Skocz do zawartości
  • Witaj na forum Attitude

Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Dostep do bota wrestlingowego AI
    Rozbudowane zabawy quizowe
    Typowanie wyników nadchodzących wydarzeń
    Pełny dostęp do ukrytych działów i treści
    Możliwość pisania i odpowiadania w tematach oraz chacie
    System prywatnych wiadomości
    Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    Członkostwo w najstarszej polskiej społeczności wrestlingowej (est. 2001)

Jeżeli masz trudności z zalogowaniem się na swoje konto, to prosimy o kontakt pod adresem mailowym: forum@wrestling.pl

Intercontinental vs. United States Championship

Rekomendowane odpowiedzi

• Reputacja:   0
  • Status:  Offline
  • Styl:  Klasyczny

usvsic.jpg

Intercontinental vs. United States Championship

Tak samo słaba ranga, ale czy takie samo zainteresowanie?

Witam wszystkich użytkowników BGZ. Postanowiłem napisać rozważania dotyczące pasów drugo-, a może nawet i trzecioplanowych w WWE. Tak więc z góry zapraszam do dyskusji i komentowania moich wypocin. :)

Jak wskazuje temat, wątkiem przewodnim będzie porównanie pasów Intercontinental i US championship. Pewnie każdy z was sobie powie "Jeden Ch**, oba są szmacone i nie warte uwagi". Ja natomiast twierdzę inaczej i postaram się wam przybliżyć moje stanowisko w tej sprawie. Najpierw krótka historia "Wrestlemania to Wrestlemania":)

Intercontinental Championship

Wrestlemania XXIV. Jak wiadomo mistrzem IC jest niejaki Chris Jericho. Zdobył swój pas 10 marca, dokładnie 20 dni przed Wrestlemanią. Wydawać by się mogło, że Jericho może rozpocząć feud z Jeffem aż do WM'ki, ale przecież Jeff dostał zawiasa za prochy. Hmm... Pas IC zatem odchodzi w odstawkę, przecież Y2J występuje w Money in the Banku. Potem mamy heel turn IC championa i feud z Shawn'em. HBK wokół pasa IC? Nic z tych rzeczy, Michels nawet nie wspomniał o pasie, żadnej walki o IC. Feud z Shawnem ciągnął się i ciągnął od Backlashu 08. Wreście nadszedł czas na Night of Champions. Jak wiadomo na tej gali każdy pas jest broniony. Jednak zapowiedzianych było 7 walk, a pasów było 8 (jeszcze wtedy nie było Divas Championship). Nie zapowiedziana była tylko walka o IC. Wszelkie spoilery na różnych serwisach mówiły, że rywalem będzie Shawn Michels, a w niektórych przypadkach, że skróci się przerwa Hardy'ego i to on zawalczy. No i zaskoczenie nadeszło na samej gali: Przemowę Chrisa przerwał theme Kofi'ego. Zaszło pytanie, czy wrestler, który niedawno zaczął walczyć na ECW może zdobyć pas Intercontinental. Po interwencji HBK podczas walki Jericho traci swój pas. Nowy mistrz - Kofi Kingston prawdopodobnie miał być świeżością dla tego pasu. Niestety. Title run Kofi'ego był tak nudny, że niektórzy (w tym ja) zapomnieli praktycznie, któż to jest Intercontinental championem. Kofi pojawiał się na Raw nie wiele, pas był niewidoczny, żadnego feudu itp. Potem Kofi pomagał Mickie James( Ówczesnej Woman championce), podczas gdy Santino Marella gonił za Beth Phoenix ( 1# Contender do Woman championship). Można z tego wywnioskować, że IC championship w walce "Winner take all" na Summerslam było tylko dodatkiem do womens championship. Może się wydać straszne, choć wcale tak się później nie okazało. Na Summerslam zwycięstwo odniosła Beth Phoenix z swym "ukochanym" Santinem Marellą- nowym IC championem. Tu należy powiedzieć, że Santino Marella rolę Intercontinental championa wykonywał świetnie. Słynny już Honky-Tonky-meter zrobił furorę. Co gale można było usłyszeć coś od Marelli, który zamierzał być najdłużej panującym IC championem. Zawsze zabawny Santino niestety został pokonany na tapingu Raw po kilkunastu tygodniach trzymania psa(Honky tonky man miał na swym koncie tygodni 64). Taping został nagrany w Londynie, a jego rywalem w IC championship był Wiliam Regal (zwyciężył w Battle Royalu o #1 Contendera.) Regal to człowiek z Wlk. Brytanii, więc ku uciesze własnej publiczności William Regal zdobył pas IC. Zastanawia fakt, czy Regal pas otrzymał z powodu umiejętności(jakże wątpliwych), czy też po to, by angole zaczęli więcej oglądać WWE. Mniejsza o to. W grudniu, zaraz po zdobyciu pasa przez Regala ruszył ośmioosobowy tournament o #1 Contendera do IC championship z finałem na Armageddonie. Prawo udziału w finale zdobyli Rey Misterio oraz CM Punk(Ówczesny Tag team champion). Po całkiem przyzwoitej walce #1 Contenderem został CM Punk (który starcił TT championship na House show. Dziwne co? Wszystko końcu zaczyna się układać w spójną całość :P). Po serii 3 meczów w no DQ match'u (Styczeń 2009)Regal stracił swój pas. Zatem mamy nowego mistra: CM Punk. Panuje do teraz, ale zaczyna się powtarzać historia sprzed roku, mianowicie znów Intercontinental Champion zakwalifikował się do MitB match'u. Czyżby znów Intercontinental championship miał odejść w cień? (tak jak od lutego 08 do Summerslam 08)

United States Championship

Sytuacja z United States w ciągu ostatniego roku była wiele prostsza niż sytuacja Pasu Interkontynentalnego. Na Wrestlemanii pas trzymał MVP. Pas ten trzymał już bardzo długo (od Judgement 2007), ale jego title run aż tak nie zamulał. Były walki Reyem, Flairem, Hardym itp. o pas US. Na Wrestlemanii w związku z United States championship nie powinno się nic wydarzyć. Jednak Podczas MiTB, w którym występował Montel interweniował Matt Hardy. Można by rzec- początek nowego feudu. Już na następnym Pay per viev (Backlash) Matt Hardy zdobył pas United States. Potem nic ciekawego się nie działo aż do feudu z Sheltonem. Hmm.. Feud... spór tych wrestlerów był cholernie bezpłciowy... Aż w lipcu, na Great American Bash Shelton Benjamin został United States Championem. Wszyscy powiedzieli nareszcie jakoś docenili tego zapaśnika. Jednak mimo wszystko... nic z tych rzeczy. Kto z nas zapamięta ten title run. Co do feudów Sheltona w 2008 roku to... chyba tylko chwilowe niezgody Ronem Killingsem. Jeśli chodzi o walki w obronie US Championship to... to... no dobra, była jedna walka: Dark Match na Cyber Sunday z R-Truthem. Po prostu szał... Shelton walkę wygrał i spokojnie dotrwał do końca 2008 roku z swym pasem. Warto też wspomnieć, że Helms pod koniec grudnia powiedział, ze czas na nowego United States Championa. Od tego czas Hurricane nie walczy... Na początku stycznia Benjamin stoczył 2 czy tam 3 walki z The Undertakerem. Dopiero na przełomie stycznia z lutym pojawiło się światełko w tunelu... MVP przerwał swój losing streak i od razu zaczął feud z Sheltonem Benjaminem. Wokół pasa kręci się teraz również Chavo Guerrero. Hmm... Po ponad 6 miesięcznym Title runie Benjamin rozpoczyna pierwszy poważny feud wokół swego pasa. Nie za późno? Ważne, pas prawdopodobnie powróci do MVP...

Co z tego wynika?

Wystarczy sobie porównać długość tekstu o historii IC i US championship w przeciągu zeszłego roku. Ja osobiście znalazłem 3 podstawowe wnioski:

a) Bez zastanowienia feudy wokół IC są dużo bardzo kolorowe, ciekawe i zaskakujące. Przecież Zdobycie pasa przez Kofi'ego to niezłe zaskoczenie, Zdobycie pasa przez Santino było w ciekawym komediowym stylu, Regal zdobył pas po zwyciężeniu Battle Royalu na Raw. CM Punk zdobył pas po zwyciężeniu #1 Contender Tournamencie i po 3 walkach na Raw'ie. Co do United States to do Lipca jeszcze było znośnie, a potem... NUDA! Pas tak jakby zniknął

b) W związku z podpunktem a) można wywnioskować, że więcej zainteresowania WWE daje pasowi Interkontynentalnemu. Pas US tak jakby przestał istnieć, bo WWE nie wykazywało żadnej inicjatywy przez ponad 6 miesięcy(!), by zrobić coś w kierunku zainteresowania pasem US. Straszne... Na szczęście Vince i Creative team się obudzili i zaczęli powrót MVP do gry o pas.

c) Prosty i najważniejszy wniosek:

Intercontinental Championship > United States Championship !

Zapraszam do dyskusji i porównywania tych dwóch pasów nie tylko pod względem ostatniego roku, a także pod względem najświeższych wydarzeń i może pod względem ostatnich kilku lat

Zapraszam do dyskusji

PS: Dziękuję za wykonanie loga do tego topika >CC<, który sam z siebie nie zechciał się podpisać na tej sygnie :thumb:

• Odpowiedzi 9
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• Łajt

2

• The_Icon

1

• John_Cena_FU

1

• DaveKRK

1

Top użytkownicy w tym temacie

Według mnie też IC jest ważniejszym pasem. Po pierwsze tak jak pisałeś wokół pasa US Champa nic się nie działo a jeśli nic się nie dzieje wokół pasa to źle o nim świadczy. Wokół tytułu Interkontynentalnego zawsze coś się działo a to pas miał Y2J , który coś w WWE znaczy a to Kofi z zaskoku zdobył pas , potem Santino wyskoczył z próbą pobicia rekordu Honkyego. Potem wygrana Regala i turniej o no # 1 , który wygrywa CM Punk i potem on zdobywa pas. Więc coś tam się dzieje. Mimo tego sądzę , że oba pasy są szmacone ponieważ nie rozumiesz czemu w matchu MiTB biorą udział osoby posiadające pas , przecież zwycięzca matchu ma walizkę , która daje szansę walki o pas... po co komu taka walizka jeśli ma pas? Czyli co ? Ten pas nic nie znaczy jeśli osoba posiadająca go chce walczyć o szansę walki o kolejny ( lepszy ? ) pas . Nie rozumiem tego , te pasy jednak powinny coś znaczyć .

Łap browca, bo spodobał mi się temat!

Ja również zgadzam się z tym, że IC Title jest ważniejszy niż US. Mam nadzieję, że Shelton straci już pas.. Jest dobrym wrestlerem, ale ten pas jest teraz szmacony.. A właściwie do teraz. MVP champem ? Czemu nie ?! Chociaż wolałbym jakiegoś urozmaicenia - np. R-Truth, Hurricane Helms i Chavo. Mogliby się wymieniac pasami chociażby co 2 tygodnie, aż w końcu pas zdobyłby Montel. Wtedy byłoby świetnie, bo urozmaicenia i szybka zmiana pasów stworzyłaby otoczkę wokół US Title.

A IC Title ? CM Punk niech potrzyma pas, bo jego walki są ciekawe i bardzo go lubię. Chciałbym żeby do walki o ten pas w najbliższym czasie wmieszał się Kane, JTG lub Shad (przy pomocy któregoś z partnerów z CT) oraz Christian

Gdy już powróci do RAW po drafcie.

Ooooo, chciałbym Christiana jako IC Champa.

Pozdro.

2n9vzaf.jpg

Zapraszam do Ligi Bookerów!

http://bgz-wrestling.pl/viewforum.php?f=268

• Reputacja:   1
  • Styl:  Jasny

Mała lekcja historii...pierwsze pytanie który pas jest dłużej w federacji? Oczywiście Intercontinental , jak pamiętamy U.S. jest przeniesiony z WCW , wcześniej w WWF był WWF , IC , European , Hardcore , Woman's ale nie U.S. Championship a wiemy jak Vince traktuje tytuły które nie są z jego federacji. Odpowiedź prosta gorzej je traktuje i tak jest z tym pasem , mówi się że tak długo jest w Smackdown że to nie tak , Vince jednak na pewno nadal ma pewien niesmak co do tego pasa. Można zobaczyć kto go posiadał i w sumie osoba która na prawdę na niego zasługiwała (a raczej była za dobra na niego) był ostatnio Chris Benoit. Okej M.V.P. też był dobrym championem , ale walka o ten pas nie była zbyt częstym widokiem , lepiej było oglądać walke w szachy czy konkurs jedzenia pizzy z Mattem.

Co do IC to jakiś czas temu powiedzielibyśmy że WWE też o niego nie dba. Po tym jak Jericho przejął ten pas , coś zaczęło się wokół niego ciekawego dziać i przypomniał nam o sobie. Tak więc moim zdaniem ważniejszy jest IC...

Ja tam osobiście wolę pas Intercontinental Championship - posiada go CM Punk który ma bardzo duże serce do walki i mu jak najbardziej należy się pas Williamowi Regalowi nie należy się bo on we walce nic ciekawego nie pokazuje tylko się popisuje swoim korzuszkiem. Chciałbym żeby Jasiek został nowym IC Champem teraz bidny bez żadnego pasa. A co do pasa United States Championship to CM Punk powinien posiadać ten pas a Shelton nie powinien mieć żadnego :D I tak już jest za dużo pasów na SD więc United powinien przejść na RAW do CM Punka :D

trishzf4.gif

nikeusermt8.png

pepsiaddictcs2.png

psvfanqs3.png

A ja bardziej lubię pas US. Chociażby ze względu na obecnego mistrza Sheltona Benjamina, który moim zdaniem jest lepszy od Cm Punk'a którego WWE zmarnowało bo jeszcze w ROH prezentował się o niebo lepiej niż w chwili obecnej. Jeszcze niedawno tymi pasami się zbytnio nie interesowało, może tylko pas IC zmienił kilkakrotnie właściciela, ale to nie wyszło na dobre, bo Regal mi nie pasował na mistrza, z pasem US było odwrotnie od gali GAB ani razu nie zmienił właściciela, po tym jak Benjamin zdobył ten pas zainteresowanie owym pasem zmalało. R-Truth go próbował zdobyć, ale to mu nie wyszło, potem mieliśmy dość krótki feud pomiędzy Benjaminem a Helmsem, który stoczył bodajże tylko 1 walkę pas US, którą na dodatek przegrał, ostatnio tym pasem zaczął się interesować MVP, ale można się spodziewać, że Shelton go nie straci przed wrestlemanią. Prawdopodobnie MVP wygra MITB i wykorzysta walizkę, poprzez którą wygra pas i może wtedy zacznie się coś ciekawszego dziać.

9367406674981fac0a7ca1.gif

Według mnie lepszym i ważniejszym pasem w tej federacji jest pas Intercontinental. A dlaczego? A dlatego, że koło tego pasa więcej się dzieje, walczą lepsi wrestlerzy. :) Nie żebym miał coś do Shelton'a Benjamin'a, bo jest dobrym wrestler'em i na pewno zasługuje na pas U.S., ale ile można ten pas trzymać? Ja już nawet nie pamiętam kiedy on ten pas zdobył. Ba kiedy on bronił tego pasa w jakiejś ciekawej walce? :shock: No nie wiem. Ale przejdźmy dalej do Intercontinental. Niedawno temu mistrzem jeszcze był Santino Marella, który fajnie potrafi rozbawić publikę. Jeszcze postanowił zrobić sobie licznik czasu, którym co tydzień odmierzał ile mu brakuje do rekordu posiadania właśnie tego pasa. Potem zorganizowany został jak pamiętam dobry turniej, który miał wyłonić pretendenta do tytułu IC. Został nim niespodziewanie William Regal, który później pokonał Santino Marella'ę. Tak Regal trzymał sobie ten pas, aż nagle CM Punk po kilku walkach zwycięża pas IC i trzyma go jeszcze do dziś. Podałem właśnie mocne argumenty dla których każdy wybrałby pas IC, bo powiedzmy sobie szczerze, ale pas U.S. strasznie nudzi. Ogólnie chciałbym żeby koło obu pasów było bardzo ciekawie i liczę na poprawę ze strony pasa U.S. :)

Pozdrawiam.

Według mnie IC jest ważniejszy gdyż istnieje zdecydowanie dłużej niż IC i jego właścicielem jest CM Punk. A poza to pas IC zdecydowanie lepiej wygląda. A U.S jest jakiś nudny, tak samo jak walki o niego. Walki o U.S zawsze mnie nudzą. A o IC są bardzo ciekawe np: CM Punk vs Wiliam Reagel lub Santino Marela(wybrany z publiczności) vs Umaga. A co do U.S mam nadzieje że M.V.P go zdobędzie.

Jak dla mnie pas IC był ważniejszy do czasu gdy go dzierżył CM Punk. Teraz gdy Intercontinental Championem został JBL pas straci na wartości. Choć US Champaionem Benjamin jest według mnie już trochę przydługo to i tak przynajmniej utrzymuje poziom pasa. Zobaczymy jak będzie po WM-ce. Mam nadzieje, że JBL szybko pożegna się z tytułem a jego miejsce zajmie np. Rey Mysterio.

14c76a45c3.png

gdy Intercontinental Championem został JBL pas straci na wartości.(...)[benjamin] przynajmniej utrzymuje poziom pasa

Można by rzec... Co ty piszesz? JBL, niedawny Main Eventer, pojawia się na licznych galach PPV, ostatnio feudował z HBK, walczył o pas WHC na Royal Rumble i on ma zaniżać poziom pasa? Dzięki niemu Intercontinental championship może znów się odrodzić, wrócić chociaż do upper midcardu... A co do Sheltona... Jak on ma utrzymywać poziom pasa, jeśli walczył o niego 2 razy. w fatal four way'u w lipcu/sierpniu i w Dark Match'u przeciwko Truthowi... Sam wrestler to nic, jeśli jego title run ssie na maksa...

Regal mi nie pasował na mistrza

Jak wiadomo Regal to Angol, a walka o pas(tej, w której go wygrał) odbyła się w Londynie... Czego to Vinnie nie zrobi dla kasy. Gdyby nie tour Raw po Wlk. Brytanii to Regal nie byłby mistrzem, a obserwowalibyśmy feud Marella vs. CM Punk.

United States Championship to CM Punk powinien posiadać ten pas a Shelton nie powinien mieć żadnego

Pominę już fakt, że twój post jest tak pomieszany, chaotyczny i przede wszystkim nie poparty argumentami... Powiedz mi jak CM Punk, wrestler brandu Raw może być US Champem...? Poza tym, Shelton to jeden z ciekawszych wrestlerów młodego pokolenia i jak najbardziej pas US mu się należy, jednak jego run jest kompletnie bezpłciowy... W suie to nie jego wina :P

Chciałbym żeby do walki o ten pas w najbliższym czasie wmieszał się Kane

pfffffff... jak dla mnie Kane powinien kręcić się wokół pasa lub w jakichś chorych emocjonalnie feudach. No chyba że w tym feudzie byłby Intercontinental championship więc może przy okazji...

Na razie to na tyle co do odpowiedzi na posty :P