Skocz do zawartości
  • Dołącz do najstarszego forum o pro wrestlingu w Polsce!  

Rekomendowane odpowiedzi

• Reputacja:   0
  • Status:  Offline

Witam. Czy ktoś tutaj na forum zdawał może już tę nową maturę? Chciałbym się dowiedzieć jak wyglądał ustny polski, tzn. wiem tyle co nam mówią nauczyciele ale fajnie by było usłyszeć jak wygląda to oczami zdających :)
https://forum.wrestling.pl/topic/41392-matura/

• Odpowiedzi 15
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• jakub97sc

5

• Majkel139

3

• Lacio

3

• TakerFanKrk

2

Top użytkownicy w tym temacie

Nowy format ustnego polskiego powstał dlatego, że egzaminatorzy stwierdzili że nie chce im się brać udziału w tym chaosie z prezentacjami i zamiast tego wolą wszystkich przepuścić na żywca. Nawet jeśli mówisz częściowo nie na temat posługując się ogólnymi pojęciami w odniesieniu do tematu, omijając istotne aspekty i popełniając drobne błędy rzeczowe możesz dostać 8 punktów za styl jeśli ładnie gadasz, 8 za rozmowę i 8 za cośtam (organizacja i spójność wypowiedzi ?). Do zdania potrzebujesz 12. W niektórych szkołach korzystają z tego jako do okazji na zemszczeniu się na ludziach i podreperowaniu ego wytykając wszystkie prawidłowe odpowiedzi zdającego jako nieprawidłowe "bo tak widzi mi się", ale ostatecznie przepuszczają.

Btw. egzaminy zaczynają się danego dnia o 8 rano, o 8.30 masz w internecie kompletną listę pytań które możesz dostać. Jeśli nie idziesz na najpierwsiejszy ogień potrzebujesz nieskończonych pokładów głupoty i niepełnosprytności żeby nie zdać. Od momentu kiedy kończą się pisemne matury tak naprawdę się kończą, do ustnych można iść jak na byle kartkówkę.

I nie sugeruj się niczym co na temat nowej matury mówią nauczyciele - 90% z nich nawet nie rozumie zmian które nastąpiły, a 100% nie powie jak jest naprawdę żeby uczeń się nie rozleniwił. Zamiast tego karmią dydaktyczną papką, która mija się z rzeczywistością jak Adam Rose z WWEWHC.

Edytowane przez Lacio
https://forum.wrestling.pl/topic/41392-matura/#findComment-399969

• Reputacja:   1

Trochę Wam współczuję że już nie ma tych prezentacji. Przynajmniej wiedziało się z czego mogą zapytać i przy okazji można było lać wodę (a po zdaniu spokojnie można było odsprzedać swoją pracę młodszemu koledze). Tutaj losowanie pytania (przynajmniej tak mi się wydaję) oraz parę minut na przygotowanie odpowiedzi...
https://forum.wrestling.pl/topic/41392-matura/#findComment-399981

Trochę Wam współczuję że już nie ma tych prezentacji. Przynajmniej wiedziało się z czego mogą zapytać i przy okazji można było lać wodę (a po zdaniu spokojnie można było odsprzedać swoją pracę młodszemu koledze). Tutaj losowanie pytania (przynajmniej tak mi się wydaję) oraz parę minut na przygotowanie odpowiedzi...

Btw. egzaminy zaczynają się danego dnia o 8 rano, o 8.30 masz w internecie kompletną listę pytań które możesz dostać.

A jest ich 20. To ja współczuję Wam.

https://forum.wrestling.pl/topic/41392-matura/#findComment-399982

• Reputacja:   1

A jest ich 20. To ja współczuję Wam.
Zawsze lepiej jest zdawać z jednego tematu niż wkuwać odpowiedzi do 20-stu pytań. Zresztą maturę zdawałem dobre pięć lat temu, wtedy w ogóle poziom był według mnie niski (przynajmniej na podstawce, rozszerzonej nie pisałem).
https://forum.wrestling.pl/topic/41392-matura/#findComment-399985

Zdawać nie zdawałem (ale za w miechy będę już po), ale ustny polski stereotypowo sieje postrach wśród masy uczniów, czego ja osobiście nie ogarniam. Jeśli nie masz problemu z udzieleniem jakiejkolwiek dłuższej wypowiedzi ustnej, to zdasz bezproblemowo. Z tego co zaobserwowałem, to albo zdający nie potrafi się w ogóle odezwać, albo leci na spokojne 30% z zapasem. Poza tym jest tak, jak wspomniał Lacio. Zestaw możesz trafić z literatury, ikonografii i wiedzy o języku. Osobiście preferuję pierwsze dwa. Ale jeśli nie znasz zbyt wielu lektur, to akurat nauka o języku może Ci tyłek uratować. Bowiem przy tych zestawach z reguły nie musisz mówić o więcej niż jednej lekturze, a wypowiedź dopełniasz przykładami z życia. A jak masz zestaw z literatury bądź ikonografii, to wystarczy Ci znajomość 3 dłuższych lektur (wg. mnie najbardziej uniwersalne i pasujące do tematów są Lalka, Zbrodnia i Kara oraz Wesele, do tego fajnie ogarnąć mity i historie biblijne, bo są krótkie i łatwo zapamiętać, a też ratują tyłek), żeby zdać śpiewająco :)

Teoretycznie nie powinienem tutaj się wypowiadać, bo jestem chyba w podobnej sytuacji co Ty, ale akurat polskim ustnym przejmuję się zdecydowanie najmniej, bo i nie ma czym :)

https://forum.wrestling.pl/topic/41392-matura/#findComment-399986

Zawsze lepiej jest zdawać z jednego tematu niż wkuwać odpowiedzi do 20-stu pytań. Zresztą maturę zdawałem dobre pięć lat temu, wtedy w ogóle poziom był według mnie niski (przynajmniej na podstawce, rozszerzonej nie pisałem).

Teoretycznie tak, ale musisz się do tego jednak przyłożyć. Poziom tych 20 pytań jest tak "wysoki", że przeciętnej inteligencji maturzysta po poświęceniu dwóch minut na każde pytanie na znalezienie podpowiedzi w internecie jest w stanie iść i nawijać o tym ile trzeba. Dodajmy do tego, że z tych 20 pytań (21, 18, różnie bywa) 7 jest "z języka" (zakres który znasz z języka potocznego - rola reklamy, eufemizmów, mowy potocznej, totalne pierdoły o których możesz nawijać przy browarze) i wymagają przy nich 1 dowolny przykład z jakiejkolwiek literatury, 7 polega na interpretacji dzieła (zazwyczaj jakiś obraz, kadr, zdjęcie, rzeźba, wszelakie dzieła kultury) do których masz dwa odniesienia z dowolnej literatury jaka Ci przyjdzie do głowy (i tu w zasadzie też możesz nawijać o tym że to dany element jest bardziej niebieski od innego i jest ok), a tylko 7 jest na czysto z literatury i do odpowiedzenia na nie pasuje mieć dobrą znajomość siedmiu (!) lektur. De facto na każdy dzień 7 pytań wymaga przygotowania, a uwalają Cię tylko jeśli wykażesz skrajną nieznajomość czegokolwiek (opowiadasz, że Treny zostały napisane po walce Takera na WM30), albo co drugie słowo wplatasz najpopularniejszy polski przecinek. Reforma powstała tylko dlatego, że głupio było wycofać ustny polski, a jakoś chcieli oszczędzić sobie zamieszania. Tak jest naprawdę łatwiej, bo nikt nawet nie udaje, że mu zależy. Poza polonistami, ale to inny gatunek ludzi.

A jak masz zestaw z literatury bądź ikonografii, to wystarczy Ci znajomość 3 dłuższych lektur (wg. mnie najbardziej uniwersalne i pasujące do tematów są Lalka, Zbrodnia i Kara oraz Wesele, do tego fajnie ogarnąć mity i historie biblijne, bo są krótkie i łatwo zapamiętać, a też ratują tyłek), żeby zdać śpiewająco :)

Ojciec Chrzestny miśki, da się znaleźć w nim przykład do wszystkiego. Co lepsze, kiedy potrzebujesz przykładu literackiego cytujesz książkę, a kiedy innych dzieł kultury opowiadasz o filmie (ale trzeba wcześniej przeczytać powieść Puzo, bo ma kilka wątków które były w Ojcu Chrzestnym II lub ich nie było w ogóle). 40/40 idąc na żywioł o 9 rano po tym jak przez 15 minut miałem dostęp do pytań które mogę wylosować, trafiłem na pytanie z lektury której nie czytałem (ach ta Lalka) i nawijałem o Puzo. Działa.

I jedna ważna rzecz - możesz opowiadać o Weselu, ale jeśli przyjdzie Ci do głowy Życie Seksualne Dzikich, lub American Psycho to są to tak samo wartościowe, punktowane i akceptowalne dzieła jak lektury "z gwiazdką". Możesz opowiadać o Murzynku Bambo, Mistrzu i Małgorzacie, ale również o Biografii Ibrahimovica. Literatura z punktu widzenia egzaminu to cokolwiek co zostało wydrukowane, nie ma żadnych obowiązkowych odniesień do lektur - chyba, że trafisz na pytanie z literatury lub ikonografii i polecenie nakazuje Ci się odnieść do konkretnej.

Edytowane przez Lacio
https://forum.wrestling.pl/topic/41392-matura/#findComment-399987

U mnie w szkole przepuszczali wszystkich, którzy chociaż spróbowali się coś wypowiedzieć (nie zdał jeden chłop, bo gdy zobaczył wylosowany temat - wyszedł z sali). Wiadomo, to zależy od szkoły, czy się umawiają, że puszczają wszystkich, czy jednak uwalają, żeby pokazać, że nie jest tak łatwo. Sam miałem godzinę egzaminu na bodajże 15 albo 16, ale szczerze mówiąc, jakoś szczególnie nie badałem tych tematów. Wiadomo, coś tam popatrzyłem, pomyślałem co może być, ale nie robiłem sobie jakichś rozpisek pod każdym z nich.

Finalnie odwołałem się do Ferdydurke (o które prosili w poleceniu) i dwóch innych lektur. Babka stwierdziła, że jedno odwołanie było ok, ale drugie takie sobie. Koniec końców miałem 30% i mnie to zadowalało, bo trzeba to zdać, a nigdzie się to nie liczy.

Przyznaję, bałem się tego egzaminu trochę (bardziej niż ustny ang.), ale okazał się do przejścia. Jeśli jesteś bardziej wygadany niż ja, to spokojnie możesz mieć więcej punktów procentowych.

https://forum.wrestling.pl/topic/41392-matura/#findComment-399998

I jedna ważna rzecz - możesz opowiadać o Weselu, ale jeśli przyjdzie Ci do głowy Życie Seksualne Dzikich, lub American Psycho to są to tak samo wartościowe, punktowane i akceptowalne dzieła jak lektury "z gwiazdką". Możesz opowiadać o Murzynku Bambo, Mistrzu i Małgorzacie, ale również o Biografii Ibrahimovica. Literatura z punktu widzenia egzaminu to cokolwiek co zostało wydrukowane, nie ma żadnych obowiązkowych odniesień do lektur - chyba, że trafisz na pytanie z literatury lub ikonografii i polecenie nakazuje Ci się odnieść do konkretnej.

No chyba, że nie czytasz żadnych książek :P W takiej sytuacji nie biegnij na szybko do biblioteki po Godfathera, bo i tak go nie przebrniesz :) I faktycznie Ojciec Chrzestny to dobry przykład, bo sam go stosowałem przy dwóch czy trzech wypowiedziach na lekcji.

https://forum.wrestling.pl/topic/41392-matura/#findComment-400000

• 2 miesiące temu...

Tegoroczni maturzyści, jak wam poszła nowa matura? Ciężkie to jakieś, czy wszystko łatwe? Ciekami mnie to, bo w przyszłym roku też mnie czeka, a tak naprawdę to przejmuję się tylko ustnym polskim.
https://forum.wrestling.pl/topic/41392-matura/#findComment-404962

urbino, Raczej zdane. Znaczy nie wiem jak mi ocenią rozprawkę na pisemnym, ale mam nadzieję, że na te 30% się tam mi uciuła. Przez całe liceum to miałem kilka razy w domu otwartą książkę gdy musiałem zdać do następnej klasy :D

Matura ustna z polskiego? Przez 2 lata nauczycielka mi mówiła, że nie zdam jej z takim podejściem, bo nawet na próbnych (gdy robiła podczas lekcji) raczej nic nie mówiłem, bo miałem kompletną pustkę w głowie zawsze. Poszedłem, zdałem na 100%, choć szczęśliwie wylosowałem łatwy temat.

Ustną zdali chyba wszyscy - komisja zresztą sama mówiła byśmy mówili coś przez kilka minut żeby nawiązać z nami rozmowę, by dać kilka punktów. Nie wiem, jak Wy tam będziecie mieli za rok, aczkolwiek wiele się chyba nie zmieni.

https://forum.wrestling.pl/topic/41392-matura/#findComment-404965

a tak naprawdę to przejmuję się tylko ustnym polskim.

I tak naprawdę tylko tym można się przejmować. I mówię to jako wielbiciel przedmiotów humanistycznych. Na ustnym mnóstwo zależy od tematu i od ogólnego podejścia. Słyszałem, jak kumpel lecący na dwójach ledwo bełkotał na swój temat i dostał te 30%. Widać jednak, że starał się mówić - nie spalił buraka po przeczytaniu tematu, tylko spiął poślady. Także temat to połowa sukcesu - ja wylosowałem o tyle niefortunnie, że temat był wąski w interpretacji (z 4 lat nauki pasowały 2-3 lektury, niespecjalnie je lubiłem). Z drugiej strony są tematy o języku. Dla jednych deska ratunku, dla drugich gwóźdź do trumny. Możesz mieć fart i trafić na banał w stylu "cechy kulturalnej wypowiedzi", gdzie odwołujesz się do doświadczeń życiowych (nie do ujebania), a możesz trafić na pytanie "typowo językowe", gdzie dostaniesz np. "funkcje dialektyzmów" i w tej sytuacji nawet polonistycznemu prymusowi mogą się ugiąć nogi :)

Cała reszta przedmiotów podstawowych to żart - angielski mógłbym pisać już w gimnazjum :P Matma na 30% - każdy dałby radę. Polski pisemny - też kluczem do sukcesu jest temat, a ten był jednym z najprzyjemniejszych :) Angol ustny to już w ogóle ewenement, o czym przekonałem się na własnej skórze. Egzaminator ciągnie Cię za język, zadaje łatwe, istotne pytania, stara się momentami bardziej od Ciebie :) A strzel mu jakimś cytatem z filmu, to już w ogóle zesra się ze szczęścia i wlepi Ci wymarzone 30% ;)

https://forum.wrestling.pl/topic/41392-matura/#findComment-404976

• 3 miesiące temu...

Panowie, wiem, że już sporo po czasie ale dopiero przypomniałem sobie o tym temacie, a więc, jak maturka, zdane? Jakie % Edytowane przez Majkel139
https://forum.wrestling.pl/topic/41392-matura/#findComment-410434

Zdane z dużym zapasem, i procenty przyzwoite. Zadowolony jestem z polskiego rozszerzonego (ponad 70%, choć realizowałem w szkole tylko podstawę). Z kolei matma i fizyka tak, jak przewidywałem (kolejno 22 i 36%). Studia w pierwszym naborze załatwiłem, także wyniki z matury spełniły swoją rolę :)
https://forum.wrestling.pl/topic/41392-matura/#findComment-410438

Jaki kierunek studiow? Ja nie moglem sie na nic zdecydowac i stanelo na tym, ze robie rok przerwy, popracuje i zobaczymy w przyszlym roku. W jakim miescie bedziesz studiowal?
https://forum.wrestling.pl/topic/41392-matura/#findComment-410446

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Najnowsze posty

• CzaQ
      Zgadza się, jedziesz dalej.
    • MattDevitto
      Nowy rok, nowe postanowienia to i może jakieś nowe fedki, które każdy z nas chce oglądać. Warto się zastanowić, szczególnie, że obecnego wrs jest bardzo dużo do ogarnięcia. Z roku na rok też czasu jakby mniej do śledzenia tego wszystkiego. Stąd też tradycyjnie w styczniu przybywam do was z pytaniem:  ile fedek zamierzacie oglądać w 2025? Oczywiście oprócz ich wymienienia, napiszcie też co będziecie śledzić na bieżąco, z jakiej fedki np. rezygnujecie etc. Można też dodać jakieś federacje retro - choćby LU, macie jak zawsze pełną dowolność Poniżej dodaję link do tematu sprzed 12 miesięcy:
    • -Raven-
      Poza tym, całkiem sprytnie to rozgrywają, bo niby w tej walce Szefów żadne Bloodline nie może interweniować, ale Jokerem jest tu Drew, który może pomóc Soliście. Niby teoretycznie wiadomo, że Romek powinien ogarnąć, ale zawsze pozostaje ten element niepewności. Po drugie, bez sensu jest kończyć tak duży feud na zwykłej tygodniówce (a wygrana Rzymskiego to by było game over), co jeszcze bardziej zwiększa szanse Sikacza.   Oby nie, bo Stratna może w takim wypadku długo się pasem nie nacieszyć, a szkoda by było.
    • -Raven-
      Parasolkę.
    • RomanRZYMEK
      - Drew przechodzi na stałe na SmackDown i w sumie spoko, bo co miałby robić na RAW? Od razu dostaje segment z Blondasem, który doprowadza do kolejnego brawlu Owensa z Cody’m. Spoko, tylko dla mnie trochę za dużo tych brawli ostatnio w rywalizacji Cody’ego z Kevinen. Mogliby trochę z tym przystopować, bo szybko się ludziom znudzi i cały feud na tym traci. Co jeszcze warte odnotowania w tym segmencie - czyżbyśmy dostali zalążek stajni Owensa, Drew i ewentualnie Rollinsa? Każdy z nich działa z podobnych motywów, więc ma to jakiś sens.     - Solo bardzo rozwinął się na MICu od czasu jego solowego runu jako Tribal Chef. To kolejna osoba po Jey’u, Samim i Jimmy’m która zostaje jednym z głównych beneficjentów story z Bloodline. Ciekaw jestem co się z nim stanie po programie z Romanem. Raczej czeka go los Romka i program z podopiecznym Jacobem Fatu.    - IT’s Tiffy Time! Wow - co za pop. Fajnie rozegrany Cash-In, bardzo logiczny. Tiffy dostaje swój moment, nawet fajerwerki, ciekawe jaki będzie jej run. Potencjał na Micu, jak i w ringu ma nieograniczony. Czuję że na WM’ce dostaniemy jej walkę z powracającą Charlotte Flair.   - LA Knight dalej Over, ale w sumie ta strata pasa nic mu nie dała. Program z Nakamura na razie miałkły. Liczyłem że może Knight pójdzie wyżej, dostanie znowu szansę na Title Shota na WWE Championship, ale niestety na to się nie zanosi. Jedyna droga w tym roku, to walizka, ale raczej Knight jej nie wygra.    Ogolnie, to nie wiem czy zmiana decyzji na 3h wyjdzie na plus długofalowo. Co prawda roster SmackDown ma potencjał jeśli dodamy osoby, których obecnie nie ma - Orton, Styles i mocniej postawią np na Carmelo, Theory itp. Boję się jednak że przez przejście na 3h poziom tygodniówki spadnie i będą się musieli ratować zapychaczami, jak na tym show dostaliśmy kolejne starcie Michin vs Piper, które było tylko zapychaczem. Obym się mylił, ale jestem sceptyczny. 
  • Dodaj nową pozycję...