Skocz do zawartości
  • Witaj na forum Attitude

Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Dostep do bota wrestlingowego AI
    Rozbudowane zabawy quizowe
    Typowanie wyników nadchodzących wydarzeń
    Pełny dostęp do ukrytych działów i treści
    Możliwość pisania i odpowiadania w tematach oraz chacie
    System prywatnych wiadomości
    Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    Członkostwo w najstarszej polskiej społeczności wrestlingowej (est. 2001)

Jeżeli masz trudności z zalogowaniem się na swoje konto, to prosimy o kontakt pod adresem mailowym: forum@wrestling.pl

Cholitas- boliwijskie zapaśniczki

Rekomendowane odpowiedzi

• Reputacja:   0
  • Status:  Offline

belgijskadziewczyna016to9.jpg

Tak więc Conman postanowił ruszyć dupę i napisać artykuł :P Tym razem w poszukiwaniu nieznanego natknąłem się na federację wrestlingową, która odznacza się kilkoma specyficznymi cechami. Postaram się jednak przedstawić wam najważniejszą rzecz, która to odróżnia ta federację od innych.

Ok. Przejdźmy do właściwej części artykułu. Federacją, o której już wcześniej wspomniałem, jest małe boliwijskie stowarzyszenie wrestlingowe o nazwie "Titanes Del Ring". Na pewno nie jest to jedyna federacja, na terenie Boliwii, ale co to kurde jest Boliwia? Jak każdy chyba się domyśla jest to państwo :D Nie każdy jednak wie, że leży na kontynencie południowoamerykańskim, graniczy z Brazylią na północy i wschodzie, Paragwajem i Argentyną na południu, oraz z Chile i Peru na zachodzie :) To tak na marginesie. Wolał bym się jednak skupić na sytuacji społecznej większości ludzi mieszkających w Boliwii. Z tego co mi wiadomo państwo nie należy do najbogatszych, a większość mieszkańców żyje w ubóstwie, a raczej w biedzie. Jak pewnie nie trudno się domyślić to właśnie dla tych ludzi organizowane są walki. pisałem jednak o czymś co odznacza w jakiś szczególny sposób tę federację i oto w ten sposób przechodzimy do tytułowych Cholitas.

belgijskadziewczyna006tt9.jpg

Każdej niedzieli w boliwijskim miasteczku El Alto, rozrywki najuboższym jak i całej reszcie, włącznie z turystami dostarczają siłacze w nietypowych zapasach. W zmaganiach amerykańskiego wrestlingu, nie uczestniczą tylko zamaskowani wojownicy postury dorosłego miśka polarnego, a zapaśniczki tzw. cholitas.

belgijskadziewczyna013fl3.jpg

Cholitas są to boliwijskie zapaśniczki ubrane w tradycyjne stroje z plemienia Ajmara. Strój ten składa się z :

:arrow: Błyszczącej ręcznie wyszywanej spódnicy z koronkowymi halkami

:arrow: własnoręcznie tworzonego różnokolorowego szalu

:arrow:okrągłego czarnego kapelutka :)

W tym oto właśnie stroju, cholitas występują na ringu. Wygląda to naprawdę efektownie, ale jak pewnie nie trudno się domyślić utrudnia poruszanie się w ringu.

belgijskadziewczyna010do4.jpg

Co jednak jest głównym założeniem walk cholitas. Cóż, tradycja damskich zapasów narodziła się w Boliwii 7 lat temu. Dlaczego? Kobiety chciały w ten sposób udowodnić mężczyzną, że w niczym im nie ustępują i są tak dobre jak oni. Pomysłodawca tej idei był były zapaśnik Juan Mamani, który zorganizował kasting i wyłonił najbardziej utalentowane kobiety. W ten oto sposób rozpoczął treningi. Większość zapaśniczek z tamtych czasów walczy do teraz :)

belgijskadziewczyna004wq9.jpg

Cholitas są dumne i szczęśliwe ze swojej interesującej pracy. Nie walczą jednak dla samej przyjemności. Głównym celem jak zwykle jest money. Niestety nie jest to zbyt dochodowa forma zarabiania pieniędzy. Podczas poszukiwania info. do tego artykułu, natknąłem się na pewien dokument, gdzie było pokazane, jak od razu po show rozdzielane były gaże midz. zapaśników :) Pomimo licznych kontuzji, walczą dalej, zrywając z monotonnym stwierdzeniem iż miejsce kobiety jest w domu. Wkroczyły w męską grę, w której są bardzo dobre, a przede wszystkim się odnajdują ;)

belgijskadziewczyna003ae8.jpg

Swoją drogą muszę dodać iż wrestlerki radzą sobie świetnie w tym co robią. W ich walkach nie brakuje hight flyingu, pomimo utrudnień jakimi są stroje.

belgijskadziewczyna005eb4.jpg

Można również często oglądać "chore" walki. Kobiety te nie boją się zaplamić krwią swe barwne stroje, a nawet wrzucić przeciwnika w ogień :roll:

belgijskadziewczyna007es6.jpg

Podczas oglądanie dokumentu natknąłem się również na moment, w którym matka pewnego chłopca mówi swobodnie o tym iż syn nie często przyznaje się do swojej rodzicielki, ze względu na to iż gra ona heela w federacji :lol

belgijskadziewczyna002os6.jpg

Podsumowując cały ten wątek chcę powiedzieć, że jest to tam bardzo popularne widowisko. Cholitas walczące z luchadorami to wspaniałe show. Publiczność żywo reaguje, na każde wydarzenie towarzyszące zapaśnikom w ringu. Skandują swoją ulubienicę, a jej przeciwnik/czka jest wygwizdywany i obrzucany popcornem, bądź innymi badziewiami. Te niesamowite spektakle stanowią niezapomnianą rozrywkę, a zarazem odskocznię od smutnej alternatywy.

belgijskadziewczyna017ou3.jpg

Z pewnością jest to jedna z rzeczy wartych obejrzenia :)

Dla BGZ opracował Conman

................................................................................................................................................................

Poproszę o oceny i komentarze :)

• Odpowiedzi 10
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• Qui-Gon

2

• The_Icon

1

• Eddy1674325917

1

• W.1674325948

1

Top użytkownicy w tym temacie

• Reputacja:   6
  • Styl:  Ciemny

Nie muszę chyba pisać, że wcześniej nie miałem zielonego pojęcia o Cholitas :D Ciekawe zjawisko. Najlepszy motyw z tym synem co się wstydzi mamy odgrywającej rolę heela ;) a może heelki :lol Browar i rep. 4 u. :t_up: Czekam na kolejne artykuły.

16476371734edf391100c30.jpg

• Reputacja:   997
  • Urządzenie:  Windows
  • Styl:  Jasny

Drugi Twój artykuł udał się niemniej niż poprzedni. Masz rękę do znajdowania rzeczy, nadających się na artykuły. Podobnie jak w przypadku lucha libre, dotyka on tej odmiany wrestlingu, o której nie mam większego pojęcia. Toteż, miło dowiedzieć się czegoś nowego ;) Tytułowe Cholitas udowadniają, że nawet w krajach gdzie panuje ubóstwo ludzie potrafią zainwestować i tworzyć pro wrestling. Czego niestety nie można powiedzieć o Polsce, gdzie mimo sprzyjających warunków, od wielu lat nic się nie robi w tym kierunku. Piwo dla Ciebie.

PS. Fajne foty :D

• Styl:  Klasyczny

Bardzo fajny artykuł , napisałeś że:

Można również często oglądać "chore" walki. Kobiety te nie boją się zaplamić krwią swe barwne stroje, a nawet wrzucić przeciwnika w ogień

No i właśnie tutaj mina zrobiła mi się taka :( ...Dlaczego?Bo właśnie tego brakuje w wrestlingu w WWE , no ale jakiego??Extrem , brakuje hardcore a mają wyśmienite warunki żeby użądzic piękną walkę hardcorową.A w Boliwii nie mają na to pieniędzy ni nic , a tego typu match'e się odbywaj.

Ogólnie taka federacja może byc ciekawa , trzeba wysłac tam Vinc'a(o ch*j nie!Ze szmaci wszystko dla kasiory :evil: ).

Bardzo dobry artykuł piwo leci :t_up: .

Edytowane przez Gość

website-profiled-pp.jpg

Hay gente que confunde la Lucha Libre con la Ucha Libre.

Steve Winters

O tym artykule dowiedziałem się już dzisiaj w szkole, gdy Karol, znany na BGZ jako Conman powiedział, iż mam się spodziewać jego tematu na BGZ. Spodziewałem się coś o Lucha libre... Oczekiwania się spełniły... ale trochę.Ale to tak nawiasem :)

Temat jest ciekawy, jest zabawny... Myślę, ze temat byłby o dużo poważniejszy bez tych zjebiaszczych zdjęć. A tak za każdym razym, gdy spojrzałem na któreś ze zdjęć, uśmiech malował mi się na twarzy... Ale przecież o to chodziło mojemu koledze. Temat został przedstawiony jako nieco humorystyczny, ale dogłębnie wyjaśniony artykuł o wrestlingu w Boliwii. :D

Wypadałoby po znajomości dać pifko, ale słyszałem na forum, że nie pijesz więc się zastanowie :)

Super artykuł :t_up:

Bo właśnie tego brakuje w wrestlingu w USA , no ale jakiego??Extrem , brakuje hardcore a mają wyśmienite warunki żeby użądzic piękną walkę hardcorową.

W ameryce ? =)) Hahaha sory ale nie masz zielonego pojęcia o ultraviolencie . Chyba ci się pomyliło z WWE . Wiesz co to IWA ? CZW ? No chyba raczej nie bo byś nie powiedział że nie ma federacji wrestlingowej w ameryce która nie ma hardcore'u . Nawet TNA ma hardcore . Widziałeś tylko WWE i żadnej innej federacji więc nie pisz takich głupot

Kawał dobrej roboty Conaman nigdy nie słyszałem o tych babkach a chłopak i jego matka hell , to było dobre :) . Piwko 4u

f6dfb83c87.png

Primo po pierwsze:Dobra źle się wyraziłem sory , chodziło mi o WWE , tak jest , tak.

Primo po drugie:Czasami mi się zdarza oglądnąc CZW , IWA i coraz częściej TNA.Wiem co to są te federacje , więc nie śmiej się ze mnie , po prostu źle napisałem i tyle!

website-profiled-pp.jpg

Hay gente que confunde la Lucha Libre con la Ucha Libre.

Steve Winters

Nawet TNA ma hardcore ale to Canada wiec nie zaliczamy

=))=))=))=)) to żeś dojebał :lol Widzę że już poprawione ale nie mogłem się powstrzymać :P

A tak poza tym to dobra robota Conman :) Drugi artykuł nie gorszy niż pierwszy, stoją one na bardzo dobrym poziomie... widzę, że masz do tego talent. Punkcik dla Ciebie. Swoją drogą ciekawe to... i pokazuje, że nawet w biednych krajach są szanse na to, by pooglądać wrestling na żywo.

Hehe, bardzo ciekawy artykuł. Fajnie jest poczytać o takich niszowych odmianach wrestlingu. Strój tych kobiet jest intrygujący, z chęcią obejrzałbym jakieś ich walki, żeby zobaczyć co one ta rzeczywiście wyprawiają :) Na fotach widać bród i ubóstwo, ale piękno sportu jest niesmowite, że w takich warunkach potrafią się cieszyć wrestlingiem mimo wieku i klepania biedy.

Pkt dla autora :t_up:

• Reputacja:   1
  • Styl:  Jasny

Bardzo ciekawie byłoby zobaczyć taką Cholitas w WWE bądź w TNA. Jak mniemam jedna taka kobitka jest o wiele lepsza od nie jednej dziewczyny z wyżej wymienionych federacji. Cóż...trzeba kiedyś pojechać do Boliwii i obejrzeć to widowisko :)

Pkt. reputacji poleciał :)

• 1 rok później...

Dobry artykuł. Nie miałam pojęcia że istnieją takie kobiety jak Cholitas, dosyć oryginalne zjawisko. Podobają mi się fotki, ale nie wyobrażam sobie takiej Maryse podpierdzielającej w takim stroju na ringu :D . Rzeczywiście warto byłoby obejrzeć ich wyczyny. ;)Piwko leci.

lita_4_w55.jpg

Character is what you are in the dark.