Skocz do zawartości
  • Witaj na forum Attitude

Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Dostep do bota wrestlingowego AI
    Rozbudowane zabawy quizowe
    Typowanie wyników nadchodzących wydarzeń
    Pełny dostęp do ukrytych działów i treści
    Możliwość pisania i odpowiadania w tematach oraz chacie
    System prywatnych wiadomości
    Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    Członkostwo w najstarszej polskiej społeczności wrestlingowej (est. 2001)

Jeżeli masz trudności z zalogowaniem się na swoje konto, to prosimy o kontakt pod adresem mailowym: forum@wrestling.pl

Federacje Indy i Japonia

Rekomendowane odpowiedzi

• Reputacja:   0
  • Status:  Offline
  • Styl:  Klasyczny

Zajebiste są federacje INDY :D Szczególnie CZW i ROH. Walki stoją tam na bardzo wysokim poziomie, oprawa matchy całkiem niezła......... Wrestlerzy sie tam wogólne nie oszczędzają :D Szkoda ,że nie ma tam takiej atmosfery jak w WWE ,czy choćby w TNA.

Ogolnie sa to bardzo porządne federacje :D

• 1 rok później...
  • Odpowiedzi 52
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• IIL

14

• L.A.

10

• dch99

8

• LegendKiller

7

Top użytkownicy w tym temacie

• Reputacja:   995
  • Urządzenie:  Windows
  • Styl:  Ciemny

Przejrzałem cały temat i doszedłem do wniosku, że można by go wykorzystać jako główne centrum dyskusji nt. federacji niezależnych na forum, kto wie może się coś rozkręci ;)

Dla osób w ogóle nie znających się w temacie indys:

Federacje niezależne: (independent circuit) są to małe federacje wrestlingowe, którym daleko do gigantów wrestlingowych, typu WWE czy TNA. Zazwyczaj gale te zgromadzają mało widzów, mniej znane promocje nie posiadają nawet własnego ringu. Do najpopularniejszych tego typu promocji należą:

a) USA:

+ Ring of Honor,

+ Combat Zone Wrestling,

+ Pro Wrestling Guillera,

b) Meksyk:

+ Asistencia Asesoria y Administracion,

+ Consejo Mundial de Lucha Libre,

c) Japonia:

+ Dragon Gate,

+ Pro Wrestling NOAH,

+ HUSTLE,

d) Europa:

+ world Xtreme wrestling,

+ German Stampede Wrestling,

W federacjach tych nie zobaczymy tylu elementów rozrywkowych jak w promocjach main stream'owych, ponieważ nacisk stawiany jest na poziom wrestlingu, zależnie od federacji jaki traktuje styl, np. high flyning - Dragon Gate, Ring of Honor, ultraviolent/hardcore - Combat Zone Wrestling/Big Japan Pro Wrestling, elementy rozrywkowe znajdują się w śladowych ilościach, chociaż często też zawarte są w różnych śmiesznych gimmickach, jak np. Dellirious, Chris Hero czy Claudio Castagnoli (Hey! :P), jednak jest to tylko urozmaicenie.

Nie wszędzie pro wrestling wygląda jak ten, który na co dzień oglądamy w USA. Oto omówienie dwóch odmian w innych zakątkach świata:

Lucha Libre: który panuje w Ameryce Środkowej traktowany jest tam bardziej jako religia i tradycja. Zwykle spotyka się tam wrestlerów wagi lekkiej, chociaż zdarzają się wyjątki. Częścią tradycji jest występowanie w maskach, najpopularniejsi wrestlerzy praktykujący ten styl to: Rey Mysterio Jr., Eddie Guerrero i cała jego rodzina, Super Crazy, Juventud Guerrera, L.A Parka, Mistico.

Puroresu: którego żywe przykłady znajdują się w Japonii, wrestling traktowany jest tam jako sport. Największe i najdłużej prosperujące federacje Japońskie to New Japan Pro Wrestling i All Japan Pro Wrestling, jednak to federacje main stream'owe, które do indys się nie nadają. Najpopularniejsi wrestlerzy Japońscy to: Jushin Liger, Hayabusa, Antonio Inoki, CIMA, Kenta Kobashi, Naomichi Marafuji, KENTA.

No to pokrótce wyjaśniłem szarej części forum o co chodzi :)

A teraz chcę przejść do konkretów, liczę na to, że ktoś sensownie się wypowie:

Jak wyznaczyć barierę między federacją main stream'ową, a niezależną ?

Te niepozorne pytanie wbrew pozorom jest dosyć trudne i sam od pewnego czasu głowie się nad tą granicą, ponieważ np. Ring of Honor, które traktowane jest jako federacja niezależna - i tutaj każdy się przecież zgodzi, wydaje gale w systemie pay-per-view, jak federacje TNA, WWE czy NJPW, więc można powiedzieć bliżej jej tym globalnym odpowiednikom..

Problem ten pozostawiam Wam i liczę, że wyczerpiemy go do ostatniej kropli, a po nim dyskusja przeciągnie się na inne tematy.

• Reputacja:   58
  • Urządzenie:  iPhone

Moim zdaniem rozgranicznikiem jest nic innego, jak kontrakt w TV . Które federacje amerykańskie są postrzegane jako main stream ? WWE i TNA oczywiście ; ) Dlaczego ? Ano właśnie dlatego, że posiadają regularny spot w krajowej TV . Do czasu podpisania przez TNA kontraktu z TNN (?) federacja była postrzegana przez wielu jako promocja niezależna . Od tego też czasu, fed zmienił nieco swój wizerunek jednak produkt nadal był najwyższej klasy, następnie nadeszła Spike TV Era. Wielu narzekało na to co sie dzieje w TNA (w tym ja, żeby nie było) że zjebało swój styl i wizerunek . Analizując nieco głębiej przyczyny tego zastoju/upadku doszedłem do wniosku, że jest to po części wina tego, że Impact jest prezentowany w dużej stacji . Co wolą przeciętni amerykańscy debile ? Walkę Dutt vs Sabin która trwa 30 minut i obydwoje wrestlerzy dają z siebie wszystko ? Nie, oni wolą walkę Hogan vs Khali która podczas całego jej przebiegu będzie obfitowała w czopsy i punche, taka niestety prawda . Włodarze TNA muszą doskonale zdawać sobie z tego sprawę i właśnie dlatego ich produkt przybiera taki a nie inny kierunek, i niestety, musimy się do tego przyzwyczaić.

Do czasu podpisania przez TNA kontraktu z TNN (?) federacja była postrzegana przez wielu jako promocja niezależna .

Nie z TNN, a z FSN ;) .

Tak jak LK powiedzial, ze dopoki fed nie ma kontraktu z TV jest poszczegany jako federacja niezalezla. Najlepszym przykladem jest ROH, ktore przed podpisaniem kontraktu na gale PPV bylo w 100% poszczegane jako fed niezalezny, a od kilku miesiecy juz nie jest tak czesto wymieniany jako niezalezna federacja. Oprocz kontraktu z TV federacje niezalezne rozni poziom enterteiment'u i storyline'ow podczas gal, o ile jeszcze storyline'y w fedach niezaleznych od czasu do czasu sie ukazuja (oczywiscie nie takie jak z WWE czy nawet z TNA), ale sa. Natomiast rozrywka prawie wogole nie istnieje, w ciagu 3 godzinnej gali fedu niezaleznego 99% to walki, a jak to wyglada w mainstream'ie kazdy wie.

• Reputacja:   1

W odpowiedzi na pytanie, które zadał IIL- chyba chodzi tu o kontrakt TV z krajową (co trzeba zaakcentować, bo przecież prawie każda federacja pokazuje się w TV, tyle że lokalnej...) telewizją lub robienie własnych PPV. Nie wiem, czy istnieje jakas sztywna granica wyznaczona przez jakichś wrestlingowych 'expertów', ale przynajmniej się do tej pory z taką nie spotkałem. Również po rozpoczeciu organizacji przez ROH własnych PPV miałem pewne kłopoty z najwaniem tej federacji- czy to jeszcze indy, czy już nie?...

Natomiast rozrywka prawie wogole nie istnieje, w ciagu 3 godzinnej gali fedu niezaleznego 99% to walki, a jak to wyglada w mainstream'ie kazdy wie.

Nie powiedziałbym, że to tylko i wyłącznie w 99% walki. Porównałbym raczej show fedów niezależnych do PPV takich np. TNA czy WWE. Owszem, dominują walki ale mają też miejsce wywiady, segmenty, czasem stałe segmenty-talk-showy (np. Good Times Great Memories) i nie brakuje też często jakiegoś akcentu komediowego.

Z tym ostatnim to doskonale można to podpiąć do japońskiego Dragon Gate. Już chyba od roku oglądam wszystko, co znajdę od nich na torrentach i niemalże całego Dragon Gate'a ubóstwiam ;)

Japońskiego oczywiście nie znam, ale i tak na galach, zawzse nasyconych humorem, bawię się świetnie i niezłą sesję biję ;) Dominują wszelkiego rodzaju żarty sytuacujne, a je chyba nie trudno zrozumieć bez języka- szczególnie podczas walk, dodać do tego stojące na niesamowicie wysokim poziomie walki cruiserów i kieska bawi się znakomicie ;) Z tego miejsca chciałbym też gorąco polecić wszystkim walkę mojego ulubieńca- CIMY z Narukim Doim- w całości została zawarta na infinity #74, które jest do zassania bez problemów z XWT. Mało sie podczas niej nie posikałem i jako, że odbyła się jeszcze w ubiegłum roku to spokojnie znalazłaby się w moim TOP 5 2007... A moze i nawet TOP 3 hmmm..... :cena:

Natomiast rozrywka prawie wogole nie istnieje, w ciagu 3 godzinnej gali fedu niezaleznego 99% to walki, a jak to wyglada w mainstream'ie kazdy wie.

Nie powiedziałbym, że to tylko i wyłącznie w 99% walki. Porównałbym raczej show fedów niezależnych do PPV takich np. TNA czy WWE. Owszem, dominują walki ale mają też miejsce wywiady, segmenty, czasem stałe segmenty-talk-showy (np. Good Times Great Memories) i nie brakuje też często jakiegoś akcentu komediowego.

Federacje ktore ja ogladam (CZW, IWA, BJPW) to glownie walki, nie ma tam wywiadow czy talk-show, oczywiscie po niektorych walkach jest jakas wymiana slow. Dlatego tez powiedzialem ze 99% gali to walki, bo fedy ktore ogladam wlasnie tak wygladaja. Widzialem kilka gal ROH i wiem, ze tam sa segmenty miedzy walkami, ale to tyle mojej wiedzy na temat segmentow w indys ;) .

Widzę, że temat się rozkręca to przedstawię mój punkt widzenia. Moim zdaniem, jeżeli jakikolwiek niezależny fed ma kontrakt z stacją tv, to nie oznacza to już, że przestał być już niezależnym fedem, prosty przykład - CZW i jego Fake You TV, a także programy Memphis Wrestling, czy też Japońskie Dragon Gate Infinity, BJW Deathmatch Wars. Postanowiłem dokonać porównania obu rodzajów federacji:

Main Stream:

+ Przeważająca ilość segmentów,

+ Nacisk postawiony na rozrywkę,

+ ...

Independent:

+ Śladowa ilość segmentów,

+ Nacisk postawiony na poziom wrestlingu,

+ ...

Coś jeszcze moglibyście dodać ? moim zdaniem to główne różnice, jeżeli chodzi o ogół federacji. Jak widać bariera ta jest bardzo skomplikowana i bardzo ciężko ją zidentyfikować.

Mozna jeszcze dodac samych zawodnikow, w mainstream'ie zawodnik nalezy do jednej federacji, wystepuje w jednej i koniec, a na scenie niezaleznej niektorzy zawodnicy wystepuja w kilku fedach rownoczesnie.

To nie jest reguła, WWE oferuje tylko takie kontrakty, w których zawodnicy nie mogą występować nigdzie, ewentualnie w jakiś rozwojówkach. TNA też jest postrzegane jako taka federacja, a przecież wrestlerzy tej federacji mogą występować w indysach. Więc to raczej nie ma większego znaczenia.

• Reputacja:   58
  • Urządzenie:  iPhone

Angle mogą występować w innych federacjach ? Więc dlaczego przykładowo Joe czy Homicide nie walczą już w ROH ? To nieco dziwne, zważywszy chociażby na to, że MCMG walczą w AAW czy ROH .

Z tym mainstreamem to też nie do końca powiedziane ; ) WWE pracowało z ECW czy Michinoku Pro natomiast takie WCW z chociażby NJPW ; )

LK zgodzę się, TNA zbanowało wszystkim wrestlerom regularnie walczącym w ROH występy, oraz z tego co wiem nie mogą też walczyć z PWG (przynajmniej Alex Shelley, coś mi się obiło o uszy), ale poza tym drogę mają otwartą, np. występy Kurta Angle, AJ Styles'a i Senshi w Inoki Genome Federation, ostatnia wspólna gala z NJPW, czy też występy Judasa Mesiasa w AAA - przedtem będąc na kontrakcie z TNA walczył tam również Ron Killings, dalej organizacja wielorakich house show'ów z UWF, które też dodawało swoich wrestlerów do kart TNA, ale nie o tym na razie. W każdym bądź razie na co wskazuje mój wyższy post to czy federacja pozwala swoim wrestlerom walczyć w innych fedach nie ma nic wspólnego z tym czy nagle staje się fedem niezależnym bądź main stream'owym ;)

W kontrakcie z TNA jest taka notka, ze zawodnicy nie moga brac udzialu w galach innych fedow, ktore maja kontrakt z TV, dlatego od czasu gdy ROH nadaje w PPV nie pokazuja sie tam zawodnicy TNA.

W pozostalych fedach w zasadzie moga, ale jak to jest widac, wezme przyklad CZW (jade z pamieci) w 2007 roku wystapili w CZW: Sonjay Dutt (jedna gala), Homicide (chyba 3 gale)... i to by bylo na tyle w IWA-MS (rowniez z pamieci): AJ Styles (2 gale), Senshi, Hernandez (kilka gal), Lethal (chyba 1 gala)... i tyle pamietam :P .

IIL podales przyklady TNA-UWF/NJPW, no ok wystepuja tam wrestlerzy TNA, ale TNA jest wspolorganizatorem tych gal i czerpie z tego korzysci materialne, natomiast gdy Dutt, Lethal czy Daniels (ktokolwiek) pojawi sie w CZW, ROH, IWA, PWG itd. itd. to TNA nic nie zarobi.

Co do przykladow LK to sie nie wypowiem, nie moje czasy, nie mam o nich bladego pojecia :roll:

Z innej beczki, mógłby ktoś w temacie polecić najlepsze gale/walki Ring of Honor jakie widział ? (pomijając 2007 rok). Napisze moim zdaniem jakie się kwalifikują:

ROH Road to the Title 6.22.2002
ROH Joe vs Punk II 16.10.2004
ROH Joe vs Kobashi 1.10.2005
ROH Unforgettable 2.10.2005
ROH Dragon Gate Challange 30.03.2006
ROH Death Before Dishonor IV 15.07.2006

Każda z nich jest warta uwagi. Jestem właśnie po Dragon Gate Challange i 4 walki tej gali rządziły, jak nie trudno się domyśleć pomogły w tym też utalentowane gwiazdy z Dragon Gate, owe walki to:

Samoa Joe vs. Christopher Daniels

BJ Whitmer vs. Jimmy Jacobs

AJ Styles & Matt Sydal vs. Dragon Kid & Genki Horiguchi

Generation Next (Roderick Strong, Austin Aries & Jack Evans) vs. Blood Generation (CIMA, Naruki Doi & Masato Yoshino)

Polecam ;)

• Reputacja:   1

Do głowy przychodzą mi w tej chwili:

Testing The Limit z ~75 minutowym 2/3 matchem Dragona z Ariesem

Final Battle 05&06 ze żwietnymi walkami odpowiedno Low Ki z KENTą i Dragona z Homicidem.

3-way na pierwszym show z Dragonem, Low Ki i Danielsem- chyba Era of Honore Begins sie nazywała

Manhattan Mayhem z chyba najbardziej stiffowym matchem jaki w życiu widziałem pomiędzy Aj'em a Dragonem.

Prawdę mówiąc to prawie każda gala ROH jest krótko mówiąc zajebista i warto chyba obejrzeć każdą galę (co mam nadzieję kiedys mi sie uda ;) )

Ja też ostatnio mam fascynację ROH, ale nie aktualnymi galami się napawam, a tymi z 2006 roku, ewentualnie 2005, przy tamtych galach obecne wyglądają słabiutko, zresztą roster też nie ten sam. Wtedy występowało wiele gwiazd TNA co sprawia, że przyjemniej się ogląda, ponadto ciekawe feudy i historyczne walki były toczone, min. CZW vs. ROH, czy walka Samoa Joe vs. Kenta Kobashi, jedna z lepszych jakie w życiu widziałem.

A jakie Wasze zdanie, obecne ROH prezentuje równy poziom jak w poprzednich latach, czy lekko podupadło ?