Skocz do zawartości
  • Witaj na forum Attitude

Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Dostep do bota wrestlingowego AI
    Rozbudowane zabawy quizowe
    Typowanie wyników nadchodzących wydarzeń
    Pełny dostęp do ukrytych działów i treści
    Możliwość pisania i odpowiadania w tematach oraz chacie
    System prywatnych wiadomości
    Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    Członkostwo w najstarszej polskiej społeczności wrestlingowej (est. 2001)

Jeżeli masz trudności z zalogowaniem się na swoje konto, to prosimy o kontakt pod adresem mailowym: forum@wrestling.pl

794 Różnych Matchów Wrestlingowych

Rekomendowane odpowiedzi

• Reputacja:   0
  • Status:  Offline
  • Styl:  Klasyczny

Widać, że się przy tym bardzo napracowałeś, komentarze te mogą Ci w pewnym sensie odpłacić za tą ciężką pracę i mam nadzieję, że będziesz miał ich sporo bo Ci się należą za to ;) Niektóre z tych matchów są głupie i niepotrzebne, lecz są takie o których nie miałem zielonego pojęcia. Buck Naked Match czy w ogóle jakiś Naked Match jest dla mnie czymś nowym, odkryciem w pewnym sensie. Jeśli pojawi się gala z takimi walkami to pewnie dużo ludzi pobierze :8 Nie mam zastrzeżeń, wszystko cacy pikuś. Very good :t_up:

• Odpowiedzi 48
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• Droopi

13

• Informatyk

3

• patryniu

2

• ajstylesfans

2

Top użytkownicy w tym temacie

Nie no .. poprostu :applause: tyle roboty , pracy .. dużo meczy mi się podobało np. ten gdzie walczą gołe kobiety . Brawo za wysiłek i serce w to włożone . Przeczytałem cały i z 40 - 50 meczy jakie znam ( ale większość połowę nawet nie wymówię ) Znam 349 meczów i konkursów :D Więc jeszcze raz brawa , brawa brawa ! Pozostaje tylko klaskać dla Droopsa !

Pozdrawiam :thumb:

Matheo

:applause:

Szacun dla Droopsa za ogrom pracy jaki włożył w ten temat. Zbierać informację przez rok? Wyobrażacie sobie ile to jest szperania, opisywania, oglądania. Szok. Nic tylko bić brawo. Wiele stypulacji pojawiło się tylko raz w historii można powiedzieć a ja chętnie bym je zobaczył. Może jakaś ankieta do jakiej stypulacji Droops ma dać download? Zapewne wygrałyby te +18. Encyklopedia Stypulacji by Droops, tylko tyle. Świetnie! :applause:

Punksigcultkopia.png

Sygna i Avek zrobiona przez Tuptusia.

gggggc.png

WCE INTERNATIONAL CHAMPION

17.07.2011-...

WCE STREAK

4:2

To po prostu niesamowite i nierealne, że ktoś miał tyle energii czasu oraz dobrych chęci aby napisać taki artykuł. Nawet nie spodziewałem się, że jest tylko odmian matchy wrestlingowych, niektórych tak pokręconych jak np. z użyciem pułapek na myszy. Ogromny szacun i podziw za zebranie tylu informacji :t_up:

19203151084f9d12f7e2306.png

"The only person you are destined to become, is the person you decide to be”

- Ralph Waldo Emerson

• Styl:  Jasny

No Drops kawał dobrej roboty. Gdy zobaczyłem ilość tych meczów i opisy do każdej z nim to pomyślałem co za frajer poświęcił tyle czasu na to i spojrzałem, a tam Drops i się wszystko wyjaśniło ;) Brawo Dropsiku z poprzedniego artykułu korzystałem za czasów mojej kariery WCE gdy miałem wymyślić sobie stypulacje :) jeszcze raz :applause:

Co prawda pewnie większość tych stypulacji nigdy mi się nie przyda (choć pan wyżej podsunął całkiem niezły pomysł, można będzie wykorzystać niektóre w WCE), ale i tak napisać muszę - kapitalna robota. Jak zrobimy kiedyś zlota to trzeba będzie wziąć kaktusy, chętnie pobawię się z Turkiem w Cactus Death Match. :sting:

Rated-R Superstar !

15855262764b295303a1d20.jpg

• 2 tygodnie później...

Ja nie wiedziałem, że tych walk jest aż tyle. Niektóre są fajnie, niektóre śmiertelne, niektóre 18+.

Ale to jest coś wielkiego. Droops to jest na prawdę zajefajny artykuł. Wszystkie walki opisane profesjonalnie. Gratuluję pracy i dzięki wielkie :)

christian_new_whc___wwe_by_findmyart-d3ffrny.jpg

No Droopsiu, dobra robota :D Ale mnie zastanawia jedno... Gdy osiągnąłeś poziom 2000 postów nie udzielasz się tak często :P Ale robota bardzo dobra :D

1.jpg

Iluzja.....

Ja nie mogę... Droops, szacun. Przyznam się, że mi by się nie chciało opisywać tyle rodzajów walk wrestlingowych, więc respekt, ziom. :D Robota oczywiście profesjonalna i nie ma się do czego przyczepić. Dzięki wielkie za ten artykuł. Na pewno się przyda.

valence.png

WCE STREAK:

Zwycięstwa: 0

Remisy: 0

Porażki: 0

Ekstra artykuł. Musiałeś mocno się wysilić, by te wszystkie informacje zebrać. Nie miałem pojęcia o tym, że aż tyle rodzajów walk istnieje. Wielki plus ode mnie. :thumb:

• 6 miesięcy temu...

No więc Dropsie jako ekspercie :8

Natknąłem się w pewnym miejscu na określenie "Gimnick Match". Mógłbyś przybliżyć o co w tymże meczu chodzi ;)

W zasadzie gimmick match nie ma przypisanych konkretnych zasad. Gimmick Match mogą tworzyć np. Hell In A Cell Match, War Games Match, Ultimate X Match, TLC Match itp. Ogólnie tłumacząc są to bardzo rozpoznawalne i popularne stypulacje. No i wiadomo, jeśli ktoś ma jeszcze jakieś pytanko, bardzo proszę zadawać, chętnie odpowiem :D.

• 4 miesiące temu...

Dziś jak co roku pragnę zaprezentować Wam wszystkim świeżutką aktualizację tegoż artykułu. W tym roku aktualizacja jest szczególnie wielka bo posiada aż... 445 "nowych" meczów wrestlingowych. Gdyby zliczyć wszystkie match'e zawarte w tym temacie, to jest ich tu uwaga... 794!!! Niewiarygodne? A jednak, to jest fakt. Świat wrestlingu zawsze będzie zaskakiwać, zapraszam wszystkich do zapoznania się ze światem w większości zwariowanych meczów. Nie ma sensu się dalej rozpisywać, po prostu życzę miłego czytania i skomentowania :)

"Zwykłe" mecze wrestlingowe:

13 Barbed Wire Tables Death Match - By wygrać należy wrzucić rywala na siedem z trzynastu dostępnych stołów tak, by się one złamały. Do stołów jednak przymocowany jest drut kolczasty.

3x3 Battle Match - Starcie to ograniczone jest czasowo, trwa jedynie trzy minuty. Zwycięzca owej walki przechodzi dalej i toczy walkę na identycznych zasadach z innym rywalem. Z kolei zwycięzca tego drugiego pojedynku toczy trzecią walkę znów na tych samych zasadach. No i wiadomo, ten kto zwycięży w trzeciej bitwie, wygrywa całe przedsięwzięcie złożone z serii tych trzech pojedynków.

4/7 Light Tube Log Cabin Death Match - Chyba wiadomo o co chodzi. Należy wrzucić rywala na cztery kratki wykonane z jarzeniówek, tylko w ten sposób można odnieść zwycięstwo.

4-Twomp Special Match - Ring otacza 13 stołów. Wygrywa zawodnik, który wrzuci swego rywala na 7 stołów tak, by te się złamały.

#1 Or #30 Royal Rumble Entry Match/Winner Enters Royal Rumble Last & Loser First Match - Zwycięzca tego pojedynku będzie wchodził podczas Royal Rumble Matchu jako ostatni (czyli najczęściej jako trzydziesty), a przegrany wejdzie jako pierwszy (czyli wiadomo że z numerem #1).

? ? Challenge Match - W miejsce pierwszego znaku zapytania należy wstawić jakąś sumę pieniędzy, a w miejsce drugiego zawodnika, który postawił swoje pieniądze na szali. No więc chyba już niczego więcej tłumaczyć nie trzeba. Zazwyczaj federacja stawia jako nagrodę jakąś sumę pieniężną, al jak widać niekiedy zdarzają się wyjątki.

? Are Legal Match/? Allowed Match - W miejsce znaku zapytania wstawić można jakiś jeden przedmiot np. Baseball Bat, Hammer itp. Tym właśnie jakimś jednym przedmiotem można pomagać sobie w walce.

? Career On The Line Match/? Leaves Town Match - Mecz o karierę jednego z zawodników. W miejsce znaku zapytania należy wpisać wrestlera o którego karierę toczy się owy pojedynek.

? Choice Match - W miejsce znaku zapytania należy wpisać nazwę osoby, która wybiera zawodników, którzy mają stoczyć owy pojedynek.

? Cup Match/? Copa Match - Są to mecze, których stawką jest jakiś puchar. Tak naprawdę znak zapytania można postawić przed lub po słowie "Cup/Copa", to zależy... Najczęściej rozgrywa się turniej o puchar, ale zdarzają się również mecze o tę stawkę takie jak np. Battle Royal itp.

? Is Blindfolded And Has One Arm Tied Behind His Back Match - W miejsce znaku zapytania należy wpisać nazwę jakiegoś wrestlera, który podczas tego meczu ma worek na głowie przez którego nic nie widzi, a dodatkowo ma zawiązaną jedną rękę za sobą.

? Leaves (Nazwa Federacji) If He Loses Match - W miejsce znaku zapytania należy wpisać nazwę jakiegoś zawodnika. Ten właśnie zawodnik jeśli przegra, to opuszcza daną federację.

? Mile Street Fight Match - Jest to zwykły Street Fight Match, tyle że ma jedno ograniczenie. Nie można odejść w walce dalej niż podana w miejsce znaku zapytania odległość. Oczywiście wartość nie musi koniecznie być podana w milach.

? Offer Match - W miejsce znaku zapytania należy wstawić nazwę federacji lub wrestlera. Owa federacja lub zawodnik oferuje innej federacji lub zawodnikowi mecz. Nie koniecznie to starcie musi mieć jakąś stypulację.

(Ilość Jarzeniówek) Fluorescent Light Tubes Death Match - Zawodnicy mogą używać podczas walki jarzeniówek, ich liczba jest jednak ograniczona. Nawias zastąpiony jest właśnie liczbą jarzeniówek.

(Ilość Volt) Volt Thunderbolt Cage Death Match - Ring otoczony jest niewysoką, ośmiokątną klatką bez dachu. Klatka jest pod napięciem i po wpadnięciu na nią powstaje wybuch. Siedem boków klatki pomalowanych jest na niebiesko i gdy się w nie uderzy, to powstaje stosunkowo niewielki wybuch. Z kolei tylko jeden bok ma kolor żółty i gdy ktoś wpadnie na niego, to dokonuje się potężna eksplozja, która obejmuje cały oktagon. W historii odbyły się tylko dwa takie pojedynki w nieistniejącej już federacji FMW. Po raz pierwszy moc ładunków wybuchowych wynosiła 13.000 volt, a rok później znów doszło do takowego pojedynku, lecz wtedy ładunki wybuchowe miały 15.000 volt mocy.

(Nazwa Federacji) & (Nazwa Ligi/Klubu/Dyscypliny Sportowej) Battle Royal - Zwyczajny Battle Royal, tyle że oprócz wrestlerów z danej federacji w meczu występują również zawodnicy z określonej w nazwie meczu ligi, klubu lub dyscypliny sportowej. Jako przykład podam walkę z Wrestlemanii II na której to odbył się WWF & NFL Battle Royal. Z wrestlerami WWF rywalizowali zawodnicy futbolu amerykańskiego z NFL. Byli oni jednak mniejszością w tym meczu i nie wywodzili się oni z tego samego klubu.

(Nazwa Federacji) Guest Match - Jest to mecz gościnny w danej federacji. Po prostu w pojedynku występuje gościnnie jeden zawodnik z pewnej federacji, a drugi zapaśnik zakontraktowany jest w federacji w której owy pojedynek się odbywa. Istnieje również możliwość że w pojedynku obydwaj zawodnicy są gośćmi. Mam nadzieję, że nie pogmatwałem.

(Nazwa Federacji) vs (Nazwa Federacji) Match - Mecz ten zazwyczaj ma charakter wieloosobowego starcia. Twarzą w twarz stają zawodnicy z dwóch różnych federacji.

(Nazwa Managera) Is Handcuffed To (Nazwa Managera) Match - Obydwaj managerowie rywalizujących ze sobą zawodników są połączeni ze sobą kajdankami.

(Nazwa Managera) Services For (Liczba Dni) Days Match - Zwycięzca "dostaje" na określoną ilość dni ustalonego wcześniej managera.

(Nazwa Państwa) vs (Nazwa Federacji) Match - Pojedynek wieloosobowy pomiędzy wrestlerami z danego kraju (nie muszą być oni zakontraktowani z jedną federacją, mogą walczyć dla różnych promocji, ważne by pochodzili z tego samego państwa), a zawodnikami z danej federacji.

(Nazwa Turnieju) Qualifying For (Nazwa Wrestlera) Match - Jeżeli wrestler, którego imię jest wpisane w miejsce nawiasu wygra, to kwalifikuje się do określonego turnieju, jeśli jednak przegra, to owej kwalifikacji nie uzyskuje.

(Nazwa Zawodnika) Debut Match - Jest to mecz, w którym walczy zawodnik debiutujący na ringu pro-wrestlingowym lub też w danej federacji.

(Nazwa Zawodnika) Must Beat (Nazwa Zawodnika) Within (Ilość Minut) Minutes Match - Pierwszy zawodnik określony w nazwie meczu musi pokonać swojego rywala w ciągu ustalonej wcześniej ilości minut. "Drugi" zawodnik może zwyciężyć na zwykłych zasadach lub wygra wtedy, gdy przeciwnik nie zdąży go pokonać w ustalonej ilości czasu.

(Nazwa Zawodnika) Must Win By (Sposób Zwycięstwa), (Nazwa Zawodnika) May Win By Any Means Match - Jeden zawodnik może wygrać jedynie poprzez sposób zwycięstwa określony w meczu (np. poprzez submission), a drugi z zawodników zwyciężyć może przez dowolny sposób.

(Nazwa Zawodnika) Must Win To Face (Nazwa Zawodnika) For The (Nazwa Pasa) At (Nazwa Gali) Match - Określony w nazwie meczu zawodnik musi wygrać by mógł stoczyć pojedynek o ustalony wcześniej tytuł z ustalonym przeciwnikiem na również ustalonej wcześniej gali.

(Nazwa Zawodnika) Retires If He Loses Match - Jeśli zawodnik określony w nazwie meczu przegra, to musi przejść na emeryturę.

(Nazwa Zawodnika) Wins If (Nazwa Zawodnika) Falls Match - W miejsce pierwszego nawiasu należy wpisać nazwę zawodnika, który wygrać może tylko wtedy, gdy drugi zawodnik określony w nazwie meczu zostanie zbity z nóg i upadnie na matę. Z kolei właśnie ten drugi zapaśnik wygrać może poprzez pinfall, submission, count out lub dyskwalifikację. Z reguły zapaśnicy, którzy mają być zbici z nóg są bardzo ciężcy i przez to trudno z nimi wygrać.

(Państwo) vs (Państwo) Länderkampf Match - Jest to seria kilku walk z udziałem wrestlerów z danych państw. Za każde zwycięstwo dany kraj dostaje jeden punkt. Państwo, które uzyska większą ilość punktów zwycięża. Dla przykładu podać można galę federacji GHW, która odbyła się w 2010 roku. Właśnie na tym show odbyło się coś takiego. Rozegrano pięć meczów w ramach tego turnieju, starli się zawodnicy Niemiec oraz Austrii, wygrali ci pierwsi.

(Przedmiot) Ladder Match - W tego typu pojedynku można używać przedmiotu, którzy zawieszony jest na sznurku znajdującym się nad ringiem. Oczywiście najpierw należy go zdjąć, a do tego potrzebna jest drabina, którą zresztą też można obijać rywala.

(Przedmiot) On A Pole Match/Up For Grabs Match - Za narożnikiem stoi wysoki słupek, na którym zawieszony jest jakiś określony wcześniej przedmiot. Podczas gdy któryś z zawodników go zdejmie, to może posłużyć mu on w walce. Pojedynek wygrać można na zwykłych zasadach.

(Zawodnik) Has Her Legs Tied Together Match - Jeden z zawodników podczas walki ma związane ze sobą sznurkiem nogi.

(Zawodnik) Has To Serve (Zawodnik) For (Ilość Dni) Days Match - W miejsce pierwszego nawiasu należy wpisać nazwę zawodnika, który jeśli przegra to musi służyć przez określoną w meczu ilość dni drugiemu zawodnikowi, którego nazwa musi zostać wpisana w miejsce drugiego nawiasu.

(Zawodnik) Is Blindfolded Match - Jeden z zawodników ma utrudnienie w postaci worka założonego na głowę przez którego nic nie widzi.

(Zawodnik) Wins If He Scores Two Falls Match - W miejsce nawiasu należy wpisać nazwę zawodnika. Właśnie owy zapaśnik ma pewne ułatwienie, mianowicie może on uzyskać pinfall poprzez "odklepanie" sędziego do dwóch. Rywala obowiązują jednak zwykłe zasady, czyli pinfall może uzyskać tylko po "odklepaniu" przez sędziego do trzech.

A Night With (Nazwa Zawodniczki/Zawodnika) On The Line Match - Zwycięzca "dostaje" na noc osobę, która została wymieniona w nazwie meczu.

A Week With (Nazwa Zawodniczki/Zawodnika) On The Line Match - Zwycięzca "dostaje" na tydzień osobę, która została wymieniona w nazwie meczu.

Aerial Assault Match - W tym meczu kładzie się nacisk na akcje w locie. Nad jednym z narożników na słupku zawieszona jest skrzynia w kształcie sześcianu, która ułatwia zrobienie jeszcze bardziej ryzykownych akcji aniżeli z narożnika.

All I Want For Christmas Match - Zwycięzca pojedynku może wybrać sobie jakiś prezent z okazji świąt oczywiście od Św. Mikołaja.

Alumni Match/Alumnus Match - Pojedynek z udziałem byłych zawodników federacji.

Apache Rules Match - W meczu dozwolone jest używanie krzeseł i pałek singapurskich.

Australian Tag Team Match - Jest to oczywiście mecz tag team'owy z limitem czasowym, który wynosi 20 minut, a na dodatek nad przebiegiem starcia czuwa aż dwóch sędziów. Jeden sędzia podczas walki znajduje się na terenie ringu, a drugi stoi na krawędzi maty poza linami i wchodzi do kwadratowego pierścienia tylko wtedy, gdy zrobi się zamieszanie.

Baby Bonnet Match - Zawodnicy muszą walczyć w czepkach niemowlęcych. Widziałem tylko jedno starcie tego typu, które miało być komediowym meczem, ale wcale to śmiesznie nie wyglądało jak dla mnie. Już prędzej podpiął bym to pod żenadę.

Bad-Ass Battle Match - Jest to Two Out Of Three Falls Match jednak rozgrywany jest on na ciekawych zasadach. Walka rozpoczyna się na szczycie klatki Hell In A Cell. By zdobyć pierwsze zwycięstwo, należy zrzucić rywala z klatki. Druga część walki toczy się poza terenem klatki i zwycięstwo uzyskać można jedynie poprzez pinfall. Jeżeli będzie remis, to ostatnia część walki toczy się wewnątrz klatki, gdzie posługiwać się można wszystkimi przedmiotami, które tam się znajdują.

Ball And Chain Match - Zwycięzca może katować przegranego ciężką kulą, która przyczepiona jest do łańcucha.

Barbed Wire Barricade Death Match - W walce używać można barierek owiniętych drutem kolczastym.

Barbed Wire Baseball Bat Death Match - W tym meczu legalne jest używanie pałek baseball'owych owiniętych drutem kolczastym.

Barbed Wire Baseball Bat & Glass Bottle Death Match - Zawodnicy stoją z dala od ringu po przekątnej względem siebie. Odliczane jest 10 sekund i po tym czasie dostają sygnał do startu. Wtedy właśnie mogą wbiec na ring i rozpocząć walkę. Na środku ringu leży pałka baseball'owa owinięta drutem kolczastym oraz szklana butelka z pewną zawartością w środku (może to być np. wino, piwo itp.), tych własnie przedmiotów można używać podczas walki.

Barbed Wire Baseball Bat, Fluorescent Light Tubes, Nail Cross, Barbed Wire Spidernet, Fluorescent Light Tubes Platform, Thumbtacks, Fluorescent Light Tubes Trap, Fluorescent Light Tubes & Barbed Wire Spidernet 10 Items Death Match - Po dwóch stronach do lin naprzeciwko siebie zostały przyczepione jarzeniówki, po dwóch kolejnych stronach liny nie mają "wyposażenia". W jednym narożniku znajduje się pułapka, która przypomina szubiennicę (bez sznurka oczywiście). Podczas gdy ktoś wpadnie w tę drewnianą budowlę, to automatycznie blokada zostaje uwolniona i w konsekwencji na zawodnika spada drewniana klapa do której przyczepione są jarzeniówki. Poza ringiem stoją trzy drewniane platformy (może to niektórym przypominać szkielet dość wysokiego łóżka). Na jednej z platform ustawione są jarzeniówki, na drugiej szyba, a trzecia wyścielona jest drutem kolczastym. Ponadto w meczu używać można głównie pałek baseball'owych obwiązanych drutem kolczastym, pinezek, płyty zbitej w kształt krzyża do której przybite są gwoździe, budowli kształtem przypominającej gwiazdę zbudowanej z jarzeniówek i obwiązanej drutem kolczastym oraz dziesięciu budowli zbudowanych z jarzeniówek i drutu kolczastego.

Barbed Wire Blast Board Death Match - Przy dwóch narożnikach po przekątnej stoją ramki zrobione z drewna, mają taką samą wielkość jak zwykłe płyty drewniane. W środku owe ramki nie są jednak puste ponieważ jest tam wpleciony drut kolczasty i co więcej po pięciu minutach od rozpoczęcia walki te konstrukcje są podłączane do napięcia, więc gdy ktoś na to wpadnie, to następuje eksplozja. Dozwolone jest używanie także krzeseł.

Barbed Wire Board & Razor Blade Death Match - W meczu głównie używać można płyty z nabitym drutem kolczastym oraz płyty zbitej w kształt krzyża do której przyklejone są żyletki.

Barbed Wire Board & Spike Nail Death Match - W takim meczu używać można płyt z nabitym drutem kolczastym i płyt z przybitymi gwoździami.

Barbed Wire Boards Death Match - W meczu używać można płyt z nabitym drutem kolczastym.

Barbed Wire Brick Death Match - W tego rodzaju meczach używać można cegieł owiniętych drutem kolczastym.

Barbed Wire Cage Death Match - Mecz toczy się w klatce, której szkielet jest drewniany, a wolna przestrzeń wypełniona została drutem kolczastym.

Barbed Wire Death Match - Dozwolone jest używanie drutu kolczastego.

Barbed Wire Execution Death Match - Po dwóch stronach naprzeciw siebie między liny zaplątany jest drut kolczasty, pozostałe dwie strony mają standardowy wygląd. Dozwolone jest używanie płyt z nabitym drutem kolczastym oraz pałek baseball'owych obwiązanych drutem kolczastym.

Barbed Wire Fist Death Match - Wrestlerzy walczą z pięściami owiniętymi drutem kolczastym.

Barbed Wire Glass Death Match - Liny zastąpione są drutem kolczastym, a ponadto poza ringiem z każdej strony leżą platformy na których rozsypane jest potłuczone szkło.

Barbed Wire Ladder Death Match - Dozwolone jest używanie drabin owiniętych drutem kolczastym.

Barbed Wire Mania Death Match - Liny zastąpione są drutem kolczastym, a mata ringu jest opleciona drutem kolczastym (opleciona jest w kształt sieci rybackiej). Można się również posługiwać dowolnymi przedmiotami, które są owinięte drutem kolczastym.

Barbed Wire Ropes, Fluorescent Light Tubes, Glass, Barbed Wire Boards & Barbed Wire Cactus Ring Of Death Match - Po dwóch stronach naprzeciw siebie do lin przymocowany został drut kolczasty, a po pozostałych dwóch stronach przyczepione zostały jarzeniówki. Dozwolone jest używanie oczywiście jarzeniówek, a oprócz tego szyb, płyt z nabitym drutem kolczastym oraz kaktusów owiniętych drutem kolczastym.

Barbed Wire Singapore Cane Death Match - W tym meczu dozwolone jest używanie pałek singapurskich owiniętych drutem kolczastym.

Barbed Wire Tables, Ladders & Chairs Death Match/Barbed Wire TLC Death Match - Jest to ultraviolentowa odmiana zwykłego TLC Match'u. Zazwyczaj by wygrać należy zdjąć pas mistrzowski z haka zawieszonego nad ringiem. Stoły, drabiny oraz krzesła owinięte są drutem kolczastym.

Barbed Wire, Death Pallet & Fire Death Match - Zamiast lin, wokół ringu rozwieszony jest drut kolczasty, który po dwóch stronach naprzeciw siebie miejscami płonie. Używać w meczu można palet (płyt) z przymocowanymi jarzeniówkami oraz miotaczów ognia.

Barbed Wire, Thumbtacks & Glass Triple Hell Death Match - Po dwóch stronach naprzeciwko siebie zamiast lin rozwieszony jest drut kolczasty, a z kolei po dwóch pozostałych stronach nie ma nic, lecz za to poza ringiem stoją po dwie (czyli w sumie cztery) drewniane "skrzynie" w których leżą szyby. Taka sama "skrzynia" znajduje się również na ringu. Na macie ringowej leży jeszcze taka jakby podkładka, na której rozsypane są pinezki. W meczu używać można dodatkowo płyt z nabitym drutem kolczastym.

Bare Buckles Match - W tym meczu wszystkie gąbki w narożnikach, które ochraniają zawodników przed metalowymi elementami przyczepu lin są pozdejmowane. Mecz na zasadach No DQ.

Barn Match - Pojedynek toczy się w stodole. Wygrać można poprzez pinfall lub submission. Istnieje również warunek, który zakazuje opuszczania stodoły.

Baseball Bat Match - Dozwolone jest używanie pałek baseball'owych.

Bath House Death Match - Na wstępie napiszę, iż jest to najgłupszy mecz jaki kiedykolwiek widziałem, a jak widać po tym artykule, widziałem wiele. Pojedynek odbył się tylko dwa razy i oby w takim charakterze już nigdy nie doszedł do skutku. Starcie toczy się w saunie, ciężko w sumie nazwać to miejsce. Wszystko rozgrywało się na zasadzie Tag Team Match'u. Dwaj zawodnicy musieli siedzieć w wodzie, a pozostała dwójka toczyła pojedynek na specjalnie przygotowanej macie, która rozłożona była w przedsionku sauny. By dokonać zmiany pomiędzy zawodnikami, trzeba było podejść do tag team partnera i klasnąć w jego łapę, tak jak w zwykłym drużynowym pojedynku. Zawodnicy, którzy siedzieli w wodzie nie mieli ciekawej sytuacji ponieważ ciągle się ona nagrzewała i była coraz gorętsza. Zasady tegoż meczu są kompletnie niezrozumiałe. Podczas, gdy coś takiego odbyło się po raz pierwszy, to przegrał team zawodnika, który nie wytrzymał temperatury wody i wyszedł z baseniku. W drugiej odsłonie takiego starcia wygrała drużyna, która pokonała rywali poprzez pinfall, ale... musiała to zrobić aż pięć razy. Po każdym pinfallu sedzia nakazywał by zawodnicy weszli na basen, potem oczywiście mogli powrócić na matę. Mecz toczy się na zasadach Falls Count Anywhere, także przypinać i poddawać można przeciwnika w każdym miejscu budynku lub na zewnątrz. Co ciekawe w saunie (w zasadzie to były dwa osobne pomieszczenia, które można było nazwać sauną czy tam innym spa) znajdowały się całkiem nagie kobiety, na których pan kamerzysta skupiał niemal ciągle swoją uwagę. Kobiety te ciągle uciekały, ale gdy akcja ponownie przeniosła się do basenu, to powracały, a potem znowuż uciekały. Nadzy mężczyźni też się pojawiali, lecz na szczęście na nich nie skupiano aż tak użej uwagi. Roznegliżowani myli się jak gdyby nigdy nic, a panie chowające się za parawanem (?) udawały zaciekawionych walką. Żeby tego było mało miał być to mecz komediowy, lecz ja tam nic śmiesznego nie zauważyłem, co więcej... czułem się tym zażenowany. Duża część ciosów (chodzi o odgłosy) były sztucznie generowane (tak jak w popularnych amerykańskich filmach). Podczas trwania meczu działy się dziwne rzeczy. Jakiś koleś palił w piecu (to chyba on podgrzewał wodę, w której siedzieli zawodnicy), a obok niego stała spikerka z mikrofonem. W innym miejscu zaś, rozkładane były karty. W niektórych momentach widzieliśmy akcje w zwolnionym tempie i dziwne (jak na walkę wrestlingową) graficzne wybryki realizatora. Podsumowując nie wiem o co w tym wszystkim chodziło. Wyglądało to troszkę jak film, ale z ręką na sercu proszę was, oszczędźcie sobie oglądania tego dziadostwa. Szkoda, że tak szanowana federacja jaką była FMW, wypuściła dwukrotnie coś tak beznadziejnego. No i właśnie FMW, czyli Japonia... więc tak czy inaczej, dosłownie i w przenośni nie dało się tego zrozumieć. Jak widzę lub słyszę nazwę tego meczu to przed oczyma ukazują mi się trzy literki: WTF!?

Bathroom Match - Zawodnicy walczą ze sobą w łazience.

Battle Of The Champions Match - Starcie pomiędzy co najmniej dwoma mistrzami.

Beach Match - Pojedynek toczy się na plaży, wygrać można na zwyczajnych zasadach.

Bed Of Light Bulbs Death Match - By wygrać należy wyrzucić rywala poza ring tak, by wpadł na "łóżka" (coś w stylu stołowych blatów), do których przymocowane są żarówki.

Bedroom Brawl Match - Walka toczy się w sypialni. Pierwsza osoba, która opuści sypialnię wygrywa.

Beds Of Lightbulbs Wrapped In Barbed Wire Death Match - Dozwolone jest używanie "łóżek" z przymocowanymi żarówkami, które owinięte są drutem kolczastym.

Best Of (Państwo): (Nazwa Stylu Wrestlingowego) Match - Jest to pojedynek, który ma na celu wyłonienie najlepszego np. high flyera z danego państwa.

Best Two Out Of Three Falls No Disqualification In Third Fall Match - By zwyciężyć w meczu, należy pokonać rywala dwa razy. Jeżeli jednak w pewnym momencie będzie remis (1:1), to decydujące starcie rozegrane zostanie na zasadach No DQ.

Big Elements Death Match - W tego rodzaju meczach na linach po dwóch stronach (na przeciwko siebie) rozwieszone są jarzeniówki. Na dodatek dozwolone jest używanie połączonych ze sobą jarzeniówek, płyt z nabitym drutem kolczastym, krzeseł, drabin, metalowych "prętów" (przypominają znak zapytania), pinezek oraz małych, metalowych płyteczek z kolcami.

Big Japan Death Match - W meczach tego typu dozwolone jest używanie krzeseł, plastikowych kubłów na śmieci, wykałaczek do szaszłyków, płyt z przybitymi gwoźdźmi, płyteczek kenzan, szyb, połączonych jarzeniówek, pustaków i ostrych sosów.

Block & Fluorescent Light Tubes Alpha Death Match - Do lin z każdej strony ringu przyczepione są jarzeniówki. Oprócz nich można używać pustaków, krat z jarzeniówek oraz różnych budowli zrobionych również z jarzeniówek.

Body Bag O'Tacks Death Match - Na ringu leży worek przeznaczony do przewozu ludzkich zwłok, w którym znajdują się pinezki. By zwyciężyć, należy zamknąć rywala w tymże worku i usunąć go z powierzchni ringu.

Boot Camp Match/New Zealand Boot Camp Match - Mecz na zasadach No DQ. Zwyciężyć można jedynie poprzez pinfall.

Boxer vs Wrestler Match - Mecz wrestlingowy pomiędzy bokserem, a wrestlerem.

Briefcase Match - Pojedynek o walizkę. Może to być walizka np. Money In The Bank czy Feast Or Fired.

Bring Your Weapon Match - Zawodnicy mogą przynieść ze sobą jakieś swoje przedmioty, które mogą im pomóc w trakcie walki.

Broadstreet Bully Match - W tego typu meczach uczestniczy dwóch sędziów. Jeden pilnuje porządku na ringu, a drugi poza nim (uspokaja managerów i nie pozwala na interwencje z zewnątrz).

Broken Glass Death Match/Glass Crushing Death Match - Dozwolone jest używanie potłuczonego szkła.

Broken Lightbulbs Death Match - Dozwolone jest używanie rozbitych, tudzież pękniętych żarówek.

Bunkhouse Brawl Match - Zapaśnicy przywożą w wózkach przedmioty, które posłużą im w walce. Oczywiście pojedynek toczony jest na zasadach No DQ.

Burning Table Cage Match - Walka odbywa się w klatce typu Hell In A Cell. Między ringiem, a ścianami klatki porozstawiane są stoły, w samym ringu mamy tylko jeden stół. By odnieść zwycięstwo należy podpalić stół i wrzucić na niego przeciwnika.

Cage Fluorescent Light Tube Boards Super Hot Spice Death Match/Summer Of Yokohama Cage Fluorescent Light Tube Boards Super Hot Spice Death Match - Na ringu przy narożniku stoi nieduża klatka, w której znajdują się poziomo poukładane jarzeniówki. Są one ułożone w piętrach. W meczu używać można głównie płyt z przyklejonymi jarzeniówkami oraz super ostrych przypraw.

Career Match - Przegrany musi skończyć karierę.

Caribbean Spider Web Death Match - Po dwóch stronach naprzeciw siebie liny zastąpione są drutem kolczastym, a po dwóch następnych stronach nie ma nic, lecz za to tam poza ringiem leżą nieduże, kwadratowe płyty zrobione z drewna. W każdym rogu tej płyty przybity jest niewielki, drewniany słupek, a z kolei do jego szczytu przymocowany jest drut kolczasty, który zawiązany jest na całej płycie. W sumie są dwie płyty, jedna wygląda tak jak wyżej napisałem, a na drugiej znajdują się jeszcze jarzeniówki. Ponadto do każdego z metalowych słupków za narożnikami przymocowana jest jedna jarzeniówka.

Carnival Of Terror Match - Walka toczy się w wesołym miasteczku, wygrać można przez pinfall lub submission.

Carpet Strips Death Match - Dozwolone jest używanie listw z przybitymi gwoździami.

Cast Match - Zawodnicy biorący udział w meczu muszą mieć zagipsowaną dowolną część ciała. Głównie właśnie gips odgrywa tutaj rolę ponieważ można nim zadawać duże obrażenia.

Chairshot Match - Jeden z zawodników bije krzesłem na przemian dwóch wrestlerów. Ten kto wytrzyma więcej uderzeń wygrywa.

Chamber Of Horrors Match - Mecz toczy się w klatce wypełnionej różnymi przedmiotami, która rozmiarami przypomina konstrukcję w której rozgrywa się Hell In A Cell Match. Klatka ta jednak nie posiada dachu, a jedynie u samej góry zakończona jest takim zagięciem do wewnątrz. Gdy upłyną około trzy minuty starcia, to do środka spuszczana jest mniejsza klatka w której znajduje się krzesło elektryczne. W walce uczestniczą dwa kilkuosobowe teamy, by wygrać należy posadzić jednego z zapaśników na krześle i pociągnąć wajchę przymocowaną do dużej klatki. Oczywiście zawodnik siedzący na krześle porażony jest prądem, a całe widowisko uświetniają fajerwerki automatycznie uruchamające się w mniejszej klatce.

Coal Miner's Glove Match - Pojedynek w większości przypadków odbywa się na zasadach No DQ. Za jednym z narożników stoi rurka na której szczycie znajduje się rękawica, taka jakiej używają górnicy. Zwycięstwo odnieść można bez konieczności zdjęcia rękawicy.

Combination Death Match - Do lin po wszystkich czterech stronach przymocowane są jarzeniówki. W jednym narożniku znajduje się płyta z drutem kolczastym, a w rogu po przekątnej oparta jest wielka budowla z jarzeniówek (na samym dole jest sporo połączonych ze sobą jarzeniówek, wyżej jest ich nieco mniej i na samym szczycie znajduje się jedynie jedna jarzeniówka). Ponadto dozwolone jest używanie kenzans'ów (małe, metalowe płyteczki z kolcami), wiaderek, drabin, stalowych schodków i drutu kolczastego.

Comeback Match/Return Match - W meczu bierze udział jakiś wrestler, który powraca np. po kontuzji.

Computer Shop Match - Pojedynek jak można się domyślić toczony jest w sklepie komputerowym. Żeby zwyciężyć należy wyrzucić swego rywala przez okno tegoż sklepu.

Concertina Wire Death Match - Zamiast lin wokół ringu rozwieszony jest drut ostrzowy.

Contract Match - Stawką walki jest kontrakt z daną federacją.

Copier Match - By zwyciężyć, należy wykonać finisher swego rywala.

Cowboy Boot Match - Zawodnicy walczą w butach cowboy'skich. By wygrać, należy zdjąć rywalowi obydwa buty. Jako ciekawostkę dodam, że jeżeli zostanie ściągnięty jeden but, to może on legalnie posłużyć jako narzędzie w walce.

Crocodile Death Match - Jest to bardzo niebezpieczny mecz. Liny zastąpione są drutem kolczastym, a ring otacza woda znajdująca się w specjalnym zbiorniku, gdzie na dodatek pływają krokodyle. Warunkiem zwycięstwa jest wrzucenie oponenta do wody.

CZW Caribbean Style Barbed Wire Death Match - Po dwóch stronach naprzeciw siebie między liny został wpleciony drut kolczasty. W meczu oczywiście można używać różnych przedmiotów.

CZW Style Ladder Death Match - Kilka metrów nad ringiem zawieszony jest zszywacz. By go zdjąć należy użyć drabiny, lecz jego zdjęcie nie gwarantuje wygranej. Zwyciężyć można bowiem przez pinfall lub submission niezależnie od tego czy zszywacz został zdjęty, czy też nie.

Dangerous Weapons Death Match - Jak sama nazwa wskazuje, używać podczas meczu można niebezpiecznych przedmiotów takich jak krzesła, pinezki, rozbite jarzeniówki, połączone ze sobą jarzeniówki oraz połączone ze sobą jarzeniówki owinięte drutem kolczastym.

Death Cake Of Fear (Ilość Pinezek) Thumbtacks & (Ilość Jarzeniówek) Fluorescent Light Tubes 3.2.1 Birthday Death Cake Death Match - Nazwa meczu nie pokrywa się do końca z jego zasadami, ale trudno. Po dwóch stronach naprzeciwko siebie do lin przyczepione zostały jarzeniówki. O trzy narożniki oparte są wieże zbudowane z jarzeniówek. Z kolei o czwarty narożnik oparte są dwie sztuki połączonych ze sobą jarzeniówek, a na ringowej macie leży taca, na której wysypane są pinezki. Używać w pojedynku można parasoli, plastikowych kubłów ze śmieciami, krzeseł oraz drabin.

Death Match/Ultraviolent Death Match/Ultraviolent Rules Death Match/Weapons Match/Free Weapons Match/All Weapons Match - Wszystkie z tych meczów różnią się jedynie nazwą. Są to pojedynki bez zasad w których przeważnie kładzie się nacisk na hardcore. W takowych starciach często można ujrzeć takie rzeczy jak np. jarzeniówki czy drut kolczasty.

Death On Ice Match - Pojedynek odbywa się na lodowisku hokejowym. Zaraz za bandami leżą przedmioty charakterystyczne dla hokeja na lodzie, którymi można sie posługiwać (kije hokejowe, łyżwy itp.).

Death Trap Death Match - Liny i schody prowadzące na ring są usunięte. Ring otaczają jednak drewniane, sześciometrowe płyty ustawione w pozycji pionowej. Do jednych przymocowany jest drut kolczasty, a do innych gwoździe. Zwyciężyć można przez pinfall lub submission.

Deep Sea Death Match - Po dwóch stronach na przeciwko siebie zamiast lin, zawieszony jest drut kolczasty. Do najwyższych "lin" z drutu przyczepione są haczyki wędkarskie. Po pozostałych dwóch stronach ringu nie ma nic, ani lin, ani drutu kolczastego lecz za to po jednej stronie poza ringiem leży na dwóch stołkach płyta z przymocowanymi haczykami wędkarskimi. W meczu używać można m.in. pałek kendo, widelców, parasoli, krzeseł, drabin itp.

Diaper Match - By wygrać, należy założyć swemu rywalowi pieluchę.

Disco Ladder Match - Na sznurku ponad ringiem zawieszona jest płyta muzyczna. Zawodnicy toczą bój o jej zdjęcie i nie tylko ponieważ zwycięzca dostaje ją w prezencie. Ponadto podczas trwania całego starcia gra muzyka i pokazywane są efekty świetlne, naprawdę ciekawie to wygląda.

Divas Summertime Battle Royal - Jest to Battle Royal, w którym biorą udział kobiety ubrane w skąpe ubranka.

Dock Match - Walka odbywa się w doku, by zwyciężyć należy wrzucić przeciwnika do wody.

Double ? vs Double ? Match - Jest to po prostu tag teamowa odmiana Luchas De Apuestas Match'u, czyli Mask vs Mask, Mask vs Hair czy Hair vs Hair Match'u. W zasadzie oprócz tego tworzone są jeszcze inne "wariacje" np. Career vs Carrer itp.

Double Flaming Tables Match - Wygrać ten mecz można tylko poprzez wrzucenie rywala na dwa palące się stoły za jednym zamachem.

Double Hell Death Match - Po dwóch stronach naprzeciwko siebie zamiast lin znajduje się drut kolczasty. Gdy się na niego wpadnie, następuje wybuch. Po dwóch kolejnych stronach nie ma nic, ale za to zaraz poza ringiem leżą duże, drewniane płyty z zainstalowanymi minami. Niekiedy miny zastąpione są szybami.

Double Ring Match - Mecz odbywa się na dwóch ringach, najczęściej jest to również Tag Team Match.

Double Stretcher Match - Pojedynek tag team'owy. By wygrać, zawodnicy z jednej drużyny muszą wywieźć obydwu swoich rywali na jednych lub dwóch innych noszach poza wyznaczoną linię.

Dress Match - Przegrany musi walczyć w sukience przez kilka kolejnych walk (ich liczba jest wcześniej ustalona).

Dressing Room Match - Pojedynek odbywa się w garderobie.

Drunken Scaffold Death Match - Zawodnicy przed walką muszą wypić pewną ilość alkoholu, jeśli chcą to podczas trwania pojedynku też mogą to robić. Obok ringu stoi rusztowanie, z którego oczywiście można korzystać.

Dry Ice Coffin Street Fight Death Match - W meczu można używać krzeseł, wiertarek, specjalnych noży na łańcuchu oraz wiaderek. Ponadto na ringu leży trumna w której znajduje się suchy lód. Lód ten dodatkowo sublimuje, a pojedynek można wygrać tylko poprzez wrzucenie rywala do trumny i przytrzymanie go tam przez 10 sekund.

Dry Ice Death Match - Na ringu stoi skrzynia, w której znajduje się tak zwany suchy lód. By wygrać, należy wrzucić rywala do tej skrzyni.

Dunkin Donuts Death Match - Mecz odbywa się w "Dunkin Donuts". Jest to można powiedzieć połączenie cukierni, restauracji i kawiarni, w USA jest to bardzo popularna firma. W każdym razie podczas walki można używać wszystkiego co napotkamy na drodze, może to być między innymi gorąca kawa, herbata, różnego rodzaju pączki, ciasta itp. Zwyciężyć można przez pinfall lub submission.

Electric Hell In A Cell Death Match - Walka odbywa sie w klatce z dachem (tzw. klatce Hell In A Cell), która jest pod napięciem.

Electrically Charged Hell In A Cell Death Match - Mecz toczy się w klatce Hell In A Cell, która jest pod napięciem 10.000 volt. Jedynym sposobem na wygraną jest pinfall lub submission.

Electrified Bug Zapper Barbed Wire Boards 8000 Volt Shock Death Match - We wszystkich narożnikach ustawione są płyty na których jest nabity drut kolczasty oraz przymocowane są małe, świecące jarzeniówki. W nazwie meczu wspomniano o ośmiu tysiącach volt. Nie wiem czy wszystkie te małe światełka mają tak dużą moc, czy może coś innego. W każdym razie podczas oglądanie tego meczu, słyszalny był stosunkowo głośny dźwięk prądu. Czułem się tak jakbym stał pod słupem wysokiego napięcia. W tego typu pojedynkach można również używać krzeseł.

Electrified Fluorescent Light Tube Boards Death Match - Używać można płyt z przymocowanymi jarzeniówkami, które podłączone są do prądu, więc oczywiście świecą.

Electronic Match - Mecz toczy się w sklepie elektronicznym lub w supermarkecie lecz na dziale elektronicznym. Zawodnicy mogą posługiwać się przedmiotami, ale tylko elektronicznymi.

Elevator Match - Wrestlerzy walczą w windzie, którą mogą jeździć w górę lub w dół. Wygrać można poprzez pinfall, submission, knock out lub wyrzucenie rywala z windy.

Empty Pool Match - Ten kto wrzuci rywala do pustego basenu odnosi zwycięstwo.

Exploding Barbed Wire Explosive Corners Death Match - Liny zastąpione są drutem kolczastym, który eksploduje gdy się na niego wpadnie. We wszystkich narożnikach znajdują się płyty z nabitym drutem kolczastym i one również wybuchają gdy zawodnik na nie wpadnie.

Exploding Glass Death Match - Podczas meczu można używać szyb, które wybuchają, gdy się na nie wpadnie.

Exploding Glass & Thumbtacks Death Match - W tego typu meczach można używać pinezek oraz szyb z przyklejonymi pinezkami. Używa się też szyb bez pinezek, lecz te wybuchają podczas gdy się na nie wpadnie.

Extreme Death Match - Mecz na zasadach No DQ i Falls Count Anywhere.

Extreme Table Chair Death Match - Poza ringiem rozstawionych jest kilka stołów na których leży po kilka krzeseł jednak są one nieprzymocowane. Ponadto używać można jeszcze pałek z owiniętym drutem kolczastym i pił motorowych.

Extremekore Match - By wygrać należy najpierw pokonać rywala przez submission, a potem pinfall.

Extremist Death Match - Liny zastąpione są drutem kolczastym, a na środku ringu stoi stół. Zawodnicy biorący udział w pojedynku muszą przynieść metalowy kosz na śmieci, który wypełniony jest dowolnymi przedmiotami. Wrestlerzy powinni używać tylko tych broni, które sami przynieśli.

Falls Count Anywhere In The Building Match - W tego typu walce można przypiąć/poddać rywala w dowolnym miejscu hali. Przypomnę, że w zwykłym Falls Count Anywhere Match'u pokonać przeciwnika można dosłownie wszędzie, nawet poza halą.

Fans Bring The (Broń) Match - Fani przynoszą jakąś określoną wcześniej przez federację broń. Mogą być to na przykład jarzeniówki, wtedy w miejsce nawiasu należy oczywiście wpisać "Light Tubes".

Farmyard Series Match - Jest to seria trzech walk - Barn Match, Pig On A Pole Mud Bath Match i w razie remisu rozgrywany jest Pig Rodeo Match. Mecze nie muszą odbywać się koniecznie w podanej przeze mnie kolejności. Zasady podanych meczów są wytłumaczone w tym artykule, wystarczy tylko poszukać.

Figure Four Match - Wygrać można tę walkę w dość specyficzny sposób. Najpierw należy zapiąć rywalowi submission o nazwie figure four leglock, a potem czekać aż jego ramiona przylegną do maty i sędzia odliczy do trzech.

Find The Belt Match - Pas ukryty jest w nieznanym miejscu w hali, może on być dosłownie wszędzie. Zawodnik, który znajdzie pas i go weźmie do rąk, wygrywa walkę i oczywiście ów pas.

Finders Keepers Match - Pojedynek odbywa się w pustej hali i uczestniczy w nim od 4 do 20 wrestlerów. W pewnym miejscu umieszczona jest koszulka z logo federacji. Cały mecz trwa godzinę i wygrywa zapaśnik, który był w posiadaniu wspomnianej koszulki najdłużej. Przejąć koszulkę od rywala można tylko po uzyskaniu pinu.

Finisher Match - By wygrać należy zastosować swój finisher. Można walczyć poza ringiem przez dowolną ilość czasu.

Fire Match - Wokół całego ringu rozciągnięty jest drut (zwykły, nie kolczasty). Drut ten jest przymocowany do rurek, które odpowiedzialne są za utrzymywanie lin. Druty są tylko dwa i z oddali widać jakby jeden znajdował się miedzy matą a pierwszą liną, drugi z kolei pomiędzy drugą a trzecią, ale w rzeczywistości znajdują się one jakieś pół metra dalej ze względu na położenie słupków trzymających liny. Na drutach w równych odstępach rozstawiono specjalne szmatki nawilżone łatwopalnym płynem. Tuż przed rozpoczęciem pojedynku zapala się wszystkie te szmatki. Wygrać można na zwykłych zasadach.

Firestones Death Match - Liny zastąpione są drutem kolczastym, do którego przymocowane są bardzo gorące grzejniki. Zwyciężyć można przez knock out.

Five Tier Cage Match - Walka odbywająca się w pięciu klatkach które ustawione są na sobie. Największa znajduje się na dole (ma wielkość klatki Hell In A Cell), średnia wyżej i tak dalej. Na każdym piętrze znajduje się kilka różnych przedmiotów, które mogą zostać użyte. Walkę rozpoczyna dwóch zawodników, a reszta wchodzi co dwie minuty. Celem wygrania pojedynku jest wyjście na dach całej konstrukcji. Mecz na zasadach No DQ.

Fluorescent Light Tube Boards, Barbed Wire Boards, Lemon & Salt Death Match - Używać w takowym meczu można płyt z przymocowanymi jarzeniówkami, płyt z nabitym drutem kolczastym, limonek oraz soli.

Fluorescent Light Tubes Tower Death Match - Po dwóch stronach naprzeciw siebie mamy "zwykłe" liny, a po dwóch pozostałych do lin przyczepione są jarzeniówki. W dwóch narożnikach po przekątnej stoją trzy poziomowe wieże zbudowane z połączonych ze sobą jarzeniówek (na samym dole jest ich najwięcej, w środku mniej, a na górze jeszcze mniej).

Fluorescent Light Tubes Twin Towers & Free Weapons Death Match - Do lin po wszystkich czterech stronach przymocowane są jarzeniówki. Używać w meczu ponadto można różnych budowli z jarzeniówek między innymi pustaków zrobionych właśnie z nich, pinezek, stalowych schodków, krzeseł, krzeseł z przymocowanymi jarzeniówkami i dodatkowo obwiązanych drutem kolczastym i strzykawek.

Fluorescent Light Tubes & Cage Sacrifice Death Match - Na ringu blisko narożnika stoi niewielka klatka. Do jej drzwi w pozycji pionowej przymocowane są jarzeniówki, a w środku jarzeniówki poukładane są poziomo piętrami. Do lin po dwóch stronach naprzeciw siebie przyczepione są jarzeniówki, a po dwóch pozostałych liny pozbawione są "wyposażenia".

Fluorescent Light Tubes & Concrete Blocks Ladder Death Match - Do lin wokół całego ringu przyczepiono jarzeniówki. Głównie dozwolone jest używanie pustaków i drabin z przymocowanymi jarzeniówkami.

Fluorescent Light Tubes & Double Board Death Match - Po dwóch stronach naprzeciwko siebie mamy zwykłe liny, a po dwóch kolejnych stronach również są liny, tyle że przyczepiono do nich jarzeniówki. O jeden narożnik oparta jest płyta z nabitym drutem kolczastym, a o drugi po przekątnej mamy płytę z przyklejonymi jarzeniówkami.

Fluorescent Light Tubes, Barbed Wire Ropes, Fluorescent Light Tube Boards & Barbed Wire Canvas Chess Board Death Match - Do lin po dwóch bokach na przeciw siebie zostały przyczepione jarzeniówki i został zaplątany drut kolczasty. Liny w pozostałych dwóch bokach zostały pozbawione "wyposażenia". Mecz nie toczy sie na zwykłej rongowej macie, a na drewnianych deskach na których dodatkowo leży drut kolczasty spleciony w szachownicę (jest to po prostu siatka ułożona w kwadraciki). Dozwolone jest używanie przede wszystkim jarzeniówek.

Fluorescent Light Tubes, Kenzans & Iron Cage Death Match - Przy jednym z narożników stoi nieduża klatka w której rozłożone są jarzeniówki rozstawione na różnej wysokości. W sumie są tam cztery piętra owych jarzeniówek. Ponadto można używać parasolów, krzeseł, wiaderek, małych okrągłych i kwadratowych płyteczek z kolcami oraz prostokątnych metalowych pokryw.

Four Corner Cross Of D Death Match - W każdym z czterech narożników znajduje się jakaś bolesna "niespodzianka". W jednym z rogów znaleźć można drewniane płyty zbite w kształt krzyża z powbijanymi gwoździami. Drugi róg "wyposażony" jest w taki sam krzyż, tyle że zamiast powbijanych gwoździ, mamy drut kolczasty. O trzeci narożnik oparte są kolejne płyty zbite w kształt krzyża, a do nich przyklejono świąteczne bombki, a ponadto wszystko owinięte zostało drutem kolczastym oraz świątecznymi lampeczkami, które zresztą świeciły/migały. Czwarty narożnik to już wielki krzyż zbudowany z jarzeniówek. Jakby tego było mało do lin na przeciw siebie przywiązane zostały małe krzyże z jarzeniówek, w sumie było ich sześć (po trzy na jedną stronę). Pozostałe dwie strony lin nie mogły oczywiście zostać puste, więc do nich przyczepiono już zwykłe jarzeniówki. Oprócz tego wszystkiego w tego typu meczach wolno używać połączonych ze sobą jarzeniówek, połączonych ze sobą jarzeniówek owiniętych drutem kolczastm oraz krzeseł.

Four Corners Table Match - O każdy narożnik oparty jest stół. By odnieść zwycięstwo należy rzucić rywala na każdy stół tak, by się złamał. Podczas, gdy na przykład jeden zawodnik wrzuci rywala na trzy stoły, a potem sam zostanie wrzucony na jeden ze stołów, to licznik mu się kasuje i ponownie musi próbować skierować swego oponenta na cztery stoły. Oczywiście gdy jakiś stół zostanie złamany to ustawiany jest nowy.

Four Out Of Seven Falls Match - Przyzwyczajono nas do ogladania walk typu Two Out Of Three Falls Match, szczególnie tyczy się to miłośników meksykańskiego wrestlingu, którzy preferują federacje takie jak np. CMLL, IWRG itp. W amerykańskiej federacji PWF w 2010 roku odbył się jednak mecz w którym by zwyciężyć, należy pokonać rywala uwaga, aż cztery razy!

Free Or Fired Match/Freed Or Fired Match - Jeden z zawodników, który uczestniczy w tym meczu jest "poddany" temu drugiemu z różnych powodów (np. może należeć do jego stajni, może być jego ochroniarzem, może dla niego pracować itp.). Jeżeli ten "poddany" wygra w tego typu walce, to zostaje uwolniony spod władzy "szefa", a jeśli jednak przegra, to zostaje zwolniony z federacji.

Funeral Match - By uzyskać zwycięstwo, należy zamknąć rywala w trumnie, a następnie ją zakopać. Jest to połączenie Casket Match'u z Buried Alive Match'em.

G-Shock Death Match - Dozwolone jest używanie krzeseł, krzeseł obwiązanych drutem kolczastym, pałek kendo z owiniętym drutem kolczastym, drabin oraz metalowych schodków po których zawodnicy wchodzą na ring.

Game Of Death Death Match - Do lin po dwóch stronach naprzeciwko siebie przyczepione są jarzeniówki, a po pozostałych dwóch stronach nie ma nic prócz samych lin. W jednym z narożników stoi pięciopoziomowa wieża (czym wyższy poziom, tym mniej sklejonych ze sobą jarzeniówek). Ponadto używać można krzeseł, płyteczek kenzan (małe, metalowe płyteczki z kolcami), pustaków, połączonych ze sobą jarzeniówek, różnych budowli z jarzeniówek oraz skrzynek do których przymocowane są widelce.

Garbage Truck Match - Pojedynek toczy się w kontenerze śmieciarki, wygrać można poprzez wyrzucenie rywala z pojazdu.

Gates Of Hell Death Match - Na środku ringu wycięta jest dziura głęboka na 1,5 metra. By wygrać, należy wrzucić rywala do dziury i nie pozwolić by ją opuścił przez 5 sekund. W tego rodzaju walkach można używać wielu bardzo niebezpiecznych przedmiotów takich jak np. jarzeniówki, drut kolczasty itp. Pojedynek oczywiście odbywa się na zasadach No DQ.

Gauntlet Style Battle Royal - Starcie rozpoczyna dwóch zawodników. Jeżeli jeden z nich zostanie wyeliminowany poprzez wyrzucenie z ringu nad trzecią liną, to w jego miejsce wchodzi inny zawodnik i tak wkoło póki wcześniej wyznaczona pula zawodników się nie wyczerpie.

Generations Match - Pojedynek w którym uczestniczą wrestlerzy któregoś (nie ważne którego) pokolenia.

Get Your Job Back Match - W walce udział biorą zawodnicy, którzy walczą o ponowne zatrudnienie w federacji.

Glass Boards Death Match - W meczu używać można szyb.

Glass Cage Death Match - Cała klatka zbudowana jest ze szkła (oprócz szkieletu, który jest metalowy).

Glass Gauze Match - Poza terenem ringu stoi stół, a na nim wiaderko z potłuczonym szkłem, gaza oraz klej. By wygrać należy owinąć pięść gazą, zamoczyć ją w kleju, zanużyć w szkle i uderzyć nią rywala.

Glass Grave Death Match - W pobliżu ringu znajdują się cztery wykopane groby. Trzy są małe (szerokie na 1,5 metra i głębokie na 1 metr), a jeden duży (szeroki na 3 metry i głęboki na 1,2 metra). Każdy grób przykryty jest szybą, a na dnie rozsypane jest rozbite szkło. By wygrać należy wrzucić rywala do dużego grobu.

Guard Dog Match - Poza ringiem oraz wzdłuż rampy znajdują się psy na łańcuchach. Wygrać można na zwykłych zasadach.

Gusset Plate Death Match - Po dwóch stronach na przeciw siebie do lin przymocowane są drewniane "kraty" (zbite z desek). W sumie są cztery "kraty" (po dwie na jednej stronie). Do owych desek przymocowane są płyty klinowe (chyba tak to się nazywa). Są to po prostu nieduże, chyba stalowe płytki z których wystają śruby, a dokładniej ich ostre końcówki. Jeżeli ktoś nigdy nie widział czegoś takiego, to podpowiem, że takiego czegoś używa się do łączenia metalowych bądź drewnianych belek czy też kratownic. W meczu dozwolone jest również używanie krzeseł oraz kleszczy.

Half Of (Nazwa Federacji) Ownership On The Line Match - Zwycięzca staje się współwłaścicielem federacji.

Halloween Costume Match - Wrestlerzy walczą w Halloween'owych kostiumach.

Handcuff Match "2" - Obydwaj zawodnicy są do siebie przymocowani (jedną ręką) kajdankami na długim łańcuchu. Poza ringiem stoi stołek, a na nim skrzynka, w której znajduje się kluczyk. By zwycięzyć należy wejść do ringu ze skrzynką i uwolnić się od rywala za pomocą kluczyka. Pojedynek toczy się na zasadach No DQ.

Hands Tied Behind The Back Match - Zawodnicy mają utrudnienie w postaci przywiązanej ręki za sobą, którą oczywiście nie da się walczyć.

Hangman's Match - Pojedynek toczony jest w klatce typu Hell In A Cell. Z dachu klatki zwisa sznurek z pętlą. By zwyciężyć należy powiesić przeciwnika na tymże sznurku. Bardzo niebezpieczny rodzaj meczu.

Hangman's Noose Match - Mecz na zasadach No DQ. By uzyskać zwycięstwo, należy powiesić rywala na szubienicy, a dokładniej na sznurku z pętlą, który przywiązany jest do wysokiego słupka znajdującego się za jednym z narożników.

Hell On A Cell Rumble Match - Walka rozpoczyna się na szczycie klatki typu Hell In A Cell. Jest to pojedynek wieloosobowy, w którym celem jest zrzucenie wszystkich zawodników z konstrukcji.

Hollywood Backlot Brawl Match - Pojedynek rozpoczyna się przed halą i toczony jest na zasadach No DQ. Podobnie jak w Street Fight Match'u zawodnicy mogą przyjść na walkę w swoich "prywatnych" ubraniach. Zwyciężyć można wszędzie przez pinfall, submission lub knock out.

Hospital Death Match - Walka w szpitalu odbywająca się na zasadach No DQ. Zwyciężyć można na standardowych zasadach.

House Of Mirrors Death Match - O wszystkie narożniki oparto lustra, mniej więcej są one wielkości standardowych szyb używanych w ultraviolentowym wrestlingu. Poza ringiem lustra ustawione są na specjalnych podpórkach (takich jak używają stolarze).

Hybrid Fighting Rules Match - Mecz ten jest ograniczony czasowo, nie może trwać więcej niż 15 minut. Zwyciężyć można przez knock out, submission, przerwanie przez sędziego, dyskwalifikację, "krytyczne faule" (uderzenie palcem w oko, uderzenie w krocze, gryzienie, ciągnięcie za włosy, użycie broni, interwencje z zewnątrz, uderzenie sędziego) i "normalne faule" (wyjście z ringu, używanie lin jako przedmiotu w walce, ściąganie bielizny).

I Got Your Girl Match - Zwycięzca "dostaje" dziewczynę przegranego.

If (Nazwa Zawodnika) Lose, (Nazwa Zawodnika) Gets Their Contract Match - Jeżeli zawodnik, którego nazwa zastępuje pierwszy nawias przegra, to drugi wrestler wymieniony w nazwie meczu zgarnia kontrakt z federacją.

If (Nazwa Zawodnika) Loses He Must Join (Nazwa Stajni) Match - Jeśli zawodnik określony w nazwie meczu przegra, to musi wstąpić do określonej stajni.

If (Nazwa Zawodnika) Loses, He'll Never Wrestle In (Nazwa Federacji) Again Match - Jeżeli określony w meczu zawodnik przegra, to już nigdy nie będzie mógł zawalczyć dla danej federacji. Będzie On jednak mógł pełnić jakąś inną rolę w owej promocji.

If (Nazwa Zawodnika) Wins (Nazwa Zawodnika) Are No Longer Suspended Match - Jeśli określony zawodnik wygra, to pewnemu innemu zapaśnikowi zostaje zdjęte zawieszenie.

If (Nazwa Zawodnika) Wins He'll Be Back On (Nazwa Federacji) Match - Jeśli zawodnik określony w nazwie meczu wygra, to powraca do federacji.

If (Nazwa Zawodnika) Wins He'll Get A Title Shot Match - Jeśli określony w nazwie meczu zawodnik wygra, to dostanie title shota na dowolny pas.

Iron Team Match - Jest to po prostu Iron Man Match, tyle że udział w nim bierze kilka teamów (najczęściej 4).

Island Of Pain Death Match - Wokół ringu znaleźć można bardzo wiele niebezpiecznych przedmiotów typowych dla ultraviolentowego wrestlingu. Nad ringiem zawieszony jest jakiś przedmiot, którego należy zdjąć za pomocą drabiny. Nie jest to jednak takie łatwe ponieważ ów przedmiot jest całkowicie owinięty drutem kolczastym. W takiego typu starciach nie odlicza się count out'ów.

Jail Cell Match - Wrestlerzy walczą w celi więziennej. Klucz znajduje się w środku, można go znaleźć, otworzyć celę i wyjść, ale pojedynek nie kończy się. Oprócz klucza, w celi leżą kajdanki i pałki policyjme, którymi można się posługiwać. Mecz toczy się na zasadach No DQ i Last Man Standing.

Japanese Death Match - W tego typu meczach używać można krzeseł, stołów, płyt z nabitym drutem kolczastym oraz płyt z przymocowanymi jarzeniówkami.

Judges Match - Mecz ma ustalony wcześniej limit czasowy. Nie można tutaj wygrać poprzez pin czy submission, a na punkty. Poza ringiem znajdują się trzej sędziowie, którzy oceniają pojedynek. Zwycięża zawodnik, który lepiej spisywał się zdaniem sędziów. Dla formalności dodam, iż cały limit czasowy musi być wykorzystany.

Judo Jacket Match - Zawodnicy walczą w strojach judo. Podczas gdy zawodnik ściągnie strój judo swój lub rywala, to może go użyć do pomocy w walce.

Karate vs Wrestling Match - W walce rywalizują ze sobą zawodnik karate oraz wrestler. Ponadto zawodnik karate musi walczyć oczywiście stylem karate, a wrestler musi zachować styl wrestlingowy.

Kawasaki Death Bridge Double Ring Death Match - Pojedynek toczy się na dwóch ringach. Na obydwu stoją zaraz przy sobie dwie drabiny, położone są na nich długie i w miarę szerokie deski stanowiące most, który łączy obydwa ringi. W walce używać można krzeseł, stołów, pałek baseball'owych owiniętych drutem kolczastym i sznurów.

Kennel From Hell Match - Mecz odbywa się w dwóch klatkach. Pierwszą klatką jest tzw. steel cage, a druga to hell in a cell. Walka rozpoczyna się w steel cage. Pomiędzy klatkami znajduje się kilku pracowników federacji, którzy trzymają na smyczach bardzo niebezpieczne psy. Wygrać można poprzez pinfall, submission lub opuszczenie obydwu klatek, co jest bardzo trudne ze względu na psy oraz klatkę z dachem.

Kenzan Death Match - Dozwolone jest używanie niewielkich kwadratowych lub okrągłych blaszek z wystającymi kolcami.

Kickboxer vs Wrestler Match - Mecz wrestlingowy pomiędzy kickboxerem i wrestlerem.

King Of The Ring Torneo Cibernetico Match - Jest to turniej, który ma wyłonić "Króla Ringu". Jak większość z was wie, w WWE turniej ten odbywa się w nieco inny sposób, a tu rozgrywany jest Torneo Cibernetico Match, czyli mecz w którym eliminuje sie rywali poprzez wyrzucenie ich z ringu nad trzecią liną.

King's Crown Match - Stawką meczu jest królewska korona.

Kiss My Boot Match - Przegrany musi pocałować rywala w buta.

Kiss My Flag Match - Jest to nieco dziwny mecz, choć mimo wszystko też trochę upokarzajacy. Przegrany musi pocałować flagę rywala.

KKK Death Match - Po dwóch stronach naprzeciwko siebie liny nie mają "wyposażenia". Z kolei do lin z jednej strony przyczepione zostały jarzeniówki, a na ostatniej pozostałej stronie między linami zaplątano drut kolczasty. Używać podczas meczu można krzeseł, połączonych ze sobą jarzeniówek oraz płyteczek kenzan (małe, metalowe płyteczki z kolcami).

Ladder Death Match - Nie jest to zwykły Ladder Match. Co więcej, nad ringiem nie wisi żadna "nagroda". W tego typu pojedynkach używać można drabin, drabin z przymocowanymi drewnianymi płytami w kształcie krzyża na które nabite są brzytwy oraz krzeseł.

Ladder War Match - Inaczej mówiąc jest to Tag Team Tornado Tables, Ladders & Chairs Match, czyli walka tag teamowa w której wszyscy uczestnicy mogą legalnie przebywać na ringu bez konieczności dokonywania zmian, ponadto używać można krzeseł, stołów oraz drabin i oczywiście nad ringiem znajduje się pewna nagroda, którą należy zdjąć np. pas mistrzowski, kontrakt itp.

Ladies Strip Match - Jest to zwykły Strip Match, tyle że określają tu dokładnie, iż występują w nim tylko kobiety.

Land Mine Boards Russian Roulette Death Match/Russian Roulette Exploding Boards Death Match - O wszystkie cztery narożniki oparte są drewniane płyty zzainstalowanymi niedużymi minami. Oczywiście podczas, gdy jakiśzawodnik wpadnie na płytę, to ta eksploduje. W tego typu meczach często używa się również jarzeniówek.

Legends Match - Starcie pomiędzy legendami pro-wrestlingu.

Legs Tied Together Match - Zawodnicy walczą mając związane obydwie nogi sznurkiem.

Lemon, Salt & Mustard Scramble Death Match - W tego typu pojedynkach przede wszystkim używać można limonek, soli oraz musztardy. Tak naprawdę używanie powyższych rzeczy nie miałoby raczej większego sensu, dlatego też zawodnicy posługują się również ostrzejszymi przedmiotami np. płytami z nabitym drutem kolczastym, krzesłami i stołami.

Lethal Lottery Tag Team Match - Starcie tag team'owe. Przed meczem losowani są zawodnicy, którzy w nim wezmą udział.

Lifeguard Match - Jest to zwykły Lumberjack Match, tyle że rozgrywany na ringu stojącym na plaży. Właśnie ze względu na to, że mecz toczy się na plaży to słowo "drwal" zastąpione zostało "ratownikiem".

Lifetime Achievement Match - Jest to mecz rozgrywany w zwykłej stalowej klatce, tyle że posiada ona dach. W tym pojedynku udział biorą wszyscy mistrzowie federacji. Wygrać można na zwykłych zasadach, a wrestler który zwycięży przejmuje pas zawodnika, którego przypiął lub poddał.

Light Board Death Match - O wszystkie narożniki oparte są płyty z nabitym drutem kolczastym, który jest pod napięciem. Takie same płyty znajdują się również poza ringiem, nie odlicza się count out'ów w tego typu starciach.

Light Tubes & Tokyo Tower Death Match - Do lin po wszystkich stronach przymocowane są jarzeniówki, a we wszystkich narożnikach znajduję się wieże skonstruowane z jarzeniówek (na samym dole jest sporo połączonych ze sobą jarzeniówek, wyżej jest ich nieco mniej i na samym szczycie znajduje się jedna jarzeniówka). W tego typu pojedynkach legalnie używać można krzeseł.

Lights Out Death Match - Liny zastąpione są drutem kolczastym tylko po dwóch stronach przeciwnych względem siebie. Po pozostałych dwóch stronach nie ma nic, ale za to poza ringiem ustawione są po dwie na jedną stronę drewniane skrzynki w których ułożone są świecące jarzeniówki. Te właśnie skrzynie przykryte są szybą. Na ringu również znajduje się skrzynia, tyle że na świecących jarzeniówkach leży dodatkowo drut kolczasty. Dozwolone jest używani krzeseł. Ciekawostką jest to, że pojedynek toczy się przy zgaszonym świetle (choć pojedyncze światła w hali są zapalone).

Lion's Den Match - Mecz rozgrywa się w klatce przypominającej oktagon. Klatka jest specyficznie wygięta (rozszerza się ku górze) i nie posiada dachu. Jednak na samym szczycie jest miejsce po to by człowiek mógł tam swobodnie chodzić. No i właśnie sędzia znajduje się na szczycie i obserwuje poczynania wrestlerów. Warto dodać, iż na tymże ringu nie ma lin, a wygrać można przez submission lub nokaut.

Loser Doesn't Get Paid Match - Przegrany nie dostaje wypłaty za swoje występy przez pewien ustalony okres czasu.

Loser Eats A Dozen Donuts Match - Przegrany musi zjeść tuzin (czyli 12) pączków.

Loser Gets 10 Cane Shots Match - Wygrany uderza przegranego pałką singapurską dziesięć razy w gołe plecy.

Loser Gets A Beer Bath Match - Przegrany zostaje wrzucony do zbiornika z piwem. Taki rodzaj kąpieli powiedzmy.

Loser Gets Banished From (Nazwa Prefektury) Match - Przegrany musi opuścić jakiś rejon danego państwa. Ze względu na to, że taki mecz odbył się w Japonii, przegrany musiał opuścić prefekturę, jest to właśnie dany obszar kraju, coś na wzór województwa w Polsce.

Loser Gets Hair Painted (Kolor) Match - Przegrany musi przefarbować włosy na ustalony wcześniej kolor.

Loser Gets Painted (Kolor) Match - Wygrany maluje przegranego farbą o ustalonym wcześniej kolorze.

Loser Gets Tarred & Feathered Match - Na przegranego zostaje wylana smoła, a potem wysypane pióra.

Loser Goes To Jail Match/Jailhouse Match - Jak dla mnie jest to nieco dziwny, a nawet głupi mecz. Przegrany bowiem idzie do więzienia.

Loser Is A Maid Match/Loser Becomes The Winner's Personal Servant Match - Przegrany zostaje pokojówką/służącym tego, który zwyciężył.

Loser Is Out Of (Nazwa Turnieju) Match - Przegrany nie będzie mógł uczestniczyć w turnieju w którym miał wystąpić.

Loser Is Shaved Bald Match/Loser Gets His Head Shaved Match - Jest to po prostu Hair vs Hair Match, tyle że pod inną nazwą. Przegranego goli się na łyso.

Loser Leaves ? Wrestling Match - Przegrany nie może już występować w żadnej federacji z określonego państwa (zamiast znaku zapytania należy właśnie wpisać dane państwo).

Loser Leaves (Miasto/Kraj) Match - Zawodnik, który przegra takowy mecz, musi opuścić jakieś miasto lub kraj.

Loser Leaves (Nazwa Federacji) Forever Match - Przegrany musi opuścić federację na zawsze.

Loser Leaves (Nazwa Meczu) Match - Zawodnicy, którzy biorą udział w tym starciu, wcześniej zakwalifikowali się lub dostali prawo w uczestniczeniu w jakimś ważnym meczu np. Money In The Bank Ladder Match'u, Royal Rumble Match'u itp. Ten jednak, kto przegra to starcie, traci prawo w uczestnictwie w tym właśnie meczu do którego się zakwalifikował.

Loser Leaves The Building Match - Przegrany natychmiastowo musi opuścić arenę.

Loser Leaves Town Or Gets Head Shaved Match - Przegrany ma do wyboru dwie opcje, albo opuszcza federację, albo całkowicie goli włosy.

Loser Leaves Unit Match - Może być to walka singlowa lub tag teamowa w każdym razie przegrany (walka singlowa) lub bezpośrednio pokonany (walka tag teamowa) opuszcza stajnię do której aktualnie należy.

Loser Must Bow And Kneel Match - Przegrany po walce musi uklęknąć przed zwycięzcą i złożyć mu ukłon.

Loser Must Crown The Winner Match - Przegrany musi ukornować zwycięzcę i oficjalnie nazwać go królem.

Loser Must Follow Winner On (Portal Społecznościowy) Match - Przegrany musi zaprosić zwycięzcę na określonym w nazwie meczu portalu społecznościowym takim jak np. Twitter, Facebook itp.

Loser Must Marry Match - Przegrany musi wziąć ślub (ślub ma być karą, więc w tego typu starciach "na szali" jest kobieta/mężczyzna o wątpliwej urodzie).

Loser Must Retire From (Rodzaj/Styl Federacji) Wrestling Match - Przegrany musi odejść na emeryturę, ale tylko w danym rodzaju, albo jak kto woli stylu jaki prezentuje federacja. Gdyby ktoś nie wiedział, to chodzi mi tu np. o Ultraviolent, Puroresu, Lucha Libre itd.

Loser Must Retire Match - Przegrany musi przejść na emeryturę.

Loser Of The Fall Leaves Town Match - Jest to walka co najmniej trzyosobowa. Zawodnik, który zostanie bezpośrednio pokonany (przez pinfall, submission, count out lub dyskwalifikację) musi opuścić federację. Oczywiście zwycięzca oraz reszta przegranych nie traci pracy.

Loser Receives 10 Whip Lashes Match - Wygrany musi 10 razy uderzyć przegranego skórzanym paskiem w gołe plecy.

Loser Salute The Flag Match - Przegrany musi okazać szacunek fladze rywala poprzez zasalutowanie.

Loser Spends Night In Jail Match - Przegrany musi spędzić noc w więzieniu.

Loser Sucks On A Baby Bottle Match/Loser Must Drink From Baby Bottle Match - Przegrany musi coś wypić z dziecięcej butelki ze smoczkiem. Najczęściej pitym płynem w tym meczu jest mleczko.

Loser Wears A Chicken Suit Match - Przegrany musi założyć na siebie ubranie przypominające kurczaka.

Loser Wears A Diaper Match - Przegranemu zawodnikowi zakładana jest pielucha.

Losing Team Can Never Wrestle In (Nazwa Federacji) Again Match - Walka tag teamowa. Drużyna, która przegra, nie może już wystąpić w tym samym składzie w danej federacji.

Lumberjacks With Riding Crops Match - Wokół ringu znajdują się tzw. "drwale", którzy mają na celu okładać każdego zawodnika, który wypadnie z ringu. Każdy "drwal" posiada szpicruta (elastyczny pręt obłożony skórą), który pomaga w biciu zapaśnika, który wypadł poza teren ringu.

Lumberjacks With Tennis Rackets Match - Ring otoczony jest kilkoma zawodnikami, którzy mają ze sobą rakiety do tenisa ziemnego. Jeśli któryś z zawodników walczących na ringu wypadnie poza jego teren, to jest obijany przez owych "drwali" wspomnianymi już rakietami tenisowymi.

Managers Banned From Ringside Match - Managerowie wszystkich zawodników biorących udział w pojedynku nie mogą być obecni podczas tego meczu przy ringu.

Managing License Match/(Nazwa Managera) Manager Services On The Line Match - Manager przegranego zawodnika traci licencję managera.

Master Hell Match - Wrestlerzy mają do dyspozycji całą halę. Mogą wejść wszędzie ponieważ wszystkie drzwi do biur, pokoi itp. są otwarte. Wygrać można na zwykłych zasadach w każdym miejscu hali.

Midget Match/Minis Match - Pojedynek w którym udział biorą karły.

Mongolian Stretcher Match - Podczas trwania walki poza ringiem czeka lekarz, który u boku ma nosze (bez kółek). Podczas gdy któryś z zawodników leży na macie przez kilka sekund, to sędzia daje znak i lekarz wraz z noszami wkracza na ring. Wtedy to lekarz z pomocą sędziego daje na nosze leżącego zawodnika. Mecz kończy się gdy lekarz z sędzią oraz zawodnikiem na noszach opuszczą teren ringu.

Moped Match - W meczu bierze udział ośmiu zawodników. Dostają oni skutery lub motorowery, na których jeżdżą po mieście. Próbują zbić się nawzajem i oczywiście ostatni zawodnik, który zdoła utrzymać się na skuterze wygrywa.

Mortuary Match - Walka toczona jest w kostnicy. By wygrać, należy najpierw wrzucić rywala do trumny, zamknąć ją, podnieść ją by była w pozycji pionowej, a następnie umieścić ją w dziurze wydrążonej w ścianie (wygląda to jak grób, tyle że ustawiony pionowo). Na końcu trzeba zamknąć drzwi w owej ścianie na klucz.

Mystery Opponent Match - Do ostatniej chwili przed rozpoczęciem meczu jeden z zawodników nie zna swego rywala. Dowiaduje się kim on jest dopiero będąc na ringu czyli zaraz przed rozpoczęciem starcia.

Nail Death Match - O każdy narożnik oparta jest płyta z przybitymi gwoździami.

Nathans Sadistic Playground Death Match - Poza ringiem stoi drewniane łóżko bez materaca w środku, ale za to pusta przestrzeń zapełniona została przez drut kolczasty i położone luźno jarzeniówki. Z innej strony poza terenem ringu leży budowla z jarzeniówek. W meczu używać można desek klozetowych obwiązanych drutem kolczastym, kawałków kaktusa na linach (do każdego jednego kawałka kaktusa przymocowana jest jedna lina, potem wiąże się kilka takich lin i powstaje jedna całość), nunchaku z przyklejonymi pinezkami, drabin i sporej budowli przypominającej klapkę na much w wersji powiększonej (jest to po prostu drewniany kij, który na końcu ma kwadratowy szkielet wypełniony w środku jarzeniówkami w pozycji poziomej).

Nine Iron Match - W tego rodzaju meczach używać można kijów golfowych typu iron (żelazne).

No Rope Barbed Wire, Barbed Wire Boards & Pushpins Death Match - Zamiast lin wokół ringu rozwieszony jest drut kolczasty. Przy dwóch narożnikach po przekątnej leżą metalowe podstawki (?) (nie wiem jak to dokładnie nazwać), na których rozsypane są pinezki. Poza ringiem z każdej strony leżą po dwie płyty z nabitym drutem kolczastym.

No Rope Barbed Wire, Glass & Fire Coffin Cremation Death Match - Liny zastąpione są drutem kolczastym, a ponadto miejscami drut ten płonie. W pojedynku dozwolone jest używanie szyb, noży, noży wygiętych w kształt litery "L", specjalnych noży z łańcuchem, benzyny oraz pałek baseballowych owiniętych drutem kolczastym. By wygrać należy zamknąć rywala w trumnie, a następnie podpalić ją.

No Rope Electrified Barbed Wire Double Hell Land Mine Death Match/No Rope Electrified Barbed Wire & Exploding Pit Death Match - Po dwóch stronach na przeciw siebie zamiast lin rozłożony jest drut kolczasty, który wybucha wtedy, gdy się na niego wpadnie. Po dwóch następnych stronach nie ma nic, ani lin, ani drutu lecz za to poza ringiem rozstawiono płyty z nabitym drutem kolczastym i zainstalowanymi minami. W meczu używać można małych kos oraz ognia.

No Rope Exploding Barbed Wire Death Match - Liny zastąpione są drutem kolczastym, który eksploduje za każdym razem, gdy się na niego wpadnie.

No Rope Exploding Barbed Wire Steel Cage Death Match - Mecz odbywa się w klatce. Zbudowana jest ona ze stalowego szkieletu i cała opleciona jest drutem kolczastym, który eksploduje w momencie gdy się na niego wpadnie. Ring nie posiada lin, ani drutu kolczastego w zamian za liny.

No Rope Exploding Barbed Wire Time Bomb Death Match - Zamiast lin wokół ringu rozwieszony jest drut kolczasty, który eksploduje gdy się na niego wpadnie. Ponadto zainstalowana jest bomba czasowa, która wybucha 15 minut po rozpoczęciu walki.

No Ropes Barbed Wire Cactus Death Match - Liny zastąpione są drutem kolczastym, a ponadto można używać kaktusów.

No Ropes Barbed Wire Death Match/Barbed Wire Death Match/Barbed Wire Massacre Death Match - Liny zastąpione są drutem kolczastym.

No Ropes Barbed Wire Exploding Barbed Wire Boards & Exploding Ring Time Bomb Ladder Death Match - Liny zastapione są drutem kolczastym, używać można płyt z nabitym drutem kolczastym, które eksplodują jeśli się na nie wpadnie, drabin i cegieł. Na dodatek po dziesięciu minutach od czasu rozpoczęcia walki ring również eksploduje, a w zasadzie wybuchają beczki rozstawione przy ringu.

No Ropes Barbed Wire Fire & Fire Boards Death Match - Zamiast lin wokół ringu rozwieszony jest drut kolczasty, który miejscami płonie. Na dodatek posługiwać można się drewnianymi płytami, na których zamieszczono łatwopalne miejsca. Podczas gdy jeden z zawodników chce rzucić rywala na płytę, to z reguły podpala ją.

No Ropes Barbed Wire & Barbed Wire Nets Death Match - Po dwóch stronach naprzeciw siebie liny zastąpione zostały drutem kolczastym. Po kolejnych dwóch stronach nie ma nic, ani lin ani drutu kolczastego. W zamian za to po dwóch stronach na krawędzi ringu i barierce oddzielającej od publiczności położone są kwadratwe, metalowe konstrukcje, które w środku wyścielone są drutem kolczastym. Używać podczas walki można wielu przeróżnych przedmiotów, ale są to głównie jarzeniówki, połączone jarzeniówki, połączone jarzeniówki owinięte drutem kolczastym, kratki ze sklejonych jarzeniówek, kije mające na dwóch końcach założone duże kubły po wodzie z przyklejonymi pinezkami, krzesła i krzesła z przyklejonymi jarzeniówkami.

No Ropes Match/Dungeon Match - Zwykła walka, tyle że ring pozbawiony jest lin i nie liczą się count out'y.

No Time Limit Match - W niektórych federacjach istnieje zasada, iż mecze nie mogą trwać więcej niż określona ilość czasu. Jeżeli federacja chce jednak wprowadzić wyjątek, to wtedy właśnie stosuje się ten mecz, który nie posiada żadnego limitu czasowego.

Non Tournament Match - Jeśli podczas jakiejś gali odbywa się turniej, to niekiedy rozgrywane są właśnie takie mecze. Są to pojedynki nieturniejowe, najczęściej rozgrywane między rundami.

Ocean Cruise Match - Pojedynek rozgrywa się na łodzi lub wycieczkowcu. By wygrać, należy wyrzucić przeciwnika do wody.

Open Finger Gloves Fluorescent Light Tubes Death Match - Do lin po dwóch stronach naprzeciw siebie rozwieszone są jarzeniówki, a po kolejnych dwóch wiszą jarzeniówki sklejone w kształt kratki. Zawodnicy ponadto walczą w rękawicach przypominających te, których używają fighterzy MMA.

Open Finger Gloves Spike Nail Death Match - Po dwóch stronach naprzeciwko siebie do lin przyczepione są jarzeniówki, a po dwóch kolejnych stronach przymocowano budowle z jarzeniówek (6 jarzeniówek zklejonych w kształt kratki). Pod jednym z narożników leży płyta z nabitymi gwoździami, a w drugim znajduje się karton w którym są jarzeniówki. Zawodnicy walczą w rękawicach (takich jakie mają chociażby fighterzy MMA).

Opponent Chooses Partner Tag Team Match - Starcie tag team'owe w którym rywal może wybrać sobie dowolnego partnera z rosteru do stoczenia walki.

Park Punishment Match - Walka odbywa się na placu zabaw, a zwyciężyć można na tradycyjnych zasadach.

Pick Your Partner Tag Team Match - Wrestlerzy walczący w pojedynku wybierają sobie partnerów tag teamowych.

Pick Your Title Shot Match - Zwycięzca dostaje title shota o pas, który sobie wybierze.

Pig On A Pole Mud Bath Match - Jest to bardzo zabawny mecz. Toczy się on w sporej, błotnistej zagrodzie, w której znajdują się zwierzęta gospodarskie. Na środku zagrody ustawione jest coś w stylu piramidy schodkowej, a na jej górze stoi świnia przywiązana łańcuchem do słupka. By zwyciężyć należy uwolnić świnię i sprowadzić ją z "piramidy" na błotko.

Pig Rodeo Match - Walka toczona jest w błotnistej zagrodzie. W meczu uczestniczyć może od dwóch do czterech zawodników. Każdy wrestler ma swoją świnię, na której musi siedzieć. By rozpocząć walkę zawodnicy muszą znajdować się w swoich narożnikach. W momencie gdy wrestler spadnie ze świni lub celowo z niej zejdzie, to ma 20 sekund na to, by zaś na niej zasiąść (ten czas może być przed walką zmieniony). Zwyciężyć można przez pinfall lub submission.

Pinfall, Submission & Top Rope Elimination Rumble Match - Dość specyficzny mecz eliminacyjny. Rywali wyeliminować można poprzez pinfall, submission lub wyrzucenie z ringu ponad trzecią liną.

Pinfall Or Submission Only Steel Cage Match - Mecz w stalowej klatce. Pojedynek ten można jednak wygrać jedynie poprzez pinfall lub submission.

Pinfalls Count Anywhere Match - W każdym miejscu hali można pokonać rywala poprzez pinfall. Jeżeli ktoś chce zwyciężyć poprzez zastosowanie submission'u, to może zrobić to tylko na ringu.

Pinfalls Only Iron Man Match - Jest to zwykły Iron Man Match, tyle że każde zwycięstwo można odnieść poprzez pinfall.

Pink Slip On A Pole Match - Może niektórzy się domyślają, że w meczach o nazwie (Przedmiot) On A Pole Match wystarczy coś ściągnąć ze słupka wyrastającego za jednym z narożników by odnieść zwycięstwo. W tym przypadku jest tak samo tyle, że przegrany zostaje zwolniony z federacji.

Pole Battle Royal - By wygrać, należy zdjąć jakąś rzecz, która zawieszona jest na bardzo wysokim słupku za narożnikiem. Słupek jest tak wysoki, że nie wystarczy wyjść na narożnik i zdjąć rzecz na nim zawieszoną, ale trzeba się trochę powspinać. Tak jak w zwykłym Battle Royal można wyeliminować rywali poprzez wyrzucenie ich poza teren ringu ponad trzecią liną, lecz gdy zostanie dwch zawodników, to obowiązkiem jest zdjęcie owej "nagrody" zawieszonej na słupku.

Port o' Potty Match - Na środku ringu stoi Toi-Toi. Żeby wygrać, trzeba wrzucić do niego swojego rywala.

Prison Cable Chain Handcuffs Death Match - Do dwóch narożników po przekątnej został przywiązany kabel. Obydwaj zawodnicy są do niego przymocowani za pomocą kajdanek z długim łańcuchem (są przymocowani jedną ręką, drugą mają wolną). W meczu można także używać różnorodnych przedmiotów, a zwyciężyć można tylko poprzez submission.

Punishment Match - Mecz toczy się na balkonie. Zawodnik, który wyrzuci swego oponenta z balkonu zwycięża.

Quad Threat Match - W meczu uczestniczą trzy tag teamy składające się z czterech osób.

Quebec Province Rules Match - W tego typu walce zabronione jest używanie piledriver'ów, skakanie z trzeciej liny i wrzucanie rywala na trzecią linę. Jeżeli stawką takowego pojedynku jest pas mistrzowski, to dochodzą jeszcze dwie zasady. Podczas gdy nastąpi dyskwalifikacja lub count out, to pas przechodzi w ręce zwycięzcy.

Queen Of (Nazwa Federacji) Match - Zapaśniczka, która zwycięży jest okrzyknięta królową federacji w której owy pojedynek się odbywa.

Rage In A Cage Match - Pojedynek odbywa się w klatce, której szkielet zbudowany jest z desek, a resztę stanowi siatka ogrodzeniowa. W całym starciu udział biorą dwa teamy złożone z pięciu zawodników. Zaczynają dwaj wrestlerzy, po pięciu minutach do klatki wchodzi trzeci zawodnik i w tym czasie mamy 2 on 1 Handicap Match. Kolejni zapaśnicy włączają sie do akcji co dwie minuty. Do klatki po dwóch stronach (na przeciw siebie) przyczepione są kajdanki. Zwyciężyć można poprzez "przyczepienie" wszystkich rywali z przeciwnej drużyny do kajdanek lub przez submission.

Random Partner Tag Team Match - Czyli mecz w którym uczestniczą "przypadkowi partnerzy". Po prostu tag team patrnerzy są dobierani przypadkowo, tudzież jest organizowane losowanie.

Rapid Fire Match - W tego typu meczu zawsze musi uczestniczyć jakikolwiek mistrz. Toczy on 5-cio minutową walkę, jeśli ją wygra lub rezultatem pojedynku będzie "Time Limit Draw" to oczywiście pas zostanie w jego rękach, a jeżeli jego rywal wygra, to wiadomo - tytuł powędruje do zwycięzcy. Tak naprawdę w tym meczu zawierają się aż trzy pojedynki (jak wcześniej pisałem 5-cio minutowe) w których mistrz musi bronić swego tytułu.

Razor Cross Boards Death Match - W takiego typu meczach można używać płyt zbitych w kształt krzyża, do których przymocowane są brzytwy.

Razor, Table & Dust Box Death Match - Używać można płyt zbitych w kształt krzyża na których nabite są brzytwy, stołów, metalowych kubłów na śmieci, okrągłych jarzeniówek, noży, wykałaczek do szaszłyków, klawiatur komputerowych, puszek, żarówek oraz małych zabawkowych gitar.

Referee Match/Battle Of The Referees Match - Mecz pomiędzy sędziami.

Respect Match - By wygrać, należy zmusić rywala do wypowiedzenia słów: "I respect you". Mecz toczy się na zasadach No DQ.

Retirement Match - Jeden z zawodników uczestniczących w takowym starciu przechodzi na emeryturę. Jest to po prostu ostatni mecz w karierze danego zapaśnika.

Revenge Match - Jest to po prostu mecz rewanżowy.

Reverse Pin Battle Royal - Walka wieloosobowa, każdy na każdego. Zawodnicy eliminują się poprzez przypięcie rywala. Zawodnik "spinowany" odpada, a ten który owego zawodnika wyeliminował też musi opuścić ring lecz jest już w gronie zwycięzców. Oczywiście w tej walce mamy kilku wygranych.

Ring Announcer Match - Walka pomiędzy spikerami.

Ringmaster Challenge Match - Jest to wiązanka dwóch, tudzież w razie potrzeby trzech walk połączonych w jeden, wielki mecz. Pierwszym pojedynkiem jest Pinfall Match, drugim Submission Match i gdy zaistnieje taka potrzeba, czyli gdy będzie remis, rozgrywany jest jeszcze 15 Minute Iron Man Match. Wtedy wygrywa zawodnik, który więcej razy pokona przeciwnika w przeciągu 15 minut.

Roof Top Rumble Match - By wygrać należy zrzucić rywala ze szczytu jakiegoś budynku. Na dole są rozstawione oczywiście odpowiednie trampoliny.

Rumble In The Jungle Match - Mecz odbywa się w dżungli na niedużej wyspie. Zawodnicy znajdują sie w dwóch różnych miejscach wyspy, muszą sie spotkać i wtedy mogą ze sobą walczyć. Na całym obszarze wyspy co jakiś czas można spotkać różnego rodzaju pułapki oraz mapy lub przewodniki. Zwyćiężyć można tylko przez knock out.

Sanshiro Takagi Battle Royal - Pojedynek zaczyna dwóch zawodników. Kolejni wchodzą co minutę i eliminują się poprzez wyrzucenie nad trzecią liną. Podczas gdy na ringu pozostanie dwóch zawodników, to zwyciężyć można jedynie przez pinfall lub submission. Taki mecz odbył się w marcu tego roku na gali federacji BJW oraz DDT, obydwie promocje postanowiły połączyć siły na jedną noc. Sanshiro Takagi jest wrestlerem i założycielem federacji DDT. To na jego cześć nazwano ten mecz tak, a nie inaczej. Każdy z zawodników był przedstawiany przez spikera jako Sanshiro Takagi z jakimś dopiskiem (np. Love Sanshiro Takagi, Secret Sanshiro Takagi itd.) i każdy zachowywał się właśnie tak jak on. Wszyscy uczestnicy wchodzili przy tym samym theme songu (theme Takagi'ego). Starcie utrzymywane było w komediowym klimacie ponieważ DDT kładzie duży nacisk na comedy wrestling.

Sarcophagus Match - By wygrać, należy wrzucić oponenta do sarkofagu i zamknąć wieko.

Scaffolding Rumble Match - Jest to walka kilkuosobowa tocząca się na rusztowaniu. Celem jest zrzucanie rywali z rusztowania, oczywiście osoba, która jako jedyna pozostanie na konstrukcji odnosi zwycięstwo.

School Room Rumble Match - Zawodnicy walczą w szkole. Odnieść zwycięstwo można na standardowych zasadach.

Scorpions Den Death Match - Jest to walka kilkuosobowa. W pewnym miejscu na drodze, którą wrestlerzy zmierzają w stronę ringu znajduje się dół ze skorpionami w środku. Dół jest przykryty wiekiem i aby wygrać, należy wrzucić do niego któregoś z rywali i oczywiście zamknąć wieko.

Scramble Bunkhouse Death Match - Na środku ringu leży drewniana pałka baseball'owa owinięta drutem kolczastym. Zawodnicy znajdują się przy samych barierkach po dwóch innych stronach ringu (po przekątnej). Gdy sędzia lub spiker dadzą znak lub krzykną "start!" tudzież "zero" (jeśli odliczają od 10 w dół), to oficjalnie zaczyna się pojedynek. Oprócz pałki baseball'owej oplecionej drutem kolczastym w walce używać można krzeseł.

Semi Match - Walka toczy się w naczepie samochodu ciężarowego, są to naczepy długie, najczęściej sześcioosiowe. By wygrać należy wyrzucić rywala z naczepy.

Seven Way Philly Madness Match - W walce bierze udział siedmiu zawodników. Trzech z nich rozpoczyna walkę, a pozostała czwórka stoi przy "swoim" narożniku. Każdy z wrestlerów będących na ringu może się zmienić z kim tylko chce i tak właśnie toczy się ta walka. W tego typu pojedynkach dozwolone jest używanie krzeseł oraz stołów.

Shark Cage Death Match - Po dwóch stronach naprzeciw siebie do lin przyczepione są jarzeniówki. Nie są one jednak pojedyncze, a kilka (3 lub 4) sklejone są w jedną całość. O dwa narożniki po przekątnej oparte są wieże z jarzeniówek. Jest po prostu kilka jarzeniówek sklejonych w całość i do nich na górę dodano kolejne połączone ze sobą jarzeniówki, lecz jest ich mniej aniżeli właśnie na dole. W kolejnym narożniku mamy krzyż zbudowany ze sklejonych jarzeniówek. Przy ostatnim rogu stoi nieduża klatka w której poziomo, piętrami poukładano jarzeniówki, lepiej nie wpaść do środka tejże klatki ponieważ wiąże się to z ogromnym bólem. Za klatką leży kilka połączonych ze sobą jarzeniówek, a w pojedynku używać jeszcze można stołów.

Singapore Cane Match/Kendo Stick Match - Zawodnicy podczas walki mogą używać pałek singapurskich lub jak kto woli pałek kendo.

Smash, Bam, Pow & Crash Death Match - Jest to mecz, w którym używa się dużej liczby bardzo niebezpiecznych przedmiotów. Używać więc można: kul (dla niepełnosprawnych), pałek z przyklejonymi pinezkami, pałek z przymocowanymi kolczastymi gałązkami, pałek z kolcami, pałek z przyklejonymi kapslami, niedużych blaszanych płytek z przyklejonymi pinezkami, pałek z przymocowanym styropianowym pudełkiem z pinezkami w środku, odtwarzaczy DVD, jarzeniówek, połączonych jarzeniówek, tarek, nożyczek, wiatraków, wykałaczek, kolczastych gałązek uplecionych w kształt wianka, płyt komputerowych, drabin oraz nunchaku. Ponadto poza ringiem ułożonych zostało na sobie bardzo dużo pudełek ze styropianu. W niektórych z nich są świąteczne bombki, , w innych wykałaczki, w kolejnych żarówki, a w jeszcze innych wykałaczki wraz z szyszkami.

Snake Pit Match - W dwóch narożnikach po przekątnej leżą dwa worki w których znajdują się dwa węże. Wygrać można na zwykłych zasadach, lecz dozwolone jest wypuszczenie zwierząt z worków i "użycie" ich. Przykładem takiego meczu może być starcie pomiędzy Ricky Steamboat'em a Jake Roberts'em. Ciekawostką jest jednak to, że Ricky zamiast węża w worku trzymał małego aligatora.

Special Attraction Falls Count Anywhere In The Building Match - Mecz rozgrywa się na zasadach No DQ. Pinfall można uzyskać tylko poza ringiem, ale nie można zrobić tego poza halą w której walczą zawodnicy. Jeśli któryś z zawodników przypnie rywala, to ten musi wrócić na ring w ciągu sześćdziesięciu sekund. Jeżeli tego nie zrobi, to przegrywa.

Special Guest Commentator - Tę walkę komentuje jakiś specjalny komentator, który może odegrać rolę nawet w samej walce.

Special Guest Ring Announcer - Walkę zapowiada i ogłasza jej wynik specjalny gość.

Special Guest Timekeeper - Podczas meczu nad gongiem czuwa specjalny gość, który może nielegalnie zmienić losy starcia poprzez zmylenie któregoś z zawodników zadzwonieniem wspomnianym gongiem.

Spider Net Death Match - Do lin po dwóch stronach naprzeciw siebie przymocowany jest drut kolczasty, zazwyczaj w pozycji pionowej.

Spike Nail Death Match - By wygrać należy wrzucić rywala na płytę z nabitymi gwoździami.

Stable Match - Walka rozpoczyna się przed stajnią. Walczyć można dosłownie wszędzie, dozwolone jest wejście do stajni gdzie znajdują się zwierzęta. Pojedynek toczy się na zasadach No DQ, więc można używać różnych przedmiotów, szczególnie takich jakie można znaleźć w pobliżu stajni.

Stable Match "2" - Istnieje drugi rodzaj meczu o tej samej nazwie, ale polega kompletnie na czymś innym. W pojedynku uczestniczą cztery teamy złożone z czterech zawodników. Na początku z każdego teamu wybierany jest jeden zawodnik i tym sposobem rozgrywa się Fatal Four Way Match. Mecz toczy się na zasadzie eliminacji, więc wygrywa zawodnik, który jako jedyny pozostanie niewyeliminowany.

Steel Cage Escape Match/Escape From The Cage Match - Mecz w stalowej klatce. Wygrać można jednak jedynie poprzez opuszczenie klatki.

Steel Cage Glass Rain Hell Iron Ball Death Match - Pojedynek toczy się w stalowej klatce bez dachu. Wokół klatki przy linach oraz z boku u góry wiszą szyby, ponadto po jednej stronie klatki jest spora przerwa (zajmująca 1/3 jednego boku klatki). Można wychodzić z klatki kiedy się tylko komu podoba. Duża szyba zawieszona jest również nad zawodnikami rozpoczynającymi mecz wewnątrz klatki. Po siedmiu minutach od czasu zabrzmienia gongu z góry spada żelazna kula, która rozbija wiszącą płytę szklaną. Podczas pojedynku można używać między innymi nożów, ognia, drabin, młotów, płyt z gwoździami, potłuczonych jarzeniówek itp.

Steel Chain Match - Zawodnicy "połączeni" są ze sobą stalową smyczą/łańcuchem.

Step Ladder Match - Dozwolone jest używanie bardzo małych drabin. Mają one raptem tylko dwa szczeble. Zwyćiężyć można poprzez pinfall lub submission.

Strobe Light Match - Jest to standardowy mecz, tyle że zamiast zwykłych świateł w hali podczas walki świecą stroboskopy.

Submission Or Knockout Match - Zwyciężyć można jedynie poprzez poddanie się rywala lub nokaut.

Submissions Count Anywhere Match - W każdym miejscu hali można pokonać przeciwnika przez submission. Chcąc wygrać przez pinfall można zrobić to jedynie na terenie ringu.

Submit Or Surrender Match - Zwyciężyć można tylko poprzez submission, count out lub knock out. W razie gdyby doszło do double count out'u to wygrywa zawodnik, który pierwszy wejdzie na ring, a z kolei kiedy zdarzy się double knock out, to zwycięża wrestler, który jako pierwszy stanie na własnych nogach.

Super Fire Road Death Match - Liny zastąpione są drutem kolczastym, który miejscami płonie, a ponadto tradycyjna mata ringowa zastąpiona została drewnianymi deskami. Używać można dowolnych przedmiotów, ale głównie są to koktajle Mołotowa, benzyna i oczywiście ogień.

Super High Ladder Fluorescent Light Tubes Barbed Wire Hell Death Match - Do lin po dwóch stronach naprzeciwko siebie przymocowano jarzeniówki, liny po dwóch pozostałych stronach zostały pozbawione "wyposażenia". Przy jednym z narożników stoi nieduża klatka. Do jej drzwi pionowo przymocowano jarzeniówki. W środku z kolei poziomo porozstawiano w piętrach jarzeniówki. Żeby było ciekawiej, na dachu klatki przyspawano drabinę, której czubek znajduje się bardzo wysoko względem maty ringowej. Za ringiem leży coś w rodzaju skrzyni pozbawionej wieka. Ta "skrzynia" jest drewniana, a na niej poukładane są jarzeniówki. Z drugiej strony również poza terenem ringu leży identyczna "skrzynia", tyle że zamiast jarzeniówek nabity jest drut kolczasty. Można używać jeszcze połączonych ze sobą jarzeniówek.

Swimming Pool Match - W meczu walczą kobiety ubrane w suknie wieczorowe. Pojedynek rozpoczyna się w basenie, by wygrać lub wyeliminować rywalkę należy zdjąć z niej suknię, wtedy to zawodniczka musi opuścić basen.

Swimming Pool Match "2" - W drugim rodzaju takiego meczu cały pojedynek rozpoczyna się na ringu. Wygrać można wtedy, gdy wrzuci się rywala do basenu.

Swimming Pool Match "3" - Walka toczy się w basenie bez wody, który głęboki jest na 4 i pół metra. Z jednej z czterech ścian basenu zwisają liny po których trzeba wyjść by wygrać.

Swimsuit Match - Zawodniczki walczą w strojach kąpielowych.

Table Heaven Match - Na ringu, poza nim i na drodze prowadzącej do ringu porozstawiane są stoły. Nie istnieje count out, a zwyciężyć można przez pinfall lub submission.

Table & Torch Match - By uzyskać zwycięstwo, należy ułożyć dwa stoły na sobie, a potem położyć na jednym z nich rywala i podpalić tę "budowlę" pochodnią.

Tables, Ladders, Chairs & Canes Match/TLCC Match - Jest to nieco bogatsza wersja zwykłego TLC Match'u. TLCC Match dosyć często rozgrywany jest w mniejszych federacjach. Używać podczas tego pojedynku można stołów, drabin, krzeseł i pałek singapurskich, a często na linie ponad ringiem zawieszony jest pas mistrzowski, który trzeba zdjąć by odnieść zwycięstwo.

Tack Death Match/Thumbtack Death Match - W meczu można używać pinezek.

Tack Death Match "2" - Istnieje drugi rodzaj meczu o tej samej nazwie. W takim meczu pinezki rozrzucone są poza ringiem.

Tag Team Royal Rumble Match - Jak widać Royal Rumble można również rozgrywać poprzez rywalizację teamów. Chyba nie muszę tłumaczyć dalej.

Tar Heel Maniac Match - W hali znajdują się aż trzy ringi. Jeden z nich wypełniony jest krzesłami, drugi kijami baseball'owymi, a na trzecim rozstawione są stoły. Zawodnicy rozpoczynają pojedynek poza ringami i zwyciężyć można również tylko w każdym miejscu poza ringami.

Tar & Feather Moped Match - Zawodnicy w tym meczu poruszają się na skuterach lub motorowerach. By wyeliminować rywala/rywali, należy wylać na niego smołę, a następnie pióra. Dodam, że można opuszczać swój pojazd bez żadnych konsekwencji.

Tarantula & Forest Death Match - Na środku ringu stoi akwarium, w którym znajdują się tarantule. Do lin po trzech stronach przymocowane są gałązki jakiegoś krzewu lub drzewa, które mają kolce. Ostatnia strona nie posiada gałązek, są tam po prostu same liny. Do lin w jednym narożniku przywiązany jest drut kolczasty upleciony w kształt pajęczej sieci. Podczas walki używać można krzeseł, stołów, płyt z przymocowanymi kolczastymi gałązkami i pajęczą siecią z drutu kolczastego, jarzeniówek, pałek obwiązanych drutem kolczastym oraz ognia.

Tarred & Feathered Match - By wygrać, należy wylać na rywala smołę, a potem wysypać na niego pióra.

Texas Bulllrope Match - Pojedynek na zasadach No DQ. Zapaśnicy "połączeni" są ze sobą sznurem, a na jego środku wisi dzwon (taki jak niekiedy noszą krowy na szyi). By zwyciężyć, należy dotknąć czterech narożników, tyle że gdy jeden zawodnik klepnie w trzy narożniki, a drugi go uderzy, to wynik się kasuje.

Texas Chain Massacre Match - Mecz toczy się na zasadach No DQ. Zawodnicy "połączeni" są łańcuchem. Wygrywa ten, kto bez przeszkód dotknie wszystkich czterech narożników.

The Bus Match - By odnieść zwycięstwo należy wrzucić rywala do bagażnika w busie/autobusie i odjechać nim.

The Cutting Edge Match - Nazwa meczu może się kojarzyć z popularnym Edge'm, lecz On nie ma z tym nic współnego. Mecz ten trwa godzinę. Na ringu, wokół niego oraz na drodze prowadzącej do ringu ustawione są stoły. Wygrywa zawodnik, który w ciągu tej jednej godziny wrzuci więcej razy swego rywala na stół tak, by ten się złamał.

The Digital Dance Match - Jest to Handicap Match pomiędzy jakimś zawodnikiem, a stajnią. Zawodnicy z owej stajni mogą używać różnych przedmiotów w walce, a ich przeciwnik nie ma takiego prawa.

The Person Who Gets Pinned Must Leave (Nazwa Federacji) Tag Team Match - Walkę można wygrać jedynie poprzez pinfall. Jest to starcie tag teamowe. Zawodnik, który zostanie przypięty, opuszcza federację.

The X-Treme Match - Starcie toczy się do momentu, gdy rywal nie może już go kontynuować. Po prostu swego przeciwnika trzeba niemalże skatować. Często po tego typu pojedynkach przegrani robią sobie trochę wolnego.

Theaters Brawl Match - Mecz odbywa się w teatrze, oczywiście obowiązuje zasada No DQ.

Three Out Of Five Falls Match - Zazwyczaj odbywają się mecze w których należy wygrać dwa razy by zwyciężyć w całej walce. W tym przypadku jest jednak inaczej ponieważ należy uzyskać zwycięstwo aż trzy razy. Takowy mecz widziałem po raz pierwszy w federacji OZ Academy, ale ogólnie jest on rzadkością.

Three Stages Of Hell Match - Są to trzy walki połączone w jedną. W zasadzie mogą być to chyba trzy dowolne walki, lecz ja napiszę jakie połączenia zdarzają się najczęściej. Najpierw rozgrywany jest Singles Match, potem Street Fight Match, a jeśli jest remis, to zawodnicy muszą zetrzeć się w Steel Cage Match'u. Odbyło się kiedyś też starcie w którym najpierw rozegrał się Singles Match, następnie Submission Match i w razie potrzeby na końcu prezentowany jest Ladder Match.

Thundercage Match - Mecz rozgrywa się w bardzo dużej klatce, jej wymiary można porównać z klatką Hell In A Cell. Różnicą jest jednak to, że ta klatka nie posiada dachu, a jedynie końcówka klatki (u góry) zakończona jest wygięciem do wewnątrz. Cały pojedynek rozgrywa się na zasadach Street Fight , a co za tym idzie No DQ.

Titantron Match - Wrestlerzy walczą na szczycie titantronu. By odnieść zwycięstwo należy zrzucić oponenta stamtąd.

Title Can Change By Count Out Match/Title Can Change Hands Via Count Out Match/Title May Change Hands Via Count Out Match - Mistrz może utracić swój tytuł nie tylko gdy się podda lub zostanie przypięty, ale też wtedy, kiedy zostanie odliczony do dziesięciu (tzw. Count Out).

Title Can Change By Disqualification Match/Title Can Change Hands Via Disqualification Match - W zwykłej walce by zdobyć pas należy wygrać poprzez pinfall lub submission. Ta walka jest jednak wyjątkiem ponieważ przejąć pas można nawet po wygranej poprzez dyskwalifikację.

Title On The Line For First (Liczba Minut) Minutes Match - Przez określoną w nazwie meczu liczbę minut, zapaśnicy rywalizują o tytuł. Gdy owy czas upłynie, to pretendent do tytułu choćby nawet wygrał starcie, to niestety pasa nie zdobędzie.

Toilet Bowl Match - Mecz toczy się w ubikacji lub łazience, w której jest klozet. By wygrać należy zamoczyć rywalowi głowę w klozecie. Nie wolno opuszczać tegoż pomieszczenia póki sędzia oficjalnie nie zakończy tego starcia.

Tokyo Tower Death Match - Do wszystkich narożników przywiązane są w pozycji pionowej wieże (budowle z jarzeniówek, na samym dole jest sporo połączonych ze sobą jarzeniówek, wyżej jest ich nieco mniej i na samym szczycie znajduje się tylko jedna jarzeniówka). Można jeszcze używać w walce krzeseł.

Tornado Bunkhouse Death Match - Pojedynek rozpoczyna się na rampie. Używać w nim można kul (takich jakie mają ludzie niepełnosprawni), mioteł, klawiatur komputerowych, piłek do drewna, parasoli, stołów, taśm, krzeseł, balonów oraz połączonych ze sobą jarzeniówek.

Tough Man Rumble Match - Czterech zawodników zaczyna mecz. Podczas gdy jeden z nich zostanie wyeliminowany, to w jego miejsce wchodzi kolejny i tak aż do wyczerpania przewidzianej puli zawodników. Oczywiście ostatni niewyeliminowany zostaje zwycięzcą. Najczęściej w tego typu starciach udział bierze 20 zawodników. Eliminacje wrestlerów mogą następować tylko poprzez knock out.

Towel Match/Different Style Fight - Mecz kończy się dopiero wtedy, gdy manager, przyjaciel lub trener itp. jednego z zawodników rzuci na ring ręcznik. Rzucenie ręcznika oznacza, iż zawodnik nie jest w stanie dalej toczyć walki.

Tower Of Doom Match - Walka w trzypiętrowej klatce. Na samym dole znajduje się największa klatka, na niej stoi mniejsza, a z kolei wyżej postawiona jest najmniejsza z klatek. Jest to starcie w którym udział biorą dwie, kilkuosobowe drużyny. Mecz rozpoczyna się na samym szczycie konstrukcji, czyli na dachu najmniejszej klatki. By dana drużyna zwyciężyła, to wszyscy jej członkowie muszą zejść na sam dół i opuścić klatkę wychodząc przez specjalne drzwi.

Tranquilizer Gun Match - Na słupie lub na linie (zależy od kaprysu federacji) wisi karabinek, którego nabojami są strzykawki ze środkiem uspokajającym i usypiającym. Warunkiem wygrania walki jest ściągnięcie karabinka i strzelenie nim w przeciwnika.

Trifecta Elimination Match - Podczas jednego show odbywa się seria takich meczy. Dokładniej mówiąc, odbywają się trzy takie pojedynki w których uczestniczy trzech wrestlerów, a na dodatek każde starcie odbywa się na zasadzie eliminacji. Wyłonionych zostaje wtedy trzech zwycięzców, więc rozgrywa się czwarty pojedynek tego typu, który wyłania ostatecznego zwycięzcę.

Triple Hell Death Match - Seria dwóch, a w razie potrzeby trzech pojedynków. Pierwszym starciem jest Tables, Light Tubes & Chairs Match. Dozwolone jest w nim używanie stołów, jarzeniówek oraz krzeseł. Kolejnym starciem jest Thumbtack Match w którym można używać pinezek. Jeżeli obydwaj zawodnicy wygrali po jednym pojedynku, to konieczna jest dogrywka i wtedy jest to Flaming Tables Match gdzie by wygrać, należy wrzucić rywala na palący się stół.

Triple Theater Match - Jest to wiązanka trzech pojedynków. Stypulacje można dobrać takie, jakie się chce, lecz z reguły jest to Lion's Den Match, potem Bunkhouse Brawl, a w razie remisu rozgrywa się Steel Cage Match.

Two Ring Aerial Assault Match - Jest to zwykły Aerial Assault Match, tyle że toczony na dwóch ringach.

Two Ring Circus Death Match - Można powiedzieć, że jest to poprostu zwykły Circus Top High Tower Death Match, tyle że rozgrywa się na dwóch ringach. Mówiąc nieco dokładniej jeden z ringów jest "pusty", na nim właśnie rozpoczynany jest pojedynek. Przy drugim ringu zaś rozstawione jest rusztowanie, a kilka centymetrów nad samym ringiem rozłożona jest sieć upleciona z drutu kolczastego.

Two Rings Match - Mecz odbywa się na dwóch ringach, najczęściej jest to jednocześnie Tag Team Match.

Ultimate Submission Match - Pojedynek trwa 30 minut. Zawodnik, który odniesie więcej zwycięstw (a wygrać można jedynie przez poddanie) w przeciągu tego czasu, wygrywa.

Ultraviolent Bats Death Match - Używać można pałek z wieloma niebezpiecznymi rzeczami takimi jak np. pinezki, drut kolczasty, jarzeniówki, płyteczki kenzan, żarówki, drewniane listwy z przybitymi gwoźdźmi itp.

Ultraviolent Ladders Death Match - W tego typu starciach używać można drabin z przymocowanymi różnymi rzeczami takimi jak np. drut kolczasty, jarzeniówki, drewniane listwy z przybitymi gwoźdźmi itp.

USA Style Street Fight Death Match - Jest to odmiana Street Fight Match'u, w której kładzie się większy nacisk na hardcore. Zawodnicy przychodzą na walkę w "prywatnych" ubraniach (to nie jest zawsze praktykowane). Wrestlerzy mogą używać wszystkiego co im wpadnie w rękę, lecz najczęściej są to noże, druty, pałki z kolcami, gongi, krzesła, parasole, znaki drogowe i stoły.

Vehicular Assault Match - Pojedynek odbywa się na parkingu, gdzie wszystkie samochody są otwarte i posiadają kluczyki w stacyjce, więc można się nimi przemieszczać oraz posługiwać podczas meczu.

Walk The Tables Match - Mecz toczy się w klatce Hell In A Cell. Na ringu i poza nim rozstawione są stoły. Wygrać można tylko poprzez pinfall, submission lub knock out.

Weapons Everywhere Match - Na środku ringu leży nunchaku. Zawodnicy znajdują się przy samych barierkach po dwóch innych stronach ringu (po przekątnej). Gdy sędzia lub spiker dadzą znak lub krzykną "start!" albo "zero" (jeśli odliczają od 10 w dół), to oficjalnie zaczyna się pojedynek. W walce oprócz nunchaku, używać można... dosłownie wszystkiego. Starcie toczy sie również na zasadach Falls Count Anywhere.

Weapons Match - Na ringu leży pełno różnych przedmiotów, których można użyć podczas walki. Zawodnicy mogą ze sobą również przynieść to, co im się tylko podoba. Walka odbywa się na zasadach Falls Count Anywhere.

Weapons On A Wall Match - Walka toczy się w klatce Hell In A Cell. Do wszystkich ścian klatki przymocowane są różne przedmioty. Odnieść zwycięstwo można poprzez pinfall lub submission.

Wedding Reception Commemoration Death Match - W meczu używać można metalowych serc obwiązanych drutem kolczastym, które są puste w środku i ozdobione są kwiatami (niekiedy na weselu nad głowami pary młodej wiszą takowe serca ozdobione właśnie kwiatami, tyle że nie są one metalowe). Innymi przyrządami do walki są krzesła, pałki z kolcami, pałki z przyklejonymi pinezkami, znaki drogowe, płyty zbite w kształt krzyża z nabitym drutem kolczastym oraz pinezki.

Whipping Match - Zwycięzca ma prawo po walce schłostać skórzanym paskiem managera przegranego rywala.

White Castle Of Fear Leather Strap Match - Przed rozpoczęciem pojedynku federacja ogłasza, iż nie ponosi odpowiedzialności za to co zrobią zawodnicy. Wrestlerzy "połączeni" są ze sobą skórzanym paskiem. Wygrywa zapaśnik, który bez przeszkód dotknie wszystkich czterech narożników.

Wildcat Cage Match - Warunkiem wygrania walki jest wrzucenie przeciwnika do klatki z dzikimi kotami. W klatce mogą znajdować się inne zwierzęta (ale najczęściej są to właśnie dzikie koty), lecz wtedy część nazwy meczu ulegnie zmianie.

Winner Advances To The Gauntlet Match - Podczas danego show odbywa się kilka takich pojedynków, są to Singles Match'e. Po rozegraniu serii takich starć na koniec wszyscy zwycięzcy uczestniczą w Gauntlet Match'u.

Winner Becomes (Nazwa Federacji) Senior Referee Match - Walka pomiędzy sędziami. Zwycięzca zostaje mianowany starszym sędzią danej federacji.

Winner Becomes Definite Head Of Security For (Nazwa Firmy Ochroniarskiej) Services Match - Zwycięzca zostaje szefem firmy ochroniarskiej.

Winner Becomes General Manager Match - Zwycięzca zostaje mianowany Generalnym Managerem federacji.

Winner Chooses New Partner Match - Walka pomiędzy dwoma obecnymi mistrzami Tag Team'owymi. Zwycięzca pozbawia dotychczasowego partnera mistrzostwa i przekazuje go nowemu, wybranemu przez siebie partnerowi.

Winner Decides Main Event Stipulations Match - Zwycięzca ma prawo do ustalenia stypulacji głównej walki wieczoru.

Winner Enter Main Event Match - Zwycięzca będzie miał prawo zawalczyć w głównej walce wieczoru.

Winner Gets (Nazwa Managera) Managerial Services Match - Zwycięzca dostaje wcześniej określonego managera.

Winner Gets A Match Against ? Match/Winner Will Face ? Match - Zwycięzca pojedynku będzie miał możliwość stoczenia pojedynku z jakimś wrestlerem podczas tego samego show lub w innym terminie. W miejsce znaku zapytania trzeba wstawić właśnie nazwę zawodnika, z którym zmierzy się zwycięzca.

Winner Gets A Title Match In The Main Event Match - Zwycięzca tego pojedynku będzie miał prawo stoczyć walkę o jakiś pas w głównej walce wieczoru.

Winner Gets The (Nazwa Teamu/Stajni/Wrestlera) Name Match - W marcu 2005 roku odbył się taki mecz w federacji ROH. Wystąpiły w nim dwa teamy, które nosiły tę samą nazwę - "Special K". Wtedy to właśnie odbył się takowy mecz w którym zwycięzcy mieli prawo do dalszego używania takiej nazwy, a przegrani musieli zastanawiać się nad nową.

Winner Gets To Be Referee For The Main Event Match - Zwycięzca pojedynku będzie miał prawo do sędziowania głównej walki wieczoru.

Winner Picks The Loser's Entrance Music Match - Zwycięzca wybiera przegranemu muzykę wejściową przy której będzie musiał wchodzić przy okazji kolejnych występów.

Winner Picks The Stipulation Match - Zwycięzca pojedynku wybiera stypulację w której ponownie zmierzy się z rywalem, którego pokonał, tego samego dnia lub w innym terminie.

Winner Takes Control Of (Nazwa Federacji) Match - Zwycięzca uzyskuje kontrolę nad daną federacją.

Winners Gain (Liczba Dni) Control Of (Nazwa Federacji) Match - Zwycięzca zyskuje kontrolę nad federacją na określoną liczbę dni.

Women's Match/Ladies Match/Divas Match - Mecz pomiędzy kobietami. Nie w każdej federacji jednak takowa nazwa meczu jest tak jakby wyróżniana. W niektórych federacjach zwykłe pojedynki kobiet są nazywane po prostu Singles Match.

Mecze i konkursy mało lub w ogóle nie mające związku z wrestlingiem:

Amateur Wrestling Challenge Match - Zwykła walka typowo zapaśnicza. Ta dyscyplina nazywa się "amatorski wrestling", jest to dyscyplina olimpijska w której Kurt Angle w roku 1996 zdobył złoto ollimpijskie.

Boxing Match (Judges: ?, ? & ?) - Mecz bokserski. Nie w każdym starciu tego typu określa się kto jest sędzią. W tym przypadku w nazwie meczu podaje się trzech sędziów, którzy są odpowiedzilni za sprawiedliwe ocenienie pojedynku. Najczęściej są to specjalni sędziowie (wrestlerzy, ludzie związani z federacją, a nawet znane osobowości takie jak aktorzy itp.).

Brawl For All Match - Jest to mecz bokserski. Rozgrywane są trzy rundy trwające 60 sekund. Za każdą wygraną rundę zawodnik dostaje 5 punktów, liczy się również każdy upadek rywala. Zwyciężyć można oczywiście również poprzez nokaut.

Collegiate Style Wrestling Match - Mecz rozgrywa się na zasadach stylu "collegiate" zwanego również "scholastic". Dokładnych zasad tego stylu zapasów możecie się doszukać w internecie. Macie tam wyczerpujący opis tegoż stylu wrestlingowego. Mogę tylko napisać, że wygrać można przez przystawienie dwóch łopatek rywala do maty, na punkty lub gdy rywal z jakiegoś powodu nie będzie w stanie kontynuować pojedynku.

Computer Contenders Challenge Match - Zawodników, którzy będą ze sobą walczyć losuje komputer.

Exhibition Grappling Match - Mecz grappling'owy, czyli walka w której dozwolone są jedynie dźwignie, rzuty i duszenia.

Greco Roman Match - Jest to jeden ze stylów zapaśniczych (jeden z pierwszych). Mecz dzielony jest na trzy, dwuminutowe rundy, choć można go wcześniej wygrać poprzez pinfall. Jeśli kogoś bardziej ten rodzaj match'u interesuje to niech poszuka sobie głębszych informacji w internecie. Zasad punktacji nie chce mi się tu pisać. W razie jakby ktoś bardzo chciał, to niech napisze do mnie na PW, GG lub gdziekolwiek, to postaram się mu wszystko wytłumaczyć.

Judo Match/Judo Kampf - Mecz Judo.

Karate Rule Match/Karate Exhibition Match - Mecz karate.

Kung Fu Match - Mecz Kung Fu.

McDonald's Chow Down Match - Wrestlerzy siedzą przy stole w McDonald'zie. Wygrywa ten, kto zje więcej hamburgerów w określonym czasie (najczęściej w ciągu pięciu minut).

MMA Match - Mecz na zasadach MMA.

MMA Rules Cage Match - Mecz na zasadadach MMA, który rozgrywany jest w klatce.

MMA Tap Out Rules Match - Mecz na zasadach MMA, w którym można wygrać jedynie poprzez odklepanie.

Muay Thai Boxing Match - Mecz tajskiego boksu.

Posedown Challenge/Posedown Contest - Zawodnicy prezentują swoje mięśnie. Ten kto zaprezentuje się lepiej (czyli będzie miał większe muskuły) wygrywa.

Ultimate Fight Match - Mecz wygląda dokładnie tak samo jak walki w federacji MMA - UFC. Pojedynek toczy się w oktagonie i wygrać go można na punkty, przez submission lub nokaut.

WWE.COM Poll - Są to wybory ogłaszane przez federację na swojej stronie internetowej (w tym przypadku WWE). Wybory mogą dotyczyć w zasadzie prawie wszystkiego np. tego czy fani chcą podczas gali widzieć dany pojedynek czy też nie.

Artykuł pisałem głównie dzięki obejrzeniu pobranych gal i walk, które zobaczyłe na youtube, lecz posiłkowałem się niektórymi stronkami takimi jak:

http://www.angelfire.com

http://www.purolove.com

http://www.extremepuroresu.tripod.com

http://www.oocities.org

Jak wszystko pójdzie zgodnie z planem, to za rok ujrzycie kolejną aktualizację. Jeżeli ma ktoś jakieś pytanie lub chce przykład walki z danego matchu, to oczywiście jak będę miał taką możliwośc to chętnie pomogę. Pozdrawiam ;) .

Nie życzę sobie by ktoś wykorzystywał część lub całość tego artykułu! Proszę tego nie kopiować, w innym przypadku możesz liczyć się z konsekwencjami!!!

Ojej. Droops przeszedłeś samego siebie. Naprawdę, aby napisać to po raz kolejny trzeba niezwykłej cierpliwości i wielkiego zaangażowania. Przedstawiłeś nam tyle rodzajów stypulacji i jeszcze masz ambicję, by coś takiego napisać za rok? Trzeba przyznać, że masz jaja :5 Nie przeczytałem wszystkiego, bo to po prostu jest dla mnie niewykonalne w jeden dzień. Jest kilka ciekawych walk, a szczególnie zainteresowałem się tym:

Barbed Wire Baseball Bat, Fluorescent Light Tubes, Nail Cross, Barbed Wire Spidernet, Fluorescent Light Tubes Platform, Thumbtacks, Fluorescent Light Tubes Trap, Fluorescent Light Tubes & Barbed Wire Spidernet 10 Items Death Match

Jeśli znalazłbyś jakąś walkę, która została wykonana w tej stypulacji to byłbym wdzięczny. Masakra to mało powiedziane. Jesteś wielki!

DZIĘKI :t_up: