Skocz do zawartości
  • Witaj na forum Attitude

Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Dostep do bota wrestlingowego AI
    Rozbudowane zabawy quizowe
    Typowanie wyników nadchodzących wydarzeń
    Pełny dostęp do ukrytych działów i treści
    Możliwość pisania i odpowiadania w tematach oraz chacie
    System prywatnych wiadomości
    Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    Członkostwo w najstarszej polskiej społeczności wrestlingowej (est. 2001)

Jeżeli masz trudności z zalogowaniem się na swoje konto, to prosimy o kontakt pod adresem mailowym: forum@wrestling.pl

Problemy, problemy i jeszcze raz problemy..

Rekomendowane odpowiedzi

• Reputacja:   991
  • Status:  Offline
  • Urządzenie:  Windows
  • Styl:  Ciemny

Mam od około miesiąca pewien problem, mianowicie, gdy włączam komputer to zamiast ładowania biosa, etc widzę biały ekran, po około 20-30 restartach komp włącza się normalnie, gdy nie pracuje na kompie z 30 minut i włącza sie wygaszacz to wskakuje ten biały ekran i nic nie daje sie zrobić dalej tylko ponowne restarty.. wie ktoś co to może być ?

drugi problem..

Mianowicie oddałem komputer do naprawy w wakacje, gdy go oddano mi z powrotem miałem sobie zainstalować sam windowsa, włożyłem płytę Windows XP do kompa i wszedłem w te opcje do instalowania, ale tam gdzie ustawia się partycje do formatowania nie było żadnej, tak jakbym w ogóle nie miał dysku w kompie .. więc dzwonie do tego co mi to naprawiał, bo przed naprawą dało sie formatować i ten mówi mi, że mam jakiś specialny typ dysku i żeby go system zauważył to trzeba jakiś sterownik do płyty głównej wprowadzić, więc odwiozłem mu go i mi to zrobił za bagatela 122 zł :evil: teraz jakiś tydzień temu, żeby poradzić sobie z tym białym ekranem postanowiłem strzelić formata, wchodzę jak przedtem do opcji i znów nie ma żadnej partycji .. :evil:

Mógłby ktoś mi pomóc ?

• Odpowiedzi 16
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• IIL

8

• AtS

5

• Prezes

2

• kieska

2

Top użytkownicy w tym temacie

• Reputacja:   1
  • Styl:  Klasyczny

1. Może spróbuj wyjąć i ponownie włożyc baterię biosową (przywróci to wszystkie ustawienia biosu do fabrycznych).

• Reputacja:   3
  • Styl:  Jasny

dokladnie jak kieska mowi wyciagnij baterie,sprawdz czy dysk dobrze podpiety,to ze masz bialy ekran zamiast normalnego windosowskiego moze wskazywać ze masz jakiegos zlosliwego wirusa,a czy dysk widac w biosie??

Widać chyba, jeżeli mamy to samo na myśli, tzn. jak się włącza już normalnie to widać, ale tam przy instalowaniu go nie ma.

• Reputacja:   3
  • Styl:  Jasny

polecam wyciagnac baterie i sprawdz co to przyniesie

Ok spróbuje, ale dajcie jakieś instrukcje jak to zrobić ;) i czy to nie zaszkodzi moim danym, np. że po restarcie biosa wymagany jest format czy coś w tym stylu.

• Reputacja:   1

IIL, twoim danym nic się nie stanie, ponieważ nie będą przeprowadzane na nich żadne operacje. Musisz się jedynie zastanowić, czy nie masz czasem jakiechś swoich, specyficznych ustawieć w BIOSie, które chcesz zachować, bo jedynie one zostaną zatracone, czyt. zastąpione fabrycznymi.

Jak się do tego zabrać?- rozkręcasz kompa, znajdujesz baterię biosową (znajduje się na płycie głównej, z reguły gdzieś w rogu, wygląda jak normalna bateria np. od zegarka tylko jest kilka razy większa), podwazasz blaszki ją przytrzymujące, potem ją wyjmujesz i ponownie wsadzasz. Wszystko.

• Reputacja:   0

co do pierwszego to ja bym obstawiał dysk lub kartę graf ... spróbuj zrobić tak ...

na pulpicie PPM właściwości - wygaszacz - tam gdzieś będzie zaawansowane - tam szukaj czegos takiego jak oszczędność energii czy jakoś tak ... a jeszcze dalej szukaj wyłącz dyski po 20-30 minutach - zrób NIGDY żeby nie wyłączał dysków.

wygaszacz ekranu zostaw.

odczekaj jak sie wlaczy wygaszacz, jesli po wlaczeniu ruszysz myszka i zacznie dzialac normalnie to znaczy ze na 99% to dysk który po prostu sie nie odpala (a to ze uruchamia sie w końcu po 20-30 restartach, no to tak już jest z zepsutymi dyskami)

co do drugiego twojego pytania ...

że mam jakiś specialny typ dysku i żeby go system zauważył to trzeba jakiś sterownik do płyty głównej wprowadzić

najprawdopodobniej masz dysk który jest podłączony do płyty głównej przez takie cos ...

ff02bf27e7b66330c71dabcf48526494.jpg

a nie przez taśmę ... takie szare szerokie.

jeśli masz podłączenie tak jak na obrazku to znaczy, że masz nowy dysk (tzw: S-ATA) który potrzebuje dodatkowych sterowników, przed zainstalowaniem systemu, który poprawnie wykryje dysk ... podczas instalacji winxp (jak jest niebieski ekran , a na dole na czarnym pasku leca biale napisy ... czytaj je , bedziesz w pewnym momencie mial napisane ... jesli chcesz zainstalowac sterowniki dysków S-ATA nacisnin dowolny przycisk ... wtedy na dyskietce lub na cd masz sterowniki które system musi wczytac, dopiero potem pokazuje sie okno z wyborem dysków do formatowania i instalacji systemu

vegaskopiavr1.jpg

wweteamfv8.jpg

92372310444b3ddbb51eb5.jpg

Co do pierwszego to wątpię, aby to był wygaszacz, bo przecież, gdy uruchamiam komputer to od razu jest biały obraz, więc raczej nie ma to nic wspólnego, sądzę, że to jest wirus. Tak mam podłączony dysk przez tą taśmę na zdjęciu

wtedy na dyskietce lub na cd masz sterowniki które system musi wczytac,

Na tej płytce, którą mam z windowsem xp, czy muszę sobie te sterowniki ściągnąć ?

[ Dodano: 23 Grudzień 2007, 12:08 ]

I co ciekawe przed oddaniem do naprawy kompa mogłem formatować normalnie, a miałem przecież ten sam dysk.

Co do pierwszego to wątpię, aby to był wygaszacz

ja nie mówię, że to wygaszacz ... standardowo po zainstalowaniu win razem z wygaszaczem włącza sie tryb oszczędności i wyłączane są dyski ... i jeśli chcesz "wrócić" do win dysk nie może się włączyć ... czyli to samo jak byś włączał kompa od nowa.

jeśli wyłączysz "wyłączanie dysków" i po włączeniu się wygaszacza wróci z powrotem bez problemu do win znaczy , że coś z dyskiem (bo po prostu się nie wyłączy więc nie bedzie musiał startować od początku) ... kumasz o co mi chodzi?

jeśli nadal będzie biały ekran ... no to coś z grafą ... ale to już ciężko powiedzieć co ... może wiatrak się niekręci, może kabel do monitora gdzieś jest zagięty, może slot w płycie głownej ... lub jeszce 100 innych rzeczy.

jeśli chodzi o wirusy ... to 99% wirusów pracuje w środowisku windowsa ... więć jeśli system się jeszcze nie uruchomił to wirus nie ma gdzie "żyć"

sterowniki do S-ATA powinieneś mieś na cd od płyty głównej ... ew dodane na dyskietce do płyty głównej.

jeszcze jedno ....

gdy włączam komputer to zamiast ładowania biosa, etc widzę biały ekran, po około 20-30 restartach komp włącza się normalnie,

po tych 20-30 restartach jak mówisz , że komp włącza się normalnie to znaczy, że pojawiają się nagle win (czyli pulpit z ikonkami) czy widzisz testowanie pamięci ładowanie się windowsów (czyli tak jak powinno być ) ?

vegaskopiavr1.jpg

wweteamfv8.jpg

czy widzisz testowanie pamięci ładowanie się windowsów (czyli tak jak powinno być ) ?

Tzn. najpierw widzę testowanie pamięci, potem znów biały obraz, kolejny restart i widać już trochę więcej, potem wejdzie mi całe do ikonek i znów biały, więc to tak stopniowo dochodzi do siebie..

sterowniki do S-ATA powinieneś mieś na cd od płyty głównej ... ew dodane na dyskietce do płyty głównej.

Nie ma to jak kupować w supermarketach, żadnych płytek do płyty głównej nie mam :evil:

... kumasz o co mi chodzi?

Ok jak znajdę wreszcie te opcje wyłączania to sprawdzę czy to o to chodzi.

Tzn. najpierw widzę testowanie pamięci, potem znów biały obraz, kolejny restart i widać już trochę więcej, potem wejdzie mi całe do ikonek i znów biały, więc to tak stopniowo dochodzi do siebie..

no to tego nie powiedziałeś ... myślałem , że włączasz i biały ekran i koniec, nic wiecej nie wchodzi ... w takim przypadku zmieniam typowanie na karte graf.

najszybciej sprawdzisz jak sobie pozyczysz karte graf od kogos i wsadzisz na chwile do siebie.

Nie ma to jak kupować w supermarketach, żadnych płytek do płyty głównej nie mam

kur**** skandal! powinieneś tam pójść i zrobić awanturę.

vegaskopiavr1.jpg

wweteamfv8.jpg

• 1 miesiąc temu...

Juz luty, a ja wciaz borykam sie z problemami poruszonymi wyzej. Na szescie wiem juz wiecej o zaistnialym problemie, powodem "bialego ekranu" byl.. monitor, sprawdzilem, gdy wlaczylem go, nie wlaczajac jednostki centralnej - wtedy powinno pisac: "no signal" i sie wylaczyc, a byl to po prostu bialy ekran. Moj obecny problem tkwi w tym, ze mam dysk SATA, aby zainstalowac na nim windows musze wprowadzic sterowniki z plyty glownej czy cos, czytalem duzo na ten temat w internecie i dowiedzialem sie, ze mozna zgrac te stery z internetu i wrzucic na dyskietke 3.5 A - ktora specjalnie zakupilem, wtedy podczas instalki, gdy pojawia sie komunikat "nacisnij f6, aby zainstalowac stery innej firmy" wciskam f6 i powinno sie zainstalowac. Sedno tematu to skad mam pobrac pasujace sterowniki, ewentualnie prosze o jakas pomoc w instalacji.

Moj dysk twardy to Samsung Sp2004C. Jakby trzeba bylo podac wiecej danych to pisac.

IILuś IILuś ... jak już czytałeś te wszystkie strony to nie skumałeś, że sterowniki do SATA nie pochodzą od dysku tylko od płyty głównej ?

zobacz jaką masz płytę główną (model powinien być napisany bezpośrednio na płycie), lub lepiej weź płytę instalacyją od płyty i tam będziesz też miał napisany model płyty (jeśli chcesz szukać sterowników w necie).

na cd powinien być folder ze sterownikami (pewnie w nazwie bedzie mial SATA ;) ) i jego zawartość skopiuj na dyskietkę ... resztę wiesz co trzeba robić ... dalej nie powinno być już problemów. z tego co pamiętam pokaże się lista i będziesz miał do wyboru swój dysk.

potem win instaluje się już bez problemowo.

vegaskopiavr1.jpg

wweteamfv8.jpg

Wlasnie problem tkwi w tym, ze nie przy zakupie komputera nie otrzymalem zadnego oprogramowania do plyty glownej. Otwarlem obudowe od kompa i widze sporo napisow ^^ przepisze to co tam pisze, bo nie jestem pewien co odnosi sie do nazwy plyty:

775Twins-HDTV

Dual Core CPU

DDR1667/DDRT400

PCI Express

Na jakiejs baterii - ULi ALi M153 A1 0547 TU07 B022T1100GOD

ASRock Universal platform compatible with Intel D4B and D4A procesors

jezeli mozesz to pomoz ;) i licze na cierpliwosc :P

EDIT:

oki, mam:

Płyta główna ASROCK 775Twins-HDTV - XPress 200, SATA, DDR 1/2, PCI-Ex, VGA, S-775 ( 775TWINS-HDTV )

to moja plyta, teraz tylko musze sterownikow poszukac..