Skocz do zawartości
  • Witaj na forum Attitude

Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Dostep do bota wrestlingowego AI
    Rozbudowane zabawy quizowe
    Typowanie wyników nadchodzących wydarzeń
    Pełny dostęp do ukrytych działów i treści
    Możliwość pisania i odpowiadania w tematach oraz chacie
    System prywatnych wiadomości
    Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    Członkostwo w najstarszej polskiej społeczności wrestlingowej (est. 2001)

Jeżeli masz trudności z zalogowaniem się na swoje konto, to prosimy o kontakt pod adresem mailowym: forum@wrestling.pl

Pieniądze we wrestlingu.

Rekomendowane odpowiedzi

• Reputacja:   0
  • Status:  Offline
  • Styl:  Klasyczny

logoxc0.png

IT'S ALL ABOUT THE MONEY...

Na wstępie zaznaczę,że temat,który chcę opisać jest niezmiernie szeroki,więc pieniądze będą służyły jako katalizator do rozważań na inne,choć pokrewne tematy.Ciężko będzie mi to złożyć,skupić myśli,ale postaram się. :) Jedziemy!

Zacząć należy od pieniędzy we wrestlingu.Dlaczego?Bo to one wszystko nakręcają.Ktoś wykłada kasę na pierwszą galę,ludzie kupują bilety,produkuje się merchandise,wypuszcza filmy etc. i z uzyskanych dochodów zbiera się spora kupka kasy na kolejne eventy.Nietrudno domyślić się,jakie konsekwencje niósłby za sobą totalny brak zainteresowania ludzi produktem danej federacji.Bo jak już wspomniałem-to forsa od publiki idzie na kolejne PPV,więc gdyby publiki nie byłoby gal,a jak nie ma gal-biznes upada.Teorytycznie ciężko sobie wyobrazić taką sytuację-przecież tłumy gromadzące się na halach,w których odbywają się show mainstreamowych federacji,są iście oszołamiające,lecz tutaj pojawia się inna kwestia,którą zajmę się później-co przyciąga tych ludzi na gale?Wróćmy jednak do tematu.Obecnie z publicznością nie ma problemów,na weeklys wszystkie miejsca są pozajmowane,na PPV również-inna sprawa z oglądalnością.Ratingi iMPACT'ów osyculują około 0.9,a WWE,mimo,że i tak ich ratingi są o wiele większe niz te konkurencji,bo około 3.0 dla RAW,są daleko w tyle za oglądalnością,którą osiągało WWF.Czyżby publiczność zaczęła się nudzić wrestlingiem?Nieee,przecież to niemożliwe-trybuny na galach są pełne.Gdzie więc szukać przyczyny obniżki ratingów?Niektórzy podają za nią Internet.Bo kto by nie wolał poczekać te kilka godzin i ściągnąć sobie,załóżmy,iMPACTa na dysk,z wyciętymi reklamami?No i tutaj nie do końca mogę się zgodzić,ze względu na charakterystykę Amerykanów.Otóż podchodzą oni bardzo entuzjastycznie do swoich zainteresowań,wręcz fanatycznie-jak ktoś jest wędkarzem to może wydać tysiące dolców na sprzęt,jak ktoś gra w piłkę to pojedzie na drugi koniec kraju i dopłaci do całej imprezy,by tylko móc zagrać.A jak ktoś ogląda wrestling to zrobi wszystko,by daną galę obejrzeć na żywo,koniec kropka.Więc wracamy do punktu wyjścia.Ja bym osobno zajął sie tym problemem dla TNA i osobno dla WWE.Federacja Jarretta jest zdecydowanie mniej przystępna dla potencjalnego widza-mało enterteinmentu,dużo krwi,chorych nieraz bumpów i gimmicków.Mimo to walki w TNA stoją na lepszym poziomie,niż te w federacji McMahon'a (z czym nawet fani WWE się zgadzają),a zarząd stara się ściagnąć widzów jak tylko może.Niestety-to najwidoczniej jest za mało.Dodatkowo problemem TNA jest np. historia WWE,które swoją markę budowało przez kilkadziesiąt lat,i przez ten czas zyskało mnóstwo oddanych fanów,którzy ani myślą obejrzeć show innej federacji.Więc TNA załatwione...Teraz WWE.Myślę,że wygląda to tak-ludzie,którzy za czasów WWF tworzyli ratingi np. 6.0 teraz nie interesuje wrestling.Wiecie,wtedy mieli po dwadzieścia kilka lat może,teraz dorośli i mają inne rzeczy na głowie.Może wydawać się to głupim tłumaczeniem,ale moim zdaniem coś w tym jest....Dodatkowo ludzie mogą być znudzeni schematycznymi i nieciekawymi walkami (choć to już kwestia gustu-nie chcę wywoływać kolejnych sporów).Ale przecież ratingi WWE zmalały niemal dwukrotnie!Można wymyślać tysiące powodów takiej sytuacji,a i tak dojdzie się do jednego wniosku-skoro sam Vince McMahon nie wie dlaczego tak jest (tak wnioskuję z "chwytania się brzytwy",czyli audiotele na RAW),to i my nie wymyślimy nic nowego.

6780356nm6.jpg

Cóż,odbiegłem odrobinę od tematu,ale żeby nie było-już wracam.Wracam z liczbami dotyczącymi największej gali WWE-tegorocznej WrestleManii.Więc jedziemy z miejsca-5,85 miliona dolarów zarobiono na samej sprzedaży biletów.PPV zamówiło 1,058,000 osób,co przyniosło zysk 23,8 miliona dolarów.Fajerwerki na gali wystrzeliwano na wysokość dwóch tysięcy stóp (jakieś 609 metrów,a dla porównania-na zeszłorocznej WrestleManii osiągnieto wysokość 150 stóp,czyli około 45 metrów).A propos fajerwerków-na samą pirotechnikę wydano trzysta tysięcy dolarów.Nieopodal stadionu,na ktorym odbywała się gala (Citrus Bowl) zorganizowano miasteczko o powierzchni czterdziestu tysięcy stóp kwadratowych.Żeby przygotować ring i ogólnie cały teren sto osób pracowało po szesnaście godzin dziennie od połowy 2007 roku.WrestleMania 24 to pierwsza gala emitowana w jakości HD i wydana przez WWE na dyskach Blue-Ray.Ceny biletów wahały się od 40$ do 750$ (za specjalne miejsca,zaraz przy ringu).Robi wrażenie,nie?Ale co tam pojedyncze PPV,napiszmy o całej federacji!Roczne zarobki WWE to około 485,7 milionów dolarów,jednak na czysto w kieszeni McMahon'a zostaje "zaledwie" 52,1 miliona zielonych (w 2007 roku).Wyłączając wrestlerów,w federacji zatrudnionych jest 560 osób.W sierpniu 2006 roku wartość giełdowa spółki osiągnęła miliard dolarów.Imponujące,prawda?Napiszę jeszcze,że wujek Vince posiada warte 10 milionów dolców całopiętrowe mieszkanie na szczycie wieżowca na Manhattanie,dworek w Greenwich za 40 milionów zielonych i domek letniskowy na Florydzie,wyceniony na 20 milionów baksów.Po co to piszę?Ano po to,by można było zdać sobie sprawę z tego,jak wielkie pieniądze wchodzą w grę w tym biznesie i jak dużą rolę pełnią.Ciężko znaleźć w Internecie informacje o dochodach TNA,tak czy inaczej jeden fakt mówi za wszystkie-PPV TNA zazwyczaj rozchodzą się w ilości około dwudziestu tysięcy,a rekord to sześćdziesiąt tysięcy sprzedanych egzemplarzy.Wydaje się nie tak mało,ale porównajmy to ze sprzedażą wspomnianej wcześniej WrestleManii.Wypada blado...Zresztą nawet "December to Dismembrer" ECW sprzedało się w ilości 90 tysięcy sztuk,więc o czym ja tu w ogóle mówię...Tak czy inaczej-czy zdajemy sobie z tego sprawę,czy nie-wszystko we wrestlingu kręci się wokół pieniędzy,które warunkują na swój sposób,rozmach danej federacji.TNA nie wybuduje miasteczka na potrzeby jednego PPV,bo po pierwsze ich na to nie stać,a po drugie i tak by się nie zwróciło.McMahon może sobie na to pozwolić,bo go na to stać i i tak mu się to zwróci :] .

cenatm8.jpg

A teraz zadajmy sobie inne pytanie-co robią federacje mainstreamowe,by zarabiać takie pieniądze?Bo w końcu fani nie wykładają grubej kasy na nic,muszą coś dostać w zamian,lub być czymś (albo kimś) przyciągnięci.Więc zacznijmy od początku-co mogą dostać w zamian?Po pierwsze i najważniejsze dobry show,ciekawe walki,rozrywkę na wysokim poziomie (nawet niekoniecznie intelektualnym).No i na tym właściwie sprawa się kończy-jedyne co może federacja Ci dać to rozrywka.I tyle.Ale drugi punkt jest o niebo ciekawszy.Bo federacja może przyciągać właśnie jakością rozrywki,ale także konkretnymi osobami,czy specjalnymi eventami przygotowanymi na daną galę,a nawet zwyczajną reklamą,bo zwłaszcza na młodszych odbiorców działa kolorowa reklama i ładna pirotechnika.Więc tak-co z konkretnymi osobami?WWE ma swojego Rey'a Mysterio,Johna Cenę,czy Jeffa Hardy'ego i nie ma w tym NIC ZŁEGO,ba,pierwszy i ostatni to dobrzy wrestlerzy,więc tylko przyklasnąć,że ktoś potrafi jeszcze sprzedać dobrą jakość.Zwłaszcza,że Rey Mysterio ma maskę,którą można opchać w sklepie z pamiątkami za jakieś 30$ (załóżmy,że typowy model rodziny to 2+2,ojciec,matka i dwoje dzieci,więc sumę tę należy pomnożyć przez dwa na jedną rodzinę ;] ).A Hardy?Hardy ma kolorowe włosy i "śmiesznie chodzi na początku",więc sama jego postać przyciąga.Rey'a zresztą też-wiecie,przybija piątki,styka się czółkiem z dziećmi i pokonuje Great'a Khali'ego,mimo,że jest od niego jakoś dwukrotnie niższy.Co ma w sobie John Cena?Cóż- nawet wrestler bez umiejętności,jeśli tylko jest odpowiednio wypromowany i prowadzony może zrobić furorę.Ale o tym później,teraz podsumujmy TNA.Kogo oni mają?Eric'a Younga?No tak,chyba on ma być kreowany na taką postać,i faktycznie-fani go lubią,jednakże to za mało.Young jest zostawiony sam sobie,nikt mu nie pomaga się rozreklamować,przecież powinno się sprzedawać czapki i T shirty z jego facjatą,dać go do filmu,reklamy,jakiegoś popularnego show telewizyjnego.I to w połączeniu z jego talentem do ruszania tłumu dałoby oszołamiający efekt.Problem jest tylko w tym,że TNA tego nie wykorzystuje...Ktoś jeszcze?Ja w TNA nie widzę potencjalnego Johna Ceny,może Shark Boy,gdyby ciągle nie przegrywał i gdyby go tak wypromować,coś by zdziałał.Dlaczego?Bo ma coś charakterystycznego-maskę i gimmick.Ma coś swojego.A tylko coś własnego można sprzedać. :) Teraz przechodzimy do specjalnych wydarzeń zaplanowanych na daną galę...W sumie to muszę się przyznać,że ten punkt stworzyłem tylko po to,by zastanowić się nad audiotele McMahon'a...Czy to coś dało?No,chyba nie,bo ratingi nie wzrosły.Czyli w sumie to niewypał,Vince nic na tym nie zarobił,a trochę stracił (sam fakt,że lekką ręką rozdaje on grubą forsę daje do myślenia).Teraz reklama...Trzeba przyznać,że to ciekawy punkt mojego posta,bo za pomocą reklamy można zdziałać cuda.Trzeba tylko narobić odpowiedniego zamieszania.Rozumiecie,takie WWE ma plakaty w najważniejszych punktach największych miast,w telewizji,na autobusach,przed danym PPV wszędzie widzisz jego logo.I dlatego ludzie się na to łapią,nawet jeśli ledwo kojarzą wrestling.Powiem na swoim przykładzie-jakoś dwa,czy trzy lata temu wyszła płyta pewnego rapera-Lupe Fiasco.Siedziałem na jakichś chatach,forach i tak dalej i w sumie nie bardzo mnie ta płyta interesowała-ot,usłyszałem o niej i zapomniałem.Do czasu...Podczas przesiadówek na tych forach każdy o niej mówił.Wchodzę na chat,tam też "Ej,słyszałeś płyte Lupe Fiasco?".Wszędzie było o tym głośno.Sprawdziłem więc płytę,spodobało mi się,ksywę zapamiętałem i czekałem na kolejne produkcje.Tak samo tutaj-jeśli człowiek włączy radio i słyszy np. o WrestleManii niewiele go to interesuje.Wychodzi na miasto i widzi plakaty,to coś go zaczyna ruszać.Wraca do domu,włącza TV i znowy WrestleMania-teraz sobie myśli,że musi na tym być.Tak to działa.I takim sposobem tegoroczną WrestleManię oglądało na żywo z trybun jakieś 80 tysięcy osób.Skupiam się na WWE,choć przy TNA jest identycznie-choć na o wiele mniejszą skalę.Przedtem wspomniałem o wrestlerach i ich promocji...no właśnie,WWE Films...Wyprodukowali trzy filmy,na ktorych zarobili łącznie około 49 milionów dolarów.Z czego prawie połowa to dochód z filmu,w którym wystąpił słynny Jasiek Cena.I to jest potencjał marketingowy-wypromować kogoś i jechać na jego sławie aż się da.Bo skoro publika to kupuje,czemu z tego nie skorzystać?

Teraz czas na podsumowanie tego przydługiego posta.Dlaczego WWE osiąga wyższe ratingi od TNA?Czemu ma większy rozmach?Dlaczego sprzedaje więcej PPV?I w końcu czemu robi słabsze walki?Bo ma więcej pieniędzy-to jest przyczyna tego wszystkiego,choć nie zawsze bezpośrednia,to jeden,wielki łańcuch czynników,którego nie jestem w stanie objąć w słowa i opisać na forum.Ale teraz-jak Wy na to patrzycie?Czy podoba Wam się taka sytuacja?Co może zrobić TNA walcząc z gigantem? Zapraszam do dyskusji. :)

e916f7e946.png
  • Odpowiedzi 6
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• kieska

1

• RJ Jakubowski

1

• Randy_Orton

1

• Jericho251674325919

1

Na samym początku punkcik reputacji leci do Ciebie.

Dlaczego WWE osiąga wyższe ratingi od TNA

Dla mnie odpowiedz jest prosta , potrafią poprostu odpowiednio się zareklamować , promuja młodych bo wiedzą ze to ich przyszłość .

W przeciwosci do TNA gdzie idzie im to jakoś nie mrawo , wolą wypushować kogoś kto niedawno przyszedł z WWE i ma wiecej zwolenników gdzie wrestlerzy którzy gniją w midcardzie mogą czuć sie nie zadowoleni ze ich promocje zabiera jakiś np Kurt Angle który tak naprawde tej promocji nie potrzebuje ani troche. No i morale szatni spadają , poziom walk spada.

Ale w WWE jest tak samo... ile razy czytaliśmy w newsach ze młode gwiazdy sie cieszą ze taki Triple H odeszedł na SmackDown przezco przestanie im blokować droge do ME. Dla mnei wszystkim słabym walką winna jest polityką , tak własnie ona zakazuje róźnych akcji wysokiego ryzyka itd. Zero krwi itd , bo dzieci sie wystraszą . To co kiedyś było najlepsza federacja gdzie ratingi siegały 6.0! teraz jest telenowela . Gdzie dobro wygrywa , a zło przegrywa.

Jeszcze jeden powód czemu WWE ma wyższe ratingi , poprostu nie można powiedzieć ale siedza dłuzej w tym biznesie . Wiedzą jak wypromować , gdzie to umieścić itd.

Sukces WWE siega nie tylko obecnych czasów ... tylko wieku lat nawet przed era Attitude :t_up:

Tak dla informacji napisałeś o maskach Rey'a w samym Los Angeles zyje 798 407 rodzin .

powiedzmy ze polowa interesuje sie wrestlingiem , a nawet jeśli nie to wie kto to jest Rey Mysterio bo widziało go jak lata. Doobra zaokrągle to

300.000(liczba rodzin) / 2(liczba dzieci) = 150000 (w tym oczywiscie nie kazdy w tym samym wieku

dajmy na to )75.000 x 30$ = 225.000 tys $ w samym Los Angeles. Jest to zaokrąglenie ale chodzi o sam fakt. (Moglem siachie jeb*c w obliczeniach)

sws.png

31576.png

Popieram przedmówce WWE wygrywa w ratingach bo ma markę budowaną latami i według mnie szczególnie w erze Attitude w tedy to był HARDCOR i działo się i ludzi przyciągała ciągła akcja , walki na krawędzi ryzyka. Teraz zostałz wspomnienia z tamtych lat i nadzieja że jeszcze wrócą. TNA jest młodą marką i nie ma fanów którzy oglądali ich od lat a jedynie ludzi którzy lubią wrestling i chcą oglądać jego jak najwięcej albo ludzi których denerwuje słaby poziom WWE i wolą oglądnąć TNA

Dokładnie Mast "It's all about the money".

WWE ma wyższe ratingi, bo po prostu są kilkunastokrotnie bogatsi, dlatego mogą sobie robić, co tylko chcą a rating i tak trzyma się na 3.0. :P

mickfoleyzi2.jpg

Dlaczego WWE ma większe ratingi?

Oczywiście pieniądze! Ale trzeba je jeszcze dobrze wykorzystać. Reklamy...Reklamy...Ale to nie wszystko. Przede wszystkim bardzo sławni ludzie. Kto nie słyszał o The Rocku, czy nawet o Rey'u Mysterio? Większość osób ich rozpoznaje. A TNA? Nawet AJ Styles. Pytałem kilka osób które znają się na wrestlingu, ale oglądają tylko WWE i nic... Nie kojarzą AJ Stylesa! Mało tego! Kilku moich znajomych oglądających regularnie WWE nie wiedzieli nawet co to jest TNA lub Indy. Pustka.

Dlaczego WWE robi słabsze walki?

Oczywiście bezpieczeństwo. W federacji McMahona w gre wchodzą ogromne pieniądze i gdyby coś się stało wrestlerowi podczas np. wykonywania 450 Splash'a to kieszeń chairmana straciłaby na tym. Duża ilość zbanowanych ciosów.. Oczywiście ze względów bezpieczeństwa. Wszystko kręci się wokół kasy. Vince woli nie ryzykować straty pieniędzy na odszkodowanie.

Co może zrobić TNA?

Najlepiej niech nic nie robi. A już napewno niech nie upodabnia się do WWE. Ktoś, kto interesuje się wrestlingiem i poszpera się po forum wkrótce natknie się na TNA i z ciekawości oglądnie jakąś gale. Po porównaniu jakości walk oczywiście odpowiedź jest prosta. Tak TNA zdobędzie coraz więcej fanów i będzie powoli zwiększało proporcje kasowe :)

rkoplaskimf6.jpg

• Reputacja:   1

Dlaczego WWE robi słabsze walki?

Oczywiście bezpieczeństwo. W federacji McMahona w gre wchodzą ogromne pieniądze i gdyby coś się stało wrestlerowi podczas np. wykonywania 450 Splash'a to kieszeń chairmana straciłaby na tym. Duża ilość zbanowanych ciosów.. Oczywiście ze względów bezpieczeństwa. Wszystko kręci się wokół kasy.

Tu się zupełnie nie zgodze... Te 'bezpieczeństwo' to pic na wode, fotomontaz ;) Po prostu w WWE nie chca się przemęczać, bo wiedzą, że są w stanie odwalać niezły syf, który wiele osób kupi...

Kontuzje po akcjach wysokiego ryzyka? Jakoś na całym swiecie się te ekstremalniejsze akcje wykonuje i kontuzje wcale nie są przy nich aż tak częste... Przecież najczęściej dochodzi do urazów podczas wykonywania najprostrzych akcji... Jak było w tamtym roku- przez WWE przeszła istana plaga kontuzji, choć akcje używane w WWE wyglądają niekiedy smieszne w porównaniu z tymi, których uzywa się na całym swiecie... I co, dzięki tym ograniczeniom kontuzje w ich szeregach są rzadsze? No nie powiedziałbym... A czy w federacjach UV mamy co chwilę wyłączoną z akcji połowę rosteru!? Pewnie, że nie... A to powinno być decydującym argumentem...

No i morale szatni spadają , poziom walk spada.

Z tego, co nieraz się wyczyta morale w szatni TNA jest wręcz nieporównywalnie wysokie w porównaniu z WWE (jak twierdzi niemal każdy, kto tego doświadczył na własnej skórze).... Podobno wielu wrestlerów tam sobie pomaga chcąc jak najlepiej dla samej, rozwijającej się federacji... A w WWE niby czesto podkładają sobie świnie, sa równi i równiejsi... No i strasznie często mozna usłyszec plotki n/t heatu pomiędzy jakimiś workerami tej federacji...

W Total Nonstop Action było to ogromnym problemem około rok temu, ale jak widać- juz rozwiązanym...

A jesli chodzi o główny wątek- TNA po prostu nie potrafi się umiejętnie rozreklamować... Jesli już decydują się na jakiś wiekszy krok (dzięki któremu, w ich mniemaniu , świat zwróci na nich większą uwagę) to jest to zwykle wywalanie kasy w błoto (np. Pacman Jones) :roll:

Wadomo, że bez pieniędzy TNA nie wazne, jak dobre show by zrobili mogą pomazyć o poważnym konkurowaniu z WWE...

Rozmawiacie tak o pieniadzach reklamowaniu sie roznicy miedzy WWE a TNA

a cobyscie napisali o WCW jak tam bylo? Jak ta wielka maszyna pracowała i czy była popularniejsza niz WWE teraz?

napewno ciekawsze były walki i ciekawy roster jak dla mnie i nie nudzilo mi sie :)

WWE ciagle to samo ten sam roster zadko ktos nowy dochodzi zmieniaja tylko swoje pozycje przy drafcie

xdivtitleor9.jpg