Skocz do zawartości
  • Dołącz do najstarszego forum o pro wrestlingu w Polsce!  

Independent Zone

Dyskusje, spekulacje i recenzje na temat federacji niezależnych, lucha libre i puroresu

Rekomendowane odpowiedzi

• Reputacja:   0
  • Status:  Offline

AAA- TripleMania XXII

1) Dinastía, Drago, Goya Kong, Pimpinela Escarlata vs Daga, Mamba, Mini Psycho Clown, Sexy Star

Typowy opener, typowy tez dla zwyklej tygodniowki. jedyne co dziwi , to slabo rozpisana Sexy Star.

2) Villano III, Villano IV, Villano vs b Monsther Clown, Murder Clown, Psycho Clown

Bznadziejne starcie, bylo wolno. Villanos to emerycci, ledwo sie ruszali, ledwo przyjmowali akcje, koncowka to jakas kpina. Najgorsza walka na gali, lepiej przewinoac.

3) Averno, Chessman, Cibernético © vsAngélico, Fénix, Jack Evans and Hijo del Fantasma, Pentagón Jr., Texano Jr. [AAA TRIOS, cage]

Za krotko. Do tego przy takiej walce az prosi sie o jakies spoty, a tych nie było :shock:

Do tego zamieszanie i wogole nie wykorzystywanie klatki, rownie dobrze, moglo jej nie byc. Slabizna i to przy takim zestawieniu zawodnikow.

4) Blue Demon Jr. & La Parka b El Mesías & Electroshock

Kolejny słaby match typowy ale dla tygodniówki, rowniez ze slaba koncowka.

Alberto el Patrón vs Brian Cage

Bylo ok, bez fajerwerkow, wyzedl typowy hc brawl, ze zmiana przewag. I tak mimo przecietnosci, najlepsza walka na gali.

Rey Mysterio Jr. vs Myzteziz

Main event, wyszedl jeszcze bardziej przecietnie. Bylo za wolno, Rey jest stary ale Mysterio naprawde zatracil forme, szkoda. Nie obylo sie bez botchy. Koncowka niezla, ale to za malo. Walka przecietna, a wynik do dupy, wydarzenia po, tez spoiler juz byl spory przed Triplemania, wiekszy szok by byl , jakby to poszlo w druga strone.

Fajne stroje i wyjscia, ale w ringu to juz czar prysl. Lepsze matche z dramaturgia robia seniorzy z CMLL, jak ostatni Ultiomo Guerrero z Rey Escorpio.

Koncowka uratowala te starcie przed zupelna kleska.

Troche zmienilem opisy, bo wczoraj slonko mi troche przygrzalo i ogladalem gale w pracy, wieczorem na spokojnie obejrzalem niektore matche jeszcze raz, troche na przewijaniu.

Szkoda ze Triplemania wyszla jak przecietny taping tv. Walki nijaki, wiekszosci naprawde slabe i nudne, skopane wiekszosci koncowki.

Majac czesc rosteru z AAA, taka LU jednym epizodem zjada najwazniejsza gale w roku od AAA. Mam nadzieje ze to tylko byla jednorazowa wpadka i AAA, wroci na swoj poziom.

W Meksyku zawsze Triplemania rywalizuje z Anniversary CMLL, w tym roku, latwo bedzie CMLL obic produkt AAA, bo niestety Triplemania wyszla slabo.

2/10

Edytowane przez Streetovs
https://forum.wrestling.pl/topic/4420-independent-zone/page/204/#findComment-387951

• Reputacja:   1

Day 14

Karl Anderson vs Michael Elgin - ****

Cholernie dobra walka, która była bardziej prowadzona w stylu amerykańskim niż puro. Karl ponownie wygrywa co jest bardzo dobrą wiadomością, bowiem zostały tylko dwie kolejki tego bloku, a on jest ciągle na drugim miejscu.

Satoshi Kojima vs Yuji Nagata - ***

Walka o nic, bo żaden z nich nie ma już na nic szans więc nawet nie ma o czym pisać.

Kazuchika Okada vs Yujiro Takahashi - ***

Poziom był dobry ale nie mogłem uwierzyć w to, że Takahashi mógłby pokonać Okade. Kilka interwencji Halla poprawiło tą walkę i można ją uznać za plus.

Tomoaki Honma vs Shinsuke Nakamura - ****

Druga dzisiaj świetna walka. Wiadomo było kto wygra ale Honma kolejny już raz, że powinien być w czubie bloku, a nie na samym końcu. Pewnie wygra jakaś walkę ostatniego dnia ale mimo to jestem zawiedziony tym jak go bookują. Shinskey za to wygrywa i według mnie nadal jest głównym faworytem całego turnieju.

Hirooki Goto vs Tomohiro Ishii - **** i 3/4

Wspaniałe starcie. Main Event na podobnym poziomie jak walka wieczoru poprzedniego dnia. Dostali bardzo dużo czasu i okazało się, że to znakomita decyzja. Nie było może aż tak wspaniale jak w listopadzie ale weszli do listy najlepszych walk tego turnieju. Goto wygrywa i razem z Nakamurą, Okadą i Andersonem tworzy czołówkę.

Top 5 Walk

Ibushi vs Styles

Tanahashi vs Ibushi

Shibata vs Tanahashi

Ishii vs Goto

Shibata vs Styles

Według mnie w finale musi być ktoś z czwórki Styles/Tana – Okada/Shinskey. Naito, BLF, Goto oraz Anderson nie mają szans by się tam znaleźć. Prawdę mówiąc nawet tego nie chcę (chyba że byłby finał Styles vs Anderson), bowiem wygrać turniej powinien Nakamura lub ewentualnie Styles.

https://forum.wrestling.pl/topic/4420-independent-zone/page/204/#findComment-387953

• Urządzenie:  Windows

G1 Climax 25 Day 15 11.08.15

G1 Climax - Block A: Tetsuya Naito vs. Doc Gallows

Tak Naito przegrywa Climaxa. Szkoda, że z takim przeciwnikiem jak Gallows. Nawet koledzy mu za bardzo w wygranej nie pomogli.

G1 Climax - Block A: Hiroyoshi Tenzan vs. Katsuyori Shibata

Walka kto lepiej uśpi swojego przeciwnika, dobrze że nie uśpili fanów. Pojedynek wyszedł dość dobrze i właśnie skupiał się na tym, kto lepiej założy swojego submissiona przeciwnikowi.

G1 Climax - Block A: Kota Ibushi vs. Toru Yano

Niecała minuta i po zabawie. Można jedynie rozłożyć ręce w stylu Yano.

G1 Climax - Block A: AJ Styles vs. Bad Luck Fale

Pierwszy zgrzyt w stajni. Wszystko ładnie ustalone, miało być tak pięknie, ale Fale miał inny plan. Zaczęło iskrzyć miedzy nimi, a reszta stajni starała się uspokajać obu. Na początku wydało się, że pozostali stoją po stronie Stylesa, ale później pilnowali by żadnemu nic się nie stało. Pojedynek oglądało się nie patrząc na ringową akcję tylko na to co zrobi stajnia. Ostatecznie wygląda jakby wszystko wróciło do normy. Nie zapowiada się, aby pociągnęli to dalej i całą to walkę można uznać za smaczek. W Stanach interwencja w walce Tanahashi vs Styles byłaby pewna.

G1 Climax - Block A: Hiroshi Tanahashi vs. Togi Makabe

Dobry pojedynek, najlepszy na gale, ale Tanahashi nie wyciągnąl wszystkiego z Makabe. Ile razy widzę rundę honorową Hiroshi to za każdym razem zaskakują mnie fani. Ręczniki, czapki, piski, zachwyty.

Nie będzie żadnego kombinowania, zwycięzcą bloku zostanie wygrany z pojedynku Tanahashi vs. AJ Styles w ostatniej kolejce.

Hiroshi Tanahashi 12 POINTS [6 wins, 2 losses]

AJ Styles 12 POINTS [6 wins, 2 losses]

Bad Luck Fale 10 POINTS [5 wins, 3 losses]

Tetsuya Naito 10 POINTS [5 wins, 3 losses]

CMJA7acWIAE6b7-.jpg

https://forum.wrestling.pl/topic/4420-independent-zone/page/204/#findComment-387984

Day 15

Doc Gallows vs Tetsuya Naito - ***

Zaskakująco dobra walka i dobry wynik. Naito nie mógł wygrać tego bloku, bowiem nie jest on takim nazwiskiem, które mogłoby w tym roku znaleźć się w finale. Gallows wygrywa czysto i to kolejne zaskoczenie.

Hiroyoshi Tenzan vs Katsuyori Shibata - *** i 1/4

Shibata sporo wyciągnął ze swojego rywala ale walka była o pietruszkę więc za bardzo mnie nie jarała.

Toru Yano vs Kota Ibushi – DUD

Pierwsza taka wygrana Yano w turnieju. Toru nadrabia trochę punktów, a Ibushi się za bardzo nie zmęczył tutaj.

AJ Styles vs Bad Luck Fale - *** i 3/4

Pierwsze takie spięcie w Bullet Club podczas tego turnieju. Walkę oglądało się świetnie zwłaszcza jak wszyscy rozdzielali walczących zawodników. Fale za bardzo nie zamulał i sprzedano go tutaj jako monstera, który nie boi się przeciwstawić się swojemu liderowi.

Hiroshi Tanahashi vs Togi Makabe - ****

Bardzo dobra walka na zakończenie dnia. Makabe sporo pokazał mimo że prezentuje zupełnie inny styl niż Tanahashi. Wiadomo było kto wygra, bowiem Tana i Styles mają teraz tyle samo punktów i tylko oni liczą się w swoim bloku. Ich pojedynek może być wręcz niesamowity zwłaszcza, że nie wiadomo nawet kto jest faworytem.

Dzień ten sporo nam wyjaśnił. Jednak żadna walka nie wskoczyła do Top 5.

[ Dodano: 2015-08-13, 13:58 ]

Day 16

Yujiro Takahashi vs Karl Anderson - ***

Anderson nadal utrzymuje się w ścisłej czołówce rywalizacji. Fajnie że akcja była ostra, bowiem poszło o kobietę. Doszło do sprzeczki między Stylesem, a Andersonem. Otworzyło to potencjalną drogę do walki tej dwójki w finałowym dniu.

Michael Elgin vs Hirooki Goto - **** i 1/4

Znakomita walka, która stała od samego początku na świetnym poziomie. Cały czas coś się działo i muszę przyznać, że ponownie Michael dał radę dorównać swojemu rywalowi. Hirooki dołącza do Andersona punktowo i w tym bloku robi się cholernie ciekawie.

Shinsuke Nakamura vs Satoshi Kojima - *** i 1/2

Szaleństw nie było ale przynajmniej Nakamura wygrywa i dołącza do Karla oraz Hirooki. Nadal uważam, że to wygra blok oraz cały turniej. Kojima mnie lekko zawodzi podczas tegorocznego Climaxa ale z drugiej strony ma on już swoje lata.

Yuji Nagata vs Kazuchika Okada - *** i 3/4

Początek był dość średni ale potem było już bardzo dobrze. Okada pokonał swojego rywala i wychodzi na prowadzenie przed Andersonem, Goto i Nakamurą. Teraz wszystko rozstrzygnie się między Nakamurą oraz Okadą, chociaż nikt nie powiedział, że to oni muszą wygrać blok.

Tomoaki Honma vs Tomohiro Ishii - **** i 3/4

Wspaniała walka, która doprowadziła do pierwszej wygranej Honmy w Climaxie. Gdy dwójka ta wymieniała ciosy to czuć było, że to wręcz bitwa o życie, a nie tylko zwykła walka o „pietruszkę”. Honma zakończył galę jako zwycięzca i myślałem, że wygra on dopiero finałowego dnia.

Top 5 Walk

Ibushi vs Styles

Tanahashi vs Ibushi

Tanahashi vs Shibata

Honma vs Ishii

Goto vs Ishii

Sytuacja w bloku jest bardzo ciekawa, bowiem jeżeli w ostatnim dniu wygrają Anderson, Goto oraz Nakamura to Okada, Nakamura i Anderson będą mieli takie samo prawo do walki finałowej. Może być strasznie ciekawie.

https://forum.wrestling.pl/topic/4420-independent-zone/page/204/#findComment-387999

G1 Climax 25 Day 16 12.08.15

G1 Climax - Block A: Karl Anderson vs. Yujiro Takahashi

Podobnie jak na poprzedniej gali, miało być spokojnie pomiędzy członkami Bullet Club. Wspólne wejście, taniec, przytulanie. Jedno z najlepszych wejściówek w tym roku. Śmieszy moment z low blow. Całe zamieszanie ze stajnią wyszło bardzo dobrze. Trzeba przyznać, że motywy z Bullet Club im się udały w tym roku. W zeszłym prawie nic nie działo się walkach pomiędzy członkami stajni.

G1 Climax - Block A: Hirooki Goto vs. Michael Elgin

Świat staje na głowie, chodź na razie tylko w Japonii. Czy ja słyszałem chanty Elgin zamiast Goto? Jak oni go szybko kupili. Pojedynek w miarę dobry, publiczność bardziej się wkręciła ode mnie.

G1 Climax - Block A: Shinsuke Nakamura vs. Satoshi Kojima

Najgorszy pojedynek turniejowy na gali z udziałem Nakamury? Tak było, wyszło przeciętnie. Nakamura dominował i nie wyglądało przez moment, aby miał przegrać.

G1 Climax - Block A: Kazuchika Okada vs. Yuji Nagata

Można powiedzieć, że Nagata z Nakamura nie ma chemii, ale w przypadku Okada ona była i Yuji wykręcił najlepszą swoją walkę od dłuższego czasu. Nagata od samego początku wyszedł z nastawieniem, że nie odda punktów tak łatwo Okadzie. Jego oczy przy armbarze znów robiły klimat, ale niewiele efektów to przyniosło.

G1 Climax - Block A: Tomoaki Honma vs. Tomohiro Ishii

Warto było przeciągnąc porażki Honmy na następny rok dla takiego momentu. Main event, Tokio i przeciwnik z najwyższej półki. Udało im się zbudowac moment Honmy. Tylko jedna wygra, a po zakończeniu pojedynku wyglądał na jednego z największych zwycięzców tego turnieju. Świetna wymiana chopsów, Homna polująca na swoje główki, Ishii wykonujące akcję, które mają niesamowitą moc. Pełno emocji i ringowej akcji do samego końca.

http://www.attitude.pl/news-drugi-sezon-lucha-underground-przelozony.html

Wczoraj opisałem możliwe scenariuszę i myślę, że postawią na opcję z remisem pomiędzy Nakamurą, Okadą i Goto. Anderson przegra swoją walkę, a Nakamura dzięki wygranej awansuje dalej. To też sprawi, że emocję w main evenecie będą duże, bo Okada co najmniej remisując wygra blok. Naito nie wygra grupy, więc nie widzę by po raz kolejny robili walkę Tanahashi vs. Okada oraz AJ Styles vs. Okada. Na pojedynek Nakamura vs. Styles trzeba będzie poczekać dłużej. Hala jest już wykupiona, ci co chcieli oglądać Climaxa mają zakupione Njpwword i nie będzie dodatkowych przychodów z tej walki.

Chronologiczna lista walk, które warto obejrzeć z Climaxa 25

Hiroshi Tanahashi vs. Kota Ibushi (D1)

AJ Styles vs. Katsuyori Shibata (D1)

Shinsuke Nakamura vs. Karl Anderson (D2)

Hirooki Goto vs. Karl Anderson (D4)

Kazuchika Okada vs. Tomoaki Honma (D4)

AJ Styles vs. Kota Ibushi (D5)

Hiroshi Tanahashi vs. Tetsuya Naito (D5)

Hirooki Goto vs. Tomoaki Honma (D6)

Tomohiro Ishii vs. Karl Anderson (D6)

Katsuyori Shibata vs. Kota Ibushi (D7)

Tetsuya Naito vs. AJ Styles (D7)

Tomoaki Honma vs. Michael Elgin (D8)

Shinsuke Nakamura vs. Tomohiro Ishii (D8)

Kazuchika Okada vs. Hirooki Goto (D8)

Yuji Nagata vs. Tomohiro Ishii (D10)

Kazuchika Okada vs. Karl Anderson (D10)

Hirooki Goto vs. Shinsuke Nakamura (D10)

Tetsuya Naito vs. Kota Ibushi (D11)

Kazuchika Okada vs. Tomohiro Ishii (D12)

Hiroyoshi Tenzan vs. AJ Styles (D13)

Hiroshi Tanahashi vs. Katsuyori Shibata (D13)

Karl Anderson vs. Michael Elgin (D14)

Hirooki Goto vs. Tomohiro Ishii (D14)

AJ Styles vs. Bad Luck Fale (D15)

Hiroshi Tanahashi vs. Togi Makabe (D15)

Karl Anderson vs. Yujiro Takahashi (D16)

Hirooki Goto vs. Michael Elgin (D16)

Kazuchika Okada vs. Yuji Nagata (D16)

Tomoaki Honma vs. Tomohiro Ishii (D16)

Najlepsze walki na G1 Climax 25

1. AJ Styles vs. Kota Ibushi (D5)

2. Hirooki Goto vs. Tomohiro Ishii (D14)

3. Hiroshi Tanahashi vs. Kota Ibushi (D1)

4. Tomoaki Honma vs. Tomohiro Ishii (D16)

5. Katsuyori Shibata vs. Kota Ibushi (D7)

6. Hiroshi Tanahashi vs. Tetsuya Naito (D5)

7. Hiroshi Tanahashi vs. Katsuyori Shibata (D13)

[ Dodano: 2015-08-14, 20:23 ]

G1 Climax 25 Day 17 14.08.15

Dojechali reDRagon, Young Bucks, The Kingdom, Ricochet. Z natłoku walk pominąłem undercard, bo i tak wrzucili wszystkich do 4 pojedynków. Finałowa gala zapowiada się znakomicie, ją trzeba będzie obejrzeć w całości.

G1 Climax - Block A: Katsuyori Shibata vs. Doc Gallows

Wyszło znośnie. Głównie dzięki agresji i kopnięciom Shibaty. Niestety na koniec przykry widok. Takie coś nie powinno się zdarzać.

G1 Climax - Block A: Toru Yano vs. Bad Luck Fale

W taki sposób jako jeszcze nie wygrywał w turnieju, można i tak.

G1 Climax - Block A: Hiroyoshi Tenzan vs. Tetsuya Naito

Naito stracił nawet drugie miejsce w bloku. Nic nowego nie wniósł do swojej postaci i nie było emocji w tym pojedynku. Co więcej Tenzan wykazywał większa wolę do walki i do pokazania czegoś ciekawego.

G1 Climax - Block A: Togi Makabe vs. Kota Ibushi

Być może niektórzy myśleli inaczej, ale ja nie nastawiałem się na ten pojedynek. Okazało się, że zupełnie słusznie. Nie było źle, ale po prostu Ibushi wyskakał swoje, Makabe wykonał kilka akcji i po prostej końcówce poznaliśmy zwycięzcę. Pierwsze cztery pojedynki to jak wprowadzenie do main eventu, który jedyny się liczył na tej gali.

G1 Climax - Block A: Hiroshi Tanahashi vs. AJ Styles

Najlepszy pojedynek w turnieju do tej pory, bo jeszcze dwóch mocnych kandydatów będziemy mieli do tego miana. Wydawało mi się, że będą szli na 30-minutowy remis, bo trochę się rozkręcali. Jednak świetnie budowali historię i atmosferę. Kilka świetnych momentów jak low blow od Tanahashiego, Styles Clash na AJ-u czy nawet środkowy palec Hiroshiego w stronę Stylesa na zakończenie walki. Trochę dziwił mnie brak Bullet Club przy narożniku AJ-a. Jak padł sędzia to byłem pewien, że cała stajnia zaraz się pojawi. Było to logicznym rozwiązaniem, ale przez to nie popsuło to rywalizacji między dwoma wrestlerami, którzy budowali historię przez kilkanaście minut.

Tak jak typowałem Tanahashi wygrał blok, co było przed turniejem oczywistą sprawą i bardzo bezpiecznym rozwiązaniem. W czasie turnieju po cichu liczyłem, że Naito z nową postacią może awansować i byłby świetnym heelem, który zostałby pokonany w finale. Zamiast tego szykuje się hit na samym szczycie i jutro do finału awansuje Nakamura.

Hiroshi Tanahashi vs. AJ Styles (D17)

1. Hiroshi Tanahashi vs. AJ Styles (D17)

2. AJ Styles vs. Kota Ibushi (D5)

3. Hirooki Goto vs. Tomohiro Ishii (D14)

4. Hiroshi Tanahashi vs. Kota Ibushi (D1)

5. Tomoaki Honma vs. Tomohiro Ishii (D16)

6. Katsuyori Shibata vs. Kota Ibushi (D7)

7. Hiroshi Tanahashi vs. Tetsuya Naito (D5)

8. Hiroshi Tanahashi vs. Katsuyori Shibata (D13)

[ Dodano: 2015-08-15, 21:56 ]

G1 Climax 25 Day 18 15.08.15

G1 Climax - B BLOCK: Tomoaki Honma vs. Yujiro Takahashi

Nie będzie streaku zwycięstw Homny. To nawet dobrze, bo zwycięstwo nad Ishii straciłoby urok. Pojedynek przeciętny, gdzie niewiele się działo.

G1 Climax - B BLOCK: Tomohiro Ishii vs. Michael Elgin

Ishii miał być najciekawszym przeciwnikiem w turnieju dla Elgina i tak było. Micheal przez kilka tygodni zdobył sympatię fanów. Dzięki temu reakcja w czasie walki była ogromna. Mocno zabookowali Elgina, który na krok nie ustępował Ishii. Nawet swoim powerbombem na barierki prawie wysłał Ishii do szpitala. Brawl na wysokim poziomie i dzięki temu ląduje w najlepszej dziesiątce turniejowych walk.

G1 Climax - B BLOCK: Hirooki Goto vs. Yuji Nagata

Coś czuje, że Nagata zapracował na title shota. Choć to nie był wielki pojedynek, ale w potencjalnym rewanżu może być lepiej. Yuji w turnieju pokazał, że jest w dobrej formie i tutaj zaprezentował się lepiej niż jego przeciwnik. Goto nie wyglądał jakby miał walczyć o duży sukces.

G1 Climax - B BLOCK: Satoshi Kojima vs. Karl Anderson

Nieszczególny pojedynek, Kojima po raz kolejny nie wyszedł ponad przeciętność. Dzisiaj z Andersonem wyszła prawie cała stajnia, a wczoraj do Stylesa nikt się nie ruszył. Karl swoim zwycięstwem mógł doprowadzić do nieprzyjemnego potrójnego remisu. Wszystko stało się jasne. Bez żadnego kombinowania zwycięzca main evnetu awansuje do półfinału.

G1 Climax - B BLOCK: Kazuchika Okada vs. Shinsuke Nakamura

Starcie, na które czekało się od początku turniejów. Wielki rewanż za zeszłoroczny finał G1.

Obaj nie zawiedli swoich fanów i pokazali wrestling na najwyższym poziomie. Zaczęli od postraszenie siebie swoimi finisherami. Dropkick Okada najlepszy na świecie, jeszcze tutaj w takim momencie wykonany. Końcówka to majstersztyk. Spósób w jaki Nakamura zmusił Okadę do poddania był znakomity.

Podobnie jak w bloku A nie było niespodzianki i główny faworyt Nakamura awansował do finału. Kontuzja nie przeszkodziła mu w osiągnięciu tego. Jutro wygra i na WK 10 będziemy mieli rewanż.

Jeszcze o jutrzejszej karcie Szkoda, że nie pokusi się o kozackie show. Potencjał był ogromny. Trochę im się nie dziwie, bo ciężko zrobić promocję gali, a w szczególności walk w niecałe 24 godziny. Bilety wyprzedzane, njpwword zakupione. Zrezygnowali z pojedynku o trzecie miejsce czyli Okada vs Styles po raz kolejny, za to Okada z Kingdom vs Bullet Club może być ciekawe. Ruszyli z feudem Naito vs Shibata, Ibushi upomina się o title shota z Mabake, a dla Goto też by można było znaleźć pretendenta, który do spinował w czasie turnieju. Pewnie te pojedynki zobaczymy na następnym ppv. Finałową galę będą zdobiły 4 ostatnie walki, które zapowiadają się świetnie. To sprawia, że dwie walki o pasy junior dostaną dużo czasu i są bardzo wysoko w karcie. Nikomu nie trrzeba mówić co mogą zrobić Young Bucks z reDRagon, a Kushida vs Richochet to może być jedna z lepszych walk w tym roku. Szkoda, że w pozostałych jedynie Elgin dostał singlowy pojedynek. Mocny sygnał, że Elgin jeszcze nie raz pojawi się w New Japan.

Tomohiro Ishii vs. Michael Elgin (D18)

Kazuchika Okada vs. Shinsuke Nakamura (D18)

2. Kazuchika Okada vs. Shinsuke Nakamura (D18)

3. AJ Styles vs. Kota Ibushi (D5)

4. Hirooki Goto vs. Tomohiro Ishii (D14)

5. Hiroshi Tanahashi vs. Kota Ibushi (D1)

6. Tomoaki Honma vs. Tomohiro Ishii (D16)

7. Katsuyori Shibata vs. Kota Ibushi (D7)

8. Hiroshi Tanahashi vs. Tetsuya Naito (D5)

9. Tomohiro Ishii vs. Michael Elgin (D18)

10. Hiroshi Tanahashi vs. Katsuyori Shibata (D13)

https://forum.wrestling.pl/topic/4420-independent-zone/page/204/#findComment-388095

Day 17

Doc Gallows vs Katsuyori Shibata - ***

Mogło być gorzej. Emocji tutaj wiele nie było, a Gallows pokonał rywala, którego jednak nie powinien pokonywać. Shibata zaliczył kilka porażek w ostatnich dniach i przez to przestał się liczyć w walce o zwycięstwo.

Toru Yano vs BLF – DUD

Nawet nie ma co oceniać. Yano po pokonaniu Shibaty i Ibushiego teraz uwala kolejne znaczące nazwisko. Tutaj jednak o Roll Up byłoby trudno więc zdecydowano na wyliczenie za ringiem.

Hiroyoshi Tenzan vs Tetsuya Naito - ** i 1/2

Naito kolejny już raz podczas tego turnieju zamulił. Całe szczęście, że nie wygrał on swojego bloku, bo wyraźnie spisywał się w tym roku słabo. Tenzan wygrywa i odrabia trochę punktów.

Togi Makabe vs Kota Ibushi - *** i 1/2

Podobała mi się ta walka. Ibushi sporo wyciągnął ze średnio dysponowanego w tym turnieju Makabe, który nie powalił ani raz na kolana. Na całe szczęście Kota po ostatnich porażkach teraz odniósł zwycięstwo.

AJ Styles vs Hiroshi Tanahashi - **** i 3/4

Nie załapali się na „pięć gwiazdek” chociaż było cholernie blisko, żeby ta granica została przekroczona. Końcówka była już wręcz genialna gdy to dochodziło do wymiany finisherów i kradnięcia im swoim rywalom. Tak więc muszę przyznać, że mimo spokojnego początku walka załapała się do „Top 5”. Styles nie będzie w finale i trochę dziwne, że nie było interwencji Bullet Club.

Zostały już tylko dwa dni do oglądnięcia, które trzeba jutro zobaczyć. W tym roku Climax był lepszy niż w ubiegłym i z tego trzeba się cieszyć.

Top 5

Styles vs Ibushi

Ibushi vs Tanahashi

Styles vs Tanahashi

Tanahashi vs Shibata

Goto vs Ishii

https://forum.wrestling.pl/topic/4420-independent-zone/page/204/#findComment-388169

• Urządzenie:  Macintosh

Wpis nie zawiera wyników walk.

Elgin dostał singlową walkę w finałach, więc plany na niego są. Nie oglądałem wszystkich jego walk, ale w tych na które zerknąłem spisywał się dobrze, więc jego obecność na stałe w NJPW nie będzie złym pomysłem. Z HASHIM może nie skradli show, ale spisali się solidnie.

Więcej spodziewałem się po 6-man tagu Shibaty, Naito i Ibushi'ego. Nie było źle, ale potencjał ringowy był tam ogromny, a wyszedł typowy przeciętniak. Ciekawsze były wydarzenia po walce.

Young Bucksi i reDRagon dali nam to czego się spodziewaliśmy. Bardzo dobra walka, ale czy kiedykolwiek te dwa teamy dały nam coś słabego? Nic nowego obydwa zespoły nie pokazały, ale ich umiejętności są tak wysokie, że ich akcje nigdy się nie nudzą.

KUSHIDY i Ricocheta tyczy się to samo co walki wyżej. Obydwaj poniżej pewnego poziomu nie schodzą i w kolejnej walce przeciwko sobie znów dali dobre show. Loty poza ring wyglądały bardzo dobrze, ale lądowania w obydwu przypadkach były niebezpieczne. Dobrze, że nic się nie stało, bo szczególnie upadek Cheta nie wyglądał zbyt dobrze.

Six man tag lepszej części Bullet Clubu wypadł dobrze. Rozwinęli wątek Kingdom vs. Gallows & Anderson, ale bardziej skupili się na Okada vs. Styles. Nic specjalnego, ale warto rzucić okiem.

Finał Climaxa został mi paskudnie zaspoilerowany na Twitterze przez co odbiór walki nie był taki jak mógłby być. Mimo wszystko Nakamura i Tanahashi dali show godne finału. Uważam, że rok temu Okada i Nakamura mieli lepszą walkę, ale i tutaj jest na co popatrzeć.

Must-see

Chet vs. KUSHIDA

Bucks vs. reDRagon

Nakamura vs. Tanahashi

https://forum.wrestling.pl/topic/4420-independent-zone/page/204/#findComment-388181

Day 18

Tomoaki Honma vs Yujiro Takahashi - ** i 3/4

Dobrze że Yujiro wygrał tą walkę, bo inaczej zwycięstwo Honmy z Ishiim nie smakowałoby tak samo dobrze. Poziom był średni ale mimo wszystko dało się to oglądnąć.

Michael Elgin vs Tomohiro Ishii - **** i 3/4

Wspaniała walka, która będzie pamiętana jako najlepsze starcie Elgina w tym turnieju. Ishii bardzo pomógł Amerykaninowi i muszę przyznać, że dwójka ta pasowała do siebie idealnie. Trochę dziwna decyzja, że Michael przegrał walkę skoro była ona o „pietruszkę”.

Yuji Nagata vs Hirooki Goto - ****

Hirooki kolejny już raz wyciąga ze swojego rywala bardzo wiele. Bardzo dobra walka, która doprowadziła do tego, że Goto stracił wszystkie szanse na wygranie turnieju. Trochę szkoda chociaż z drugiej strony trzeba przyznać, że został on dobrze wypromowany w ten miesiąc.

Satoshi Kojima vs Karl Anderson - *** i 1/4

Anderson przegrywa tak samo jak Goto ale także tak samo wychodzi z tego turnieju lepiej wypromowany niż wszedł. Niby zawsze było wiadomo, że to on był drugą osobą w Bullet Club ale tutaj do ostatniej walki liczył się w rywalizacji. Uwalił kilka bardzo znaczących nazwisk, takich jak Nakamura, Goto czy Elgin, a to coś znaczy.

Shinsuke Nakamura vs Kazuchika Okada - **** i 3/4

Wspaniała walka, która była bardzo bliska pięciu gwiazdek. Starcie to było chyba nawet lepsze niż pojedynek między Stylesem, a Tanahashim. Kazuchika przegrywa przez submission co jest lekkim szokiem. Wiadomo było że Nakamura zwycięży w tym starcie, bo od samego początku był jedynym faworytem bloku. Zabrakło bardzo mało do „oceny idealnej”

Top 5 Walk

Styles vs Ibushi

Tanahashi vs Ibushi

Okada vs Nakamura

Styles vs Tanahashi

Shibata vs Tanahashi

https://forum.wrestling.pl/topic/4420-independent-zone/page/204/#findComment-388195

Stwierdziłem, że jak lepiej nie zacząć przygody z NJPW jak nie od Climaxa? Dzięki temu zapoznałem się przynajmniej z najważniejszymi zawodnikami tej federacji ;) Poziom przez większość dni był wysoki, a zwłaszcza main eventy w większości przypadków nie schodziły poniżej czterech gwiazdek.

Moje TOP 5 walk:

1. Tanahashi vs Nakamura

2. AJ Styles vs Ibushi

3. AJ Styles vs Tanahashi

4. Shibata vs Ibushi

5. AJ Styles vs Shibata

Z czego main event finałów spokojnie mogę ocenić na pięć gwiazdek, a pozostałe na 4 i 3/4* :)

https://forum.wrestling.pl/topic/4420-independent-zone/page/204/#findComment-388197

G1 Climax 25 Day Final 16.08.15

Jushin Thunder Liger, Yohei Komatsu & Sho Tanaka vs. Ryusuke Taguchi, Mascara Dorada & David Finlay

Opener dla dywizji junior. Szybko, w miarę efektownie jak przystało na tych wrestlerów. Taguchi znów pokazywał, że może być jakiś i może kiedyś będzie.

Hiroyoshi Tenzan, Satoshi Kojima & Captain New Japan vs. Yuji Nagata, Manabu Nakanishi & Jay White

Walka wrestlerów, których złożyli do kupy na końcu. Nic interesującego się nie działo.

YOSHI-HASHI vs. Michael Elgin

Zawiedziony musi się czuć YOSHI-HASHI, bo nie dostał miejsca w Climaxie. Z Elginem pokazał, że furory by nie zrobił, ale w środku stawki by się upłasował. Micheal znów dostał duża reackję, większą niż przeciwnik. Pojedynek w miarę dobry, choć zobaczyłem to samo u Elgina co w ostatnich dniach.

Toru Yano, Tomohiro Ishii & Kazushi Sakuraba vs. Bad Luck Fale, Yujiro Takahashi & Tama Tonga

Bullet Club B razem, więc przegrana musiała być. Wiadomo kto im skradł show, ostatnio mocny punkt stajni.

Togi Makabe, Tetsuya Naito & Tomoaki Honma vs. Hirooki Goto, Katsuyoshi Shibata & Kota Ibushi.

Najważniejsze było oczywiście starcie Shibaty z Naito. Tetsuya coś osamotniony w tych bojach, nie widać by ktoś mu raczył pomóc. Shibtata jest świetny w takich atakach. Wymiana pozowań na końcu świetnie. Ibushi znów przypomina, że chce walczyć o pas NEVER z Makabe.

IWGP Jr. Heavyweight Tag Team Title: Matt Jackson & Nick Jackson © vs. Kyle O'Reilly & Bobby Fish

Walka roku w ROH, która ostatnio została wykorzystywana do granic możliwości. Poniżej pewnego poziomu nie schodzą, ale to nie było to samo co w ich pierwszych walkach. Dalej to jest wrestling nie osiągalny dla wielu Tag Teamów. Obojętnie przyjąlem zmianę mistrzów, pewnie w ciągu najbliższych tygodniach okaże się czy to dobry wybór.

IWGP Jr. Heavyweight Title Match: KUSHIDA © vs. Ricochet

Ciężko o coś lepszego w tej dywizji, ale odniosłem wrażenie jakby tylko wykonywali efektowne spoty. Nie mogłem się wkręcił w tą walkę, bo byłem pewien, że Ricochet przegra. Była to bardzo dobra walka, ale zabrakło mi sprzedania historii.

Special Six Man Tag Match: Kazuchika Okada, Michael Bennett & Matt Taven w/ Maria Kanellis vs. AJ Styles, Karl Anderson & Doc Gallows

Taniec Marii i radośc Stylesa mistrzowska, udał im się ten motyw. AJ po raz kolejny pinuje Okadę co może oznaczać, że jeszcze przed WK będzie próbował odebrać mu pas IWGP. Pod względem rozrywki bardzo dobra walka.

G1 Climax - Final: Hiroshi Tanahashi vs. Shinsuke Nakamura

Czas na wielki finał, którego skład był bardzo do przewidzenia. Od pierwszych minut czuć atmosferę i ogromnę emocję. Publiczność podzielona, niesamowita batalią dwóch wielkich, chodź to jednak nie jest mój numer jeden tego turnieju. Duży szacunek dla obu, że po tylu ciężkich dniach wykręcili taką walkę. Nakamura pewnie dalej odczuwa skutki kontuzji. Jestem zawiedziony bardziej przegraną Nakamury niż wygraną Hiroshi. Jednak postawiono na kolejny pojedynek Tanahashi vs. Okada co nie powinno nikogo dziwić.

Jutro napiszę podsumowania Climaxa w paru zdaniach. Teraz ostateczna lista najciekawszych i najlepszych turniejowych walk.

Tomohiro Ishii vs. Michael Elgin (D18)

Kazuchika Okada vs. Shinsuke Nakamura (D18)

Hiroshi Tanahashi vs. Shinsuke Nakamura (Final)

2. Hiroshi Tanahashi vs. Shinsuke Nakamura (Final)

3. Kazuchika Okada vs. Shinsuke Nakamura (D18)

4. AJ Styles vs. Kota Ibushi (D5)

5. Hirooki Goto vs. Tomohiro Ishii (D14)

6. Hiroshi Tanahashi vs. Kota Ibushi (D1)

7. Tomoaki Honma vs. Tomohiro Ishii (D16)

8. Katsuyori Shibata vs. Kota Ibushi (D7)

9. Hiroshi Tanahashi vs. Tetsuya Naito (D5)

https://forum.wrestling.pl/topic/4420-independent-zone/page/204/#findComment-388208

W finałowym dniu oglądnąłem tylko cztery walki oraz końcówki pozostałych. Zobaczyliśmy kilka potencjalnych walk na wrześniowe ppv. Shibata vs Naito, Makabe vs Ibushi w walce o pas NEVER, ciekawi mnie tylko kto pójdzie na Goto by zawalczyć o pas Intercontinental. Rewanż Stylesa z Okadą jest wręcz pewny, lecz sądzę, że jeżeli mamy go dostać to dopiero gdzieś koło King of Pro Wrestling.

Michael Elgin vs Yoshi-HASHI - ***

Całe szczęście, że Yoshi nie walczył w turnieju, bowiem jest typowym średniakiem, który pokazałby mniej niż nawet Gallows czy Bad Luck Fale. Michael uwalił go właściwie bez mydła wychodząc dość dobrze wypromowanym z tego turnieju.

ReDRagon vs The Young Bucks - ****

Kolejny już raz w tym roku pasy zmieniają właścicieli. Smoki wygrywają tytuły i trochę szkoda, że to wszystko kręci się koło tych samych zespołów. Poziom musiał być znakomity, bowiem taką chemię jak mają te zespoły ma mało kto w wrestlingu.

KUSHIDA vs Ricochet - **** i 1/4

Efektowna walka, która pokazała, że aktualnie dywizja lotników w NJPW jest zdecydowanie na tendencji zwyżkowej. Oprócz tej dwójki jest także świetny Omega, który mimo wszystko powinien odzyskać pas, bo był świetnym mistrzem. Tutaj walka była cholernie dobra ale wynik był wiadomo od samego początku.

Shinsuke Nakamura vs Hiroshi Tanahashi - **** i 3/4

Jestem mocno zawiedziony tym, że Nakamura drugi rok z rzędu przegrywa w finale. Ponownie bardzo realna staje się walka Okada-Tanahashi na WrestleKingdom i nie zdziwię się jeżeli ponownie wygra to starcie Hiroshi. Poziom wiadomo, że był na bardzo dobrym poziomie chociaż nie była to najlepsza walka turnieju. Nakamura miał kolejny raz świetne wejście i wielka szkoda, ze przegrał ten pojedynek.

Top 10 walk turnieju

1) Kota Ibushi vs AJ Styles – Day 5 (A)

2) Hiroshi Tanahashi vs Kota Ibushi – Day 1 (A)

3) Kazuchika Okada vs Shinsuke Nakamura – Day 18 (B)

4) AJ Styles vs Hiroshi Tanahashi – Day 17 (A)

5) Shinsuke Nakamura vs Hiroshi Tanahashi – Final

6) Katuyori Shibata vs Hiroshi Tanahashi – Day 13 (A)

7) Hirooki Goto vs Tomohiro Ishii – Day 14 (B)

8) Tomohiro Ishii vs Michael Elgin – Day 18 (B)

9) AJ Styles vs Katsuyori Shibata – Day 1 (A)

10) Tomoaki Honma vs Tomohiro Ishii – Day 16 (B)

https://forum.wrestling.pl/topic/4420-independent-zone/page/204/#findComment-388229

Podsumowanie G1 Climax 25

Po Climaxie 25 czuje się jak po mistrzostwach światach w piłce nożnej.Przez prawie miesiąc 19 gal, ledwie kilka dni przerwy, łącznie 91 walk turniejowych. Po ostatnim pinie dziwne uczucie, że to już koniec i trzeba będzie zmienić w moim przypadku popołudniową rutynę z oglądaniem Climaxa. Pod względem marketingowych i dotarciem do różnych miast to New Japan osiągnęło sukces. Dla samych wrestlerów to musiało być strasznie meczące. Niby w tych Tag Teamowych walkach zbyt dużo nie musieli się wysilać, ale na halę trzeba przyjechać i odpowiednio się przygotować. Po raz pierwszy cały Climax 25 był pokazywany w całości na żywo na njpwword. Niestety aż 4 gale były pokazywane tylko z jednej kamery i ciężko to się oglądało. To są powody by w przyszłości jednak zdecydować się na mniejsza ilość gal. W tym roku brakowało kozackiego show, bo jednak walki turniejowe zostały podzielone. Połączenie dwóch bloków w ostatniej kolejce sprawiłoby, że na jednej gali mielibyśmy pojedynki Tanahashi vs. AJ Styles, Nakamura vs. Okada oraz Ishii vs. Elgin.

Ciężko wybrać MVP, ale dla mnie był nim Tanahashi. Znalazł się w aż 4 z 11 najlepszych moich turniejowych walkach i co najważniejsze wygrał G1 Climax 25. Pokuszę się na podział i ocenę poszczególnych wrestlerów w całym turnieju. Brałem pod uwagę nie tylko to co prezentowali w ringu, ale również wynik punktowy. Miałem też swoje oczekiwania, ale przy większości bym mógł napisać zgodnie z oczekiwaniami.

Zwycięzcy

Hiroshi Tanahashi - Odsunięcie od pasa, feudu z Yano, mniejsza rola na galach, ale jak przychodzi do sprzedania Tokyo Dome to Tanahashi jest niezastąpiony. Znów będzie w main evencie Wrestle Kingdom. W dalszym ciągu to twarz federacji i wystarczy obejrzeć celebrację po wygranej walce i nie powinno mieć się żadnych wątpliwości. Tak jak pisałem wyżej świetna forma ringowa i po raz kolejny można mówić o Tanahashi, że to jeden z najlepszych wrestlerów na świecie.

Tatsuya Naito - Lepiej nie mogli trafić z jego heelowych gimmickiem. Tyle okazji by go zaprezentować w singlowych pojedynkach w tak krótkich czasie nie miałby nigdzie. Odświeżył postacie w New Japan i z miejsca stał się najważniejszym heelem. A jeszcze kilka miesięcy Naito był bardzo bezbarwy i po prostu walczył. Miał niesamowity start, pokonał AJ Stylesa i Tanahashiego w bardzo krótkim czasie, co nie udało się nikomu. Byłem wstanie uwierzyć, że wejdzie do finału, gdzie byłbym idealnym do pokonania przez baby face. Niestety nie zanosi się na duży push, bo w ostatnich dwóch kolejkach przegrał z Dociem i Tenzanem. W najbliższych tygodniach będzie feudował z Shibatą.

Tomoaki Honma - Tylko jedno zwycięstwo, ale za to jakie. Za kilka miesięcy, lat nikt nie będzie pamiętał kto zajął 3 miejsce w bloku, ale jego zwyciestwo nad Ishii będzie często wspominane. Ponad rok czekał na swój moment na Climaxie. Publiczność w dalszym ciągu go uwielbia i świetnie ogląda się jego walki.

Przegrany

Shinsuke Nakamura - Tylko jedno nazwisko, bo wydało się, że faworyt jest tylko jeden. To miał być jego moment, a później na WK 10 miał zdobyć pas IWGP Heavy. Okazało się, że na pas będzie musiał jeszcze długo poczekać. Jeżeli mówi się o wielkiej czwórce, to dostaliśmy infomację, że Nakamura jest tam numer 4. Shinsuke opuścił prawie tydzień rywalizacji przez kontuzję łokcia, która na pewno przeszkadzała mu w dalszej rywalizacji. Ringowo było bardzo dobrze, chodź zdarzyły mu się przeciętne pojedynki.

Na plus

AJ Styles - Climax to świetne miejsce dla AJ, po raz kolejny pokazał, że należy do najlepszych. Nie było co liczyć, że znów będzie walczył z Okada o pas, więc brak awansu do finału to nie była porażka dla niego. Przegraną z Tanahashi po tak niesamowitym pojedynku ciężko nazwać porażką.

Katsuyori Shibata - Zastanawiałem się czy nie umieścić go na minus, głównie z powodu słabego wyniki. Dość szybko przestał się liczyć w rywalizacji o finał. Jednak zgarniał ogromną reakcję, a jego styl bardzo mi się podczas całego turnieju. Wyciągał bardzo dużo od teoretycznie słabszych rywali. Pewnie jeszcze długo będzie nazywany przez fanów najbardziej niedocenianym wrestlerem w New Japan.

Kazuchika Okada - Posiada pas IWGP Heavy i ma wręcz zagwarantowane miejsce w main evencie WK 10. Tak na prawdę nic nie musiał i zwycięstwo oprócz prestiżu nie było mu potrzebne. Brak awansu do finału można przyjąć za normalną sprawę. Jak przystało na niego miał kilka dobrych walk w tym niesamowite starcie z Nakamurą.

Karl Anderson - Jego Gun Stuny robiły furorę przez cały turniej. Po jego walkach żałuje, że tak skupia się na Tag Teamie, bo spokojnie mógłby zdobyć pas IWGP IC i byłby to dobry run. Do ostatniej kolejki Karl miał szansę na awans, co można uznać za dobre osiągnięcie jak na kogoś kto ostatnio występuje głównie w dywizji Tagów.

Hirooki Goto - Jako mistrz IWGP IC musiał dobrze wyglądać na tym turnieju i tak było. Podobnie jak Anderson mógł niespodziewanie awansować do finału. Najlepszy pojedynek stoczył z Ishii.

Tomohiro Ishii - Znów w niesamowitej formie, ciężko znaleźć jego słabą walkę w turnieju. Niektórych przeciwników wręcz zmiótł z ringu. Oby tak prezentował się w dalszej części roku. Świetne walki z Goto i Homną. Z Elgin również pokazał bardzo dobry brawl.

Michael Elgin - Największa niespodzianka turnieju. Nawet jego najwięksi fani nie mogli spodziewać się, że aż tak dobrze zostanie przyjęty przez japońską publiczność. Jego moveset szybko został przez nich kupiony. Wiele wskazuje na to, że swoimi występami załatwił sobie miejsce w New Japan na dłużej.

Na minus

Bad Luck Fale - Zgromadził aż 10 punktów co jest oczywiście przesadą. Oprócz fajnie zabookowanego pojedynku ze Stylesm nie pokazał nic. W dalszym ciągu dostaje zbyt duży push jak na jego umiejętności.

Togi Makabe - Zupełnie nie pasowały mi jego walki. Podczas feudu z Ishii wyglądał świetnie, a tutaj nie wyróżniał się na tle innych.

Toru Yano - Co by musiał zrobić Yano by wylądować na plus? Nie wiem. Miał być odpoczynkiem dla innych wrestlerów i z tej roli się wywiązał, ale przy okazji ośmieszył niektórych.

Kota Ibushi - Trochę kontrowersyjnie :na minus", ale pisałem przed turniejem, że może on dużo namieszać łącznie z wygraną. Climax był dla niego poważnym sprawdzianem jak spiszę się w dyzwizji heavy. Na push w ostatnich miesiącach nie mógł narzekać. Świetna walka na WK 9 z Nakamurą, wygrana New Japan Cup. Na G1 został sprowadzony na ziemię. Tylko 2 punkty więcej niż Gallows to słaby wynik. Oprócz szalonych walk ze Stylesm i Shibatą w innych prezentował się przeciętnie jak na swoje umiejętności. Było widać, że z większymi wrestlerami nie za dobrze sobie radzi. Nie mówiąc o wyciąganiu czegoś więcej z przeciętniaków.

Hiroyoshi Tenzan - Idealnie pasowałby do kategorii zgodnie z oczekiwaniami, które było po prostu niewielkie. Miał to być przeciętny turniej w jego i taki był. Jedynie co pamiętam to jego niespodziewaną wygraną z Naito, zupełnie niezasłużoną.

Doc Gallows - Mogliśmy się przekonać jak wiele Doc zawdzięcza Andersonowi wspólny Tag Team. Sam nie ma zbyt wiele do zaoferowania fanom. Oprócz wysokich machnięć nogą i finishera nic nie prezentuje. Miał walkę z Falę z cyklu nigdy więcej.

Yujiro Takahashi - Gdyby nie MAO, która staje się ważną częścią Bullet Club niewiele by można było o nim napisać. Jedynie udała mu się walka z Andersonem, ale głównie przez otoczke.

Yuji Nagata - Z takimi przeciwnikami jak Okada potrafi pokazać kawał dobre wrestlingu. Niestety w pozostałych pojedynkach prezentował się przeciętnie.

Satoshi Kojima - Bezbarwy występ, większość jego walk była przeciętna. Obyło się bez słabych pojedynków, ale bardzo dobrych też nie znalazłem.

https://forum.wrestling.pl/topic/4420-independent-zone/page/204/#findComment-388267

PWG Threemendous IV

-WCTT vs Team Tremendous- Fajnie zaczęli, ciągle coś się działo. Policjanci bawili mnie bardziej, niż podczas ich wcześniejszych występów. Taki idealny team do openerów, do rozruszania publiki.

-Cage vs Gargano- Bez story, bez zbędnego kombinowania, po prostu wrestling. Sporo niezłych akcji, jeden botch na sam koniec, ale nie zepsuł mi odbioru całości. Solidne starcie, które w pamięci nie zostanie, ale nie żałuję czasu spędzonego na oglądaniu.

-Everett vs Swann- Nie znając karty myślałem sobie, co bym chciał zobaczyć - to było pierwsze, co mi przyszło do głowy. Nie wyszło równie dobrze, jak w moich gdybaniach, bo chyba sami do końca nie wiedzieli, jaki pojedynek chcą zrobić, jednak jako całość wyszło OK. Nadrabiali gorsze momenty konkretnymi akcjami, mój faworyt to kontra springboarda dropkickiem. I oczywiście końcowe SSP.

-Lee vs Ciampa- Nie wiem, czy już byłem zmęczony galą, czy po prostu było słabo. Kompletnie się nie wciągnąłem. Coś tam zrobili, ponapieprzali się, niestety zabrakło mi tu czegoś, co by mi kazało się skupić na akcji.

-Bailey vs Hero- Znowu bawimy się w underdoga. Na bank znajdą się tu entuzjaści, którym się to bardzo spodoba i może to uznają za walkę gali. Mnie wynudzili. Nie po to odpalam PWG, by oglądać zabawę w taki storytelling. Pod koniec po kickoutach zamiast się rajcować, myślałem "ludzie, kończcie". Wybaczcie.

-Tozawa vs Ricochet- Cieszy mnie, że mogę oglądać łebki z DG poza Japonią. PAC i Uhaa w WWE, tutaj łapią się pod to Swann i Rico, a teraz Tozawa. Fakt, że to powrót, ale wcześniej chyba nie był tak dobry jak teraz. Świetna walka, nie mogło być inaczej. Please come back.

Super Bucksi + Super Dragon! Fajny moment, choć byłem zły - zabierali czas ME ;)

-Young Bucks vs Angelico/Evans- Krótko, jak na ME, za to w zarąbistym tempie. Mnóstwo kozackich akcji. Jack powinien się tu pojawiać dużo częściej, pasuje jak mało kto. Dla Angelico ta hala jest za mała ;) Bucksi jak zwykle fenomenalni. Chyba będzie powtórka podczas BOLA, czekam!

Może i nie przebili tu ME Threemendous III, ale umówmy się - to może nigdy nie nastąpić.

https://forum.wrestling.pl/topic/4420-independent-zone/page/204/#findComment-388297

PWG Threemendous IV

Team Tremendous (Bill Carr & Dan Barry) vs The World's Cutest Tag Team (Candice LeRae & Joey Ryan) - **

Dwa zespoły, których miejsce jest właśnie w takich openerach. Szczerze mówiąc nie chciałbym oglądać ani jednych ani drugich, lecz nie można mieć wszystkiego. Candice mocno mi działa już na nerwy. Całe szczęście nie ma ona już pasów razem z Joeyem.

Brian Cage vs Johnny Gargano - ** i 1/2

Spory zawód. Walczyli jakby na 30-40 %. Było kilka błędów, które doprowadziły do tego, że sama walka była bardzo przeciętna. Ogólnie jeden i drugi w ostatnim czasie mocno stracili, bo nawet chyba nie będą się liczyć gdy dojdzie do decydujących walk w BOLA.

Andrew Everett vs Rich Swann - ** i 3/4

Walka była lepsza niż dwie poprzednie ale mimo wszystko mogliśmy liczyć na o wiele więcej. Nie jestem fanem Swanna, który jest według mnie zwykłą skaczącą małpką i nigdy nie dosięgnie poziomu swojego Tag Team partnera. Za to Andrew chyba nie trafił tutaj z formą, bo jakoś genialnie się go nie oglądało.

Trevor Lee vs Tommaso Ciampa - ***

Ciampa to zawodnik, który w PWG raczej nigdy nie wychodzi ponad midcard. Lee był tutaj faworytem, a i w ringu pokazał więcej niż przeciwnik. Tak więc można się z tego cieszyć, bo zbliża się BOLA i trzeba przyznać, że Trevor jest chyba głównym faworytem do zwycięstwa. Całkiem dobra walka.

Mike Bailey vs Chris Hero - *** i 1/2

Mike idzie drogą Trevora Lee z ubiegłego roku gdy to ten pokonywał gwiazdy znaczące w federacji. Oczywiście Hero aktualnie nie znaczy właściwie nic, bo jest zwykłym midcarderem z nadwagą ale mimo to można stwierdzić, że wygrana Mike'a nad nim jest lekkim przegięciem. Poziom był dobry ale mogło być lepiej.

Ricochet vs Akira Tozawa - *** i 3/4

Czuć było, że dwójka ta się doskonale zna i widać to było od samego początku. Tozawa to świetny wrestler, a poziom Ricocheta każdy zna więc walka musiała wyjść bardzo dobrze. Trochę jednak szkoda, że nie potrwało to trochę dłużej i zakończyło się nagle i z dupy. Ciekawe zamieszanie po walce, który fajnie wprowadziło nas do kolejnej walki.

The Young Bucks vs Team AAA (Jack Evans and Angelico) - ****

Lucha Underground zawitało do PWG. BOLA może wyjść genialnie, bowiem tam będzie jeszcze więcej lotników z LU. Tutaj poziom był cały czas na najwyższym możliwym poziomie ale wiadomo było kto wygra. Skok Angelico za ring zrobił na mnie duże wrażenie, bo gość odleciał na jakieś trzy metry. Evans także błyszczał, a Bucksi fajnie to wszystko kontrowali swoimi Superkickami. Tak więc jak najbardziej można polecić tą walkę.

Dość słaba gala jak na PWG ale dwie ostatnie walki ją uratowały.

[ Dodano: 2015-08-22, 15:44 ]

A przy okazji to jak wam się podoba lista walk turniejowych na BOLA?

Aero Star vs. Brian Cage

Andrew Everett vs. Biff Busick

Mark Andrews vs. Will Ospreay

Trent vs. Trevor Lee

Drago vs. Pentagon Jr.

Fenix vs. Matt Sydal

Marty Scurll vs. Rich Swann

Chris Hero vs. Timothy Thatcher

Drew Gulak vs. Tommy End

Angelico vs. Jack Evans

Drew Galloway vs. Mike Bailey

Ricochet vs. Zack Sabre Jr.

https://forum.wrestling.pl/topic/4420-independent-zone/page/204/#findComment-388494

A przy okazji to jak wam się podoba lista walk turniejowych na BOLA?

Nie może się nie podobać. Masa nowych twarzy, które z chęcią zobaczę w tym środowisku. Jestem ciekaw też jak zostaną przyjęci przez tamtejszą publikę. Naiwnie będę nawet kibicował niektórym przybyszom, jak Pentagon Jr, choć zwycięży pewnie ktoś bardziej oczywisty. Dawno nie czekałem tak na BOLA.

https://forum.wrestling.pl/topic/4420-independent-zone/page/204/#findComment-388501