Skocz do zawartości
  • Witaj na forum Attitude

Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Dostep do bota wrestlingowego AI
    Rozbudowane zabawy quizowe
    Typowanie wyników nadchodzących wydarzeń
    Pełny dostęp do ukrytych działów i treści
    Możliwość pisania i odpowiadania w tematach oraz chacie
    System prywatnych wiadomości
    Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    Członkostwo w najstarszej polskiej społeczności wrestlingowej (est. 2001)

Jeżeli masz trudności z zalogowaniem się na swoje konto, to prosimy o kontakt pod adresem mailowym: forum@wrestling.pl

Rekomendowane odpowiedzi

• Reputacja:   993
  • Status:  Online
  • Urządzenie:  Windows
  • Styl:  Ciemny

Jak wiadomo, podstawowymi galami cotygodniowymi obecnie są gale SmackDown!, RAW i ECW on Sci Fi marki WWE, oraz iMPACT! marki TNA. Wiele opinii jest nt. tych właśnie gal, jedni narzekają na przydługawe segmenty, drudzy na nudne i ciągnące się walki. Zdania są podzielone, ale wiadomo, że one wszystkie istnieją głównie po to, aby promować gale pay-per-view.

Wasze zdanie, jaka powinna być idealna tygodniówka ? której z obecnych gal tygodniowych bliżej do owego ideału ?

celowo nie rozbudowy wuje tematu, każdy wie o co chodzi ;)

Zapraszam do dyskusji.

• Odpowiedzi 6
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• Milos

1

• kieska

1

• DonCarlos

1

• Cendis16

1

Top użytkownicy w tym temacie

• Reputacja:   0
  • Status:  Offline
  • Styl:  Klasyczny

Dobry topic, jednak nieco odbiegne od niego ;)

Ja powiem szczerze, że najbardziej lubie oglądać tygodniówki z lat 99-01 WWF, gdyż w pewnym sensie jestem fanem Ery Attitude.

Co mi się tam podobało?

Po pierwsze - świetny klimat, którego WWE, ani żadne inne TNA już nigdy nie będzie w stanie powtórzyć. Attitude Era to było coś wspaniałego, tego nie da się powtórzyć.

Po drugie - ciekawe angle, i zajebiście rozbudowane feudy. głównie jeśli chodzi o Main Eventerów. Przykład - feud Rock/Austin przed Wrestlemania X-7. Z weeklys na weeklys emocje wzrastały, nigdy nie było wiadomo kiedy któryś z nich zaatakuje, co wydarzy się w feudzie. W taki sposób zajebiście zbudowano klimat przed walką i aż chciało sie to oglądać.

Po trzecie - speeche/segmenty. Z jednej strony wiadomo, gdzie Cenie, Orton'owi do Austin'a, Rock'a, Jericho. Jeśli chodzi o segmenty to prawie zawsze w tym okresie zdarzały się świetne i zabawne segmenty, których nie sposób wymienić.

Po czwarte - walki. Według mnie dawniej walki choćby na weeklys stały na wyższym poziomie. Bo było i wielu ciekawych mid carderów, dobra dywizja drużynowa, oraz świetni Main Eventerzy.

Z obecnych tygodniówek żadna nie jest bliska ideału. Poprostu mamy 1 udany Impact/RAW, 4 nieudane. Takie moje zdanie.

Edytowane przez Gość

Idealna tygodniówk :thinking: Ciekawy temacik :t_up:

Walki:

Każda stała by na dobrym poziomie. W sumie, konkretne wyrównane walki nie ciągnące się. Góra 10-15 min. Może kilka niewyrównanych walk heelów, promujących ich feud. Sędzia byłby tak czujny jak nauczyciel na lekcji W-Fu :twisted:

Segmenty:

Nie zadługie, ale było by ich sporo. Większość po walkach jobberów i skupiały by się głównie na rozbawieniu publiczności.

Main Event:

Jak zwykle najmocniejsza część całej gali. Trwała by 2 razy dłużej niż wcześniejsze walki. Najczęściej wygrywał by face, aby widz z chęcią wrócił za tydzień. Mocna obstawa i nie czójny sędzia no i piękny main event gwarantowany.

Panowała by tam zasada: "Mniej gadania, więcej ciulania", ale nie brakowało by jak najbardziej Enterteimentu. Do pełnego sukcesu potrzebny byłby jeszcze doskonały Rooster, a każda gala kończyła by się moimi ulubionymi słowami: "Niezłe lanie, dobre spanie":)

• Reputacja:   2
  • Styl:  Jasny

Według mnie idealna tygodniówka powinna mieć około godziny bez reklam, szybkie, niekoniecznie bardzo rozbudowane walki (tak około 10 minutowe, main event nieco dłuższy), zabawne lub emocjonujące segmenty, dobrą oprawę i, co ważne jest nie tylko na tygodniówkach, żywą publiczność. Nawet słabszą walkę milej się ogląda, gdy pojawia się dużo popu.

W tej chwili ideału najbliższe są dwa programy - TNA iMPACT! i Dragon Gate Infinity. Oprawa obu show jest naprawdę dobra. Pod względem walk uznałbym wyższość Dragon Gate. Bardzo podoba mi się u nich pocięcie walk, przez co zostają tylko najlepsze kawałki. Defacto, iMPACT!owi też wiele ująć nie można. Krótkie walki, przez wielu krytykowane, są dla mnie, gdyż jeśli nie szykuje się jakichś fantastycznie zabookowanych matchy, jak na PPV, nie ma sensu męczyć się po 20 minut. Jeśli chodzi o entertainment zdecydowanie przoduje tu TNA. Barwny roster z takimi postaciami jak Shark Boy, Black Reign, Curry Man czy ostatnio FENOMENALNY Team 3D pozwalają im na robienie świetnych, rozrywkowych segmentów. Aczkolwiek żarty sytuacyjne w Dragon Gate i dobre jak na Japonie speeche (tak tak, nic z nich nie rozumiem, ale po intonacji widać, że gadać potrafią) bardzo podwyższają ich jakość w tej kategorii.

Ze starszych tygodniówek bardzo przypadło mi do gustu WWF RAW z attitude ery, choć widziałem tylko kilka epizodów. Kiedy Vinniemu jeszcze zależało na poziomie, mieli doskonały roster, segmenty, storyline'y, przyjemne dla oka walki. Nawet divy tj. Lita, Trish, Kat, Chyna miały jakby więcej charakteru i budziły we mnie większą sympatię. Niestety, obecnie RAW to g*wno którego nie mogę zdzierżyć nawet na ESC. Jednak nie ma co się martwić, bo iMPACT! jest porządnym następcą jeśli chodzi o miano najlepszej tygodniówki w U ES i A (jakby to powiedział Borat :P)

2999686564ec3bcdf0a69b.jpg

• Reputacja:   1

Z obecnych weklys wybiorę iMPACT, choć ostatnio sie stacza :( ale jeszcze jekieś 3 miechy temu każdy iMPACT'cik był palce lizać. Jesli chodzi o dawne weeklys, tj. RAWy z Attitude Erey czy Nitro to trudno mi o nich mówić, gdyć widziałem jedynie wybiórczo mniej niż 10 programów każdego show nie zachowując ciągłości i moja wiedza na ich temat czerpie się głównie z 'the best of' czy opinii innych...

Dla mie dobra tygodniówka to przede wszystkim dużo entertainmentu (głównie zabawnych momentów + jakieś bardziej poważne, ale dobre speeche i ogólnie podkręcanie feudów). W dalszej kolejności walki, ale w dalszej to nie znaczy, ze należy je całkowicie olać. Powinny trwać coś koło 10 minut każda (nie jak cżeso to 5 min na iMPACT'cie, czy 15-minutowa na SD, która jest nudna jak sk*rwysyn...). Moimi idealnymi proporcjami byłoby około 50 minut walk (około pieciu 10-minutówek) i 40 minut entertainmentu (lepiej, zeby było więcej różnego rodzaju segmentów, ale niech bedą krótsze i przeplataja pojedynki).

Zadną z obecnych tygodniówek nie można podpisac do mojego 'złotego środka'- produkty WWE mają za dużo czasu poświęconego walkom (swoją drogą w większości słabiutkie), a wszelkie elementy rozrywkowe sa w przeważającej części żałosne przez co czesto nieomal zasypiam na ich weeklys.

Z kolei iMPACT miał te wspomniane już przeze mnie jakies 3 miechy temu świetne elementy rozrywkowe (które z tygodnia na tydzień sa coraz słabsze, jednak ciągle przebijają WWE), jednak mankamentem są walki, które nie sa nawet złe, tylko kiedy akcja się rozkręci kończą się i średnio jedna trwa 5 minut, ME 10...

Milos wspomniał jeszcze o Infinity. Mi jego formuła równiez bardzo odpowiada, tylko to nie jest typowa tygodniówka- raz puszczą ją 2 tygodnie pod rząd, raz nie ma Infinity nawet i miesiąc; zależnie od tego, kiedy robią tournee. Także pasi mi to lekkie ścinanie walk, jednak najważniejsze mecze sa pokazywane w całości i właściwie nie ma gali bez jakiejś perełki. Żarty sytuacyjne zawsze mnie śmieszą tylko, jak juz napisałem nie jest to typowa gala weekly...

• Reputacja:   1
  • Urządzenie:  Windows
  • Styl:  Jasny

Idealna tygodniówka powinna przyciągnąć każdego, wszyscy powinni znaleźć coś dla siebie, powinni pokazać kapotę Takera dla Sejbli, kilku Japońców dla Milosa, jakies fajne dupy dla mnie :P Ogólnie dla każdego coś miłego...

Po pierwsze primo - walki nie za długie w porywach powinny przekraczać 10 minut, no i oczywiście powinny być zdecydowanie lepiej prowadzone niż obecnie.

Po drugie primo - entertejment, ważna część wrestlingu, rozrywka powinna zajmować jakieś 30% czasu antenowgo, segmenty rodem z Attitude Ery :D

Po trzecie primo - bez kierowania się tylko do zwolenników jednego typu wrestlingu. Tygodniówki powinny być przeplatane pokazami power wrestlingu, "hard flajerów", hardcoru itp. itd.

Żadna z obecnych tygodniówek nie jest bliska ideału, obecnie najlepiej prezentuje się... po długim zastanowieniu ostatnim czasem chyba Impakt minimalnie przebił Raw :)

idealna tygodniówka powinna trwć około półtorej godziny bez przerw w czasie walki... :t_up: idealna tygodniówka powinna być bardziej wciagająca i interesująca..... a i mniej gadania a więcej walk........... :waving::)