Skocz do zawartości
  • Dołącz do najstarszego forum o pro wrestlingu w Polsce!  

Independent Zone

Dyskusje, spekulacje i recenzje na temat federacji niezależnych, lucha libre i puroresu

Rekomendowane odpowiedzi

• Reputacja:   0
  • Status:  Offline

O Boże... Jak przeczytałem, że rozgląda się za pracą w Japonii to głośno wybuchnąłem śmiechem, ale jeśli rzeczywiście jest tak jak piszesz to tragedia. Pozostaje tylko liczyć, że jego przygoda z NJPW skończy się równie szybko co Austina Creeda.
https://forum.wrestling.pl/topic/4420-independent-zone/page/112/#findComment-213154

MVP w NJPW?Czytałem już gdzieś o tym wcześniej.Trudno mi coś wyobrazić Portera na ringach japońskich.Chodzi oczywiście o ring skille,będzie odstawał od innych zawodników.Będzie się musiał wiele nauczyć.Zobaczymy jak to wyjdzie.
https://forum.wrestling.pl/topic/4420-independent-zone/page/112/#findComment-213156

Z tego co mi się zdaje to MVP za czasów w WWE miał ring skille na main eventy, za mic'iem też był dobry. Tylko oczywiście WWE okraja move-sety, a do tego doszła choroba serca i niestety Montel tylko w midcardzie mógł walczyć. Oczywiście Japonia to inna marka. Tam 80% jest blisko do umiejętności np. Kavala. Mam nadzieję, że tam MVP pokaże swoje umiejętności.
https://forum.wrestling.pl/topic/4420-independent-zone/page/112/#findComment-213162

Mam nadzieję, że tam MVP pokaże swoje umiejętności.

wątpię, aby po dłuższym zastoju w WWE teraz wybuchnął formą. Dla porównania można dać go z Homicide. 187 po opuszczeniu TNA był już w każdej, mocniejszej federacji indy w main evencie (CZW, AJPW, CHIKARA) lub powoli wkręcając się w show (EVOLVE, DGUSA, ROH) i w żadnej z tych wszystkich walk nie pokazał umiejętności, których spodziewano się po nim. Podobnie z pewnością będzie z MVP. Chłopak potrzebuje czasu (ojjj dużo czasu :)) aby złapać formę, ale i tak niezależnie od starań zawsze będzie odstawał od rosteru. Więc nasuwa się w takim wypadku po co on w NJPW? Otóż promocja... i nic więcej. Chcą przyciągnąć widzów, i chyba im to się uda, bo ja z reguły nie oglądam Azjatyckiego wrestlingu, ale jeżeli pojawi się MVP to z chęcią obejrzę jego pojedynek. A co od jego okrojonego movesetu, gdyby jeszcze stosował rozszerzoną jego wersję w innych federacjach mając pozwolenie na występowanie w nich to jeszcze coś dałoby się zrobić z nim, ale obecnie ciężko mu będzie przypomnieć sobie te stare umiejętności. W końcu WWE w "psuciu" niektórych wrestlerów jest na prawdę dobre ;)

https://forum.wrestling.pl/topic/4420-independent-zone/page/112/#findComment-213165

A ja chętnie bym go zobaczył w NJPW czy AJPW. MVP zapamiętałem z bardzo dobrej strony z udanych walk z Chrisem Benoit, gdzie pokazywał naprawdę sporo jak na wrestlera walczącego w takiej federacji jak WWE. W Japonii często nawet największe pokraki z WWE potrafią pokazać coś ciekawego, jak np. Rene Dupree.

Puroresu Awards 2010 zbliżają się wielkim krokiem. Planuje je zrobić zaraz po nowym roku. Wstępnie wygląda to tak jak podam niżej, ale jeszcze mam trochę zaległości i nie było niektórych ważnych gal, więc wszystko może się zmienić.

Najlepsza federacja roku:

NOAH

Dragon Gate

Michinoku Pro

Osaka Pro

BJW

DDT

Okinawa Pro

NJPW

AJPW

FREEDOMS

K-DOJO

Na chwilę obecną swoje 3 głosy postawiłbym na DG, DDT oraz NOAH. Jednak możliwe, że na podium może wbić się także i AJPW. We'll see.

Najgorsza federacja roku:

IGF

Oz Academy

RJPW

AJPW

NOAH

NJPW

SMASH

Najważniejszy głos standardowo na IGF. Później będą to prawdopodobnie Oz Academy, które niestety ciągle jest fedkiem dla starych kobiet, no i RJPW czyli dom spokojnej starości.

SMASH jak na razie też pokazało jedynie samą klapę i jak tak będzie do końca roku to jeszcze będą mogli znaleźć się na tym haniebnym podium. NOAH ma swoje miejsce tu przez początek roku ktory był fatalny i nie mogli się pozbierać po śmierci Szefa. AJPW - tu nie każdemu mógł podpasować booking, oraz push dla np. Hamy, który znikąd został właścicielem najbardziej prestiżowego pasa w całej Japonii. NJPW - proste, federacja ta ciągle traci pieniądze przynosząc same straty. Robiąc gale w dużych halach sprzedaje o wiele mniej biletów niż takie NOAH, które mimo, że częściej robi show w malutkich halach to sprzedaje się w prawie 100%.

Najlepszy wrestler roku

Daisuke Sekimoto (BJW)

Hirooki Goto (NJPW)

Masato Tanaka (ZERO1)

Minoru Suzuki (AJPW)

Naomichi Marufuji (NOAH)

Billyken Kid (Osaka Pro)

Asian Cooger (Osaka Pro)

Shuji Ishikawa (Union Pro)

BxB Hulk (Dragon Gate)

Shingo Takagi (Dragon Gate)

Masato Yoshino (Dragon Gate)

Kaijin Habu Otoko (Okinawa Pro)

Kaz Hayashi (AJPW)

Suwama (AJPW)

GENTARO (FREEDOMS)

Ikuto Hidaka (ZERO1)

HARASHIMA (DDT)

Ryuji Ito (BJW)

Kohei Sato (ZERO1)

Togi Makabe (NJPW)

Kota Ibushi (DDT)

Masayuki Kono (AJPW)

Żeby było jasne, w tej kategorii będziemy głosować na wrestlerów, którzy byli po prostu najlepsi, a nie jak to ma się w głosowaniu na Złotą Piłke w FIFA, gdzie wybiera się takiego która zdobył najwięcej trofeum. Na chwilę obecną #1 miejsce u mnie zajmuje BxB Hulk, który w tym roku osiągnął szczyt swoich umiejętności i zdecydowanie wybił się ponad resztę wrestlerów federacji. Drugie miejsce będzie należało prawdopodobnie do Sekimoto, który mimo, że osiągnął zdecydowanie więcej niż rok temu, to jakoś nie miał już tylko porywczych walk. Miejsce trzecie będę pewnie obstawiał między Ishikawą, Shingo i Tanaką.

MVP roku - zapaśnik, który był najważniejszą postacią na scenie indy bądź dla danej federacji przez największą część roku:

Jun Kasai (FREEDOMS)

GENTARO (FREEDOMS)

Yuko Miyamoto (666)

Great Sasuke (Michinoku Pro)

Togi Makabe (NJPW)

Shinsuke Nakamura (NJPW)

Asian Cooger (Osaka Pro)

Tigers Mask (Osaka Pro)

KAZMA (K-DOJO)

TAKA Michinoku (K-DOJO)

TAJIRI (SMASH)

YAMATO (Dragon Gate)

Isami Kodaka (Union Pro)

Dick Togo (Free)

Yoshihiro Takayama (Takayama-Dou)

Masakatsu Funaki (AJPW)

Minoru Suzuki (AJPW)

Satoshi Kojima (Free)

Takashi Sugiura (NOAH)

Daisuke Sekimoto (BJW)

Totalnie nie wiem na kogo oddać głos. Jedyni, którzy mi przychodzą na myśl bo narobili niezłego szumu w tym roku na scenie to TAJIRI i Kojima. Dużymi drawami też byli Sekimoto, GENTARO, Dick Togo oraz Sasuke o czym świadczy to jak wiele fedów indy zabiegało o nich w swoich kartach.

Najlepszy Junior Heavyweight roku:

KENTA (NOAH)

Kotaro Suzuki (NOAH)

Yoshinibu Kanemaru (NOAH)

Katsuhiko Nakajima (Kensuke Office)

Taiji Ishimori (NOAH)

Kaz Hayashi (AJPW)

Kota Ibushi (DDT)

Prince Devitt (NJPW)

Ikuto Hidaka (ZERO1)

Menso~re Oyaji (Okinawa Pro)

Tsubasa (Osaka Pro)

GENTARO (FREEDOMS)

KUSHIDA (SMASH)

Makoto Oishi (K-DOJO)

Shiori Asahi (K-DOJO)

Mineo Fujita (Osaka Pro)

Fujita "Jr." Hayato (Michinoku Pro)

Atsushi Aoki (NOAH)

Kenny Omega (DDT)

Naomichi Marufuji (NOAH)

Tigers Mask (Osaka Pro)

Asian Cooger (Osaka Pro)

Minoru (AJPW)

BUSHI (AJPW)

Tu jeszcze kilku może wypaść i kilku się pojawić. Obecnie #1 dla mnie jest Yoshinobu Kanemaru, który zaliczył chyba najzajebistszy rok w karierze od 2005. Później głosowałbym chyba na Hayashiego, który standardowo zniszczyl cała dywizje Jr. w AJPW. 3 wrestlerem byłby pewnie ktoś taki jak Kajin Habu Otoko, Ikuto Hidaka bądź Kota Ibushi. W tej kategorii wybór będzie najcięższy.

Najlepszy tag team roku:

Daisuke Sekimoto & Yoshihito Sasaki (BJW)

Daisuke Harada & Atsushi Kotoge (Osaka Pro)

Masamune & Hideyoshi (Osaka Pro)

Yujiro Takahashi & Tetsuya Naito (NJPW)

Prince Devitt & Ryusuke Taguchi (NJPW)

Yuji Nagata & Wataru Inoue (NJPW)

Giant Bernard & Karl Anderson (NJPW)

K-Ness & Susumu Yokosuka (Dragon Gate)

Kota Ibushi & Kenny Omega (DDT)

Masaaki Mochizuki & Don Fuji (Dragon Gate)

Makoto Oishi & Shiori Asahi (K-DOJO)

Seiya Sanada & Manabu Soya (AJPW)

Bardzo niepełna lista. Jeszcze kilka naprawdę dobrych w tym roku pojawi się w tej kategorii, więc wstrzymam się ze swoimi typami.

Najgorszy tag team roku:

- CIMA i GAMMA (Dragon Gate)

- Orochi i Tadasuke (Osaka Pro)

Tak jak wyżej.

Najbardziej niedoceniony wrestler roku:

Minoru (AJPW)

Hirooki Goto (NJPW)

Kengo Mashimo (K-DOJO)

Shuhei Taniguchi (NOAH)

Mil Mongoose (Okinawa Pro)

Mohammed Yone (NOAH)

Taishi Takizawa (K-DOJO)

Saburo Inematsu (K-DOJO)

Tsubasa (Osaka Pro)

Również nie ma jeszcze kilku niedocenionych wrestlerów. Z lity, którą podałem teraz to pierwsze trzy miejsca należałyby odpowiednio do: 1)Yone 2)Inematsu 3)Tsubasa

Najbardziej przeceniony wrestler roku:

Tiger Mask IV (NJPW)

Takashi Sugiura (NOAH)

Shinsuke Nakamura (NJPW)

Ryota Hama (AJPW)

GAMMA (Dragon Gate)

Toru Yano (NJPW)

El Samurai (NJPW)

Masakatsu Funaki (AJPW)

Standardowo Tiger ma 1 miejsce, za swój run po NOAH. Następnie niestety będzie to chyba Sugiura, który jest zdecydowanie najsłabszym ringowo mistrzem NOAH od bardzo dawna, no i 3 miejsce dla Funakiego chyba.

Fighting Spirit - wrestler posiądający największego ducha walki:

Masato Tanaka (ZERO1)

Jun Kasai (FREEDOMS)

Yuji Nagata (NJPW)

Munenori Sawa (BattlARTS)

GENTARO (FREEDOMS)

Masaaki Mochizuki (Dragon Gate)

Hiroshi Tanahashi (NJPW)

Ciężko by było by Tanaka po raz kolejny nie wygrał tego głosowania. Drugie miejsce u mnie prawie pewne ma Sasuke, za to co zrobił na death match torunament we FREEDOMS. Miejsce trzecie będzie trudno wybrać bo każdy z pozostałych wrestlerów ma w sobie mnóstwo pasji co widać podczas walk, nearfalli i jakości wykonywanych ciosów.

Najgorszy wrestler roku:

Akebono (ZERO1)

Tiger Mask IV (NJPW)

El Samurai (NJPW)

Akira Taue (NOAH)

"Hollywood" Stalker Ichikawa (Dragon Gate)

The Bodyguard (Osaka Pro)

Orochi (Osaka Pro)

TARU (AJPW)

Toru Yano (NJPW)

Takashi Iizuka

W tym roku Akebono raczej nie obstawie. Taiyo Kea ładnie go pociągnął ze sobą w tagu, co zaowocowało niezłych feudem z Hamą i Big Daddy Voodoo. Tu będę głosował raczej na Iizuke, TARU i Bodyguarda.

Najlepszy Gajin roku:

Prince Devitt (NJPW)

Giant Bernard (NJPW)

Karl Anderson (NJPW)

PAC (Dragon Gate)

MASADA (BJW)

Ricky Marvin (NOAH)

Tama Tonga (NJPW)

Bobby Fish (NOAH)

Big Daddy Voodoo (AJPW)

Bison Smith (NOAH)

Keith Walker (NOAH)

Kenny Omega (DDT)

La Sombra (NJPW)

Rene Dupree (AJPW)

Prince i Omega mają pewne głosy u mnie. Miejsce trzecie albo dla Fisha, albo dla Marvina albo dla Dupree.

Odkrycie roku:

KUSHIDA (SMASH)

HAYATA (Osaka Pro)

Kaji Tomato (K-DOJO)

Tama Tonga (NJPW)

BUSHI (AJPW)

Głos na pewno pójdzie na 2 zawodników Okinawy - Mensore i Mongoosa. Mimo, że Mensoree już wyróżniał się w 2009 roku, to w tym pokazał, że nawet w walkach, których brał udział Kajin Habu Otoko, to Oyaji był tym który porywał najbardziej. Mongoose to młodziutki wrestler, który m. in takimi walkami jak z Shisao obalał mi szczękę. Miejsce trzecie może dla KUSHIDY, który zaliczył świetny rok, a może dla BUSHIEGO, który był po Hayashim wiodącą postacią dywizji Jr. w AJPW.

Rozczarowanie roku:

G1 Climax (NJPW)

Champion Carnival (AJPW)

Jr. Heavyweight Tag Team Tournament (NJPW)

Tu jeszcze sporo zostanie dodane, ale wątpię, że przebije to Climax :)

Wydarzenie roku:

Śmierć Joe Taguchiego

Śmerć Lance Cade'a

Keiji Mutoh w dywizji Jr. Heavyweight

Satoshi Kojima odchodzi z AJPW

Powrót Mammotha Sasaki

Tu również brakuje jeszcze wydarzeń. Odejście Kojimy z AJPW to jednak będzie chyba nie do pobicia.

Promotor/booker roku:

Shinjiro Otani (ZERO1)

Sanshiro Takagi (DDT)

Keiji Mutoh (AJPW)

Shinya Kojika (BJW)

Super Delfin B181(Okinawa Pro)

Jinsei Shinzaki (Michinoku Pro)

Takashi Sasaki (FREEDOMS)

Jushin Liger (NJPW)

Takagi wygral w tym roku wszystko co było możliwe do wygrania. Jego booking zrobił z DDT najlepszą federację na świecie w początkowym okresie 2010 roku. Kolejne miejsca to sam nie wiem.

Joshi roku:

Emi Sakura (Ice Ribbon)

Kayoko Haruyama (JWP)

Nanae Takahashi (NEO)

Yoshiko Tamura (NEO) (Free)

Tomoka Nakagawa (K-DOJO)

Apple Miyuki (K-DOJO)

Totalnie nie mam pojęcia co dzieje się na scenie Joshi, więc na chwilę obecną nie wiem kogo bym obstawił.

Walka Roku:

Tu na razie nie podaje typów, a powiem jedynie, że do najlepszych dla mnie należą:

02-03-2010 - Masaaki Mochizuki & Masato Tanaka vs Ikuto Hidaka & Munenori Sawa - [****1/2] (ZERO1)

05-03-2010 - Naomichi Marufuji vs Koji Kanemoto - [****3/4] (NJPW)

29-04-2010 - Billyken Kid vs Daisuke Harada - [****1/2] (Osaka Pro)

11-07-2010 - Shingo Takagi vs BxB Hulk - [****3/4] (Dragon Gate)

Głosowanie w całości jest zamknięte żeby nie było później głosów typu - Wrestler roku 1)Sugiura 2)Tajiri 3)KENTA. Wszystko skonsultuje i tak pewnie z Milosem, albo Bonkolem jak rok temu więc nie będzie żadnych niespodzianek, presumebly. Czasu jeszcze jest trochę a ja musze ponadrabiać jeszcze sporo, bo ze wszystkim stoję mniej więcej na sierpniu.

https://forum.wrestling.pl/topic/4420-independent-zone/page/112/#findComment-213174

Już nie mogę się doczekać tego Puroresu Awards 2010.Mam już swoje typy,faworytów.Fajnie,że komuś chce się tym zająć.Wielkie dzięki. :) Muszę jeszcze trochę pooglądać puro,żeby świadomie zagłosować. :-)
https://forum.wrestling.pl/topic/4420-independent-zone/page/112/#findComment-213218

Jutro tworzona będzie kolejna część Back Drop Series. Będzie to druga część Indy Issues + małe podsumowanie roku oraz CAŁEGO ostatniego 10 lecia w puroresu. Bezpośrednio po świętach z Natanem będziemy robić wspólny felieton podsumowujący bieżący rok, w ciekawej formie, podobnej do tej z działu gier na onecie, mianowicie jeden z nas będzie się wcielał w rolę marka, a drugi smarka, będzie to zależne od federacji i omawianego przez nas tematu. Może wyjść bardzo fajnie, szczególnie, że bardzo się różnimy z Natalką gustami :P

Sam będę na pewno też robił jakieś większe podsumowanie ostatnich 10 lat w puroresu. Wiem i tak, że przeczytają to ze 2 osoby, ale fuck it, satysfakcje miał będę :P

A teraz krótko o tym co mnie boli a co mi sprawia przyjemność:

Z zaległościami stoję mniej więcej na przełomie sierpnia i września, więc jest lepiej niż się tego spodziewałem. Z 3 głównym mainstreamowych federacji, najlepiej w mojej ocenie spisuje się... AJPW :shock: Dlaczego ? Przede wszystkim nie nudzi mnie ich produkt, tak jak miało to miejsce jeszcze rok temu. Stajnie toczą między sobą doskonałe feudy, dzięki czemu możemy oglądać takie pojedynki jak Funaki vs Kono, BUSHI vs MAZADA, Suwama vs MiSu itd. Ich "współpraca" z WWE polegająca na zatrudnianiu wrestlerów zwolnionych z McMahon Landu też ma się nieźle. Big Daddy Voodoo, znany wcześniej z WWE jako Viscera czy Big Daddy V to tylko jeden z kilku przykładów, jak dobrze można poprowadzić postać gaijina.

Kolejnym plusem AJPW jest wg. mnie najlepsza w mainstreamie dywizja Jr. Mimo, że Hayashi może nudzić trzymając 2 lata pas, to i tak walki w których Kazu broni tytułu rozwalają system. Liga Jr. która nie tak dawno odbyła się w AJPW wyszła bardzo dobrze, a już na pewno o niebo lepiej niż BOSJ z NJPW. Mimo, że zwycięstwo Jimmy'ego Yanga było bardzo przesadzone, to same walki w turnieju były bardzo fajnie prowadzone i były co najważniejsze wyrównane. Dziwić może jedynie odpadnięcie mistrza już w fazie blokowej, ale dzięki temu mieliśmy w półfinale genialnego Minoru. Członek Voodoo Murderers jest obok Kaza i Kondo najważniejszą postacią dywizji junior od samego swojego przybycia do AJPW, a dziś się dowiedziałem, że to w styczniu to właśnie on dostanie shota na pas. Nie widzę innego wyjścia, Minoru MUSI być nowym mistrzem. Kilka dni temu przez Facebooka dowiedziałem się także kto będzie nowym pretendentem do AJPW Triple Crown. Taiyo f'n Kea! Jedni mówią, że jego czas już minął, że nie mogą na niego patrzeć gdy ten walczy u boku Akebono, że jest gruby, wolny itp - nieprawda! Kea przytył, to fakt, nie jest już tak zajebiście dynamiczny jak podczas swojego runu z Triple Crown gdy niszczył swoimi kopami Kawadę, ale mimo wszystko ciągle prezentuje zajebisty poziom. Przy nim nawet Akebono wygląda dobrze. Stiff niezmiennie jest głównym atrybutem Mossmana, a ten skill będzie mu bardzo pomocny przy walce z fantastycznym Suwamą. O samą walkę się nie boje. W tym roku obaj spotkali się w Champion Carnivalu i bez większych problemów Kohei poradził sobie z Taiyo, jednak to wina tylko i wyłącznie bookerów, którzy na siłe próbowali nabić punkty i tak skazanemu na porażkę Suwamie. Ich poprzednia walka w ramach Triple Crown Championship to była poezja i wiele osób z sieci dało ****3/4. Nearfallism, stiff, drama w pieprzonym strong stylu na doskonałym poziomie. Jest mi to obojętne kto wyjdzie z tej walki zwycięsko bo obu praktycznie lubię tak samo, oczekuje tylko i wyłącznie zajebistego pojedynku.

A teraz trochę o NJPW. Federacja ta przechodzi przez ostatni rok wielki kryzys. Ciągle tracą kasę, ale szczerze to nie wiem czego to jest wynikiem, że NOAH potrafi 2x tyle fanów zgromadzić w takim Differ Ariake. To co mi nie pasuje w tej federacji to po 1 dywizja Jr. NJPW ma zaledwie 3 cokolwiek znaczących zawodników w tej dywizji - Devitt, Kanemoto i Taguchi. Dwóch pierwszych jest od drugiej połowy roku w świetnej formie, Taguchi natomiast to dno nie nadające się do niczego innego jak do walk tagów, gdzie może być jedynie przysłaniany blaskiem Fergala. Są jeszcze niby Tiger Mask, Nobuo Yoshihashi, Taichi czy dziady takie jak El Samurai, ale nawet samo NJPW widzi, że z takimi wrestlerami daleko nie zajdą przez co muszą sięgać po gwiazdeczki z NOAH czy DDT. Dywizja Heavy jest dobra, jednak booking w tym roku pozostawiał wiele do życzenia. Nakamura był wg. mnie bardzo przesadnie pushowany i cieszę się, że stracił pas na rzecz o wiele lepszego Makabe. Shinsuke nudził się gdy oglądało się go ciągle w walkach z tymi samymi wrestlerami. Trzecim mistrzem i zarazem obecnym Championem jest wrestler, który jeszcze na początku roku posiadał AJPW Triple Crown Championship - Satoshi Kojima. Nie widziałem go praktycznie w NJPW w akcji poza Climaxem, przez co nie jestem przekonany co do jego osoby. Jedyną dobrą walką w jego wykonaniu podczas całego turnieju był mecz finałowy, w którym Tanahashi swoją niesamowitą psychologią i fighting spiritem zrobił z Kojimy prawdziwego winnera. Na Wrestle Kingdom to właśnie ta para spotka się ze sobą w Main Evencie co może prowadzić do dobrej walki, ale czy takiej na miarę main eventu dla 50 tysięcy widzów? Tanahashi jest genialnym wrestlerem i nawet w walkach z takimi downami jak Yano czy Iizuka da się go oglądać. Szkoda tylko, że prawie pewne jest, że federacja nie zabierze pasa od Kojimie, bo to by było nadzwyczaj głupie. Cała reszta karty na nadchodzące Wrestle Kingdom na papierze wygląda fantastycznie, ale dla osób, które nie mają większej styczności z NJPW. Pojedynki takie jak właśnie ten który opisałem czy Shiozaki vs Nakamura były już nie tak dawno i oglądać się je nie będzie już tak fajnie. Makabe vs Tanaka to mecz również niestety bardzo przewidywalny, Hardy vs Naito to jakiś śmiech na sali, bo nie wiem jakim fanem trzeba być żeby wierzyć w zmianę pasa na rzecz jakiegoś no name'a z Japonii :lol: Tenzan vs Iizuka - to już też było! Uraz do tamtych walk pozostanie w mojej pamięci chyba na zawsze. Nie skreślam tej gali całkowicie, wierzę, że może wyjść nawet lepiej niż poprzednie show, ale na pewno nie będę robił pod siebie wyczekując na tą galę tak jak to robiłem przed Wrestle Kingdom 3, dwa lata temu.

Trzecią i zarazem przedostatnią mainstreamową federacją jest NOAH, które zaliczyło bardzo nierówny rok. Mizerna pierwsza połowa i bardzo dobra druga. Zaczynając standardowo od dywizji Jr. Nie muszę mówić, że jest to niesamowicie mocny punkt w federacji Akiry Taue już od 2004 roku. Kanemaru, Maru, KENTA, Kotaro, Aoki, Marvin, Ishimorii - obojętnie kto z nich miałby pas to i tak wszyscy byliby pewni doskonałych walk. Obecnie w tej dywizji niepokonanym królem jest Yoshinobu Kanemaru z czego bardzo się cieszę. Marufuji, który ostatnio powrócił, z tego co wiem nie jest w kosmicznej formie. KENTA ciągle jest zajebisty, ale mimo wszystko wole oglądać bardziej nieprzewidywalnego Kanemaru. Marvin i Ishimorii są doskonali jako tag team. Rzekłbym nawet, że w całej historii NOAH jedynie Kanemaru-Suzuki było lepszym tagiem w tej dywizji. Aoki to wrestler zajebisty, który bardzo różni się stylem od poprzednich zawodników, więc bardzo chciałbym zobaczyć go z pasem w niedalekiej przyszłości. Wszyscy jednak z nich jako mistrzowie byliby bez wątpienia fantastyczni, to, że czasem mają jakieś braki formy to norma. Kanemaru to fenomen, który nie zna czegoś takiego jak brak formy. Gość jako jeden z dosłownie kilku zapaśników całego rosteru nie doznał kontuzji podczas słynnej plagi, która opanowała Arkę Noego. Na zakończenie tych refleksji na temat dywizji Jr. powiem, że to właśnie przedstawiciel NOAH zajmie u mnie pierwsze miejsce na najlepszego juniora roku w nadchodzącym głosowaniu. Dywizja Heavyweight jest bardzo mocna, ale niestety fatalnie prowadzona. Nie wiem jak inni ale ja nie mogę patrzeć już na Sugiurę. Jeszcze półtora roku temu marzyłem by ten gość dostał GHC Title, dziś marzę by wreszcie je stracił, ale jak widzę w zapowiedziach, że contenderem został.... Bison Smith to płakać mi się chce. Przecież są Shiozaki, Akiyama, Sasaki.... nawet Mohammed Yone, który jest w życiowej formie, czy mega-niedoceniany Shuhei Taniguchi. Od biedy można sięgnąć zawsze po Takayame, który przecież wygrał tegoroczną Global League, kogoś z NJPW, czy.... nawet Marufujiego, który lepiej sobie w tym roku radził w walkach z Heavyweightami niż Juniorami. Tak właśnie rozmawiałem na temat NOAH z Milosem i zastanawiamy się obaj, czy już nawet te zdobycie pasa przez Bisona nie byłoby "mniejszym złem" od prowadzenia Sugiury.

No i na koniec najbardziej wpływowa federacja w Japonii - Dragon Gate, ale tutaj już bardzo krótko. Federacja prezentuje bardzo mocny poziom i z przyjemnością oglądam każdą kolejną galę. W tym roku mieliśmy z Open The Dream Gate Championship takich zapaśników jak: Naruki Doi, Yamato oraz Yoshino. Doi na szczęście gdy tracił pas był już w słabszej formie, Yamato przeciwnie. Dziwnie bookerzy potraktowali jednak wschodzącą gwiazdę, zabierając mu pas po 1 czy tam 2 obronach i dając go dla Yoshino, po tak długim streaku Doia. Yoshino zdążyłem obejrzeć w tym roku jako main eventera właśnie w walce, w której udusił Yamato. Zawiodłem się troszkę, ale to bardziej Yamato zawinił a bookerzy słabo wymyślili przebieg końcówki. Wierzę, że Yoshino (najbogatszy wrestler w Japonii, taka ciekawostka :D ) trochę potrzyma ten pas i w końcu straci go na rzecz CIMY, za którym bardzo tęsknie, oglądając jak ten się meczy u boku GAMMY. A jak nie na rzecz CIMY to na rzecz Mochizukiego, który nigdy nie jest w słabej formie i zawsze potrafi rozpierdolić widza.

https://forum.wrestling.pl/topic/4420-independent-zone/page/112/#findComment-213418

Jutro tworzona będzie kolejna część Back Drop Series.

Wspaniała wiadomość.Poprzednie części bardzo fajnie się czytało.Dowiedziałem się wiele rzeczy,wierzę,że nie inaczej będzie tym razem.Już się nie mogę doczekać,aż się ukaże.

A teraz moje spostrzeżenia na temat nadchodzącego Wrestle Kingdom V.

Karta

0. World Pro Wrestling Inter-Promotional Match: Wataru Inoue, Tiger Mask, Tomoaki Honma & Tama Tonga vs. Yujiro Takahashi, Tomohiro Ishii, Jado & Gedo

0. World Pro Wrestling Invitation Match: Koji Kanemoto & Ryusuke Taguchi vs. Kenny Omega & Taichi

1. IWGP Tag Team Title, 3 Way Match: Giant Bernard & Karl Anderson © vs. James Storm & Robert Roode vs. Manabu Nakanishi & Strong Man

2. ROAD TO FANTASTICAMANIA: Jushin Thunder Liger & Héctor Garza vs. La Sombra & Máscara Dorada

3. DEEP SLEEP TO LOSE: Hiroyoshi Tenzan vs. Takashi Iizuka

4. NJPW/TNA Greatest Showcase: Toru Yano vs. Rob Van Dam

5. NO JUSTICE, NO LIFE: Yuji Nagata vs. Minoru Suzuki

6. IWGP Jr. Heavyweight Title: Prince Devitt © vs. Kota Ibushi

7. NJPW vs. NOAH Battle Combustion I: Hirooki Goto & Kazuchika Okada vs. Takashi Sugiura & Yoshihiro Takayama

8. TNA World Heavyweight Title: Jeff Hardy © vs. Tetsuya Naito

9. NJPW vs. NOAH Battle Combustion II: Shinsuke Nakamura vs. Go Shiozaki

10. The Absolute Exhaust: Togi Makabe vs. Masato Tanaka

11. IWGP Heavyweight Title: Satoshi Kojima © vs. Hiroshi Tanahashi

Największa gala New Japan zapowiada się nieźle.Patrząc,że kończący się rok nie był najlepszy(delikatnie mówiąc :twisted:) dla tej fedki.

Szczególnie czekam na mian event,która zapowiada się bardzo dobrze.Tanahashi to super zawodnik,uwielbiam patrzeć na jego walki.Pasa to on jednak nie dostanie.A szkoda,jako mistrz spisuje się świetnie.

Ciekawi mnie jak się pokażą 'chłopcy' Dixie Carter.Pojedynek o TNA WHC jakoś mnie nie ekscytuje.Wiadomo,że Hardy wygra.JH w genialnej formie nie jest.Zobaczymy,jeszcze trochę czasu jest,może się weźmie za siebie.

Warty też zainteresowania jest pojedynek Devitta z Kotą Ibushim.To oni trzymają tą dywizję przy życiu.Walka na pewno będzie dobra.

Pojedynek o pasy tg teamowe wygląda jakoś nijako.Skład mi się nie podoba.Do Piwoszy nic nie mam,jednak Strong Manto żenada ,czy Bernard i Anderson jako mistrzowie to porażka.

Może mnie zaskoczą.

To tyle :smile:

Czekam aż tegoroczny CoD pojawi się necie.Cierpliwość mi się kończy. :P

Edytowane przez KACPERt
https://forum.wrestling.pl/topic/4420-independent-zone/page/112/#findComment-213421

• Reputacja:   2

Wrestle Kingdom V to gorący temat i moim zdaniem niestety nieporozumienie potwierdzające tylko gigantyczny kryzys NJPW.

Zacznijmy od początku: jeśli zera przed pierwszymi dwiema walkami oznaczają, iż są to dark matche, to umieszczenie w nich Kanemoto i Omegi mogę skomentować tylko tak :-x

IWGP Tag Team Title Match dobrze określił KACPERt - nijaki. Prawdopodobnie otrzymamy standardowe, 14-minutowe starcie, z czego ostatnie 3 minuty 49 sekund wypełni tzw. "spotfest" oparty na vertical suplexach i dropkickach.

O ROAD TO FANTASTICAMANIA ciężko mi więcej powiedzieć, gdyż z jego uczestników dobrze znany jest mi tylko Jushin. Poddając się niewytłumaczalnemu optymizmowi liczę na **1/4.

Hiroyoshi Tenzan vs. Takashi Iizuka wygląda na mocnego kandydata do miana Żalu Gali. Tenzan powraca po kontuzji w przeciętniej delikatnie to ujmując formie, a Iizuka to relikt w przeszłości, w której ponoć był wysokiej klasy technikiem. Ponoć :)

Na widok pozycji nr. 4 w mojej głowie natychmiast wyświetliły się trzy dźwięcznie brzmiące literki - W T F? Spot monkey vs. Japońska Imitacja Brutusa Beefcake'a Gorsza Nawet Od Oryginału. Rozumiem, że bookerzy to ludzie kreatywni i ekscentryczni, ale kreatywność i ekscentryzm powinny jednak ustąpić zdrowemu rozsądkowi. Gdyby przeciwko RVD wystawiono Kanemoto, Omegę czy Kotę, mielibyśmy szansę na pojedynek urywający tzw. jaja. Jednak w tej sytuacji ** uznam za sukces.

W tym momencie muszę nieco wyluzować, bo mamy po kolei trzy naprawdę interesujące pozycje. Yuji Nagata i Minoru Suzuki to zawodnicy znani z brutalnego shoot style'u i niekonwencjonalnej mimiki, co przy odrobinie chęci tego drugiego powinno zaowocować wyjątkowym widowiskiem. Devitt vs. Ibushi to jedyna walka, w której liczę na ****. Tym bardziej oglądanie jej będzie dla mnie frajdą, że nie widziałem ich ostatniego meczu zdaję się z zeszłorocznego BOSJ.

Goto & Okada vs. Sugiura & Takayama gwarantuje nam stiff, stiffu i jeszcze więcej stiffu. Jeśli tylko writerzy staną na wysokości zdania, to możemy doczekać się walki na miarę Wrestle Kingdom.

No i nadszedł czas na rodzynek, fistaszek :) Hardy vs. Naito o TNA Title to szczyt debilizmu, imbecylizmu i charakterystycznego dla średniowiecznego kleru wszeteczeństwa. Po pierwsze - jaki sens ma stawianie na szali tytułu, skoro i tak pas nie zmieni właściciela poza Ameryką? Po drugie - co Tetsuya Naito może zrobić z naszym wszędobylskim ćpunem? Zapowiada się, ostatnia już na szczęście, przewijanka.

NJPW vs. NOAH Battle Combustion II gwarantuje wysoki poziom. Muszę jednak zapytać - znowu? Ta dwójka nie tak dawno walczyła w NOAH, zrobili porządny mecz i nic więcej już nie pokażą. Tym bardziej, że Nakamura wyraźnie rozpuścił się od wspomnianego przez Euza monster-pushu. Spojrzałbym na to wszystko przychylniej, gdyby na miejscu Shiozakiego stanął Kensuke Sasaki lub też genialny ostatnimi czasy Shuhei Taniguchi.

Makabe vs. Tanaka - ot, ciekawostka. Z jednej strony rewelacyjna legenda ECW, niekwestionowany król 2009 roku i wzorowy przykład fighting spirit. Z drugiej - wrestler, którego stricte-brawlerski styl odpycha mnie na kilometr. Prawdopodobnie zrobią z tego krwawą sieczkę, co jeszcze może wyjść całkiem nieźle. Jeśli zaś postawią na pure wrestling - uuuuh :mad:

Pozostaje main event. Zarzut podobny jak przy pozycji dziewiątej tj. odgrzewany kotlet. Zdaję sobie sprawę, iż jest to decyzja logiczna, lecz odejście Kojimy z AJPW daje wielkie możliwości. Mógłby zmierzyć się np. z Tanaką, co moim zdaniem przy pomyślnych wiatrach mogłoby zaowocować walką roku. Tanahashi oczywiście również wiele z niego wyciśnie, ale nie sądzę, abym mógł naprawdę zamarkować.

Podsumowując - Wrestlemanię Azji naturalnie obejrzę, ale obawiam się, że może to być jej najgorsza edycja. Obym się mylił :)

https://forum.wrestling.pl/topic/4420-independent-zone/page/112/#findComment-213429

Japoński wrestling oglądam od niedawna i prawdę mówiąc nie wszystkie gale. Jednak moim zdaniem karta na gale jest dobra i tylko dobra , po ,,Wrestlemanii Azji'' spodziewał bym się czegoś więcej. Szczególnie nie podoba mi się zestawianie walk z udziałem TNA. Jeff Hardy jest za słaby aby być w górnej części karty. Co do RVD , nie wiem jak teraz walczy mam nadzieje że będzie w formie. Tiger Mask i Koji Kanemoto w Dark Matchu ? Bez jaj panowie.

1. IWGP Tag Team Title, 3 Way Match: Moim zdaniem ci wrestlerzy nie pokażą nam nic ciekawego. Słabe **

2. ROAD TO FANTASTICAMANIA: Tu jestem pewien że to będzie dobra walka. Znam tych zawodników z CMLL i jestem pewny że nas nie zawiodą. Liczę na *** 1/2

3. DEEP SLEEP TO LOSE: Słabo znam tych zawodników , myślę że pokażą nam przeciętną walkę. **1/2

4. NJPW/TNA Greatest Showcase: Raczej pewna wygrana RVD. **1/2

5. NO JUSTICE, NO LIFE: Stawiam na Suzukiego. **3/4

6. IWGP Jr. Heavyweight Title: Pewna bardzo dobra walka. ***3/4

7. NJPW vs. NOAH Battle Combustion I: Myślę że bookerzy staną na wysokości zdania. ****

8. TNA World Heavyweight Title: Kompletna klapa, mimo że lubię Naito to nie liczę na więcej niż ** 1/2. Mam nadzieje że się mylę.

9. NJPW vs. NOAH Battle Combustion II: Uważam że pokażą dobrą walkę. *** 1/4

10. The Absolute Exhaust: Hmmm.... **3/4

11. IWGP Heavyweight Title: Kojima i Tanahashi sprostają zadaniu i wykręcą ****.

https://forum.wrestling.pl/topic/4420-independent-zone/page/112/#findComment-214254

Na Tokyo Dome najbardziej mnie wkurza Main Event. Nie trawie Tanahashiego, cukierkowy face, , niestety znajac Tokyo mozliwa jest najbardziej zmiana pasa :x

Beznadziejne zestawienie walki walka o pasy Tag Team, walka o pas TNA też nic specjalnego.

Match między CMLL ok, tylko szkoda ze do rewelacyjnego ostatnio teamu La Sombra/Mascara Dorada nie dali zawodników obecnie lepszych z fly, bo Garza i Jushin to dałbym w zestawieniu o Tag Team , jeśli już.

Świetnie zapowiada się match NJPW vs NOAH, tylko w drugim mogli dać kogoś lepszego niż Nakamura np; Goto zamiast w tagu powinien dostać single match. Najlepiej zapowiada się walka match o pas IWGP Jr.

CMLL Sin Piedat

Ostatnie ppv w tym roku rozczarowało słaba kartą.

1) Dark Angel, Luna Mágica, Marcela vs Estrellita, Mima Shimoda, Tiffany

2) Delta, Stuka Jr., Valiente vs Euforia, Pólvora, Sangre Azteca

3) O Pas CMLL Trios: Hijo del Fantasma, La Máscara, La Sombra vsAverno, Ephesto, Mephisto

4) Mask Match: Eléctrico vs Pequeño Warriors

5) Latino, Místico, Shocker, Strong Man vs Atlantis, Felino, Héctor Garza, Negro Casas

6) Hair Match:Rey Bucanero vs Mr. Águila

Pierwsze dwie walki to typowe openery, nastepnie walka o pasy, beznadziejnie zabookowana końcówka niestety.

O maske miedzy dywizja minis, match bardzo dobry szybkie tempo, ciekawe kombinacje.

Nastepnie atomicos to wyszedl spory chaos na ringu, ale przynajmniej sie nie bylo mozna nudzic.

Main event zawidl, powolne tempo, nie bylo widac takiej rywalizacji, szczegolnie z roku na rok coraz slabiej z forma jest u Reya.

CMLL Copa Jr.

Jak narazie 1 dzien jak i drugi nie zawiodly, dobry booking zarowno Averno jak i Dragon Rojo swietnie sie pokazywali. W drugim dniu znow Averno vs Mistico i ta walka wyszla najlepiej jak narazie z całego turnieju, Ci goscie maja miedzy soba jakas chemie w ringu, nie dziwne ze walcza ze soba tak czesto.

AAA Guerra de Titanes, 2010

1) Impulso & Lúmino bvsBlack Master & Disturbio Ledesma

2) Gato Eveready, Octagoncito, Pimpinela Escarlata vs Decnnis, Mini Abismo Negro, Polvo de Estrellas

3) Alan Stone, Chris Stone, Súper Fly vs Aerostar, El Elegido, Octagón [street fight]

4) Silver King & Último Gladiador vs Joe Lider & Nicho el Millionario and El Ilegal & Hernandez [AAA TAG, Ladder]

5) Espíritu, Extreme Tiger, Jack Evans, La Parka Jr. vs Cibernético, Escoria, Nygma, Taboo

6) LA Park vs El Mesías

7) Zorro vs Dr. Wagner Jr. [AAA HEAVY]

8) Damián 666, Halloween, X-Fly vs Monster Clown, Murder Clown, Psycho Clown [cage]

Pierwszych dwoch walk nie widziałem, nastepnie średni match street fight. Szczególnie że do takiej stypulacji nie pasowało tu wększość zawodników w zestawie. Zrobił sie wolny brawl.

AAA tag Ladder naprawde niezły i nie tak źle jak na nich team King/Gladiator, bałem sie o ta walke a wyszło ok.

Dobry match nastepny, bardziej jako przerywnik przed następna walka.

Park vs Mesias typowy brawl, nie wyszedł źle, wyszedł bardzo średnio, koniec zabookowany beznadziejnie, ale tego można było się spodziewać.

Berznadziejna walka o pas heavy, najgorsza na gali, szkoda sie rozpisywać. Na plus jedynie zaskoczenie, bo akurat tego zwyciescy sie nie spodziewalem.

Cage match zawidl, myslalem ze zrobia z tego wiekszy hardcore. Juz lepsze matche miedzxy tymi druzynami byly na galach tv Perros i AAA.

https://forum.wrestling.pl/topic/4420-independent-zone/page/112/#findComment-214282

Do awardsów coraz bliżej, a ja praktycznie codziennie dodaje nowych kandydatów do poszczególnych kategorii. Wyrzuciłem już całkowicie 2 niepotrzebne i mało znaczące kategorie i dodałem bodajże 3 nowe.

Najlepsza federacja roku:

NOAH

Dragon Gate

Michinoku Pro

Osaka Pro

BJW

DDT

Okinawa Pro

NJPW

AJPW

FREEDOMS

K-DOJO

BattlARTS

ZERO1

Najgorsza federacja roku:

IGF

Oz Academy

RJPW

AJPW

NOAH

NJPW

SMASH

Najlepszy wrestler roku

Tutaj głosujemy na najlepszego w ringu wrestlera roku, a nie na takiego, który najwięcej osiągnął, więc nie znajdzie się tu Nakamura czy Sugiura, oni mają swoje nominacje w MVP roku. Jak widać większość wrestlerów jest z dywizji heavy i tylko nieliczni juniorzy, którzy mega się wyróżniali w tym roku, doznali zaszczytu kandydowania w tej kategorii.

Yuko Miyamoto (666)

Kaz Hayashi (AJPW)

Suwama (AJPW)

Keita Yano (BattlARTS)

Daisuke Sekimoto (BJW)

HARASHIMA (DDT)

Kota Ibushi (DDT)

BxB Hulk (Dragon Gate)

GENTARO (FREEDOMS)

Yuji Hino (K-DOJO)

Hirooki Goto (NJPW)

Togi Makabe (NJPW)

Go Shiozaki (NOAH)

Naomichi Marufuji (NOAH)

Shuhei Taniguchi (NOAH)

Asian Cooger [Kuuga] (Osaka Pro)

Billyken Kid (Osaka Pro)

Minoru Suzuki (Pancrase Mission)

Masato Tanaka (ZERO1)

MVP roku - najbardziej wartościowy zawodnik roku:

Most Valuable Player, czyli kto był największym w tym roku drawem w mainstramie, czy też na scenie niezależnej. Sam nie wiem czy będę się sugerował runem z ktorymś z 3 najważniejszych pasów, bo przecież na scenie indy są wrestlerzy, którzy mieli genialny rok i wiele federacji jest w stanie płacić im wiele za wystąpienia na galach (np. Togo, Sekimoto czy GENTARO)

Dick Togo (Free)

Satoshi Kojima (Free)

Masakatsu Funaki (AJPW)

Masayuki Kono (AJPW)

Minoru Suzuki (AJPW)

Suwama (AJPW)

Kaz Hayashi (AJPW)

Ryuji Ito (BJW)

Daisuke Sekimoto (BJW)

YAMATO (Dragon Gate)

GENTARO (FREEDOMS)

Jun Kasai (FREEDOMS)

KAZMA (K-DOJO)

TAKA Michinoku (K-DOJO)

Kensuke Sasaki (Kensuke Office)

Kenou (Michinoku Pro)

Shinsuke Nakamura (NJPW)

Togi Makabe (NJPW)

Naomichi Marufuji (NOAH)

Takashi Sugiura (NOAH)

Asian Cooger [Kuuga] (Osaka Pro)

Tigers Mask (Osaka Pro)

TAJIRI (SMASH)

Isami Kodaka (Union Pro)

Ikuto Hidaka (ZERO1)

Najlepszy Junior Heavyweight roku:

Tutaj też nie trzeba się sugerować runem z pasem, choć u mnie akurat tegoroczni mistrzowie zajmą dwa pierwsze miejsca - Kanemaru i Hayashi, lecz jeszcze nie wiem, który z nich na 1 miejscu. Nie potrafiłem wybrać nikogo oprócz PACA z Dragon Gate do tej kategorii, bo jakoś nikt się specjalnie nie wyróżniał na przestrzeni całego roku, a jedynie przez jakiś okres, więc nie będzie można sobie zagłosować na np. Yoshino. O YAMATO pomyśle jeszcze mocno, ale powinien się tu znaleźć.

BUSHI (AJPW)

KAI (AJPW)

Kaz Hayashi (AJPW)

Minoru (AJPW)

Kenny Omega (DDT)

Kota Ibushi (DDT)

PAC (Dragon Gate)

GENTARO (FREEDOMS)

Makoto Oishi (K-DOJO)

Shiori Asahi (K-DOJO)

Kenou (Michinoku Pro)

Koji Kanemoto (NJPW)

Prince Devitt (NJPW)

Atsushi Aoki (NOAH)

KENTA (NOAH)

Kotaro Suzuki (NOAH)

Naomichi Marufuji (NOAH)

Taiji Ishimori (NOAH)

Ricky Marvin (NOAH)

Yoshinibu Kanemaru (NOAH)

Meno~re Oyaji (Okinawa Pro)

Atsushi Kotoge (Osaka Pro)

Billyken Kid (Osaka Pro)

Masamune (Osaka Pro)

Mineo Fujita (Osaka Pro)

Tsubasa (Osaka Pro)

Hikaru Sato (Pancrase Mission)

KUSHIDA (SMASH)

Ikuto Hidaka (ZERO1)

Najlepszy tag team roku:

Tu chyba wszystko jasne. Oczywiście jeszcze kilku tagów nie ma ze względu na moje zaległości, więc bez obaw.

Seiya Sanada & Manabu Soya (AJPW)

Suwama & Masayuki Kono (AJPW)

Taiyo Kea & Akebono (AJPW)

Daisuke Sekimoto & Yoshihito Sasaki (BJW)

Jun Kasai & Jaki Numazawa (BJW)

Kota Ibushi & Kenny Omega (DDT)

K-Ness & Susumu Yokosuka (Dragon Gate)

Masaaki Mochizuki & Don Fuji (Dragon Gate)

Kengo Mashimo & HIROKI (K-DOJO)

Makoto Oishi & Shiori Asahi (K-DOJO)

Fujita "Jr." Hayato & Taro Nohashi (Michinoku Pro)

Yapper Man #1 & Yapper Man #2 (Michinoku Pro)

Giant Bernard & Karl Anderson (NJPW)

Prince Devitt & Ryusuke Taguchi (NJPW)

Yuji Nagata & Wataru Inoue (NJPW)

Yujiro Takahashi & Tetsuya Naito (NJPW)

Ricky Marvin & Taiji Ishimori (NOAH)

Yoshihiro Takayama & Takuma Sano (NOAH)

Daisuke Harada & Atsushi Kotoge (Osaka Pro)

Masamune & Hideyoshi (Osaka Pro)

Ikuto Hidaka & Munenori Sawa (ZERO1)

Takuya Sugawara & Kaijin Habu Otoko (ZERO1)

Najbardziej niedoceniony wrestler roku:

Osaka króluje ze swoją liczbą kandydatów. Ale tak to jest jak przez cały rok najlepszych zapaśników upycha się do comedy8-men-tagów.

Shinobu (666)

Minoru (AJPW)

Kengo Mashimo (K-DOJO)

Saburo Inematsu (K-DOJO)

Taishi Takizawa (K-DOJO)

Rasse (Michinoku Pro)

Hirooki Goto (NJPW)

Mohammed Yone (NOAH)

Shuhei Taniguchi (NOAH)

Hideyoshi (Osaka Pro)

Masamune (Osaka Pro)

Miracleman (Osaka Pro)

Mineo Fujita (Osaka Pro)

Tadasuke (Osaka Pro)

Tsubasa (Osaka Pro)

KUSHIDA (SMASH)

Najbardziej przeceniony wrestler roku:

Tutaj pewnie też powinno dojść jeszcze kilka nominacji. Marków DG może zdziwić nominacja Yoshino, ale coż, pas zdobyty bez większego boom + zaniżenie wartości pasa po żenującym runie YAMATO. Wiele osób także rzyga już Sugiurą i Nakamurą w main eventach stąd te nominacje. Kontrowersją może być także Hama, który miał świetny rok. Gość w ringu przy swojej masie pokazywał się niesamowicie, ale mimo wszystko, pozbawienie AJPW Triple Crown Kojimy, po byciu wrestlerem ZALEDWIE JEDEN ROK to mała przesada. Żaden zapaśnik zaczynając swoją karierę nawet nie marzył o takim osiągnięciu.

Jimmy Yang (AJPW)

Ryota Hama (AJPW)

GAMMA (Dragon Gate)

El Samurai (NJPW)

Shinsuke Nakamura (NJPW)

Tiger Mask IV (NJPW)

Toru Yano (NJPW)

Genba Hiryanagi (NOAH)

Takashi Sugiura (NOAH)

Fighting Spirit - wrestler posiądający największego ducha walki:

Kto najbardziej skradł serca fanów swoim poświęceniem, spotami wysokiego ryzyka, sprzedawaniem holyfuck akcji itp. itd. Masato Tanaka to król tej kategorii od lat, jednak w tym roku nie powinno już być tak fajnie, bo sam widzę aż 4 równorzędnych zapaśników - Miyamoto, Mochizuki, Shingo oraz The Great Sasuke, który zaliczył genialny rok. Żywej legendzie wrestlingu nie straszne w tym roku były jarzeniówki, stoły, krzesła i pineski. Raczył nas także swanton bombami za ring na krzesła i pięknymi botchami!

Yuko Miyamoto (666)

Seiya Sanada (AJPW)

Munenori Sawa (BattlARTS)

Naoki Tanizaki (Dragon Gate)

GENTARO (FREEDOMS)

Jun Kasai (FREEDOMS)

Kamui (FREEDOMS)

Saburo Inematsu (K-DOJO)

Toru Owashi (Owashi Pro)

Masashi Takeda (STYLE-E)

Hiroshi Tanahashi (NJPW)

Tomoaki Honma (NJPW)

Yuji Nagata (NJPW)

Wataru Inoue (NJPW)

Yoshinori Ogawa (NOAH)

Shisaou (Okinawa Pro)

Billyken Kid (Osaka Pro)

Miracleman (Osaka Pro)

Isami Kodaka (Union Pro)

Masato Tanaka (ZERO1)

Najgorszy wrestler roku:

Dużo się nie zmieniło od poprzedniego roku. Wylecieli Akebono z Hamą, którym bardzo dobrze wiodło się w tym roku. Prawdopodobnie jeszcze z 2 zapaśników zasili tą kategorię.

TARU (AJPW)

"Hollywood" Stalker Ichikawa (Dragon Gate)

Yago Aznable (DDT)

El Samurai (NJPW)

Takashi Iizuka (NJPW)

Tiger Mask IV (NJPW)

Toru Yano (NJPW)

Akira Taue (NOAH)

Masao Inoue (NOAH)

The Bodyguard (Osaka Pro)

Orochi (Osaka Pro)

Najlepszy Gajin roku:

Nie, nie nie Devitt. Sam będę głosował pewnie w ten sposób: 1)Marvin 2)La Sombra (gość skradł moje serce) 3)Kenny Omega.

Antonio Thomas (AJPW)

Big Daddy Voodoo (AJPW)

Rene Dupree (AJPW)

MASADA (BJW)

Kenny Omega (DDT)

PAC (Dragon Gate)

Giant Bernard (NJPW)

La Sombra (NJPW)

Karl Anderson (NJPW)

Prince Devitt (NJPW)

Tama Tonga (NJPW)

Bison Smith (NOAH)

Bobby Fish (NOAH)

Keith Walker (NOAH)

Ricky Marvin (NOAH)

Joe E. Legend (ZERO1)

Odkrycie roku:

Niekoniecznie musi to być rookie. Może to być wrestler, który już troche lat walczy w ringu, jednak nigdy wcześniej nie był tak wyróżniającym się zapaśnikiem. Gdy nadrobie BJW powinien tu także zajrzeć Yuji Okabayashi. Rozmyślam poważnie także kandydature King Fale.

BUSHI (AJPW)

Soshun (AJPW)

Yasufumi Nakanoue (AJPW)

Daisuke Sasaki (DDT)

Keisuke Ishii (DDT)

Yukihiro Abe (DDT)

Kaji Tomato (K-DOJO)

Satoshi Kajiwara (Kensuke Office)

Tama Tonga (NJPW)

HAYATA (Osaka Pro)

KUSHIDA (SMASH)

Stiffowy wrestlter roku:

W skrócie, głosujemy na najbardziej brutalnie-realistycznie walczących zapaśników roku. Nowa kategoria by uhonorować wyczyny takich wrestlerów jak poniżej. Gdy nadrobię BattlARTS powinno tu przybyć jeszcze kilku wrestlerów.

Masakatsu Funaki (AJPW)

Minoru (AJPW)

Yoshihito Sasaki (BJW)

HARASHIMA (DDT)

Kenou (Michinoku Pro)

Hirooki Goto (NJPW)

Koji Kanemoto (NJPW)

Shinsuke Nakamura (NJPW)

Go Shiozaki (NOAH)

KENTA (NOAH)

Mohammed Yone (NOAH)

Ricky Marvin (NOAH)

Masato Tanaka (ZERO1)

Wydarzenie roku:

O czymś zapomniałem?

Odejście Satoshiego Kojimy z AJPW

Ogłoszenie zamknięcia federacji NEO

Powrót Mammotha Sasaki

Retirement Milano Collection A.T.

Śmierć Gran Naniwy

Śmierć Joe Taguchiego

Śmerć Lance Cade'a

Joshi roku:

Czekam na jakieś propozycje bo w tym roku darowałem sobie joshi (a raczej darowali sobie je ripperzy)

Emi Sakura (Ice Ribbon)

Leon (JWP)

Bambi (K-DOJO)

Carlos Amano (Oz Academy)

KAORU (Oz Academy)

Nanae Takahashi (Passion Red)

KANA (SMASH)

Yoshiko Tamura (NEO)

Najbardziej charyzmatyczny wrestler roku:

Też nowa kategoria. Który z zapaśników tryskał charyzmą najbardziej, który dzięki niej przebił się wyżej w karcie, który dzięki niej, nawet mimo słabego movesetu potrafił wkurwić (HATE) albo rozbawić (MAZADA) publiczność do łez?

Satoshi Kojima (Free)

HATE (AJPW)

MAZADA (AJPW)

Minoru Suzuki (AJPW)

Antonio Honda (DDT)

Danshoku Dino (DDT)

Michael Nakazawa (DDT)

Sanshiro Takagi (DDT)

CIMA (Dragon Gate)

Jun Kasai (FREEDOMS)

Takashi Sasaki (FREEDOMS)

Yuji Hino (K-DOJO)

TAKA Michinoku (K-DOJO)

Hiroshi Tanahashi (NJPW)

Togi Makabe (NJPW)

Takashi Sugiura (NOAH)

NOSAWA Rongai (Tokyo Gurentai)

Ken Ohka (Union Pro)

Feud Roku:

Równiez nowa kategoria. Czekam na propozycje, bo sam nie mam pomysłu.

Minoru Suzuki vs. Masakatsu Funaki (AJPW)

Voodoo Murders vs. All Japan Army (AJPW)

Danshoku Dino vs. HG (DDT)

DDT vs. Daisuke Sekimoto (DDT)

BxB Hulk vs. Shingo Takagi (Dragon Gate)

Kowloon vs. Sekigun (Michinoku Pro)

NJPW vs. NOAH (NJPW, NOAH)

Blue Justice vs. Bad Intentions vs. No Limit (NJPW)

Shinsuke Nakamura vs. Togi Makabe (NJPW)

Walka Roku:

Bez obaw, nadrobie wszystko i rzucę długą listą walk.

https://forum.wrestling.pl/topic/4420-independent-zone/page/112/#findComment-214289

Ciągle wydaje mi się, że o wiele lepsze byłoby otwarte głosowanie, a nie z góry narzucone propozycje. Większość osób, które oglądają puro wiedzą o co biega, więc nie widzę sensu prowadzenia ich za rączkę, a Tobie zaoszczędziłoby to wiele roboty. ;)

Śmierć Joe Taguchiego

Higuchiego. :)

O czymś zapomniałem?

Śmierć trenera - Kotetsu Yamamoto.

Śmierć Rushera Kimury.

https://forum.wrestling.pl/topic/4420-independent-zone/page/112/#findComment-214290

Moim zdaniem brakuje kategorii najlepszy turniej.

Moje zestawienie wygladało by tak:

G1 Climax (NJPW)

Best of the Super Jr. (NJPW)

Super Jr Tag (NJPW)

Summer Adventure Tag League(Dragon Gate)

King of Gate (Dragon gate)

Tenka-Ichi Jr. (ZERO-1)

Global Tag League (NOAH)

https://forum.wrestling.pl/topic/4420-independent-zone/page/112/#findComment-214291

O tak, wiedziałem, że o czymś zapomniałem.

Z tym, że CLIMAX to totalna klapa po całości, prawie taka jak CC. To samo BOSJ. O Super J TAG nawet nie warto rozmawiać bo to chyba najgorszy turnie jaki widziałem w życiu :D

Summer Adventure Tag League(Dragon Gate)

King of Gate (Dragon gate)

Tenka-Ichi Jr. (ZERO-1)

Global Tag League (NOAH)

Jeszcze warto by dodać Death Match Tournament z FREEDOMS i jeszcze jakiś.

Edytowane przez Euz
https://forum.wrestling.pl/topic/4420-independent-zone/page/112/#findComment-214305