Skocz do zawartości
  • Witaj na forum Attitude

Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Dostep do bota wrestlingowego AI
    Rozbudowane zabawy quizowe
    Typowanie wyników nadchodzących wydarzeń
    Pełny dostęp do ukrytych działów i treści
    Możliwość pisania i odpowiadania w tematach oraz chacie
    System prywatnych wiadomości
    Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    Członkostwo w najstarszej polskiej społeczności wrestlingowej (est. 2001)

Jeżeli masz trudności z zalogowaniem się na swoje konto, to prosimy o kontakt pod adresem mailowym: forum@wrestling.pl

Wywiad z Bret'em Hart'em

Rekomendowane odpowiedzi

• Reputacja:   0
  • Status:  Offline
  • Styl:  Klasyczny

Po dłuższej przerwie (wyjazd,brak neta itede,itepe) przetłumaczyłem wywiad,który The Sun przeprowadził z legendą wrestlingu Bret'em Hart'em.Miłej lektury :)

The Sun:Witaj Bret.Dzięki za znalezienie czasu na rozmowę z nami.Jaki oddźwięk wywołała twoja książka?

Bret Hart:Wciąż nie usłyszałem opinii mnóstwa członków mojej rodziny.Kilku moim krewniakom,młodszej generacji Hartów,spodobała się,ale od rodzeństwa jeszcze nic o niej nie usłyszałem.Nie wiem,może po prostu wolno czytają!Ta książka może być miejscami troszkę przytłaczająca.Myślę,że ciężko im ją czytać.Dużo się o mnie dowiadują,no i odkrywają to,jak postrzegałem rodzinę wcześniej.

The Sun:Czy wszystko napisałeś samodzielnie,czy może miałeś ghostwritera? [wyrażenie to jest nie do przetłumaczenia;pojawiło się już w wywiadzie z Chris’em Jericho,tam też jest jego definicja-dop.Mast]

Bret Hart:Sam napisałem każdy wyraz.Cały czas zależało mi na tym,by zrobić to po swojemu,w środku książki jest nawet mój własnoręczny rysunek.

The Sun:Czy trudne było dla ciebie poruszanie kilku z najbardziej wstrząsających momentów twojego życia?Może był to jakiś rodzaj oczyszczenia twoich uczuć? [ten fragment był trudny do przetłumaczenia-został użyty wyraz „cathartic”,co dosłownie oznacza środek przeczyszczający,więc uznałem,że najlepsza będzie taka forma,jaką widzicie powyżej-dop.Mast]

Bret Hart:Naprawdę to było coś jak katharsis.To musiało znaleźć ujście,jakoś wyjść ze mnie.To naprawdę mocno emocjonalna książka,pewnie dlatego,ponieważ większość została napisana po ataku apopleksji.Naprawdę dobrze było wyrazić siebie,swoje uczucia w słowach.Cieszę się,że nie napisałem książki pod wpływem impulsu.

The Sun:Tak,wierzę,że był to naprawdę długotrwały proces.Kiedy zacząłeś pisać?

Bret Hart:Wierzcie lub nie,ale książkę zacząłem pisać miesiąc przed śmiercią mojego brata,Owena.Był pewien zastój,coraz ciężej mi się pisało.Tak dużo tragedii przeżyłem jedną po drugiej,w zaledwie kilka lat…

The Sun:Czy sądzisz,że to w jakiś sposób pomogło książce,że pisałeś,kiedy twoje uczucia były jeszcze gorące?

Bret Hart:Cóż,musiałem napisać o Owenie.Siedziałem w domu przez cały czas tworzenia,zajęło mi siedem lat napisania tej książki.Wiele osób myślało,że nie jestem w stanie jej skończyć.Naprawdę obnażyłem swoje emocje w tej książce.Pozwoliłem ludziom przejść się w moich butach i byłem bardzo szczery.Wiem,że czasem bycie szczerym działa w dwie strony-może pomóc,ale może i niszczyć.Możesz być zbyt szczery i zranić się,tak samo jak możesz być nie do końca szczery i też się zranić.W moim przypadku starałem się pokazać czytelnikom jaki jestem.Myślę,że to jest naprawdę ważne,jeśli zamierzam ocenić jakieś postaci,jak np. Vince’a McMahon’a,czy Shawn’a Michaels’a.

The Sun:Jedną z twoich bardziej pamiętnych walk była ta stoczona z twoim szwagrem-Davey Boy Smith’em na SummerSlam’ie w 1992 roku.Dosyć dokładnie opisałeś ją w swojej książce,więc wnioskuję,że zaznaczyła się ona w twojej pamięci jako jedna z ważniejszych?

Bret Hart:Możliwe,że to była moja najlepsza walka.Byłem pewien,że moi fani pokochają mnie bardziej po mojej porażce i tak się właśnie stało!To było niesamowite,i chyba pomogło mi w byciu championem.Dla federacji byłem ideałem.Nie brałem narkotyków,sterydów,a to był taki krytyczny punkt,że ktoś kto wniósł federację na szczyt nie był respektowany.Testy na obecność sterydów w organizmie,tak jak jest to teraz,były głównym materiałem na newsa i to naprawdę krzywdziło firmę.Tracili na sprzedaży merchandise’u,oglądalność,więc to był najwyższy czas na znalezienie kogoś,kto mógłby być championem i rozruszać ten interes.Tym kimś okazałem się być ja.Nawet teraz możesz zauważyć,że kiedy byłem championem,we wrestlingu nie było sterydów.Ja ich nie brałem.Wrestling był wtedy o wiele „czystszy”. Między wrestlerami było o wiele więcej harmonii,to był naprawdę świetny okres dla tego biznesu,a wszyscy byli zadowoleni.

The Sun:Zbliża się rocznica tragedii Chris’a Benoit [wywiad odbył się w kwietniu-dop. Mast].Co o tym sądzisz?Kogo byś obwinił-samego Chris’a,WWE,czy ogólnie wrestling?

Bret Hart:Myślę,że jest pewien spójnik najróżniejszych kontuzji,czy tragedii.Ktokolwiek kto jest ciskany głową o podłoże,zrzucany z narożnika,czy skaczący z top rope,każdej nocy przez kilka lat….Co do tamtego dnia toczy się gorąca dyskusja-Benoit zabił swoją rodzinę,wszystko wyszło spod kontroli.On oszalał….Chciałbym w to wierzyć.Nie sądzę byś mógł winić WWE bardziej niż na przykład pocztę,gdy listonosze zaczynają szaleć.To się po prostu zdarza,ludzie wariują,robią dziwne rzeczy.To przypadek,że zrobił to akurat wrestler.I nie sądzę,by była to wina sterydów.

The Sun:Sprawa sterydów we wrestlingu została ponownie otwarta przy tym wydarzeniu.Może na dłuższą metę może wyniknąć z tego coś dobrego.Jak myślisz,czy teraz ten problem zostanie rozwiązany raz na zawsze?Czy WWE robi wystarczająco dużo,by usunąć sterydy z pro wrestlingu?

Bret Hart:Wszystko co mogę powiedzieć to to,że WWE naprawdę chce wyplenić sterydy z tego sportu,i mogą to zrobić,tak jak mogli wcześniej.Regularnie przeprowadzają testy i karzą tych,którzy korzystają ze sterydów.Wiem,że kiedyś we wrestlingu nie było narkotyków-przynajmniej w WWF.Jak na ironię-po tym co się stało w Montrealu,coś się pomieszało z testami na obecność sterydów we krwi.Od tamtego czasu wszyscy wrestlerzy dziwnym trafem stali się o wiele więksi.

The Sun:Patrząc wstecz,na twoje świetne walki,dużo osób kłóciłoby się,że twoim najlepszym pojedynkiem nie był ten z Davey Boy’em,lecz ten ze Steve’m Austin’em na WrestleManii 13.Czy myślisz,że na jego karierze ta walka wywarła taki sam efekt,jak na twojej pojedynek z Davey Boy’em?

Bret Hart:Myślę,że i dla mnie i dla niego to był na pewno ważny moment.Dla Steve’a-taaa,może,tak naprawdę to wcześniej o tym nie myślałem.Obaj byliśmy świetnymi storytellerami (ponownie-nie da się tego przetłumaczyć,niż „opowiadacze historii”,ale w kontekście zdania nie byłoby to zbyt poprawne,więc zostawiłem oryginalną formę-dop.Mast).Mogłeś zobaczyć emocje,fizyczne podłoże tej walki.Zawsze porównuję wrestling do łyżwiarstwa figurowego-podnosisz kogoś,rzucasz….Naprawdę dobrze nam się razem pracowało.

The Sun:Storyline był taki,że podczas gdy ty odpoczywałeś,on wyzwał cię na pojedynek.Czy ten scenariusz był oparty na sytuacji z realnego życia?Stone Cold chciał z tobą walczyć,czy to raczej ty powiedziałeś „Dajcie mi Austin’a.”?

Bret Hart:Zawsze panowała między nami świetna chemia.A myślę,że odegrałem znaczącą rolę w pozyskaniu Steve’a do WWE.Zawsze rozmawiałem o nim z zarządem i mówiłem „Powinniście go tutaj sprowadzić.”.Od samego początku mieliśmy świetne walki.Wiesz,Steve był czasem trochę narwany,poza kontrolą,zwłaszcza na początku walk.Uspakajałem go i od tamtego czasu bardzo się rozwinął,bo był opanowany.

The Sun:To Steve wprowadził cię do Hall Of Fame i patrząc wstecz-cieszysz się,że tak się stało?

Bret Hart:Cieszę się,że to zrobiłem,jestem dla siebie najgorszym krytykiem.Pamiętam,że byłem wtedy bardzo zdenerwowany,to naprawdę trudne wyjść tam i stanąć przed widownią.Ważne było dla mnie,by nie stracić zimnej krwi.Nie wiedziałem co powiedzieć,wiele słów narzucało mi się na myśl,tak wielu osobom chciałem podziękować.Cieszę się,że to zrobiłem,ale sądzę,żę mogło pójść mi lepiej.Może w przyszłości będę mógł wprowadzić mojego brata,Owena,lub mojego ojca.

The Sun:Ostatni raz widzieliśmy cię na ekranie na promo „Vince McMahon Appreciation Night”.Co skłoniło cię do takiego rodzaju powrotu i czy to był ostatni raz,kiedy cię zobaczyliśmy?

Bret Hart:Tak,to był ostatni raz,przynajmniej z tego co teraz wiem.Nie wiem dlaczego to zrobiłem.Wydaje mi się,że chciałem pokazać,że mogę zakopać topór wojenny i jeszcze mieć z tego zabawę.No i próbowałem zdobyć od WWE pozwolenie na wykorzystanie kilku zdjęć w mojej książce.Pomyślałem,że jeśli nie pokażę,że zamierzam współpracować mogę ich nie dostać.Nie traktowałem tego śmiertelnie poważnie,miałem z tego trochę frajdy.

The Sun:A co jeśli za rok zadzwonią do ciebie i powiedzą,że niedługo odbędzie się specjalny show i chcą,byś się tam pokazał?

Bret Hart:Zawsze mówię im,że kiedy tylko chcą mogą mnie o to poprosić.Bo w prośbie nie ma nic złego.Jak sądzę,zastanowiłbym się głównie,czy miałbym z tego zabawę.

The Sun:I w końcu,Bret-czy w dzisiejszym wrestlingu jest ktoś,kogo oglądając na ekranie myślisz sobie „Mógłbym mieć z nim świetną walkę!”?

Bret Hart:Naprawdę lubię Kurt’a Angle.On jest tym typem człowieka,z którym chciałbym pracować.Bardzo chciałbym mieć walkę z Rey’em Mysterio,czy Big Show’em.Jest jeszcze jeden koleś,którego widziałem w WWE-Dykstra.Myślę,że był naprawdę dobry.Patrzę na niego i przypomina mi Steve’a Austin’a,kiedy zobaczyłem go po raz pierwszy.Ma mnóstwo talentu.Mógłby być wielką gwiazdą.I mój siostrzeniec-Harry Smith.Bardzo chciałbym mieć z nim pojedynek.Próbuję mu pomóc i myślę,że mi się to udaje.Wspieram Nattie Neidhart’a i mojego drugiego bratanka-Teddy’ego Hart’a,jak tylko mogę.Mają talent….Myślę,że mogę im służyć wieloma radami.

e916f7e946.png
  • Odpowiedzi 0
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• Mast

1

Popularne dni

Top użytkownicy w tym temacie