Skocz do zawartości
  • Witaj na forum Attitude

Dołącz do najstarszego forum o pro wrestlingu w Polsce!

Jeżeli masz trudności z zalogowaniem się na swoje konto, to prosimy o kontakt pod adresem mailowym: forum@wrestling.pl

New Japan Pro Wrestling - Dyskusja Ogólna

Rekomendowane odpowiedzi

• Reputacja:   682
  • Status:  Offline
  • Urządzenie:  Android

Zobaczyłem sobie na spokojnie oba wieczory G1 Climax 34 w Korakuen Hall. Pierwsza noc wypadła nieco słabiej od drugiej, ale świetnie bawiłem się przy brawlach Gabe Kidda i Jake Lee, a także Naito/Umino oraz SANADA/Takagi wypadło względnie ok. 

Prawdziwe perełki miały jednak miejsce dopiero podczas powrotu do Korakuen następnego dnia.

Oleg Botlin -vs- Jeff Cobb nie zawiodło. Starcie prawdziwych powerhousów, utrzymane w dobrym tempie i okraszone gorącym dopingiem Korakuen. Widać, że jest między nimi potencjał na więcej i z chęcią zobaczyłbym NJPW World title match między nimi w przyszłości. 6/10.

ELP -vs- Konosuke Takeshita to było coś, co przypominało mi poziom New Japan z kilku lat wstecz. Obaj byli over as fuck z publiką i ogarnęli kilka bardzo efektownych akcji - m.in. ten skok ELP w publikę czy rozwalenie stołu poza ringiem i końcowy wachlarz finisherów. Dobry stuff. Jedna z najlepszych, o ile nie najlepsza, walka turnieju. 

Spoiler

Hirooki Goto -vs- David Finlay zaskoczyło mnie bardzo pozytywnie. Nie przepadam za Finlayem, ale wypadł tutaj przyzwoicie. Bohaterem był tutaj jednak Goto, który mam nadzieję, że dostanie jeszcze szansę w przyszłości i sięgnie po główny tytuł. Gdy wygrał G1 Climax w 2007 roku wydawało się to tylko kwestią czasu, ale historia okazała sie dla niego niezbyt łaskawa. 

Mam zamiar usiąść do Kidd/Sabre Jr z Yokohamy dziś wieczorem. Zbiera dosyć dobre recenzję na cagematch (obecnie 8.97/10). 

• Lubię to 1

• Reputacja:   744
  • Urządzenie:  Windows

Godzinę temu, IIL napisał(a):

Mam zamiar usiąść do Kidd/Sabre Jr z Yokohamy dziś wieczorem. Zbiera dosyć dobre recenzję na cagematch (obecnie 8.97/10). 

Nie wiem jak tam cagematch, bo z nim bywa różnie, ale to jest moja obecnie walka turnieju:D Piękna bitwa, świetne wymiany i kapitalnie rozegrana końcówka, która nic nie ujmuje postaci Kidda. Gabe niestety tą porażką stracił szanse na wyjście do dalszej fazy, ale i tak może być zadowolony z tegorocznego G1:icon_wink: Pewnie jeszcze w przyszłości zdarzy mi się wrócić do ich pojedynku. No i czekam na jakiś rewanż.

1*EDbmayctpNfjhTnSWC0mAQ.jpeg

Climax 13 dzień:

Ehhh, Blok A po raz kolejny nie dowozi, ale nie ma co się dziwić jak ciągną go tak naprawdę 3/4 osoby. Tak jak pisałem wyżej Kidd z ZSJ dali show, ale poza nimi to można sobie sprawdzić jeszcze walkę Lee z Umino i to w zasadzie tyle...

- Newman w wielu pojedynkach nie wygląda źle, ale jest na takim etapie, że do dobrej walki potrzebuje drugiego do tanga - kimś takim nie jest po prostu obecnie Naito, więc wyszedł mocny średniak,

- O-Khan vs. SANADA - tylko poprawne, za dużo tu się zresztą nie działo....

- Lee z Umino wyglądali już lepiej, ale to głównie za sprawą walk wcześniejszych. Była to niezła walka o której zapomni się jednak po paru dniach,

- ZSJ vs. Kidd - polecam każdemu,

- ME to dalej ten sam film odtworzony ponownie, za dużo już tego House of Torture, nie mówiąc o tym, że pchają to w walki wieczoru.

BLOK:

1*jOHtBR8xDD5Eu7w9PMhUaA.png

Jutro tj. 10/08 do akcji powraca (ten lepszy:icon_wink:) Blok. Liczę, że będzie po prostu lepiej. Czekam głównie na starcie Takeshity z Boltinem, bo sam jestem ciekawy ile Japończyk jest w stanie wyciągnąć z najbliższego rywala. Czuję, że to będzie najlepszy match Olega w całym turnieju.

Moje top 3 Climaxa po dniu 13:

1. Zack Sabre Jr. vs. Gabe Kidd [Dzień 13]
2. Gabe Kidd vs. Shota Umino [Dzień 3]
3. Hirooki Goto vs. Konosuke Takeshita [Dzień 10]

---Titus O'Neil Royal Rumble Winner 2k26---

01607ef6c06a1219-1200x675.jpg.b026fb52986adbb44768d7c6b348d4f2.jpg

Climax 14 dzień:

Blok B ponownie daje radę - wszystkie dzisiejsze walki turniejowe trzymały poziom, nawet tą Narity dało się oglądać:D Poza tym starcia Konosuke Takeshita vs. Oleg Boltin czy Hirooki Goto vs. El Phantasmo śmiało można polecić każdemu. Co więcej, sporo namieszały też rezultaty przez co gala 14/08 w bloku będzie niezwykle interesująca.

- Boltin zaliczył swoją najlepszą walkę w turnieju, a Takeshita po raz kolejny udowodnił, że na G1 pod względem ringowym nie ma po prostu sobie równych. Oleg wygrał z Japończykiem!, co może spowodować, że Takeshita ostatecznie nie wejdzie do dalszej fazy. Osobiście nie chciałbym tego, bo to gwarancja bardzo dobrej walki,

- HENARE vs. Ren Narita to jedna z lepszych (jak dla mnie) walk Narity podczas G1. Oczywiście był stały punkt programu, czyli obijanie nogi, ale mimo to pojedynek oglądało się dobrze,

- fani Goto nie mają łatwo:D Ten znowu daje dobry match tym razem z El Phantasmo, ale przegrywa przez co również komplikuje się jego sytuacja w klasyfikacji,

- tak myślałem, że Finlay wygra tu z Cobbem przez co zrównają się punktami - obecnie obaj mają ich 10 - sama walka też była w porządku,

- Uemura wygrał z Tsujim przez co obaj mają po 8 pkt. Walka była dobra, ale od pewnego momentu zastanawiałem się czy wszystko z Yuyą w porządku. Starałem się to sprawdzić, ale w necie na razie są jedynie domysły, że faktycznie mogło coś stać się z jego ręką. Pewnie dopiero później pojawią się jakieś informacje.

BLOK:

1*UuDkt1Z-LhpZi81t_lGEzQ.png

Jest ciasno:D Chciałbym w dalszej fazie Goto i Takeshitę, ale zobaczymy. Obecne na czele jest Cobb, Finlay i Narita, więc myślę, że ktoś z tej ostatniej dwójki przejdzie. Oby tylko to nie był Japończyk....

15 dzień G1 przypada na 12/08 kiedy to po raz ostatni w akcji będzie blok A. ZSJ przeszedł już dalej, ale ciągle są jeszcze dwa miejsca. Emocje związane z wynikami mogą właśnie uratować sytuację i tym razem Blok A nie wypadnie tak blado.

Moje top 3 Climaxa po dniu 14:

• Lubię to 2

Obejrzałem walkę Oleg Botlin vs Konosuke Takeshita z 14 dnia zmagań G1 Climax i bawiłem się przednio. Oleg jest jeszcze "zielony" (co np było widać przy akcji z narożnika), ale widać, że będą z niego ludzie.  Takeshita dodał kolejny świetny występ do portfolio tego turnieju (jemu ten turniej również bardzo pomógł), a sam Oleg stoczył według wielu recenzji z cagematch np najlepszą walkę w karierze. Jego wygrana na koniec, to fajna wisienka na torcie. 

18 godzin temu, MattDevitto napisał(a):

Uemura wygrał z Tsujim przez co obaj mają po 8 pkt. Walka była dobra, ale od pewnego momentu zastanawiałem się czy wszystko z Yuyą w porządku. Starałem się to sprawdzić, ale w necie na razie są jedynie domysły, że faktycznie mogło coś stać się z jego ręką. Pewnie dopiero później pojawią się jakieś informacje.

Niestety, NJPW oficjalnie potwierdziło kontuzję prawej ręki Uemury:

NEWS.NJPW1972.COM

Thank you for supporting New Japan Pro-Wrestling.

Został wyeliminowany z turnieju przez co jego ostatnia walka z Botlinem z 14 sierpnia została anulowana i Oleg kończy blok B z 8 punktami:

1*g3EfV1P4y0UEUMqXflCUcA.png

• Dzięki 1

Climax 15 dzień:

Blok A na koniec ponownie nie zachwycił i w zasadzie osobom, które nie do końca śledzą turniej można polecić tylko jedną walkę - Zack Sabre Jr. vs. SANADA. Oprócz tej bardzo dobrej walki reszta była ok lub jeszcze słabsza jak np. walka EVILA. Dużo bardziej interesujące były same wyniki. Największym plusem na pewno jest porażka EVILA, który przez praktycznie cały G1 wydawał się pewniakiem do awansu. Poza tym dobrze, że Naito w takiej formie odpadł także z 10 punktami na swoim koncie. Ostatecznie BLOK A prezentuje się następująco:

GUx1CvlbwAA_1PS.png

Czołowa trójka, która awansowała to:

Zack Sabre Jr.

Shingo Takagi

Great-O-Khan

Jutro ostatni dzień zmagań w Bloku B, gdzie w czołówce jest niezwykle ciasno.

Moje top 3 Climaxa po dniu 15:

• Lubię to 1

• Reputacja:   249

Nie wiem jak to jest, że SANADA zawsze z Zackiem wygląda jak prawdziwa gwiazda i zdaje się być zajebiście zmotywowany, a z praktycznie każdym innym oponentem wygląda jakby był o lige niżej niż faktycznie jest. 

Poza tą walką obejrzałem także kilka głośniejszych walk turnieju (Kidd vs Sabre i Takeshita vs ELP były świetne). Oleg jak tutaj już wspominano wypadł przyzwocie, ale jest jeszcze bardzo "zielony". W każdym razie biorąc pod uwagę fakt, że zadebiutował mniej niż dwa (!) lata temu i tak sobie poradził w G1 Climax to nie lada wyczyn i wróży bardzo dobrze na przyszłość. 

Dobrze, że nie wciągali Naito do walk finałowych. Great O-Khan po początkowych porażkach wypracował sobie dobrą pozycję na koniec. Ciężko cokolwiek wyczarować z bloku B, także nie wiem kto wyjdzie do finałów z tej grupy, ale cały turniej wygra raczej Zack Sabre Jr. 

• Lubię to 1

ch.png.7c876b79d0bf5c4c7ded2ead1b695a31.png

22 minuty temu, DarthVader napisał(a):

Ciężko cokolwiek wyczarować z bloku B, także nie wiem kto wyjdzie do finałów z tej grupy, ale cały turniej wygra raczej Zack Sabre Jr. 

Powoli zastanawiam się czy New Japan stać będzie na niespodziankę:krzywy:

Zack świetnie sobie radzi podczas G1, także pod względem ringowym to czołówka, ale każdy jest nastawiony na jego wygraną. A może tak spróbują zaskoczyć? Kilka dni temu też widziałem wiele głosów w sieci, że Naito musi awansować, a widzimy jak to rozwiązali....

Dzisiejszy dzień był decydujący dla pierwszej rundy bloku B - David Finlay dostał się do półfinałów, natomiast Konosuke Takeshita i Yota Tsuji zmierzą się w ćwierćfinale. 

NJPW, 15.08.2024 (NJPW World)
Makuhari Messe International Exhibition Hall #9

• G1 Climax Winner Tournament Block A "First Stage": Great-O-Khan vs. Shingo Takagi
  • G1 Climax Winner Tournament Block B "First Stage": Konosuke Takeshita vs. Yota Tsuji

NJPW, 17.08.2024 (NJPW World)
Tokyo Ryogoku Kokugikan

• G1 Climax - Block A Semi Final: Zack Sabre Jr vs. Great-O-Khan/Shingo Takagi
  • G1 Climax - Block B Semi Final: David Finlay vs. Konosuke Takeshita/Yota Tsuji

NJPW, 18.08.2024 (NJPW World)
Tokyo Ryogoku Kokugikan

• G1 Climax - Final:

16 godzin temu, MattDevitto napisał(a):

Powoli zastanawiam się czy New Japan stać będzie na niespodziankę:krzywy:

Zack świetnie sobie radzi podczas G1, także pod względem ringowym to czołówka, ale każdy jest nastawiony na jego wygraną. A może tak spróbują zaskoczyć?

Każdy zakłada wygraną Zacka Sabre Jr, ale jakby nie było, to on już w fazie grupowej pokonał Tetsuya Naito, także walkę o mistrzostwo IWGP ma i tak zagwarantowaną... Mogliby więc postawić na kogoś innego.

Najlepszy shocker z możliwych wyborów, to chyba wygrana Konosuke Takeshity. Rodziłoby to sporo możliwości na booking w następnych miesiącach. Najmniej interesujący zwycięzca, to David Finlay. Khan się pokazał z dobrej strony, ale poczekałbym z jego ewentualnym mocniejszym pushem jeszcze trochę. Takagi byłby wiarygodnym zwycięzcą i pretendentem, ale w tym całym turnieju chodziło o to, aby stawiać na młodych, także raczej nie powinni się na to decydować. 

Warto też zauważyć, że każdy z zakwalifikowanych uczestników nie wygrał tego turnieju w przeszłości, także ktokolwiek wygra będzie cieszyć się tym osiągnięciem po raz pierwszy.

To spore odświeżenie. Nie było "nowego" zwycięzcy G1 od 2019 roku:

image.png

• Lubię to 1

Climax 16 dzień:

Jedna z gorszych gal bloku B podczas tegorocznego G1 - jak nie najgorsza niestety. Od biedy można rzucić okiem na ME, ale i tak ledwo 11 minut to niezły żart...Nie popisali się dzisiaj, choć nieco uratowały te mierne show wyniki. Największy plusem (tak jak w Bloku A) jest brak Narity w dalszej fazie - im mniej House of Torture tym lepiej dla każdego. Takeshita zaliczył właśnie chyba najgorszą swoją walkę w całym turnieju, ba on zrobił lepszy pojedynek z tym GOATEM:

101281680378235.jpg

To mówi wszystko jak mierny jest Narita. Szkoda mi tylko Goto, bo chętnie bym go zobaczył w kolejnej fazie.

5 godzin temu, IIL napisał(a):

Każdy zakłada wygraną Zacka Sabre Jr, ale jakby nie było, to on już w fazie grupowej pokonał Tetsuya Naito, także walkę o mistrzostwo IWGP ma i tak zagwarantowaną... Mogliby więc postawić na kogoś innego.

To prawda - tylko, że ZSJ to tutaj i tak niezmiennie naturalny zwycięzca.

Liczę na półfinały:

ZSJ vs. Takagi

Finlay vs. Takeshita.

Finał:

ZSJ vs. Takeshita - wtedy i tak widzę Japończyka z porażką. Cały czas mówimy tu o zawodniku spoza fedki, więc logicznym zwycięzcą byłby Zack.

/// No chyba, że jest jeszcze Tsuji jakby chcieli zaskoczyć, ale on w G1 niezbyt mi się podobał....

23 godziny temu, MattDevitto napisał(a):

/// No chyba, że jest jeszcze Tsuji jakby chcieli zaskoczyć, ale on w G1 niezbyt mi się podobał....

Coś miałem wczoraj z tym Tsujim i kto wie:icon_wink:

Shingo Takagi vs. Great-O-Khan - na początku powoli się rozkręcali, ale jak już poszli to oglądało się bardzo dobrze. Nie jest to oczywiście top walka G1, ale do obejrzenia. Shingo to był dla mnie tutaj pewniak.

Konosuke Takeshita vs. Yota Tsuji - wczoraj chodził mi po głowie ten Tsuji...Sam match mnie nie zachwycił. Końcówka ok, kilka ładnych akcji, ale jednak pierwszego dnia turnieju dali lepszą walkę. Ta nie była zła, ale czegoś mi tutaj po prostu zabrakło...Chciałbym Takeshitę w NJPW, bo pasuje idealnie do tej fedki.

Shingo Takagi vs. Zack Sabre Jr.

David Finlay vs. Yota Tsuji

Widzę finał ZSJ vs. Tsuji i wygraną Zacka.

W dniu 15.08.2024 o 19:06, MattDevitto napisał(a):

Widzę finał ZSJ vs. Tsuji i wygraną Zacka.

Tym razem obyło się bez zaskoczeń, ale jutro nie zdziwię się jakby wygraną ostatecznie zgarnął Japończyk - jak chcą promować kogoś to właśnie jego. ZSJ w przeciągu całego G1 zasłużył jednak na zwycięstwo o wiele bardziej, bo od początku nie schodził poniżej dobrego poziomu. Mimo wszystko szanse na jutro rozkładają się wg. mnie tak:

ZSJ 70% - Tsuji 30% (największym atutem jest tu zwycięstwo Zacka nad Naito).

ZSJ zgodnie z przewidywaniami wygrywa G1, ale najważniejsze, że nie czeka do Wrestle Kingdom. Już w październiku chce zdobyć pas!

1*eLClqnXUtJqu1gmeCpBaug.jpeg

Zack Sabre, Jr. wygrywa G1 Climax. Cieszy mnie fakt, że w końcu nadszedł jego czas i jego main eventerowy run nareszcie się rozkręca. Dziwi mnie nieco wybór gali King of Pro Wrestling jako tej, gdzie będzie pretendować o tytuł. New Japan od dawna nie bookuje w ten sposób i zwycięzca G1 pretendował zwykle na Wrestle Kingdom. 

Jeżeli mnie pamięć nie myli, to Shinsuke Nakamura był ostatnim zwycięzcą G1 w 2011 nie pretendującym na WK. Stoczył walkę z Tanahashim w październiku, która zresztą przegrał.. :P

Sabre Jr chciałby wygrać główny tytuł IWGP na gali KOPW i bronić go następnie w UK na gali "Royal Quest IV" 20 października w Londynie. 

Muszę przyznać, że podoba mi się taki nieszablonowy booking. To jest coś, czego New Japan w obecnej sytuacji potrzebuje. Nadchodzące Wrestle Kingdom zyskuje dzięki temu na nieprzewidywalności (od ponad dziesięciu lat znaliśmy main event już w sierpniu). 

Brandon Thurston opublikował ciekawe podsumowanie publiczności:

NJPW sprzedało średnio 2,562 biletów na galę, co daje nieco słabszy wynik niż rok temu (2,804). Ostatnie dwie gale w Tokyo Ryogoku Kokugikan sprzedały kolejno 5,340 miejsc z Sabre Jr/Takagi + Finlay/Tsuji oraz finały 8,056 z Sabre Jr/Tsuji. Rok temu było to 6,579 z Okada/EVIL + Naito/Ospreay oraz finały 8,283 z Naito/Okada.

Biorąc pod uwagę brak wielu dawnych czołowych twarzy tego turnieju (Okada, Tanahashi, Ospreay, Ishii, itd) nie wygląda to źle. Wielu uczestników G1 skorzystało na udziale i nieźle się rozwinęło, także mają na czym budować przyszłość.

• Lubię to 1
  • 2 tygodnie później...

New Japan powoli wraca po Climaxie - już 30/08 Capital Collision w Stanach, natomiast 7/09 w Japonii będzie miała miejsce gala z okazji 20 rocznicy debiutu Shingo. Karta niestety w całości to same tag matche, pewnie wiele z nich będzie krótkich, ale w ME potwierdzono, że po 15 latach w ringu NJPW pojawi się znany z Dragon Gate Yamato. Ostatni raz w New Japan walczył w 2009 roku:D

0*X8GhZ5Eq0k7UFsTM.jpg

• Dzięki 1

Fajnie, że na 20 rocznicę Shingo ściągną kogoś z Dragon Gate gdzie spędził większość swojej kariery. Chętnie zobaczyłbym więcej takich crossoverów z DG w wykonaniu NJPW.

Cała karta:

Cytat

NJPW "SHINGO TAKAGI DEBUT 20TH ANNIVERSARY", 07.09.2024 Aimesse Yamanashi

• Masatora Yasuda vs. Daiki Nagai
  • Callum Newman & Francesco Akira vs. Shoma Kato & Riiiita
  • Jeff Cobb & HENARE vs. Ryusuke Taguchi & Katsuya Murashima
  • Ren Narita & SHO vs. Shota Umino & Jado
  • Gabe Kidd & Jake Lee vs. Tomohiro Ishii & Tomoaki Honma
  • DOUKI & TAKA Michinoku jto.jpg vs. Taiji Ishimori & Gedo
  • Hiroshi Tanahashi, Toru Yano, Oleg Boltin & Tiger Mask vs. "King of Darkness" EVIL, Yujiro Takahashi, Yoshinobu Kanemaru & Dick Togo
  • Zack Sabre Jr. & Kosei Fujita vs. Great-O-Khan & Jacob Austin Young
  • Shingo Takagi Debut 20th Anniversary Match: Shingo Takagi, Hiromu Takahashi & YAMATO dgate.jpg vs. Tetsuya Naito, Yota Tsuji & Hiromu Takahashi

Capital Collision:

20240828_132306.jpg