Skocz do zawartości
  • Witaj na forum Attitude

Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Dostep do bota wrestlingowego AI
    Rozbudowane zabawy quizowe
    Typowanie wyników nadchodzących wydarzeń
    Pełny dostęp do ukrytych działów i treści
    Możliwość pisania i odpowiadania w tematach oraz chacie
    System prywatnych wiadomości
    Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    Członkostwo w najstarszej polskiej społeczności wrestlingowej (est. 2001)

Jeżeli masz trudności z zalogowaniem się na swoje konto, to prosimy o kontakt pod adresem mailowym: forum@wrestling.pl

MMA - ogólna dyskusja

The Heartbreak Kid

Rekomendowane odpowiedzi

• Reputacja:   0
  • Status:  Offline
  • Styl:  Klasyczny

mma_cage_rage_470.jpeg

Mieszane sztuki walki (MMA, Mixed Martial Arts) –

Dyscyplina sportowa, gdzie zawodnicy sztuk i sportów walki toczą pojedynki przy dużym zakresie dozwolonych technik (w zasadzie dopuszcza się wszystkie techniki dozwolone w innych sportach walki bez broni). Mieszane sztuki walki wyrażają jeden ze współczesnych kierunków rozwoju sztuk walki. Celem turniejów MMA jest zapewnienie widowiska sportowego, w którym walka toczy się przy jak najmniejszych ograniczeniach, ale jednoczesnym uniknięciu ryzyka śmierci i poważnych, trwałych obrażeń ciała.

Nazwa "Mixed martial arts" niekiedy jest błędnie stosowana zamiennie z określeniem "vale tudo" (tak nazywały się organizowane w Ameryce Południowej turnieje, od których wywodzą się współczesne mieszane sztuki walki). Zawody w formule vale tudo charakteryzują się jednak o wiele mniejszą liczbą ograniczeń, a sama nazwa nie jest określeniem sportu czy sztuki walki.

Walki MMA pierwotnie określano ze względów marketingowych (zwłaszcza w USA) również jako "No Holds Barred" (NHB), czyli "bez chwytów zabronionych". Stąd niekiedy mieszane sztuki walki nazywane są "walkami bez reguł". Jest to mylący termin, gdyż jak w każdej dyscyplinie sportu, i w tej obowiązują określone reguły współzawodnictwa.

Niektórzy dziennikarze sportowi używają również terminu wszechstylowa walka wręcz.

Walkę można zakończyć poprzez nokaut, nokaut techniczny (defensor nie jest w stanie się bronić) jak i Tap Out (odklepanie po dźwigni, duszeniu)

W MMA wyróżniamy trzy rodzaje fighterów a mianowicie: Striker, Zapaśnik i Parterowiec.

Wyróżniamy kilka federacji organizujących takie walki między innymi UFC, Shooto, Dream.

Walki głównie odbywają się w klatkach, lecz zdarzają się także w ringach bokserskich.

Temat jest poświęcony ogólnej dyskusji o MMA. W tym temacie można dyskutować o MMA, zbliżających się galach, zawodnikach itd.

Zapraszam do dyskusji.
  • Odpowiedzi 23
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• The Heartbreak Kid

6

• Dante

6

• koniaczek

3

• Rejden

2

Top użytkownicy w tym temacie

Wreszcie na Bill Goldberg Zone pojawiło się miejsce, gdzie można porozmawiać o mieszanych sztukach walki. Miło. :)

UFC 104 było bardzo jednostronne i tylko w niewielkim stopniu kontrowersyjne (mam na myśli walkę wieczoru). Velasquez pokonał Rothwella i jednocześnie zaprezentował bardzo duże umiejętności w parterze. Tibau pewnie wygrał z Neerem, a Stevenson wykończył Fishera w drugiej rundzie. One man show... Yoshida oraz Okami polegli (ten pierwszy już w 41. sekundzie pierwszej rundy), choć bardzo na nich liczyłem. Main Event również zawiódł, głównie przez małą ilość widowiskowych akcji i końcowy werdykt (jednogłośna decyzja). Rua nawiązał równorzędną walkę z Machidą, a sędziowie bardzo skrzywdzili go swoim wyrokiem. Ten pierwszy atakował częściej, jednak ten drugi uderzał rzadziej, a celniej. Od początku stawiałem na Dragona i nie pomyliłem się. Czekam na rewanż. :)

Natomiast WEC 43 okazało się bardzo dobrą galą. Pojedynek pomiędzy Hendersonem i Cerrone to jeden z lepszych walk w tym roku. :) 5 bardzo wyrównanych rund, z bardzo krzywdzącą decyzją - wygrana należała się Donaldowi. Reszta walk była równie ciekawa, jak choćby Rafael Assuncao versus Yves Jabouin czy Mackens Semerzier versus Wagnneya Fabiano. Polecam. :)

Siódmy odcinek dziesiątego sezonu The Ultimate Fighter był bardzo... oryginalny. :P

Starcie Scott Junk versus Matt Mitrione było niezwykle groteskowe. Pierwsza runda było zjadliwa, jednak druga zupełnie zawiodła. Fighterzy byli bardzo zmęczeni, wykonywali potwornie wolne ruchy. Szczególnie sygnalizowane uderzenia Junk pokazywała, jak bardzo jest wykończony. Zasłużone zwycięstwo odniósł były zawodnik NFL = 7:0 dla Rashada. Po walce nastąpił kolejny pojedynek - Quinton Jackson kontra niebieskie drzwi. Rampage zwyciężył w pierwszej rundzie, poprzez nokaut techniczny. =))

2mevfr5.gif
23c2684898.png

Walka Brocka Lesnara została przeniesiona z UFC 106 na UFC 108, a walka Ortiz vs Griffin z UFC108 na UFC106. Zamianę ME tych gal spowodowała choroba Brocka Lesnara, chodzą głosy że może chodzić o świńską grypę ale nic jeszcze nie wiadomo.

• 2 tygodnie później...

Fedor Emelianenko vs. Brett Rogers

http://www.youtube.com/watch?v=WgazEJRpdFw

Mistrz! Mistrz! Mistrz! - Fedor Emelianenko!

Fedor go zniszczył... Ostatnie trafienie mistrzowskie, Rusek praktycznie cała walka z rozjebanym nosem, ale dał rade, to trafienie można w kółko oglądać!

Druga runda... jak przyjebał gościowi.... pozamiatane!

One Shot One Kill !!!

13575647204aea1b7908415.png

Cóż można powiedzieć, Fieda ma pierdolnięcie i to zajebiste... Po cichu liczyłem że Rogers zdetronizuje Rosjanina ale się przeliczyłem, jednak bardziej jara mnie to że Mamed wygrał kolejną walkę, tym razem na Sengoku 11. W tej walce walczył z mistrzem wagi średniej owej organizacji Jorge Santiago, szkoda że walka nie była o pas bo Czeczen z polskim paszportem wygrał przez TKO w 1 rundzie. Mamed naprawdę jest kozak ;)

Cóż o MMA mogę jedynie tyle powiedzieć że to bardzo zajebista dyscyplina sportu.Moja przygoda rozpoczęła się gdy przypadkowo włączyłem na gale KSW XI na Polsacie.Tak mnie wciągnęło że obejrzałem do końca.Potem szperałem w necie oglądałem walki.Moim ulubionym fighterem jest Fedor Emelianenko i Brock Lesnar ;)

A co do niedawnej walki Fedora z Rogersem.To fakt Fedor miał bardzo trudno w tej walce.Rozwalony nos to nie jest fajne uczucie.Ale jednak wygrał po zajebistym pierdolnięciu :lol

• Styl:  Jasny

moja przygoda z MMA zaczęła się jakieś 5 lat temu oglądałem pojedyncze walki na YT :D a tak na poważnie to zacząłem oglądać od kąt kupiłem UFC 2009 xD moim ulubionym zawodnikiem jest Chuck Liddell oraz bardzo lubię Brocka Lesnara (za przeszłość związaną z WWE :D)

ogólnie jestem wielkim fanem walk MMA lecz bardziej lubię Wrestling :P

Dobra to może ja coś dodam od siebie. MMA zacząłem oglądać jakieś 4 lata temu, może 3. I od tamtej pory oglądam dzień w dzień to co leci na ESC. Oprócz tego bardzo chciałbym potrenować tą dyscyplinę, ale niestety brak czasu mi to uniemożliwia, więc zostaje tylko przygotowanie w parterze. Trenuje już jakieś trzy niedługo cztery miesiące no i nawet mi jakoś idzie. W wakacje i ferie pewnie pochodzę sobie na MMA ze względu na dużą ilość czasu. No to tak z fighterów MMA najbardziej lubię Liddella.

A jak macie problem z szukaniem walk na YouTube czy innych serwisach.To ja polecam wam stronkę http://www.mma-core.com/fights/Fights.aspx.Oprócz walk znajdziecie tam także zdjęcia z pojedynków,gify oraz wywiady ;)

Dodano:

Oprócz tego bardzo chciałbym potrenować tą dyscyplinę, ale niestety brak czasu mi to uniemożliwia, więc zostaje tylko przygotowanie w parterze. Trenuje już jakieś trzy niedługo cztery miesiące no i nawet mi jakoś idzie.

W jaki sposób trenujesz?

Trenuje w klubie sportów walki. Moimi trenerami są między innymi Michał "Cipao" Materla (wygrał turniej KSW6) Daniel "Kociao" Dowda (na KSW12 będzie miał walkę z Zickiciem, weteranem Cage Rage) i Karol Bedorf. Trenuje głównie dźwignie, i takedowny, ogólnie fajna sprawa, ale jest coraz większy wycisk z racji zbliżającej się gali.

Fajnie masz.A ja niestety nie mam w pobliżu żadnej szkółki mma.I niestety z kumplem "ćwiczymy".Ostatnio wzięliśmy się za Muay Thai ;)

• Reputacja:   1

Mistrz! Mistrz! Mistrz! - Fedor Emelianenko!

Gdyby był mistrzem to by walczył z najlepszymi w najlepszej federacji, a nie jakieś 2 ligowe bagno. To tak jak Kurt Angle w TNA. Co do samej walki to scenariusz ten sam, który ciągnie się już od dłuższego czasu czyli poczekam, po mordzie zbiorę i tak mi dopomóż cep - jest trafiony i zaraz okrzyki "mistrz, najwspanialszy, najlepszy itp itd.", a tego się przecież słuchać nie da, uszy więdną

Żałuję, że w niedalekiej przeszłości Arlovski go nie rozwalił - pomijając fakt, że po tym KO cały świat zaczął się z niego napierdalać(bo to już inna bajka), ale on pokazał, że bez problemu można Fedor'a pojechać (gdyby nie był już tak pewny siebie i nie zachciało mu się bawić kolanami, ale cóż.. bywa).

Osobiście mam nadzieje, że Alistair Overeem da mu radę mimo, że będzie musiał zejść z bombki i będzie sporo lżejszy (głupie testy eh =)) ) Jak dla mnie czas kończyć ten kabaret z najlepszym ciężkim na świecie. Fakt miał dobre walki, ale ile? można to zsumować na palcach obu rąk, a nawet na jednej - CroCop, Nog i cudowne odrodzenie po suplexie Monstera. Coś mi umknęło? wydaje mi się, że raczej nie.

Jeżeli Alistair nie da rady to i tak zapas przeciwników dla ruska w strikeforce skończony i co dalej? Zdecyduje się w końcu na męski krok i pójdzie do UFC? czy dalej będzie pierdolenie w stylu 1 z 234 moich agentów nie zgadza się warunki kontraktu bo będę musiał wychodzić do walki w czarnej, a nie czerwonej koszulce, albo bo nie będę mógł występować w turniejach sambo :t_down: głupota.

Także nadzieją Alistair!

Shawn Michaels - R.I.P 29.03.1998

WWF - R.I.P

Hehe wierzę w Aliego że pojedzie Fedora... W SF był tylko on i Rogers którzy mogli z nim wygrać, Brett przejebał ale myślę że Ali nie da się tak i wygra tą walkę, jeśli już do niej dojdzie. Aaa co powiecie o występie Mameda na Sengoku? Oglądaliście? Dla mnie meeega!

Co do choroby Brocka:

Problemy zaczęły się tuż po UFC 104, kiedy to mistrz UFC Brock Lesnar wycofał się z listopadowej UFC 106 jako przyczynę podając wycieńczającą go chorobę. Najpierw wydawało się, że jego starcie z Shane’em Carwinem zostanie przesunięte na drugiego stycznia, jednak kilka dni później okazało się, że Brock jest dużo poważniej chory, ma mononukleozę i nie wiadomo kiedy wyzdrowieje. Wczorajsze doniesienia na temat zdrowia największego gwiazdora UFC są jeszcze bardziej niepokojące. Stan odpoczywającego w Kanadzie Lesnara tak się pogorszył, że musiał trafić do szpitala. Według informacji Dave’a Melztera sytuacja jest na tyle poważna, że być może już nigdy nie zobaczymy go w Octagonie. Dana White nie chciał podać na co dokładnie Lesnar choruje, wiadomo tylko, że nie jest to ani rak, ani AIDS.

Jestem zaskoczony :shock: Bardzo zmartwiłem się tą informacją :( Myślę że Brock wyjdzie z tego.

A wy co o tym sądzicie?