Skocz do zawartości
  • Witaj na forum Attitude

Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Dostep do bota wrestlingowego AI
    Rozbudowane zabawy quizowe
    Typowanie wyników nadchodzących wydarzeń
    Pełny dostęp do ukrytych działów i treści
    Możliwość pisania i odpowiadania w tematach oraz chacie
    System prywatnych wiadomości
    Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    Członkostwo w najstarszej polskiej społeczności wrestlingowej (est. 2001)

Jeżeli masz trudności z zalogowaniem się na swoje konto, to prosimy o kontakt pod adresem mailowym: forum@wrestling.pl

Rekomendowane odpowiedzi

• Reputacja:   0
  • Status:  Offline
  • Styl:  Klasyczny

Poradnik dla początkujących bookerów,

Witam wszystkich początkujących, oraz tych którzy chcą zasmakować pisania walk. Piszę ten poradnik aby przybliżyć was do bookingu. Mam nadzieję że niektórzy z was wezmą udział w naszej Bookerskiej Lidze :). Zdradzę wam moje sposoby na walkę, oraz wszystko co z tym związane. Co kolejkę będę pisał instruktaże do danych walk. Zobaczycie że nie jest to takie trudne jak się wydaję :) Zaczynamy.

Małe FAQ

Nie znam pojęć wrestlerskich

- Prawda jest taka, że nikt nie pamięta wszystkich. Ja do tej pory szukam po Internecie i czasami podpytuję kolegów. W naszej lidze nikt nie wymaga ciągłych pojęć „profesjonalnych”. Można zawsze napisać „uderzenie łokciem w głowę” czy „kolanko w brzuch”. To nie obniży waszej oceny a z czasem sami się ich nauczycie.

Jakie są finishery? Jakie akcje?

– I tutaj zdradzę wam mój sekret którego jeszcze nikomu nie przekazałem 8). Otóż można oczywiście korzystać z wikipedii, by poznać te akcje. Natomiast ja mam lepszy sposób. Wpisujemy na youtube, np.: – Top ten moves of Jeff Hardy.

Oto co nam się pokazuje -

http://www.youtube.com/watch?v=PqEJkC7Qpc0

Teraz walka to już tylko formalność. Znamy najlepsze akcje wrestlera, nic więcej nam nie potrzeba.

Poradnik do walki Jeff Hardy vs Chris Jericho – No DQ.

Zapowiedź – Zapowiedzi mogą być różne, natomiast my cenimy jeśli są estetyczne i zawierają dane o zawodniku. Skąd wziąć dane? Nic prostszego. WWW.en.wikipedia.org,

Wpisujemy nazwisko wrestlera i wszystko mamy – wagę, wzrost, pochodzenia, pseudonim.

Oczywiście przydałaby się też fotka. WWW.google.pl -> grafika. Wszystko idzie szybko i sprawnie  Przykład zapowiedzi –

Grisham: Pierwszym zawodnikiem jest ważący 112 kg, z Południowej Karoliny… Shelton Benjamin !

343px-Shelton_Benjamin.jpg

Gdy mamy walkę dwu osobową, przy drugim zawodniku najlepiej napisać – „Jego rywalem jest…” itd. Uważam że dacie radę :]

Początek walki – Jak zacząć?

Oczywiście zaczynamy z komentatorem, np.:

Tazz – xxx

Jim Ross – xxx

Początek starcia może być dowolny, klincz, punche, co tylko chcecie. Ja radziłbym zaczynać od klinczu, potem nieprzepisowy atak jednego z zawodników i jazda 8)

Pamiętajcie, że najlepiej jest pisać dłuższe kwestie jednym komentatorem, żeby nie zmieniać ich co 2, 3 zdania.

Rozwinięcie – Co dalej pisać?

Piszcie według swojej wyobraźni. Wyobrażajcie sobie tą walkę. Pierwszy pojedynek jest specjalnie na zasadach No DQ, abyście mogli używać dowolnych przedmiotów. Staramy się pobudzić waszą wyobraźnie :D Używajcie movesów z Youtube.

Np. Tazz – Jericho podnosi Hardy’ego! Irish Whip na liny i Clothesline! Jericho podbiega do lin i Lionsault! Pin 1… 2… Kick-Out!

Swoje prace będą zamieszczać także inni bookerzy, możecie lekko podpatrywać jak oni to robią ;)

Zakończenie – Jak to skończyć?

Końcówka jest jedną z prostszych rzeczy. Walki staramy się kończyć po bardziej znanych finisherach zawodników. Przykład –

Ross – Obaj zawodnicy leżą na ringu! Jeff Hardy próbuje wstać!! OMG! On wchodzi na narożnik! Jeff pokazuje coś w stronę kibiców! Swanton Bomb! Pin 1… 2… 3… Koniec walki!

Grisham – Here is your winner… Jeff Hardy!

Pamiętajcie o podsumowaniu walki przez spikera. Wygląda to ładniej i estetyczniej, niż słowa komentatora.

Komentarz po walce.

Tutaj w imieniu komentatorów oceniamy walkę. Spróbujcie w ten sposób nawiązać dialog –

Tazz – Ależ piękna walka… Mam nadzieję że Ci panowie zawalczą jeszcze kiedyś ze sobą.

Ross – Masz absolutną rację Tazz. Jedyne co mnie drażni to wygrana Jeff’a. Chris dużo bardziej na nią zasłużył.

A teraz parę porad co do pisania walk :

- ortografia. – według niej także będą przyznawane punkty. Starajcie się nie robić błędów,

czym mniej błędów tym więcej punktów. (Nie wliczamy w to błędów w nazwach wrestlingowych)

- interpunkcja – tutaj podam dwa przykłady –

1. -„John Cena podchodzi do Triple H i StFu ale HHH się wyrywa i pedigree. Nagle wchodzi Randy Orton”

2. - „John Cena podchodzi do Triple H! StFu! Nie! HHH kontruje i pedigree! OMG! Co za akcja! Jim zobacz! Orton idzie w stronę ringu!”

A więc sami widzicie że interpunkcja jest bardzo ważna i dodaje emocji. Starajcie się używać „!” i różnych zwrotów powodujących emocje.

- przejrzystość pracy – tu chyba nic nie muszę mówić. Po prostu nie zmieniajcie co chwilkę komentatora i róbcie wers przerwy co wypowiedź. Wtedy praca będzie czytelna.

A i jeszcze jedno. Walki możecie kończyć jak tylko chcecie, to kwestia waszej wyobraźni :)

Mam nadzieję że mój poradnik się przyda, życzę powodzenia wszystkim nowicjuszom.

Exer.

2nqz7s6.jpg

• 5 miesięcy temu...
  • Odpowiedzi 1
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• Exer

1

• maciek199603

1

Top użytkownicy w tym temacie

• Reputacja:   0
  • Status:  Offline
  • Styl:  Klasyczny

dzieki to na pewno mi pomoze i wielu innym poczatkujacym

Dodano:

viewtopic.php?f=213&t=24476

prosze cie zobacz moglbysto jakos ocenic wytknac mi wady i zalety chce wiedziec co musze poprawic prosze to dla mnie wazne

LiVe FoR tHe MoMeNt iodn2w.jpg