Skocz do zawartości
  • Witaj na forum Attitude

Dołącz do najstarszego forum o pro wrestlingu w Polsce!

Jeżeli masz trudności z zalogowaniem się na swoje konto, to prosimy o kontakt pod adresem mailowym: forum@wrestling.pl

Top 10 Walk Wrestlingowych Społeczności Wrestling.pl

Rekomendowane odpowiedzi

• Reputacja:   0
  • Status:  Offline

Szukam inspiracji, szukam pomysłów na kolejne materiały na nasz kanał YouTube. Rozważając kolejne za i przeciw, środki i możliwości, doszedłem do wnioski, że warto będzie spróbować stworzyć coś razem, coś do czego powstania będzie mógł przyczynić się każdy z Was :)

Jak już możecie się domyślić po tytule, chciałbym stworzyć listę najlepszych/ulubionych walk wrestlingowych, zdaniem naszej społeczności. Na czym to będzie polegać? Chciałbym, żeby jak najwięcej spośród użytkowników portalu, zaangażowało się w projekt, czyli stworzyło swoją listę 10ciu ulubionych pojedynków i umieściło ją w tym temacie. Jakbyście, krótko uzasadnili dlaczego postanowiliście wybrać tak a nie inaczej, pomogłoby to w stworzeniu późniejszego materiału opisujące każdą z walk.

Mam świadomość, że stworzenie takiej listy może pochłonąć wiele czasu, zwłaszcza jeśli ktoś ogląda wrestling od bardzo dawna, dlatego od założenia tego tematu do powstania filmu może zająć dużo czasu. A tak naprawdę to czy powstanie taki film zależy tylko i wyłącznie od Was.

• Odpowiedzi 24
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• Susek

5

• Arkao

4

• PH93

2

• Młody Zgred

1

Top użytkownicy w tym temacie

• Reputacja:   1

Co za strasznie glupi pomysl :D Nikt nie pamięta najlepszych walk jakie widzial i osobiście musialbym obejrzec jeszcze raz wszystkie najlepsze jakie widzialem. To trwaloby pewnie z kilka miesiący wiec nie podam swojej czolowki.

Mimo to chyba na 1 miejscu jest pojedynek Taker vs Michaels z Bad Bloodarrior vs Savage z WM 7 oraz Hitman vs Michales z WM 12

Progres Roku 2014

User Roku 2017

Redaktor Roku 2017

Progres Roku 2017

Tekst Roku 2017

WTF Roku 2017

678495320589e09e4eecd1.jpg

1. HBK vs Taker WM 25... Resztę tam zrób według uznania. I w ogóle to co rozumiesz przez liste 10 najlepszych walk - masz na myśli mainstream gdzie ważna jest otoczka i story czy masz na myśli czysty wrestling bez żadnej historii, same chwyty i skakanie na pałę (vide walka cruiserów z tego RAW) ? Edytowane przez PH93

Zrobiłem dużo dla biznesu:

Udział: Youshoot Teddy Long, Youshoot Rikishi, Lapsed Fan Podcast, Wrestling Soup, konwersacje z Dejwem na twitterze... Więc się wypowiadam + jestem w stanie słuchać Russo.

PH93, no właśnie o to chodzi, każdy lubi inne style wrestlingu, więc tu nie ma ograniczeń. Ktoś nie ogląda WWE zrobiłby sobie listę z tego, ktoś kto ogląda tylko puro to by zrobił sobie z tego listę. Przy 20-30 takich listach może się wykrystalizować 10 "najlepszych" walk.

Mógłbym sam zrobić listę 10 walk i byłaby to moja lista, problem jest taki że nie oglądam tak długo wrestlingu i oglądam głównie WWE, przez co taka lista zawierałaby walki z ostatnich kilku lat, tylko z WWE, a chciałbym bardziej różnorodnej listy :)

To jak chcesz to zrobic? Ktos poda jakis pojedynek z WCW lub ECW a ty go dasz do listy mimo, ze nigdy go nie widziales?

Progres Roku 2014

User Roku 2017

Redaktor Roku 2017

Progres Roku 2017

Tekst Roku 2017

WTF Roku 2017

Arkao, jeżeli byłoby kilkanaście takich list to byłbym w stanie ułożyć z tego jedną, stosując jakąś punktację. Pisząc o danym pojedynku to jasne, że bym go obejrzał jeśli miałby znaleźć się na liście o ile go nie widziałem.

W moim odczuciu dość ciężko stworzyć taką uniwersalną listę 10 najlepszych pojedynków, dlatego że na wrestling można patrzeć pod wieloma względami.

Mamy walki o porządnym podłożu, ze świetną historią jak ta z Money in The Bank : John Cena © vs CM Punk, którą dodatkowo ubarwiła genialna publiczność, czy Undertaker vs HBK z WM 25, która była genialnym starciem dwóch legend.

Z drugiej strony mamy wielbicieli akcji high fly, ewolucji, którzy do szczęścia potrzebują dwóch latających małpek i tutaj wg mnie fajnym przykładem byłaby walka Will Osprey vs Ricochet. Zero historii, ale pod względem czystej "walki" genialne.

No i nie można zapominać o tych bardziej hardcorowych fanach, którzy lubują się w rozwalonych stołach, drabinach, krzesłach, kijach kendo itp. Tutaj klasykiem jest TLC Match z Dudley Boyz vs Hardy Boyz vs Edge&Christian.

Ja musiałbym z dobre kilka godzin/dni myśleć nad tym jakie walki znalazłyby się w mojej Top 10. Kwestia tylko czy da się pogodzić wszystkie konteksty i które uważamy za ważniejsze, a które za dodatek - ważny, ale jednak dodatek.

Edytowane przez Krzychu

"The Lone Wolf"

III miejsce - Typer WWE 2011

III miejsce - Typer WWE 2015

164733627454c4fd317ad52.jpg

Krzychu, tak jak napisałem już w pierwszym poście, nie silę się na zrobienie uniwersalnej listy walk wszechczasów, to nie jest cel tego projektu. Chcę stworzyć materiał, który byłby paralelą naszej społeczności, w którym każdy mógł dołożyć swoją cegiełkę do jego powstania. Jestem świadom, że stworzenie takiej listy może zająć sporo czasu, dlatego to nie jest projekt, który zacznie się dziś a efekty będą za tydzień czy dwa, to może zająć nawet kilka miesięcy.

Każdy tworząc swoją listę 10 najlepszych walk kierowałby się innymi kryteriami, no i o to w tym chodzi, ale jeśli udałoby się zebrać takich list kilkanaście to spośród tych kilkudziesięciu różnych walk udałoby się stworzyć coś unikalnego co nie tylko jest ciekawym wyzwaniem, projektem ale również pewnego rodzaju eksperymentem społecznym :)

Ja 3 ulubione walki, nie potrzebuje ich oglądać od nowa bo akurat je pamiętam to tam żadna przeszkoda nie jest, to poniżej te 3 walki...

1. CM Punk vs John Cena - Money In The Bank 2011

2. Kane vs The Undertaker - WrestleMania 14

3. Stone Cold vs The Undertaker - Over The Edge 1999

Może nie jest to jakaś wypasiona lista, ale te walki były dla mnie szczególne i jakoś mi przypadły do gustu i są one moim ulubionymi walkami z WWE.

Moim zdaniem jeśli chcesz zrobić top 10 - to powinieneś z każdej ery wybrać po kilka walk i później jej jakoś dopasować, żeby to miało ręcę i nogi :)

że na przykład wybierasz 2 starcia z Ery Attitude, 2 z Ruthless Agresion, PG, Reality itd.

Edytowane przez Młody Zgred
Przywiązanie jest ograniczeniem samego siebie.

83847756857933960bf77b.jpg

Ale ja nie chcę tworzyć najbardziej obiektywnej listy najlepszych walk w historii, ja chcę wasze listy! I właśnie o to chodzi by każdy stworzył listę 10 walk, bo z jednej czy trzech walk nie da się zrobić żadnej sensownej listy, będę lobbował za tym projektem na tle na ile się da, mam nadzieję że uda mi się przekonać jak najwięcej z Was by zwyczajnie mi pomóc :)

Zrobilem liste walk, ktore cholernie mi sie podobaly, ale pewnie wszystkich nie wymienilem, bo o sporej ilosci moglem zapomniec:

CWF Battle Of The Belts 2 - Ric Flair vs Barry Windham

Clash of the Champions 1 - Ric Flair vs Sting

3 - 5 walk miedzy Flairem, a Steamboatem. Nie pamietam juz czy te z 94 podobaly mi sie az tak bardzo jak te wczesniejsze.

WM3 - Ricky Steamboat vs Randy Savage

WM7 - Randy Savage vs Ultimate Warrior

WM10 - Bret Hart vs Owen Hart

WM10 - Razor Ramon vs Shawn Michaels

SS94 - Bret Hart vs Owen Hart

WM12 - Shawn Michaels vs Bret Hart

WM13 - Austin vs Michaels

Halloween Havoc 97 - Eddie Guerrero vs Rey Mysterio

Bad Blood - The Undertaker vs Shawn Michaels

WM17 - TLC Match

WM17 - Austin vs Rock

WM20 - Benoit vs Triple H vs Shawn Michaels

WM21 - Kurt Angle vs Shawn Michaels

Unbreakable - AJ Styles vs Samoa Joe vs Christopher Daniels

WM26 - Undertaker vs Shawn Michaels

WM25 - Undertaker vs Shawn Michaels

Back to Yokohama Arena - Kota Ibushi vs Tomohiro Ishii

G1 Climax 24 day 7 - AJ Styles vs Minoru Suzuki

NXT Takeover - Sami Zayn vs Neville

WrestleKingdom 9 - Kazuchika Okada vs Hiroshi Tanahashi

NOAH - Minoru suzuki vs Naomichi Marufuji

DG - Masaaki Mochizuki vs Shingo Takagi

WK10 - Hiroshi Tanahashi vs Kazuchika Okada

NXT Takeover - Shinsuke Nakamura vs Sami Zayn

G1 Climax 26 - Kazuchika Okada vs Tomohiro Ishii

G1 Climax 26 - Hirooki Goto vs Kenny Omega

Oczywiscie pewnie o ponad polowie zapomnialem, bo kto normalny by to wszystko zapamietal?

Progres Roku 2014

User Roku 2017

Redaktor Roku 2017

Progres Roku 2017

Tekst Roku 2017

WTF Roku 2017

WM12 - Shawn Michaels vs Bret Hart

Rozumiem, że ostatnie 5 minut z dogrywką? :grin:

Zrobiłem dużo dla biznesu:

Udział: Youshoot Teddy Long, Youshoot Rikishi, Lapsed Fan Podcast, Wrestling Soup, konwersacje z Dejwem na twitterze... Więc się wypowiadam + jestem w stanie słuchać Russo.

Jeżeli ktoś pamięta swoje top 10 to pozdrawiam :D

Tak czy siak moja mała lista:

WrestleMania 3 - Randy Savage vs Ricky Steamboat

WrestleMania 10 - Shawn Michaels vs Razor Ramon

WrestleMania 10 - Owen Hart vs Bret Hart

WrestleMania 14 - Triple H vs Owen Hart

WrestleMania 16+17 - Dudley Boyz vs Hardy Boyz vs Edge & Christian

WrestleMania 17+27+28 - Undertaker vs Triple H

WrestleMania 23 - Undertaker vs Batista (to chyba moja ulubiona walka w historii WrestleManii i piszę to w pełni świadomie)

WrestleMania 26 - Undertaker vs Shawn Michaels

WrestleMania 18 - The Rock vs Hulk Hogan

Bad Blood '97 - Undertaker vs Shawn Michaels

SummerSlam 2013 - Brock Lesnar vs CM Punk

G1 Climax 25 - Shinsuke Nakamura vs Kazuchika Okada

NXT Takeover: Dallas - Shinsuke Nakamura vs Sami Zayn

WrestleKingdom 9+10 - Kazuchika Okada vs Hiroshi Tanahashi

PWG Threemendous III - Super Smash Bros. vs The Young Bucks vs Future Shock

WWE CWC - The Brian Kendrick vs Kota Ibushi

Pewnie więcej by tego wjechało (szczególnie z NJPW), ale trudno to wszystko zapamiętać.

NACZELNY HEJTER FINNA BALORA

PH93, Calosc, a chetnie obejrzalbym jeszcze jedna godzinę dogrywki :D Kapitalna walka

Progres Roku 2014

User Roku 2017

Redaktor Roku 2017

Progres Roku 2017

Tekst Roku 2017

WTF Roku 2017

O to moje top 10 nie będę opisywał każdej walki, musiałbym je jeszcze raz obejrzeć. Ale wszystkie zapadły mi w pamięć, te walki trzeba zobaczyć. :)

10. LU Ultimate Lucha - Pentagon Jr. vs. Vampiro (No DQ)

9. TNA Final Resolution 2009 - Desmond Wolfe vs. Kurt Angle (Three Degrees Of Pain)

8. LU Ultimate Lucha - Prince Puma vs. Mil Muertes

7. WWE WrestleMania 17 - The Dudley Boyz vs. Edge & Christian vs. The Hardy Boyz (Tables, Ladders & Chairs Match)

6. LU Lucha Underground S1 E 32 - Prince Puma vs. Johnny Mundo (No Count Out, No DQ Iron Man)

5. WWE Bad Blood 1997 - Shawn Michaels vs. The Undertaker (Hell In A Cell)

4. TNA Unbreakable 2005 - AJ Styles vs. Christopher Daniels vs. Samoa Joe

3. WWE Money In The Bank 2011 - CM Punk vs. John Cena

2. NJPW Wrestle Kingdom 10 - Kazuchika Okada vs. Hiroshi Tanahashi

1. WWE WrestleMania 25 - Undertaker vs Shawn Michaels

Edytowane przez Wojtax

5098708654e2b2a2fd00e6.jpg