Skocz do zawartości
  • Witaj na forum Attitude

Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Dostep do bota wrestlingowego AI
    Rozbudowane zabawy quizowe
    Typowanie wyników nadchodzących wydarzeń
    Pełny dostęp do ukrytych działów i treści
    Możliwość pisania i odpowiadania w tematach oraz chacie
    System prywatnych wiadomości
    Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    Członkostwo w najstarszej polskiej społeczności wrestlingowej (est. 2001)

Jeżeli masz trudności z zalogowaniem się na swoje konto, to prosimy o kontakt pod adresem mailowym: forum@wrestling.pl

Lucha Libre

Rekomendowane odpowiedzi

• Reputacja:   0
  • Status:  Offline
  • Styl:  Klasyczny

Lucha Libre

Lucha Libre, w języku Hiszpańskim oznacza to po prostu bezpłatny wrestling. Termin ten jest synonimem profesjonalnego wrestlingu, który uprawiany jest prawie na całym świecie. Lucha Libre, najbardziej popularne jest w Meksyku, gdzie swoją bazę mają między innymi : CMLL, DTU czy AAA ( czyli najbardziej znane federacje wrestlingowe w Ameryce południowej ). Meksykański wrestling charakteryzuje się poprzez bardzo wysoki poziom stylu High - Flyer, oraz wrestlerami, w Meksyku powszechnie zwanymi Luchadorami, prawie wszyscy z nich posiadają maski, posiadają je tylko na ringu, by wyglądać straszniej i bardziej tajemniczo. Po zejściu ze sceny po prostu zdejmują je, i nie przejmują się tym, iż każdy zwykły fan może ich zobaczyć. Oczywiście występowały wyjątki, jak El Santo który stracił maskę dopiero na starość w programie telewizyjnym...

Zasady są praktycznie takie same jak w Amerykańskim wrestlingu. Match można wygrać poprzez pinfall, czy dyskwalifikacje przeciwnika.

Jak już wspomniałem w Lucha Libre luchadorzy są tradycyjnie o wiele bardziej zwrotni i potrafią wykonać o wiele więcej "lotniczych" manewrów niż typowy wrestler z Ameryki.

Lucha Libre posiada wiele klas wagi. Najbardziej znanymi luchadorami, a także najbardziej lubianymi przez kibiców są luchadorzy z wagi crusiweight, w Meksyku zwani peso semicompleto ( czyli po polsku waga prawie pełna ). Otóż właśnie tacy wrestlerzy posiadają największe umiejętności jeżeli chodzi o H- F, co oczywiście interesuje fanów tego właśnie sportu. Luchadorami tego typu są właśnie Rey Mysterio, Mistico, Super Crazy, Juventud Guerrera, Mascara Purpura, Voladro Jr. etc. W Lucha Libre występuje też klasa wagi ciężkiej, otóż ci luchadorzy nie prezentują już tak wielkich umiejętności H - F, zazwyczaj są brawler'ami. Wystarczy obejrzeć parę walk Ephesto, Averno czy Mephisto, którzy aktualnie tworzą zresztą moją ulubioną stajnie, która nosi nazwę Terrors.

Ciekawostką jest to, iż Lucha Libre, posiada największą liczbę profesjonalnych zapaśników na świecie ! C o jest wielkim sukcesem dla Meksykańskich zapasów.

W Lucha Libre, bardzo popularne są Tag Team Match'e. Które nieco różnią się od tych z Ameryki. Otóż w Lucha Libre występują trzy zespoły, w każdej ekipie, wyznaczany jest kapitan zespołu . Ta stypulacja powszechnie nazywana jest trio match. Można wygrać poprzez spinowanie kapitana, lub spinowanie całej trójki na raz. Występują dwie podobne stypulacje, czyli zwykły Tag Team Match zwany Parejas i Czterech na czterech zwany atomicos.

Wspomniałem już wcześniej iż charakteryzującą cechą zwykłego luchadora jest maska. Maska jest ikoną Meksykańskiej kultury, każdy prawdziwy fan Lucha Libre powinien posiadać maskę swojego ulubionego luchadora, bądź zwykłą maskę. Ja posiadam maskę Averno, którą kupiła mi ciocia gdy wybrała się do Meksyku.

Maski mają na celu wywołać zdjęcie zwierząt, bogów czy bohaterów. Przy czym oddają od razy tak zwane gimmicki luchadora. Załóżmy, jakiś luchador występuje w masce jakiegoś bohatera, jest pewne iż będzie face'em etc.

Maska to cały honor luchadora. Popularne są matche Mask vs. Mask, czyli kto przegra traci maskę, a także swój honor. Często stracenie maski wywołuje koniec kariery luchadora. Chyba wszyscy luchadorzy zaczynają swoją przygodę z Lucha Libre w masce. Czasami tracą i walczą dalej, a czasami po prostu ze stratą maski kończą karierę.

Oczywiście nie wszyscy luchadorzy posiadają maski, niektórzy odnosili nawet większe sukcesy, typu : ( jeżeli mnie pamięć nie myli ) Tarzan Lopez czy Perro Aguayo. W teraźniejszości bez maski występuje Mictlan.

Luchadorzy są podzieleni na dwie grupy : Rudos czyli heel'owie którzy łamią zasady by wygrać walkę. Zazwyczaj nie wykonują High - fyl'owych akcji. No i tecnicos czyli ci dobrzy, oni właśnie są znakomitymi H - F, na dodatek są sprawiedliwi, i nigdy, ale to przenigdy nie używają sztuczek by wygrać walkę.

Czasami Tag Team'y właśnie składają się z rudos i tecnicos, takie TT zwane są Parejas incraibles. Zazwyczaj taki Tag Team, ma za zamiar podkreślić konflikt pomiędzy nimi dwoma, pragnienie zwycięstwa, oraz pogardę dla partnera.

Dwie najbardziej popularne federacje to CMLL i AAA. CMLL = WWE, AAA = TNA ( tylko że jeszcze się nie rozpada ). Ostatnio, Lucha Libre staje się coraz bardziej popularne ze względu na pojawienie się Mistico, który swoimi bardzo efektownymi akcjami przyciąga tłumy widowiska.

W WWE występowało parę luchadorów m.in : Rey Mysterio, Super Crazy, Eddie Guerrero, Juventud Guerrera czy Psicosis.

WWE a CMLL to ziemia a niebo, to są dwa różne światy. WWE prezentuje o wiele inny wrestling, niż ten popularny w Meksyku. Oglądam CMLL od jakiś 4 miesięcy i powiem szczerze iż coraz bardziej zaczyna mi się podobać, Consejo Mundial De La Lucha Libre, przerasta WWE swoimi kapitalnymi walkami. Praktycznie w każdej walce używane są piękne movesy. Tam nie ma żadnej słabej walki, może po za tymi, kiedy walczy rudos vs. rudos, którzy nie używają H - F. Myślę iż w przyszłości to właśnie Lucha Libre obejmie władze nad światem, przebije WWE popularnością i pięknem walk !

Chciałbym teraz przeczytać wasze opinie na temat Lucha Libre, jestem pewien że niektórzy z was oglądali/oglądają Lucha Libre.

Osobiście gorąco polecam zobaczyć choć jedną gale CMLL/AAA/DTU, zobaczycie wtedy, co tak na prawdę znaczy Lucha Libre :t_up: .

Ps. Conman, czekam na twoją wypowiedź, a także na twoje poprawki, ponieważ jestem pewien, iż nie napisałem wszystkie tak jak należy, na pewno gdzieś się pomyliłem.

cmll.JPG

estelar12wn1.jpg

estelar14bm3.jpg

website-profiled-pp.jpg

Hay gente que confunde la Lucha Libre con la Ucha Libre.

Steve Winters

• Odpowiedzi 3
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• gm

1

• Qui-Gon

1

• Aquiva.

1

• Conman

1

Top użytkownicy w tym temacie

Ps. Conman, czekam na twoją wypowiedź, a także na twoje poprawki, ponieważ jestem pewien, iż nie napisałem wszystkie tak jak należy, na pewno gdzieś się pomyliłem.

Szczerze mówiąc nie wiem co ja mam do tego. Co prawda LL mnie fascynuje, ale mimo to nie oglądam gal tygodniowych, a nawet tych większych. Żadnym tam guru w tych sprawach nie jestem, ponieważ dostępu do gal nie mam, jedynie co to od czasu do czasu coś tam przeczytam :) Ogólnie to bardzo dobra robota TNS :) Przyjemnie się cały tekst czytało i ja sam nawet mógłbym się pofatygować o przeniesienie go do artykułów, ale tego nie zrobię, z racji kilku niedociągnięć, ale chyba gdyby nie to końcowe pytanie o zdanie userów, to nadawał by się tekst do felietonu. Po za tym z tego co ja wiem, to EL Santo nie był jedynym który nie zdejmował maski. On tak właściwie tą ideę zapoczątkował. Dokument który ja oglądałem i rzeczy o których czytałem świadczą za tym, że dorobek kulturalny Meksyku, po prostu nie pozwala im traktować LL jako zwykłego zawodu. Nie zostaje się Luchadorem, od przymusu, tylko od chęci. Większość zapaśników nie jest tylko Luchadorem w ringu, tylko przez całe życie. Po za tym, jeśli chodzi o tekst, to tylko same pochwały :applause: mnóstwo ciekawych i jeszcze mi nie znanych informacji. Raz już oglądałem ten trio match, ale mimo to nie domyśliłem się na czym polegają zasady. Myślałem, że to zwykły tag match. Po za tym, nie jest to tak, że rudos są havy, a tecnicos zawsze tacy dobrzy i skoczni. Wszystko zależy od gimmicku. Podał bym tu przykład Jacka Evansa, który jest jednym z najlepszych H-F świata, a publika za nim w AAA nie przepada :8 Dalej, to fajne porównanie WWE do CMLL i AAA do TNA, bo jest całkiem podobnie, jeśli chodzi o ilość fanów, a nie o wiek, bo i na AAA znajdzie sie mnóstwo dzieciarni. Jeśli chodzi o te 2 czołowe marki to mi do gustu bardziej podchodzi AAA. Nie wiem czemu, ale w CMLL skupiają się zbytnio na dramaturgii midz. sporami rudos - tecnicos, a poziom walki raczej mnie nie przekonuje. Co prawda są takie perełki jak ten Mistico, ale chyba to za mało. Z tego co mi wiadomo, AAA skupia się na razie w okół feudu, Konnan vs. D Generation Mex. AAA w sumie też raczej stara się dbać o aspekty "śmiechowe" i dba o młodszych widzów, ale posiada również sporo hardcorowych walk, no i Messiasa :), który to od jakiegoś czasu ciągnie tą część, bo kto by zniósł w kółko Vampiro. Jak już pisałem mi na chwilę obecną bardziej odpowiada AAA, ze względu na ciekawe walki no i nie najgorsze feudy.

. Myślę iż w przyszłości to właśnie Lucha Libre obejmie władze nad światem, przebije WWE popularnością i pięknem walk !

Raczej na pewno tak sie nie stanie, ze względu na to iż istnieją pewne bariery ograniczające na chwilę LL na ekspansję po za tereny Meksyku:

- Po pierwsze to chyba na razie najważniejsza sprawa, która może wydać się błaha, a mianowicie bariera językowa, która nawet dla takiego gejzeru spokoju jak ja stanowi dużą dość przeszkodę.

- Druga sprawa, to jest to pokolenie aktualne, które to tak bardzo ogranicza rozwój TNA i którego tak łatwo przekonać się nie da do innych ideałów niż John Cena czy Rey Mysterio.

- Jest co prawda malownicze i pociągające, mimo to nie wydaje mi się aby miało taką siłę przebicia jak WWE.

- Majatek! WWE to potęga i prędzej CMLL było by wykupione przez McMahona, niż WWE by upadło.

Jeszcze raz gratuluję tekstu, który jest świetny :) Jak znajdę jeszcze czas to może coś dopisze.

Kured :P Przeczytałem ten artykuł i tak sobie właśnie w YouTubie wpisałem Lucha Libre i pozytywne zaskoczenie :D Naprawde z tych mix filmików, które obejrzałem to naprawde akcje wykonywane w CMLL są świetne :P Napewno w miare możliwości będe poszukiwał gal, albo chociaż samych walk z Meksykańskiego Wrestlingu ;) Wydaje mi sie, że CMLL ma szanse na to żeby zaistnieć jeszcze bardziej w świecie wrestlingowym walki jakie się tam odbywają napewno są bardziej ekscytujące od niektórych z WWE jak np. Mark Henry vs jobber :/ Niewiem czy uda mi sie znaleść jakieś źródło, które będzie na bierząco dostarczać informacjeza świata CMLL, ale napewno postaram się coś znaleść ;)

Zainteresowałem się Lucha Libre nie tak dawno, po przeczytaniu twojego artykułu trochę mnie oświeciło. Chociaż największą przeszkodą jest język totalnie nic nie rozumiem co oni gadają, ale to co wyczyniają w ringu jest naprawdę piękne "kasaderzy" bo można by ich tak nazwać dają z siebie wszystko. Ściągałem jakieś gale nawet dokładnie nie wiem jakiej federacji, ale bardzo mi się to podoba bo jednak taka odskocznia od walk w WWE jest naprawdę miła. Lucha Libre może mieć kolejną przeszkodę aby zawojować świat podam przykład, pokazałem dla kolegi właśnie tę odmianę zapasów i bardzo mu przeszkadzała "sztuczność" łatwo wyłapać to, że oni udają. Jednak mi to zupełnie nie przeszkadza, ale to też może być spora przeszkoda. Oby jak najszybciej LL poczyniło krok do przodu i tłumaczyło swoje gale na Angielski, wtedy na pewno z chęcią będę śledził ich losy.