Skocz do zawartości
  • Witaj na forum Attitude

Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Dostep do bota wrestlingowego AI
    Rozbudowane zabawy quizowe
    Typowanie wyników nadchodzących wydarzeń
    Pełny dostęp do ukrytych działów i treści
    Możliwość pisania i odpowiadania w tematach oraz chacie
    System prywatnych wiadomości
    Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    Członkostwo w najstarszej polskiej społeczności wrestlingowej (est. 2001)

Jeżeli masz trudności z zalogowaniem się na swoje konto, to prosimy o kontakt pod adresem mailowym: forum@wrestling.pl

Snake Eyes Series #06

Rekomendowane odpowiedzi

• Reputacja:   10
  • Status:  Offline
  • Urządzenie:  Windows
  • Styl:  BGZ

15e436979f31f4c7.jpg

Snake Eyes Series #06

Czyli Świat Wrestlingu oczami Taker-O-Maniaka

Wstęp:

Wreszcie znalazłem chwilę na 6 już część Serii Snake Eyes. Postanowiłem jednak odbiegnąć nieco od ostatnich wydarzeń. Mianowicie jak zapewne wszyscy czytający kojarzą wg. ponad połowy głosujących w ankiecie (10 osób) tematem tego odcinka miał być Bill Goldberg. Nie jestem zbytnim entuzjastą tego wrestler'a , mimo iż kiedyś mu markowałem. Potem jednak czytając jeden z postów (wyjątkowo bardzo mądry jak na tego usera^^) postanowiłem zmienić trochę temat tak aby powiązać w nim wszystko i żeby sie przyjemniej pisało. Felietony o jednym wrestlerze to takie w sumie notki biograficzne a mniej własne opinie. Pamiętne opcje czy tematy o których chcieli czytać użytkownicy takie jak Kane , Goldberg , Chris Benoit itp. postanowiłem zespolić. Co otrzymałem ? No właśnie ..otrzymałem felieton na temat jakże prosty i trudny w jednym pt. "Co to znaczy być Dobrym Wrestlerem?" Od razu zaznaczam , że kieruje się głównie polityką federacji , którą oglądam tzn. WWE. Oczywiście to znacznie obniży wiarygodność felietonu w oczach zwolenników federacji Indys itd. , ale na to akurat nic nie mogę poradzić. Po za tym WWE jest aktualnie największym sellerem Wrestlingu więc można powiedzieć że w tym biznesie bądź co bądź gra pierwsze skrzypce - dalsze kwestie zależą już tylko o upodobań własnych oglądającego. Przejdźmy do felietonu właściwego.

bdf1f32d68b38475.jpg

Postanowiłem zebrać wszystkie cechy , które chwalą i na które narzekają wrestlefani. Faktem oczywistym jest , że owych cech liczba przerasta oczekiwania autora felietonu co już na samym początku może utwierdzić, że idealnego wrestler'a nie ma i raczej takowego nie zobaczymy - mogą być tylko gorsi i lepsi ...ale nigdy najlepsi...Zajmijmy się jednak Typem tego niedostępnego ideału. Skoro już zaczęliśmy od Goldberga - przyłóżmy go do szablonu wrestlera - chodzącego magnificentu czyli żyjącego ideału. Zaczniemy od warunków fizycznych. Tutaj akurat nie możemy się dopatrzyć żadnych zastrzeżeń. Goldberg Wymiary miał podchodzące pod faktyczny ideał ..nie całe 2 metry wzrostu oraz ponad 100 kilogramów wagi. Sylwetka nie przepakowana , tak jak to ma miejsce w przypadku Batisty czy Lesnara. Z kolei nie ma też zbędnego balastu jak chociażby u Hogan'a . Jest to wygląd niemalże idealny jeśli rozpatrujemy dziedzinę sportu jaką jest wrestling. Na temat wyglądu cóż można jeszcze napisać. Może wzmiankę malutką o wyrazie twarzy bo wbrew pozorom jest to bardzo ważne. Otóż z twarzy Goldberg wg. mojej osoby powinien odgrywać rolę heel'a. Twarz Wrestlera mówi bardzo dużo. Pojawia się wiele dyskusji na temat wrestlerów , którzy mają twarze nazbyt dziecinne by na przykład odgrywać rolę głównego heel'a w brandzie oraz odwrotnie , mają twarz przykładowego skazańca ( tu za przykład podam chociażby obecny wygląd raven'a ) , która wprost prosi się o heelowanie. Goldberg jednak nie pokazywał konkretnie swojego charakteru w ringu co w moim przekonaniu pozwala obstawić iż był tweener'em. Oczywiście mogę się mylić , ale zastrzegam tu że jest to mój subiektywny pogląd. Nie śledziłem nigdy z dokładnością kariery Bill'a ..mimo iż obejrzałem sporą ilość jego walk. Nawiązując do tego co napisałem wcześniej kolejny aspekt porównawczy - umiejętność znalezienia się w swoim charakterze. Wrestler idealny powinien umieć odgrywać zarówno rolę heel'a , tweener'a oraz Face'a. Jest to umiejętność niezwykle trudna. Weźmy chociażby żeby nie być goło słownym przykład John'a Ceny. Jak człowiek który przez 2-letni okres mega Face'owego pushu szczerzył nieudanie żeby do publiki mającego go już dosyć mógłby teraz przejść porządny heel-turn i stać się równie wielkim Heel'em w brandzie jak poprzednio face'em. Dla takiego kogoś jest to jak przypuszczam albo niewykonalne albo niezwykle ciężkie do osiągnięcia przez co częęsto mocno naciągane. Tu leży właśnie minus wielu wrestlerów ubiegających się wśród fanów o miano tych "dobrych". To że Wrestler pokaże od czasu do czasu bedąc Face'em heelową zagrywkę czy odwrotnie nie znaczy to jeszcze że umiałby "przetransformować" się całkowicie - a to w oczach wytrawnych fanów naprawdę wiele. Wracając do Goldberg'a ...przechodzimy do wejścia wrestler'a. Wbrew pozorom to tez istotny element. Nie ma to jak Theme Zawodnika się rozpoczyna się a cała sala wstaje i zaczyna skandować. Tutaj akurat zawsze Goldberg wypadał na wielki plus. Z resztą nie tylko Goldberg. Nawet aktualnie znienawidzony Jan Wartość również w tej dziedzinie stoi wysoko ... chociaż marginesowo przypominając że podobno , czgo nie jestem pewien na kilku galach podczas tournee po europie cały wiwat publiki był podkładany żeby zagłuszyć buczenie is kandy typu You Suck! Ale to był wpis na marginesie. Skoro , już jestem przy słynnym "You Suck" ...głosy publiki nie koniecznie muszą być pozytywne. Pamiętamy wejście Kurt'a Angle ...kto obecnie krzyknąłby przy jego wejściu Suck ? A wtedy reakcja jaką wywoływał ...brak słów ...ale my tu nie o tym...ważne jest to że WYWOŁYWAŁ jakąś reakcje...co świadczy na duży plus. Weźmy chociażby wejście , takiego ot Jamie Noble'a ...czy ono coś wywołuje ..krótkie , niemrawe praktycznie nie znaczące ...niektórzy narzekają , że kiedy Undertaker wchodzi wstawiają wodę na herbatę , wychodzą do sklepu po bułki ..wracają do domu ...robią kanapki i kiedy przychodzą z powrotem przed monitor on jeszcze idzie. Ale czy widzieliście żeby 6 minut wejścia było non-stop powiązane z krzykami fanów z trybun !? No właśnie. Wchodzimy teraz w jedną z najważniejszych części cech wrestler'a. Moveset. Jeżeli chodzi o Goldberg'a - nie bede sie rozpisywał - zdania bowiem są mocno podzielone a ja nie jestem na tyle przekonany by przystać do którejś z grup poglądowych . Jedni uważają że Goldberg znał 4 ruchy z Jackhamer'em i Spear'em łącznie. Inni kontrargumentowali nawet filmikami , gdzie pokazywali całe gamy ciosów i movesów Billa. W Każdym razie liczy się też wykonanie owych ciosów. Zejdźmy może z Goldberg'a a wejdźmy na kogoś , kto wg. wielu uważany jest za wrestler'a najbardziej ze wszystkich na świecie podchodzącego pod ideał : Dwayne The Rock Johnson. Zacznijmy więc od początku , jesli chodzi o warunki fizyczne nie ma co się sprzeczać , że The Rock był szybki , dynamiczny , słowem most electrifying man. Jak już wyżej używałem tego określenia - nieprzepakowany ..wzrost dobry - innymi słowy wszystko jest w jak największym porządku na drodze do ideału. Twarz również może spełniać rolę heel'a jak i Face'a - kolejny wielki plus dla Rock'a. jeśli chodzi o Moves'y...tutaj także mało kto chciałby wdać się w dyskusje , że są one nie wystarczające...Selling u rock'a stał na wysokim poziomie ...umiał rozdać , sprzedać , przyjąć akcje a niektóre koronne w jego wykonaniu wyglądały wprost fantastycznie. To jak potrafił Sprzedać Stunner'a (podobnie jak Scott Hall) było nieprawdopodobne i czyniło Stunner siłą wręcz dewastującą. W Sumie w porównaniu do tego jak Stunner'a sprzedała Linda McMahon albo Donald Trump to każde inne wybicie wydaje sie byc perfekcyjne..ale to marginesowo. Wykonywał świetnie power movesy , high flying , technical - submission movesy ..innymi słowy jeśli chodzi o style był to wrestler wszechstronny. Do tego niebywała szybkość i sprawność fizyczna. Dochodzi kolejny ważny element , który wielu z nas zauważa na ringu a konkretniej zauważa jego brak : to Charyzma. Zaangażowanie w ringu , w pracy , na backstage ..we wszystkim co robi...żeby z twarzy tryskały chęci i nowe pomysły i próby udoskonalania siebie - Rock był taki. To przynajmniej zostało u niego docenione - ale były też przypadki wrestlerów , którzy mieli w sobie cos ale zostali odrzuceni na podstawie innych kryteriów tzw. wewnątrz-zakładowych. Na co jeszcze narzekają fani ?? No baa...właśnie na to - Mic Skillsy ..rzecz w tym sporcie niezbędna - i mylą się Ci którzy mówią że wrestling tego nie potrzebuje - to tak jakby w M Jak Miłość nikt nikogo nie kochał a Jacek Poniedziałek nie okazałby sie gejem. jeśli wrestler jest niemalże doskonałym technikiem , brawlerem , czy power zawodnikiem ale nie jest w stanie przemówić do publiki czy to w ringu czy na back'u zawsze będzie grzmocony przez wybrednych fanów - bo nie oszukujmy się - niewybredny fan może oglądać John'a Cene z pasem do WrestleMani 56 a Leg Drop Hulk'a Hogna'a co roku na jedną walkę aż nie umrze na ringu tak jak to chce zrobić Abby The Butcher...No właśnie ale dokładnie zakres mik skillsów należałoby omówić później bo o nasuwa sie zaraz na pierwsze skojarzenie z Mik Skillsami ? coś o czym jeszcze w tym felietonie mowy nie było a co jedną z najważniejszych jeśli nie najważniejszą istotą wrestlingu. Coś co może usprawiedliwić wszystkie braki...to Gimmick. Gimmick moze wszystko...gimmick może więcej niż sam wrestler...jest to na tyle silna władza że choćby nie wiem jak człowiek sie starał poprzez jego gimmick ludzie będą go uwielbiali bądź z góry nienawidzili. Kto wie jakim Wrestlerem byłby Nick Dinsmore w WWE gdyby nie gimmick Debila ? Kto wie jakim Wrestler'em w WWE byłby Burchill gdyby jakieś imitowanie piratów z Karaibów ? Kto wie jakim Wrestlerem byłby Boogeyman , gdyby nie marne udawanie postaci z horrorów ? Może nawet sięgali by po jakieś złoto a tak wśród marków są z góry skazani na niepowodzenie....typowa wypowiedź marka : Przecież on nic nie umie , wchodzi i zrobi tylko jeden chwyt i wygra ...i co on niby chce pokazać , że jje te robaki. ? Ot to taki przykładowy komentarz po walce chociażby z John'em Layfieldem czy Booker'em T - w którym oczywiście pominąłem kwestie błędów ortograficznych. Ale taki ktoś nigdy nie zda sobie sprawy z tego jaki byłby ten zawodnik gdyby nie to ...lub gdyby nie tamto ..nie lubie go i już. Ale gdyby nagle z Boogeymana zrobić podobieństwa John'a Ceny i wszyscy zaczeli by sie za nim uganiać markując mu ten jeden również zaczął by mówić że od dziś go kocha..oczy marka to najbardziej krytyczne poglądy w tym sporcie..Bardziej doświadczeni kiedy Khali wygra pas wyrażą swoje niezadowolenie ale w podświadomości zdają sobie sprawę że nie doszło by do tego gdyby nie kryzysowy brak Main Eventerów spowodowany kontuzjami - ich masowym atakiem , ale w tym samym czasie grupa marków będzie jechać po Khalim , jak po łysej szkapie chociaż to przecież nie jego "wina" że wygrał i to że na rzecz bezpieczeństwa publicznego i całego WWE został nie lada ograniczony. Wracając do mik Skillsów. Zahaczając o The Rock'a po raz kolejny wszelkie komentarze są zbędne - bo wszyscy wiedzą że Rock był domniemanym królem segmentów w całym Enterteinment...ale sa osoby z górnej półki na które non-toper narzekano w kwestii mik skillsów. Oczywiście będe tu konsekwentnie narzekał na marków ( tych stu-procentowych) bo to właśnie oni głównie nie rozumieją przyczyn. Weźmy za przykłady chociażby postać wcześniej wspomnianego Goldberg'a. Typowy przykład Wrestler'a który zaczynał jak wielu (tak owoż i Rock) od gry w football amerykański. Jakie on miał mik skillsy ? Żadne ...mik Skillsów było zero .ale jemu to nie przeszkadzało bo miał właśnie taki gimmick - Da Man - nie mówiąca nic maszyna rozbijająca wszystkich. Podobnie psioczony przez wszystkich pod względem mic'a Undertaker....na tym właśnie polega jego gimmick. Wszystkim zabroniono wykonywać tombstone a jednak tylko on moze .. - taką moc ma gimmick.

Rock gimmick miał świetny - dopracowany - ulubieniec publiki niby wg. powyższego Rock jest idealnym wrestler'em. Więc czemu na początku zaprzeczyłem ? Ano właśnie....w moim odczuciu jest jeszcze kilka aspektów które wrestler powinien spełnić aby chociaż trochę zbliżyć sie do szablonowego ideału. Co najważniejsze z nich ..powinien dość do sukcesu SAM. W moim odczuciu to jednak o czymś świadczy ...świadczy o tym że zawodnik ma przebijalność - umie pokazać sie w mediach. Czu Deuce miałby teraz tytuł TT gdyby nie to że jest synem Hall Of Famer'e WWE Jimmiego Snuki ? Czy on w ogóle byłby w tej federacji ? Czy Rey Mysterio dostałby sie w ten biznes gdyby nie tata ? Podobnie Randy Orton , Chavo Guerrero , Dean Malenko ...spójrzmy teraz na The rock'a : co za liczny spis...innymi słowy cała rodzina siedziała w tym biznesie ..począwszy od taty rocky'iego johnson'a ,poprzez braci Wild Samoans do Yokozuny dojechawszy. Podobnie ma Teraz także Umaga który jest kuzynem całej tej wesołej gromadki z rock'iem na czele

55ae61c553101d32.jpg

Ktoś rzuci : no a cóż w tym niby złego ? A ja odpowiem prosto : A jakbyś się czuł mój drogi gdybyś starał sie o prace w dużej firmie i jak to zwykle bywa odbyły by sie kwalifikacje...zostaje was dwóch ...dwóch z pośród wielu gdzie to ty dobrze znasz swoją wartość i dobrze że to ty jesteś lepszy ..i widzi to każdy ..a mimo to posadę dostaje ten drugi....Dlaczego - a no bo jest kuzynem vice-dyrektora...To jest to samo ..pełno można by było odnaleźć takich przykładów. Samo Życie. A jak takie coś potrafi przynajmniej w moich oczach zaniżyć ocenę o wrestlerze ....Wyrażając moją własną opinie - nie darzę sympatią praktycznie wszystkich wrestlerów , którzy siedzą w tym biznesie dzieki znajomościom czy rodzinie ....o ile jeszcze wrestler takowy coś pokazuje to jest to do przymknięcia oka ale jeśli jest to wrestler blokujący inne talenty to jest to kpina w żywe oczy. Wracając do Idealnego wrestler'a. Podsumujmy co już mamy żeby sie nie pogubić :

1.Warunki Fizyczne :

- Najlepiej około 1.90 wzrostu

- Ponad 100 kg wagi

- Nie przesadnie rozpakowany

- Bez zbędnych balastów

2.Aktorstwo

- Umiejętność zmiany charakteru wrestlingowego

- Wykazanie Emocji

- Odpowiedni Wyraz Twarzy

3.Wejście

- Theme odpowiadający wrestlerowi

- Efekty działające na publikę

- Powinno wywoływać reakcje publiki

- powinno świadczyć o wrestlerze

4.Moveset

- Rozbudowana Gama ciosów

- Wszechstronność

- Dynamika

- Szybkość

- Power

- Selling

5.Gimmick

- Ciekawy

- Nie podbierany

- pasujący do Wrestler'a

- nie godzący w jego umiejętności

6.Mic Skills

- Zależne od gimmicku

7.Przebicie & Charyzma

Spore te wymagania ...ale cóż..wypadałoby za nim sie przejdzie dalej z rozmyślaniami odnieść się do niektórych punktów mogących wzbudzić kontrowersje. Tutaj odniosę się głównie do punktu 5.2. I zaznaczam że jest to moja osobista opinia. Nie powinno się dawać ponownie tych samych gimmicków innym wrestlerom. Co mam na myśli ..ot np. Black Machismo dla mnie to trochę nie schludne posunięcie..podobnie kiedy Heidenreich dostał gimmick Hawk'a ...uważam to za zabieg nie w porządku ... Gimmick powinien cechować sie oryginalnością. mimo iż wrestler może dobrze sie prezentowac w danym gimmicku - to nie ma akurat żadnego związku z faktem iż ten gimmick nie należy do niego. I nastał czas na coś co odróżnia mocno Wrestling od wszelkich innych co coś nie raz mocno gryzie sie z charyzmą i siłą przebicia ale jest po prostu nieodłączne w tej branży, Chodzi o umiejętność rozgraniczenia się w swojej własnej osobie i o rozgraniczenie lojalności wobec pracodawcy , który nie raz może nasza lojalność zbyt wykorzystać ..nawet tego później nie za dość uczynniając. Co do pierwszej części zdania - Czym że jest pracownik kiedy nie wie o co w danej pracy chodzi ...czymże jest gracz który nie zna zasad gry ...no właśnie ...a czymże jest wrestler który zawsze odmawia jobbu..ta kwestia stanowi nie raz prób przejściowy i powód narzekań na wrestlerów pokroju Michaels'a , Stone Cold'a , i bądź co bądź wg. niektórych króla "No-Jobbu" Bila Goldberg'a. Dobry wrestler to w moim odczuciu nie taki który wygrywa 289 walk bez porażki ....Jobbowanie to nieodłączny element tego show. Jakie emocje tkwią w tym jesli wiem że będzie on kontynuował streak i wygra po raz kolejny ... to właśnie dla tego WWE musiało podsycić atmosferę z WHC Match'em przed WM 23 i udało im się. To już sam wrestler powinien wiedzieć że są przypadki kiedy podłożyć sie trzeba ...czy dla honoru , czy dla pieniędzy czy dla promocji młodego zawodnika ..czy też dla samego siebie ...jak taki angle może zwiększyć twój wizerunek w oczach publiki ...ktoś pokonuje cię na gali ale na ppv wracasz i rozbijasz go w pył ...a obie strony zyskują .. Jedna zapisuje sie w karty historii jako twój pogromca a ty z kolei jesteś nadal na czele stwaki bo pokonałeś rywala ...a poza ringiem pomogłeś mu dostać się półkę wyżej. Ale nie wolno też być zbyt lojalnym. Mówie tu pewniacko o postaci Kane'a. Ile razy mówiło się że wrestlerzy z jego pozycją z przykładem chociażby w Michaelsie mogli śmiało powiedzieć McMahon'owi Co myślą o tym i owym. Wrestler z taką pozycją musi znać swoją wartość i wiedzieć kogo promować można a kogo nie ..chociaż czasami z bookerami nie ma nic do gadania. Co do drugiego punktu wcześniejszego zdania o rozgraniczeniach w swojej własnej osobie - no właśnie. Tutaj przychodzi na myśl kilka postaci. Chodzi tu po prostu o osiadanie na laurach , wodę sodową , syndrom gwiazdy. Wrestler musi umieć mieć pod kontrolą własną samoocenę , żeby nie spowodowało to ubytków jego formie lub niechęci do tego o czym już wczesniej pisałem koniecznego nieraz jobbu. Wrestler taki może później starać się tylko w celach materialnych i tu nie ma co pisać wiele wystarczy podac przykład Batisty , którego notorycznie widzimy od WueMki 21 w walkach o pas..

c69fa1a33d4ac9b2.jpg

Na krótkie podsumowanie czas...jak już wyżej napisałem ideału nie było i nie będzie..i czy to WWE , czy to ROH czy inne AAA nikt nie będzie miał wszystkiego czego oczekiwał by fan...ale gdyby tak wszyscy wrestlerzy miali chociaż 1/4 wrestling chciało by sie oglądać....a najwidoczniej duża część nie ma nawet tyle ...a nadal są ..walczą ..nudzą...gdzieś musiał zajść jakiś błąd , pomyłka czy niedopatrzenie....no cóż zdarza się ..oby nie tak często jak w WWE.shop.dot.com...Za pewne kolejne generacje fanów będą czekać na kolejnych Austinów , Rock'ów i hoganów...ale mimo wszystko ideału z nich nie bedzie ...Zawsze przed przymiotnikiem stanie wątpliwe słowo "Propably" które tak jak w filmach daje zawsze możliwość odwrotu..

Snake Eyes Series 2007 ® The IOOT_DZIKO Company Inc.

915802072594e34bce782c.jpg

• Odpowiedzi 5
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• pablo modjo

1

• IOOT_DZIKO

1

• kaszak

1

• Willem

1

Top użytkownicy w tym temacie

• Reputacja:   1
  • Styl:  Klasyczny

Felieton jak zwykle trzyma klasę. Fajnie się to wszystko czyta, i mam nadzieje że nie poprzestaniesz na tej 6 już części. Oczywiście daje borwara.

• Reputacja:   6
  • Styl:  Ciemny

Nie wiem czy słyszałeś o $oldbergu?

To heelowa odmiana Goldberga.

Notabene słabo Billu się prezentował w tej roli.

Ale to raczej wina bookerów.

Felieton czy jak to tam nazywasz - wypas :)

Browarek 4 u.

16476371734edf391100c30.jpg

• Reputacja:   2

Potem jednak czytając jeden z postów (wyjątkowo bardzo mądry jak na tego usera^^) postanowiłem zmienić trochę temat tak aby powiązać w nim wszystko i żeby sie przyjemniej pisało.

A zasadził ci ktoś kiedyś aras kopa w dupe? :wink:

Felieton poprawny merytorycznie, dobra robota cipolu, szkoda że tyle czekać trzeba było :evil:

• Reputacja:   0

Ideałów nie ma :P. Zgadzam się w kwestii Goldberga czy Takera... Ich zachowania w ringu są kształtowane przez gimmick narzucony przez bookerów. Obejrzyjta sobie pierwszą walkę Taker'a z Hoganem o tytuł... Przez połowę walki Taker tylko stał i przyjmował ciosy, a przecież wiemy, że potrafi dużo więcej. Tak samo było z Goldim. Bill ma czarny pas w jiu-jitsu, więc nie można mówić, że jest mało sprawny czy powolny... Po prostu bookerzy WCW wykreowali go na niezniszczalną maszynę do zabijania.

Nie zgodzę się po części w kwestii Winning Streaku Goldberga... To była swego rodzaju nowość i przed każdą walką kibice zastanwiali się, czy ten drugi wrestler 'da radę'. Być może Goldberg sprawdziłby się w innym gimmicku, jednak na zawsze będzie kojarzony z maszyną do zabijania (weźcie poprawkę na to, że markuję Goldbergowi i wcale się tego nie wstydzę :P :mrgreen: ).

Ogólnie felieton dobry.

abaaac02cbde00d8.jpg

Na pochyłe drzewo i Salomon nie naleje.

• Reputacja:   0

Coś co może usprawiedliwić wszystkie braki...to Gimmick. Gimmick moze wszystko...gimmick może więcej niż sam wrestler

piękne podsumowanie!

też jestem przeciw (i to bardzo) dublowaniu gimnicków ... to taka nieporadność i brak pomysłów zarządu ...Black Machismo - oooooh je! to było fajne na backach ale nie w pełnym wymiarze gimnicku.

vegaskopiavr1.jpg

wweteamfv8.jpg

92372310444b3ddbb51eb5.jpg