ukrytych działów i treści
    Możliwość pisania i odpowiadania w tematach oraz chacie
    System prywatnych wiadomości
    Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    Członkostwo w najstarszej polskiej społeczności wrestlingowej (est. 2001)

Jeżeli masz trudności z zalogowaniem się na swoje konto, to prosimy o kontakt pod adresem mailowym: forum@wrestling.pl

Lucha Libre - dla zielonych

Rekomendowane odpowiedzi

• Reputacja:   0
  • Status:  Offline
  • Styl:  Klasyczny

Lucha Libre - Wstęp

Lucha Libre jest zwrotem używanym prawie w każdym hiszpańskim kraju, który może oznaczać profesjonalny wrestling albo freestyle wrestling. Zaczynając we wczesnych latach 1900, były to, tylko lokalne przedstawienia, do czasu kiedy to Salvador Lutteroth sprowadził wrestlerów ze Stanów Zjednoczonych, dając temu sportowi, pierwszy krajowy punkt oparcia.

Meksykański wrestling, ma wyraźnie, mniejszy nacisk na ruchy z użyciem siły, niż w Stanach Zjednoczonych lub Kanadzie. Za to, otrzymujemy szybkie serie chwytów i rzutów, oraz bardzo spektakularne akrobatyczne ruchy, które zostały przyjęte za granicą. Ostatnio, amerykański i japoński styl wrestlingu, zintegrował się z meksykańskim stylem. Przedstawiciel, Lucha Libre nazywany jest luchador, a przedstawiciele, nazywani są luchadores. W Meksyku i innych hiszpańskojęzycznych obszarach taki jak Portoryko, Lucha Libre jest użyty, aby nawiązać do wszystkich form, profesjonalnego wrestlingu, i nie tylko do meksykańskiego stylu. Jednak, odkąd Meksyk jest największym i najistotniejszym, hiszpańskojęzycznym rynkiem dla wrestlingu, określenie to, jest bardziej synonimem meksykańskiego profesionalnego wrestlingu w nie hiszpańskojęzycznych obszarach.

Zasady pojedynków jednoosobowych

Zasady Lucha Libre, są bardzo podobne do zasad amerykańskich pojedynków jednoosobowych. Pojedynki można wygrać, po przez pin, przeciwnika do maty, aż sędzia odliczy do trzech; można wygrać, kiedy przeciwnik się podda; można wyeliminować przeciwnika poza ring, aż sędzia odliczy do dziesięciu lub też dwudziestu; można wygrać przez dyskwalifikację. Wykonanie ruchu, który ma na celu poddanie się przeciwnika, zapaśnik sygnalizuje go słownie lub też, przez gesty rękami. Poddanie się zawodnika (tapout), cieszy dużą popularnością w Japonii i Stanach Zjednoczonych, jednak, w Meksyku nie ma to, aż takiego znaczenia. Używanie lin, aby wpłynąć na wynik pojedynku jest niedozwolone i kiedy luchador jest przy linach, jego przeciwnik musi go wypuścić z chwytu oraz nie może spinować go. Dyskwalifikacja ma miejsce, kiedy przeciwnik używa, nieprzepisowego chwytu albo rzutu (jak np. The Martinete), uderza poniżej pasa (faul), wykorzystuje ingerencję z zewnątrz, atakuje sędziego lub też ściąga całkowicie maskę rywala.

Zasady w pojedynkach zespołowych

Głównym typem pojedynku w Lucha Libre, jest sześcioosobowy pojedynek zespołowy, nazywany Relevos Australianos ("Australian tag match"), pomimo, że poza granicami Meksyku, znany jest jako pojedynek tríos. Pojedynki, przeważnie mają dwóch sędziów i kapitanów w każdej drużynie. Aby wygrać, trzeba spinować kapitana, albo jednego z dwóch członków drużyny. W tradycyjnym zespołowym, dwuosobowy pojedynku, oboje z zawodników muszą być spinowani.

Maski

Maski były używane na samym początku Lucha Libre, przez wrestlerów takich jak El Enmascarado ("Zamaskowany Człowiek"), The Irish Ciclón McKey i La Maravilla Enmascarada ("Zamaskowany Cud"). Wczesne maski, były bardzo proste z podstawowymi kolorami, dzięki który mogliśmy rozpoznać wrestlera. We współczesnym Lucha Libre, maski są kolorowo zaprojektowane, oraz przypominają obrazy zwierząt, bogów i antycznych bohaterów, z którymi luchador się identyfikuje, w czasie występu. Praktycznie wszyscy wrestlerzy w Meksyku, zaczną swoje kariery noszą maski, ale prawie wszyscy ostatecznie zostaną zdemaskowani przed końcem swoich karier. Podczas trwania kariery, zamaskowani luchadores, często będą widywani publicznie, nosząc swoje maski. El Santo ("Święty"), najsławniejszy meksykański wrestler, nosił swoją maskę, aż do czasu jak przeszedł na emeryturę, kiedy to ujawnił swoją prawdziwą tożsamość. El Santo został pochowany z założoną maską.

Niektóre, słynne pojedynki, są oparte na zasadzie Luchas de Apuestas (Mecze z Zakładami). Najsłynniejszym pojedynkiem, jest máscara máscara contras (maska przeciwko masce), gdzie dwaj zamaskowani luchadores, stawiać swoje maski, a przegrany jest zdemaskowany przez zwycięzcę (jego prawdziwe imię, jest oficjalnie wyjawione). Gdy starszy luchadore, pozostaje w mase, i sukcesywnie jej broni, tym większy jest jego status. Innym, dobrze znanym pojedynkiem, jest máscara contra cabellera (maska przeciwko włosom), w którym walczą ze sobą luchador w masce i luchador bez niej (przeważnie stracił swoją maskę we wcześniejszej walce z danym luchadorem). Jeśli zamaskowany luchador wygrywa, musi swojemu przeciwnikowi ogolić głowę (dalsza oznaka upokorzenia, po utracie maski), a jeżeli wrestler bez maski jest zwycięski, jego przeciwnik musi zostać zdemaskowany. Ostatnio, maski noszone przez luchadores mają symbole meksykańskiej i meksykańsko-amerykańskiej kultury. Współcześnie meksykańscy i meksykańsko-amerykańscy wrestlerzy, tacy jak Francisco Delgado i Xavier Garza, nie walczą w maskach.

Inne cechy

Tradycyjnym podziałem luchadores jest rudos (heels; czarne charaktery) oraz técnicos (face; pozytwyne charaktery), którzy przeważnie walczą według zasad. W Amerykańskim wrestlingu, określenie "face" i "heel" używają ludzie którzy są "dobrze" poinformowani (znają się na wrestlingu) i pracownicy (związani z wrestlingiem), jednak komentatorzy, nie używaj tych określeń, ponieważ, zniszczyliby podział między nimi (historię między zawodnikami). Natomiast w Lucha Libre (w Meksyku) bardziej chodzi o styl, niż przedstawioną historię, dlatego też, komentatorzy, używają określeń rudos i técnicos. Walki técnicos vs técnicos, są rzadkością, ale rudo vs rudo, są powszechne.

Często, fani técnicos, będą pokazywali swoje poparcie dla nie niego za pomocą niewielkich trąbek (przeważnie, sprzedawanych w pobliżu areny) i dopingując go, dzięki czemu podnoszą morale técnicos, i przy okazji odwracają uwagę rudo. Fani rudo, również, będą go wspierać, dzięki czemu cała publiczność na pojedynkach Lucha Libre, przeważnie jest bardziej pobudzona niż w innych krajach. Zażarte walki są znane, od czas do czasu, np. kiedy słynny técnicos, El Hijo del Santo, stał się heel'em, przez co zmartwił wielu, swoich lojalnych fanów.

Luchadores, jak ich zagraniczne odpowiedniki, starają się uzyskać campeonato (mistrzostwa), poprzez, wygrywanie kluczowych pojedynków. Lucha Libre, używa bardziej konkretniejszego systemu wag, aby uplasować dany tytuł (mistrzostwo). Popularne klasyfikację wag to: havyweight, light-heavyweight (bardziej prestiżowe tytuły mistrzowskie to light-heavweight, a nie heavyweight), welterweight i middleweight. Tytuł w wadze lightweight i super-lightweight są również używane. Inne tytuły, które się używane to: parejas (tytuł dwuosobowej drużyny), trios lub tercias (tytuł trzyosobowej drużyny) i atómicos (tytuł czteroosobowej drużyny). Z powodu, że World Championship Wrestling sprowadził zawodników z Meksyku do walki o tytuł Cruiserweight, nazwa "Cruiserweight" jest często łączona z Lucha Libre, pomimo tego, że w Meksykyu oznaczała by ona zawodnika wagi light-heavyweight (termin cruiserweight jest zaczerpnięty z boksu, gdzie oznaczał on wagę pomiędzy light-heavweight a havyweight).

Odkąd, główne rywalizacje (feudy) i programy, są budowane wokół luchas de apuestas, mistrzowie, często nabierają drugorzędnej roli, z mniejszym naciskiem na to, że są w rzeczywistości championami. Tytuły mogą być bronione parę razy w ciągu roku, a wrestlerzy przeważnie noszą pasy na dużych galach lub też gdy je bronią. W ostatnich latach, klasyfikacja wag, jest głównie symboliczna (np. Vampiro Canadiense trzymał tytuł NWA World Light Heavyweight, pomimo, że był zapaśnikiem wagi heavyweight) i są różne przypadki, kiedy to wrestler miał pas w dwóch różnych kategoriach wagowych (np. Dr. Wagner, Jr., który był jednocześnie UWA Heavyweight champion i NWA Light-Heavyweight champion). Walki o tytuł, wciąż są najważniejsze, i wiele gal jest zbudowanych wokół obrony tytułu. Tytułu federacji, które zbankrutowały, są nadal używane, przez federację, do której dany mistrz poszedł. Najlepszym przykładem tych praktyk, są Canek's UWA World Heavyweight title i Mil Máscaras' IWA World title.

W ostatnich latach, niektórzy z luchadores, stali się bardzo popularni w Stanach Zjednoczonych (przykładami mogą być m.in. Juventud i Rey Mysterio). Wyszukanym konceptem Lucha Libre, była animowana bajka "Mucha Lucha". Inne telewizyjne postacie bazujące na luchadores to m.in. Strong Bad z "Homestar Runner", El Campeon z "Amazing Joy Buzzards", Los Straitjackets (zespół z Nashville), oraz Los Hermanos Numeros z serialu "Angel". Ostatnio, ukazał się film "Nacho Libre" ze słynnym amerykańskim aktorem, Jack Black'iem, który wcielił się wcielił w księdza, który walczy jako luchador.

Federacje

Federacje w Meksyku podążają za krajowym standardem, opisanym powyżej, z paroma wyjątkami; federacje w innych krajach zaznaczają, że używają wyłącznie stylu Lucha Libre.

1) Meksyk:

- Asistencia Asesoría y Administración (AAA)

- Consejo Mundial de Lucha Libre (CMLL)

- Promociones Yucatecas Camara Vazquez (PYCV)

- ENESMA

- International Wrestling Revolution Group (IWRG)

- Universal Wrestling Association (nieistniejący)

- World Wrestling Association. (Promociones Mora)

- Xtreme Latin American Wrestling

- Comisión de Box y Lucha Libre de Mexico D. F. (Mexico City Boxing/Wrestling Commission) główny zarząd dla mekyskańskich narodowych tytułów, które mają bronione w każdej federacji. Dla praktycznych celów, krajowe tytuły są rozdzielone między federacje z dostępnymi talentami (zawodnikami).

2) Japonia:

- Michinoku Pro Wrestling

- Osaka Pro Wrestling

- Pro Wrestling KAGEKI

- Toryumon / Dragon Gate

- Universal Lucha Libre (defunct)

3) Stany Zjednoczone:

- Chikara Pro

- Lucha Va Voom

Ciekawostki

Lucha Libre stało się podstawą w wielu grach wideo (bijatyki), np.:

- King & Armor King z Tekken

- Ramon & Tizoc the Griffon z The King of Fighters

- Lisa/La Mariposa z Dead or Alive

- El Blaze z Virtua Fighter

- Killer 7, posiada postać o nazwie Mask de Smith, dawnego profesjonalnego wrestlera który nosi maskę w grze. Jego ruchy odpowiadają luchador. Wraz z postępem w grze, możesz uzyskać nowe stroje i maski, które poprawią jego moc oraz styl. - Portugalski wyraz pokrewny "Luta Livre" jest używany we własnym środowisku, aby oznaczyć freestyle wrestling oraz by opisać mixed martial arts wykonywanych przez brazylijskich wojowników.

Edytowane przez Gość
  • Odpowiedzi 6
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• Łajt

1

• Droopi

1

• Rocky1674304328

1

• BigDickJohnson

1

Popularne dni

Top użytkownicy w tym temacie

No no Urban postarałeś sie.Dużo wiadomości podstawowych które przydadzą się użytkownikom którzy są zainteresowani Lucha i chą rozpocząc przygode właśnie z tym typem wrestlingu.Dużo ciekawostek o których nie wiedziałem.Dużo informacjii na które się już natknąłem przy czytaniu artykułu w wersjii angielskiej.Tłumaczenie również bardzo dobre,jest kilka błędów ale nie istotnych.Naprawde wielkie brawa za ten artykuł.Trzeba promować Lucha na forum.Reput za to leci do Ciebie

Co do tych promocjii uwielbiałem oglądać Mucha Lucha jak byłem mniejszy,teraz też bym oglądał naprawde fajne to było.

Artykuł naprawdę solidny i napewno się przyda. Tak się akurat składa, że postanowiłem oglądac Lucha Libre na bieżąco więc wiele z tych informacji w tym momencie przyda mi się, aby szybciej poczuc klimat. Od czasu do czasu oglądałem jakąś pojedynczą walkę z AAA, lecz zdarzało się to sporadycznie, a teraz mam zamiar głębiej poznac wrestling w Meksyku.

Historia z maskami jest bardzo ciekawa, a szczególnie to, że gdy luchador zdejmie ją rywalowi to przegrywa przez dyskwalifikację.

Urban za twoją pracę i jeszcze większe zachęcenie mnie do Lucha Libre reput leci w Twoje ręce :thumb: .

Porządna rzecz, rzeczywiście godna przeczytania. Ja mam tylko pytanko: Jakie jest źródło tłumaczenia?

PS: Sam wiem, jak to ejst z tłumaczeniem tekstów, żmudna robota, choć ten tekst nie ma 20 stron a4, jak ja już miałem przyjemność przekładać. Ale przeciez nie chodzi o ilość, a o jakość. Good work.

PS 2: viewtopic.php?f=202&t=17245 takze polecam :)

• Reputacja:   66
  • Urządzenie:  Windows
  • Styl:  Ciemny

Dobry artykuł.Prawie wszystko co tu było już wiedziałem,jednak to że El Santo był pochowany w masce to dla mnie nowość.Dla ludzi którzy jedyne co widzieli to WWE i TNA ten artykuł to czysty klucz do świata Lucha Libre który ma bardzo ciekawą historię.Fajnie że ktoś wreszcie napisał jakiś artykuł o tym rodzaju wrestlingu.Łap repa za pracę.Viva La Lucha!!

#SmartFanZone

Śmieszne są te wszystkie meksykańskie nazwy, nigdy bym nie przeszedł z heela na rudos. Resztę można powiedzieć że wiedziałem, no oprócz tych ciekawostek. Dobra robota, chyba zacznę oglądać lucha regularnie, jakoś mnie naszło, ale nie wiem które ściągać, tyle tego Yao dodał ;p

A więc tak, good work or job, jak wolisz. Miałem okazję to przeczytać sobie dzisiaj ok 1 w nocy (nie mogłem zasnąć). Parę ciekawych informacji się dowiedziałem, szczególnie o tych wszystkich różnych federacjach. Mucha Luca kiedyś to oglądałem. xD Dzięki temu artykułowi pewnie bym oglądał lucha libre ale jest pewien problem, denerwują mnie wszystkie gadanki które nie są po angielsku, więc ta opcja odpada. Lecz Yao coś mówił, że ta federacja Chikara Pro kręci niezłe walki, więc trzeba zacząć to oglądać. Co tu więcej mówić, dobra robota, ciekawy artykuł. Brawo!!! :applause: Aplauso!

ahfo.png

luba_049.png