Skocz do zawartości
  • Dołącz do najstarszego forum o pro wrestlingu w Polsce!  

New Japan Pro Wrestling - Dyskusja Ogólna

Rekomendowane odpowiedzi

• Reputacja:   0
  • Status:  Offline

G1 Climax day 17

Bad Luck Fale vs. Yuji Nagata – Nagata umoczył ostatniego dnia? Zdziwiło mnie to, bo myślałem, że w nagrodę za dobry turniej dadzą mu punkty w starciu ze Złym Szczęściarzem Fale... Walka dupy nie urwała, no ale z Fale... z Fale, który w sumie nie wyglądał dziś źle. Tak, tak, tak... Fale dał niezłą walkę :shock: Ocena: ***

Togi Makabe vs. YOSHI-HASHI – Tsa.. japoński The Rock wygrywa po kolejnym meczu, w którym potwierdza, że powinien zacząć myśleć o emeryturze... :( Ocena: ***

Zack Sabre Jr vs. Tomohiro Ishii – Kiedy myślałem, że w ringu nie może być gorzej niż wtedy, kiedy Sabre wykonywał swoje tańce, ten przeszedł do kicków. Kicków, które na Ishii wyglądały jakby kopał pięciolatek... aż przypomniało mi to filmik, gdzie słynny Conor „The Crusher” „pokonał” Triple H'a... ten sam poziom powera ciosów. Na szczęście Tomohiro uratował choć trochę poziom, a ze dwa przejścia do submissionu znikąd podobały mi się. Ocena: *** i 1/4*

Hirooki Goto vs. Kota Ibushi – Jestem rozczarowany. Rozczarowany długością, czy też może „krótkością” tego pojedynku... liczyłem, że powalczą dłużej, chociaż czas wykorzystali dość dobrze. Ocena: ****

Tetsyua Naito vs. Hiroshi Tanahashi – Świetny pod każdym względem match! Panowie dali z siebie 100% i właściwie ani przez chwilę nie było nudno! Brawo! Awans Naito do finału to najlepszy wybór, bo w przypadku Tany byłoby niemal pewne, że umoczy finał, no bo jak to tak – mistrz IC walczy o główny pas na WK? A może po drodze do walki z niepokonanym Okadą moczy gdzieś na KoPW? Bez sensu by to było. Los Ingobernables poza tym tak po prostu zasłużył na finał. Świetne to było! Ocena: **** i 3/4*

TOP 10 Climaxu:

Naito vs. Tanahshi **** i 3/4* - day 17

EVIL vs. Omega **** i 3/4* - day 12

EVIL vs. Okada **** i 1/2* - day 14

Elgin vs. Omega **** i 1/2* - day 8

Naito vs. Ibushi **** i 1/2* - day 1

Elgin vs. Okada **** i 1/2* - day 4

Tanahashi vs. Ibushi **** i 1/2* - day 11

Tanhashi vs. Ishii **** i 1/2* - day 15

Naito vs. HASHI **** i 1/2* - day 3

SANADA vs. Omega **** i 1/4* - day 16

Średnia:

Dzień pierwszy: 3,85

Dzień drugi: 3,75

Dzień trzeci: 3,70

Dzień czwarty: 3,55

Dzień piąty: 3,65

Dzień szósty: 3,55

Dzień siódmy: 3,60

Dzień ósmy: 3,35

Dzień dziewiąty: 3,25

Dzień dziesiąty: 3,30

Dzień jedenasty: 3,50

Dzień dwunasty: 3,15

Dzień trzynasty: 3,45

Dzień czternasty: 3,35

Dzień piętnasty: 3,40

Dzień szesnasty: 3,60

Dzień siedemnasty: 3,60

Dzień osiemnasty:

Block A – Block B 6:2

https://forum.wrestling.pl/topic/42823-new-japan-pro-wrestling-dyskusja-og%C3%B3lna/page/23/#findComment-424988

• Reputacja:   1

G1 Climax 27 day 18

Michael Elgin vs Juice Robinson - ****

Nie mogli w tym roku narzekać. Elgin mimo, że mógł liczyć na wyższe miejsce to nadrobił to kapitalnymi walkami. Jego pojedynek z Okadą, Omegą oraz Evilem to absolutny top Bloku B i dzięki temu Big Mike potwierdził swoją wartość. Robinson to debiutant, od którego nie oczekiwano nic, ale on jednak pokazał talent. Miał kilka na serio dobrych walk i zdobył kilka punktów. Kawałek świetnego wrestlingu i mimo wszystko lekko szokujące zwycięstwo Robinsona, który finalnie uzbierał prawie 10 pkt. Elgin ponownie pokazał klase, a gdy zaczał rzucać Powerbombami myślałem, że to może być koniec. Bike Mike powinien dostać podczas zbliżającej się edycji WrestleKingdom wielką walke. Tanahashi?

SANADA vs Tama Tonga - *** i 1/2

W ubiegłym roku jeden i drugi był wielkim odkryciem, w tym jeden spisał się znakomicie, a drugi o wiele poniżej oczekiwań. Sanada miał świetne walki z m.in Evilem, Okadą czy Omegą, a Tonga kilka zaledwie dobrych. Pokazała to także klasyfikacja, bo Japończyk liczył się do ostatnich dni, a Samoańczyk już dawno utracił wszelkie szanse. Tutaj rozkręcali się długo, ale gdy nadszedł czas na wrestling to było bardzo ok. Tonga bazował głównie na swojej charyzmie i dobrze się spisywał, przy próbie założenia dźwigni nawet mnie rozbawił. Godnie pożegnali się z rywalizacją.

Toru Yano vs Minoru Suzuki - ** i 3/4

Yano to Yano miał kilka fajnych momentów w turnieju, a Suzuki ponownie pokazał, że mimo upływu lat stać go na bardzo wiele. Kilka znakomitych walk i dobrze, że powrócił z NOAH. Jeden wielki rozpierdol, ale ringowo była to chyba najlepsza walka Yano w turnieju. Minoru troche szkoda, ale dwa pkt to już dla niego bez znaczenia.

Satoshi Kojima vs Evil - *** i 1/2

Watanabe to absolutnie odkrycie turnieju. Wiadomo było, że facet ma potencjał, ale nikt się chyba nie spodziewał, że z tej poczwary wyrośnie tak wspaniały wrestlingowy motyl. Kojima przez cały turniej był bardzo solidny, ale jednak nie mógł się równać z poziomem prezentowanym przez innego weterana czyli Nagate. Walka była bardzo trwarda, ale widać było, że były IWGP Champion troche odstawał już przygotowaniem fizycznym. Evil tutaj dyktował warunki i w finalnym momencie wygrał. Zakończy turniej z bardzo dobrym wynikiem.

Kazuchika Okada vs Kenny Omega - **** i 1/2

Całym sercem za Okadą. Kazuchika ma olbrzymi push, ma 30 lat, a już powoli staje się najdłużej panującym IWGP Championem w historii. Climaxa wygrywał już dwa razy, ale jest on tak cholernie dobry, że ja chce jeszcze więcej. Lubię Omege, ale stoi on obecnie dwa poziomy niżej. Jeżeli Kenny to wygra to zapewni sobie walkę o pas, ale jeżeli przegra finał to pewnie z Okadą spotka się na King of Pro Wrestling. Wszystko więc wskazuje na to, że Kanadyjczyk i tak tego pasa nie zgarnie. Okada powinien dziś wygrać, przegrać z Naito i finalnie pokonać Tetsuye w main evencie WrestleKingdom.

Znowu pływali, ale po pierwsze nie było to tak dobre jak ich dwie poprzednie walki. Po drugie Okada miał lepsze walki nawet w tym turnieju. Po trzecie kretyństwo z zestawieniem heela z heelem w finale turnieju. Teraz to wszystko układa się łatwo. Naito pokonuje Omege, Omega wykorzystuje title shota na KPW, gdzie uwala, bo nie wejdzie z pasem na WK. No dobra. Mogło być lepiej.

Top 5 najlepszych walk

Kazuchika Okada vs Minoru Suzuki - *****! (16)

Evil vs Kazuchika Okada - **** i 3/4 (14)

Hiroshi Tanahashi vs Tetsuya Naito - **** i 3/4 (17)

Michael Elgin vs Kenny Omega - **** i 3/4 (8)

Kota Ibushi vs Hiroshi Tanahashi - **** i 3/4 (11)

3,65

Blok A vs Blok B = 7:2

Jutro dodam pełne statystyki turnieju.

https://forum.wrestling.pl/topic/42823-new-japan-pro-wrestling-dyskusja-og%C3%B3lna/page/23/#findComment-424993

Kazuchika Okada vs Kenny Omega III to bardzo dobra walka, ale na pewno nie najlepsza spośród wszystkich trzech. To co się działo, było przedstawione świetnie, ale jednak wiele tam zabrakło. Największą różnica między tą walką, a poprzednimi był czas trwania. Za pierwszym razem ponad 46 minut, za drugim równa godzina zegarowa, a teraz na zawodnikach ciążył limit 30 minutowy. Ile trwała walka, nie wiem. Na pewno ponad 20 minut. W każdym razie przełożyło się to na tempo, które było tam zabójcze. Wysokie tempo rzadko jest minusem, ale tutaj właśnie mamy do czynienia z wyjątkiem od reguły. Działo się tak dużo i tak szybko, że nie było czasu na emocje. Ani ich budowanie, ani odczuwanie. Efekt „wow’ wywołało dopiero finalnie wyegzekwowane Katayoku No Tenshi, po którym nastąpił koniec. Ot tak, gdzieś tam w finale bloku. Tak wielkie zwycięstwo zasługiwało na dużo większą scenę i rozgłos (nie mówię oczywiście, że Climax jest go pozbawiony). Walka była bardzo, bardzo dobra, ale jeśli Meltzer da jej 6 gwiazdek, to będzie to srogie przegięcie. 5 gwiazdek da się wybronić, ale i takiej noty wielu tej walce poskąpi.

W finale Climaxa spotkają się Tetsuya Naito i Kenny Omega. Rok temu finał bloku w ich wykonaniu był kapitalny, a teraz będą walczyć o dużo większą stawkę w nieporównywalnie bardziej prestiżowym miejscu - bo w finale - więc o poziom możemy być spokojni.

Edytowane przez Rogos
https://forum.wrestling.pl/topic/42823-new-japan-pro-wrestling-dyskusja-og%C3%B3lna/page/23/#findComment-424994

G1 Climax day 18:

Juice Robinson vs. Michael Elgin – Dosyć krótkie, ale mocarne starcie! Akcja między 9:30 a 10:00 wygrała show :D Uwielbiam to przejście do (może i nieudanego, ale jednak) powerbombu. Ocena: ****

SANADA vs. Tama Tonga – Jeśli nie wiesz komu dać swoją koszulkę, to zgłoś się do mnie Tama, przyjmę jedną ;) Walka nie porwała, ale też nie zawiodła. Ot, midcarter z grejto talento NJPW. Ocena: *** i 1/2*

Minoru Suzuki vs. Toru Yano – Nie lubię za bardzo Minoru, ale boli ta zniewaga. Najpierw walcząc z Toru Yano kurwa mać, potrzebował Taichiego, bo sam był zabookowany jak śmieć, a potem jeszcze ta porażka... tak nie traktuje się legend... Ocena: * i 1/2* - tylko za krzesło i rzuty w barierki...

EVIL vs. Satoshi Kojima – no cóż... Nie wiem czy to kwestia zmęczenia, czy poziomu, ale... dupy to to nie urwało... choć lepsze od poprzedniczki jakiś miliard razy. Ocena: *** i 1/2*

Kenny Omega vs. Kazuchika Okada – No! W porównaniu do dwóch poprzednich ich starć, dobrych, ale przereklamowanych jak PO-owcy mówiący o tym, że walczą o wolność i równość Polaków, tutaj panowie nie trzymali do połowy tempa niczym sześćdziesięcioletni emeryci, co zabijało całą moją chęć do oglądania dalaj! It's REAL five star! Ocena: *****

TOP 10 Climaxu:

Omega vs. Okada ***** - day 18

Naito vs. HASHI **** i 1/2* - day 3

Średnia:

Dzień pierwszy: 3,85

Dzień drugi: 3,75

Dzień trzeci: 3,70

Dzień czwarty: 3,55

Dzień piąty: 3,65

Dzień szósty: 3,55

Dzień siódmy: 3,60

Dzień ósmy: 3,35

Dzień dziewiąty: 3,25

Dzień dziesiąty: 3,30

Dzień jedenasty: 3,50

Dzień dwunasty: 3,15

Dzień trzynasty: 3,45

Dzień czternasty: 3,35

Dzień piętnasty: 3,40

Dzień szesnasty: 3,60

Dzień siedemnasty: 3,60

Dzień osiemnasty: 3,50

Block A – Block B 7:2

https://forum.wrestling.pl/topic/42823-new-japan-pro-wrestling-dyskusja-og%C3%B3lna/page/23/#findComment-424995

Wczoraj burza, a właściwie armagedon mnie pokonał, ale dziś poszedł w piz-du ze swoimi końmi i pozwolił obejrzeć Climaxa. G1 Climax 17 już za mną, a o to moje 5 groszy:

Bad Luck Fale vs Yuji Nagata – Poziom dobry. Yuji wycisnął dość dużo z niszczyciela ring-announcera. Szkoda tylko że Nagata musiał przegrać, zwłaszcza że reakcję dostał wielką. No i ten gest Bad Lucka,jestem pod wrażeniem. Szacunek dla wielkiego zawodnika był, może to pierdoła taki gest (ktoś być może powie) ale plus i to duży jest za to.

Togi Makabe vs YOSHI-HASHI –

Tsa.. japoński The Rock wygrywa po kolejnym meczu, w którym potwierdza, że powinien zacząć myśleć o emeryturze... :( Ocena: ***
Tyle że Makabe w odróżnieniu do Rocka nie poprawia swojego tatuażu :grin:

No i to "Fu....ck you, man!" było świetne :grin:

Zack Sabre Jr vs Tomohiro Ishii – Ujdzie w tłoku, ale bez szaleństw...

Hirooki Goto vs Kota Ibushi – Dobra walka, i pomimo nie za długiej walki to pokazali sporo.

Tetsyua Naito vs Hiroshi Tanahashi – Brawo panowie brawo! Fantastyczny Main Event. Na początku walki to przytulenie przy linach mnie zaskoczyło, a potem slapy, i jedziemy na ostro. Były emocje, 27 minut nie poszło na marne, a wyciśnięto z tego czasu wszystko co możliwe! Dobre motywy z atakami na kończyny rywali, to dodało smaczku walce. Naito wygrywa w bloku, do przewidzenia, ciekawe kogo dostanie w wielkim finale. Zresztą kogo nie dostanie wiadomo jedno - walka będzie mega! Czekamy na finał.

[ Dodano: 2017-08-13, 03:13 ]

I kur-wa 3 godziny później , ale w końcu G1 Climax dzień 18 obejrzany!!!

Juice Robinson vs Michael Elgin – Ile dostali minut? 10-12? Nie ważne ile, ważne jak je wykorzystali, a wykorzystali je świetnie! Mocarna,porządna walka na rozpoczęcie starć w ostatnim dniu walk o punkty.

SANADA vs Tama Tonga – Ta komedia z początku walki im się udała, przyznam szczerze, trochę się zaśmiałem. Już po tej komedii nie było też źle, ja jestem jak najbardziej zadowolony.

Minoru Suzuki vs Toru Yano – Polubię już nawet romka reignsa, jindera mahala nawet (chyba xD) Toru Yano za-żadne-kur...-chiny-nie-polubię! Po tym co odwalili w tej walce to już w ogóle. Nie dość że Suzuki potraktowany w tej walce jak ofiara losu która do obicia przeciwnika potrzebuje pomocy, to jeszcze przegrywa w idiotyczny sposób. No nie no, tak się jednak nie robi. Nie dość że Suzuki stracił 2 pkt (które i tak niewiele by mu dały) to jeszcze potraktowali go w tej walce jak potraktowali :-/ Normalnie szkoda słów, i to jeszcze kosztem Toru Yano.... mogli sobie to darować, a tak tylko...nie mam słów normalnie. Szkoda Minoru

EVIL vs Satoshi Kojima – Bez szału i innych fajerwerek, po prostu walka i tyle.

Kenny Omega vs Kazuchika Okada – Five starze przybywaj! O! Chyba już jest ^^ Genialna walka! Było czuć od pierwszej sekundy że ta walka jest o wszystko. Już pierwsze ciosy pokazały że będzie ostra i konkretna napierdzielanka, i taka też była. Te mocne ciosy padające w hurtowych ilościach. No, raczej nie ma powodu by narzekać na tę walkę. Żadnych ingerencji ze strony Bullet Clubu. Nie zliczę ile w tej walce padło Rainmaker'ów ani V-Triggerów, ale wyglądały mocno, były cholernie mocne, a sprzedane były kapitalnie! Końcowa sekwencja z V-Triggerem i One-Winged Angelem była takim dobiciem Okady. Choć nie odmówiłbym momentu gdy Okada po tym jednak odkopał przy 2.99999999999, a przy kolejnym combosie V-Triggerem & One-Winged Angel padł by jak kłoda. Czekamy na niedzielę. W sumie to już dzisiaj, czekamy na galę. Oj będzie się działo, oj będzie :)

Edytowane przez VillainLee
https://forum.wrestling.pl/topic/42823-new-japan-pro-wrestling-dyskusja-og%C3%B3lna/page/23/#findComment-424996

Kazuchika Okada vs Kenny Omega a moim zdaniem jedynie 1 walce lekko moze ustępowała, mniej czasu i wykorzystali to świetnie 25min świetnego wrestlingu.

Ogólnie b. dobry booking climaxa w tym roku, w finale 2 zawodników których lubie i którym się należy Tokyo Dome, mam jednak nadzieje że Omega po raz 2 i tym razem skroi złoto.

https://forum.wrestling.pl/topic/42823-new-japan-pro-wrestling-dyskusja-og%C3%B3lna/page/23/#findComment-424998

G1 Climax - Dzień 18

Michael Elgin vs. Juice Robinson

Dobra walka, gdzie Juice nie poddał się sile Big Mike'a i zgarnął kolejne duże zwycięstwo.

SANADA vs. Tama Tonga

Fajna, wyrównana walka.

Minoru Suzuki vs. Toru Yano

Yano 4-0 Suzuki. ¯\_ツ_/¯

Satoshi Kojima vs. EVIL

Dobra walka. Wszyscy chcieli by Kojima wygrał. Były emocje, były chęci, ale jednak to EVIL wygrał tą walkę.

Kazuchika Okada vs. Kenny Omega

Znowu to zrobili. Dali kolejną niesamowitą walkę, która była kompletnie inna od dwóch poprzednich. Omega mądrze wykorzystał obity kark Okady. Pisałem już, że Okada pod koniec turnieju już nie miał sił. Najpierw przegrana z EVILem, potem remis z Suzukim. Teraz porażka z Omegą. Kazuchika nie dawał rady już dotrzymać kroku swojemu przeciwnikowi. Świetne przedstawienie historii dało nam moim zdaniem najlepszą walkę tegorocznego turnieju.

https://forum.wrestling.pl/topic/42823-new-japan-pro-wrestling-dyskusja-og%C3%B3lna/page/23/#findComment-425001

Wszystkie z trzech ostatnich dni w Sumo Hall to sell-outy, a jeśli chodzi o finaly to ceny biletów z przed roku zostały prawie podwojone. Total attendance przed dwoma laty to było jakieś ~73tys, rok temu 75, a teraz coś w okolicach 80. Pamiętacie jak ta złota era NJPW miała się skończyć po 4 Stycznia 2016?

Undercard dzisiejszej gali typowy już dla finałów. Dać tym z turnieju jakieś zwycięstwo, podbudować kogoś, zrobić podwaliny pod feudy na Destruction/KoPW. Desperado/KUSHIDA, Elgin/Suzuki i ZSJ/Tanahashi, te trzy walki zapewne będą main eventować trzy gale (ehh, a myślałem że w tym roku wrócą do 2..), do tego mamy KES/G.O.D/War Machine, Naito/Fale zapewne, może Omega/Juice o pas US i może rewanż o pasy Juniorów TT, a KoPW main eventować będzie zapewne Okada/EVIL.

Obie walki o pasy TT bardzo dobre, ale rozpisywać się też o czymś nie ma. Juniorzy lepiej jak można się było spodziewać, dałbym z ****, kolejna „inna” walka Bucksów, podoba mi się że próbują czegoś nowego i myślę że to wychodzi, cieszy też title change, bo potrzebna jest świeża krew w tej dywizji. War Machine znów spisali się świetnie, szkoda tylko, że znowu wracamy do kolejnego 3 way’u. Jedyny pozytyw jest taki, że Archer i Smith wrócili. A walka taka na *** ½ -*** ¾.

SHIBATA!! Za chuja się tego nie spodziewałem. Oglądałem bez spoilerów, nie ma co ukrywać, wzruszający moment. Nawet sobie Flat bumpa strzelił w ringu. Btw, czy tylko mi się wydaje że wygląda teraz bardziej jak Sakuraba niż jak dawny Shibata? XD Pięć lat temu w tej samej arenie, też w przerwie finałów G1 wrócił z Saku do NJ, trafny moment na powrót. „I’m alive! That’s all”, czyli w swoim stylu. Reakcja publiki mówi sama za siebie chyba. Nie sądzę że wróci prędko, ale myślę że wróci do ringu, jest to dla mnie kwestia czasu. A może promo WK12 tuż przed jego wyjsciem to nie był przypadek?

To video package takie dziwne..dla kogo to? Jay White?

No i Main Event. Jakby wziąć to na logikę, to nie było tu nawet mowy o innym wyjściu niż wygrana Naito, ale i tak podszedłem do tego bez takiego założenia, żeby sobie nie psuć widowiska. Finał spełnił dla mnie kosmiczne oczekiwania. Było wszystko, od aury jaką powinien mieć finał G1, po świetną historie, po szalone spoty i nearfalle. Croyt’s Wrath, Ganso Bomb, Top Rope Powerbomb w Frankensteinera, nawet Stardust Press Naito teasował. Było wszystko. Możliwe że w końcówce nieco przedobrzyli, ale i tak finał jako całość po prostu niesamowity. Daje tu 5 gwiadek a myslę że jeszcze bardziej by mi się to podobało, gdybym nie był już taki zmęczony całym G1. *****. Będę musiał kiedyś zebrać czas i w 2-3 dni obejrzeć wszystkie walki typu Okada-Omega, Okada-Shibata czy Omega-Naito i je porównać, bo teraz jest to cholernie ciężko zrobić. Naito wygrywa i w końcu dostaje swój Dome Main Ewento, a Omega idzie na Ibushiego, wszystko tak jak być powinno.

Tegoroczny Climax bez dwóch zdań wciągnął dupą ten z przed roku i ten z przed dwóch lat. Zarówno jeśli chodzi o biznes, jak i o sam poziom ringowy, jak i też wiele ciekawych/ważnych momentów i historii, takich jak rise Juice’a czy Zacka, EVIL stający się praktycznie Main Eventerem, Ibushi wracający (oby) do NJ, czy ostatni G1 Nagaty. Szalony jest ten rok dla New Japan, w głowie się nie mieści jak srają tymi niesamowitymi walkami na prawo i lewo. Booking akurat tym razem przewidywalny, ale czasem przewidywalny = najlepszy i tak było w tym przypadku.

1. Omega vs Naito - *****

2. Okada vs Omega - *****

3. Ibushi vs Naito - **** ¾

4. Tanahashi vs Naito - **** ¾

5. Okada vs Suzuki - **** ¾

6. Okada vs Elgin - **** ¾

7. Omega vs Elgin - **** ½

8. Tanahashi vs Ishii - **** ½

9. Okada vs EVIL - **** ½

10. Ishii vs ZSJ - **** ½

11. Tanahashi vs Ibushi - **** ½

12. Ishii vs Nagata - **** ½

13. Ibushi vs ZSJ - **** ½

14. Ibushi vs Ishii - **** ¼

15. Ishii vs Goto - **** ¼

16. Tanahashi vs Nagata - **** ¼

17. Ishii vs Naito - **** ¼

18. Goto vs Nagata - **** ¼

19. Tanahashi vs ZSJ - ****

20. EVIL vs SANADA - ****

21. Okada vs Kojima - ****

22. Ibushi vs Nagata - ****

23. EVIL vs Juice - ****

24. Okada vs SANADA - ****

25. EVIL vs Kojima - ****

26. EVIL vs Elgin – ****

27. Makabe vs Ishii - *** ¾

28. SANADA vs Kojima - ****

29. Naito vs ZSJ - ****

30. Juice vs Kojima - ****

31. Juice vs Elgin - ****

32. Omega vs Juice - ****

33. Naito vs Goto - ****

34. Nagata vs YOSHI-HASHI - ****

35. Okada vs Juice - ****

36. Omega vs SANADA - *** ¾

37. ZSJ vs Nagata - *** ¾

38. Omega vs EVIL - *** ¾

39. Tanahashi vs Goto - *** ¾

40. Suzuki vs Omega - *** ¾

41. YOSHI-HASHI vs Ishii - *** ¾

42. Elgin vs Kojima - *** ¾

43. Goto vs Ibushi - *** ¾

44. Naito vs Nagata - *** ¾

45. SANADA vs Juice - *** ¾

46. Elgin vs SANADA - *** ¾

47. Makabe vs Goto - *** ¾

48. Fale vs Ishii - *** ½

49. Naito vs Makabe - *** ½

50. Fale vs Tanahashi - *** ½

51. Omega vs Kojima - *** ½

52. Goto vs YOSHI-HASHI - *** ½

53. Makabe vs Ibushi - *** ½

54. Suzuki vs SANADA - *** ½

55. Suzuki vs Elgin - *** ½

56. Naito vs YOSHI-HASHI - *** ½

57. ZSJ vs Goto - *** ½

58. Fale vs Nagata - *** ½

59. Tanahashi vs Makabe - *** ¼

60. Suzuki vs EVIL - *** ¼

61. Okada vs Tonga - *** ¼

62. Nagata vs Makabe - *** ¼

63. Ibushi vs YOSHI-HASHI: *** ¼

64. Fale vs Ibushi - *** ¼

65. Juice vs Tama Tonga - *** ¼

66. Elgin vs Tama Tonga - *** ¼

67. ZSJ vs Makabe - *** ¼

68. Tanahashi vs YOSHI-HASHI - *** ¼

69. SANADA vs Tama Tonga - *** ¼

70. Sabre vs YOSHI-HASHI - *** ¼

71. Kojima vs Tama Tonga - ***

72. Fale vs Makabe - ***

73. Suzuki vs Juice - ***

74. ZSJ vs Fale - ***

75. Omega vs Tama Tonga - ***

76. YOSHI-HASHI vs Makabe - ***

77. YOSHI-HASHI vs Bad Luck Fale - ***

78. EVIL vs Tama Tonga - ***

79. Kojima vs Suzuki - ** ¾

80. Fale vs Goto - ** ¾

81. Okada vs Yano* – N/R

82. Suzuki vs Yano* - N/R

83. SANADA vs Yano* - N/R

84. Omega vs Yano* – N/R

85. Naito vs Fale - ** ½

86. Juice vs Yano* - N/R

87. Tama Tonga vs Yano* – N/R

88. EVIL vs Yano* - N/R

89. Suzuki vs Tama Tonga - **

90. Kojima vs Yano* – N/R

91. Elgin vs Yano* - N/R

Jakby mi się chcialo to bym jeszcze zrobił ranking typków z całego turnieju i średnią STAR RATINGÓW, ale..nie wiem czy mi się chce. Może kiedyś.

https://forum.wrestling.pl/topic/42823-new-japan-pro-wrestling-dyskusja-og%C3%B3lna/page/23/#findComment-425005

Kenny Omega vs Tetsuya Naito - **** i 1/2

Oglądam Climaxa od 2014, ale to chyba pierwszy finał, do którego kompletnie nie podchodzę emocjonalnie. Nie moge sie nadal przekonać do Omegi, który jest ok, ale jeżeli komuś miałbym przypiąć łatkę "B+ Player" to jest to właśnie on. Tetsuya Naito to świetny wrestler, który faktycznie zasłużył na Tokyo Dome i mam nadzieje, że tutaj pokaże klasę i dadzą mu wygrać. (Inaczej zacznie być traktowany jak swego czasu Nakamura, który był murowanym faworytem dwóch Climaxów pod rząd i oba przegrywał).

Oczywiście dali ringowo rade, ale nie zdołali mnie wciągnąć w ten pojedynek. Omega jest ringowo bardzo przereklamowany, bo mało kto zwraca uwage na te botche. On kiedyś może zabić w ringu swojego rywala. Naito to oczywiście czołówka i tutaj podnosił poziom. Nie zmienia to faktu, że był to najsłabszy finał od kilku ładnych lat. Zwycięzca oczywiście na plus, ale jednak mogło być lepiej.

Top 5 najlepszych walk

Kazuchika Okada vs Minoru Suzuki - *****! (16)

Evil vs Kazuchika Okada - **** i 3/4 (14)

Hiroshi Tanahashi vs Tetsuya Naito - **** i 3/4 (17)

Michael Elgin vs Kenny Omega - **** i 3/4 (8)

Kota Ibushi vs Hiroshi Tanahashi - **** i 3/4 (11)

Kto był MVP turnieju?

BlokA

Yuji Nagata - 4, 4,25, 4,25, 4, 3,25, 4,5, 4,25, 4,25, 3,5 = 4,02

Yoshi Hashi - 4, 4,25, 3,5, 3,75, 4,25, 3,25, 3,75, 4, 3 = 3,75

BLF - 2, 3, 2,25, 3, 3,25, 3,25, 3,5, 3,25, 3,5 = 3.0

Togi Makabe - 2, 3,5, 3,75, 3, 3,25, 3, 3, 3, 3 = 3,05

Hirooki Goto - 4.25, 4,25, 3,75, 4,25, 4,5, 3,75, 3,75, 3,25, 4,5 - 4,02

Tomohiro Ishii - 4.25, 3,5, 4,5, 3,75, 4,5, 4,5, 3,5, 4,5, 4,25 = 4,13

ZSJ - 4,5, 4,25, 3,5, 3, 4,5, 3, 4, 4,25, 4,25 = 3,94*

Tanahashi - 4.5, 3, 4,25, 4,25, 4,25, 4,75, 3, 4,5, 4,75 = 4.13

Naito - 4,5, 4,25, 2,25, 4, 4,5, 3,75, 4, 3, 4,75 = 3,88

Ibushi - 4,5, 4,25, 4,5, 3, 3,25, 4,75, 4,25, 4, 4,5 = 4,11

1.Tomohiro Ishii - 4,13!

.Hiroshi Tanahashi - 4,13!

3.Kota Ibushi - 4,11!

4.Hirooki Goto - 4,02!

.Yuji Nagata - 4,02!

6.Zack Sabre Jr - 3,94

7.Tetsuya Naito - 3,88

8.Yoshi Hashi - 3,75

9.Togi Makabe - 3,05

10.Bad Luck Fale - 3.00

BlokB

Satoshi Kojima - 3.5, 2.75, 4, 4, 3.75, 3.25, 3.75, 3.25, 3.5 = 3.52

Juice Robinson - 3.5, 3.5, 3, 3.5, 3.75, 3.75, 4.25, 2.5, 4 = 3.52

Evil - 4.25, 3.5, 3.5, 2.25, 4, 3.25, 4.75, 4.5, 3.5 = 3.72

SANADA - 4.25, 4, 4.25, 2, 4, 3.75, 3.75, 4.25, 3.5

Tama Tonga - 4, 2.75, 3.5, 3.5, 3.75, 3.75, 2.5, 3.25, 3.5 = 3.38

Michael Elgin - 4, 4.5, 4, 4.75, 4, 2, 3.75, 4.5, 4 = 3.94

Kazuchika Okada - 2.5, 4.5, 4.25, 4, 3.75, 3.75, 4.75, 5, 4.5 = 4.11

Toru Yano - 2.5, 2.75, 2.5, 2, 2.25, 2, 2.5, 2.5, 2.75 = 2.41

Minoru Suzuki - 4.5, 4, 3, 3.75, 3.25, 3.25, 3.75, 5, 2.75 = 3.69

Kenny Omega - 4.5, 2.75, 2.5, 4.75, 3.75, 4, 4.25, 4.25, 4.5 = 3.91

Kazuchika Okada - 4.11!

Michael Elgin - 3.94

Kenny Omega - 3.91

Sanada - 3,75

Evil - 3,72

Minoru Suzuki - 3.69

Satoshi Kojima - 3,52

Juice Robinson - 3,52

Tama Tonga - 3.38

Toru Yano - 2,41

https://forum.wrestling.pl/topic/42823-new-japan-pro-wrestling-dyskusja-og%C3%B3lna/page/23/#findComment-425006

• Urządzenie:  Windows

Omega jest ringowo bardzo przereklamowany, bo mało kto zwraca uwage na te botche. On kiedyś może zabić w ringu swojego rywala.

Zwłaszcza, jak sam o mało nie został zabity przez Naito po zbotchowanym piledriverze na stół. Botch może przydarzyć się każdemu. Jakoś lukam regularnie Botchamanię i nie widuję tam Omegi jakoś zajebiście często.

Sam daje walce 5 gwiazdek. Było to emocjonujące starcie dwóch największych gwiazd swoich bloków (Okady nie liczę, bo on tam jest nie do ruszenia w Japonii i jest drawem na miarę takiego Chono, czy Kenty Kobashiego). Wynik jest dla mnie jakimś tam zaskoczeniem, bo liczyłem na prawidłowe domknięcie trylogii Okada - Omega na przyszłorocznym Wrestle Kingdom. No i wygrana Omegi byłaby wyraźnym sygnałem, że NJPW poważnie myśli o ekspansji na zagraniczne rynki. Jednak nie ma co umniejszać zwycięstwu Naito, bo sam wyrósł na gwiazdę i sam feud oraz match na WK zapowiada się fajnie. Może nawet dojdzie do podwójnego turnu? Chociaż wątpię by NJPW chciało zarzynać swoją największą atrakcje, to jest Okadę.

Edytowane przez Vaclav
https://forum.wrestling.pl/topic/42823-new-japan-pro-wrestling-dyskusja-og%C3%B3lna/page/23/#findComment-425012

G1 Climax day 19:

Kenny Omega vs. Tetsuya Naito – Wow! To starcie miało wszystko, czego należy oczekiwać po finale Climaxu! Near-falle, kontry, poziom ringowy i emocje. Wow :shock: Genialne zakończenie fajnego turnieju. Ocena: *****

TOP 10 Climaxu:

Omega vs. Naito ***** - day 19

Omega vs. Okada ***** - day 18

https://forum.wrestling.pl/topic/42823-new-japan-pro-wrestling-dyskusja-og%C3%B3lna/page/23/#findComment-425013

Omega jest ringowo bardzo przereklamowany, bo mało kto zwraca uwage na te botche. On kiedyś może zabić w ringu swojego rywala.

BOTCHE

Aha, ciekawe, to może zarzuć jakimiś konkretnymi przykładami, bo trochę się czuje jakbym oglądał cale życie innego wrestlera

https://forum.wrestling.pl/topic/42823-new-japan-pro-wrestling-dyskusja-og%C3%B3lna/page/23/#findComment-425014

Pierwszy przyklad z glowy to walka z Sanada i akcje za ringiem, gdy tak wyladowal na Japonczyku, ze mozna sie bylo obawiac o zdrowie jednego i drugiego
https://forum.wrestling.pl/topic/42823-new-japan-pro-wrestling-dyskusja-og%C3%B3lna/page/23/#findComment-425015

No i finał! Mój pierwszy cały obejrzany Climax, czego żałuję że dopiero pierwszy, ale już dupa z tym. Jedziemy z koksem. G1 Climax dzień 19:

Nie będę opisywał każdej walki po kolei bo to za długo zajmie. Ogólnie całe show wypełnione emocjami i walkami po brzegi, nic nie zamulało, wszystko świetnie rozegrane.

W sumie Young Bucks złymi mistrzami nie są, a wręcz przeciwnie, ale jestem ciekaw jak spiszą się Ricochet & Ryusuke Taguchi jako mistrzowie. Swoją drogą Ryusuke fajny miał doping jak rozdawał te uderzenia tyłkiem z rozbiegu. Niby zwykłe uderzenie tyłkiem, ale te były jakieś :)

Powrót Derryla, YES! YES! YES! Wiem że to tylko pluszowy kot, ale jednak. Jedyny kot którego lubię :D

Jak ktoś gdzieś będzie sprzedawał jego maskotki to biorę jedną :grin:

Powrót Shibaty zaraz po promo Wrestle Kingdom 12 - uwierzę we wszystko (no może prawie wszystko) ale muszą mieć dla Shibaty coś przygotowane na WK12. Takie ogłoszenia zazwyczaj nie biorą się znikąd. Dlatego tym bardziej napalamy się na WK12.

Feudy podgrzane, czekamy na kolejne gale, będzie gorąco. Być może jakiś pas zmieni właściciela.

No i trzeba pochwalić wejściówkę Yujiro. Nie dla niego samego, ale dla tych dziewczyn, wie co dobre :grin: A kamerzyści na medal. Takich nam potrzeba więcej, zarówno ujęć jak i kamerzystów :-)

Kenny Omega vs Tetsuya Naito – Prawdziwy Main Event. Jarałem się każdą akcję, nawet tym mocno zjebany Piledriverem. Jak wyszedł tak wyszedł, jebać już, ważne że nikomu nic się nie stało. W tej walce nie było choćby sekundy która była by nudna. Czy wymiana finisherów, czy kontry, czy zwykłe uderzenia/slapy, to wszystko było przepełnione emocjami! Od pierwszej sekundy walki aż do ostatniej. To trzeba obejrzeć! Temu trzeba dać 5 gwiazdek! To było zajebiste zakończenie Climaxa 2017!

Szalone emocje, historia sprzedana lepiej niż w niejednym filmie, mnóstwo kontr i wyszukanych akcji, mnóstwo finisherów i tych V-Triggerów od Omegi, które są przekozackie.

Zapytacie czego tutaj nie było? Tutaj było wszystko! Teraz za to długi odpoczynek dla każdego z uczestników Climaxa, bo zasługują na to (nawet Toru Yano xD)

G1 Climax 2017 uważamy za zamknięty....ale zamknięty z pierdolnięciem.

https://forum.wrestling.pl/topic/42823-new-japan-pro-wrestling-dyskusja-og%C3%B3lna/page/23/#findComment-425016

Miałem tego nie publikować, ale co mi tam...

Postanowiłem pójść tropem TJCACPJ ;)

Block A:

Tanahashi: 4,25; 3,25; 4; 4; 3,75; 4,5; 3,5; 4,5; 4,75; = 4,06

Naito: 4,5; 4,5; 3; 3,75; 4,25; 3,75; 3,5; 3; 4,75; = 3,89 (4,00 z finałem)

Ishii: 4,25; 3,75; 4,25; 3,5; 4,25; 3,75; 2,75; 4,5; 3,25; = 3,81

Ibushi: 4,5; 3; 4,25; 3,5; 2,75; 4,5; 3,5; 3,5; 4; = 3,72

Nagata: 3,75; 4; 4; 3,75; 3; 3,75; 3,5; 3,75; 3; = 3,61

Goto: 4,25; 4; 3,5; 4; 2,5; 3,75; 4; 2,25; 4; = 3,58

Hashi: 3,75; 4,5 3,5; 3,5; 3,75; 2,5; 4; 3,5; 3; = 3,56

Sabre jr: 4,25; 3; 3,5; 3; 2,5; 3; 3,5; 3,75; 3,25; = 3,31

Makabe: 2,5; 3,75; 3,5; 3,5; 3; 3; 3,5; 3; 3; = 3,19

Fale: 2,5; 3,25; 3; 3; 2,75; 2,5; 2,75; 2,25; 3; = 2,78

Block B:

Omega: 4,25; 3,75; 3,25; 4,5; 4,25; 4,75; 3,75; 4,25; 5; = 4,19 (4,28 z finałem)

Okada: 2,75; 4,25; 4,25; 3,75; 4; 3,75; 4,5; 4; 5; = 4,03

EVIL: 4,25; 3,75; 3,5; 3,5; 1,25; 4,75; 4,5; 4; 3,5; = 3,67

Sanada: 4,25; 4; 4,25; 1,75; 4; 3; 3,5; 4,25; 3,5; = 3,61

Elgin: 3,75; 4,25; 3,5; 4,5; 4; 1; 3,25; 4; 4; = 3,58

Robinson: 3,75; 3,75; 3,25; 3,25; 4; 3; 3,75; 2,25; 4; = 3,56

Kojima: 3,75; 1,75; 3,5; 3,75; 4,25; 3,25; 3,5; 3,5; 3,5; = 3,42

Suzuki: 4,25; 4; 3,25; 3,5; 3; 3,25; 3,25; 4; 1,5; = 3,33

Tonga: 3,75; 3,75; 3,5; 3,25; 3; 3,75; 1,75; 3,5; 3,5; = 3,31

Yano: 2,75; 1,75; 3,25; 1,75; 1,25; 1; 1,75; 2,25; 1,5; = 1,92

Klasyfikacja generalna:

1.Omega – 4,19

2.Tanahashi – 4,06

3.Okada – 4,03

4.Naito – 3,89

5.Ishii – 3,81

6.Ibushi – 3,72

7.EVIL – 3,67

8-9.Nagata, SANADA -3,61

10-11.Goto, Elgin – 3,58

12-13.HASHI, Robinson – 3,56

14.Kojima – 3,42

15.Suzuki – 3,33

16-17.Sabre, Tonga – 3,31

18.Makabe – 3,19

19.Fale – 2,78

20. Yano – 1,92...

Zaznaczam, że blok B stracił na Yano więcej niż A na Fale, więc stąd mają oni niższe średnie. Wyjątkami są Omega, który zrobił z Yano dobry comedy match i Okada, który z Yano nie poszedłl tak bardzo w komedię...

https://forum.wrestling.pl/topic/42823-new-japan-pro-wrestling-dyskusja-og%C3%B3lna/page/23/#findComment-425022