Skocz do zawartości
  • Dołącz do najstarszego forum o pro wrestlingu w Polsce!  

Independent Zone

Dyskusje, spekulacje i recenzje na temat federacji niezależnych, lucha libre i puroresu

Rekomendowane odpowiedzi

• Reputacja:   0
  • Status:  Offline

8. Daisuke Sekimoto, KUDO & KAZMA vs. Yoshihito Sasaki, Shuji Ishikawa & Yuji Hino

Świetny pokaz wrestlingu. Dużo różnorodnych i stiffowych akcji. Zarówno panowie z K-DOJO jak i BJW pokazali klasę. - ****

9. 108 Person Battle Royal

Najlepsze battle royal jakie oglądałem w życiu. Już od pierwszej minuty, gdy zorientowałem się, że wrestlerzy wchodzą na ring na zasadach podobnych do Royal Rumble, tylko po 20 sekundach, wiedziałem, że będzie to świetna walka. Masakryczna ilość śmiechu, szczególnie z zawodników DDT ale i nie tylko. Nawet jobberzy z Yokohama Pro potrafili mnie rozbawić via. Shining Tiger, który chyba 3-4 razy wchodził do walki w innym stroju :). Świetnym motywem było też odliczenie sekund do nowego roku, wrestlerzy, którzy za chwilę mieli wejść na ring, wybiegli z lockeroomu i wszyscy stanęli w ringu. Po wykrzyczeniu "Happy New Year", zeszkoczyli i biegiem wrócili do szatni. Bardzo markowałem podczas tej walki, szczególnie dla Kengo Mashimo, który wszedł z numerem 1 a odpadł gdy na ringu zostało już tylko kilku zawodników.

Gale oglądałem wspólnie z Milosem, Natanem, Rzeźnikiem i Lakilem co z pewnością zaważyło na tym, że nie była ona dla mnie nudna i podobała mi się. Nie oglądałem Indy Summit z przed 2 lat, ale mam nadzieje, że w sylwestra 2010, zrobią coś równie dobrego. Polecam.

https://forum.wrestling.pl/topic/4420-independent-zone/page/99/#findComment-164905

ROH Supercard Of Honor IV 2009

Erick Stevens vs Rhett Titus

Nic specjalnego, walka pod dyktando jednego zawodnika. Niby Titus próbował heelowych zagrywek, ale na dłuższą metę nie miało to szans z siłą Stevensa. Ogólnie zawodnicy znaleźli się w openerze i trzeba przyznać, że w danej chwili nie było na nich żadnego pomysłu, ciekawe co będzie dalej.

Chris Hero & Eddie Edwards & Incognito vs Kevin Steen & Jay Briscoe & Magno

Duży plus za ten pojedynek. Dlaczego ? Podczas walki nastąpiła, że się tak wyrażę awaria lin i zawodnicy przez większość pojedynku musieli improwizować. Moim zdaniem wyszło to lepiej niż podczas ostatniego takiego przypadku, który pamiętam czyli podczas Battle Of Los Angeles 2008. Najlepiej wypadła chyba para Incognito i Magno, którzy nie rezygnowali z fruwających spotów i korzystali z drugiej liny, a także narożników.

Katsuhiko Nakajima vs Roderick Strong

Para dobrana zdecydowanie pod moje upodobania. Pojedynek mógłby być dłuższy, ale nie ma co narzekać, bo od pierwszej do ostatniej sekundy działo się naprawdę dużo. Nakajima jeszcze nie ma takiej marki w ROH jak KENTA, ale z walki na walkę staje się coraz trudniejszym przeciwnikiem dla stałych bywalców gal ROH. Właśnie takie walki przypominają mi stare dobre czasy.

Bobby Dempsey vs Kamala

Jako, że nie znałem karty to takie jednorazowe pojawienie się Kamali bardzo mi się spodobało. Dobrze, że nic z tej walki nie wyszło i był to bardziej wątek humorystyczny, bo w innym wypadku musiałbym władze ROH zbesztać, a robię to dostatecznie często. Fajnie, że całość obróciła się przeciwko Hagedornowi, bo to chyba najmniej potrzebna osoba(obok Dempseya) w rosterze federacji.

El Generico vs Claudio Castagnoli vs Blue Demon Jr. vs Brent Albright

Walka średnia i powiem szczerze, że liczyłem na więcej. Szkoda, że całość była w cieniu feudu Albright vs Double C, który co by nie mówić nie jest najwyższych lotów i wyraźnie w nim widać bookerską rękę Adama Pearce'a. Walka jak już napisałem pozostawiła głównie niedosyt, nic poza tym.

Bryan Danielson vs Alex Koslov

Szkoda, że ROH częściej nie zaprasza większej ilości wrestlerów specjalnych, bo powiew świeżości jest ogromny. Koslov został bardzo umiejętnie rozpisany w tym pojedynku, nie było widać przewagi Dragona i walka toczyła się jak równy z równym. Były momenty gdzie Alex pokazał jak bardzo jest over z fanami, bo ci momentami chantowali "Russia, Russia" co np. w PWG byłoby nie do pomyślenia hehe.

Colt Cabana vs D-Lo Brown

Słabo, nie było ani zabawnie(co od zawsze było bronią numer jeden Cabany) ani też ciekawie w ringu. Powiem nawet, że Brown nie pokazał się z wcale gorszej strony i fakt, że bardziej się starał sprawił, że oglądało się go lepiej niż gwiazdora ROH, który po powrocie z WWE zaczął z o wiele niższego pułapu.

KENTA vs Davey Richards

Walka o GHC Jr. Heavyweight Title. Kapitalny pojedynek, fakt, że markuje Richardsowi od 2006 roku, w 2009 roku zaczął się kumulować i zawsze chociaż o trochę wyżej oceniam jego pojedynki. Niesamowite wymiany KENTY i USA KENTY jak zwykło się mówić o Davey'u. Do momentu tej gali zdecydowanie najlepsza walka w ROH w 2009 roku i jedna z lepszych biorąc pod uwagę ostatnie czasy. Po walce słowa Richardsa też idealnie oddały to co się działo w tej walce, czyli "o to chodzi w Ring Of Honor". Jeden z większych heeli podający rękę swojemu mentorowi, same pozytywy.

Tyler Black & The Necro Butcher vs Austin Aries & Jimmy Jacobs

Kolejne starcie z serii "tego się już nie da oglądać". Po prostu choćby nie wiem co się działo to ich walki wyglądają tak samo jak ostatnia albo któraś z poprzednich, bo było ich tak wiele, że niebawem będę wiedział co za chwile nastąpi(coś jak w WWE podczas walk Hart Dynasty vs Cryme Tyme). Kończ waść wstydu oszczędź.

Nigel McGuinness vs Jerry Lynn

Kolejne starcie tych panów o najważniejszy pas na scenie niezależnej w USA. Szkoda, ze Nigela dopadły te wszystkie kontuzje i musiał oddać pas w momencie w którym w ogóle tego nie planowano. Większość walk w których pas ROH zmieniał właściciela wspominam bardzo dobrze, była odpowiednia atmosfera, podbudowa itd. Tutaj niestety wszystko wypadło nijako, samo walka raczej zawiodła, a fakt, że pas zdobył Lynn to chyba głównie ukłon w jego stronę i w stronę jego kariery.

CZW Tournament Of Death 8 2009

Fire Match: Nick Gage vs Deranged

Słaby pojedynek, ale też nie wymagałem żadnych rewelacji. Było to kolejne już starcie na linii Gage vs Deranged i jak na turniej tej rangi to jednak nie było to nic ciekawszego niż poprzednie starcia. Efektowny fireball to za mało.

Thumbtack Kick Pads: xOMGx vs Scotty Vortekz vs Drake Younger

Do walki dołączył Psycho Shooter niejako na własne życzenie. Pojedynek o wiele ciekawszy niż opener, ciekawe spoty no i przede wszystkim o wiele lepsza obsada. Do najlepszych akcji zaliczyć można spokojnie każdy spot z użyciem szyby.

Barber Wire Boards & Light Tube Bundles: Toby Klein vs WHACKS

Niesamowicie efektowny Spear WHACKSa na początku walki. Była to chyba najefektowniejsza akcja tego pojedynku i jak się później okazało, była to też kolejna porażka zawodnika ze stajni Cult Fiction. Pozostał im tylko Brain Damage.

Pane In The Glass: Dysfunction vs Danny Havoc

Bardzo dobry pojedynek. Jedna z lepszych walk Dysfunctiona jakie ostatnio widziałem. Świetne spoty z użyciem szyb, dużo akcji które były po prostu godne powtórek i trochę żal tego, że obaj po takiej walce nie mogli znaleźć się w kolejnej rundzie, ale z drugiej strony lepszy taki pojedynek aniżeli starcie któregoś z nich z np. Derangedem.

Tables, Chairs & Silverware: Jon Moxley vs Brain Damage

No i Cult Fiction odpada z turnieju całkowicie. Szkoda, że odpadł też Damage, bo to akurat ktoś kto zasługiwał na wyższe miejsce, a nie tylko zaliczenie pierwszej rundy. Moxley został zabookowany o wiele słabiej niż na jednej ze wcześniejszych gal, gdzie jak równy z równym szedł na wymiany punchy ze stiffowym Brainem. Tutaj niestety zawiodło wszystko, od postaci Jona, po interwencje zamaskowanego zapaśnika, na roll-upie kończąc, bo to jednak śmieszne, że w turnieju śmierci walka kończy się w taki sposób.

Cinderblocks & Light Tubes: DJ Hyde vs Thumbtack Jack

Nowy pan i władca CZW DJ Hyde kontra rewelacja ostatnich kilkudziesięciu miesięcy jeżeli chodzi o ultraviolent w USA czyli Jack. Walka średnia i zdecydowanie lepiej byłoby zabookować Jacka z jakimś lżejszym przeciwnikiem, ale nie narzekam, bo Thumtack przyjął kilka efektownych bumpów, które nieźle go wykończyły, a Hyde z kolei niesamowicie realistycznie kilka razy nadział się głową na cegłę.

Fans Bring the Weapons: Nick Gage vs Jon Moxley vs Scotty Vortekz

Średnio, Scotty zrobił w tej walce chyba najwięcej, Moxley znów zawiódł i ciągle się dziwie dlaczego aż tak go promują. Awansował Gage i myślę, że to całkiem dobry wybór, bo awans Moxleya byłby absolutnym przegięciem, a tak w perspektywie pozostał całkiem ciekawy finał.

Fans Bring the Weapons: Thumbtack Jack vs WHACKS vs Danny Havoc

Bardzo dobre starcie, idealnie dobrani wrestlerzy, po prostu mały finał tego turnieju. Jack przed finałem został solidnie zmasakrowany i wydaje mi się, że miało to na celu dodania atrakcyjności walce z Gagem, bo ten już swoje lata ma i kondycyjnie mógłby paść pod koniec turnieju. Szkoda, że na zwykłych galach CZW brakuje takich starć i bookowane są głównie starcia typu Deranged vs Gage.

Alex Colon vs Tyler Veritas

Słaba walka tych panów. Zdecydowanie nie spisali się najlepiej w roli przerywnika turniejowego. Słabo wypadł szczególnie Colon, który zaliczał botch za botchem i nawet publika, która tego dnia była wyjątkowo przyjaźnie nastawiona zaczęła na niego gwizdać. Jednym słowem słabo i jedno szczęście, że Veritas wygrał tą walkę.

Devon Moore vs Greg Excellent

Średnio, momentami zabawnie, kolejna walka w której promują Grega jako tego, który nadaje się do dywizji Junior.Może to pomysł nie za specjalny, ale muszę powiedzieć, że jakoś wyjątkowo mi nie przeszkadza, a wszechstronność Excellenta ratuje bardzo ten pomysł.

Sami Callihan vs Trent Acid

Acid wyglądał jakby nawet przed walką się naćpał. Poruszał się jakby w zwolnionym tempie, jego timing był fatalny i jakby tego było mało dali mu wygrać. Cóż jak na razie ten jego powrót to niewypał i myślę, że wiele czasu minie zanim wszystko wróci do normy(no chyba, że wcześniej znów go zamkną za posiadanie).

Light Tubes & Panes Of Glass: Nick Gage vs Thumtack Jack

Już na samym początku Gage wyłapał bardzo poważną kontuzje w okolicach ręki. Krew lała się strumieniami i CZW poszło na absolutny żywioł organizując niesamowicie klimatyczny Battle Royal. Wygrał Zandig, ale przekazał puchar za zwycięstwo Jackowi, który najbardziej na to zasłużył. Wszystko mimo, że nie było wyreżyserowane to wypadło najlepiej z całego turnieju, brawa.

https://forum.wrestling.pl/topic/4420-independent-zone/page/99/#findComment-164974

NOAH "The First Navigation 2010" [09.01.2010]

1. Taiji Ishimori vs. Claudio Castagnoli [***3/4]

2. Yoshinobu Kanemaru & Genba Hirayanagi vs. Yoshinari Ogawa & Kento Miyahara [Kensuke Office] [***1/4]

3. Go Shiozaki & Akitoshi Saito vs. Akira Taue & Ricky Marvin [***]

4. Takeshi Rikio, Mohammed Yone & Shuhei Taniguchi vs. Jun Akiyama, Naomichi Marufuji & Atsushi Aoki [***1/5]

5. Takashi Sugiura vs. Chris Hero [**1/3]

6. < Global Tag League - Block B >

Bison Smith & Keith Walker vs. Togi Makabe [NJPW] & Tomoaki Honma [NJPW] [***1/3]

7. Kensuke Sasaki [Kensuke Office] & Takeshi Morishima vs. Yoshihiro Takayama [Takayama-Dou] & Takuma Sano [***1/4]

Więc opiszę tak ogólnie... Gala wyszła średnio. Nie było żadnych znakomitych walk. Najlepsza walka całej gali to według mnie opener. Później walki jakoś tam trzymały poziom... Zdecydowanie na minuse walka Chrisa Hero. Strasznie wolna, no od czasu do czasu co konkretniejszego się działo, ale ogólnie - najgorsza walka na gali. No i start Global Tag League. Ogólnie galę oceniłbym na 5/10... na większą ocenę nie zasługuje, mało się działo...

NEXT: BJW/DDT/K-DOJO NEW YEARS EVE SPECIAL

https://forum.wrestling.pl/topic/4420-independent-zone/page/99/#findComment-164978

Od kilkunastu godzin dociera do nas kilka bardzo ważnych informacji ze świata puroresu.

Takeshi Morishima w AAA

To w sumie nie pierwszy wrestler NOAH, który tam się pojawi. Gwoli przypomnienia, wcześniej w tej federacji walczył KENTA czy też Go Shiozaki. Mam nadzieję, tylko, że Morishima za długo nie posiedzi w Meksyku, bowiem w NOAH jest istna plaga kontuzji a na dodatek...

Kontuzji nabawił się Go Shiozaki!

To już jest prawdziwe fatum! Do trójki Kobashi, KENTA oraz Suzuki dołączył jeden z obecnych filarów federacji. Shiozaki ma kontuzjowany prawy łokieć i na chwilę obecną nie wiadomo jak długo będzie wyłączony z akcji.

Taichi w CMLL!

Taichi, tak jak wcześniej team Yujiro & Tetsuya Naito czy też Jushin Thunder Liger zawita do CMLL. Nie wiadomo tylko na jak długo tam zawita. Tak swoją drogą chyba to i lepiej aby Taichi tam powalczył, bowiem po powrocie zapewne otrzyma nieco większy push.

Kazuchika Okada w TNA!

Jednak to jest prawdziwy NEWS, bowiem to może punkt zwrotny w karierze tego niewątpliwie obiecującego cruisera. Prezydent Sugabayashi z NJPW powiedział, że Okada będzie w TNA występował dość długo i przez najbliższe kilka miesięcy nie będzie go wogóle w Japonii. Powiem szczerze - zapowiada się coś kapitalnego dla niego, co może go popchnąć na następny level w jego karierze. Niech dobitnym przykładem będzie tutaj Tanahashi, który po powrocie z TNA dostał gigantyczny push i praktycznie stał się twarzą NJPW. Mam nadzieję, że Okada po powrocie zdobędzie chociażby IWGP Jr. Heavyweight Title a praktycznie dominacja w tej dywizji dennego i jałowego do granic możliwości Tiger Mask IV dobiegnie końca.

NJPW swoją drogą podało pełną kartę na galę która odbędzie się 31 stycznia.

NJPW, 31.01.2010, Tokyo Differ Ariake (SXW)

1. Super Strong Machine, Tiger Mask & El Samurai vs. Koji Kanemoto, Taichi & Nobuo Yoshihashi

2. Togi Makabe & Tomoaki Honma vs. Tamon Honda & Kentaro Shiga

3. Special Tag Match: Yuji Nagata & Wataru Inoue vs. TAJIRI & Takashi Iizuka

4. Special Tag Match: Jado & Gedo vs. Kota Ibushi & Kenny Omega

5. Yujiro, Tetsuya Naito, Ryusuke Taguchi & Prince Devitt vs. Toru Yano, Giant Bernard, Karl Anderson & Tomohiro Ishii

6. Kazuchika Okada Send-Off Match: Hiroshi Tanahashi vs. Kazuchika Okada

7. Special Tag Match: Manabu Nakanishi & Hirooki Goto vs. Shinsuke Nakamura & Masato Tanaka

Mamy tutaj zatem oczekiwany debiut Omegi, pożegnalny pojedynek Okady, który zapowiada się kapitalnie (nie wierzę aby Tanahashi i Kazuchika coś tutaj spieprzyli) a main event może ostro skopać dupsko! Na uwagę zasługuje udział także zapaśników NOAH, czyli Hondy o Shiga'i, z tym że ten drugi od tego roku ma status "free".

Generalnie rzecz biorąc już ostatnie kilkanaście dni pokazało, że NJPW prezentuje się korzystniej od NOAH, które po śmierci Misawy przechodzi spory kryzys.

[ Dodano: 2010-01-19, 21:29 ]

Tak swoją drogą to mamy kolejny mega news po niedzielnej gali niemieckiego wXw gdzie... Adam Polak pokonał Thumbtack Jack'a i zdobył CZW Ultraviolent Underground Title! . Tak więc mamy wielkie powody do radości! :D

Pełne wyniki poniżej:

18+ Underground "Chapter 2" - 17.01.2010

El Generico def. Bernd Föhr

Bad Bones def. Karsten Beck

Tables & Chairs Warzone: Axeman def. DJ Marcello

Die Crimson City Saga def. Steve Douglas & Emil Sitoci

Four Corners of Pain: DJ Hyde def. Danny Havoc

CZW Ultraviolent Underground Championship & 16 Carat Gold 2010 Qualification Bout: Adam Polak (Mystery Opponent) def. Thumbtack Jack © i zdobył CZW UVU Title!

No Ropes Barbed Wire Death Match: Drake Younger def. Jon Moxley

https://forum.wrestling.pl/topic/4420-independent-zone/page/99/#findComment-165029

Obecna karta na High Stakes 4: Sky's The Limit

High Stakes "Sky's the Limit" Ladder Match (CZW Tag Team Championship vs. All rights to the BLKOUT name)

THE BEST AROUND (TJ Cannon and Bruce Maxwell) vs. BLKOUT (Ruckus and Sabian)

CZW World Heavyweight Championship

DRAKE YOUNGER © vs. B-BOY

Former World Champions Collide

NICK F'N GAGE vs. EDDIE KINGSTON

CZW World Jr. Heavyweight Championship

GREG EXCELLENT © vs. DREW BLOOD

Bailey's Return

J.C. BAILEY vs. xOMGx

Lariat vs. The Chainsaw

DJ HYDE vs. JOE ''CHAINSAW'' GACY

Swoją drogą ciekawe czy do karty dodadzą Adama polaka, w co szczerze raczej wątpie... Natomiast ciekawe czy na gali DDW na wiosnę pojawi się z pasem UV ^^

Wręcz miło teraz wejść na stronę www.czwrestling.com, najechać na "UV Underground Champion" i zobaczyć Polaka :)

Natomiast Tommy Dreamer zapowiedział już swoją walkę, poza ringiem WWE, która odbędzie się 19 lutego w miejscowości Chandler. Jest to federacja Elite Xtreme Wrestling. Przeciwnikiem Tommy`ego Dreamera będzie Derick Neikirk. Stoczą oni walkę bez zasad czyli XTREME MATCH!!!

Kolejna zapowiedziana walka na tą galę to Madison Rayne vs Taylor Wilde w Special KnockOuts Match.

Wystąpią także m.in.:

- Gwiazda Texas's Rampage Pro Wrestling & PWA - "Cowboy" Shane Stratmore

- A.A. Lucha Libre Icon - Death Machine

- EXW's "ELITE XTREMIST" - G.Q. Gallo

- The Freak Squad (Frenchie Riviera & Dom Vitalli)

Edytowane przez thejehmes
https://forum.wrestling.pl/topic/4420-independent-zone/page/99/#findComment-165114

Wątpie aby go teraz dodali. Moim zdaniem są dwie możliwości:

1) Thumbtack Jack na jednej z kolejnych gal wXw odzyskuje CZW UVU Title.

2) W marcu kiedy wXw i CZW będą miały swoje gale w ten sam dzień w The Arena, wystąpi Adam Polak w walce o ten pas.

Sytuacja z daniem Polak'owi tego pasa jest o tyle dziwna, że ten praktycznie nie walczy w dzikszych pojedynkach. Nigdy nie wystąpił w matchach z udziałem jarzeniówek, szyb, drutu kolczastego. Co więcej, sam kiedyś w jednym z wywiadów mówił, że taki rodzaj go nie interesuje.

Tak swoją drogą, to przy okazji gal wXw i CZW, mam nadzieję, że na evencie CZW wystąpi Big Van Walter (zapowiedziany na galę wXw) lub "Bad Bones" John Kay ponieważ są cholernie dobrymi power wrestlerami.

https://forum.wrestling.pl/topic/4420-independent-zone/page/99/#findComment-165123

Czytałem opis walki Polaka i albo ktoś robił sobie żarty albo walka była naprawdę hardcore'owa. Nie odkryje Ameryki jak napisze, że Adam to zapaśnik po prostu słaby, może właśnie w tej sposób będzie chciał bardziej zaistnieć i iść w stronę ultraviolentu, bo jak wiadomo podczas takich walk można ukryć wiele negatywnych rzeczy przez przyjęcie bumpa lub wykonanie jakiegoś ryzykownego spotu. Sam nie wiem co tym myśleć, bo jak przypomnę sobie jak wygląda i jak prezentuje się w ringu nasz rodak to wydaje mi się to nie do pomyślenia.
https://forum.wrestling.pl/topic/4420-independent-zone/page/99/#findComment-165210

No danie Polakowi pasa UV to wielka niespodzianka. Współpraca z wXw do czegos zobowiazuje :wink:

CZW Tournament Of Death 8 2009 niezły ale bez rewelacji, na uwage według mnie zasługują matche Thumbtack Jack © vs. Nick Gage bardzo dobry krwawy pojedynek, az dziw ze opener.

4 Way Match: Eddie Kingston vs. Egotistico Fantastico vs. B-Boy vs. Jon Moxley swietny pojedynek, z duza iloscia akcji.

Electrified Cage Of Death: Danny Havoc vs. Sami Callihan bardzo dobry main event, godny cage of death.

Reszta walk średnia, ale show rzeczywioscie wyszlo dobrze jak na ostatnie czasy.

ROH Final Battle

Gala dobra co ostatnimi czasy ma ROH z tym problemy. Jednak na koniec sie zmobilizowali, bylo pare niepotrzebnych matchy, main event niezły ale mógłby być lepszy. Choć mi się oglądało tą gale przyjemnie.

NJPW Wrestle Kingdom, dla mnie słabsza gala od tej przed roku. Na uwage zasługuja walki NOAH vs NJPW, występ Averno/Ultimo Guerrero za krótki ale moim zdaniem o wiele lepsza wlake zrobili niz rok temu Mistico.

Naomichi Marufuji wykrzesał coś z drętwego Tigera i match wyszedł dobrze o dziwo.

https://forum.wrestling.pl/topic/4420-independent-zone/page/99/#findComment-165232

Imo Wrestle Kingdom wyszło bardzo porządnie i na pewno lepiej niż w poprzednim roku. Nie będę opisywał pierwszych walk, jedynie wspomnę o zawodnikach CMLL, którzy pokazali się ze strony od której ich nie znałem, tj. stiff, którego oglądając gale CMLL nigdy nie doświadczałem.

Tiger Mask vs Naomichi Marufuji - Nie spodziewałem się, że genialny Marufuji wyciągnie aż tyle z drewnianego Tiger Maska. Walka była bardzo ciekawa, dużo się działo, momentami masakryczne nearfalle i godny podziwu stiff. Nawet beznadziejny Mask spisał się na plus, swoimi mocarnymi suplexami, których nie spierdolił i wbiły mnie w fotel. - [***1/2]

Hiroshi Tanahashi vs Go Shiozaki - Jak tylko zobaczyłem, że obu z nich zabookowano do single matchu, wiedziałem, ze tej walki nie będą mogli spierdzielić. Masakryczne Chopsy, kilka kopów, splashe i wszystko inne to co powinna zawierać bardzo dobra strong-stylowa walka. 2 z pojedynków NJPW vs NOAH i drugi na plus. - [****1/4]

Takashi Sugiura vs Hirooki Goto - 3 i ostatni pojedynek z serii NOAH vs NJPW. Od samego początku było gorąco, dużo się działo i nie wiedziałem komu markować. Jedyne czego brakowało mi w tej walce to rzutów, które zawsze podbijają wrażenie na widzu. Końcówka raczej nie przypadła mi do gustu ale i tak cała walka to wielki pozytyw - [****]

Shinsuke Nakamura vs Yoshihiro Takayama - IWGP Champion vs Former AJPW Triple Crown Chamion! Wiedziałem czego się spodziewać po tej walce, jednak odrobinę się zawiodłem. Stiff byl na najwyższym poziomie, szczególnie wymiana realnymi tubami w końcówce, która to często praktykował ostatnio Takayama w AJPW. Walka momentami jednak przynudzała, np po mocnych kopach czy kolanach. Nie jestem i nigdy nie bylem fanem Takayamy, stąd też nie przemawia do mnie specjalnie jego moveset... co nie znaczy, że nie było gorąco i nie zamarkowałem po Everest Germanie. Wynik taki jak się spodziewałem, jednak finish jakiego użył Shinsuke, nie należał IMO do najlepszych. Za otoczkę, buildupy i oprawę - [***3/4]

Michinoku Pro - 25.08.1995

Gran Naniwa vs Gorgon Cross - Po przeczytaniu kilku szokujących opinii o tej walce, postanowiłem, że dam cynk Kingowi i sobie zlukamy coś razem na dobry sen. Nie spodziewałem się raczej jakiejś zajebistej walki, bo szczerze ringname Goron Cross nigdy wcześniej mi się nie obiło o uszy, do Naniwy natomiast podszedłem jednak z małym mark mode, bo znałem go wcześniej i zawsze bardzo sobie ceniłem jego umiejętności. Pierwsze zdziwienie po zessaniu walki to długość.. niecałe 18 minut, WTF ? ale cóż, może będzie dobra walka, pomyślałem. Od pierwszej minuty dosłownie zaczęła się jazda na ostrej qrwie! W 18 min zdążyli odjebać high flying na światowym poziomie, wykorzystać wszystkie możliwe ciosy z movesetów, zrobić mały brawl poza ringiem z nie chcącą się zatrzymać lejącą się z nosa krwią, oraz pokazać czym tak na prawdę jest nearfall. Przez dosłownie pół walki, walka toczyła się łeb w łeb a sędzia musiał co chwilę padać na matę by doliczać do 2. Trudno mi jest porównywać ten mecz pod względem nearfalli z Sai vs Tanaka z 2007 roku, wszak panowie z ZERO1 to dywizja heavyweight. W kategorii junior jednak jest to numer 1. Kto kocha jak sędzia dolicza kilkanaście razy do 2.999, musi zobaczyć ten pojedynek. Kolejne co mnie urzekło w tej walce to publiczność, która dzielnie dopingowała swojego ulubionego babyface'a - Naniwe, który mimo straty 3/4 maski, nie poddawał się i walczył jak robot. Przyznam się szczerze, że nie znałem federacji Sasuke i Shinzakiego od takiej strony. 5 star to ocena idealnie oddająca to jak bawiłem się oglądając ten mecz. Od serii walk Dynamite Kid vs Tiger Mask z początku lat 80tych, nie widziałem lepszego pojedynku juniorów. - [*****]

https://forum.wrestling.pl/topic/4420-independent-zone/page/99/#findComment-165282

Gorgon Cross to nie kto inny jak Jerry Lynn, który w tamtym czasie walczył nie tylko w USA ale również w Japonii.

Akurat ten pojedynek widziałem i wywarł na mnie podobne wrażenie.

Osobiście polecam walkę, która stała się jedną z legend Michinoku Pro. Chodzi tutaj o match z 24 lipca 1993 roku (czyli praktycznie początku działalności federacji), w którym Great Sasuke i Super Delfin spotkali się w batalii o UWA Title. Kapitalny pojedynek na otwartej przestrzeni, duży brawl podczas którego odnosiło się wrażenie, że Delfin gra heel'a. Jakby ktoś był zainteresowany to match poniżej:

http://realman.theditch.biz/MPro/SasukevsDelfinUWA24-07-93.avi

Co do NJPW "Wrestle Kingdon IV" to jak znajdę nieco czasu to w końcu obejrzę sobie całą galę. Niestety, ostatnio mam mało czasu, przez co robią mi się spore zaległości względem puroresu.

https://forum.wrestling.pl/topic/4420-independent-zone/page/99/#findComment-165321

Chikara Aniversario Yin 2009

2.0 vs Incoherence

Całkiem szybki, znośny opener. Może obyło się bez rewelacji i sam pojedynek był w cieniu piosenki z okazji rocznicy wykonanej przez Loudena, ale bywały gorsze starcia na początkach gali w federacji Quacka. Jeżeli miałbym lepiej ocenić jakiś tag team to chyba 2.0, bo Hallowicked walczył trochę poniżej oczekiwań.

Grizzly Redwood vs Hydra

Comedy match rodem z Chikary wyszedł nawet nieźle. O wiele bardziej w tej roli podoba mi się Hydra, który jest stylizowany na Chrisa Mastersa z WWE i całość odgrywanej postaci wychodzi mu naprawdę dobrze. Od początku natomiast nie przepadam za Redwoodem, którego gimmick w ogóle do mnie nie trafia. Sama walka trudna do ocenienia, ale jakiś tam pozytyw wyłapała dzięki humorowi.

Eddie Kingston vs Create-A-Wrestler

Nieźle, ale tak zabookwana walka to gwarancja braku emocji, bo nie wierzyłem, że Create może coś zdziałać nawet gdy zamieniał się w Ultimo hehe. Cóż ciekawe jak długo Eddie będzie walczyć w mniej znaczących pojedynkach, obstawiam, że taka gwiazda jak Kingston zacznie jakiś ciekawy program gdzieś w okolicach rozgrywania Global Gauntlet 2.

F.I.S.T. vs Jigsaw & Helios & Lince Dorado

Szybka, żywa walka, ciągle się coś działo i mimo, że heelowskie zagrywki często spowalniały tempo rozgrywania akcji to było na czym oko zawiesić. Bardzo przyjemna przeprawa FIST, a w szczególności pary Icarus/Taylor przed wielkim wydarzeniem jakie szykowało się na gali następnego dnia(jako, że widziałem main event z małym wyprzedzeniem co robię niezwykle rzadko to powiem, że warto było czekać).

Arik Cannon vs Delirious

O dziwo walka wyłapała u mnie solidnego plusa, może dlatego, że nie nastawiałem się zbyt optymistycznie, a może dlatego, że po prostu lubię obu zapaśników mimo, że już od bardzo dawna nie są w swojej najlepszej dyspozycji. Szkoda tylko, że walka była tak krótka, bo naprawdę było to coś innego niż zawsze, szczególnie jeżeli chodzi o postawę Cannona, który pokazał kawał dobrych ring skillsów.

STIGMA vs Tim Donst

Nie ma się co czarować. Wyszło średnio, nie było zbyt szybko i raczej się dłużyło. O wiele bardziej wolałem gimmick Shane'a Storma od STIGMY, ale czego się nie robi na potrzeby heel turnu. Z kolei Donst to jak dla mnie marna kopia zawodników z mainstreamu, którzy opierali swoje gimmicki na postaci zapaśników(z tych oryginalnych zapasów).

Los Ice Creams & Osirian Portal vs The Colony & Super Smash Bros.

Najlepsze starcia podczas pierwszego dnia wyprzedzając już trochę fakty i krótką notkę na temat main eventu. Działo się wiele ciekawych rzeczy, ale też było to wiadome od samego początku gdy tylko zobaczyło się jakie zespoły powalczą przeciwko sobie. Był humor, szczególnie w wykonaniu "lodowych chłopców" było też jeszcze lepsze sprzedanie i promowanie main eventu dzień później czyli interwencja FIST. Ogólnie walka na duży plus, ale powiem, że liczyłem na więcej biorąc pod uwagę, że to gala z okazji rocznicy(to nić, że pierwszy dzień, zawsze to rocznica).

Vin Gerard vs Claudio Castagnoli

Main event zawiódł, Gerard wyraźnie spoczął na laurach i ostatnio prezentuje się raczej niekorzystnie. Double C na ostatnich galach Chikary prezentował się nieźle, ale tutaj przystosował się do formy przeciwnika i nawet taka akcja jak Giant Swing wyszła mu strasznie słabo(co to jest te parę obróceń w porównaniu do 100 jakie wykonał na Redwoodzie! ). Cóż gala wyszła średnio, można się było pocieszyć kilkoma plusami, ale zamiast tego lepiej było przejść do dania głównego czyli drugiego dnia rocznicy Quacka i spółki.

DGUSA Open The Untouchable Gate 2009

Fray: Arik Cannon vs Hallowicked vs Johnny Gargano vs Flip Kendrick vs The Great Malaki vs Shiima Xion vs Mustafa Ali vs Louis Lyndon

Szkoda, że tacy wrestlerzy jak Kendrick czy też Lyndon nie pojawiają się częściej w innych federacjach, bo niestety JAPW nie jest tak dostępne jak inne, bardzo często słabsze federacje. Walka wyszła nieźle, może spodziewałem się lepszej końcówki, ale jak na rozgrzewkę to na ilość spotów i szybkość tego pojedynku nie mogłem narzekać, dlatego walka na pewno pozytywna.

Dragon Kid vs Masato Yoshino

Powiem tak, znów liczyłem na więcej i znów głównie się zawiodłem. Owszem nie brakowało szybkich akcji, spotów i tak dalej, ale jednak brakowało tego czegoś, może jakby walka trwała z 5 min dłużej to zapadłaby mi bardziej w pamięci, a tak pewnie będę ją kojarzyć tak jak wcześniejsze ich starcie, czyli bez rewelacji.

YAMATO & Gran Akuma vs Mike Quackenbush & Jigsaw

Nie było źle. Myślę, że Gabe znalazł idealną role dla YAMATO podczas gal DGUSA i tego powinien się trzymać. W ogóle pasuje mi do koncepcji FIST i spokojnie mógłby dołączyć jako międzynarodowy członek. Mało w tej walce było Quacka albo mi się po prostu zdawało, że o wiele więcej do powiedzenia miał Jigsaw, tak czy siak walka ujdzie w tłoku.

Naruki Doi vs Bryan Danielson

Świetna walka czołowych postaci świata wrestlingu. Może nie jestem aż takim fanem Danielsona jak inni(oczywiście doceniam umiejętności), ale ta walka znów miała to coś dzięki czemu oglądało się ją świetnie mimo, że głównie toczyła się wymiana submissionów i pokaz niesamowitej techniki. Nie wiem czy DGUSA ma szanse robić dłuższe gale, ale gdyby takie walki jak ta, czy też starcie Richards vs Shingo dostałby jeszcze dodatkowe 10 minut to byłoby po prostu wspaniale, szczególnie dla nas oglądających takie starcia.

CIMA vs Brian Kendrick

Przerywnik między walkami gigantów wypadł średnio, ale głównie dlatego, że walka była strasznie krótka. Myślę, ze spokojnie byłaby do obejrzenia i bardziej wszystkich zaskoczyła gdyby dostała więcej czasu mimo, że zarówno Kendrick, ale przede wszystkim CIMA w roku 2009 głównie zawodzili swoją formą. Nie ma się co długo rozwodzić na tą walką, nie było z czego zrobić dobrego pojedynku i tyle.

Shingo vs Davey Richards

Kolejna świetna walka Davey'a w tym roku. Jako, że oglądałem ją mniej więcej w tym samym czasie co starcie Richards vs KENTA w ROH to byłem podwójnie zadowolony, bo znów zobaczyłem świetne stiffowe przedstawienie. Tak jak pisałem wcześniej, jeszcze 10 minut i walka byłaby w stanie wciągnąć mnie nosem, a potem wypluć i mam nadzieje, że niebawem takie coś w projekcie Sapolsky'ego ujrzy światło dzienne, czekam na to.

Genki Horiguchi & Ryo Saito vs Young Bucks

Cóż zazwyczaj chwale walki Young Bucks, bo zazwyczaj tez potrafili skraść show. W tym wypadku było średnio, fajna końcówka jak zawsze, ale cały pojedynek jakby wolniejszy niż dotychczas. Może to wina przeciwników którzy im przysłowiowo nie leżeli, tego nie wiem. Wiem natomiast, że nawet kiedy walka z udziałem Young Bucks jest trochę gorsza niż poprzednie ich popisy to i tak ogląda się to z przyjemnością.

https://forum.wrestling.pl/topic/4420-independent-zone/page/99/#findComment-165360

Kilka "nudnych" newsów z ostatnich dni :D

- CZW uaktulniło kartę na "High Stakes 4: Sky's The Limit" , które odbędzie się już za tydzień w Filadelfijskim The Arena. Karta poniżej.

The Rematch, CZW World Heavyweight Championship

Drake Younger © vs. B-Boy

High Stakes "Sky's the Limit" Ladder Match (CZW Tag Team Championship vs. All rights to the BLKOUT name)

The Best Around © vs. BLK OUT

Tag Team Grudge Match

Necro Butcher & Danny Havoc vs. The Switchblade Conspiracy (Sami Callihan & Jon Moxley)

Former World Champions Collide

Nick Gage vs. Eddie Kingston

CZW World Jr. Heavyweight Championship

Greg Excellent © vs. Drew Blood

Bailey's Return

JC Bailey vs. xOMGx

Lariat vs. The Chainsaw

DJ Hyde vs. Joe Gacy

- Już dzisiaj wielka gala JAPW z okazji 12-lecia istnienia. Show zapowiada się kapitalnie, a karta jest niesamowicie okazała.

International Attraction

Masato Tanaka (Zero-One) vs. Homicide (TNA)

JAPW World Heavyweight Championship

Dan Maff © vs. Eddie Kingston

Tag Team Action

The Briscoe Brothers vs. Teddy Hart & Jack Evans

CZW World Heavyweight Championship

Drake Younger © vs Ruckus

JAPW World Tag Team Championship, 3 Way Falls Count Anywhere Match

Hillbilly Wrecking Crew (Necro Butcher & Brodie Lee) © vs. H8 Club (Nick Gage & Nate Hatred) vs. The Heavy Hitters (Monsta Mack & Havok)

JAPW NJ State Championship

Archadia © vs. Devon Moore

JAPW Light Heavyweight Championship

Bandido Jr © vs. B-Boy

JAPW Women's Championship

Sara Del Rey © vs. Madison Rayne (TNA)

Best of Light Heavyweight XII

Egotistico Fantistico vs. Prince Mustafa Ali vs. Human Tornado vs. Sabian vs. Myke Quest vs. Adam Cole

Sami Callihan vs. Corvis Fear

The King of Old School" Steve Corino vs. Azrieal

South Side Playaz Club (Mo Sexton & Joe Hardway) vs. The Osirian Portal

- Aktualna lista uczestników tegorocznego turnieju wXw "16 Carat Gold 2010" zapowiada się bardzo ciekawie:

1. Kagetora

2. Bad Bones

3. Martin Stone

4. Claudio Castagnoli

5. Kenny Omega

6. Erick Stevens

7. Big van Walter

8. Daisuke Sekimoto

9a. Matt Jackson

9b. Nick Jackson

10. Ares

11. Adam Polak

12. Zwycięzca walki Johnny Saint vs. Johnny Kidd która odbędzie się 13 lutego w Oberhausen.

13. Munenori Sawa

- Karty na swoje gale uaktualniła także Chikara Pro. Po więcej zapraszam na: http://www.chikarapro.com/

- Prawdopodobnie na dzisiejszym tapingu Dragon Gate USA PPV pojawi się Tommy Dreamer.

- Najważniejszy news ostatnich dni jest taki, że Ring of Honor postanowiło stworzyć nowy pas! Będzie nim ROH World TV Title. Pierwszego w historii mistrza telewizyjnego wyłoni 8 osobowy turniej, który odbędzie się 5 lutego i będzie wyemitowany w programie ROH on HDNet. Na razie znamy pierwszych 4-ech uczestników tego turnieju: Rhett Titus, El Generico, Eddie Edwards oraz Delirious.

- W NOAH jutro kończy się turniej tag teamów - Global Tag League. Niebawem rusza mini turniej o wakujące GHC Jr. Heavyweight Tag Team Titles (z powodu kontuzji Kotaro Suzuki'ego). W dwóch półfinałach spotkają się: Naomichi Marufuji & Atsushi Aoki vs. Yoshinobu Kanemaru & Genba Hirayanagi (06.02.10) oraz Taiji Ishimori & Ricky Marvin vs. Eddie Edwards & Bobby Fish (14.02.10). Finał odbędzie się 18 lutego w Osaka Prefectural Gymnasium #2. Nieco wcześniej, bo 31 stycznia do federacji powróci Minoru Suzuki. Z kolei main eventem gali, która odbędzie się 28 lutego będzie pojedynek o GHC Heavyweight Title: Takashi Sugiura © vs. Togi Makabe (NJPW).

- W NJPW bez zmian pod względem nowych walk dodanych do kart. 27 lutego startuje tournee New Japan ISM o którym pisałem wcześniej. Z kolei w dniach 5-7 marca odbędzie się małe tournee z okazji 38 rocznicy powstania New Japan Pro Wrestling. "Wrestling Dontaku 2010" z kolei odbędzie się 3 maja w Fukuoka International Center.

- W AJPW dzisiaj odbyła się gala w Korakuen Hall z udziałem japońskich aktorek porno. Podczas tego eventu mieliśmy mini turniej Kokomi Sakura Cup. "Pro-Wrestling Love in Ryogoku Vol.9" odbędzie się 21 marca. Wcześniej jednak dwa tournee "Excite Series 2010" oraz "Hold Out Tour".

- Za 4 dnia bardzo ciekawa gala Zero-One, na którą na razie znamy tylko 3 walki a są nimi:

1. Shoot against Smash: Masato Tanaka & Masaaki Mochizuki (Dragon Gate) vs. TAJIRI (SMASH) & Hajime Ohara (SMASH)

2. Ryouji Sai vs. KAMIKAZE

3. NWA Intercontinental Tag Team Title: Ikuto Hidaka & Munenori Sawa (BattlARTS) © vs. Shinjiro Otani & Akebono

- Najbliższe gale BJW zapowiadają się naprawdę dobrze i przede wszystkim dziko. Karty poniżej.

BJW "PRO-WRESTLING BIG THANKSGIVING DEATH MARKET", 31.01.2010, Nagoya Club Diamond Hall

0. Kazuki Hashimoto vs. Takumi Tsukamoto

1. Daikokubo Benkei & Mototsugu Shimizu vs. Yuichi Taniguchi & Atsushi Ohashi

2. Daisuke Sekimoto & Ryuichi Kawakami vs. Kengo Takai & Shigehiro Irie

3. Barbed Wire Death Match: Takashi Sasaki vs. Kankuro Hoshino

4. Barbed Wire Board, Thumbtacks & Kenzan, Fluorescent Lighttubes Death Match: Jun Kasai, "Black Angel" Jaki Numazawa & The Winger vs. Ryuji Ito, Shadow WX & Abdullah Kobayashi

5. Yoshihito Sasaki vs. Yuji Okabayashi

6. Fluorescent Lighttubes Double Ladder Death Match: Jun Kasai & "Black Angel" Jaki Numazawa vs. Yuko Miyamoto & Isami Kodaka (Union Pro)

BJW, 05.02.2010 (Samurai! TV), Tokyo Korakuen Hall

1. Daikokubo Benkei & Kamui vs. Yuichi Taniguchi & Kikutaro

2. MEN's Teioh, Onryo & Shiori Asahi (K-Dojo) vs. Tsutomu Oosugi, Atsushi Ohashi & Daisuke Masaoka

3. Hardcore Match: Yuko Miyamoto, Mototsugu Shimizu & Shinobu vs. Takashi Sasaki, Abdullah Kobayashi & Shadow WX

4. Setsubun Special - Dangerous Weapons Death Match: Ryuji Ito & Kankuro Hoshino vs. Jun Kasai & Masashi Takeda

5. Daisuke Sekimoto, Yuji Okabayashi & Ryuichi Kawakami vs. Yoshihito Sasaki, Kishin Kawabata & Kazuki Hashimoto

6. BJW Death Match Heavyweight Title Contendership ~ Judgement of Death: "Black Angel" Jaki Numazawa vs. Isami Kodaka (Union Pro)

BJW, 07.02.2010, Osaka Tsurumi Ryokuchi Hanahaku Memorial Park Exhibition Hall

1. Masato Shibata vs. Kazuki Hashimoto

2. MEN's Teioh & Yuichi Taniguchi vs. Atsushi Ohashi & Takumi Tsukamoto

3. Street Fight: Takashi Sasaki & Shadow WX vs. Mototsugu Shimizu & Kamui

4. Death Match Young Bratz Death Match: Yuko Miyamoto & Kankuro Hoshino vs. Masashi Takeda & Isami Kodaka (Union Pro)

5. Special Six Man Tag Match: Daisuke Sekimoto, Yoshihito Sasaki & Magnitude Kishiwada vs. Shinobu, Yuji Okabayashi & Ryuichi Kawakami

6. Pro-Wrestling Grand Prix Best Bout Prize Winning Commemoration Special Tag Death Match: Ryuji Ito & Abdullah Kobayashi vs. Jun kasai & "Black Angel" Jaki Numazawa

Ps. W najbliższych dniach, po kilku latach przerwy pojawi się felieton mojego autorstwa na Attitude którego pisanie idzie mi ostatnio bardzo ciężko z powodu natłoku zajęć :)

https://forum.wrestling.pl/topic/4420-independent-zone/page/99/#findComment-165552

Przed chwilą skończyliśmy oglądać z Euzem grudniową galę autorstwa BJW - Yokohama Bunka Taiikukan Taikai 2009. Gala ogólnie była dobra, (żadna walka nie spadła poniżej ** wg naszych ocen) jednak wszystko przyćmił pojedynek Yuko Miyamoto i Takashiego Sasaki. Już od początku wrestlerzy nie oszczędzali się, cała walka trzymała niesamowite tempo, wiele kontr i zmian przewagi, po prostu mega pojedynek w ultraviolentowym sosie, który ponad to wszystko miał kilka spotów po których aż chcę się krzyczeć "OMG!!!". Walka była tak emocjonująca, że pod koniec nie mogłem już usiedzieć i mało brakowało a bym oglądał na stojąco :). Mega mecz, jak już pisałem przyćmił całą galę i na razie tylko on mi siedzi w głowie. Prawdziwy festiwal dla fana wrestlingu, któremu daje, bez zawahania, pięć gwiazdek.
https://forum.wrestling.pl/topic/4420-independent-zone/page/99/#findComment-165553

Co można zauważyć na oficjalnej stronie CZW (www.czwrestling.com), zdjęcie Adama Polaka zostało zmienione. W chwili obecnej, wrestler ten, widnieje na zdjęciu wraz z pasem UltraViolent Underground Champion.

Myślę, że Polak przegra pas na następnej walce w turnieju...

Edytowane przez thejehmes
https://forum.wrestling.pl/topic/4420-independent-zone/page/99/#findComment-165559

- Najważniejszy news ostatnich dni jest taki, że Ring of Honor postanowiło stworzyć nowy pas! Będzie nim ROH World TV Title. Pierwszego w historii mistrza telewizyjnego wyłoni 8 osobowy turniej, który odbędzie się 5 lutego i będzie wyemitowany w programie ROH on HDNet. Na razie znamy pierwszych 4-ech uczestników tego turnieju: Rhett Titus, El Generico, Eddie Edwards oraz Delirious.

Nareszcie coś o czym trąbiłem od dawien dawna. Od początku narzekałem na to, że podczas gali Unified ROH postanowiło złączyć pasy i pas Pure przestał istnieć. Brak dodatkowej rywalizacji sprawił, że poziom gal systematycznie spadał(oczywiście inne czynniki takie jak odejście Sapolsky'ego też miały na to wpłw) i ostatnio nie wyglądało to najlepiej. Ciesze się, że wreszcie zarząd ROH poszedł po rozum do głowy, bo dodatkowy pas na pewno wpłynie na atrakcyjność feudów, a co za tym idzie również samych walk. Mam też nadzieje, że nie będzie to pas całkowicie drugoplanowy i zrobiony tylko na potrzeby ROH w HDNet, czas pokaże, ale news jak najbardziej dla mnie pozytywny.

https://forum.wrestling.pl/topic/4420-independent-zone/page/99/#findComment-165561