Skocz do zawartości
  • Dołącz do najstarszego forum o pro wrestlingu w Polsce!  

Dostęp do pełnej zawartości forum wymaga zalogowania się. Możesz przyśpieszyć proces logowania lub rejestracji używając konta na wspieranych przez nas serwisach.

W przypadku problemów z dostępem do konta prosimy o kontakt pod adresem mailowym: forum(@)wrestling.pl

Co ostatnio oglądaliście?

Rekomendowane odpowiedzi

• Reputacja:   21
  • Status:  Offline
  • Urządzenie:  Android

Dzisiaj obejrzalem walke wieczoru ROH Best In The World 2011 czyli:

Dave Richards vs Eddie Edwards

Naprawde jedna z najlepszych walk jakie kiedykolwiek obejrzalem i polecam ja kazdemu. Panowie dostali 36 minut i wykorzystali je calkowicie, dziwie sie czemu Dave Meltzer nie dal tej walki 5 gwiazdek tylko 4 i 3/4. Bylo sporo akcji w szybkim tempie szczegolnie technicznej. Obaj pokazali sie z bardzo dobrej strony, szczegolnie Dave Richards ktory pokazal tutaj jak pieknie jest przeszkolony. Najlepsza akcja tej walki byla kontra z naroznika jak powerbomb zostalo skontrowane na hurricanrane i to jeszcze w powietrzu normalnie cos pieknego.

https://forum.wrestling.pl/topic/4407-co-ostatnio-ogl%C4%85dali%C5%9Bcie/page/10/#findComment-303104

• 1 miesiąc temu...

• Reputacja:   1

http://media.tumblr.com/tumblr_md5bkrUe5a1qfo293.jpg

The Attitude Era (2012)

Na to DVD czekałem już dobre parę miesięcy. I stwierdzam wszem i wobec że WWE po raz kolejny dało radę ;) Akurat ja oglądałem wersję DVD (więc ominęła mnie na szczęście Mae Young jako exlusive na Blu-Rayu). Ogólnie na 3 dyskach DVD zmieszczono prawie wszystkie najważniejsze momenty Attitude Ery (bo jak można było zamieścić na secie walkę Dr. Deatha z Bartem Gunnem? Jak dla mnie to nie było aż takie ważne wydarzenie by dostać wyróżnienie w postaci miejsca na DVD). Na pierwszym dysku (który jest dokumentem) zamieszczono między innymi takie wydarzenia jak: narodziny DX, rywalizacja Austina z McMahonem (między innymi słynny beerbash Austina dla członków Corporation) czy początek McMahon & Helmsley Ery (niestety pominięto w dokumencie zupełnie lata 2000+ ale chyba trudno im się dziwić skoro Era skończyła się oficjalnie 26 marca 2001 wraz z ostatnim WCW Monday Nitro),w dokumencie dodatkowo wypowiadają się między innymi takie ikony tamtego okresu jak: Austin, Triple H, The Rock, Road Dogg, Rikishi, Jim Ross (w tym co mnie zdziwiło także sam Vince Russo :twisted: ) ... Walki zamieszczone na secie (oprócz wspomnianego Dr. Death vs Gunn czy równie bezsensownego moim zdaniem Tag team matchu Godfather & D'Lo Brown vs Too Cool) także zasługują na pochwałę (jest między innymi świetny moim zdaniem Six Man Hell In A Cell Match o WWF Championship z Armageddon 2000) choć moim zdaniem szkoda że nie zamieszczono między innymi słynnego HIAC Matchu z KOTR 1998 pomiędzy Undertakerem i Mankindem,Empty Arena Matchu z udziałem Mankinda i Rocka czy I Quit Matchu tej dwójki z Royal Rumble 1999 (nie miałbym nic przeciwko gdyby wyrzucono kilka pozycji na rzecz tych trzech, przeze mnie zamieszczonych). Mimo wszystko polecam tą pozycję, szczególnie fanom którzy "wchodzą" dopiero w klimat Attitude Ery a także starszym fanom, którzy chcieliby sobie przypomnieć ten świetny okres (o ile nie przeszkadzają Wam cenzurowane przekleństwa- chyba najważniejszy i największy minus tej pozycji- na to przymknąć oka nie można)...

PS. cieszy fakt że podczas oglądania DVD nie uświadczymy już zamazanego znaczka WWF (czym jest efekt porozumienia organizacji z World Wide Fund)

https://forum.wrestling.pl/topic/4407-co-ostatnio-ogl%C4%85dali%C5%9Bcie/page/10/#findComment-305326

• 2 tygodnie później...

images?q=tbn:ANd9GcRCBdN2WkcJ21xPhnsVTDtFNUFiKri0LPUaRbCMfIbl-HPKKM-cQg

WWF The Rock: The People's Champ (2000)

Ostatnio odpaliłem sobie DVD poświęcone najsłynniejszemu gimmickowi Dwayne'a Johnsona. Home Video obejmuje okres od czerwca 1999 do stycznia 2000 roku (a raczej do zwycięstwa Rocka w RR Matchu).

Pierwsze co rzuciło mi się w oczy to fajnie urządzone menu w którym przygrywa nam słynny theme song Peoples Champa. Menu jest podzielone na pięć punktów:

1) Let's Rock- jest to dokument w którym oprócz Rocka wypowiadają się takie ikony tamtego okresu (DVD wydane podczas Attitude Ery) jak D'Lo Brown, Jerry Lawler, Earl Hebner czy Michael Cole. Widzimy Rocka u fryzjera, podczas meczu futbolu amerykańskiego, podpisywania autografów czy też fanów imitujących bohatera DVD. Dokument przeprowadza nas kolejno przez programy z Undertakerem, Triple H'em czy Mr Assem. Porusza także okres Rock N Sock Connetion. Ogólnie można przyczepić się że dokument jest dość krótki, ale w sumie nie ma się czemu dziwić gdyż na warsztat są brane zaledwie niecałe 7 miesięcy.

2) Get The Point- pokazujący najciekawsze (zdaniem autorów DVD) momenty z dokumentu omawianego w pierwszym punkcie. Można spokojnie to pominąć gdyż to wszystko zawarte jest w dokumencie

3) Peoples Slide Show- kompilacja zdjęć Rocka z podkładem w postaci jego piosenki wyjściowej.

4) The Rock's Says...-Jeden z najważniejszych punktów tego wydawnictwa, czyli po prostu Rockowe proma :) Mamy tutaj np "modlitwę Billy'ego Gunna" czy słynne promo o Poontang Pie :D Gorąco polecam ten punkt (mimo że jest ich tylko 9 i są krótkie to i tak trzymają wysoki poziom)

5) The Interviews- wywiady zakulisowe z Rockiem czyli kolejna uczta dla uszu :) Mój faworyt to segment z udziałem policjantów gdy Rock mówi o pączkach :D

Czy to DVD ma jakieś wady? Niestety tak... Po pierwsze zawiódł mnie dobór gości w dokumencie: brak wypowiedzi min. Austina, Tryplaka czy HBK'a... Po drugie (i to chyba największa wg mnie wada) to brak pełnych walk. Podczas oglądania dokumentu uświadczymy tylko krótkie wstawki pokazujące przebieg meczu. Tutaj WWF/E dało ciała na całej linii.

Mimo wszystko polecam tą pozycję lecz głównie ze względu na wywiady i proma (bez nich byłoby naprawdę biednie).

https://forum.wrestling.pl/topic/4407-co-ostatnio-ogl%C4%85dali%C5%9Bcie/page/10/#findComment-306517

• Reputacja:   0

Obejrzałem niedawno dwie produkcje WWE. Pierwsza z nich to Top 50 Greatest Finishers, które jak można się było domyślić okazało się bardzo niedopracowane. Skoro WWE korzystało z materiałów swoich, a także WCW, ECW itd. to mogli się bardziej postarać. Dochodzi na liście do takich absurdów jak: 32 miejsce RVD, 13 miejsce Eddiego Guerrero i 9 miejsce dla Jimmy'ego Snuki, a to przecież wszystko jedna a ta sama akcja. Mogli to umieścić na jednej pozycji, ale woleli pójść na łatwiznę i zapełnić 3 miejsca na liście. Jest też Kerry Von Erich ze swoim Iron Claw, ale tutaj z kolei dziwie się, że nie wspomnieli w ogóle o Baronie von Raschke, który najbardziej zasłynął tą akcją. Ogólnie rozumiem, że tego typu rankingi ciężko przygotować, bo trzeba brać pod uwagę zarówno efektowność finishera, ale też jego efektywność, więc ciężko polemizować z tym, że coś takiego jak Leg Drop Hogana jest wysoko w klasyfikacji. W każdym razie obejrzeć można, ale w kilku momentach możecie się zniesmaczyć tak jak to miało miejsce ze mną, bo jednak niedociągnięć jest sporo. Kolejnym dokumentem była "Attitude Era", ale tutaj nawet nie chce mi się za bardzo rozpisywać... Ok, wszystko ładnie, pięknie, były najważniejsze momenty, ale żeby z takiego okresu zrobić tylko godzinny dokument?! Zaczyna mnie to irytować, bo WWE potrafi robić świetne dokumenty co zresztą przychodzi im z łatwością, bo mają większość możliwych materiałów i zamiast tego coraz częściej dostajemy średni dokument i w bonusie tysiąc walk, które już kiedyś widziałem. Nie tego oczekuje.

Przedwczoraj zasiadłem za to do shootu z Kevinem Steenem - "Talk Steen Talk". Nie jest to może typowe shoot interview, bo jednak "Mr. Wrestling" opowiada głównie o swojej karierze, ale można się dowiedzieć wielu ciekawych rzeczy na jego temat co dla mnie jako jego fana, była sporą gratką. Opisuje między innymi swoje relacje z Jacquesem Rougeau, El Generico, Super Dragonem i wieloma innymi osobami ze świata sceny niezależnej. Opowiada o niezbyt dobrych stosunkach z Cornettem i niezbyt udanym początku współpracy z Sapolskym. Myślałem, że będzie nudno, ale machnąłem to za jednym zamachem, a Steen jako mówca i fan wrestlingu w jednym sprawdza się znakomicie.

https://forum.wrestling.pl/topic/4407-co-ostatnio-ogl%C4%85dali%C5%9Bcie/page/10/#findComment-306675

• Urządzenie:  Windows

The Attitude Era (2012)

Na to DVD czekałem już dobre parę miesięcy. I stwierdzam wszem i wobec że WWE po raz kolejny dało radę

To DVD jest do bólu nijakie, i sami chyba nie wiedzieli, w jaki target uderzyć. Na pewno nie jest to skierowane dla mlodszych widzow, bo dowiedza sie niewiele - to, że było tam DX, Rock, czy Austin, zakladam ze juz wiedzieli. Widzowie tamtej ery, tez nie przezyja jakiegos wielkiego powrotu do przeszlosci, bo znow sprowadzamy sie do wypunktowania kilku rzeczy, w 5minutowych skrotach - 5min o wejsciowkach, 5min o Austinie, "piatka" o The Rocku, DX, i tak do znudzenia. W nich znajdziemy sytuacje, ktore dobrze zna kazdy. Najwiekszym pozytywem było dla mnie pare minut o Valu Venisie, bo jego nie przewałkowali na milionie innych home video.

"Talk Steen Talk"

Więcej się spodziewałem po nim. Tak jak wspomniales, to było streszczenie kariery. Całe szczęście, że miał kilka historii do opowiedzenia

PS: Gdzie do cholery shoot z AW?!

https://forum.wrestling.pl/topic/4407-co-ostatnio-ogl%C4%85dali%C5%9Bcie/page/10/#findComment-306676

TakerFanKrk napisał/a:

The Attitude Era (2012)

Na to DVD czekałem już dobre parę miesięcy. I stwierdzam wszem i wobec że WWE po raz kolejny dało radę

To DVD jest do bólu nijakie, i sami chyba nie wiedzieli, w jaki target uderzyć. Na pewno nie jest to skierowane dla mlodszych widzow, bo dowiedza sie niewiele - to, że było tam DX, Rock, czy Austin, zakladam ze juz wiedzieli. Widzowie tamtej ery, tez nie przezyja jakiegos wielkiego powrotu do przeszlosci, bo znow sprowadzamy sie do wypunktowania kilku rzeczy, w 5minutowych skrotach - 5min o wejsciowkach, 5min o Austinie, "piatka" o The Rocku, DX, i tak do znudzenia. W nich znajdziemy sytuacje, ktore dobrze zna kazdy. Najwiekszym pozytywem było dla mnie pare minut o Valu Venisie, bo jego nie przewałkowali na milionie innych home video.

Wiesz N!KO, może dla Ciebie, człowieka siedzącego w tym sporcie nie od dziś to DVD może wydawać się nijakie. Ja mimo że "liznąłem" już sporo Attitude Ery to mimo wszystko dla mnie to wydawnictwo było całkiem ok (owszem były tam także momenty słabe: np momenty z Mae Young która finalnie znalazła się na wydaniu prze ze mnie oglądanym czy nudna wg mnie walka Bart Gunn vs Dr Death. Nie zamieszczono za to np I Quit Matchu Rock vs Mankind z RR 1999. Zabrakło także przy okazji Austina wspomnienia segmentu "Pillman Got A Gun" czy narodzin Austina 3:16 na KOTR 1996),poza tym nie ukrywajmy- siedzisz i wiesz o wrestlingu o wiele więcej ode mnie więc Tobie mogło się to HV nie podobać. Dla mnie to wydawnictwo było całkiem ok i w zupełności mi wystarczyło-fakt mogłoby być nieco dłuższe, ale cóż zrobić...
https://forum.wrestling.pl/topic/4407-co-ostatnio-ogl%C4%85dali%C5%9Bcie/page/10/#findComment-306677

Więcej się spodziewałem po nim. Tak jak wspomniales, to było streszczenie kariery. Całe szczęście, że miał kilka historii do opowiedzenia

No, a ja właśnie liczyłem na to, że opowie całą swoją historie i to mnie zadowoliło. Z wrestlerami ze sceny niezależnej jest taki problem, że zazwyczaj łączą ich dobre relacje z większością osób ze sceny i z większością federacji, bo kiedyś panowała i w sumie dalej panuje duża swoboda jeżeli chodzi o wymianę zapaśników. Widziałeś może shoot z Davey Richardsem? Bo Steen wspomina, że uważa go za przyjaciela, ale jego wadę jest to, że mówi szybciej niż myśli i nawiązał w ten sposób do wypowiedzi Richardsa z shootu. Nie widziałem tego jeszcze i w sumie ciekawy jestem co Davey tam wyczarował podczas tego wywiadu. :wink:

PS: Gdzie do cholery shoot z AW?!

Abraham Washington? Jeżeli o niego chodzi to nie napalałbym się aż tak, bo pewnie ma ze dwie ciekawy rzeczy w zanadrzu do opowiedzenia, a cała reszta to będzie marudzenie na WWE. :roll:

https://forum.wrestling.pl/topic/4407-co-ostatnio-ogl%C4%85dali%C5%9Bcie/page/10/#findComment-306679

Widziałeś może shoot z Davey Richardsem?

Nie. Śmiem twierdzić, że jakbym dorwał, to pewnie bym tylko skupił się na tym momencie.

Abraham Washington? Jeżeli o niego chodzi to nie napalałbym się aż tak, bo pewnie ma ze dwie ciekawy rzeczy w zanadrzu do opowiedzenia, a cała reszta to będzie marudzenie na WWE.

Lubiłem goscia od samego poczatku, i wlasnie licze, ze pomarudzi na WWE. Niech powie jak było naprawde - szczegolnie w rozwojwce - chyba, ze ma niecny plan powrotu - choc to watpliwe. Dopisac do tego fakt, że jest dobrym mówcą, i nie będę się zmuszał do słuchania, jak w przypadku Mastersa czy DH Smitha. Ludzie odpowiedzialni za Shooty, musieli się do niego zgłosić, po tych akcjach na Twitterze.

https://forum.wrestling.pl/topic/4407-co-ostatnio-ogl%C4%85dali%C5%9Bcie/page/10/#findComment-306680

Dopisac do tego fakt, że jest dobrym mówcą, i nie będę się zmuszał do słuchania, jak w przypadku Mastersa czy DH Smitha.

Podziwiam, że złapałeś się za shooty z takimi osobami. :twisted:

https://forum.wrestling.pl/topic/4407-co-ostatnio-ogl%C4%85dali%C5%9Bcie/page/10/#findComment-306686

Przewertowałem cały content nowego DVD "WWE Top 100 Moments in RAW History". Oczywiście, można się przyczepić do jakości listy, i to jak momenty zostały rozmierszczone - najuczciwsze byłoby głosowanie widzów, w które by nie ingerowali - ale warto odstąpić od tego, nie patrzeć na miejsca, i cieszyc sie wspominkami. Mnostwo historycznych chwil, ktore byly opisane przez ludzi zwiazanych z WWE. Taki material to już ponad 3h, a doliczyć do tego warto ciekawe bonusy, jak 1000 RAW (mimo, ze jest dosc swieze, to tez zerknalem na najciekawsze momenty), kulisy powstawania tego odcinka, jak i rowniez Legends of Wrestling Roundtable, gdzie w około 2godzinnym materiale, Okerlund do spółki z Hayesem, Rossem, Pattersonem i Road Doggiem, pogadali o ewolucji tej tygodniowki - kilka usmiechow gwarantowanych. Przystępna forma, pozwala rozlozyc sobie to na kilka posiedzen.
https://forum.wrestling.pl/topic/4407-co-ostatnio-ogl%C4%85dali%C5%9Bcie/page/10/#findComment-306837

images?q=tbn:ANd9GcRv81Ijocyz5b5eODsKO-J8cHijTWzOPh-Qv3Nb93SsbkeLEoFGhA

WWE Bret "The Hitman" Hart: The Best There Is, The Best There Was, The Best There Ever Will Be (2005)

Ostatnio dorwałem się do DVD wrestlera któremu chyba nikomu nie trzeba przedstawiać :) Wydawnictwo składa się z długiego (prawie dwugodzinnego dokumentu) oraz dysków z walkami- razem 3 dyski czyli 540 minut materiału a to dla mnie rzecz imponująca. Sam dokument jest całkiem fajnie zrobiony: prowadzi nas przez dzieciństwo Breta, przez występy w Stampede Wrestling i pobyt w WWF, na WCW kończąc. Jest tutaj także poruszona słynna sprawa z Survivor Series 1997 która na lata skłóciły Harta z McMahonem i HBK'em. Goście? Między innymi są: Jim Ross, śp. Chris Benoit, Christian, Steve Lombardi czy Bruce Prichard. Mimo iż nie zabrakło głosu McMahona to niestety zabrakło głosu Michaelsa (sam byłem ciekaw co Shawn ma do powiedzenia)...

Co do walk to były osobiście wybierane przez Hitmana i muszę przyznać że Bret zebrał najlepsze smaczki :) Wszystkie mecze są długie i bardzo dobre (jedynie wynudziła mnie walka przeciwko Dieselowi/Kevinowi Nashowi z Survivor Series 1995). Po obejrzeniu tego DVD w mojej głowie zrodził się kolejny mój dream match: Bret Hart vs CM Punk vs Chris Jericho (wszyscy określają się jako "The Best"), szkoda że nigdy do niego nie dojdzie ale pomarzyć zawsze można :)

PS. w mojej wersji miałem wycięte pierwsze dwie walki ( z British Bulldogami oraz Killer Bees'ami) ;/

Po obejrzeniu nabrałem jeszcze większego szacunku do Breta (mimo iż ciągle zalega mi w głowie ten badziew z McMahonem z WMki 26), zdecydowanie Bret Hart był, jest i będzie najlepszy (a to DVD tylko to potwierdza) :)

https://forum.wrestling.pl/topic/4407-co-ostatnio-ogl%C4%85dali%C5%9Bcie/page/10/#findComment-307000

• 4 tygodnie później...

images?q=tbn:ANd9GcQwsEOxATIIQNX_3JEPPtunPoGSAdicuwpNBMSRa-HrVkHms37K

WWE: Tombstone- The History Of The Undertaker (2005)

Rok 2013 rozpocząłem od świetnego dokumentu poświęconego karierze Undertakera. Całe wydawnictwo dorównuje długością HV o Hitmanie (na trzech dyskach: ponad 5 godzin materiału). Same Home Video różni się nieco od dokumentów poświęconym innym zawodnikom. Nie ma tutaj gości ani nie jest wspomniane dzieciństwo Takera (ale to chyba zrozumiałe ze względu na jego gimmick). Dokument rozpoczyna się od debiutu Deadmana na Survivor Series w 1990 a następnie lektor (którego głos jest bardzo mroczny, bardzo pasuje do płytki) przeprowadza nas przez kolejne etapy kariery Callawaya (między innymi poruszono feud z HBK, Mankindem, Triple H'em, Austinem itp). Po streszczeniu feudu następuje pokaz określonej walki z danym wrestlerem (i muszę powiedzieć że WWE się naprawdę bardzo postarało w tej kwestii. Zamieszczono np: HIAC Match z Bad Blood 1997 przeciwko Michaelsowi z pamiętnym debiutem Kane'a czy słynny HIAC Match z KOTR 1998 wraz ze słynnym bumpem Foleya z klatki na stół komentatorski). Naprawdę serdecznie polecam każdemu fanowi Takera :)

Oto spis walk które będziecie mogli obejrzeć:

DYSK 1:

1.Survivor Series 1991 vs. Hulk Hogan (WWF Championship Match)

2.Royal Rumble 1994 vs. Yokozuna (WWF Championship Casket Match)

3.WrestleMania XII 1996 vs. Diesel (Singles Match)

4.In Your House Buried Alive vs. Mankind (Buried Alive Match)

5.In Your House Revenge of Taker vs. Mankind (WWF Championship Match)

6.SummerSlam 1997 vs. Bret Hart (WWF Championship Match)

7. One Night Only: vs Bret Hart (Singles Match)

DYSK 2:

1. In Your House: Ground Zero: vs Shawn Michaels (Singles Match)

2. Badd Blood 1997: vs Shawn Michaels (Hell In A Cell Match)

3. WrestleMania XIV: vs Kane (Singles Match)

4. Unforgiven 1998: vs Kane (Inferno Match)

5. King Of The Ring 1998: vs Mankind (Hell In A Cell Match)

6. King Of The Ring 1999: vs The Rock (Singles Match)

DYSK 3:

1. Fully Loaded 1999: vs Stone Cold Steve Austin (WWF First Blood Championship Match)

2. WrestleMania X-Seven: vs Triple H (Singles Match)

3. Judgment Day 2002: vs Hulk Hogan (WWE Championship Match)

4. No Mercy 2002: vs Brock Lesnar (WWE Hell In A Cell Championship Match)

5. Vengeance 2003: vs John Cena (Singles Match)

6. Survivor Series 2003: vs Vince McMahon (Buried Alive Match)

7. WrestleMania XX: vs Kane (Singles Match)

https://forum.wrestling.pl/topic/4407-co-ostatnio-ogl%C4%85dali%C5%9Bcie/page/10/#findComment-309169

Tales Of Masked Men A Journey Through Lucha Libre:

http://ecx.images-amazon.com/images/I/51wD51qX1DL._SX500_.jpg

Dokument na temat meksykańskiego stylu wrestlingu zwanym Lucha Libre nie do końca do mnie przemówił... Dlaczego?

Zdecydowanie za dużo wzmianek historycznych, a za mało odniesień do czasów współczesnych. Jeden El Santo (o którym czytałem) i Mascarita Sagrada, którego gdzieś w necie oglądałem to zdecydowanie za mało żeby zaspokoić moją ciekawość. Tak w ogóle, czy ten Mascarita Sagrada nie wystąpił na którejś z gal PWG?

Co mogło się podobać? Kilka ujęć z zaplecza, treningów i życia prywatnego zawodników, ale to zawsze cieszy oko fana wrestlingu. Podobała mi się również historia w.w. Mascarity, który krótko, lecz fajnie pokazał jak w niektórych rejonach Meksyku traktowane są karły.

Co zamulało? Za dużo zbędnej gadki o samym Lucha Libre, która nic nowego nie wnosiła do mojej i tak skromnej wiedzy na temat tego stylu zawodowych zapasów. Po oczach raził też brak wzmianek o Mistico, Mysterio, czy innych młodych legendach tego biznesu z Meksyku. Przypadki Mistico i Rey'a mogę zrozumieć (prawa autorskie w WWE), ale innych jak np. La Parka mogli przedstawić (jedno ujęcie z wchodzenia na ring nie wystarczy).

Czy zachęcam do oglądania? Jeżeli ktoś ma "fisia" na punkcie Lucha to dla pogłębienia swojej wiedzy historycznej może to spokojnie obejrzeć, ludziom nastawionym do tego obojętnie nie polecam... ale i nie przestrzegam przed oglądaniem.

https://forum.wrestling.pl/topic/4407-co-ostatnio-ogl%C4%85dali%C5%9Bcie/page/10/#findComment-309293

• 2 tygodnie później...

http://www.worldwrestlinginsanity.com/am2/uploads/1/DVD1.jpg

WWE: The Best Of RAW 15th Anniversary (2008)

Z racji tego że niedawno mieliśmy 20 rocznicę powstania czerwonej tygodniówki, odpaliłem sobie DVD z 2008 roku dokumentujące 15 lat RAW. W pierwszej chwili mocno byłem zaskoczony z wyboru prowadzącego. Był to Todd Grisham (były komentator SmackDown i ECW). Szczerze powiedziawszy spodziewałem się Shawna Michaelsa który w tamtym czasie był oprócz Undertakera jedynym wrestlerem który wystąpił na pierwszej gali w 1993 roku (dlatego też spore moje zaskoczenie co do wyboru Grishama). Teraz szybki rzut oka na zawartość. Trzy dyski obejmują okres 1993-2008 (a raczej 2007 bo DVD kończy się niespodziewanym powrotem HBK'a z tego właśnie roku). Z gości wypowiadających się na potrzeby DVD odnotowałem między innymi: Mike'a Chiodę, Triple H'a, Bookera T czy oczywiście samego Chairmana... Jest tutaj naprawdę dużo ciekawych momentów (konfrontacja Austina z Tysonem, Austin stunujący rodzinę McMahonów, zabawny segment DX imitujących Vince'a i Shane'a czy koncert Rocka z 2003 podczas feudu z Austinem), ciekawych walk (np HBK vs Shelton Benjamin z 2005 ,Iron Man Match Michaels vs Angle czy Street Fight pomiędzy Shawnem a Edge'm) a także niestety kompletnie niefajnych momentów (muzyczne krzesła Eugene'a: przynajmniej widok Stacy Keibler mi poprawił humor). Ogólnie rzecz mówiąc: mimo paru niedociągnięć to DVD oceniam na solidną czwórkę z plusem

PS.zobaczyć Cenę pokazującego środkowy palec Christianowi- bajka (zważywszy na to jak cukierkowy jest teraz) :D Myślę że jest to najlepsza rekomendacja tego wydawnictwa :) Bardzo serdecznie polecam

https://forum.wrestling.pl/topic/4407-co-ostatnio-ogl%C4%85dali%C5%9Bcie/page/10/#findComment-310074

Nigel McGuinness - The Last of McGuinness:

http://nigelwrestling.com/IMAGES/LAST%20OF%20MCGUINNESS.jpg

Nie będę obijał w bawełnę, Nigel zafundował mi kompletne DVD, które dla mnie jest prawdopodobnie najlepszym z jakim się spotkałem!

Dlaczego ten dokument uważam za kompletny? Cholera, dostałem wszystko czego oczekiwałem po takich recenzjach... masa scen z życia prywatnego, zakulisowe sprawy z wrestlingowej areny, urywki walk z ostatniego touru, temat TNA, temat WWE...

Właśnie, WWE, temat tej federacji należy opisać oddzielnie, bo to jeden z motywów przewodnich tego DVD. Z tego co zrozumiałem to federacja Vince'a wyruchała Anglika w pewnym sensie, niepodpisywanie kontraktu "na biegu" przez kontuzję bicepsa rozumiem, ale nie danie mu drugiej szansy po wyleczeniu (chociaż później okazało się, że ten biceps jest roztrzaskany dość mocno) mimo dużego zainteresowania jego osobą już nie rozumiem. Bolało mnie to jak facet siedząc w domu po ostatniej w życiu walce dostał esa od Dragona, który poinformował go, że wygrał w ten sam dzień u Vince'a WHC Title i żałuje, że nie są tam razem... a na testy w WWE udawali się przecież razem, smutna rzeczywistość. Nigel świetnie w tym DVD pokazał jak brutalne są realia tego biznesu... "harujesz kilkanaście lat żeby spełnić swoje jeb*ne marzenie, a mimo to Ci się nie udało".

Z całego całego DVD można wywnioskować, że TNA było w pewnym sensie tylko opcją zastępczą (Wolfe zachwalał i wspominał z uśmiechem jedynie walki z Kurtem) i szukaniem kasy na siłę... upragnionym miejscem było tylko i wyłącznie WWE. To pokazuje, że mimo minusów w obecnym projekcie Vince'a każdy chciałby tam w końcu zawalczyć, bo to jednak prawdziwa kolebka wrestlingu. Taka jest prawda...

Jak podsumować ten dokument? Fu*k you Nigel, to było świetne.

https://forum.wrestling.pl/topic/4407-co-ostatnio-ogl%C4%85dali%C5%9Bcie/page/10/#findComment-310372