Skocz do zawartości
  • Dołącz do najstarszego forum o pro wrestlingu w Polsce!  

Independent Zone

Dyskusje, spekulacje i recenzje na temat federacji niezależnych, lucha libre i puroresu

Rekomendowane odpowiedzi

• Reputacja:   0
  • Status:  Offline

Niestety, ale w przypadku **** dla walki YAMATO vs. BxB Hulk zdania nie zmienię. Taką dałem ocenę bowiem match mi się po prostu podobał i to bardzo. Fakt, dla mnie też YAMATO jest przereklamowanym wrestlerem ale w tej walce spisał się naprawdę dobrze. Na taką ocenę wpłynęła nie tylko płynność akcji, ale również tak jak wspomniałem wcześniej - pewna historia, którą opowiedziała nam ta dwójka. Z jednej strony grający nieco młodego, gniewnego - YAMATO a z drugiej nieobliczalny Hulk, raz tańcujący z pannami pośrodku ringu a czasami zmieniający swoje oblicze w kierunku bardziej mrocznej postaci, będącej połączeniem Stinga z wczesnym Great Mutą. Kupiłem ten match? Owszem, kupiłem. Wyszedł dość długi opener, którego po prostu chciało się oglądać. I w tym wypadku kompletnie mi nie przeszkadzało tempo tego pojedynku. Nigdy nie ukrywałem, że jestem wielkim fanem strong style'u i "starej szkoły", czyli pojedynków które toczą się w niezbyt szybkim tempie ale widać w nich ogromną pracę z obydwóch stron, psychologię oraz stopniowe budowanie emocji. Na takim stylu oparte jest chociażby NOAH, które od dawien dawna jest dla mnie promocją nr.1 w Japonii. Ja rozumiem, że niektórym, którym przychodzi na myśl Dragon Gate, od razu chcieliby mega szybkich walk z niezliczoną ilością spotów. Jednakże wrestling nie tylko na tym się opiera i nawet w promocjach które promują lucha, miejsce na nieco bardziej złożone walki jest miejsce (moim zdaniem, wręcz musi być). Dlatego też napewno walka z udziałem wrestlerów Chikary nie dostałaby ode mnie ****1/2 (dla mnie taka ocena to lekka przesada), bo tego matchu napewno za rok czy dwa raczej nie będzie się pamiętać. Z kolei Bucksi-Yokosuke & CIMA zasługuje na o wiele więcej niż ***1/2-***3/4, bo to match niemalże kompletny. Co z tego, że na początku mogła niektórym się wydawać nieco nudna (chociaż ja tam się nie nudziłem)? Kurcze, ale takie są realia robienia walk w japonii i przekładania tego na amerykańskie realia.

Dragon Gate USA osobiście traktuje jak nie do końca to "oryginalne DG". Dlaczego? Bo to federacja z jednej strony biorąca to co dzieje się w jej japońskim odpowiedniku, a z drugiej - federacja nieco dostosowana do amerykańskiego widza o czym niech zaświadczy chociażby pojawienie się Dawn Marie (co było dla mnie wielkim "minusem"). Dragon Gate USA nigdy nie będzie Dragon Gate takie są realia, więc osobiście nie radzę patrzeć na federację przez pryzmat jej japońskiego odpowiednika.

Nikogo nie miałem zamiaru tutaj piętnować, więc jeśli tak to odebrałeś Krotos, to już nie moja wina. To że wyrażam w pewny sposób swoje opinie, to tylko i wyłącznie moja sprawa. A robie tak już od samych początków mojego istnienia w tym światku, czyli od dawien dawna. Mam prawo do swojego zdania, nawet jeśli się to komuś nie podoba. W życiu widziałem tysiące walk ze wszystkich stron świata (wiele osób może zaświadczyć chociażby o szerokich horyzontach jakie wyznaczałem sobie wraz z już nie udzielającym się tutaj Dejvem, tak na dobrą sprawę kładąc podwaliny na temat indy/puroresu na Attitude/RazorRMedia) i jeśli już coś oceniam, to jest to przemyślane. Możemy się różnić w wielu sprawach, w opiniach na temat walk ale nie jest to od razu oznaka jakiegoś prześmiewania się z kogoś lub podważania jego powiedzmy "wiedzy" (sam nie wierzę, że to napisałem :D

Nie robiąc zbytnio offtopa, NJPW podało nam pełną kartę na ich PPV, które odbędzie się 27 września w Kobe World Hall. Poniżej karta.

1. Kazuchika Okada vs. Nobuo Yoshihashi

2. Super Strong Machine & Mitsuhide Hirasawa vs. Takao Omori & Koji Kanemoto

3. Tomoaki Honma vs. Takashi Iizuka

4. Masahiro Chono vs. Karl Anderson

5. Hirooki Goto, Ryusuke Taguchi & Prince Devitt vs. Masato Tanaka , Jado & Gedo

6. Special Tag Match: Manabu Nakanishi & AKIRA vs. CIMA & Don Fujii

7. Special Singles Match: Tiger Mask vs. Giant Bernard

8. Special Tag Match: Yuji Nagata & Wataru Inoue vs. Toru Yano & Tomohiro Ishii

9. IWGP Heavyweight Title, Decision Match: Togi Makabe vs. Shinsuke Nakamura

Jak widać, karta zapowiada się średnio. Tak na dobrą sprawę interesują mnie tutaj 3 walki:

* Hirooki Goto, Ryusuke Taguchi & Prince Devitt vs. Masato Tanaka , Jado & Gedo - w ostatnich dniach już walczyli ze sobą i szykuje się ciekawy re-match. Walka napewno warta obejrzenia

* Special Tag Match: Manabu Nakanishi & AKIRA vs. CIMA & Don Fujii - szersza współpraca z NOAH chyba dobiegła końca i teraz mamy match NJPW vs. Dragon Gate. Wrestlerzy DG raz po raz pojawiają się w NJPW i na odwrót (Kanemoto czy Liger), więc nie dziwi ten match. Szkoda jedynie, że będzie walczyć AKIRA, który od dłuższego czasu już mnie nie przekonuje do siebie.

* IWGP Heavyweight Title, Decision Match: Togi Makabe vs. Shinsuke Nakamura - zdecydowanie mam nadzieję, że pas zdobędzie Makabe, który wygrał w tym roku Climax. Należy mu się pas, aczkolwiek uważam, że nieco bardziej Goto :)

NOAH ogłosiło także częściowe karty na ich gale upamiętniające Mitsuharu Misawe. Trzeba przyznać, że gale prezentują się ciekawie (powrót Minoru Suzuki'ego, Tenryu, Muto, Kawady czy ciekawa batalia na linii Yoshinobu Kanemaru & Kotaro Suzuki - Jado & Gedo).

NOAH "GREAT VOYAGE 2009 IN TOKYO ~MITSUHARU MISAWA, ALWAYS IN OUR HEARTS~", 27.09.2009 (G+)

Tokyo Nippon Budokan

1. Shuhei Taniguchi vs. Bison Smith

2. Kensuke Sasaki, Takeshi Morishima & Katsuhiko Nakajima vs. Genichiro Tenryu, Yoshinari Ogawa & Kotaro Suzuki

3. Jun Akiyama, Minoru Suzuki & Takashi Sugiura vs. Takeshi Rikio, Mohammed Yone & KENTA

4. GHC Heavyweight Title: Go Shiozaki © vs. Akitoshi Saito

5. Special Tag Match: Keiji Muto & Akira Taue vs. Kenta Kobashi & Yoshihiro Takayama

NOAH "GREAT VOYAGE 2009 IN OSAKA ~MITSUHARU MISAWA, ALWAYS IN OUR HEARTS~", 03.10.2009 (G+)

Osaka Prefectual Gymnasium

1. Kenta Kobashi, Masahiro Chono & Go Shiozaki vs. Takeshi Rikio, Mohammed Yone & Akitoshi Saito

2. GHC Jr. Heavyweight Tag Team Title: Yoshinobu Kanemaru & Kotaro Suzuki © vs. Jado & Gedo

3. Takashi Sugiura vs. Yoshihiro Takayama

4. Special Tag Match: Toshiaki Kawada & Akira Taue vs. Jun Akiyama & KENTA

Wiadomo także nieco więcej na temat powrótu CZW do telewizji. Prawdopodobnie program będzie się nazywać....Fake You TV. Niestety, ale w planach jest wyemitowanie tylko 3-ech odcinków, które mają wypromować zbliżające się powoli "Cage of Death XI". W przyszłym miesiącu CZW robi dwie gale - 10 października w ECW Arena (podczas której prawdopodobnie dojdzie do 6 Man Tag Team Fans Bring the Weapons Death Matchu: DJ Hyde, xOMGx & Scotty Vortekz vs. hmmm....chyba Switchblade Conspiracy) oraz 24 października, tak jak w tym roku czyli na rancho DJ Hyde'a - "Tournament of Death: Rewind" (już w tym momencie zapowiadający się ciekawiej niż TOD 8).

https://forum.wrestling.pl/topic/4420-independent-zone/page/90/#findComment-150320

CZW Eye For An Eye 2009

Junior Heavyweight Scramble

Jak na to, że w walce walczyła dość spora liczba zawodników to walka wypadła bardzo krótko i oprócz kilku szybkich akcji nie było nic więcej. Zwyciężył Tyler Veritas i to chyba jedyne plus tego openera, bo muszę przyznać, że Music Videos puszczone po walce były o wiele ciekawsze i klimatyczne, ale to już nie pierwsze takie paczki video o Cult Fiction i ich feudzie z H8 Club.

Jon Dahmer vs Toby Klein

Kolejna zbyt krótka walka. W ogóle zestawienie wrestlerów raczej zaskakujące, a sam fakt, że Klein mający u swojego boku Grama przegrywa czyściutko z Dahmerem, a przecież nie był to jakiś męczący pojedynek. Po walce Jon załapał się na ostrego puncha ze strony Toby'ego i to by było na tyle jeżeli chodzi o tą walkę.

Greg Excellent vs Devon Moore

Zaczęło się od speecha w którym były mistrz tag teamów mówił, że bardziej nadawałby się do walki w openerze niż reszta zapaśników w nim walczących i może było to powiedziane z duża dawką humoru, tym bardziej, że pokazał po chwili na swój brzuch, ale trudno się nie zgodzić hehe. Sama walka nawet przyjemna dla oka, widać było, że Moore ma bardzo dobra pozycje w CZW, bo wybijał się po takich akcjach po których inni leżą nieprzytomni. Koniec końców sam wygrał walkę szybko kontrując zbyt pewnego siebie Grega.

Drew Blood vs Pinkie Sanchez

Też było nieźle tak jak w poprzedniej walce, tym bardziej, że doszedł fakt, że obaj panowie już od dłuższego czasu prowadzą ze sobą program. Chciałem żeby wygrał Blood, bo jest naprawdę wyrazistą postacią obecnego rosteru, ale nadział się na roll-upa po tym jak jeden z wrestlerów/kibiców interweniował(nie zauważyłem kto to był, zbyt szybko się to potoczyło). Po walce podali sobie ręce i Pinkie zaliczył finishera, czyli feud prawie na pewno będzie kontynuowany.

Egotistico Fantastico vs Ryan McBride

Bardzo liczyłem na tą walkę i mimo dość wolnego początku wszystko odpowiednio zaczęło się rozwijać. Niestety walkę przerwała kontuzja barku mistrza i nie wiem jak wyglądały karty późniejszych gal, ale możliwe, że pas Junior został zawieszony(chociaż mam nadzieje, że to nic poważnego). Szkoda, walka miała duży potencjał, a Ryan w momencie znoszenia go na noszach dostał zasłużone brawa.

Sabian vs LJ Cruz

Tak miał wyglądać ten pojedynek, lecz po chwili zamienił się w handicap, bo do Sabiana dołączył Ruckus. Ogromna przewaga i kolejna zmiana przebiegu walki, ponieważ dołączył Alex Colon który pomógł Cruzowi(trochę to głupie, że walka sama z siebie tak się zmieniała). Ostatecznie zwyciężył Cruz i Colon, a odejście Sabiana z BLK-OUT jest raczej pewne tym bardziej, że Zandig ogłosił ich walkę na następnej gali gdzie na szali będzie miejsce w Best Of The Best.

Team AnDrew vs The Best Around

Oj słabo wypadli nowi mistrzowie w swojej pierwszej obronie tytułu. Walka była wolna i nuda o czym najlepiej świadczy reakcja publiczności. W sumie jak się tak zastanowić to chyba miał to być tylko wstęp do kolejnej walki, bo po paru minutach na ringu pojawili się H8 Club i Gage zaprosił na ring swojego rywala Derangeda żeby od razu rozpocząć pojedynek co po chwili nastąpiło.

I Quit Match: Nick Gage vs Deranged

Zaczęło się od fajnego speara w wykonaniu Derangeda po którym Nick przebił szybę. Później było już trochę gorzej, akcje głównie z udziałem drutu kolczastego i typowe nacinania na środku ringu. W między czasie Gram nadział się na Piledrivera poza ring na stół w wykonaniu Hatreda. Walka zakończyła się w dość oryginalny sposób, bo Deranged powiedział magiczne słowa w momencie gdy Gage ostrzegł go, że go podpali jeżeli tego nie zrobi(wcześniej oblał go podpałką) i mimo tego, że końcówkę można kupić to szkoda, że nie było płonącego stołu, bo na to się zanosiło w ostatnich minutach.

Sami Callihan & Jon Moxley vs Brain Damage & Drake Younger

Ta walka to pierwotnie miał być 1 vs 1 Sami vs Brain, czyli rewanż tego drugiego na Samim za sposób w jaki odebrał Damage'owi pas. Szybko jednak do walki dołączyli dwa kolejni wrestlerzy i powiem szczerze, że lepiej jeżeli main eventem byłaby poprzednia walka, bo wypadła o wiele bardziej ciekawie niż ten pojedynek. Fajnie, że Younger wrócił z Europy, ale akurat w tej walce nie podciągnął poziomu o oczko wyżej.

IWA-MS Cold Wave 2009

Trik Davis vs Shane Hollister

Debiut Hollistera na ringach federacji Rottena. Nie było źle, walka w sam raz na rozpoczęcie gali, kilka ciekawych spotów i dość pewne zwycięstwo Davisa, który całkiem ciekawie prezentuje się jako heel i jego feud z Ego wypada nieźle. Na tapingu tydzień wcześniej posłał podobno w jego stronę fire balla, może znajdę to gdzieś na youtube, bo niestety gala ta nie wyszła na DVD.

Hooligans vs Ryan Phoenix & Stephen Saint

Zjadliwa walka, z fajnej strony pokazali się Hooligans ze złej natomiast komentatorzy, którzy nie wiedzieli nawet kto tworzy ten tag team, a przynajmniej takie pozostawili po sobie wrażenie, które trochę popsuło mi oglądanie tego pojedynku.

Egotistico Fantastico vs Juice Robinson

Wspomniany wcześniej Ego walczył z opatrunkiem na ramieniu, ale jakoś specjalnie akurat w tej walce mu to nie przeszkadzało. Rookie jakim jest od tamtego roku Juice znów wypadł średnio, ale na tle Ego też pokazał kilka niezłych akcji. Po walce na ringu pojawił się Trik, który zaatakował swojego rywala, na ratunek przybiegł między innymi Yellow Dog i to on zmierzył się w kolejnej walce z Davisem na tej samej gali.

Devon Moore vs Tyler Black

Wielki powrót Blacka do IWA-MS, drugi już jak dobrze pamiętam. Krótki speech na temat tego, że zasługuje na shota i że twarz na scenie niezależnej wyrobił sobie właśnie w tej federacji. Sama walka była niezła, interweniował Jacobs nawiązując do ich feudu z ROH i głównie dzięki tej interwencji Moore zwyciężył zdobywając title shota, chociaż Tyler pokonany po jednym superkicku to trochę dziwny obrazek.

Mickie Knuckles vs Rain

Średnio. Kilka niezłych akcji, a kontr w szczególności, ale nic poza tym. Mickie wiadomo nie od dziś lepiej radzi sobie w walkach z elementami hardcore'u, a tutaj tego nie było. Niezły finish, bo te stiffowe uderzenie kolanem wypadło naprawdę ciekawie.

Necro Butcher vs Ricochet

Bardzo dziwne i chyba niepotrzebne zestawienie wrestlerów. Ricochet sprzedawał swój strach przed Necro i jednocześnie starał się jak mógł żeby zrobić coś z tej walki. Wyszło słabo, bo walka w dodatku była krótka i zakończyła się po średnim według mnie punchu na który nadział się Ricochet skacząc z narożnika.

Trik Davis vs Yellow Dog

Druga walka podczas tej gali dla Davisa wypadła chyba nawet gorzej niż opener w którym walczył z debiutantem. Wygrał pewnie, mimo, że roll-up trudno nazwać pewnym to jakoś nie dawałem dużych szans Dogowi na zwycięstwo. Nic specjalnego, a szkoda, bo im dalej w kartę to gala stawała się coraz bardziej nudna.

Dingo vs Jimmy Jacobs

Szkoda już pisać, że Dingo jest słaby jak na mistrza, a co dopiero jak na tak długi title run. Wyszło średnio, a potencjał tkwił spory, wiadomo było, że Black również interweniuje w main evencie, więc emocji jakichś większych nie było. Nie rozumiem po co mieszał się w to też announcer(wyleciało mi z głowy jego nazwisko), który zaatakował Jacobsa. Wykorzystał to Australijczyk(przynajmniej według gimmicku hehe) i wygrał walkę. Nie przekonuje mnie jego postać, nie przekonuje finisher, nie przekonuje run z pasem i tak jak już nie raz pisałem, fajny to ma tylko tatuaż hehe.

https://forum.wrestling.pl/topic/4420-independent-zone/page/90/#findComment-150357

Kilka ciekawostek z ostatnich dni, bowiem ciekawie się działo:

Dwie przykre wiadomości.

- W zeszłą sobotę w Guadalajarze zmarł Roberto Paz - jeden z pionerów hardcore'u w lucha libre. Paz był jednym z topowych wrestlerów na przełomie lat '80 i '90. Walczył w EMLL (będąc członkiem trio Los Rockers), początkowo jako zamaskowany Pequeno Halcon na początku lat '90. Później maskę stracił podczas Climax II. Jakoś ok. roku 2000 sformował federację NWG - New Wrestling Generation, która w rosterze miała tak uznane nazwiska jak chociażby L.A. Par-K, Ultraman, Black Terry czy El Texano. W NWG dały o sobie ostro znać dzikie pojedynki. Paz wytrenował kilku wrestlerów, a najbardziej znanym jest Joe Lider, znany obecnie z występów w AAA.

- odszedł również Matt "Riot" Lowry - zapaśnik niezależny. Lowry'ego trenował Shark Boy. Umarł bardzo młodo, bo w wieku zaledwie 21 lat. Poniżej oficjalne stanowisko CZW w tej sprawie:

Combat Zone Wrestling has received many inquires about the death of independent wrestler Matt Riot Lowry. We would like to clarify:

Matt Lowry had no position with Combat Zone Wrestling LLC, nor was he a student. He was in town to work for another promotion and came to the Arena in South Philadelphia where our performers gather to work out.

He joined in some warm up activities, including running, squats and push-ups. After which, he sat in a chair and said something like "I feel dizzy". He fell over and 911 was called immediately. A local fire company responded and they called for an ambulance.

CZW Owner David Markland and other wrestlers followed the ambulance to the hospital. CZW contacted Lowry s father and had wrestlers stay at the hospital until he arrived from Ohio. We were told Lowry died of a brain hemorrhage and that there was no evidence of acute head trauma or that his work out cuased his death. CZW wishes to extend its condolences to Matt s family and hopes that our fans will keep them in their thoughts and prayers.

We at Combat Zone Wrestling LLC, remind fans that pro wrestling is a dangerous activity; however we strive to protect the safety of our students and performers through proper training and discourage anyone from attempting to imitate our performers. For further information about Combat Zone Wrestling, please visit our website at www.czwrestling.com.

Obecne karty na przyszłomiesięczne gale CZW przedstawiają się następująco:

CZW Show - 10.10.2009, The Arena

CZW World Championship

Drake Younger vs. B-Boy

6 Man Tag Team Fans Bring the Weapons Death Match

DJ Hyde, Scotty Vortekz & xOMGx vs. H8 Club & Jon Moxley

CZW "Tournament of Death: Rewind" - 24.10.2009, Townsend, DE

TOD 8.5 Round 1 - New School Texas Death Match

Brain Damage vs. MASADA

TOD 8.5 Round 1 - Stipulation TBA

Jon Moxley vs. Thumbtack Jack

TOD 8.5 Round 1 - Stipulation TBA (prawdopodobnie)

DJ Hyde vs. Zandig

Wystąpić na turnieju ma również: Nick Gage. Na razie nic więcej nie wiadomo.

- PWG szykuje kolejną świetną w tym roku galę. Podczas niej dojdzie do walk eliminacyjnych do tegorocznego "Battle of Los Angeles 2009" a także zadebiutuje...Kenny King!

PWG "Against The Grain" - 02.10.2009, Reseda, CA

2009 Battle of Los Angeles Qualifying 4-Way Match

Brandon Cutler vs. Brandon Gatson vs. Johnny Goodtime vs. Malachi Jackson

2009 Battle of Los Angeles Qualifying 4-Way Match

Dustin Cutler vs. Shane Haste vs. Charles Mercury vs. Jerome "LTP" Robinson

Scott Lost vs. Joey Ryan

Kenny King vs. Davey Richards

Brian Kendrick vs. Roderick Strong

Chris Hero vs. El Generico

PWG World Tag Team Championship

The Young Bucks vs. Men of Low Moral Fiber (Kenny Omega & Chuck Taylor)

W Japonii jesteśmy po kilku ciekawych galach, głównie NOAH oraz NJPW.

- W NOAH #1 pretendentem do GHC Heavyweight Title stał się Akitoshi Saito, który nieoczekiwanie i dość szybko pokonał Takeshi'ego Morishima'e. Jeśli Shiozaki pokona Saito to najprawdopodobniej jego następnym przeciwnikiem w obronie pasa będzie właśnie Morishima.

- W AJPW jedynie ostatnio ciekawa gala w Tokyo Korakuen Hall w ramach "Flashing Tour 2009". W main evencie zadebiutował znany z występów w TNA - KIYOSHI, który w teamie z Great Mutą pokonał team Suwama & Shuji Kondo. Ponadto Zodiac przyłączył się do stajni Satoshi'ego Kojimy - "F4". Co do Kojimy to już 26 września będzie walczył z Takayamą o Triple Crown Title. Na gali również dojdzie do walki o AJPW World Jr. Heavyweight Title: Kaz Hayashi © vs. Super Crazy.

- W NJPW głównie promocja zbliżającego się PPV, podczas którego poznany nowego IWGP Heavyweight Championa. Main Eventy gal to walki z udziałem Togi'ego Makabe oraz Shinsuke Nakamura'y w tag team'ach, jeszcze bardziej podbudowujące ich zbliżającą się walkę.

- Zero-One organizuje galę 21 września upamiętniającą Shinya Hashimoto. Main Event to Shinya Hashimoto 25th Anniversary Match: Shinjiro Otani & Masato Tanaka vs. Toshiaki Kawada & Kohei Sato. Ponadto pojawią się wrestlerzy z HUSTLE a i dojdzie również do Kick Boxing Exhibition Matchu: Satoshi Kobayashi vs. Daichi Hashimoto.

- Dragon Gate rusza ponownie z tournee 1 października. 23 listopada odbędzie się PPV - "The Gate of Destiny 2009" w Osace.

- Atsushi Onita formuje kolejną federację swojego autorstwa. Organizacja będzie się nazywać po prostu "Atsushi Onita Pro". Debiut już 26 listopada w Shin-Kiba 1st RING. Karta poniżej:

1. Yusaku Obata vs. Satoshi Kajiwara

2. Ushigami Great Aztec & X vs. Bungy Takada & Black X

3. Different Style Fight: Koichiro Kimura & Oni no Heizo vs. Tomomitsu Matsunaga & Kitasage

4. Cherry Union Pro & Emi Sakura vs. Makoto & X

5. The Winger & Daisuke vs. Yasu Urano & Kazuhiro Tamura

6. No Ropes Barbed Wire Street Fight Tornado Death Match: Atsushi Onita, Gran Hamada & Katsunari Toi vs. Ichiro Yaguchi, Leatherface & Gokuaku Umibozu

- najbliższe gale BJW zapowiadają się niesamowicie ciekawie.

* 21 września event w Sapporo Teisen Hall, podczas którego najciekawiej zapowiadają się walki Fluorescent Lighttubes & Lethal Weapons Death Match: Ryuji Ito, Takashi Sasaki & Kankuro Hoshino vs. Abdullah Kobayashi, Shadow WX & Ryuji Yamakawa oraz Fluorescent Lighttubes Board & Babed Wore Board Death Match: Yuko Miyamoto & Masashi Takeda vs. Jun Kasai & "Black Angel" Jaki Numazawa. Ponadto na tej gali dojdzie do mega ciekawej walki....Daisuke Sekimoto vs. Shinya Ishikawa!

* dzień później bo 22 września mega ciekawa gala zorganizowana wspólnie z Oz Academy. Main Event to: Ryuji Ito, Takashi Sasaki & Mayumi Ozaki vs. Abdullah Kobayashi, Shadow WX & Aja Kong!

* 6 dni później BJW powróci do Tokyo Korakuen Hall ze swoją galę, której main eventem będzie Yuko Miyamoto Yankee 7 Match Series 8th: Yuko Miyamoto vs. Isami Kodaka. Ponadto Daisuke Sekimoto & Yuji Okabayashi będą bronić BJW Tag Team Titles a ich przeciwnikami będą Shinobu & Madoka.

* no i w końcu 30 września gala BJW w Takaoka Techno Dome. Main Event to walka o BJW Death Match Heavyweight Title, 445 Fluorescent Lighttubes Death Match: Yuko Miyamoto © vs. Abdullah Kobayashi!

- w DDT rozpoczął się Young Drama Cup (turniej młodych talentów).

- 27 września druga w historii gala japońskiego Freedoms (federacja której właścicielem jest Takashi Sasaki). Najciekawiej zapowiadające się walki na tym evencie to Takashi Sasaki & Kamui vs. TAJIRI & Mineo Fujita oraz GENTARO vs. El Samurai.

- IGF powraca ze swoją galą dobiero 3 listopada do Tokyo JCB Hall. Potwierdzona walka to Bob Sapp vs. Montanha Silva.

- z kolei 20 września odbędzie się wielce wyczekiwana Fukumen Mania XIII w Shin-Kiba 1st RING. Na gali prawdopodobnie zobaczymy takie nazwiska jak Great Sasuke, Mistico (!) czy Ebetaro.

- w joshi, oprócz wspomnianego Oz Academy najciekawiej zapowiada się najbliższa gala NEO. Karta poniżej:

NEO "BEAT UP 2009", 20.09.2009 (Samurai! TV)

Tokyo Korakuen Hall

1. Aoi Ishibashi Debut Match: Tanny Mouse vs. Aoi Ishibashi

2. Emi Sakura vs. Toshie Uematsu

3. Ayumi Kurihara vs. Kana

4. Nagisa Nozaki Return Match: Kyoko Inoue & Hiroyo Matsumoto vs. Aya Yuki & Nagisa Nozaki

5. Etsuko Mita Countdown Special Match: Etsuko Mita vs. Kayoko Haruyama

6. Yuki Miyazaki, Fuka & Makoto vs. Kyoko Kimura, Atsuko Emoto & Tomoka Nakagawa

7. NEO High Speed Title: Natsuki*Taiyo © vs. Kaori Yoneyama

8. NWA Women's Pacific Title & NEO Singles Title: Yoshiko Tamura © vs. Nanae Takahashi

...jak również gala JWP która odbędzie się 4 października (poniżej wstępna karta).

JWP "JWP SUPER PREMIUM ~10TH, 15TH, 10TH ANNIVERSARY~", 04.10.2009

Tokyo Korakuen Hall

1. Passion Red vs. JWP

2. Command Bolshoi 20th Anniversary Special Tag Match: Command Bolshoi & GAMI vs. Jaguar Yokota & Tsubasa Kuragaki

3. Azumi Hyuga 15th Anniversary Match: Azumi Hyuga vs. Yoshiko Tamura

4. JWP Openweight Title: Kayoko Haruyama © vs. Kaori Yoneyama

Ufff - to tyle :)

https://forum.wrestling.pl/topic/4420-independent-zone/page/90/#findComment-150629

Wiesz wzasadzie obecnie z HC w Meksyku juz tylko DTU to robi i czasem jakies pojedyncze matche w AAA,Perros i X-LAW które po powrocie prezentuje poziom żenujący.

Dla mnie w tym miesiacu jeszcze w Meksyku bedzie się działo.

W AAA turniej Peny, na tej samej gali bedą też walki :

Sexy Star vs Fabi Apache o pas Reina de Reies

Extreme Tiger vs Sugi San, Jack Evans, Teddy Hart, Rocky Romero o Cruiser

Dr. Wagner Jr. vs El Mesías o pas Heavy i

Charly Manson vs Chessman w stypulacji hair

W CMLL Anniversary średnio w tym roku, wzasadzie ciekawe 2matche

Team Mexico: Black Warrior, Héctor Garza, Shocker, Último Guerrero vs Team Japan: Jushin Liger, Naito, Shigeo Okumura, Yujiro

I niezwykłe dziwne zestawienie w main evencie Mistico przeciwko Necro Casas w Hair or Mask, niewierze ze Mistico moze przegrać.

Jak bardzo Dragon gate poważnie traktuje swoją nową sekcje USA, można się przekonać po tym że w listopadzie odbedzie się turniej o pas Dragon Gate USA Freedom Gate.

W Chikarze fajnie zapowiada sie pazdziernik i match w stylu Cibernetico, 16zawodników.

Jedno co ostatnio mnie wkurza w tej promocji to pushowanie Colina, dla mnie ten zawodnik jest beznadziejny i wkorwiajacy.

https://forum.wrestling.pl/topic/4420-independent-zone/page/90/#findComment-150650

ROH Insanity Unleashed 2009

Nate Webb vs Flash Flannigan

Miła niespodzianka, bo dawno nie widziałem Spydera na ringach ROH. Głównie dzięki niemu oglądało mi się przyjemnie opener, ale na jakąś specjalną wrestlerską ucztę nie ma co liczyć. Kolejny opener, który szybko wyleci z pamięci z tym plusem, że akurat z tej gali zapamięta się kto się w nim pojawił(ja przynajmniej zapamiętam hehe).

Bryan Danielson vs Kenny Omega vs Claudio Castagnoli

Niezła walka, działo się dużo. Double C jak zwykle nie mógł się pogodzić, że publiczności ciągle chantuje słynne "Hey". Dragon znów został zaatakowany przez Bisona, a Omega bawił się w Songo z Dragon Ball hehe, koniec końców było nieźle jak już wspomniałem. Dobrze dobrana ilość humoru z ilością ring skillsów.

Jay Briscoe vs Chris Hero

Kolejny challenge Jay'a i kolejna porażka. Akurat w tym przypadku trudno mówić, że przegrał czysto, bo Hero wszystkie swoje walki wygrywa albo poprzez interwencje albo poprzez, że się tak wyrażę "wzmocniony" łokieć. Gdyby nie to walka mogłaby dostać dużego plusa, a skończyło się tak jak większość walk Hero, więc trzeba trochę ponarzekać.

Kevin Steen & El Generico vs Kenny King & Rhett Titus

Niby walka o pas, ale chyba nikt o zdrowych zmysłach nie wierzył w to, że akurat King i Titus wygrają złoto tag teamów. Steen znów sprzedawał kontuzje nogi, co zresztą wykorzystali American Wolves po walce, kiedy to po raz kolejny masakrowali nogę mistrza. Pachnie zmianą pasa, ciekawe czy ujrzę to już na najbliższej gali...

Bison Smith vs Silas Young

Kolejną ofiarą Bisona okazał się Silas, który robi na mnie pozytywne wrażenie ilekroć pojawia się w ringu. W tej walce może nie pokazał niczego wielkiego, bo nie miał ku temu okazji, ale nawet publiczność go kupuje, bo nie przechodzą koło niego obojętnie. Oczywiście nie jest tak over jak większość gwiazd rosteru, ale jak na osobę która raczej rzadko walczy to widać, że jest doceniany.

American Wolves vs Roderick Strong & Brent Albright

Dobra walka i bardzo duży plus dla wszystkich. Podobał mi się Strong, który pokazał kilka stiffowych akcji. Ogólnie walka przypominała jeżeli chodzi o tempo i ilość spotów najlepsze lata federacji, oczywiście stać ich było na o wiele więcej, ale takie walki też trzeba doceniać. Żeby jeszcze bardziej podbudować feud w walce interweniował El Generico i dzięki temu członkowie korporacji Sweeney'a przegrali.

Jimmy Jacobs vs Delirious

Było nieźle, ale jak No DQ to pokazali za mało, chociaż można ich usprawiedliwić tym, że pewnie zrobią coś o wiele lepszego na większej gali. Bardzo podobał mi się natomiast finisz walki, End Time z narożnika przez stół bardzo efektownie wypadło, tym bardziej, że Jacobs ani na moment nie puścił Deliriousa.

Nigel McGuinness & Austin Aries vs Tyler Black & Jerry Lynn

Bobby Cruise zapowiedział tą walkę jako dream match, może i tak, ale nie jeżeli bierzemy aktualną dyspozycje, chociaż przyznać trzeba nazwiska wysokiego kalibru. Walka całkiem niezła, ale no właśnie, od takich gwiazd wymaga się czegoś zdecydowanie lepszego tym bardziej, że walczył mistrz i 3 najpoważniejszych kandydatów do pasa. Szkoda, może innym razem będzie lepiej.

Ultimo Dragon Produce Lucha Fiesta 2009

Amigo Suzuki vs Satoshi Kajiwara

Krótki opener który mimo wszystko pozostawił w miarę dobre wrażenie, było szybko, obaj się starali, ale zawiódł trochę finisz. Szczerze powiedziawszy to sędzia nie powinien do końca odklepać po German Suplexie, bo ciało zupełnie się skrzywiło i w dwóch momentach wyraźnie było widać, że łopatki w całości nie dotykają maty.

Brazo de Oro & Brazo de Platino & Passion Hasegawa vs NOSAWA & MAZADA & X

Partnerem/partnerami MAZADY i NOSAWY byli bracia Sato którzy wymienni stawali w ringu. Walka bardzo zabawna, mnóstwo śmiesznych momentów, prym wiódł Hasegawa podczas prób pinów, ale de Oro i de Platino naśladując Satos podczas ich firmowego tańca też byli świetni. Oprócz tego całkiem niezłe ring skilly i ogólnie rzecz biorąc bardzo przyjemna niespodzianka.

Gran Hamada & AZTECA & Hisamaru Tajima vs Takeshi Minamino & Mango Fukuda & Banana Senga

Słabo, mało ciekawych rzeczy, mało w ringu Hamady i zbyt dużo chaosu. Pod koniec zaczęło się trochę rozkręcać, ale niestety walka zakończyła się DQ po low blow. Mango i Banana zdecydowanie przez całą walkę byli skupieni bardziej na tańcu i po walce było to samo, więc porażka ich zbytnio nie zmartwiła hehe.

Mascarita Dorada vs Pequeño Damian 666

Dużo się działo i szkoda, że zabookowano to na tak krótki pojedynek. Dorada robił co mógł i pokazał, że w powietrzu mało kto jest szybszy od niego. Szkoda, że Damian 666 zbyt dużo czasu poświęcał na próbach ściągnięcia maski zamiast na walce i można powiedzieć, że przez to mieliśmy teatr jednego dobrego co by nie mówić aktora.

Otokosakari & Mima Shimoda vs Maximo & Yumiko Hotta

Jako, że nie przepadam za gejowskimi gimmickami to w tej walce głównie czekałem na to co w ringu pokażą panie, niestety walka rozpisana była w taki sposób, że obie nie mogły zbyt dużo pokazać i musiałem oglądać głównie Maximo, który jeżeli nie jest homoseksualistą to ma u mnie dużego plusa za aktorstwo, bo sposób poruszania totalnie mnie zniszczył.

Ultimo Dragon & Blue Demon Jr. vs Hajime Ohara & OKUMURA

Przez całą galę czekałem na ten main event i muszę powiedzieć, że bardzo się zawiodłem. Totalnie nie rozumiem po co w tego typu walkach rozpisane są próby głupiego ściągnięcia maski, tym bardziej, że zazwyczaj wyłapuje się za to DQ. Jeszcze większa szkoda, że właśnie przez to Ultimo Dragon nie pokazał niczego ciekawego poza kilkoma spotami, a Demon był jakiś zagubiony. Dałbym plusa heelowej parze Ohara/OKUMURA, ale drażniły mnie jak już wspomniałem próby zerwania maski, więc ogólnie walka dostaje minusa, a szkoda, bo potencjał był duży.

https://forum.wrestling.pl/topic/4420-independent-zone/page/90/#findComment-151306

• Reputacja:   2

Ice Ribbon Ice's Adventures in Wonderland 23.08.09

Nie chce mi się zbytnio pisać szczegółowego recapu. To moja druga gala kobieca (pierwszą był jakiś epizod Shimmer) i tym razem mam po niej całkiem pozytywne odczucia. Poziom nie odstawał specjalnie od NOAH Weekend Navigation + pojawiło się parę ładnych spotów w wykonaniu pani z walki nr 5 której imienia wciąż nie znam :P Ocenki:

1. Fresh Opening Fight: Makoto & Seina vs Mai Ichii & Chii Tomiya *

2. Rival Story 2: Yuko Miyamoto & Chairman Ramu vs Riho & Yuki Sato *3/4

3. Mika Nagano Debut Match - Grapple Beauty Team vs. Weed Girls: Fuka, Hikari Shida & Mika Nagano vs Kazumi Shimouma, Hamuko Hoshi & Haruna Akagi **1/2

4. Unconfirmed Animal of Wonderland: Toshie Uematsu & Bigfoot (with Hull Miyako) vs Aika Ando, Miyako Matsumoto & Death Worm *1/4

5. High-Speed Whirlwind Tune: Kaori Yoneyama & Io Shirai vs Natsuki*Taiyo & Tsukasa Fujimoto ***

6. ICEx60 Singles Title: Kiyoko Ichiki © vs Makoto *1/2

7. Main Event: Emi Sakura vs Nanae Takahashi ***

https://forum.wrestling.pl/topic/4420-independent-zone/page/90/#findComment-151528

Ice Ribbon - 23.08.2009 - Ice's Adventures In Wonderland

Fresh Opening Fight: Makoto & Seina vs Mai Ichii & Chii Tomiya - 1/2*

Rival Story 2: Yuko Miyamoto & Chairman Ramu vs Riho & Yuki Sato - **

Mika Nagano Debut Match - Grapple Beauty Team vs. Weed Girls: Fuka, Hikari Shida & Mika Nagano vs Kazumi Shimouma, Hamuko Hoshi & Haruna Akagi - *3/4

Unconfirmed Animal of Wonderland: Toshie Uematsu & Bigfoot (with Hull Miyako) vs Aika Ando, Miyako Matsumoto & Death Worm - *3/4

High-Speed Whirlwind Tune: Kaori Yoneyama & Io Shirai vs Natsuki*Taiyo & Tsukasa Fujimoto - ***1/4

ICEx60 Singles Title: Kiyoko Ichiki © vs Makoto - **1/2

Main Event: Emi Sakura vs Nanae Takahashi - ***1/2

Ciekawa gala, jednak zbyt dużo comedy motywów trochę zaniżyło poziom. Widać, że poziom większości kobiet w tej federacji nie jest specjalnie dobry ale niektóre wyglądem to nadrabiają (zakochałem się ze 3 razy podczas gali :) ). Na uwagę szczególnie zasługują walka High-Speed Whirlwind Tune i Main Event. W pierwszej zownowały totalnie panie ubrane w niebieską mini, fioletowy i brązowy strój. Dużo spotów typowych dla lucha libre i co najważniejsze szybkość walki była zdecydowanie większa niż w poprzednich meczach.

Main Event wypadł jeszcze lepiej. Emi i Nanae pokazały, że nie bez kozery są uznawane za jedne z lepszych Joshi. Dużo ciekawych subów, jeden szczególnie stiffowy backdrop i przeróżne suplexy. Generalnie mam nadzieje, że Sobak nie zaprzestanie ze wrzucaniem Ice Ribbon bo federacja baaardzo mnie zaciekawiła i czekam na następne odcinki.

https://forum.wrestling.pl/topic/4420-independent-zone/page/90/#findComment-151532

Ice Ribbon Ice's Adventures in Wonderland 23.08.09

Ja w odróżnieniu od znacznej większości forum lubię oglądać kobiecy wrestling, dlatego chętnie włączyłem wyżej wymienioną galę.

Fresh Opening Fight: Makoto & Seina vs Mai Ichii & Chii Tomiya - *1/4

Rival Story 2: Yuko Miyamoto & Chairman Ramu vs Riho & Yuki Sato - **

Mika Nagano Debut Match - Grapple Beauty Team vs. Weed Girls: Fuka, Hikari Shida & Mika Nagano vs Kazumi Shimouma, Hamuko Hoshi & Haruna Akagi - **

Hamuko Hoshi & Haruna Akagi - **

Unconfirmed Animal of Wonderland: Toshie Uematsu & Bigfoot (with Hull Miyako) vs Aika Ando, Miyako Matsumoto & Death Worm - *3/4

High-Speed Whirlwind Tune: Kaori Yoneyama & Io Shirai vs Natsuki*Taiyo & Tsukasa Fujimoto - ***1/2 :P

ICEx60 Singles Title: Kiyoko Ichiki © vs Makoto - **

Main Event: Emi Sakura vs Nanae Takahashi - ***1/4

Wizualnie nie ma się co czepiać, zwłaszcza jeśli ktoś woli Azjatki, tak jak wyżej napisał Euzebio, należy pochwalić zwłaszcza 2 walki: High-Speed Whirlwind Tune i Main Event.

Szybkośc, umiejętności + spoty LL. :)

Jednym słowem - uroczo. ;)

https://forum.wrestling.pl/topic/4420-independent-zone/page/90/#findComment-151534

• Urządzenie:  Windows

Ice Ribbon - 23.08.2009 - Ice's Adventures In Wonderland

Początkowe walki były bardzo krótkie, więc trudno by dostały wyższe oceny. Mi się je dobrze oglądało, bo lubie jak jest trochę humoru. W drugiej walce mieliśmy 12-15-letnią dziewczynke, która dobrze radziła sobe w ringu. Jak widać nawet w tym wieku można zaczynać karierę.

High-Speed Whirlwind Tune: Kaori Yoneyama & Io Shirai vs Natsuki*Taiyo & Tsukasa Fujimoto

Było widać różnice w poziomie w porównaniu do porzednich walk. Szybka walka, z wieloma efekownymi spotomi. Szkoda, że nie trwała dłużej bo widać było, że mają one duzę umiętności.

Main Event: Emi Sakura vs Nanae Takahashi

Najlepsza walka na gali. Dużo near falli na końcu pojedynku dodało trochę emocji. W połączeniu z wieloma rzutami i submissionami wyszła dobra walka.

Spodobała mi się ta federacja. Widać, że jest prowadzona trochę na luzie i mniejsze umiejętności niektórych zawodniczek nadrabiane są poczuciem humoru , który przypadł mi do gustu.

https://forum.wrestling.pl/topic/4420-independent-zone/page/90/#findComment-151535

Kilka kolejnych ciekawostek z indys oraz Meksyku.

Meksyk

- Goddess opuścił EMLL na rzecz AAA

- Super Luchas podało, że Hijo del Lizmark opuścił EMLL na rzecz Perros del Mal

- Charly Manson ogłosił w mediach, że postanowił nie negocjować nowego kontraktu i odchodzi z AAA. Naprawdę szkoda, bowiem Manson mimo wszystko był jedną z bardziej charakterystycznych i znanych gwiazd federacji Roldana.

- tymczasem rozpoczęły się rozmowy (AAA) na temat ściągnięcia jeszcze kilku japończyków do stajni Los Yakuza. Nazwiska jakie się przewijają są bardzo ciekawe i można tutaj wymienić takie osoby jak: KENTA, Shinsuke Nakamura, Puma, Hiroshi Tanahashi czy Yoshihiro Tajiri!

- w EMLL naprawdopodobniej w najbliższym czasie dojdzie do walki Mistico © vs. Jushin Thunder Liger o IWGP Jr. Heavyweight Title

- odnośnie Liger'a, od pewnego czasu walczy w EMLL, głównie w tagach wraz z No Limit (Naito & Takahashi) oraz Okumurą

-------------------------------------------

USA

- były wrestler kanadyjskiego IWS - Tommasino, podpisał kontrakt rozwojowy z WWE

- były wrestler PWU - 7 Feet Annihilator zmarł w wieku 42 lat (R.I.P.)

- w tą sobotę pierwsza po dłuższej przerwie gala PWU, która moim zdaniem zapowiada się wręcz koszmarnie. Poniżej zapowiedziana karta:

PWU Heavyweight Title Match

Teddy Fine © vs. Aramis

Son vs. Father

"Twisted Sand" Tyler Fullington vs. The Sandman

Al Snow vs. Nick Berk

Annihilation 7 Staple Gun Death Match

Joe Ettel vs. Johnny Kashmere

American Championship Wrestling Match

Keven Papics vs. Erik Shea

PWU Super Heavyweight Title, Annihilation Giants Only Battle Royal Match

Na gali mają ponadto się pojawić: The Angus Brothers, Cobain, Will Greatness, Rob Daly, Oscar, CKNY (Cory Kastle & Niles Young), Justice Pain, Kwame, "Pitbull" Gary Wolfe, Helter Skelter, Raven, "The Brick" Link, Ron Christiansen, John Finegan, “Shooter” Sean Hansen, Tatanka, Matt Walsh, Trent Acid, Sunny oraz Nate Hatred.

Miał zjawić się również Danny Bonaduce (miał walczyć z Berk'em) ale pojawiły się pewne problemy w negocjacjach i temat jest w jego kwestii zakończony.

- 31 października na kolejnej gali PWU ma dojść do walk....uwaga....: Raven vs. "Twisted Sand" Tyler Fullington oraz....The Sandman vs. The Boogeyman! Ponadto ma dojść do Trick-or-Treat Death Match'u.

- CZW powraca do The Arena już 10 października z galą "Severed Ties". Poniżej obecna karta:

http://www.czwrestling.com/upcoming/images/101009/DrakevsBBoy.jpg

http://www.czwrestling.com/upcoming/images/101009/6ManTag.jpg

http://www.czwrestling.com/upcoming/images/101009/EgovsDevon.jpg

- 2 tygodnie później odbędzie się "Tournament of Death: Rewind".

http://www.czwrestling.com/upcoming/images/102409/ShowGraphic.jpg

- 17 i 18 października to kolejne gale Chikary (m.in. coroczny cibernetico match!). Poniżej karty.

Chikara "An Optimistic View of a Pessimistic World" - 17.10.09, Easton, PA

Campeones de Pajeras, 2 Out of 3 Falls Match

Fire Ant & Soldier Ant vs. Brodie Lee & Grizzly Redwood

Grudge Match

Jigsaw vs. Gran Akuma

Helios & Lince Dorado vs. The Badd Boyz

Chikara "Cibernetico Incredible" - 18.10.09, Philadelfia, PA

16 Man Torneo Cibernetico Match

??? vs. ???

BJW vs. Chikara

Ryuichi Kawakami vs. Eddie Kingston

Ladies Tag Team Match

Sara Del Rey & La Malcriada vs. Daizee Haze & Atsuko Emoto

- potwierdzeni uczestnicy na tegoroczne IWA EC "Masters of Pain 2009" to: Yuko Miyamoto, Drake Younger oraz Danny Havoc. Prawdopodobnie na turnieju wystąpi również MASADA ale to na razie tylko plotki.

- w tą sobotę odbędzie się IWA Deep-South "Carnage Cup 2009". Poniżej obecna karta na ten turniej:

Caveman Death Match

MASADA vs. Nick Gage

Barbed Wire & Carpet Strips Mayhem Death Match

Drake Younger vs. Sexxxy Eddy

X Marks the Spot Death Match

Danny Havoc vs. Christian Faith

Exorcist Death Match

Thumbtack Jack vs. Scotty Vortekz

IWA DS Title, 5 Way Match

Chrisjen Hayme vs. Chip Day vs. Vincent Nothing vs. Slim J vs. Adam Jacobs

Shaun Tempers vs. "Kool" Seth Delay

- Jim Fannin planuje zorganizować swoisty "IWA MS One Night Stand". Pieniądze z gali mają zostać przekazane Ian'owi Rotten'owi, ponieważ prowadzenie IWA MS pociągnęło za sobą spore długi.

To na razie tyle.

W następnym przeglądzie nieco o Japonii oraz Europie :)

https://forum.wrestling.pl/topic/4420-independent-zone/page/90/#findComment-151553

RVD, wrzuć to jako news na główną. Jeżeli nie masz dostępu, to za Twoim pozwoleniem mogę ja to zrobić, oczywiście z podpisem "opracowane przez RVD" ;) Co Ty na to?
https://forum.wrestling.pl/topic/4420-independent-zone/page/90/#findComment-151571

No prosze, na papierze nie tak źle wyglada IWA DS Carnage w tym roku. Tylko w zasadzie nigdy ten turniej nie stał na dużym poziomie i obawiam sie ze na dobrym rozpisku walk sie skonczy.

Nie wiem czy Jushin w najbliższym czasie nie zdobedzie jakiś pas CMLL.

Po pierwsze od dawien dawna pas nie zdobył żaden zawodnik nie będący Meksykaninem.

Po drugie rewanz dla NJPW za pas dla Mistico.

Po trzecie duzy push, wygrana teamu No limits z Meksykiem, wygrana z Mistico, duzy zainteresowanie publiki.

Pierwsza nadażająca się okazja do zdobycia pasu to piątkowa walka o Heavy Jushina z Ultimo Guerrero, ale nie sadze ze ten pas zdobedzie.

Raczej właśnie może dostanie jakis belt podczas rewanżu z Mistico, do ktorgo dojdzie napewno ,ale jeszcze nie wiadomo czy Mistico nie bedzie bronił Mexican Light czy IWGP Jr.

Co do Mansona to fakt było mówione że może odejść, ale tak szybko? to mnie zaskoczyłeś tym newsem.

https://forum.wrestling.pl/topic/4420-independent-zone/page/90/#findComment-151573

RJPW Chaos 2009

Yuta Yoshikawa & Hayato Mashita vs Keita Yano & Akifumi Saito

Niezły opener. Jak na 10 minut walki można było zobaczyć kilka niezłych kopnięć i szybkich spotów, ale też nie można było oczekiwać przesadnej ilości akcji jak na taki czas trwania pojedynku, przecież to nie WSX hehe.

Kamen Shooter Super Rider vs Tomohiro Ishii

Słabo. Na początku przewaga należała do Ridera, ale Ishii po prostu śmiał się z prób swojego rywala co najbardziej widoczne było podczas przejścia do submissionów. Walka zakończyła się w momencie w którym Kamen stracił maskę(jak już wiele razy pisałem nie lubię takich akcji). Po walce z właśnie tego powodu doszło do brawlu, który przeniósł się aż na backstage gdzie obaj znikli z widoku kamerzysty.

Alexander Otsuka vs Super Tiger II

Początek wolny i trochę nudnawy, ale walka systematycznie się rozkręcała. Nieźle wypadł Otsuka któremu biznes wrestlingowy zdecydowanie lepiej służy od biznesu związanego z MMA. Szkoda, że pod koniec walka tak szybko się potoczyła, bo było na czym oko zawiesić, a niestety walka dobiegła końca.

Gran Hamada & Sammy Lee Jr. & Kendo Nagazaki vs Tiger Shark & Black Shadow

Walka dość szybko zamieniła się w zwykły tag team match, bo Hamada został zniesiony na noszach po jednej z akcji Sharka. O dziwo najwięcej w ringu było Kendo, który starał się pokazać z jak najlepszej strony i trochę szkoda, że jego partner nie został zabookwany podobnie, bo przydałoby się trochę szybszych akcji w tym pojedynku.

Minoru Suzuki vs Yuki Ishikawa

Krótko i nie ma się co oszukiwać słabo. Obaj nie pokazali niczego specjalnego i jeżeli miałbym dać jakiegoś plusa to chyba dla Suzuki'ego, który perfekcyjnie gra swoją rolę i tym razem nie było inaczej.

First Tiger Mask & Tiger Mask vs Riki Choshu & Tatsuhito Takaiwa

Mimo, że obsada mnie nie powaliła to czekałem na main event i miałem nadzieje, że wyjdzie lepiej niż większość gali, ale niestety poziom był taki jak wcześniej, czyli po prostu bardzo średnio. Najmłodszy w tym towarzystwie Tiger Mask IV znów zawiódł o czym najlepiej świadczy fakt, że Sayama wypadł lepiej od niego. Osobiście nie polecam tej gali, bo można się na niej głównie wynudzić.

Chikara Behind The 8 Ball 2009

2.0 vs Incoherence

Przed rozpoczęciem najważniejszej części gali koncert dał Louden i powiem szczerze, że wypadło bardzo ciekawie jeżeli chodzi o humor. Później był już opener którego określiłbym mianem bardzo solidnego starcia jak na początek show. Niby trochę ponad 10 min, ale coś się ciągle działo, a 2.0 po zwycięstwie nie mogli się tym wszystkim nacieszyć(tak, był też buziak na koniec hehe).

Nevaeh vs Shark Girl

Debiut obu zawodniczek w federacji Quacka. Wyszło nieźle, ale bez rewelacji, jeżeli chodzi o ring skillsy to prym wiodła Shark Girl, czyli żeńska wersja Shark Boya i według storyline'u jego siostra. Neveah natomiast nadrabiała urodę i niezłą charyzmą i muszę powiedzieć, że spodobała mi się.

Escorpion Egipcio vs Helios

Bałem się, że takie zestawienie może nie wypaść zbyt dobrze, ale mimo, że walka była krótka to oglądało się przyjemnie. Swoje w tej walce zrobił Helios dzięki któremu nie można się było nudzić, bo ciągle raczył widzów swoimi spotami. Zdziwiłem się, że dość pewnie pokonany został Egipcio, ale od momentu jego debiutu ten zapaśnik nie pokazuje nic specjalnego i wydaje mi się, że etap promocji 3 członka Osirian Portal dobiegł końca.

Player Uno & Hydra & Vin Gerard & Buck Hawke vs Player Dos & Brodie Lee & Tim Donst & STIGMA

Ciekawe zestawienie, bo naprzeciw siebie stanęli partnerzy z różnych tag teamów. Sama walka już tak ciekawie nie wyglądała, kilka śmiesznych akcji i przede wszystkim dużo chaosu, ale trudno się dziwić skoro walka pewnie nie była zbyt długo przygotowywana i wyszło jak wyszło. Po walce rozpoczął się jeszcze brawl między prawie całą elitą z tej walki i chyba najlepiej zrobił Lee, który odpuścił i udał się w kierunku szatni hehe.

Shadow Phoenix vs Gran Akuma

Było nieźle, ale mogło być jeszcze lepiej. Szkoda, że Shadow nie został rozpisany w większej ilości spotów, bo powiem szczerze, że walka mimo swojej długości potrafiła zaciekawić. Szkoda też, że mimo wszystko Akuma wygrał walkę dość pewnie, ale nie ma się co dziwić, bo głupio by wyglądało gdyby zwycięzca triosów przegrał od razu walkę na następnej gali.

F.I.S.T. vs The Colony

Dobra walka, dużo heelowych akcji w wykonaniu pary Icarus/Taylor. Finisz walki także w stylu tego tagu/stajni, najpierw Icarus udawał, że dostał low blowa, a gdy sędzia był już odwrócony to Chucky T wykorzystał sytuacji aplikując low blow + submission. Po walce oprócz brawlu pojawił się także Chikarson, a po chwili mieliśmy już oficjalne oświadczenie, że na gali Anniversary odbędzie się Mask vs Hair Match obu tych tag teamów!

Colin Delaney vs Equinox

Już na samym początku Equinox ściągnął maskę i bronił Young Lions Cup jako Jimmy Olsen, czyli brat byłego zawodnika rosteru ECW. Było całkiem dobrze i szczególnie pod koniec można było zobaczyć kilka stiffowych akcji z momentem samego finiszu na czele, kiedy Colin zaliczył bardzo konkretnego puncha i został spinowany. Cóż trofeum trzeba promować, bo najbliższy turniej w Chikarze to właśnie Young Lions Cup.

Osirian Portal vs Jigsaw & Mike Quackenbush

Był to 2 Out Of 3 Falls Match o pas należący do Osirian. Początek bardzo obiecujący, połączenie humoru, techniki i zmian przewag. Lepiej wypadła para Amasis i Ophidian, która zdobyła pierwszy punkt, później żeby dodać emocji nastąpiła kontrofensywa Quacka i Jiga i po paru chwilach był już remis. Liczyłem bardzo na końcówkę, bo myślałem, że trzeba będzie naprawdę wykończyć swoich rywali jakimiś solidnymi akcjami, ale zawiodłem się i walka skończyła się przez roll-up.

Jeżeli chodzi o Carnage Cup to wiele już było turniejów w których rozpiska była po prostu świetna, a gala wypadała średnio, dlatego o wiele bardziej czekam na Masters Of Pain, bo takie nazwiska jak Havoc, Younger czy Miyamoto robią na mnie większe wrażenie. Potwierdzeniem podobnej sytuacji mogą być te same turnieje rok temu, gdzie jak dla mnie IWA-EC wypadło o wiele lepiej od sąsiadów z IWA-DS.

https://forum.wrestling.pl/topic/4420-independent-zone/page/90/#findComment-151610

Drobny offtop :)

Jeśli chcesz, to możesz wrzucić to jako newsa - nawet bez mojego podpisu :D

Sam wrzucać nie będę z dwóch prozaicznych powodów:

1) zrzekłem się statusu moda 2,5 roku temu i nic w tej kwestii się nie zmieniło u mnie. Powiem więcej, nie chce moda bo mi jest do niczego potrzebny. Fakt, przez dobre ok. 6 lat moderowało na serwisie a w tym czasie także po połączeniu Attitude z RazorMedia, również na forum ale dla mnie jest to po prostu okres zamknięty. Wolę być zwykłym, szarym użytkownikiem, który może dostać bana niż moderatorem, za którym ciągną się pewne obowiązki (a sam dobrze wiesz jak podchodzę do tego co robię :)

2) wrzuciłem tego, jak i poprzedniego newsa tutaj z prostego powodu. W tym momencie pewnie spadną na mnie gromy ale co mi tam (mamy w końcu wolność słowa :) - od dłuższego czasu widzę, że dyskusja w tym dziale praktycznie upadła. Raz na jaaaaakiś czas ktoś coś napisze ale sporadycznie. A tak, to tylko posty wyglądają tak - recap z tego, recap z tego i owego - koniec. Kiedy tworzyliśmy ten dział wraz z Dejvem kilka lat temu inne mieliśmy cele. Miało to zastąpić większy projekt o nazwie "Independent Area", czyli wielki dział (podserwis) o scenie niezależnej, puroresu, Europie oraz nieco później, także o Meksyku. Temat upadł i powstało Independent Zone, które miało opierać się na dyskusjach, wymianach poglądów. Wraz z moim i Dejva odejściem 2,5 roku twierdziliśmy, że temat padnie bądź nie będzie już tym co kiedyś. Dużo nie pomyliliśmy się. Dejva nie ma, ja wróciłem powiedzmy, że na pół-gwizdka i widzę, to co widzę. Napewno nie jest mi z tym do śmiechu, ale ok. powiedzmy, że nie mam prawa głosu w pewnych kwestiach. Osobiście jednak powiem, że gdzieś tam myślałem, że wraz z nadejściem "młodej gwardii" - żądnej wiedzy i wrestlingu innego niż shit w postaci WWE oraz TNA, rozbudzi temat ciekawymi dyskusjami. Niestety, myliłem się... Pokazało to kilka rzeczy, chociażby ogromne różnice pomiędzy "starszym" a "młodszym" pokoleniem. Kto pamięta to, co działo się kilka lat wstecz, zażarte dyskusje, ten wie o co chodzi. Czy mi tego brakuje? Oczywiście, że brakuje! Prawda jest taka, że jak się samemu tutaj czegoś ciekawszego nie napisze, to tak na dobrą sprawę z nikim się nie pogada, nie powymienia poglądów. Dlatego też, postanowiłem tutaj wrzucić newsa. Wrzucić, aby pobudzić wszystkich wchodzących do tego tematu, do jakieś dyskusji. I od razu powiem, że udało się, bowiem zaintrygował was temat "turniejów śmierci" i doszło do drobnej wymiany zdań. Kurcze, o to właśnie chodzi w tym dziale! A nie cały czas smęcenie i recapowanie gal, do których i tak nikt praktycznie komentarzy nie daje, tylko poczyta i wiedzę jaką zdobył zostawi dla siebie.

Prawda jest taka, że jeden Majonez, Streetovs czy działający ostatnio na "pół-gwizdka" RVD nie rozbudzi tego tematu. Myśl przewodnia przy tworzeniu tego wszystkiego była prosta "od fanów dla fanów". Jeśli będzie takie podejście młodszych użytkowników, to "Independent Zone" będzie nadal taką "dziurą" na forum, gdzie raz po raz ktoś wrzuci jakiś recap i tyle. Ja do niczego nie nawołuje, do niczego nie zmuszam. Ja rozumiem, że szkoła, imprezy, ogólnie brak czasu. Tylko, że ja również tak mogę powiedzieć - praca, uczelnia itp. Łatwo jest wszystko przerzucać na brak czasu, ale to normalka od lat, nie tylko na Attitude.

Powiedzmy, że tym postem chciałbym aby niektórzy się zastanowili i to poważnie nim zaczną tutaj pisać.

Sorry za dość ostry ton, ale już od dłuższego czasu to mi ciążyło na sercu. Nikt inny by tego nie zrobił. Dejv też napewno nie, bo i mimo, że mam z nim kontakt na bieżąco, na Attitude już raczej nie wróci (chociaż chciałbym się mylić).

https://forum.wrestling.pl/topic/4420-independent-zone/page/90/#findComment-151650

To może nawiązując do dyskusji która zaczęła się w 2006 roku(tak, tak o ten rok mi chodzi) wspomnimy o sytuacji ROH. Jak już pisał bodajże Maxi kilka czynników sprawiło, że federacja prezentuje obecnie taki produkt, a nie inny. Oczywiście główne powody to brak Sapolsky'ego, a także fakt, że największe gwiazdy odchodzą do TNA/WWE. Oczywiście wiele osób wspomni też o samobójach jakie strzeliła sobie federacja zastępując Gabe'a Adamem Pearcem, czy tym, że gale na HDNet spoilowały to co działo się na galach, które wypuszczane są na DVD. Jak z kolei tak się zastanawiam i wspominam jak dużo mówiło się na temat tego czy dobrze, że w ROH będą tylko dwa pasy(jak wiemy Dragon unifikował Pure Title). Jeszcze rok temu na galach federacji pojawiały się takie pasy jak: FIP Title, FIP Tag Team Title, czy NWA Title. Teraz mimo ciągłej współpracy z Full Impact Pro nie ma takiej rywalizacji, a przypomnę, że feud Stevens vs Strong z poprzedniego roku właśnie o FIP Title po prostu rządził przez pewien okres w federacji Silkina. Obserwując końcówkę 2008 roku jak i to co do tej pory widziałem w 2009 roku zauważyłem, że po prostu federacja ma zbyt duży roster biorąc pod uwagę fakt, że najważniejsza rywalizacja toczy się tylko o dwa tytuły. Można prowadzić feudy opierające się na ciekawym storyline(jak np. całość związana z Age Of The Fall), ale brak jest tej jeszcze jednej opcji, która sprawiłaby, że gale byłyby jeszcze bardziej emocjonujące i czuć byłoby w powietrzu, że "nowy" pas to też łakomy kąsek, a co za tym idzie same pojedynki stawałaby się systematycznie lepsze. Macie podobne zdanie, czy może uważacie, że to bzdury ?

Co do recapów gal to są jak najbardziej potrzebne, osobiście nie mogę się włączać do dyskusji na temat relacjonowanych przez innych gal ponieważ staram się oglądać prawie wszystko od USA Indys po Japonię i bardzo sporadycznie Meksyk(planuje to zmienić od nowego roku hehe) i mam trochę zaległości jeżeli chodzi o oglądanie, a nowe recapy są ze spoilerami których czytać nie chce. Nie widzę problemu dyskutować na temat tego co dzieje się w federacjach, czy tego co wydarzyło się na wcześniejszych galach. Można pogadać o turniejach które były i o newsach które się pojawiają(jeżeli nie zawierają jakichś brutalnych spoilerów). Ja jestem otwarty na propozycje. :)

https://forum.wrestling.pl/topic/4420-independent-zone/page/90/#findComment-151667