Skocz do zawartości
  • Witaj na forum Attitude

Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Dostep do bota wrestlingowego AI
    Rozbudowane zabawy quizowe
    Typowanie wyników nadchodzących wydarzeń
    Pełny dostęp do ukrytych działów i treści
    Możliwość pisania i odpowiadania w tematach oraz chacie
    System prywatnych wiadomości
    Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    Członkostwo w najstarszej polskiej społeczności wrestlingowej (est. 2001)

Jeżeli masz trudności z zalogowaniem się na swoje konto, to prosimy o kontakt pod adresem mailowym: forum@wrestling.pl

Rekomendowane odpowiedzi

• Reputacja:   4
  • Status:  Offline
  • Urządzenie:  Windows
  • Styl:  BGZ

BGZ zostało założone 18 czerwca 2005 roku.

Jednym z powodów dla których założyłem BGZ było to, że miałem wiele pomysłów, które były nie do zrealizowania na innych forach. Przykład działów, które najpierw powstały na BGZ, a potem zostały skopiowane przez inne fora to np. galeria wrestlingowa, wrestlegames, girls gallery.

Zapewne chcielibyście wiedzieć skąd nazwa BGZ? Jest to skrót od Bill Goldberg Zone. Forum na początku nosiło taką właśnie nazwę, Goldberg jest moim ulubionym wrestlerem dlatego postanowiłem na jego cześć tak nazwać właśnie forum.

Natomiast końcówka "Zone" pochodzi od nazwy starego komiksu z Punisherem "War Zone"

Na początku istnienia forum istniał nawet podział działów na Bill Goldberg Zone, Wrestling Zone oraz Free Zone. :lol

W tworzeniu forum od początku uczestniczyli: WKS, dch_99, tomo, w krótkim czasie udało nam się utworzyć przyjazną atmosferę na forum, która potem z każdym miesiącem była jeszcze lepsza.

Myślę, że wrzesień 2005 jest okresem kiedy nastąpił przełom, od tego czasu ludzie masowo zaczęli przechodzić na BGZ.

We wrześniu uruchomilem projekt modja Wrestle Show Federation na naszym forum, gra była bardzo popularna, niemal wszyscy aktywni użytkownicy chcieli w nią grać, także Ci z innych for.

Wystarczyło kilka miesięcy działalności Bill Goldberg Zone by konkurencyjne forum WM obumarło - większość z i tak niewielkiej ilości ich użytkowników przeszła na BGZ, również userzy WF zostali prawie w całości wchłonięci przez nasze forum a PolishWrestling zostało zamknięte.

Jest więc koniec 2005 roku i mamy 3 fora RM, BGZ oraz prawie obumarłe WF.

Do końca 2005 roku mieliśmy na forum już 300 użytkowników, ale dopiero rok 2006 przyniósł gwałtowny wzrost popularności forum. W styczniu i lutym np zarejestrowalo się po 120 osób, 31 marca liczba użytkowników wynosiła już 630.

W styczniu ludzie powiązani z WM postanowili otworzyć nowe forum Ultimate Wrestling (UW). Admin tego forum doskonale wiedział, że w uczciwy sposób, nowe forum nie ma żadnych szans w konkurencji z BGZ dlatego 1 kwietnia 2005 roku doszło do włamania na konto jednego z moderatorów BGZ i usunięcia połowy naszego forum.

Starego forum nie można było przywrócić ponieważ nie było dostępu do bazy danych. (darmowy serwer)

Podjeliśmy decyzję o przejściu na płatny serwer. Niestety mój błąd polegal na tym, że od razu nie postawilem forum na własnym serwerze, potem wynikły nieporozumienia z właścielem serwera, który miał na nim także własne forum.

Wreszcie dokładnie 3 czerwca 2006 roku o godzinie 10:21 BGZ wystartowało od nowa na wykupionym przeze mnie serwerze.

UW nie mogło się z tym pogodzić (liczyło, że BGZ zostanie zamknięte) dlatego doszło do prób dalszych włamań.

Kilku naszych użytkowników przeszło też na UW ponieważ zostało przez tamtejszego admina skuszonych modami.

Kolejny ważny okres w historii naszego forum to listopad 2006.

Wtedy to kilku czołowych oraz kilkunastu innych użytkowników odeszło z BGZ i przeszło na UW.

Nasze forum przeżyło wtedy naprawdę cieżki okres. Ale podźwigneliśmy się z dołka.

Większość użytkowników którzy odeszli już kilka miesięcy później wróciła na BGZ.

W 2007 roku został otworzony Portal BGZ (oparty na phpbb by Przemo), wprowadziłem też na forum (na skrypcie phpbb by przemo) łącznie 64 modyfikacje, np beer mod.

Pod koniec 2007 roku BGZ zostało przeniesione na nowy skrypt phpbb3.

W Kwietniu 2008 roku do BGZ został dodany nowy (lepszy i bardziej zaawansowany technicznie od poprzedniego) Portal.

Czas pokazał, które z for okazało się lepsze. Konkurencyjne forum UW ostatecznie zostało zamknięte w maju 2008 roku.

W 2008 roku na forum BGZ Wrestling jest już zarejestrowanych ponad 2000 użytkowników. Codziennie odwiedza nas blisko 100 userów.

Forum ma wprowadzonych 70 modyfikacji skryptu phpbb3.

Trwają też prace nad dalszą rozbudową naszego Portalu.

Rok 2008 i 2009 można uznać za najlepszy okres w historii forum. W 2009 roku forum osięgnęło apogeum swojej popularności, każdego dnia odwiedzało nas blisko 300 zarejestrowanych użytkowników, którzy pisali ponad 100 postów dziennie. Adminami w tym okresie byli IIL, IOOT, LK i pablo modjo.

Portal zostaje zamknięty ponieważ uznaliśmy, że będziemy się koncentrować tylko na forum, żeby doprowadzić je do jak najwyższego poziomu.

Nasi użytkownicy wchodzą na BGZ żeby dyskutować a nie czytać newsy dostępne na innych portalach stąd taka decyzja.

Koniec 2009 roku to niestety czarny okres w historii naszego forum, wtedy to na skutek konfliktu pomiędzy administracją forum, większość członków ekipy i czołowych użytkowników postanowiła zrezygnować z aktywności na forum lub opuścić BGZ. Osoby te przeszły na nowe forum - 4 Corners.

Na zgliszczach starej ekipy powstała nowa, szczególne słowa podziękowania należą się ówczesnym adminom Arkosiowi i Urbanowi, bez z nich to odrodzenie na pewno nie byłoby możliwe.

W późniejszym okresie do adminów dołączył Prototype, Luba i Brem.

2014 rok to powrót na BGZ wielu użytkowników, którzy odeszli po rozłamie z 2009, projekt z 4 Corners został wcześniej zakończony.

Obecnie, 10 lat po założeniu forum nasza ekipa jest może niewielka, ale z całą pewnością jest to ekipa mocna i bardzo zaangażowana.

Chcę tu wyróżnić IILa który stara się nawiązywać współpracę z innymi polskimi stronkami i blogami na temat wrestlingu co zaowocuje, miejmy nadzieję, zastrzykiem nowych użytkowników, którzy pomogą rozkręcić forum, oraz Myersa -moim zdaniem najbardziej zaangażowanego członka ekipy.

Skrypt forum zawiera ponad 100 mofyfikacji takich jak np piwa, ostatnie posty, shoutbox.

Na forum mamy zarejestrowanych blisko 14 tysięcy użytkowników, którzy napisali ponad 160 tysięcy postów.

94370642845de365932a94.jpg

• Odpowiedzi 35
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• Norbas

8

• pablo modjo

3

• IIL

3

• LegendKiller

2

Top użytkownicy w tym temacie

• Reputacja:   0
  • Styl:  Klasyczny

Hehe norbas dobra Historaia pamiętam jeszcze stare BGZ zarejestrowałem się na nim we wrześniu i właśnie jak była zmiana servera jakoś zgubiłem BGZ i powróciłem teraz :) :mrgreen:

Metal & Punk & Rock

201717bd3.th.jpg

Podjeliśmy decyzję o przejściu na płatny serwer,

A już miałem pisać w dziale Opinie/sugestie byś pozwolił na dobrowolne wpłaty na konto:)

Chętnie bym się dorzucił.

beznazwyqh1.jpg

Doceniam dobre chęci ale naprawdę nie ma takiej potrzeby. (na razie :D )

• Reputacja:   6
  • Styl:  Ciemny

Podjeliśmy decyzję o przejściu na płatny serwer,

A już miałem pisać w dziale Opinie/sugestie byś pozwolił na dobrowolne wpłaty na konto:)

Chętnie bym się dorzucił.

chętnie podam swój nr konta :D

16476371734edf391100c30.jpg

Norbas zastanawia mnie jedno, czy miałeś "przebłyski" o założeniu forum o wiele wcześniej niż się tego podjąłeś?

beznazwyqh1.jpg

Na długo wcześniej to myśłałem o założeniu strony internetowej dla fanów Billa, ale potem stwierdziłem, że forum będzie lepsze i ciekawsze niż jakaś tam stronka.

Ponadto w lipcu trzykrotnie włamali się na nasz serwer i usuneli całą bazę danych.

Jednak nic nie jest w stanie nas powstrzymać do odbudowania potęgi naszego forum.

Nic dodać nic ująć! Pomimo takich kłopotów forum działa i trzyma wysoki poziom, jestem ciekaw czy inne forum wytrzymałoby takie problemy.

• 1 miesiąc temu...

• Reputacja:   2
  • Styl:  Jasny

Fajna historia. Podobna do dobrego streszczenia "Robinsona Kruzoe".

2999686564ec3bcdf0a69b.jpg

• Reputacja:   6
  • Styl:  Jasny

Hell yeah, bejbe.. Ale trzeba Ci wiedzieć, że Feniks to przy nas leszczyk - BGZ ma tyle wspólnego z jakimkolwiek, nawet tym przysłowiowym popiołem, że admin Norbas truje się papierosami ;)

Hehe, popiół mi spadł na klawiaturę :lol:

chcelatooo.png

admin Norbas truje się papierosami ;)

Hehe, popiół mi spadł na klawiaturę :lol:

Przyganiał kocioł garnkowi 8)

Oj to brzmi jak jakas bajka w ktorek kotek stracil jajka...Ale i tak wierze w potege BGZ!

Ciesze sie ze Norbas mnie znalazl!Inaczej nie mielibyscie sie z kogo smiac...

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

No Bomba super dla mnie , cała historia BGZ od zera do takiej potęgęgi .

Norbas tu pytanie do Ciebie albo do kogoś kto był na samym początku , nie mieliściie takich momentów że chceliście usunąc forum bo widzieliście że nikt nie wchodzi i że nie wypali?

sws.png

31576.png

Na samym początku było ciężko ale ja jestem twardy i się nie poddaję :P