Skocz do zawartości
  • Witaj na forum Attitude

Dołącz do najstarszego forum o pro wrestlingu w Polsce!

Jeżeli masz trudności z zalogowaniem się na swoje konto, to prosimy o kontakt pod adresem mailowym: forum@wrestling.pl

Wiek, w którym widzieliście pierwszą walkę wrestlingową

Rekomendowane odpowiedzi

• Reputacja:   1
  • Status:  Offline
  • Urządzenie:  Android

To i ja się przyznam, że słuchałem. Przynajmniej do czasu tego "odkodowania" Sky. Powiem więcej, na zakodowanym Canal+ oglądałem mecze :lol: . Zdarzyło się to kilka razy, bo takie "oglądanie" było strasznie męczące. Przed meczami program był niekodowany (żeby obejrzeć składy, posłuchać wywiadów), więc można sobie było zobaczyć kto gra w jaśniejszych strojach, a kto w ciemniejszych. Było to o tyle ważne, że na zakodowanym obrazie rozróżniało się tylko jaśniejszych i ciemniejszych :D. Ogólnie nie dało się zobaczyć niczego, ale było wiadomo kiedy wpadła bramka, bo ktoś się cieszył ;).

Skoro już gadamy o tym jak było kiedyś, to nie zapominajcie o nagrywaniu theme'ów na magnetofon i potem słuchanie do znudzenia ;). Poza tym pamiętam jaki byłem wzruszony kiedy w Bravo Sport (kupowałem kiedyś ten shit ;)) raz na ruski rok pojawiło się jakieś zdjęcie albo krótki artykuł. Mam gdzieś nawet Mega Sport (też shit), w którym całą stronę poświęcono Stingowi. Jak znajdę to zeskanuje. Z tego co pamiętam wrestling został opisano w ten sposób, że człowiekowi wydawało się, że to coś cholernie brutalnego ;).

Ja wrestling zacząłem oglądać gdzieś w 1994/1995 r. na którymś z niemieckich kanałów. Stawiam, że było to RTL 2. WWE na DSF chyba nie oglądałem, bo kiedy wciągnąłem się w WCW na TNT, to odrzuciłem wszystkie inne kanały i dopiero później odkryłem RAW na RTL 2 ;). Tak więc nie było mi dane oglądanie tych wszystkich programików WCW na DSF. DSF zacząłem oglądać dopiero po zakodowaniu TNT, bo nie zawsze można było skorzystać z kompa. Wcześniej też mi się zdarzało, ale tylko wtedy, kiedy opuściłem (czyt. usnąłem) jakieś Nitro na TNT. Później oglądałem tylko klasyki, bo niektórych Nitro nie widziałem i dzięki temu uzupełniałem braki :). Widziałem też kilka gal AAA, ale nie wciągnęło mnie to. Wiem, że kiedyś wrestling leciał jeszcze na Eurosporcie, ale tego też nie widziałem, bo był to początek lat 90-tych. Pokazywali chyba Japonię. Jeżeli się mylę, to niech ktoś mnie poprawi ;).

Swoją drogą jak długo markowaliście? Tylko bez ściem, bo nikt sie tutaj z nikogo nie śmieje ;). Ja odmarkowałem się jakoś w 2000 r., czyli miałem wtedy 13 lat. Po części to zasługa internetu, do którego miałem modemowy dostęp. Chociaż to też nie przyszło od razu. Trochę czasu minęło od chwili, w której po raz pierwszy przeczytałem w słowniczku pojęć kim jest mark ;). Przez jakiś czas wiedziałem, że ten kto wierzy, że wrestling jest prawdziwy jest markiem, czyli coś z tym wrestlingiem jest nie tak, ale mimo to chciałem wierzyć, że jest prawdziwy ;).

1005187806541accfacb3d6.jpg

• Odpowiedzi 287
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• SixKiller

6

• Marcin

6

• MelinaFan

5

• Rambo78

4

Top użytkownicy w tym temacie

Ostro markowałem do '99 roku, czego najlepszym dowodem były rozmowy z kuzynem typu "- Ale Macho Man to by rozwalił Hogana gdyby nikt mu nie przeszkodził - No coś ty, Hogan jest większy i silniejszy." :lol: Oprócz tego uwielbiałem Goldberga, on był prawdziwy, miał w sobie powera i wszystkich rozwalał, zioooooom!
"This liver gave me an excellent additional 8 year run" - Superstar Billy Graham

156748212945e09151e9b78.jpg

• Reputacja:   0
  • Urządzenie:  Windows

Swoją drogą jak długo markowaliście? Tylko bez ściem, bo nikt sie tutaj z nikogo nie śmieje . Ja odmarkowałem się jakoś w 2000 r., czyli miałem wtedy 13 lat. Po części to zasługa internetu, do którego miałem modemowy dostęp. Chociaż to też nie przyszło od razu. Trochę czasu minęło od chwili, w której po raz pierwszy przeczytałem w słowniczku pojęć kim jest mark . Przez jakiś czas wiedziałem, że ten kto wierzy, że wrestling jest prawdziwy jest markiem, czyli coś z tym wrestlingiem jest nie tak, ale mimo to chciałem wierzyć, że jest prawdziwy .

Oj sporo osób dowiedziało ode mnie co to znaczy "neckbreaker", "DDT :) ( choć w wersji soft) "figure four", no wiadomo na pierwszy plan szła siostra, Troche trzeba było poćwiczyć . Wiadomo że z wiekiem sie wyrasta z tego, choć........ :lol:

A to czy sie wierzyło w realność czy nie to chyba zależało od tego jak sobie to zakodowaliśmy w głowach, czy chcieliśmy wiedzieć że tak jest naprawde, czy z nastawieniem na to że to bajka, fikcja.

Do pewnego wieku jest tak, że niczego nie kodujesz, po prostu oglądasz i wierzysz :).

Ja wrestling zacząłem oglądać gdzieś w 1994/1995 r. na którymś z niemieckich kanałów. Stawiam, że było to RTL 2. WWE na DSF chyba nie oglądałem, bo kiedy wciągnąłem się w WCW na TNT, to odrzuciłem wszystkie inne kanały i dopiero później odkryłem RAW na RTL 2 . Tak więc nie było mi dane oglądanie tych wszystkich programików WCW na DSF. DSF zacząłem oglądać dopiero po zakodowaniu TNT, bo nie zawsze można było skorzystać z kompa. Wcześniej też mi się zdarzało, ale tylko wtedy, kiedy opuściłem (czyt. usnąłem) jakieś Nitro na TNT. Później oglądałem tylko klasyki, bo niektórych Nitro nie widziałem i dzięki temu uzupełniałem braki . Widziałem też kilka gal AAA, ale nie wciągnęło mnie to. Wiem, że kiedyś wrestling leciał jeszcze na Eurosporcie, ale tego też nie widziałem, bo był to początek lat 90-tych. Pokazywali chyba Japonię. Jeżeli się mylę, to niech ktoś mnie poprawi .

WWE nie ogladales na DSF bo tam nigdy nie lecialo ;-) bylo wlasnie na RTL2 a potem na jakims innym gownianym co nie mialem w kablowce :(

Dokladnie pokazywali japonska federacje na eurosporcie :) tez ogladalem, pamietam jeszcez mlodego Benoita jako Pegazus Kid :) Guerrero jako Black Tigera :) i wielu innych :)

Gdzies mam nawet kasete z themami nagranymi na magnetofon hehe :)

Co do markowania to dosc szybko wyleczyl mnie z tego ojciec bo jak mi wytlumaczyl jak to udawane jest :P

hehehe Rambo78 ja tez cwiczyelm na siostrze i kuzynie :D

...

Poza tym pamiętam jaki byłem wzruszony kiedy w Bravo Sport (kupowałem kiedyś ten shit ) raz na ruski rok pojawiło się jakieś zdjęcie albo krótki artykuł.

Nadal mam kilka tych gazet Bravo Sport ze stronami o wrestlingu. Tam straszne glupoty pisali :D ale za to mozna bylo ogladac zdjecia wrestlerow ! :shock: :) Ja co prawda nie kupowalem tego, ale kolega z naprzeciwka jak tylko widzial, ze jest cos o wrestlingu, to mi przynosil :grin:

Ja ciosy cwiczylem na kolegach - DDT na parkiet (pozdro Jacek), Figure Four (pozdro Ostap), ale najlepsze bylo to co zrobilem mojej dziewczynie, Kasi :D Bylismy ze soba wtedy mniej niz miesiac, Kasia lezala na lozku, a ja spytalem, czy moge na niej zrobic akcje wrestlingowa. Kasia myslac, ze to jakas dwuznaczna propozycja :wink: powiedziala "tak" i wtedy zalozylem jej Camel Clutch! :D A pozniej "no co?! przeciez pozwolilas!" :lol: Ja bylem z siebie dumny, ale Kasi do tej pory cos strzyka :( Przepraszam, Kasiu :)

Z odmarkowywaniem sie to byla zlozona sprawa. Chyba pierwsze symptomy mozna zaobserwowac w 1999 roku kiedy na Nitro poprzedzajacych Superbrawl IX (samych PPV nie mialem wtedy na czym ogladac) Flair rowno okladal Hogana i byl dobrym czlowiekiem :D, po czym po miesiacu role sie odwrocily - po Uncensored 1999 Hogana nie bolaly juz chopsy Flaira, Hogan nie byl juz tchorzem i nie unikal konfrontacji (to byl pierwszy heel turn ktory tak naprawde mnie dotknal :D albo drugi, bo pamietam, ze rok wczesniej czulem sie oszukany przez Breta Harta, pamietne "Why, Bret, why?". Co do heel turnu Scotta Steinera, to juz kilka tygodni wczesniej mozna bylo zaobserwowac, ze ze Scottym co jest nie tak 8-) ) . Nie rozumialem tego i bardzo mi sie to nie podobalo, poniewaz od kiedy ogladalem wrestling Hogan byl zawsze "tym zlym". Co do zmiany jaka zaszla w Nature Boyu, to ze smutkiem uznalem, ze wladza uderzyla mu do glowy (byl wtedy prezydentem WCW), a co do tego, ze kazdy wrestler teraz mogl bez problemu dac mu wycisk (nawet nasz byly mistrz swiata wagi ciezkiej Rey Mysterio na Spring Break Out), myslalem, ze Ric po prostu jest w slabej formie :D

Pelno jeszcze bylo podobnego tlumaczenia sobie tego co ogladalem i w koncu takie prawdziwe odmarkowanie nastapilo dopiero kiedy podlaczylem Net i nawiazalem kontakt z Tilem. Jako ze Tilo wlasnie gdzies wyjezdzal, to napisal do mnie jego brat, Ulvhedin. Obaj wykazujac wielka cierpliwosc (i nie smiejac sie z glupiego marka) wytlumaczyli mi wszystko, co mozna znalesc w kazdym internetowym slowniku terminologii wrestlingowej. Ale do tego trzeba by jeszcze wiedziec, ze takowe slowniki istnialy :))

WOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO

3247778034e83b336a7b43.jpg

WWE nie ogladales na DSF bo tam nigdy nie lecialo ;-) bylo wlasnie na RTL2 a potem na jakims innym gownianym co nie mialem w kablowce :(

Leciało przez jakis czas po tym, jak przestalo sie ukazywac na RTL2.. Pamietam, ze na poczatku ogladalem WWF Superstars na RTL2 (Z ZAJEBISTYM INTRO:)), a pozniej przerzucilem sie na DSF..

Nie pamietam pierwszej walki, jaką widziałam, ale przypominam sobie Macho Mana w biało- czarnym stroju, w innym, bardzo kolorowym stroju, Reya Misterio, którego już wtedy bardzo lubiłam, Ultimate Warriora. Pamiętam też, że bardzo podobał mi się gimmick Disco Inferno i że bałam się Gianta. Denerwowałam się, kiedy w czasie walki nagle ktoś wbiegał na ring i bił wszystkich. :D Nie pamiętam, kiedy to było, ale z ustaleń moich i Marcina wynika, że był to 96 lub 97 rok.

Marcin, co do Camel Clutcha, to to nie była dla mnie dwuznaczna propozycja, ja poprostu nie wiedziałam, o co Ci chodzi :D Rzeczywiście, do tej pory, kiedy kładę się spać, strzyka mi coś w krzyżu :cry:

Co do mojej metamorfozy z marka w smarka ( :P )- nastąpiło to bardzo późno. Długo żyłam w błogim przekonaniu, że wrestlerzy są ludźmi o niezwykłych umiejętnościach, sile i wytrzymałości :D . Odmarkował mnie Marcin. Oglądaliśmy Flair vs Steamboat z Clash of the Champions VI i nie rozumiałam, dlaczego po dobrej akcji Marcin mówił, że ktoś dobrze sprzedał :oops: Kiedy mi to wyjaśnił, nie chciałam mu uwierzyć i przez długi czas byłam w szoku :D Do tej pory mam do niego o to pretensje ;)

AUSTIN 3:16 SAYS I JUST WHIPPED YOUR ASS!

640673499445b738bdbbb4.jpg

MelinaFan - ECW "November to Remember 1998" było bardzo słabym show (moim zdaniem jednym z najgorszych jakie zdarzyły się w ECW), więc dlatego chyba nikt nie chciał tego później puszczać. Ja osobiście także nie spotkałem się z emisją chociażby ECW "Hardcore Heaven 1997", które chwilami było nudne na zabój.
"Jesteś niebem obserwującym chmury. A wydarzenia, ludzie, sytuacje, to obłoki, które po nim przepływają. Tylko przepływają. Dlatego nie próbuj ich zatrzymać, bo na pewno odpłyną wcześniej, czy później. Gdy przytrafia Ci się coś pięknego albo bolesnego, powinieneś zrobić krok, odstąpić od siebie i popatrzeć z dystansu. Ludzie, których kochasz, to właśnie takie chmury. Są na Twoim niebie dłużej lub krócej, ale nigdy na zawsze"

Może i tak było, bo punkt widzenia zależy od punktu siedzenia, ja nigdy nie byłem fanem ECW i raczej chyba nie będę i może akurat wtedy mi to PPV przypadło do gustu...a co do WWF na DSF to na 100 proc. można je było obejrzeć. Pamiętam również jedno WWF Superstars na Eurosporcie, ale nie wiem czy był to tylko epizod czy było ich więcej.

Dla mnie największym powodem do irytacji były kłopoty RTL2 z transmisja WWF. Pamiętam jak była taka przerwa kiedy nie było WWF na DSF ani na RTL 2 to każde zetknięcie sie z programem telewizyjnym to była nadzieja, a może teraz w końcu będą transmisje...i niestety często to był zawód...dopiero net pozwolił mi po 4 latach wrócić do "obiegu" wrestlingowego..za to mam dużo zaległości :)

[ Dodano: 2006-08-05, 13:23 ]

aha przypomniało mi się że był okres kiedy było można oglądać WWF Superstars ( o ile się nie mylę ) na Wizji Sport..komentował m.in. Andrzej Supron.. to też taki polski wątek :)

co do markowania, po prostu bylem bardzo wkrecony w tych ktorych lubilem i nie mialo dla mnie znaczenia kto jest facem a kto heelem, po prostu pewne rzeczy irytowaly lub nie. Z markowania sie nigdy nie wyrasta, jesli wrestlerzy odpowiednio graja swoje role i powoduje to ze wczuwacie sie w ich sytuacje to nawet teraz zdarzyloby sie wam zapodac pare fuckow do telewizora/monitora itd.

zawsze lubilem nWo i pasowalo mi jak robili rozpierduche. Do dzis placze ze smiechu jak widze parodzie 4 Horseman w wykonaniu Buffa, Nasha, Syxxa i Konnana albo z roku 1999 w wykonaniu Halla, Hogana, Nasha, Disco i Davida Flaira ehhh to cos wiecej niz markowanie :oops:

moim skromnym zdanie internet duzo dobrych rzeczy zabija, np to ze wczesniej juz wiemy co sie zdarzylo i ogladnie nie sprawia tyle przyjemnosci.

Bryan Alvarez: 'what the hell is CRIMSON, what that has got to do with Amazing RED?'

11779036984f6668615c651.jpg

Ceglak można nie wyrosnąć z markowania, ale takiego, ktore sprawia, że przeżywamy to co oglądamy, ale chyba mi nie powiesz, że nie wyrasta się też z tego, że wierzy się w realność wrestlingu :)?

A co do internetu, to wystarczy nie czytać newsów i sprawa załatwiona. Ja tak zrobiłem i się dobrze bawie kiedy nie znam wyników etc.

Romo - DSF emitował WWF w latach 1996 (końcówka) - 1998 (marzec). Dawali tam pełne Monday Night Raw/Raw is War i nieregularnie Shotgun Saturday Night. Oczywiście do tego 5 gal PPV rocznie.

Romo - DSF emitował WWF w latach 1996 (końcówka) - 1998 (marzec). Dawali tam pełne Monday Night Raw/Raw is War i nieregularnie Shotgun Saturday Night. Oczywiście do tego 5 gal PPV rocznie.

O cholera to zem plame walnol :) No jakkos nie moge sobie przypomniec bym tam kiedykolwiek zobaczyl WWF :)

...

Ceglak można nie wyrosnąć z markowania, ale takiego, ktore sprawia, że przeżywamy to co oglądamy, ale chyba mi nie powiesz, że nie wyrasta się też z tego, że wierzy się w realność wrestlingu :)?

A co do internetu, to wystarczy nie czytać newsów i sprawa załatwiona. Ja tak zrobiłem i się dobrze bawie kiedy nie znam wyników etc.

prawda!

Bryan Alvarez: 'what the hell is CRIMSON, what that has got to do with Amazing RED?'

11779036984f6668615c651.jpg