Skocz do zawartości
  • Dołącz do najstarszego forum o pro wrestlingu w Polsce!  

New Japan Pro Wrestling - Dyskusja Ogólna

Rekomendowane odpowiedzi

• Reputacja:   0
  • Status:  Offline
  • Urządzenie:  Windows

NJPW G1 Climax 27 Dzień 14 05.07.17

Toru Yano vs. Tama Tonga

NJPW wybrało kto jest najgorszym wrestlerem tego bloku. Tama miał okazję w turnieju, żeby pokazać swoją wartość i pokazał. Może się cieszyć, że zawsze zostaje mu Tag Team.

Satoshi Kojima vs. SANADA

Radość jakby wygrał któryś z ważnych pasów. Na tym etapie wielu już nie ma szans na finał. Patent z pierwszą wygraną się tutaj sprawdził. Kojima ma o co walczyć i to wywalczył. Dodało to trochę emocji i walka mi się podobała.

Michael Elgin vs. Minoru Suzuki

Kiedyś Suzuki zrobił klasyk ze Styles na Climaxie i nie wiem czemu pomyślałem, że takie zestawienie ma zbliżony potencjał. Oczywiście mocno się pomyliłem.

Juice Robinson vs. Kenny Omega

Robinson był bardziej zaskoczony ode mnie. Szybkie ujęcie na pas IWGP US daje odpowiedź czemu Juice okazał się lepsze. Bardzo możliwe, że niedługo zostanie pierwszym pretendentem. Walka była dość dobra, ale nie zachęca do kolejnego pojedynku, który jest bardzo realny.

Kazuchika Okada vs. EVIL

Jeszcze kilka miesięcy temu mocno bym się dziwił czemu dają to w main evencie, teraz było to jedna z najbardziej oczekiwanych przeze mnie walk. Po wcześniejszym wydarzeniach Okada mocna odjechał Omedze i Kazuchika musiał gdzieś przegrać aby walka w ostatniej kolejce miała sens. Pretendent wyłoniony, ale bez szans na przejęcie pasa. Jeżeli EVIL wygra wszystko do końca, Omega pokona Okadę to całą trójka będzie miała tyle samo punktów, a małej tabeli będą mieli po jednej wygranej.

NJPW G1 Climax 27 Dzień 15 06.07.17

Yuji Nagata vs. Zack Sabre Jr.

Tym razem Zack trafił na odpowiedniego przeciwnika i Nagata dołączył się do wymiany submissionów. Nagata wreszcie zgarnia swoje pierwsze zwycięstwo, niestety reakcja nie była tak duża jak się można było spodziewać.

Kota Ibushi vs. YOSHI-HASHI

Coś tutaj nie zagrało, jedna może dwie dobre wymiany. Publiczność słabo zainteresowana pojedynkiem, w końcu Yoshi w ringu to nikogo nie powinno to dziwić.

Hirooki Goto vs. Bad Luck Fale

Znów Fale i najlepiej pominąć tą walkę.

Togi Makabe vs. Tetsuya Naito

Wiadomo było, że Fale będzie zamulał, ale niestety Makabe strasznie ciężko się ogląda w tym turnieju. Dostał miejsca wysoko w karcie czy nawet main event, a wykonuje tylko swoje dwie akcje. Przeciwnik musi ratować sytuację by walka wyszła jakość poprawnie.

Hiroshi Tanahashi vs. Tomohiro Ishii

Mocne zestawienie i już od samego początku Ishii ruszył do przodu starając się osłabić nogę przeciwnika. Znów trzeba pochwalić selling obu wrestlerów, którzy świetnie nim budowali emocje, końcówka bardzo dobra. Nie bawili się w żadne kombinacje, zostali już tylko Tanahashi i Naito, w piątek zwycięzca wchodzi do finału.

Najlepszy walki NJPW G1 Climax 27

1. Tetsuya Naito vs. Kota Ibushi (Dzień 1)

2. Hiroshi Tanahashi vs. Zack Sabre Jr.(Dzień 1)

3. Michael Elgin vs. Kazuchika Okada (Dzień 4)

4. Michael Elgin vs. Kenny Omega (Dzień 8 )

5. Hiroshi Tanahashi vs. Kota Ibushi (Dzień 11)

6. Tomohiro Ishii vs. Tetsuya Naito (Dzień 9)

7. Hiroshi Tanahashi vs. Tomohiro Ishii (Dzień 15)

8. Hirooki Goto vs. Tomohiro Ishii (Dzień 1)

9. Kazuchika Okada vs. SANADA (Dzień 6)

10. Kazuchika Okada vs. EVIL (Dzień 14)

Walki NJPW G1 Climax 27, które warto zobaczyć.

Hirooki Goto vs. Tomohiro Ishii (Dzień 1)

Hiroshi Tanahashi vs. Zack Sabre Jr.(Dzień 1)

Tetsuya Naito vs. Kota Ibushi (Dzień 1)

EVIL vs. SANADA (Dzień 2)

Minoru Suzuki vs. Kenny Omega (Dzień 2)

Yuji Nagata vs. Hirooki Goto (Dzień 3)

Kota Ibushi vs. Zack Sabre Jr. (Dzień 3)

YOSHI-HASHI vs. Tetsuya Naito (Dzień 3)

Kenny Omega vs. Tama Tonga (Dzień 4)

Michael Elgin vs. Kazuchika Okada (Dzień 4)

Kota Ibushi vs. Tomohiro Ishii (Dzień 5)

Kazuchika Okada vs. SANADA (Dzień 6)

Tomohiro Ishii vs. YOSHI-HASHI (Dzień 7)

Hiroshi Tanahashi vs. Hirooki Goto (Dzień 7)

Michael Elgin vs. Kenny Omega (Dzień 8 )

Tomohiro Ishii vs. Tetsuya Naito (Dzień 9)

Michael Elgin vs. SANADA (Dzień 10)

Juice Robinson vs. Kazuchika Okada (Dzień 10)

Yuji Nagata vs. Tomohiro Ishii (Dzień 11)

Hirooki Goto vs. Tetsuya Naito (Dzień 11)

Hiroshi Tanahashi vs. Kota Ibushi (Dzień 11)

Kazuchika Okada vs. Tama Tonga (Dzień 12)

EVIL vs. Kenny Omega (Dzień 12)

Yuji Nagata vs. Kota Ibushi (Dzień 13)

Tetsuya Naito vs. Zack Sabre Jr.(Dzień 13)

Satoshi Kojima vs. SANADA (Dzień 14)

Juice Robinson vs. Kenny Omega (Dzień 14)

Kazuchika Okada vs. EVIL (Dzień 14)

Yuji Nagata vs. Zack Sabre Jr. (Dzień 15)

Hiroshi Tanahashi vs. Tomohiro Ishii (Dzień 15)

https://forum.wrestling.pl/topic/42823-new-japan-pro-wrestling-dyskusja-og%C3%B3lna/page/22/#findComment-424833

• Reputacja:   1

NJPW G1 Climax 27 - dzień 15

Yuji Nagata vs Zack Sabre Jr. - Całkiem spoko walka, na plus pierwsze punkty Nagaty. Nagata też powymieniał parę submissionów to dało się to oglądać. W sumie tyle odnośnie walki.

Kota Ibushi vs YOSHI-HASHI - Coś kurde nie poszło w tej walce, i wyszło jakoś mizernie. Hashi jak to Hashi - nie porwał w ringu.

Bad Luck Fale vs Hirooki Goto - Coś mi nie podchodzą na razie dzisiejsze walki. Co prawda tutaj coś się momentami działo, jednak z lekka to za mało.

Tetsuya Naito Togi Makabe - Wyszło całkiem przyjemnie. Poszli na początek na całego, co kończyło się w trybunach i na ścianie, za co plus. Przez moment po powrocie do ringu jakby niemrawo, ale rozkręciło się na nowo, i dobrze się to oglądało. Dobrze też skończyło się dla Naito który oczywiście zgarnął 2 pkt.

Hiroshi Tanahashi vs Tomohiro Ishii Mocna porządna walka, taka jak na Main Event przystało. Pod koniec dużo wymian akcji, emocji nie brakowało od początku walki. Obijanie siebie nawzajem wyszło mocno, świetne sprzedawanie akcji przez obu zawodników dodaje emocji walce, no jest rzeczą ważną w każdej walce. Godny polecenia Main Event.

https://forum.wrestling.pl/topic/42823-new-japan-pro-wrestling-dyskusja-og%C3%B3lna/page/22/#findComment-424835

NJPW G1 CLIMAX DAY 13

Kota Ibushi vs Yuji Nagata: ****

Bad Luck Fale vs Tomohiro Ishii: *** ½

YOSHI-HASHI vs Hirooki Goto: *** ½

Zack Sabre Jr. vs Tetsuya Naito: ****

Togi Makabe vs Hiroshi Tanahashi: *** ½

O kurwa, Honma jako komentator XDD W sumie to za wiele do powiedzenia o tej gali nie mam. Nie będę pisał oczywistych rzeczy o każdej walce, bo to trochę mija się z celem. Myślę że z lepszym Main Eventem można by tu spokojnie mówić o jednej z najlepszych gal turnieju, a tak to jednak kilku eventom dzień 13 ustępuje. 8/10.

NJPW G1 CLIMAX DAY 15

Zack Sabre Jr. vs Yuji Nagata: *** ¾

Kota Ibushi vs YOSHI-HASHI: *** ¼

Bad Luck Fale vs Hirooki Goto: ** ¾

Togi Makabe vs Tetsuya Naito: *** ½

Hiroshi Tanahashi vs Tomohiro Ishii: **** ½

ZSJ vs Nagata jako taki typowy #grapplefuck wyszło świetnie, szkoda tylko że publika dała dupy i to straszliwie, bo to trochę zepsuło dość duży moment jakim była wygrana Yujiego. To samo w przypadku walki Ibushi-Hashi jeśli chodzi o heat, jednak tu dużym problemem było też to, że Hashi kontrolujący walkę nie sprawdza się niestety dobrze. Goto vs Fale wyglądało dokładnie tak jak wyobrażałbyś sobie, że Goto vs Fale będzie wyglądało. Makabe i Naito mieli w przeszłości parę kozackich walk i mimo iż ta aż tak znakomita nie była, to i tak było fajnie. No i Main Event, mimo iż to Tanahashi i Ishii to spodziewałem się że trochę sobie odpuszczą, skoro szczególnie Tana ma w piątek duży Main Ewento w Sumo Hall z Naito, ale nie tylko nie odpuścili, a zrobili więcej niż chociażby rok czy trzy temu. Kapitalna walka, czy to story z nogą, czy to nearfalle, było po prostu kozacko, jedna z najlepszych walk turnieju póki co.

Cieszy mnie że w tym roku nie pierdolą się i w ostatni dzień szansę na awans mają tylko Tanahashi i Naito, którzy zmierzą się w Main Evencie, bo przynajmniej w tym roku nie muszę czytać jak to jest 2137 scenariuszy i jak 3/4 z nich się spełni to do finału przechodzi Yoshi-Hashi, mimo iż wiadomo że tak się nie stanie. A gala mimo słabej w pierwszych 3 walkach publiki stała na typowym jak dla bloku A poziomie, polecam opener i ME, reszta też nieźle ale nie było to znowu nic specjalnego. 7.5/10.

https://forum.wrestling.pl/topic/42823-new-japan-pro-wrestling-dyskusja-og%C3%B3lna/page/22/#findComment-424839

NJPW G1 Climax 27 day 14

Tama Tonga vs Toru Yano - ** i 1/2

Pasowali do siebie, ale niestety Tonga wylatuje z rywalizacji. Lubię Samoańczyka, ale w tegorocznym Climaxie za wiele nie zrobił więc i tak mała szkoda.

SANADA vs Satoshi Kojima - *** i 3/4

Sanada jeszcze walczy o finał, a na logike Kojime powinien pokonać bez problemów. Wydaje się jednak, że Satoshi może zabrać komuś cenne punkty. Pozostaje pytanie czy będzie to właśnie Sanada czy jednak Evil ostatniego dnia. Zrobili dobre widowisko i tak jak myślałem wyrzucili Sanade z turnieju. Trochę szkoda, ale z drugiej strony on i tak tutaj bardzo dużo zyskał. Kojima ponownie zrobił dobrą walkę i zdobywa pierwsze pkt.

Minoru Suzuki vs Michael Elgin - *** i 3/4

Sanada wyleciał więc teraz chyba czas na Suzukiego, który może uwalić z Elginem. Mike miał już kilka świetnych walk, ale zdobył za mało punktów jak na siebie. Dlatego tutaj wg mnie jest faworytem. Bardzo podobał mi się ten pojedynek. Typowa walka dwóch mocarnych zawodników, gdzie jeden bazuje na sile, a drugi na swojej stajni. Suzuki wylatuje z turnieju, a Elgin zapewnił sobie walke o pas NEVER. Ciężko będzie przebić dziś poziom tej walki.

Kenny Omega vs Juice Robinson - **** i 1/4

Dzisiaj faworyci przegrywają, ale tutaj to mało realne. Omega przegrywając z Juicem mocno by już stracił w klasyfikacji, lecz kto wie. Sam poziom walki powinien być jednak wysoki, bowiem pasują oni do siebie stylem walki. Wow! Nie dość, że jak dla mnie sensacja to jeszcze Omega traci dwa punkty. Wygląda na to, że jednak dzisiaj tak wszyscy tracą punkty, że nikt nie traci szans na zwycięstwo. Nie wiem czy nie była to najlepsza walka w karierze Robinsona. Kawałek świetnego wrestlingu.

Kazuchika Okada vs Evil - **** i 3/4

Niestety wpadłem na spoiler więc już wiem, że Okada też stracił dwa punkty. Będę musiał spojrzeć na tabele by się zorientować co i jak. No i już widzę, że sytuacja wygląda tak samo, ale jest mniej gal do końca więc Okada i Omega nadal mają najlepszą sytuacje. Sama walka pokazała jednak jak wielkim paradoksem jest wrestling. Okada wyśmiewany w TNA i Evil wyśmiewany w RoH robią kapitalne starcie, które może kandydować do miana najlepszego w turnieju. Evil mimo przyjęcia kilku czystych Rainmakerów odkopuje i sam wykonuje finishera. Bajka. Odkrycie roku.

Dzień 14 - 3,8

Blok A (6) vs Blok B (1)

Top 5 najlepszych walk

Evil vs Kazuchika Okada - **** i 3/4 (14)

Michael Elgin vs Kenny Omega - **** i 3/4 (8)

Kota Ibushi vs Hiroshi Tanahashi - **** i 3/4 (11)

Tetsuya Naito vs Tomohiro Ishii - **** i 3/4 (9)

Michael Elgin vs Kazuchika Okada - **** i 1/2 (4)

https://forum.wrestling.pl/topic/42823-new-japan-pro-wrestling-dyskusja-og%C3%B3lna/page/22/#findComment-424843

G1 Climax day 15:

Zack Sabre vs. Yuji Nagata – Sabre tańczył mniej niż zwykle, za to więcej walczył. Nagata to Nagata i razem panowie dali niezły opener. Ocena: *** i 3/4*

YOSHI-HASHI vs. Kota Ibushi – trochę zawód... liczyłem na te 0,5* więcej... ale i tak było to bardzo miłe dla oka starcie. Zabrakło emocji, jakoś mnie nie potrafili porwać... Ocena: *** i 1/2*

Bad Luck Fale vs. Hirooki Goto – najgorsza walka Mr. Zajebisty theme jaką widziałem. Szkoda, że taki talent jak Hirooki, w dodatku taki total-package jest workiem dla Bad Lucka, który dla odmiany ma tylko masę... Ocena: ** i 1/4*

Tetsuya Naito vs. Togi Makabe – Kurwa. Najpierw Goto robi za worek treningowy, potem Makabe rzuca Naito... do tego kretyńsko daje sobie wykonać Destino zaraz po kontrze, za szybko padł... Ocena: ***

Hiroshi Tanahashi vs. Tomohiro Ishii – Dosyć długie, bardzo dobre starcie. Wszystko było tu przemyślane trzy razy tak, by było jak najlepsze. Widać, że panowie znają się od lat i „czują” walkę między sobą. Brawo za świetny mecz! Ocena: **** i 1/2*

TOP 10 Climaxu:

EVIL vs. Omega **** i 3/4* - day 12

EVIL vs. Okada **** i 1/2* - day 14

Elgin vs. Omega **** i 1/2* - day 8

Naito vs. Ibushi **** i 1/2* - day 1

Elgin vs. Okada **** i 1/2* - day 4

Tanahashi vs. Ibushi **** i 1/2* - day 11

Tanhashi vs. Ishii **** i 1/2* - day 15

Naito vs. HASHI **** i 1/2* - day 3

SANADA vs. Okada **** i 1/4* - day 6

Kojima vs. Omega **** i 1/4* - day 10

Średnia:

Dzień pierwszy: 3,85

Dzień drugi: 3,75

Dzień trzeci: 3,70

Dzień czwarty: 3,55

Dzień piąty: 3,65

Dzień szósty: 3,55

Dzień siódmy: 3,60

Dzień ósmy: 3,35

Dzień dziewiąty: 3,25

Dzień dziesiąty: 3,30

Dzień jedenasty: 3,50

Dzień dwunasty: 3,15

Dzień trzynasty: 3,45

Dzień czternasty: 3,35

Dzień piętnasty: 3,40

Dzień szesnasty:

Dzień siedemnasty:

Dzień osiemnasty:

Block A – Block B 6:1

https://forum.wrestling.pl/topic/42823-new-japan-pro-wrestling-dyskusja-og%C3%B3lna/page/22/#findComment-424846

G1 Climax 27 day 15

Yuji Nagata vs Zack Sabre Jr - **** i 1/4

Na pierwszy rzut oka łatwe punkty dla Sabre'a, który robi za Evila tego bloku. Jednak tak jak Kojima pokonał dzień wcześniej Watanabe tak inny weteran może uwalić innego młodzika. No i sprawdziło się, Yuji Nagata po kapitalnej technicznej walce odprawia młodego Brytyjczyka. Na plus. Mam nadzieje, że więcej nie wygra podobnie jak Kojima, bo to jedyne zwycięstwo to powinien być odpowiedni moment dla nich. Sabre tą porażką może stracić szanse na blok.

Kota Ibushi vs Yoshi-HASHI - ****

Być albo nie być dla Ibushiego. Walka ostatniej szansy, bo jeżeli przegra to już nie będzie miał czego szukać. Yoshi zrobił w tym turnieju kilka fajnych walk, ale już się nie liczy w walce o zwycięstwo. Jak dla mnie czysto ringowo to była bajka, a jedyny minus to właśnie Hashi, który jest strasznie nijaki. Zero brawury ani postaci. Ibushi promuje to swoje kolano i kolejny raz kończy nim pojedynek. Do tego wygrywa i nadal jest w grze.

Hirooki Goto vs Bad Luck Fale - *** i 1/4

Przegrany odpada, proste. Całym serduchem jestem za Goto i byłoby szkoda jakby w ostatnim dniu Hirooki nie miałby o co walczyć. Fale miał kilka całkiem fajnych walk, ale jednak nie chcę go na szczycie kosztem członka Chaos. No i niestety Goto wylatuje. Wielka szkoda, ale trudno. Kolejna już bardzo solidna walka BLF, lecz jak dla mnie zwycięstwo giganta to spory minus.

Tetsuya Naito vs Togi Makabe - ***

Walka Makabe więc tylko i wyłącznie do obejrzenia. Naito powinien spokojnie go przejść i zgłosić swoją kandydature do finału. No i Togi nadal bez żadnego błysku, a jego rywal ucieka i pokazuje, że o wszystkim zdecyduje jego walka z Tanahashim ostatniego dnia. Makabe już całkowicie bez żadnych szans.

Tomohiro Ishii vs Hiroshi Tanahashi -

Na papierze absolutny faworyt do nawet walki turnieju. Tanahashi jest jednak faworytem, bo jeżeli przegra to Ishii wskoczy w okolice pozycji lidera. Mało jednak możliwe by Gedo dał tak wielki push byłemu mistrzowi Never, niestety. Świetna walka z mocną końcówką, ale jednak nie weszli oni do mojego top 5. Jasne że taka dwójka nie zawodzi, ale można było się spodziewać czegoś jeszcze więcej. Tanahashi oczywiście wygrywa i wszystko wskazuje na to, że on i Naito rozegrają to między sobą.

3,85

Top 5 najlepszych walk

Michael Elgin vs Kazuchika Okada - **** i 1/2 (4)

https://forum.wrestling.pl/topic/42823-new-japan-pro-wrestling-dyskusja-og%C3%B3lna/page/22/#findComment-424851

G1 Climax 27 - Day 16

Satoshi Kojima vs Tama Tonga

Spędziłem dobre 5 minut zastanawiając się z kim Kojima walczył więc no, dupy nie urwali ^^. Szkoda, że Kojima przegrał, nie pogardziłbym gdyby zdobył drugie dwa punkty, pokazał się zdecydowanie lepiej w tegorocznym Climaxie niż Tama Tonga. Trochę dziwi mnie fakt, że to pisze ale takie są fakty.

Toru Yano vs Juice Robinson

-

Michael Elgin vs EVIL

Krótko... wygląda na to, że EVIL był tylko skokiem na sensacje, po bardzo dobrym turnieju i wypromowaniu go na niezłego kozaka(pokonał między innymi Suzukiego i Okade... takie zwycięstwa muszą się znaleźć w CV) zostaje pozbawiony wygranej w bloku w bardzo bezpłciowy sposób.

Zajęło to niby tylko dziesięć minut ale wciąż był to kawał dobrego wrestlingu. Mam nadzieje, że po Climaxie exWatanabe nie stanie w miejscu i wolno, sukcesywnie będą podpromowali go do statusu Main Eventera. Na pewno powinien dostać title shota na King of Pro Wrestling.

Elgin turniej skończy z niczym ale też nie może mówić o braku osiągnięć... sam pokonał US Championa. Jeśli Omega wygra Climaxa to możliwe, że jeszcze przed WK zrzuci tytuł na Big Mike'a, nie wykluczałbym tego.

SANADA vs Kenny Omega

Wydaje mi się, że tą dwójkę stać na więcej ale i tak oglądało się to bardzo dobrze. Szybkie kontry, ładne akcje, mogło się podobać... w sumie tyle. Moonsault Kennego z barierek bardzo bliski tragicznego botcha ;)

Minoru Suzuki vs Kazuchika Okada

Więc nie przegrana a remis. Kazu znów w końcowych dniach Climaxa remisuje a to pomaga Kennemu odrobić straty i daje mu realne szanse na zwycięstwo w bloku.

Sam pojedynek... zupełnie inny od tego na początku roku ale wcale nie lepszy... wręcz przeciwnie. Trochę się wynudziłem, zaczęło mi się to oglądać lepiej dopiero wtedy gdy zaczęło się robić bardziej stiffowo, w stylu klasycznego puro ale już wtedy pojedynek trwał 20 minut. W obijaniu nogi przynajmniej była historia, można było poczuć ból Okady i nawet chcieć by się poddał - dla jego zdrowia. Tutaj niby obiektem ataku był kontuzjowany po walce z EVIL'em kark ale ani przez moment nie poczułem, że Kazik będzie klepać. W skrócie - trochę się zawiodłem.

Jestem z Climaxem a bieżąco ale nie chce mi się komentować wszystkich dni, które obejrzałem więc po prostu zamknę swoją opinię w Top 3 ^^

Top 3 Climaxa:

1. Kazuchika Okada vs EVIL - Day 14

2. Michael Elgin vs Kenny Omega - Day 8

3. Tetsuya Naito vs Kota Ibushi - Day 1

Zabawne, że niby to blok A dostarcza lepsze dni jeśli chodzi o poziom całokształtu a to blok B nonstop zmienia moją top trójkę ^^. Okada i Omega to jednak nie mają sobie teraz równych.

https://forum.wrestling.pl/topic/42823-new-japan-pro-wrestling-dyskusja-og%C3%B3lna/page/22/#findComment-424879

G1 Climax 27 day 16

Tama Tonga vs Satoshi Kojima - *** i 1/4

Walka bez żadnego znaczenia. Żaden z nich nie ma już i tak szans na finał. Ringowo mogą jednak pokazać swoje umiejętności zwłaszcza, że Satoshi jest po zwycięstwie. Dali im cholernie dużo czasu, ale jednak nie mogli zachwycić. Oczywiście było solidnie, bo i spotkali się dobrzy workerzy, lecz nic więcej. Kojima zakończy turniej chyba z tylko dwoma punktami.

Juice Robinson vs Toru Yano - ** i 1/2

Ostatnia walka o nic. Każdy punkt dla Robinsowa w takim turnieju jest jednak cenny. Członek Chaos pokazał kolejn e zupełnie nowe warianty.jak akcja z włosami. Młokos jednak wygrał za co plus.

Evil vs Michael Elgin - **** i 1/2

Dwie osoby, które bardzo zyskały na tym turnieju. Elgin zrobił kilka rewelacyjnych walk, a Evil nadal liczy się w walce o wygraną. Tutaj liczę na wiele zwłaszcza pod względem ringowym i mimo wszystko kibicuje członkowi LiJ by emocje były do końca turnieju. Kapitalnie mi się oglądało tą walkę dwóch kolosów, gdzie to każdy chciał wygrać. Elgin pokazał kawał serca i finalnie wygrał. Szkoda że Evil właściwie wypada, bo nie wyobrażam sobie by i Omega i Okada dzsiaj przegrali. Sytuacja z bloku A może się powtórzyć.

SANADA vs Kenny Omega - **** i 1/4

Ostatnia szansa Sanady, ale bardzo mała. Omega raczej wyrzuci z turnieju kolejnego członka LIJ i sam zagwarantuje sobie lepszą sytuacje. Ringowo to jednak może być ponownie znakomite. Kolejny w tym turnieju mocny botch Omegi. Gość musi nad takimi akcjami pracować, bo kiedyś kogoś zabije. Druga dzisiaj znakomita walka chociaż nie aż tak dobra jak ta poprzednia. Omega niestety wyrzuca definitywnie Japończyka z turnieju. Matemtycznie to wychodzi jakoś tak, że Suzuki też już nie ma szans.

Minoru Suzuki vs Kazuchika Okada - *****

Jeżeli się nie myle walka dla Suzukiego o nic. Jednak jeżeli pokona Okade to ten będzie miał tyle samo pkt co Omega. To będzie oznaczało, że remis ostatniego dnia nikomu nie da awansu. Mocny burdel w bloku. Kapitalna walka i chyba obecnie dla mnie najlepszy pojedynek w 2017r. Od początku znakomity poziom, ale jednak już sama końcówka to był kosmos. Okada wykonał trzy Rainmakery, ale jednak nie dał rady pokonać rywala. Remis dość dziwną możliwością. Teraz Omega MUSI wygrać z Okadą ostatniego dnia. Kazuchika prezentuje jednak taki poziom, że jak dla mnie może nawet wygrywać Climaxa.

Top 5 najlepszych walk

Kazuchika Okada vs Minoru Suzuki - *****! (16)

3,9

Blok A (6) - Blok B (2)

https://forum.wrestling.pl/topic/42823-new-japan-pro-wrestling-dyskusja-og%C3%B3lna/page/22/#findComment-424881

G1 Climax day 16:

Tama Tonga vs. Satoshi Kojima – Jak na opener i starcie Kojimy z Tongą to nie było źle. W sumie to taka przystawka, więc i ocena będzie przystawkowa – Ocena: *** i 1/2*

Toru Yano vs. Juice Robinson – Krótko, zwięźle i na temat. Yano jak zwykle pokazał, że potrafi jedynie drzeć japę i niszczyć narożniki... Ocena: ** i 1/4*

EVIL vs. Michael Elgin – byłem bardzo ciekaw, jak po dwóch najlepszych walkach Climaxu z największymi kozakami NJPW EVIL wyglądać będzie na tle Elgin. Michael również jest 2 razy na liście TOP 10, ale nieco niżej. Walka nie była zła, ale też mnie nie porwali – ot, dobry mecz, ale na pewno żaden z nich nie zaliczy go do TOP 2 swoich walk w tym roku. Ocena: ****

SANADA vs. Kenny Omega – Kolejny „tylko” dobry pojedynek. No ok, lepiej niż dobry, ale dwa ostatnie main eventy blocku B narobiły smaka na więcej... Ocena: **** i 1/4*

Minoru Suzuki vs. Kazuchika Okada – Początek strasznie nudny, potem się trochę rozkręcili, a na koniec poszli w mega emocje! Sam nie wiem jak to ugryźć, bo pierwsza faza była słaba, druga niezła, a trzecia bardzo dobra. Koniec końców ocena mogłaby być różna, ale moja będzie całkiem niska, Meltzer pewnie tam 5 stara sypnął:D Ocena: ****

TOP 10 Climaxu:

EVIL vs. Omega **** i 3/4* - day 12

EVIL vs. Okada **** i 1/2* - day 14

Elgin vs. Omega **** i 1/2* - day 8

Naito vs. Ibushi **** i 1/2* - day 1

Elgin vs. Okada **** i 1/2* - day 4

Tanahashi vs. Ibushi **** i 1/2* - day 11

Tanhashi vs. Ishii **** i 1/2* - day 15

Naito vs. HASHI **** i 1/2* - day 3

SANADA vs. Omega **** i 1/4* - day 16

SANADA vs. Okada **** i 1/4* - day 6

Średnia:

Dzień pierwszy: 3,85

Dzień drugi: 3,75

Dzień trzeci: 3,70

Dzień czwarty: 3,55

Dzień piąty: 3,65

Dzień szósty: 3,55

Dzień siódmy: 3,60

Dzień ósmy: 3,35

Dzień dziewiąty: 3,25

Dzień dziesiąty: 3,30

Dzień jedenasty: 3,50

Dzień dwunasty: 3,15

Dzień trzynasty: 3,45

Dzień czternasty: 3,35

Dzień piętnasty: 3,40

Dzień szesnasty: 3,60

Dzień siedemnasty:

Dzień osiemnasty:

Block A – Block B 6:2

https://forum.wrestling.pl/topic/42823-new-japan-pro-wrestling-dyskusja-og%C3%B3lna/page/22/#findComment-424886

Tama Tonga vs Satoshi Kojima - Walka o tak zwaną pietruszkę. Zwycięstwo da jedynie 2 pkt i w sumie nic więcej. Sama walka przyzwoita ale nic więcej.

Juice Robinson vs Toru Yano - Jedyny plus walki? 2 pkt dla Robinsona. Za akcję z włosami kolejny plus, ale taki mniejszy, a to dlatego aby nam się Yano za bardzo nie rozszalał :D

Evil vs Michael Elgin - 10 minut, ale wykorzystane znakomicie. Ostry,porządny pojedynek, z lekko szokującym zaskoczeniem, bo jednak myślałem że EVIL pokona i Elgina, a tak to mały szoker, i EVIL tak jakby się oddalił od zwycięstwa w bloku, a szkoda, bo po cichu liczyłem na niego, bo jednak furorę zrobił, pokonanie Okady to nie byle co.

SANADA vs Kenny Omega - Szybkie kontry, których było wiele, ciekawe starcie, dali ładny popis, ale przy kolejnej okazji zapewne pokażą jeszcze więcej. Na pewno ten moonsault pójdzie im lepiej w następnej walce, bo było blisko przykrej w skutkach kontuzji Kenny'ego, a gdyby do tego doszło to właściwie pół układu poszło by w piz-du :neutral:

Minoru Suzuki vs Kazuchika Okada - Wilk syty i owca cała - Okada traci punkty, a właściwie punkt, ale też nie przegrał. Cholerka, pokomplikowali sytuację w grupie. Teraz walka Okady z Omegą będzie taką walką o wszystko. Kto przegra ten kończy na drugim miejscu. Patrząc na tę walkę Okady, i patrząc na poprzednie walki Okada vs Omega, i mając jeszcze w pamięci ich ostatni pojedynek w którym 60 minut to było za mało, to powinni tylko dla nich limit wydłużyć nawet do 90 minut (chu. z resztą gali można by powiedzieć) byleby rozstrzygnąć losy tej arcyważnej walki. No dobra, do rzeczy, bo tak jakby zmieniłem kurs.

Dzisiejszy Main Event zajebisty. No dobra, początek powolny, ale im dłużej walka trwała tym emocje wzbijały się w powietrze. W połowie walki były już wysoko, ale na sam koniec wyje... w kosmos nie wiarygodnie wysoko. Zasłużyli na odpoczynek po tej walce,dali z siebie 110% o ile nie więcej. Jestem zadowolony i to bardzo z walki. Kawał porządnego świetnego, CZYSTEGO wrestlingu.

https://forum.wrestling.pl/topic/42823-new-japan-pro-wrestling-dyskusja-og%C3%B3lna/page/22/#findComment-424888

G1 Climax - dzień 14

Toru Yano vs. Tama Tonga

Było krótko, nawet się zaśmiałem, idziemy dalej.

Satoshi Kojima vs. SANADA

Bardzo dobra walka, gdzie weteran wreszcie pokazał, że może dotrzymać kroku młodzieży.

Michael Elgin vs. Minoru Suzuki

Wiem, że wbijanie się w walki to jedyne co rezerwy Suzukigun umieją robić, ale oglądanie tego w każdej walce dobija mocno. Tutaj chociaż motyw był niezły, bo Elgin mógł pokazać swoją siłę. Sam Big Mike pomimo eliminacji to zyskuje dwa title shoty po G1.

Kenny Omega vs. Juice Robinson

Juice wreszcie został nagrodzony. Świetna walka, gdzie pokazał, że nie odstaje od najlepszych i ten ogromny pop po walce. Japonia go już kupiła. Robinson odchodząc z NXT popełnił najlepszą decyzję w karierze.

Kazuchika Okada vs. EVIL

EVIL, EVIL, EVERYTHING IS EVIL! Naprawdę przyjemnie się oglądało jego transformację z Takaakiego Watanabe, co go ROH zapomniało bookować do obecnej postaci. Miał świetne walki w tym roku, ale potrzebował tego jednego zwycięstwa. Wydaje się, że w Ingobernablesach to właśnie on jest najbardziej niedoceniany. Naito jest numerem 1, Hiromu ma świetny rok, SANADA jest kreowany na przyszłego main eventera. A o EVILu zapomnieli.

G1 Climax - Dzień 15

Yuji Nagata vs. Zack Sabre Jr.

Techniczna walka, która wyszła bardzo dobrze, patrząc na styl obydwu zawodników. Nagata wreszcie dostał nagrodę. Dwa punkty mu nie pomogą, ale swój ostatni Climax przynajmniej nie zakończy z pustym kontem.

Kota Ibushi vs. YOSHI-HASHI

Walka na podobnym poziomie co poprzednia, ale na szczęście przewalczyli ją w innym stylu. Dwie techniczne walki pod rząd byłyby nie do zniesienia, pomimo tego, że lubie oglądać turlanie się po ringu.

Hirooki Goto vs. Bad Luck Fale

Typowy średniak, ale Fale dużo lepszej walki nie zrobi.

Tetsuya Naito vs. Togi Makabe

Makabe odpada. Bardzo dobrze. Naito się trzyma dalej. Też bardzo dobrze.

Tomohiro Ishii vs. Hiroshi Tanahashi

Świetna walka. Jedna z najlepszych w tym roku. Wiadomo już, że w tym roku awans będzie albo dla Naito albo dla Tany. I to Hiroshi będzie underdogiem, gdyż walczy z kontuzją ręki.

https://forum.wrestling.pl/topic/42823-new-japan-pro-wrestling-dyskusja-og%C3%B3lna/page/22/#findComment-424916

TAAAAK KURWA ROZUMIECIE TO, OBEJRZAŁEM CAŁE G1 PRZED SUMO HALL NA CZAS, PIERWSZY RAZ W CAŁEJ SWOJEJ KARIERZE, ALE JESTEM Z SIEBIE DUMNY

G1 CLIMAX DAY 16

Satoshi Kojima vs Tama Tonga: ***

Toru Yano vs Juice Robinson: N/R

EVIL vs Michael Elgin: ****

SANADA vs Kenny Omega: *** ¾

Minoru Suzuki vs Kazuchika Okada: **** ¾

Koji vs Tonga to dość standardowy opener, z początku trochę wolno, ale pod koniec porządna walka się zrobiła. Trochę mnie zdziwiło zwycięstwo Tongi, wydawało mi się że Kojima do końca już wszystko będzie wygrywał, żeby przed galą All Japan i jego walką z Suwamą mieć jakieś momentum (a sama walka i ta dwójka kryje za sobą bardzo długą i ciekawą historię, ale to sprawa na inny post), ale no cóż, chyba Sanada to będzie tyle w jego przypadku.

Yano vs Juice mi się podobało. Trochę komedii i to w miarę znośnej, do tego Juice sobie ot tak czysto wygrał z niczego, props.

Jedną z rzeczy które najbardziej w G1 lubię to takie krótkie, 10-12 minutowe sprinty bez pierdolenia, z dużymi spotami i nearfallami, mam do tego słabość. Elgin i EVIL z początku jakoś super się nie zapowiadało, ale ostatnie 5-6 minut wypadło świetnie, spot z Superplexem wyszedł kozacko, no i w taki oto sposób Big Mike zakończy pewnie G1 z 8 lub 10 punktami, mając na koncie porażki z Yano czy Tama Tongą, ale mając też zwycięstwa nad mistrzami IWGP US i NEVER Openweight, gościem który po raz pierwszy od roku pokonał Okadę i nad byłym mistrzem Triple Crown i IWGP Heavyweight. Oby nam się Large Michael nigdzie nie ruszał, bo jest za dobry na to żeby to robić.

SANADA vs Omega to walka która wypadła ostatecznie bardzo dobrze, ale można było spodziewać się od tej dwójki nieco więcej. Technicznie wszystko super, ale czegoś brakowało. Myślę że szczególnie Kenny wie że przed nim najprawdopodobniej dwie walki w ten weekend w przeciągu 24h, najpierw Okada, potem zapewne finał G1, czyli wiadomo, że tu nie będzie szedł na całość, chociaż mało brakowało i by nie było tak miło przez ten spot z Moonsaultem, gdzie trochę tak nietajnie wylądował.

Po pierwsze to tak zapytam: Minoru Suzuki, gdzie ty kurwa byłeś przez cały miesiąc? Niby miał kilka dobrych walk, niby nie był zły, ale jednak dopiero teraz zobaczyłem że takiego MiSu właśnie mi brakowało. Przede wszystkim to ta walka była jakby przeciwieństwem tego co zrobili w pierwszej walce, nie było tu żadnego pierdolenia, od razu pozbyli się Taichiego i Desperado i tempo od początku było dość wysokie, nie to co w ich pierwszej walce. Psychologia i sprzedawanie historii ze wzajemnymi atakami na kontuzjowane szyje rywala – topowy stuff. Suzuki sięgający po Saka Otoshi i tribute do Inokiego (o czym zaraz) w postaci combo Enzuigiri/Octopus – to samo. Patrząc na to jakim tempem szli byłem pewny że walka skończy się tak poniżej 20 minut, a tu wtedy dopiero weszli na najwyższe obroty. Obraz Suzukiego i Okady wymieniającego Palm Strajki pod sam koniec walki, obaj mokrzy z potu – piękna sprawa. Remis już w ostatnich 2-3 minutach można było mniej lub bardziej wyczuć, ale i tak przed walką nic a nic się tego nie spodziewałem. Nie mogli chyba jeszcze bardziej podhajpować na sobotnie Okada/Omega, zarówno pod względem ringowym jak i emocjami – Kenny przystąpi do walki jako underdog, bo Kaz ma punkt więcej. To, czego nie mógł zrobić w 60 minut, musi teraz zrobić w 30, a Okada w przeciągu ostatniego roku miał więcej remisów (2) niż porażek (1)

8/8/88 – na otwarcie właśnie tej areny, Fujinami i właśnie Inoki walczyli w Main Ewento tej właśnie gali. I zakończyła się ona właśnie remisem. Wczoraj mieliśmy który? 8/8/17. Aha, no i ostatnia walka Okada/Suzuki w G1? 8/8/14, też w tej arenie, też Main Event.Plus tribute Suzukiego wspomniany, nie wiem czy wielu to wychwyciło, ale super to wyszlo wszystko. Walka jako całość dla mnie prawdopodobnie druga najlepsza w turnieju, tylko Ibushi vs Naito bym dał przed tym. Kolejna już niesamowita walka Okady w tym roku, no i w końcu Suzuki pokazuje że dalej jest kurwa panem wrestlerem. Sztos.

Na papierze – jedna z lepszych gal się zapowiadała. I tak też było w praktyce. Omega/SANADA nie było co prawda aż tak dobre jak można było oczekiwać, ale i tak bardzo dobrze, EVIL/Elgin też super hoss fight, pierwsze dwie walki w sumie przyjemne, no i MOTYC w Main Evencie. 8.5/10

https://forum.wrestling.pl/topic/42823-new-japan-pro-wrestling-dyskusja-og%C3%B3lna/page/22/#findComment-424918

• Urządzenie:  Windows

NJPW G1 Climax 27 Dzień 16 08.07.17

Satoshi Kojima vs. Tama Tonga

Taki natłok jest w G1, że ciężko zwrócić uwagę na taki pojedynek. Bieganie Tongi jest interesujące, ale przy takiej ilości już się przejadło.

Juice Robinson vs. Toru Yano

Robinson poradził sobie z Yano to pewnie nadchodzą dobre dni dla niego.

Michael Elgin vs. EVIL

Elgin kończy marzenia EVIL-a o finale. Obaj nie mogli liczyć na wygraną, ale mogą zaliczyć ten turniej na plus. W tym pojedynku to jednak Elgin wypadł trochę lepiej, znów jego akcje zachwycały publiczność.

Kenny Omega vs. SANADA

To była bardzo dobra walka, ale co się rzuca w oczy to Okada z Sanadą wyciągnęli więcej. Emocje muszą być do końca i Omega spokojnie zgarnia dwa punkty. Najważniejsze, że obaj wyszli z tej walki w jednym kawałku.

Kazuchika Okada vs. Minoru Suzuki

Obejrzałem tą walkę drugi raz, bo za pierwszym razem podszedłem z dystansem do tej walki. Walki Suzukiego w tym turnieju pozostawiają wiele do życzenia, a ich ostatnia walka o pas IWGP mnie nie zachwyciała. Trwała ona ponad 40 minut i teraz limit czasu zrobił wiele dobrego temu pojedynkowi. Nie było zbędnęgo przedłużania, a submissiony nie trwały wieczność. Walka z czasem okazała się być dobrym elementem. Widać jakąś walkę Suzuki musi zrobić w Climaxie, którą zapamięta się na dłużej. Pojedynek na wyniszczenie, bez żadnych interwencji i zbędnych dodatków. Jedynie co mi zabrakło to momentu gdzie można byłoby powiedzieć to już musi być teraz koniec. Okada nawet jak remisuje to podobnie jak z Omegą on był bliżej wygranej. Co oni zrobią jak nie będzie Okady. Muszą go tak męczyć tak długim pojedynkiem? Zwycięstwo po 15 minutach bo nic nie zmieniło, Omega w dalszym ciągu miałby szansę na awans. W takiej decyzji ratuje ich poziom tego pojedynku. Przed Okadą jeszcze jedna walka co najmniej 25 minutowa i oby w niedzielę dali mu coś lżejszego, a nie męczyli go main eventem.

Najlepszy walki NJPW G1 Climax 27

1. Tetsuya Naito vs. Kota Ibushi (Dzień 1)

2. Kazuchika Okada vs. Minoru Suzuki (Dzień 16)

3. Hiroshi Tanahashi vs. Zack Sabre Jr.(Dzień 1)

4. Michael Elgin vs. Kazuchika Okada (Dzień 4)

5. Michael Elgin vs. Kenny Omega (Dzień 8 )

6. Hiroshi Tanahashi vs. Kota Ibushi (Dzień 11)

7. Tomohiro Ishii vs. Tetsuya Naito (Dzień 9)

8. Hiroshi Tanahashi vs. Tomohiro Ishii (Dzień 15)

9. Hirooki Goto vs. Tomohiro Ishii (Dzień 1)

10. Kazuchika Okada vs. SANADA (Dzień 6)

Walki NJPW G1 Climax 27, które warto zobaczyć.

Hirooki Goto vs. Tomohiro Ishii (Dzień 1)

Hiroshi Tanahashi vs. Zack Sabre Jr.(Dzień 1)

Tetsuya Naito vs. Kota Ibushi (Dzień 1)

EVIL vs. SANADA (Dzień 2)

Minoru Suzuki vs. Kenny Omega (Dzień 2)

Yuji Nagata vs. Hirooki Goto (Dzień 3)

Kota Ibushi vs. Zack Sabre Jr. (Dzień 3)

YOSHI-HASHI vs. Tetsuya Naito (Dzień 3)

Kenny Omega vs. Tama Tonga (Dzień 4)

Michael Elgin vs. Kazuchika Okada (Dzień 4)

Kota Ibushi vs. Tomohiro Ishii (Dzień 5)

Kazuchika Okada vs. SANADA (Dzień 6)

Tomohiro Ishii vs. YOSHI-HASHI (Dzień 7)

Hiroshi Tanahashi vs. Hirooki Goto (Dzień 7)

Michael Elgin vs. Kenny Omega (Dzień 8 )

Tomohiro Ishii vs. Tetsuya Naito (Dzień 9)

Michael Elgin vs. SANADA (Dzień 10)

Juice Robinson vs. Kazuchika Okada (Dzień 10)

Yuji Nagata vs. Tomohiro Ishii (Dzień 11)

Hirooki Goto vs. Tetsuya Naito (Dzień 11)

Hiroshi Tanahashi vs. Kota Ibushi (Dzień 11)

Kazuchika Okada vs. Tama Tonga (Dzień 12)

EVIL vs. Kenny Omega (Dzień 12)

Yuji Nagata vs. Kota Ibushi (Dzień 13)

Tetsuya Naito vs. Zack Sabre Jr.(Dzień 13)

Satoshi Kojima vs. SANADA (Dzień 14)

Juice Robinson vs. Kenny Omega (Dzień 14)

Kazuchika Okada vs. EVIL (Dzień 14)

Yuji Nagata vs. Zack Sabre Jr. (Dzień 15)

Hiroshi Tanahashi vs. Tomohiro Ishii (Dzień 15)

Michael Elgin vs. EVIL (Dzień 16)

Kenny Omega vs. SANADA (Dzień 16)

Kazuchika Okada vs. Minoru Suzuki (Dzień 16)

https://forum.wrestling.pl/topic/42823-new-japan-pro-wrestling-dyskusja-og%C3%B3lna/page/22/#findComment-424931

NJPW G1 Climax day 17

Bad Luck Fale vs Yuji Nagata - *** i 1/2

Żaden z nich nie ma już szans na zwycięstwo, ale nie mogą oni nazywać tego turnieju słabym w swoim wykonaniu. Nagata stoczył kilka kapitalnych walk, ale tutaj mało realne by poziom był chociaż zbliżony. Reakcja na weterana gigantyczna. No i Yuji w ostatniej walce ponownie pokazał wielką klase. To była na serio dobra walka i chyba najlepszy pojedynek Fale'a w turnieju. Sytuacja po walce pokazała jak wielki szacunek do Nagaty muszą mieć zawodnicy na zapleczu.

Togi Makabe vs Yoshi Hashi - ***

Makabe kończy chyba swój nasłabszy Climax w karierze. Miał jedną lub dwie dobre walki, ale to wszystko. Hasi był dużo lepszy, ale przez brak charyzmy nie mógł pozwolić sobie na wiele. Oglądałem połową jednego oka, bo i ciężko się było tym emocjonować. Makabe wygrywa i ok. Hashi był lepszy.

Tomohiro Ishii vs Zack Sabre Jr - **** i 1/4

Dwójka która może walczyć z Nagatą, Tanahashim, Naito, Ibushim i Goto o miano MVP bloku A. Mieli już świetne walki w tym turnieju i trzeba liczyć na to, że potwierdzą swoją formę. W tym roku obydwoje są dość wysoko, ale oczywiście pojedynek tylko o prestiż. Ciekawie to zrobili. Mało było typowego purorestu, a więcej widziałem stylu Sabre'a co jednak nie wadziło. Znakomicie zakończyli oni bardzo dobry turniej dla siebie. Zack może osiągnąć w Nowej Japonii bardzo wiele.

Hirooki Goto vs Kota Ibushi - **** i 1/2

Obydwoje mogli się liczyć nawet jako potencjalni zwycięzcy bloku, ale jednak tak się nie stało. Goto dużo słabiej niż rok temu, a Ibushi lepiej niż w 2015. Mimo to ringowo spisywali się oni znakomicie i dzisiaj mogą to tylko potwierdzić. Kawałek kapitalnego wrestlingu. Nie było to takie samo jak w poprzedniej trudniejszej dla oka walce. Tutaj weszli i pływali po ringu. Widać było, że doskonale się rozumieją i wielka szkoda, że nie było tam żadnej stawki. Goto wygrywa i świetnie.

Hiroshi Tanahashi vs Tetsuya Naito - **** i 3/4

Dwójka zawodników, która miała być w zeszłorocznym finale. Wtedy jednak Naito uwalił z Omegą, a Tanahashiego wykiwał Goto. Teraz ktoś już musi się znaleźć w walce wieczoru niedzielnej gali. Kto? Naito to wielki faworyt całego turnieju i faktycznie go bym chciał. Z drugiej jednak strony równo trzy lata temu dostał wielką szansę, ale ją zmarnował. Tanahashi coraz bardziej heeluje i kto wie czy nie będą chcieli go rzucić na największego face'a czyli Okade. Nie wiem czy była to najlepsza walka tego bloku. Chyba mimo wszystko Tak. Kawałek świetnego wrestlingu od początku do końca. Ostrzejszy Tanahashi to lepszy Tana i fajnie, że coś z nim kombinują. Jednak nie mógł tutaj wygrać, bo Tetsuya zwyczajnie zasłużył nie tylko na finał, ale i na zwycięstwo w całym Grand One. Mam nadzieje, że Okada jutro wygra.

Top 5 najlepszych walk

Kazuchika Okada vs Minoru Suzuki - *****! (16)

Hiroshi Tanahashi vs Tetsuya Naito - **** i 3/4 (17)

4,0

https://forum.wrestling.pl/topic/42823-new-japan-pro-wrestling-dyskusja-og%C3%B3lna/page/22/#findComment-424973

DARYL ŻYJE!!!111

NJPW Climax - Dzień 16

Satoshi Kojima vs. Tama Tonga

Tonga wreszcie pokazał, że coś umie! Nawet było miło.

Juice Robinson vs. Toru Yano

Krótko, miło, Juice wygrał.

EVIL vs. Michael Elgin

Bardzo dobra walka. Chciałbym zobaczyć jeszcze jedną ich walkę. Może nawet o pas NEVER. Chociaż nie pasuje mi przegrana EVILa, po bardzo ważnym zwycięstwie nad mistrzem.

Kenny Omega vs. SANADA

Kolejna świetna walka. SANADA jak zawsze na wysokim poziomie, ale Kenny jednak był o krok dalej i jego walka z Okadą będzie decydowała o awansie do finału.

Kazuchika Okada vs. Minoru Suzuki

Walka fantastyczna. Zero bezsensownego tarzania się i SuperCenowania Okady, tak jak w lutym. Cały czas coś się działo, a ostatnie pięc minut to siedziałem z twarzą przyklejoną do ekranu. Wyciągnęli wnioski z ich poprzedniej walki i to co tam nie pasowało, wyrzucili. Widać, że Okada powoli nie daje rady ciągnąć swojego reingu. Najpierw porażka z w porywach upper midcarderem, EVILem, teraz nie dał rady pokonać Suzukiego. A zaraz walka z Omegą. Znowu się skończy na limicie? Dla Okady to rozwiązanie idealne, bo to on przechodzi dalej. To Kenny musi się starać, by pokonać mistrza.

G1 Climax - Dzień 17

Yuji Nagata vs. Bad Luck Fale

Wolałbym, żeby Nagata w swojej ostatniej walce w Climaxie wygrał. Fale się mocno starał, żeby Nagata słabo nie wypadł. I ponownie, po raz 9 w tym turnieju pokazał klasę. MVP tegorocznej edycji, bez dwóch zdań. Respekt jaki otrzymał Yuji po walce pokazuje, że jest on legendą puro. Nagata płacze, publika płacze, komentatorzy płaczą, a u mnie ktoś się włamał do pokoju i kroi cebulę :???:

Togi Makabe vs. YOSHI-HASHI

Walka o pietruszkę. Widać było, bo się nie starali.

Tomohiro Ishii vs. Zack Sabre Jr

Ishii i Sabre mają niesamowitą chemię. Zack przechodzący w tego dupkowatego technika, co jedynie chce połamać przeciwnika to dobry Zack. Ishii nie odklepał, więc przegrana mu nie zaszkodziła.

Kota Ibushi vs. Hirooki Goto

Nie dostali za dużo czasu, ale go nie zmarnowali.

Tetsuya Naito vs. Hiroshi Tanahashi

Mieli lepsze walki w tym roku, ale jako zakończenie bloku, to dostaliśmy walkę na odpowiednim, wysokim poziomie.

https://forum.wrestling.pl/topic/42823-new-japan-pro-wrestling-dyskusja-og%C3%B3lna/page/22/#findComment-424985