Skocz do zawartości
  • Witaj na forum Attitude

Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Dostep do bota wrestlingowego AI
    Rozbudowane zabawy quizowe
    Typowanie wyników nadchodzących wydarzeń
    Pełny dostęp do ukrytych działów i treści
    Możliwość pisania i odpowiadania w tematach oraz chacie
    System prywatnych wiadomości
    Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    Członkostwo w najstarszej polskiej społeczności wrestlingowej (est. 2001)

Jeżeli masz trudności z zalogowaniem się na swoje konto, to prosimy o kontakt pod adresem mailowym: forum@wrestling.pl

New Japan Pro Wrestling - Dyskusja Ogólna

Rekomendowane odpowiedzi

• Reputacja:   1 556
  • Status:  Online
  • Urządzenie:  Windows
  • Styl:  Ciemny

Dzień 6 BOSJ to jakieś totalne nieporozumienie i stracony czas. Jak nie mają później czasu na walki turniejowe to mogliby sobie darować choć 1 tag match na początek, nikomu to nie jest potrzebne. A później są takie kwiatki, że walki turniejowe nie wychodzą poza parę minut...Liczyłem, że w tym roku będzie lepiej, tragedii nie ma, ale obiecywałem sobie po składach nieco więcej, choć nie widziałem wszystkiego od dechy do dechy.

...

• Reputacja:   1 064
  • Styl:  Jasny

Dzisiaj pojawiło się oficjalne ogłoszenie – Bushiroad sprzedał wszystkie swoje akcje NJPW (~70%):

https://www.tv-asahihd.co.jp/e/pdf/announcement/2026/20260527_consolidated_subsidiaryEng.pdf

Nowa struktura własnościowa (po finalizacji 30 czerwca 2026):

• TV Asahi – 46,3%
  • CyberAgent – 46,3%
  • Pozostali mniejszościowi akcjonariusze – ok. 7,4%

Bushiroad sprzedał cały pakiet za około 3,6 miliarda jenów (~23-24 mln USD / ok. 82-83 milionów PLN). TV Asahi i CyberAgent podzielili się akcjami, przy czym TV Asahi będzie traktować NJPW jako swoją spółkę zależną.

Bushiroad uważa, że NJPW jest już w dobrym momencie i potrzebuje teraz mocnego partnera od strony telewizji i streamingu, a nie firmy od kart kolekcjonerskich. TV Asahi to wieloletni partner transmisyjny NJPW, a CyberAgent (właściciel CyberFight – NOAH, DDT, Tokyo Joshi) to potęga w japońskim świecie stremingowym.

Dla NJPW to najprawdopodobniej krok w stronę większego budżetu na produkcję, lepsze dystrybucje międzynarodowe i rozwój kontentu video.

Hiroshi Tanahashi już wydał oświadczenie, w którym podziękował Bushiroad za ostatnie 14 lat. Warto zauważyć, że to zakup akcji NJPW przez Bushroad w 2011 roku sprawił, że federacja ta przeżyła swój boom w minionej dekadzie. Bushiroad nadal jest też właścicielem Stradom i drogi tej federacji joshi z NJPW się rozchodzą.

Ciekawe jak to się rozwinie. Z jednej strony TV Asahi obiecuje rozwój, ale z drugiej większa moc CyberFight oznacza zmiany - NOAH np ma swoje układy z WWE... Muszę jednak przyznać, że NOAH od dawna wydaje się lepiej zarządzane. 

• Dzięki 1
  • Smutny/a 1

• Reputacja:   774

Ehh nie podoba mi się to. Głównie ze względu na NOAH, które współpracuje z W.

Edytowane przez Mr_Hardy
  • Lubię to 1

AEW | STARDOM | TJPWNJPW MARIGOLD | ROH |

JyQLfcwm_o.png

3 godziny temu, Mr_Hardy napisał(a):

Głównie ze względu na NOAH, które współpracuje z W.

Zgłębiam aktualnie temat w sieci i możliwe, że będzie wręcz odwrotnie. WWE i NOAH współpracowały dzięki Abema TV, które pokazuje WWE w Japonii (gdzie CyberAgent ma większość udziałów). Ma się to jednak wkrótce zmienić i WWE pojawi się w Japonii na Netflix. Mam nadzieję, że to zakończy współpracę WWE i NOAH. 

Liczę na to, że te zmiany pozwolą na konkurencyjne pensje dla zawodników New Japan i restrukturyzacja kontraktów (multi year deals!!) i otwarcie na zatrudnianie gości z Japonii (poprzednie władze zawsze zaglądały za ocean i prawie w ogóle nie szukali zawodników z innych rodzimych fedów). 

• Lubię to 1

Mam mieszane odczucia, co do przytoczonej zmiany, ale też dałbym im czas. Jak wszystko znajdą się pewnie plusy jak i minusy całej sytuacji.

3 godziny temu, IIL napisał(a):

Bushiroad uważa, że NJPW jest już w dobrym momencie i potrzebuje teraz mocnego partnera od strony telewizji i streamingu, a nie firmy od kart kolekcjonerskich.

3 godziny temu, IIL napisał(a):

Dla NJPW to najprawdopodobniej krok w stronę większego budżetu na produkcję, lepsze dystrybucje międzynarodowe i rozwój kontentu video.

Z pierwszym cytatem bym mocno polemizował, bo New Japan nie prezentuje się jakoś fantastycznie w ostatnim czasie - poczynając od produktu, a kończąc na liczbie fanów. Już nie pamiętam czy to było w ubiegłym roku czy dwa lata wcześniej, ale dopiero co mieliśmy Climaxa z najmniejszą liczbą widzów. Takie rzeczy nie powinny mieć miejsca przy najważniejszym turnieju w kalendarzu. Inna sprawa, że co chwilę bijemy na alarm w sprawie słabnącego rosteru i potrzebie gwiazd w zasadzie na wczoraj. New Japan dalej ma mocną pozycję i współpracuje choćby z AEW czy CMLL, ale też nie rozumiem tego zachwytu nad obecną sytuacją - zawsze może być lepiej:icon_wink:

Co do drugiej kwestii - oby to się potwierdziło, bo dzisiaj strona produkcyjna jest po prostu biedna. Nie czepiam się już gal z cyklu road to, bo tam mało kogo to interesuje, ale oczekiwałbym większego wkładu w materiały wideo czy obsługę gal. Zresztą fedka ma wielkie archiwum, a kompletnie go nie wykorzystuje - np. na swoich kanałach yt. Powinni brać przykład z takiego WWE, które akurat w tym aspekcie mocno dba o fanów i daje za darmo sporą liczbę materiałów z przeszłości. New Japan powinno zrozumieć, że tak też można przyciągnąć nowych widzów.

• Lubię to 2

...

Sprzedaż New Japan z Yuke's do Bushiroad w 2011 roku sprawiła, że to była najgorętsza federacja minionej dekady. Aktualnie mimo przebłysków jest tragicznie od strony zaplecza (produkcja, kontrakty, itd). New Japan ma jednak ogromny potencjał - tradycje, świetny dojo system, opłacalną i trwałą współpracę z AEW/CMLL, itd. Potrzeba im jednak kopa - TV Asahi i CyberAgent mogą dać im większą niezależność finansową i większy dostęp do japońskiej tv. To moja ulubiona federacja, także trzymam kciuki!

• Lubię to 2

12 minut temu, IIL napisał(a):

Potrzeba im jednak kopa - TV Asahi i CyberAgent mogą dać im większą niezależność finansową i większy dostęp do japońskiej tv.

Przydałoby się zadbać też o New Japan World:icon_wink:

• Lubię to 1

...

Godzinę temu, IIL napisał(a):

Zgłębiam aktualnie temat w sieci i możliwe, że będzie wręcz odwrotnie. WWE i NOAH współpracowały dzięki Abema TV, które pokazuje WWE w Japonii (gdzie CyberAgent ma większość udziałów). Ma się to jednak wkrótce zmienić i WWE pojawi się w Japonii na Netflix. Mam nadzieję, że to zakończy współpracę WWE i NOAH. 

Liczę na to, że te zmiany pozwolą na konkurencyjne pensje dla zawodników New Japan i restrukturyzacja kontraktów (multi year deals!!) i otwarcie na zatrudnianie gości z Japonii (poprzednie władze zawsze zaglądały za ocean i prawie w ogóle nie szukali zawodników z innych rodzimych fedów). 

No wychodzi na to samo. Czy ABEMA czy CyberFight/Agent to praktycznie to samo.

WWW.F4WONLINE.COM

The new president of Pro Wrestling NOAH and DDT’s parent company wants to strengthen ties with WWE.
Edytowane przez Mr_Hardy

JyQLfcwm_o.png

@Mr_Hardy to akurat news z 2024 roku. Teraz gdy WWE zwija się z serwisów streamingowych CyberFight w Japonii na rzecz Netflixa może im już nie być tak bardzo po drodze. To jednak tylko spekulacje.

4 minuty temu, IIL napisał(a):

@Mr_Hardy to akurat news z 2024 roku.

No wiem, to nic nie zmienia.

4 minuty temu, IIL napisał(a):

Teraz gdy WWE zwija się z serwisów streamingowych CyberFight w Japonii na rzecz Netflixa może im już nie być tak bardzo po drodze. To jednak tylko spekulacje.

No mam nadzieję, że ich drogi się rozejdą. Choć szczerze wątpię :( 

Edytowane przez Mr_Hardy
  • Lubię to 1

JyQLfcwm_o.png