Skocz do zawartości
  • Witaj na forum Attitude

Dołącz do najstarszego forum o pro wrestlingu w Polsce!

Jeżeli masz trudności z zalogowaniem się na swoje konto, to prosimy o kontakt pod adresem mailowym: forum@wrestling.pl

New Japan Pro Wrestling - Dyskusja Ogólna

Rekomendowane odpowiedzi

• Reputacja:   502
  • Status:  Offline
  • Urządzenie:  Windows
  • Styl:  Ciemny

AEW | STARDOM | TJPW | MARIGOLD |

• Lubię to 1
https://forum.wrestling.pl/topic/42823-new-japan-pro-wrestling-dyskusja-og%C3%B3lna/page/55/#findComment-649184

• Reputacja:   1 190

5 godzin temu, vieiraa55 napisał(a):

Tak patrzę na kartę gali to całkiem mocarnie się prezentuje

Jak na obecne czasy to wygląda bardzo obiecująco, ale zobaczymy czy dowiezie. Walka o główny pas na pewno będzie bardzo dobra, ale nie ukrywajmy - wszyscy czekamy na jej wynik:icon_wink:

~AGAINST MODERN AMERICAN PRO-WRESTLING~

newok.jpg.66f31db45aada9882177f70c00d7c8ba.jpg

• Lubię to 1
https://forum.wrestling.pl/topic/42823-new-japan-pro-wrestling-dyskusja-og%C3%B3lna/page/55/#findComment-649185

Po KOPW New Japan będzie wchodzić w ostatnią część roku, gdzie tradycyjnie będą rządzić tag teamy. Z ważniejszych rzeczy:

- 23/10 - start Super Junior Tag League,

- 01/11 - koniec turnieju,

- 02/11 - Hiroshi Tanahashi ~ Final Homecoming,

- 20/11 - start World Tag League,

- 14/12 - koniec turnieju.

Po drodze jeszcze oczywiście kilka gal specjalnych, gal road to etc. Jak tak spojrzeć na powyższą rozpiskę Takeshita spokojnie może zdobyć pas i nie pokazywać się nawet do końca roku. Zawsze mogą to ograć w inny sposób. Wtedy też mógłby faktycznie wejść na WK jako mistrz 04/01.

• Lubię to 1
https://forum.wrestling.pl/topic/42823-new-japan-pro-wrestling-dyskusja-og%C3%B3lna/page/55/#findComment-649228

• Reputacja:   83
  • Styl:  Klasyczny

Ja liczę na Takeshite, lubie go i chce aby wygrał. A 4/01 niech straci pas dla Yoty Tsuji powiedzmy.

Super Junior Tag League to turniej dla drużyn cruserów, dobrze rozumiem? A world Tag League - dla każdych drużyn?

bkCjbFy.gif

https://forum.wrestling.pl/topic/42823-new-japan-pro-wrestling-dyskusja-og%C3%B3lna/page/55/#findComment-649255

11 godzin temu, vieiraa55 napisał(a):

Ja liczę na Takeshite, lubie go i chce aby wygrał. A 4/01 niech straci pas dla Yoty Tsuji powiedzmy.

Twoje życzenie spełniło się częściowo, bo zdobył pas, ale Tsuji wygrał IWGP Global Heavyweight Title, więc druga część raczej odpada:D

11 godzin temu, vieiraa55 napisał(a):

Super Junior Tag League to turniej dla drużyn cruserów, dobrze rozumiem? A world Tag League - dla każdych drużyn?

Najprościej rzecz ujmując, choć samo New Japan, szczególnie do tego pierwszego turnieju podchodzi z roku na rok coraz mniej poważnie, niestety...

KOPW zaliczone, muszę sobie ułożyć pewne rzeczy w głowie i pewnie w wolnej chwili coś skrobnę, ale New Japan dało radę i choć znowu była to gala nierówna to też był na niej bardzo dobry wrestling. Dzisiaj tak:

crs_604284_8.jpg

• Lubię to 1
https://forum.wrestling.pl/topic/42823-new-japan-pro-wrestling-dyskusja-og%C3%B3lna/page/55/#findComment-649267

KOPW '25 -

- na start bardzo przyjemna walka kobiet, które udowodniły, że od czasu do czasu powinno się dla nich znaleźć miejsce w karcie, właśnie przy większych galach,

- od drugiej walki zaczęły się niestety te gorsze chwile na gali i dostaliśmy bardzo różne poziomem pojedynki, od dość przyzwoitych tagów do bardzo słabej walki o pas NEVER Openweight,

- kreatywność SANADY niestety kończy się na jego wejściówkach,

- nareszcie wrócił Goto, a cała walka tagów w której brał udział była po to by zgarnął zwycięstwo,

- El Phantasmo (c) (w/Jado) vs. Hiroshi Tanahashi po prostu średnie, do obejrzenia na jeden raz,

- EVIL z pasem i oczywiście najgorszą walką na gali. Nie mam już siły krytykować HoT, ale widocznie nie jestem w tym osamotniony. Po raz kolejny to samo nędzne rozpisanie walki...

- IWGP Tag Team Title match bardzo w porządku, choć jestem pewien, że tę czwórkę stać na więcej. Yuto-Ice ostatnio stał się jednym z moich ulubionych zawodników w obecnym wrs. Wynik to był pewniak, bo mistrzowie dopiero co rozpoczęli swój title run,

- Tsuji vs. Kidd świetne i godne polecenia (tak samo jak ME). Spodziewałem się, że Japończyk wygra i jestem ciekawy co dalej dla Kidda. Udowodnił po powrocie, że NJPW musi po prostu na niego stawiać. Jest za dobry by przejść obok niego obojętnie,

- ZSJ z Takeshitą mają niebywałą chemię i każda ich walka jest kapitalna. Oczywiście najważniejszy jest tu dla mnie wynik. Dalej podchodzę do niego sceptycznie i ciężko mi go zaakceptować, ale jestem ciekawy jak będzie wyglądać panowanie Japończyka. Czy tylko do WK czy pójdą w to dalej, czego z wiadomych względów bym nie chciał. Mają własne talenty, które potrzebują promocji i aż szkoda, że w tym miejscu nie jest Yota, bo to powinno być już jego 5 minut.

Ogólnie gala całkiem udana, choć ponownie pokazująca ubogą głębię rosteru. Znowu są 3/4 walki warte obejrzenia i reszta, która jest słabsza.

• Lubię to 1
  • Dzięki 1
https://forum.wrestling.pl/topic/42823-new-japan-pro-wrestling-dyskusja-og%C3%B3lna/page/55/#findComment-649270

• Reputacja:   837
  • Status:  Online
  • Urządzenie:  Android
  • Styl:  Kopia Jasny

Przeglądam sobie oceny na cagematch i KOPW przypomina dawne gale New Japan, gdzie ostatnie trzy walki dowoziły z tematem. 

Konosuke Takeshita jako główny mistrz IWGP to zdaje się jak na razie najlepszy wybór z możliwych. Rocky Romero na X napisał, że Takeshita chciał zaczynać swoją przygodę z pro wrestlingiem w New Japan Dojo, ale został odrzucony przez ich system i dlatego jego kariera zaczynała się w DDT. To oczywiście fajny patent pod grubszy angle, mogący postawić NJPW znów na nogi... 

Warto dodać, że Kazuchika Okada również został odrzucony przez NJPW na początku i zaczynał przez to w szkole Último Dragona. Ogólnie widać, że to się spina i prędzej czy później dostaniemy grubszy singles match w przyszłości. Przydałoby się tutaj jakieś Forbidden Door z prawdziwego zdarzenia w Japonii. 

Mam zamiar wkrótce usiąść do tej gali i od dawna nie byłem czymś tak podekscytowany jeżeli chodzi o ring Królów Sportu. ;) 

• Lubię to 2
  • Dzięki 1
https://forum.wrestling.pl/topic/42823-new-japan-pro-wrestling-dyskusja-og%C3%B3lna/page/55/#findComment-649277

Takeshita win, ja wzruszony :sadhogan:

bkCjbFy.gif

https://forum.wrestling.pl/topic/42823-new-japan-pro-wrestling-dyskusja-og%C3%B3lna/page/55/#findComment-649279

2 godziny temu, IIL napisał(a):

Przeglądam sobie oceny na cagematch i KOPW przypomina dawne gale New Japan, gdzie ostatnie trzy walki dowoziły z tematem. 

Różnica jest jednak taka, że środek karty był po prostu ciekawszy i przez to lepszy. Dzisiaj trzeba się tam użerać z rozpisywaniem HoT, które w 99% wygląda identycznie co gale.

2 godziny temu, IIL napisał(a):

Konosuke Takeshita jako główny mistrz IWGP to zdaje się jak na razie najlepszy wybór z możliwych.

Kompletnie się z tym nie zgadzam - to byłby najlepszy wybór, gdyby była mowa o zawodniku New Japan. Fakty są jednak takie, że Japończycy promują nieswojego zawodnika kosztem własnych talentów. I żeby nie było - uwielbiam Takeshitę, ale nie powinien zostać mistrzem. Ba, nie powinien nawet wygrać G1, co pokazały kolejne tygodnie poprzedzające KOPW.

Od Climaxa Takeshita w New Japan nie pojawił się ani razu. Gość wygrywa twój największy turniej, a ty jako fan federacji możesz go obejrzeć w AEW albo co najwyżej na plakacie siedząc sobie na gali np. w Osace. Przez to też promocja tak znakomitego zestawienia jak ZSJ vs. Takeshita była umówmy się uboga i koniec końców nie przyciągnęła publiki na KOPW, gdzie zresztą NJPW zaproponowało jedną z lepszych kart w ostatnim czasie. Za stroną New Japan:

Cytat

Attendance for King of Pro Wrestling was 5,372. Down from 6,211 in 2024.

Nie jest tajemnicą, że fani New Japan (ci z Japonii) już w finale G1 z dystansem podchodzili do Takeshity i kibicowali nawet największemu heel'owi w fedce, czyli EVILowi. Oczywiście można z tego zrobić fajne story, ale Takeshita musiałby pojawiać się na galach New Japan, a z tym będzie pewnie ciężko. Na dzisiaj wiemy, że do końca roku pojawi się pewnie raz - ma bronić tytuł w pojedynku z Goto. Wiadomo, że tej walki nie może przegrać by wejść na WK jako mistrz.

Z perspektywy fana New Japan życzę sobie by podłożył się na WK komuś z przyszłością w federacji, ale na dzisiaj ciężko mi tu kogoś sensownego wymyśleć przez to jak układają się poszczególne storyline'y. Zdaję też sobie sprawę, że Takeshita będzie spokojnie mógł obronić złoto na ww. gali, bo New Japan już zapowiedziało powrót do USA - pod koniec lutego 2026 w Stanach ma odbyć się New Beginning. Kto wie czy dopiero tam Japończyk zatem nie straci pasa, a promocja oparta będzie właśnie na Takeshicie.

https://forum.wrestling.pl/topic/42823-new-japan-pro-wrestling-dyskusja-og%C3%B3lna/page/55/#findComment-649280

Rozumiem co@MattDevitto  ma do przekazania, jako fan NJPW promowanie nie swojego zawodnika jest dziwne.  To tak jakby w WWE promowali Brocka Lesnara który pojawia się raz na parę miesięcy i znika po 1 walce. No dobra, to może nie jest dobry przykład xd

Dla fana NJPW Takeshita to zły wybór, dla fana wrestlingu czy AEW to dobry wybór.  No ale mimo wszystko NJPW powinno patrzyć na swoich fanów w japonii a nie globalnie

Skoro wszyscy marudza na booking HoT i tego EVILa to dlaczego ciągle oni są tak rozpisywani? Kto tam jest HeadBookerem? Nie widzi że to się nie sprawdza?

Edytowane przez vieiraa55
Dodadnie dodatkowego akapitu, aby nie tworzyć dodatkowego postu

bkCjbFy.gif

• Lubię to 1
https://forum.wrestling.pl/topic/42823-new-japan-pro-wrestling-dyskusja-og%C3%B3lna/page/55/#findComment-649281

1 minutę temu, vieiraa55 napisał(a):

Rozumiem co@MattDevitto  ma do przekazania, jako fan NJPW promowanie nie swojego zawodnika jest dziwne.  To tak jakby w WWE promowali Brocka Lesnara który pojawia się raz na parę miesięcy i znika po 1 walce. No dobra, to może nie jest dobry przykład xd

Nie trzeba szukać aż tak daleko - dla przykładu za tydzień na jakieś gali AEW główny tytuł tej federacji wygrywa ZSJ i przez kolejne 13 tygodni nie pojawia się ani razu w Stanach. Co to zatem daje AEW? No właśnie...

• Lubię to 1
https://forum.wrestling.pl/topic/42823-new-japan-pro-wrestling-dyskusja-og%C3%B3lna/page/55/#findComment-649282

• Reputacja:   837
  • Status:  Online
  • Urządzenie:  Android
  • Styl:  Kopia Jasny

1 godzinę temu, MattDevitto napisał(a):

Kompletnie się z tym nie zgadzam - to byłby najlepszy wybór, gdyby była mowa o zawodniku New Japan. Fakty są jednak takie, że Japończycy promują nieswojego zawodnika kosztem własnych talentów. I żeby nie było - uwielbiam Takeshitę, ale nie powinien zostać mistrzem. Ba, nie powinien nawet wygrać G1, co pokazały kolejne tygodnie poprzedzające KOPW.

Wydaje mi się, że Takeshita ma podwójny kontrakt z AEW i NJPW. W każdym razie rola heelowego outsidera zgarniającego główne turnieje i mistrzostwa nadaje mu właśnie interesującej aury. Szczególnie jako typ, którego kiedyś odrzucił system NJPW Dojo i teraz wraca jako zagrożenie z zewnątrz i odbija G1 Climax/główny pas IWGP z rąk pełnoetatowych wrestlerów NJPW. Jakiś redemption storyline, w którym nowa twarz New Japan – Shota Umino albo Yota Tsuji – pokonuje go, pisze się sam.

Pięka też dwie pieczenie na jednym ogniu, bo to oczywiście promuje Takeshitę dodatkowo w AEW i podgrzewa jego feud z Okadą. Żadna inna gwiazdka NJPW nie może się pochwalić regularnym TV time w USA jak Takeshita, także wybór tym bardziej wydaje się być oczywisty. Możliwy big money match Okada vs. Takeshita w Japonii to kolejny argument.

Osobiście przeciągałbym to jak najdłużej, bo tylko wtedy koronacja następnego face'owego mistrza będzie miała znaczenie, a NJPW desperacko potrzebuje wbić Umino/Tsuji na ten poziom.

• Lubię to 1
  • Dzięki 1
https://forum.wrestling.pl/topic/42823-new-japan-pro-wrestling-dyskusja-og%C3%B3lna/page/55/#findComment-649283

45 minut temu, IIL napisał(a):

Wydaje mi się, że Takeshita ma podwójny kontrakt z AEW i NJPW.

Takeshita na konferencji:

Cytat

'I'm triple contracted, but not exclusive. We can move things around and I can be on any tour I'm called for,' but that 'there are people worldwide, not just Japan, that want to see the IWGP World Heavyweight Champion'. Takeshita talked of 'carrying the responsibility' of having the IWGP title, but that he wanted to 'create a new IWGP that only I can make.'

W grę więc wchodzi też pewnie DDT, ale to ma małe znaczenie. Wiadomo, że jak przychodzi co do czego to liczy się tylko zdanie AEW, a pozostali muszą się temu podporządkować. W innym wypadku zgaduję, że Takeshita pojawiłby się chociaż raz na galach w Japonii po G1. Zresztą jak odhaczy swój występ z Goto to do końca roku od lata w New Japan wystąpi zawrotne dwa razy - nie wiem więc czy mam się cieszyć czy płakać.

To wszystko co opisałeś wygląda obiecująco na papierze, ale dalej no właśnie to jest tylko fantasy booking. Realnie New Japan ma mistrza, który występuje u nich od święta i to raczej się nie zmieni. Nieprzypadkowo też zbiera u fanów NJPW mieszane reakcje. Wątpię by ten title run miał jakoś specjalnie pomóc New Japan w dłuższej perspektywie, bo jak pokazało KOPW zestawienie z ZSJ nie przyciągnęło wielu fanów. Potencjalna walka np. z Okadą to jest na pewno big match, ale nie udawajmy, że wtedy ludzie przyjdą dla obecnego mistrza New Japan:icon_wink: Reasumując - zobaczymy jak to się potoczy, ale nauczony wydarzeniami po G1 daleko mi do optymizmu.

https://forum.wrestling.pl/topic/42823-new-japan-pro-wrestling-dyskusja-og%C3%B3lna/page/55/#findComment-649284

Odbiegając nieco od palącego tematu Takeshity z pasem - sypnęło dzisiaj z rana wiadomościami:

- New Japan ogłosiło tagi biorące udział w nadchodzącym turnieju. Zainteresowanych zapraszam na stronę NJPW, ale muszę przyznać, że jest tam kilka perełek. Daiki Nagai w akcji, Gedo:wykrzyknik: czy YAMATO z DG.

- na Tanahashi Final Homecoming (02/11) zapowiedziano m.in starcie Goto z Takeshitą,

- na WK Aaron Wolf zadebiutuje przeciwko EVILowi. Na galę potwierdzono też Sayę Kamitani ze Stardom,

- New Year Dash zaplanowano dzień po WK - 05/01/26.

Bonus:

iwgp-world-heavyweight-champion-konosuke

https://forum.wrestling.pl/topic/42823-new-japan-pro-wrestling-dyskusja-og%C3%B3lna/page/55/#findComment-649286

Saya Kamitani <3

DDT ma współpracę z NJPW że może się tam pokazywać z pasem IWGP? Jak to wygląda?

Na jakiej zasadzie wybierane są drużyny to turnieju TT?

Edytowane przez vieiraa55
Dodadnie dodatkowego akapitu, aby nie tworzyć dodatkowego postu

bkCjbFy.gif

https://forum.wrestling.pl/topic/42823-new-japan-pro-wrestling-dyskusja-og%C3%B3lna/page/55/#findComment-649287