Skocz do zawartości
  • Dołącz do najstarszego forum o pro wrestlingu w Polsce!  

New Japan Pro Wrestling - Dyskusja Ogólna

Rekomendowane odpowiedzi

• Reputacja:   0
  • Status:  Offline

Przebili w oczach fanów New Japan. Wielu widzów, nie pałających aż tak wielką miłością do anime wrestlingu i nie śledzących zbyt dokładnie tego feudu (np ja), pewnie nawet nie przebrnie przez całą walkę. Ale cóż, co się komu podoba...
https://forum.wrestling.pl/topic/42823-new-japan-pro-wrestling-dyskusja-og%C3%B3lna/page/30/#findComment-434727

• Reputacja:   583
  • Status:  Online
  • Urządzenie:  Windows

Oczywiście. Nie mając pojęcia o historii wokół tego spotkania traci się większość funu. To tak jakby zacząć oglądać trylogię Władcy Pierścieni od ostatniej części. Też można mieć problem z dobrnięciem do końca filmu.
https://forum.wrestling.pl/topic/42823-new-japan-pro-wrestling-dyskusja-og%C3%B3lna/page/30/#findComment-434728

I to chyba jedyny element, w którym zgadzam się w pełni z Meltzerem - gość słusznie twierdzi, że do oceny walki liczyć się musi też poprzedzający ją feud. Coś, z czym takie WWE ma, mimo większego niż New Japan potencjału, gigantyczne problemy... Edytowane przez Kcramsib
https://forum.wrestling.pl/topic/42823-new-japan-pro-wrestling-dyskusja-og%C3%B3lna/page/30/#findComment-434736

• Reputacja:   1

Jak mnie cieszy że rozgorzała w tym temacie dyskusja ^^

I to chyba jedyny element, w którym zgadzam się w pełni z Meltzerem - gość słusznie twierdzi, że do oceny walki liczyć się musi też poprzedzający ją feud. Coś, z czym takie WWE ma, mimo większego niż New Japan potencjału, gigantyczne problemy...

Czasem mam wrażenie że WWE robi wszystko na odpierdol - w końcu ludzie i tak obejrzą nas produkt! Gdy zacząłem oglądać NJPW też nie ogarniałem kto kim jest,dlaczego ten a nie inny, ale nadrobiłem to zaskakująco szybko, i teraz czerpię frajdę z oglądania, nawet z takiego Lion's Gate Project. W NJPW mają większe pole do popisu w kwestii walk, można byłoby się doczepić do faktu że pretendent przychodzi sobie od tak do ringu, napierdala w mistrza, i ma title-shota "z dupy" ale z tego teoretycznie "niczego" i tak potem jest prowadzona ciekawa historia. Często feudujący ze sobą zawodnicy napierdzielają się wszystkim i wszędzie, potem wyzywają na siebie w segmentach, ale ta historia idzie do przodu, może czasem powoli, ale idzie, i koniec końców jest okey lub lepiej.

https://forum.wrestling.pl/topic/42823-new-japan-pro-wrestling-dyskusja-og%C3%B3lna/page/30/#findComment-434739

KIZUNA ROAD

Dzień 1:

Do obejrzenia tylko walka Elgin vs Goto i jej zaskakujący rezultat. Odniosłem wrażenie że największe karty poszły na początek, jak wiadomo, jak rzucasz asami jak popierdolony na początku to potem będzie chuj, i tak też było aż do końca walki, gdzie tempo podskoczyło trochę,w sumie za sprawą gościa śpiewającego z play-backu, czytaj Taichi. Po co Okiemu znowu tytuł? Nie mam pojęcia. Po co Elgin został mistrzem? Nie mam pojęcia. Innymi słowy - chu.. go wie

Dzień 2:

Podobnie nuda, tylko Main Event....no właśnie...albo miałem takie wrażenie, albo ta walka serio przez większość czasu ssała niewiarygodnie. Być może że byłem śpiący, i zjebany po całym dniu, no ale wybaczcie, czy jestem zmęczony czy nie, nie zasypiam przy walkach (wyjątki policzyłbym na palcach jednej ręki) i ta walka byłaby właśnie takim wyjątkiem. Coś się działo na początku, potem cholernie dłuuuuuuugie obijanie Hiromu, i pod koniec walki co się stało zapytacie? A no Hiromu całkowiecie zdjął maskę Desperacie. I jeszcze chwilkę sobie paradował bez maski, wobec czego jego facjatę było wyraźnie widać. Ja wiem że wrestling do przodu idzie, i tak dalej i tak dalej, i być może się mylę, ale utrata maski u luchadora to jego koniec, koniec tej tajemniczości (tak wiem, Mysterio i inni też tracili maski) no ale dla mnie takie coś bez sensu było że Desperado latał bez maski, jeszcze nie próbując się zasłonić. Ogólnie walka jakaś taka słaba była, może spróbuję jutro jeszcze raz ją obejrzeć, ale wątpię że to poprawi ocenę walki.

Dzień 3:

Jak ktoś lubi oglądać kształty tej laski która tego dnia przyszła do ringu z Yujiro to może śmiało obejrzeć....szkoda że więcej do obejrzenia ciężko znaleźć :-/

Dla tych którzy czytając będą się zastanawiać: Ta laska nazywa się Nana.

Main Event to taki momentami jeden wielki chaos, wszyscy ze wszystkimi się napierdzielali, i okey momentem był ten grupowy Suplex.

Przemowa Supa Sutorongu Mashin, lub jak kto woli Super Strong Machine: fajna przemowa, fajna! Szkoda tylko że z Japońskiego nic nie umiem, ale przemowa fajna, JA GUT! Pod koniec w głosie kolesia było słychać jak się rozczulił, jakby pod maską nawet się rozpłakał, czemu się nie ma co dziwić, w końcu kończył karierę.

I na dzisiaj to tyle.

Cięcie, mamy to!

Dobranoc :-)

https://forum.wrestling.pl/topic/42823-new-japan-pro-wrestling-dyskusja-og%C3%B3lna/page/30/#findComment-434928

• 3 tygodnie później...

G1 Special

Przed samym Climaxem NJPW wraca do Ameryki... tyle słowem wstępu :twisted:

NEVER Openweight Championship: Hirooki Goto© vs Jeff Cobb

Po co Elgin w ogóle zostawał mistrzem skoro Goto odzyskał pas po dwóch tygodniach? Nie miałem kiedy o tym napisać więc wyrzuciłem to z siebie teraz ^^.

Walka była słaba, długo się rozkręcali, nie zainteresowali mnie niczym. Goto broni ku zaskoczeniu nikogo.

IWGP Heavyweight Tag Team Championship: The Young Bucks© vs EVIL & SANADA

Moim zdaniem lepiej niż na Dominion... albo po prostu wyciągnąłem kija z dupy i nie skupiłem się na tym, że Bucksi znów po prostu fruwają. Tak czy siak podobało mi się, no może jestem trochę zniesmaczony kick-outem po Magic Killerze ale to tyle.

IWGP Jr. Heavyweight Championship: Hiromu Takahashi© vs Dragon Lee

No pierdolnięci... kompletna wyjebka na swoje ciała, kariery skrócone o jakieś 5 lat. Było dobrze, poprzeczka jest już jednak tak wysoko zawieszona przez juniorów w tym roku, że nie zbliżyli się do walki roku.

Newsy mówią, że Hiromu po przyjęciu Steenlizera stracił po walce przytomność i został przewieziony do szpitala. Ponoć "złamany" kark... no to chuj ^^.

IWGP United States Heavyweight Championship: Jay White© vs Juice Robison

Zanim przejdę do walki... świetna otoczka przed nią. Zajebiste promo przed walką, wejściówki, reakcja publiki w San Francisco(publiki, która odjebała kawał dobrej roboty. Gdy publika reaguje jak należy to storytelling jest dużo łatwiejszy). Sama ta otoczka nahype'owała mnie na walkę, którą jeszcze pięć minut wcześniej miałem gdzieś... szanuje.

A co do samego pojedynku... zajebisty. Najlepsza walka Jaya White'a jaką widziałem... ex CJ Parkera pewnie też. Obydwaj zaliczyli performence życia, Jay był wręcz bezbłędny jako heel, Robinson był świetny jako underdog babyface. Wszystko zagrało, tempo może nie było zawrotne ale przy tak pięknie opowiedzianej historii nie było najważniejsze. Trafiły się nawet wiarygodne near falle, po wykonanym Pulp Fiction byłem pewien, że sędzia odliczy do trzech. Do 5 stara zabrakło właśnie tego większego tempa ale i tak była to najlepsza walka na gali. Solidne **** i 3/4*.

IWGP Heavyweight Championship: Kenny Omega© vs Cody Rhodes

Kolejne zajebiste promo walki... jak widać nie tylko WWE promami stoi.

Wolno ale w okolicach czterech gwiazdek. Uratowały ich spoty, wykorzystanie stołów, drabiny... nie nudziłem się i nie zawiedli też moich oczekiwań. W sumie tyle, obrona Kennego przewidywalna, kick-out po Cross Rhodes nie potrzebny.

Najważniejsze wydarzenia po walce... Omega i Rhodes zakopują topór wojenny ale rozłam w Bullet Club się nie kończy... Guerillas of Destiny atakują całe Bullet Club i się z niego wyłamują. Firing Squad tak? Z jednej strony trochę już kombinują z tym rozłamem w BC bo ten pojedynek był świetnym zwieńczeniem historii ale z drugiej nie przeszkadza mi to jakoś bardzo. Wygląda na to, że Tama Tonga dostanie większą ekspozycje, może nawet będzie bić do bram Main Eventu? Ogółem powiedziałbym, że rozłam Bullet Club jest feudem roku... ale Ciampa-Gargano :D.

Tyle po show z Cow Palace, New Japan wróci jeszcze do Ameryki w tym roku 2 razy, ruszają z rynkiem globalnym na pełnej piździe, nawet jedną z tych dwóch gal będzie show Young Lionów... raczej tego nie obejrzę ale i tak miło się patrzy na to jak federacja się rozwija.

Jest też duży progres w komentarzu Barrneta i Rossa... zdecydowanie najlepszy ich występ komentatorski ze wszystkich gal NJPW w Ameryce. Przełączając komentarz na angielski trochę się obawiałem ale nie było źle. Właściwie zapamiętałem tylko jedną gafę a mianowicie Jima Rossa mówiącego "Hiromu Tanahashi" ale mogę to potraktować jako przejęzyczenie.

Edytowane przez DashingNoMore
https://forum.wrestling.pl/topic/42823-new-japan-pro-wrestling-dyskusja-og%C3%B3lna/page/30/#findComment-435225

Wydarzenia po Main Evencie zrekompensowały mi czas, który poświęciłem oglądając tą gale, bo to wszystko co tam się działo było kozackie. Main Event uratował dla mnie te gale, bo raczej bym jej nie skończył gdybym nie był podekscytowany tą walką i co się może dziać po niej (kto śledzi BTE wie, że Bucksi w ostatnim odcinku dali sygnał, że coś może się stać. Jak tylko to obejrzałem to pierwsze co wpadło mi do głowy to rozpoczęcie konfliktu Tonga- Omega, na który czekałem od początku feudu wewnętrznego w BC). Wyszło troche inaczej, bo Firing Squad tworzą narazie Guerillas of Destiny i Haku ale raczej można dodać do nich Hikuleo, Fale i Bone Soldiera, a jest możliwość, że Chase i Yujiro też przejdą na ich strone ale w dalszej fazie feudu.

Zmiana toru w tym feudzie była potrzebna, bo na schemacie Cody vs. Kenny jechali od kilku miesięcy, a walka z G1 Specialu to dobre zakończenie tej części feudu.

Reszta gali mnie nie zachwyciła ale była solidna. W walce Takahashi- Dragon Lee można było zobaczyć kilka fajnych akcji ale jako całość nie zaciekawili. Juice Robinson i Jay White zrobili dobrą walke i mieli bogatą w historie rywalizacje. Moim zdaniem ciekawszym zakończeniem od School Boya byłoby zakończenie po zabronionym uderzeniu pięścią i Pulp Fiction ale najwidoczniej chcieli zabookować końcowy fragment zupełnie czysto.

Edytowane przez Emcz
https://forum.wrestling.pl/topic/42823-new-japan-pro-wrestling-dyskusja-og%C3%B3lna/page/30/#findComment-435227

G1 Special

Po co Elgin w ogóle zostawał mistrzem skoro Goto odzyskał pas po dwóch tygodniach? Nie miałem kiedy o tym napisać więc wyrzuciłem to z siebie teraz ^^.

Dwóch tygodniach? 8 dni Elgin był mistrzem, więc do 14 dni to jeszcze dużo mu brakowało :D

https://forum.wrestling.pl/topic/42823-new-japan-pro-wrestling-dyskusja-og%C3%B3lna/page/30/#findComment-435228

G1 Special

Dwóch tygodniach? 8 dni Elgin był mistrzem, więc do 14 dni to jeszcze dużo mu brakowało :D

Strzeliłem, okej!? xD

https://forum.wrestling.pl/topic/42823-new-japan-pro-wrestling-dyskusja-og%C3%B3lna/page/30/#findComment-435229

G1 Special

Strzeliłem, okej!? xD

W sumie pomyłka niewielka, a i tak był dłużej champem niż Christian w swoim pierwszym title-runie z tytułem World Heavyweight ^^

Dzisiaj już nie skomentuję, jutro zabawię się w ginekologa i coś tam wyskrobię :D

[ Dodano: 2018-07-10, 00:29 ]

To ja na szybko skomentuje wydarzenia sprzed G1 Special:

Tomoyuki Oka już nie jest Young Lionem. O ile jako młodego lwa go nie trawiłem tak od teraz i jego nowego gimmicku jestem jak najbardziej za tym gościem. Gimmick dobry, fajnie go odgrywa, pasuje do tego, tylko kurwa ten finisher. Rozumiem że gra Mongoła, to finisher musi być Mongolski, ale żeby Mongolian Chop z wyskoku? Nie lepiej byłby taki "z miejsca" bez pierdzielenia się z wchodzeniem na 2 czy 3 linę i straty paru sekund?

Okada ma nowy theme song, zremiksowany, zremasterowany, jakkolwiek to się teraz nazywa, tak ten jego theme song jakiś taki dziwny, na moje nie pasuje do niego, i tutaj trzeba wspomnieć o nowym stroju ringowym Okady, który akurat jest okey.

Jaki by to nie był event, tak trafiały się akcje przy których się skrzywiłem, gdyż po prostu były spierdolone, wyraźnie było widać jak Ibushi albo któryś z ich rywali lądował boleśnie na głowie.

A teraz o G1 Special:

1. King Haku, Tama Tonga, Tanga Loa, Yujiro Takahashi & Chase Owens vs YOSHI-HASHI, Gedo, Rocky Romero, SHO & YOH - Zjadliwy pojedynek, szkoda że przy Yujiro nie było dziewczyn. Dziwne, na show w UK sobie jakieś dwie sprawił, a tutaj ani jednej. CO Z TOBĄ YUJIRO?!

2. Tomohiro Ishii & Toru Yano vs Minoru Suzuki & Zack Sabre Jr. - Wchodzi Minoru a jakiś idiota z wozu transmisyjnego pisze że to Zack Sabre Jr. Kurwa nie no, serio ciężko odróżnić Minoru od Zacka? To tyle o tej walce.

3. Hangman Page & Marty Scurll vs Hiroshi Tanahashi & KUSHIDA - Jedziemy dalej.

4. NEVER Openweight Title : Hirooki Goto © vs Jeff Cobb - O Matanza! A nie, to tylko Jeff Cobb. Walka nic specjalnego, Jeff przyjął na siebie parę finisherów w różnych odsłonach, i w sumie to tyle

5. IWGP Tag Team Title

Nick Jackson & Matt Jackson © def. "King of Darkness" EVIL & SANADA - chanty this is awesome nie wzięły się znikąd. Świetna walka, szybka, poprowadzona w dobrym tempie, nie znalazłem momentu aby zamulała, doskonałe starcie, bez zmiany mistrzów,choć cień szans był że L.I.J odzyska tytuły.

I tutaj ucinam, reszta jutro, dzisiaj znowu padam na ryj :-/

6. Kazuchika Okada & Will Ospreay vs Tetsuya Naito & BUSHI

7. IWGP Jr. Heavyweight Title : Hiromu Takahashi © vs Dragon Lee

8. IWGP US Heavyweight Title : Juice Robinson vs Jay White ©

9. IWGP Heavyweight Title: Kenny Omega © vs Cody

Edytowane przez VillainLee
https://forum.wrestling.pl/topic/42823-new-japan-pro-wrestling-dyskusja-og%C3%B3lna/page/30/#findComment-435232

Właśnie, zapomniałem o jednej ważnej rzeczy ;P. Nie oglądałem Strong Style Evolved w UK gdy gala się pojawiła a więc G1 Special był moim pierwszym kontaktem z nowymi theme songami Okady i Suzukiego.

Zacznę może od Minoru... bo o ile nowy theme song Rainmakera jest akceptowalny tak jakikolwiek remiks "Kaze Ni Nare" jest po prostu krzywdzący dla tego theme songu. Niepotrzebne... Kaze Ni Nare to jeden z najbardziej rozpoznawalnych dźwięków New Japan, na szczycie wszystkich list najlepszych theme songów poza WWE. Do tego świetnie on kontrastował z samą postacią Suzukiego... sadysta wchodzący przy tak pięknej piosence. Jak na razie zmiana mi się nie podoba... może przywyknę ale na ten moment, za zremiksowanie tego theme songu New Japan należy się kop w dupala.

Theme song Kazika... tu można nawet napisać coś więcej bo w przypadku Okady widać zmiany nie tylko w theme songu ale i w gimmicku. Bez płaszcza, nowy ring gear, bardziej energicznie, z balonami przy dupie. Przepakowanie postaci? Nadrobiłem Tag Team match z Strong Style Evolved, Kevin Kelly(który jest świetnym źródłem śledzenia storyline'ów w NJPW, zawsze rzuci ciekawym nawiązaniem, opowie o wydarzeniach jeśli ktoś nie jest na bieżąco. Powinienem wspomnieć o tym już dawno temu bo to ważne i Kevin Kelly jest jednym z najlepszych niewrestlerów w wrestlingu ale już mniejsza... zapominam ^^) mówił coś o tym, że Okada odnalazł siebie po walce z Omegą na Dominion... może to być początek historii, która zaprowadzi Kazika do kolejnego mistrzostwa IWGP... jego szansę w Climaxie rosną.

Nowy theme song jest dobry... słabszy od poprzedniego, oryginalnego ale dużo łatwiej przyjdzie mi przyzwyczajenie się do niego niż to będzie w przypadku Suzukiego.

To tyle, VillainLee the floor is yours :D

https://forum.wrestling.pl/topic/42823-new-japan-pro-wrestling-dyskusja-og%C3%B3lna/page/30/#findComment-435260

To tyle, VillainLee the floor is yours :D

Wolę jednak po imieniu :D

No ale co do theme songów to Theme song Suzukiego (o czym zapomniałem wspomnieć, o zgrozo!) powinien zostać ten poprzedni, i chuj wszelkie remiksy, jak coś jest dobre to się tego nie zmienia, nie poprawia, bo potem tylko się to spierdoli i chuj bombki strzelił :-/

Natomiast co do Okady (akurat imienia Kazik nie lubię :D) to również jestem jakoś na nie, choć może to tylko kwestia czasu. Natomiast sam nowy gimmick Okady jestem na tak, teraz to on będzie balloonmaker albo jakiś taki inny :D I w sumie nie obraziłbym się nawet jakby za jakiś czas poszedł na Jericho.

[ Dodano: 2018-07-11, 01:52 ]

No a teraz reszta:

6. Kazuchika Okada & Will Ospreay vs Tetsuya Naito & BUSHI - Walka całkiem zjadliwa,taka aby cała czwórka nie narzekała na nudę :D

7. IWGP Jr. Heavyweight Title : Hiromu Takahashi © vs Dragon Lee - Świetna walka! Świetna kurde świetna! Aż się chciało oglądać....aż do momentu gdzie Hiromu paskudnie upadł na głowę :-/ Kurwa, to musiało boleć :x Albo mi się zdaje, albo po tym bumpie walkę skrócili o dobrych parę minut. Czytałem newsy i z Hiromu jest okey, czucie w nogach ma, wszystko działa,ale potrzebują jeszcze paru badań, i oby skończyło się na jakiejś małej pierdole, chociaż z kręgosłupem to nigdy nic nie wiadomo :-/ Nie zmienia to jednak jednego faktu - POLECAM TĘ WALKĘ!!!!

8. IWGP US Heavyweight Title : Juice Robinson vs Jay White © - Historia jest, na papierze świetnie, i wyszło fenomenalnie! Przyczyniło się do tego kilka rzeczy. Poziom ringowy bardzo dobry,postarali się oboje. Jay wywołał na sobie ogromny heat ze strony fanów i Josha Barnetta, który na 99% złamał scenariusz i wparował na ring, ponieważ przy Suplexie na barierki oberwało się Jimowi Rossowi i ten upadł ze stolika, wobec czego Josh się niesamowicie wkurwił (i aż szkoda że nie wpierdolił Jay'owi ^^)

Ciekaw jestem czy Joshowi się oberwało za to co odwalił, ale w sumie nie powinien, co więcej, Jay powinien mu podziękować, gdyż zyskał co do siebie jeszcze większy heat a o czym chyba pragnie każdy heel w świecie wrestlingu. Z walki wyciśnięto wszystkie soki,ale czuję że i jeszcze z pestek da się coś jeszcze uzyskać. Czemu tak myślę? A że finish przez Roll-up. Jak na moje to tylko wskazuje na rewanż na podstawie "hej kolego, to był roll-up, przypadkowo to było, chcę rewanżu!" I oby tylko Juice nie stracił tytułu tak szybko jak to uczynił michałek Elgin.

9. IWGP Heavyweight Title: Kenny Omega © vs Cody - Na wstępie już jedno ale - Brandi za mało świeci cyckami! To jest kurwa karygodne by taka laska jak ona świeciła nimi tak słabo!

Ringowo świetnie, zgodnie z przewidywaniami. Ale Cody przypierdolił przy tej akcji ze stolikiem :-/ Ma szczęście bo tuż obok już była nieosłonięta strefa, jakby tam przypierdzielił....na szczęście jednak nie. To co działo się po walce - motyla nogo, boże święty, a także kurwa mać, rozpierdol im zgotowali niezły. Tongans się oddzielają! Ciekaw jestem po jakiej stronie stanie Bad Luck Fale i taki Taiji Ishimori. I kolejny shoker gdy zaatakowany doszli do siebie - wrogowie się jednoczą! W kaczą pipę normalnie! Aż niewiarygodne, aż człowiek nie wie jak to się rozwinie, aż chce się oglądać! G1 Climax z takim feudem w tle będzie prze-zajebiście ciekawy! A nas od wrestlingowego mundialu dzieli już parę dni (rozpiskę przeze mnie wstawioną raczej wszyscy widzieli ^^)

Także to tyle ode mnie.....KAMERAAAA STOP,MAMY TO!!!!

Dobranoc :-)

https://forum.wrestling.pl/topic/42823-new-japan-pro-wrestling-dyskusja-og%C3%B3lna/page/30/#findComment-435264

Jeden mundial się kończy, drugi się zaczyna, ciekawe czy i w tym mundialu jakiś mecz osiągnie rangę 4k.

O to przed państwem kolejna, 28 edycja G1 Climax!!!!!!!

Skupiam się na samych walkach turniejowych:

Togi Makabe vs YOSHI-HASHI - Yoshi pokazał pazur, był agresywny, i takiego Hashiego się dobrze oglądało, mimo że walka dupy nie urwała, jedynie pod koniec zaczęło się dziać coś wartego uwagi.

Hangman Page vs Bad Luck Fale - wspomnieli o nowym tatuażu Fale'a, o jego zrzuceniu wagi. Page świetnie rozpisany, niby debiutant w turnieju, ale na samym starcie postawił się ostro o wiele większemu rywalowi,jestem zadowolony krótko mówiąc, mały minus na DQ, ale od razu Omega Squad ruszył na pomoc,a źli Tonga Family od razu uciekli.

Michael Elgin vs EVIL - zdecydowanie za dużo atakowania prawej ręki michałka, za dużo,o wiele za dużo. Gdy pominęli ten wątek nagle stała się walka o wiele ciekawsza, bardziej zażarta, świetna w odbiorze, dobra walka dwóch większych zawodników, powiem po prostu - podobało mi się to!

Hiroshi Tanahashi vs Minoru Suzuki - No nie no, jednak poprzednie Kaze ni nare (w ang. become the wind, na polski raczej nie trzeba tłumaczyć) było zdecydowanie lepsze. Aż się chce napisać - kurwa, ładnie Minoru szmacił w tej walke Tanę, jakieś 90% walki przeważał Suzuki, Hiroshi miał gówno do powiedzenia,aż tu jeden Leg Sweep (czy na pewno dobrze wykonany?) Slingblade, Crossbody, High Fly Flow i świstu świstu 2 punkty poszły w pizdu panie Suzuki :-/ A tak go ładnie jechał.

Jay White vs Kazuchika Okada - Jeszcze nie mogę się przyzwyczaić do Okady z balonikami, ale z biegiem walki odnosiłem wrażenie że obecny gimmick Okady jest takiego śmieszka,luzaka, aż się gościa jeszcze lepiej oglądało. Za to Jay zaczyna turniej z mocnym pierdolnięciem. Pomijam fakt że pokonuje Okadę w taki sposób że bardziej nieczysto byłoby gdyby finisher wykonał na to krzesło, ale co Jaya to jego - pokonał Okadę? Pokonał. Sprawił mega sensację na dzień dobry? Sprawił. Czyżby White był czarnym koniem tego turnieju? Zobaczymy.

https://forum.wrestling.pl/topic/42823-new-japan-pro-wrestling-dyskusja-og%C3%B3lna/page/30/#findComment-435350

G1 Climax 28 Day 1

YOSHI-HASHI vs Togi Makabe

Dobry pojedynek na otwarcie turnieju. Bez wątpienia lepszy od wszystkich pojedynków Makabe w zeszłorocznym Climaxie... good start. Mam jednak nadzieje, że to ostatni Climax Togiego... prawda jest taka, że tylko zabiera miejsce oraz punktu. Właśnie... punkty, Makabe wygrywa ale to, że zabiera punkty HASHI'emu akurat mi nie przeszkadza.

Bad Luck Fale vs Hangman Page

Hangman ma fajny theme song... nie słyszałem go wcześniej.

Pojedynek był słaby. Do comebacku Page'a niewiele się działo. Dyskwalifikacja to rzadki widok w NJPW, ta mi jednak nie przeszkadza. Oczywistym stało się też to, że Bad Luck Fale trzyma z Firing Squad. Ogółem fajnie, że zdecydowali się na podgrzanie feudu nawet w Climaxie.

EVIL vs Michael Elgin

Zajebisty pojedynek. Stopniowo narzucali wyższe tempo a końcówka to już po prostu miodzik. Człowiek, który skończył zeszłorocznego Climaxa w top 3, rozpoczyna tegoroczny turniej tracąc 2 punkty. Faworyt w bloku w sumie i tak jest tylko jeden ale i tak szkoda mi EVIL'a.

Hiroshi Tanahashi vs Minoru Suzuki

Drugi świetny pojedynek. Zaczęli szybko i ostro, Suzuki szybko przeszedł do swojego torture session a pojedynek szybko zaczął przypominać starcie z touru New Beginning. Dominacja Minoru a następnie dragon screw, który odmienił wszystko. Od pierwszych minut oglądało mi się to świetnie, nawet fakt, że przeleżeli 10 minut w leg lockach mi nie przeszkadzał bo Suzuki często i płynnie zmieniał dźwignie z jednej na drugą. Tana przełamuje złą passę pierwszych walk w Climaxie i zdobywa 2 punkty.

Kazuchika Okada vs "Switchblade" Jay White

Okada już teraz nawet włosy ma czerwone... wygląda dziwnie.

Zaczęli bardzo dobrze, pierwsza faza walki szybka i energiczna... ale potem było coraz gorzej. Ogółem pojedynek był conajwyżej dobry. Miał parę fajnych momentów ale to w sumie tyle.

Shocker... Jay White zgarnia 2 punkty i robi to w pięknym stylu. Dusty finish, powalenie sędziego, chairshot i Blade Runner. Do tego w promie po walce mianuje siebie nowym liderem Chaos... ciekawie. White powoli rośnie w moich oczach jako heel... ale widać, że świetne pojedynki kręci na razie tylko z tymi z którymi nie dzieli go bariera językowa.

Pierwszy dzień tej kurewsko długiej podróży za nami. Drugiego Naito vs Omega... nie mogę się doczekać, na pewno nie zawiodą.

Top Climaxa

1. EVIL vs Michael Elgin

2. Minoru Suzuki vs Hiroshi Tanahashi

3. Jay White vs Kazuchika Okada

4. YOSHI-HASHI vs Togi Makabe

5. Bad Luck Fale vs Hangman Page

[ Dodano: 2018-07-15, 21:39 ]

G1 Climax 28 Day 2

Tomohiro Ishii vs Toru Yano

Nie było aż tak źle. W sumie fajna historyjka... Yano nie chce łamać zasad w tegorocznym Climaxie. Mając tą wiedzę można się uśmiechnąć gdy jednak się zapomina a i sam wrestling, mimo, że nie jakiś wybitny to staje się ciekawszy. Pozytywnie mnie zaskoczyli, wpadło także kilka wiarygodnych near-falli. Zwycięstwo Ishiiego na plus.

Tama Tonga vs Juice Robinson

Nuda. Głównie przez Tama Tonge, który w walkach strasznie Corbinuje(czyt. dużo trash talku, mało wrestlingu). Nie wątpię, że w jakiś dwudziesto-trzydziestominutowych pojedynkach trash talk Tamy będzie ciekawszy, bo jest tam miejsce na budowanie historii a potem jest miejsce na wrestling... tutaj jednak mieli tych minut tylko 15. Najgorsza walka dnia.

Hirooki Goto vs SANADA

Bardzo dobry pojedynek. W sumie nic więcej dodawać nie trzeba... brali w nim udział Sanada i Goto, pod kątem wyczynów ringowych nie mogli zejść poniżej pewnego poziomu. Dwa punkty dla Hirookiego nie zaskakują, zapewne jak co roku skończy Climaxa w górnej części tabeli. Wciąż są przed nim walki, których zapewne nie przeskoczy(Ibushi, Naito, Omega).

Kota Ibushi vs Zack Saber Jr.

Gdyby nie kozacki Ibushi to nie dałoby się tego oglądać. A tak to było miejsce na przytulankowy wrestling a kiedy była okazja to Kota narzucał tempo. W ogólnym rozrachunku więc... wyszło dobrze. Niestety w bloku są gorsi wrestlerzy, którzy pewnie ZSJ'a do lepszej walki niż ta dzisiejsza nie podciągną ale cóż... przynajmniej Kota dał radę.

Tetsuya Naito vs Kenny Omega

Tak jak przypuszczałem... kozak walka. Chyba mimo wszystko najgorsza z całej trylogii ale zwale to na brak emocji(turniej dopiero się zaczyna). Omega pokonał Naito dosyć łatwo, niby trwało to ponad 20 minut ale set up pod One Winged Angel nie był jakiś bardzo skomplikowany. Ciekaw jestem w pojedynkach z kim Kenny straci punkty? Prawie na pewno Ibushi ale kto jeszcze?

Drugi dzionek na podobnym poziomie do pierwszego. Za to lubię Climaxa. Jeszcze jutro a potem dwa dzionki przerwy.

Top 10 Climaxa

1. Tetsuya Naito vs Kenny Omega - Day 2

2. Hirooki Goto vs SANADA - Day 2

3. EVIL vs Michael Elgin - Day 1

4. Minoru Suzuki vs Hiroshi Tanahashi - Day 1

5. Jay White vs Kazuchika Okada - Day 1

6. Kota Ibushi vs Zack Saber Jr. - Day 2

7. YOSHI-HASHI vs Togi Makabe - Day 1

8. Tomohiro Ishii vs Toru Yano - Day 2

9. Tama Tonga vs Juice Robinson - Day 2

10. Bad Luck Fale vs Hangman Page - Day 1

Edytowane przez DashingNoMore
https://forum.wrestling.pl/topic/42823-new-japan-pro-wrestling-dyskusja-og%C3%B3lna/page/30/#findComment-435351

Coca-cola, piwko z flaszki....brak rymu,szkoda :-/

G1 Climax 28 Day 2

Tomohiro Ishii vs Toru Yano - Prędzej bym się spodziewał niż awansu polski na ostatnim mundialu do tego półfinału, niż faktu że Toru Yano będzie zdatny do oglądania w innej walce niż Omega vs Yano. Toru pokazał parę nowych akcji, nieczyste zagrywki dalej były, i zapewne będą, i mimo że walka nie porwała to jednak postawa Toru na plus. Świat się kończy - powiedziałem że Toru Yano jest okey!

Tama Tonga vs Juice Robinson - Cienko panowie, oj cienko. Rozumiem że interwencje Tongasa Loa/Roa są w celu pokazania dominacji Tongasów na innymi, ale tutaj mnie to jakoś nie obchodziło. Słaba walka, nic wielkiego nie pokazali, 2 pkt dla Tamy i w sumie tyle

Hirooki Goto vs SANADA - Udana, bardzo udana walka! Widać że są zgrani ze sobą, wobec czego dali dobrą, spójną, ciekawą walkę,oczywiście godną polecenia. Goto zdobywa 2 pkt, jakoś niespecjalnie to dziwi,znając życie i tabelę na koniec to jakimś cudem oboje będą mieli tyle samo pkt, albo SANADA będzie miał 2 pkt więcej.

Kota Ibushi vs Zack Saber Jr. - Panie, idź pan w chuj z taką walką! Gdyby nie I-bushi który dwoił się i troił to ta walka byłaby o kant dupy rozbić. Przytulanie? To jest ring, nie kurwa jakiś balet. 20 minut zamulania, jedynie Kota uratował ten pojedynek gdy dochodził do głosu. Skoro I-bushi musiał się niemalże zesrać by ta walka miała ręce i nogi, to jak sobie poradzi reszta w tym bloku?

Tetsuya Naito vs Kenny Omega - Można by powiedzieć że w niedziele były dwa finały: 1. Chorwacja - Francja na Mundialu 2018, drugi właśnie przed nami, czyli walka która rok temu zamykała G1 Climax. Nie było tak świetnie jak rok temu, no ale nie oczekujmy zawsze urywania dupy, 6 czy 7 gwiazdek,skakania po ringu jak pijane małpy w zoo, czy innych takich. Walka była świetna, nikt nie zaprzeczy,oglądało się wybornie, wszystkie kontry, akcje, ataki, no to się oglądało cudownie! Piękny skok Omegi z lin poza barierki, normalnie mogliby z tego zrobić konkurencję jakąś kto dalej skoczy, ale znając życie znaleźli by się samobójcy którzy choćby się zesrali to chcieliby latać aż pod ściany aren :D Dlatego niech tego nie robią. W ramach ciekawostki - w skokach narciarskich najdłuższy skok jaki oddano jest NIEOFICJALNYM rekordem świata. Czemu nieoficjalnym? A no bo dlatego by właśnie skoczkowie nie uruchamiali "samobójca mode" i nie chcieli skakać ile tylko wiatry zaniosą.

To tyle ode mnie.

Kamery wyłącz, mamy to!

Good night and Good bye!

https://forum.wrestling.pl/topic/42823-new-japan-pro-wrestling-dyskusja-og%C3%B3lna/page/30/#findComment-435386