Skocz do zawartości
  • Dołącz do najstarszego forum o pro wrestlingu w Polsce!  

Tragiczny koniec gali MZW.

Rekomendowane odpowiedzi

• Reputacja:   0
  • Status:  Offline

Nigdy nie byłem fanem lokalnego wrestlingu i zawsze uważałem to za robiony na siłę backyard, tworzony na dodatek przez ludzi, którzy - jak to kiedyś N!KO trafnie określił - nie zrozumieli komunikatu WWE "Don't try this at home".

To jest tak niszowa rozrywka, stojąca dodatkowo na tak niskim poziomie, że jedna śmierć 16-latki powinna definitywnie pogrzebać jakiekolwiek marzenia na poważną federację wrestlingu w tym kraju na najbliższe parę/paręnaście/parędziesiąt ładnych lat (do momentu, w którym nie zajmie się tym ktoś z odpowiednim budżetem i umiejący zrobić to profesjonalnie). DDW przy okazji też oberwie rykoszetem przez tę tragedię.

W tym wszystkim szkoda jedynie tej młodej dziewczyny oraz jej rodziny.

https://forum.wrestling.pl/topic/39236-tragiczny-koniec-gali-mzw/page/3/#findComment-383938

• Odpowiedzi 113
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• Przemk0

10

• K-PEL-K

7

• -Raven-

6

• TheVillain

5

Top użytkownicy w tym temacie

Przykra to sprawa, ale szukanie winnych w tym przypadku zbyt na wyrost. Prawdopodobnie winny nie jest nikt. Inaczej, choć teraz nie powinno się tego napisać, winna jest sama zmarła dziewczyna, bo po prostu źle tego move'sa przyjęła. Ale...

Lud chce krwi. I krew na pewno dostanie. Nie znam się na prawie, ale zgodnie z moją wiedzą w sportach kontaktowych musi być zapewniona profesjonalna opieka lekarska, jak rozumiem organizator tego wymogu nie spełnił. I za to odpowie.

Inna kwestia czy obecność karetki na miejscu w tym przypadku by coś zmieniła? Nie, nie zmieniłaby - i tak by zmarła.

Przede wszystkim chciałbym się dowiedzieć, czy na miejscu było jakiekolwiek zabezpieczenie medyczne, przynajmniej ktoś ogarniający pierwszą pomoc w stopniu wyższym niż przysposobienie obronne w szkole średniej.

Nie znamy rozpoznania, ale z 100% pewnością mogę ci powiedzieć, że żeby tej dziewczynie pomóc równie dobrze co personel medyczny, wystarczyło właśnie słuchać na PO. Przy urazach głowy i odcinka szyjnego kręgosłupa (a nie trzeba mieć wykształcenia lekarskiego by domyślić się, że to ucierpi przy tak specyficznej akcji jak chokeslam) należy unieruchomić kręgosłup szyjny za pomocą kołnierza ortopedycznego, lub - w przypadku jego braku - własnych rąk (by poszkodowany nie mógł wykonywać ruchów głową mogących pogłębić uraz). I w takiej pozycji czekać do przyjazdu karetki.

Edytowane przez Anapolon
https://forum.wrestling.pl/topic/39236-tragiczny-koniec-gali-mzw/page/3/#findComment-383939

Ehh, smutna historia. Liczyłem, że może gdzieś będzie nagranie, zobaczyć co tam się stało, bo ciężko uwierzyć, że rzekomo dobrze odebrana akcja tak się skończyła. W ogóle to jest przecież stosunkowe łatwe wylądować chokeslam, nie bardzo rozumiem jak można uszkodzić przy tym poważnie kręgosłup(ew. trzasnąć głową można, ale to chyba nie o to chodziło, nie to było przyczyną śmierci), tym bardziej, że pewnie ważyła max.60kg.

Śledztwo może da jakieś wyniki, ale pewnie i tak ludzie się nie dowiedzą o przyczynach.

Zawieszanie działalności nie ma sensu. Tym bardziej, że po takiej historii zainteresowanie może znacząco wzrosnąć, gdyż o istnieniu wrestlingu poza USA(ew. Japonią i Meksykiem), a także polskiego dowie się z mediów mnóstwo ludzi przy okazji tej historii. Będą tacy, którzy się zainteresują, bo takie sytuacje przyciągają.

https://forum.wrestling.pl/topic/39236-tragiczny-koniec-gali-mzw/page/3/#findComment-383947

Paskudny news.

A konsekwencje mogą być bardzo poważne, bo ta dziewczyna była nieletnia.

Nie wiem na ile MZW jest profesjonalne pod kątem przygotowania gali, ale tu sprawa może wejść nawet prokurator:

1. W jakich warunkach odbywała się gala? Czy została gdzieś zgłoszona, jako np. "impreza masowa" czy coś? Nie znam się na prawie w tym zakresie, ale czy jako oficjalna impreza, miała na sali np. służby medyczne?

2. Czy rodzice faktycznie dali jej zielone światło na treningi i występy i czy wogóle wiedzieli, co córka robi? Bo może (tu moja projekcja) np. Akira przedstawiła to jako "udwane walki na materachach" czy inny SKS.

3. Kto, jako osoba dorosła, miał tu Akirę pod opieką? Ta osoba może mieć poważne problemy.

Tu może się pojawić zarzut conajmniej nieumyślnego spowodowania śmierci.

Oczywiście nikomu tego nie życzę i nie chcę tu kopać leżącego, ale jestem przeciwny treningom tego typu przez osoby niepełnoletnie. Tym bardziej, że w naszym kraju trudno mówić o profesjonalnych, doświadczonych trenerach.

https://forum.wrestling.pl/topic/39236-tragiczny-koniec-gali-mzw/page/3/#findComment-383948

• Urządzenie:  Windows

Nie wiem, co powiedzieć... Szkoda dziewczyny. Nie mnie dociekać, czy była gotowa, czy trenowała wystarczająco długo. Wypadki w tej "rozrywce sportowej" się zdarzają. I nowym, i weteranom. Zostaje tylko współczuć rodzinie.

Fakt, że opieki medycznej nie było na miejscu, to fatalna informacja. Ktoś za to słusznie zapłaci. Nieważne jak daleko jest szpital. Podczas gali, na której ludzie, serio czy "udawanie", walczą ze sobą, właściwi ludzie powinni tam być. Nie wiem jak to wygląda z punktu widzenia prawa, ale wydaje mi się to logiczne. I każdemu chyba powinno.

Ciekaw jestem, co z ludźmi w fedce. Nie zdziwię się, jak ktoś sobie po tym odpuści. Szczególnie Hexia, nawet jeśli nie zawiniła, to zostanie w głowie. Shadow i Justin mogą się już w ringu nie spotkać. Liczę na to, że ich jeszcze kiedyś zobaczę, może i za granicą, kto wie. Ale jeśli do tego nie dojdzie, zrozumiem.

https://forum.wrestling.pl/topic/39236-tragiczny-koniec-gali-mzw/page/3/#findComment-383950

Co powiedzieć... zgadzam się, że jest to niewyobrażalna tragedia, możemy tylko współczuć rodzinie i znajomym, a także federacji.....

jestem przeciwny treningom tego typu przez osoby niepełnoletnie.

Na całym świecie wrestling trenują ludzie poniżej 18 roku życia... w niektórych krajach pełnoletność jest od 16 roku życia i co? Powiesz, że tam 16-17 latkowie mogą występować, bo są dorośli a u nas nie, bo nie są?

Zgadzam się z tym co pisałeś o doświadczeniu trenerów, ale niewiele ma to do rzeczy, nie zawsze dobry zawodnik = dobry trener i tak jest w każdym sporcie, i czymkolwiek innym. Jeśli Akira miała zgodę rodziców to nikt nie powinien zostac ukarany, chyba że organizatorzy za brak opieki medycznej, jeśli można było taką załatwić...

https://forum.wrestling.pl/topic/39236-tragiczny-koniec-gali-mzw/page/3/#findComment-383951

Nie znamy rozpoznania, ale z 100% pewnością mogę ci powiedzieć, że żeby tej dziewczynie pomóc równie dobrze co personel medyczny, wystarczyło właśnie słuchać na PO. Przy urazach głowy i odcinka szyjnego kręgosłupa (a nie trzeba mieć wykształcenia lekarskiego by domyślić się, że to ucierpi przy tak specyficznej akcji jak chokeslam) należy unieruchomić kręgosłup szyjny za pomocą kołnierza ortopedycznego, lub - w przypadku jego braku - własnych rąk (by poszkodowany nie mógł wykonywać ruchów głową mogących pogłębić uraz). I w takiej pozycji czekać do przyjazdu karetki.

Akurat miałem na myśli kontekst całego wydarzenia jako gali wrestlingu, a nie samej tragedii. Jeśli byłbym wrestlerem i dowiedziałbym się, że nie ma zaplecza, to nie byłoby mowy o wchodzeniu pomiędzy liny.

https://forum.wrestling.pl/topic/39236-tragiczny-koniec-gali-mzw/page/3/#findComment-383952

Przyka wiadomość.

Coraz więcej stron pisze o tym zdarzeniu i komentarze ludzi będą ciężkie dla ekipy MZW. Dostanie się polskiemu wrestlingowi.

W tej całej tragedii która się stała polecą głowy z MZW. Wiadomo że ktoś musi odpowiadać za śmierć dziewczyny i nie będzie to pogotowie które przyjechało po 20 minutach. Jest tyle niewygodnych pytań na które odpowiedzi mogą być trudne. Wiele też pewnie zależy od rodziny czy będą chcieli wyciągać z tego poważniejsze konsekwencje.

https://forum.wrestling.pl/topic/39236-tragiczny-koniec-gali-mzw/page/3/#findComment-383953

Na całym świecie wrestling trenują ludzie poniżej 18 roku życia... w niektórych krajach pełnoletność jest od 16 roku życia i co? Powiesz, że tam 16-17 latkowie mogą występować, bo są dorośli a u nas nie, bo nie są?

Zgadzam się z tym co pisałeś o doświadczeniu trenerów, ale niewiele ma to do rzeczy, nie zawsze dobry zawodnik = dobry trener i tak jest w każdym sporcie, i czymkolwiek innym. Jeśli Akira miała zgodę rodziców to nikt nie powinien zostac ukarany, chyba że organizatorzy za brak opieki medycznej, jeśli można było taką załatwić...

Mam świadomość, że wrestling na całym świecie trenują osoby niepełnoletnie.

Chodzi mi o to, w jakich warunkach to się odbywa. Jeśli jest to czysty backyard, gdzie grupa młodych napaleńców zbierze się gdzieś za domem i zbudują sobie ring, no to trudno. Wtedy możemy mówić o wypadku na takiej samej zasadzie, jak to gdy grupa dzieciaków pojedzie w góry i coś się stanie.

Jeśli jednak taka szkoła wrestlingu robi już gale na które sprzedaje bilety, to wychodzi to poza backyard. Tu są już organizatorzy, są jakieś osoby odpowiedzialne za event, które powinny zdawać sobie sprawę z ryzyka.

Pojawia się pytanie: Ile rodzice wiedzieli o wrestlingu? Nie wiem. Może są mega fanami. Ale jeśli są typowymi rodzicami, to mogło wyglądać to tak, że nie zdawali sobie sprawy z ryzyka, jakie podejmuje ich córka. Ot, cieszyli się, że podejmuje aktywność fizyczną. Że coś tam ćwiczy, a nie siedzi 24 na dobę w sieci. Czy rozmawiali z trenerami? Czy wiedzieli, że na ringach całego świata co jakiś ludzie giną, albo zostają kalekami?

Jeśli w grę wchodziła jakaś zgoda od rodziców, to wydaje mi się, że to jest adekwatne do zgody rodziców na wycieczkę szkolną. W trakcie wycieczki to nauczyciel jest odpowiedzialny za małoletnich.

Jeśli w tej "zgodzie" nie było nic na temat tego, jakie ryzyko Akira podejmuje ( dokument w stylu "Zdajemy sobie sprawę z ryzyka, jakie niesie ta forma aktywności i zgadzamy się, żeby nasza córka uczestniczyła w tego typu zajęciach"), to chłopaki mogą mieć poważny problem.

Ja osobiście nie zgodziłbym się na to, żeby moje dziecko uczęszczało na takie zajęcia. Wolałbym, żeby zaczęło np. od zapasów klasycznych, albo BJJ, a jak dalej będzie chciało trenować wrestling to po 18 roku życia. No i tym bardziej jako trener nie zgodziłbym się na to, żeby nieletni występowali w ringu. Być może pozwoliłbym im trenować jakieś łatwiejsze rzeczy na materacach, ale nie na deskach.

Tak jak pisałem wcześniej. Nie chcę być czarnowidzem, ale mam wrażenie, że sprawa może się dla chłopaków bardzo źle skończyć.

Piszesz też o granicy pełnoletniości w innych krajach. I ok. Ja nie twierdzę, że po przekroczeniu 18 roku życia człowiek nagle staje się dorosły mentalnie. Chodzi mi tylko i wyłącznie o konsekwencje prawne. Nie neguję tego, że 16 latek może jeździć samochodem lepiej niż 18 latek. Tylko, że ten pierwszy na bank nie ma prawa jazdy i w razie tragedii odpowiedzialność poniosą jeszcze rodzice, albo osoby, które pozwoliły nieletniemu jeździć swoim samochodem.

https://forum.wrestling.pl/topic/39236-tragiczny-koniec-gali-mzw/page/3/#findComment-383966

Czy rozmawiali z trenerami? Czy wiedzieli, że na ringach całego świata co jakiś ludzie giną, albo zostają kalekami?

Jeśli w grę wchodziła jakaś zgoda od rodziców, to wydaje mi się, że to jest adekwatne do zgody rodziców na wycieczkę szkolną. W trakcie wycieczki to nauczyciel jest odpowiedzialny za małoletnich.

Zgoda polega pewnie na tym, że to właśnie rodzice biorą odpowiedzialność, jeśli przyrównujesz te zgody do zgody szkolnej to jest coś takiego jak "wyrażam zgodę na samodzielny powrót mojej córki do domu po wycieczce do muzeum biorąc za nią pełną odpowiedzialność".

Ogólnie niektóre szkoły na świecie (nawet w USA) wymagają zgody, informacji że bierzesz winę w razie kontuzji na siebie a oni nie mają problemów. Zresztą nie tylko szkoły wrestlingu tego wymagają. Taką zgodę dostarczają też pełnoletni i w MZW też coś takiego jest, przynajmniej tak pisał bodajże Kowal.

Piszesz też o granicy pełnoletniości w innych krajach. I ok. Ja nie twierdzę, że po przekroczeniu 18 roku życia człowiek nagle staje się dorosły mentalnie. Chodzi mi tylko i wyłącznie o konsekwencje prawne. Nie neguję tego, że 16 latek może jeździć samochodem lepiej niż 18 latek. Tylko, że ten pierwszy na bank nie ma prawa jazdy i w razie tragedii odpowiedzialność poniosą jeszcze rodzice, albo osoby, które pozwoliły nieletniemu jeździć swoim samochodem.

Btw. w wieku 16 lat możesz mieć prawo jazdy za zgodą rodzica, tylko jest to małe auto + obok Ciebie musi siedzieć opiekun prawny ;)

https://forum.wrestling.pl/topic/39236-tragiczny-koniec-gali-mzw/page/3/#findComment-383977

Trenuje BJJ i na każdych zawodach, w których brałem udział zapewniona była opieka medyczna.

Dodatkowo na każdych zawodach organizatorzy wymagają:

- zaświadczenia lekarskiego o zdolności do uprawiania tego typu sportu (wydanego przez lekarza sportoweg)

- w przypadku osób niepełnoletnich pisemnej zgody rodzica

- ubezpieczenia NNW

O ile ubezpieczenie jest rzadko sprawdzane, to zaświadczenie i zgoda zawsze. Wiadomo, że podrobić takie coś nie jest trudno, ale organizator zapewnia sobie czyste ręce w razie jakiś wypadków.

https://forum.wrestling.pl/topic/39236-tragiczny-koniec-gali-mzw/page/3/#findComment-383980

By była jasność od początku do końca:

-reanimację przeprowadzono jeszcze zanim przyjechała karetka pogotowia

-rodzice, o ile mi wiadomo, wyrazili pisemną zgodę na udział zawodniczki, zresztą ona sama taki stosowny dokument otrzymała

-Akira do tej walki przygotowywała się do tej walki przez pół roku, a zarzuty, że trenerzy są amatorami są niskiej jakości merytorycznej (tak, Kevin Williams to amator, podobnie jak Jędruś czy Shadow...)

- odnośnie, czy gala MZW była imprezą masową:

"§ stadionie lub w innym obiekcie niebędącym budynkiem, na którym liczba udostępnionych przez organizatora miejsc dla osób, zgodnie z przepisami prawa budowlanego oraz przepisami dotyczącymi ochrony przeciwpożarowej, wynosi nie mniej niż 1000, a w przypadku hali sportowej lub innego budynku umożliwiającego przeprowadzenie imprezy masowej – nie mniej niż 300,

§ terenie umożliwiającym przeprowadzenie imprezy masowej, na którym liczba udostępnionych przez organizatora miejsc dla osób wynosi nie mniej niż 1000."

-i na koniec - ze wszelkimi oskarżeniami należy poczekać zarówno na ustalenie przyczyn śmierci Akiry, jak i na wynik śledztwa; oskarżanie teraz kogokolwiek za to, co się stało w tym momencie nie ma żadnego sensu

https://forum.wrestling.pl/topic/39236-tragiczny-koniec-gali-mzw/page/3/#findComment-383983

-Akira do tej walki przygotowywała się do tej walki przez pół roku, a zarzuty, że trenerzy są amatorami są niskiej jakości merytorycznej (tak, Kevin Williams to amator, podobnie jak Jędruś czy Shadow...)

-i na koniec - ze wszelkimi oskarżeniami należy poczekać zarówno na ustalenie przyczyn śmierci Akiry, jak i na wynik śledztwa; oskarżanie teraz kogokolwiek za to, co się stało w tym momencie nie ma żadnego sensu

No przepraszam Cię bardzo ale Shadow trenerem? Co z tego że jest dobry w ringu? To oznacza że może być trenerem? Czy ma oprócz tego jakieś podstawy by nim być? Jędruś? Doświadczenie w występach i...nic więcej? Wiadomo że żadnego kursu trenerskiego nie zrobili bo takiego w Polsce pewnie nie ma ale chociaż coś z zapasów?

A kogo można oskarżać jak nie "trenerów" MZW? To Oni dopuścili do tej walki i zapewne zaakceptowali scenariusz walki. My tylko możemy się domyślać czy to była dobra decyzja - nie wiemy na jakim etapie rozwoju była zawodniczka. Zapewne więcej informacji od MZW nie dostaniemy i to będzie ich definitywny koniec.

Co do tej całej zgody od rodziców...tutaj zginęła dziewczyna. Taka karteczka nikogo nie umywa z odpowiedzialności.

https://forum.wrestling.pl/topic/39236-tragiczny-koniec-gali-mzw/page/3/#findComment-383984

WKSW, a gdziekolwiek na świecie są jakieś oficjalne kursy trenera wrestlingu?
https://forum.wrestling.pl/topic/39236-tragiczny-koniec-gali-mzw/page/3/#findComment-383985

Jędruś? Doświadczenie w występach i...nic więcej? Wiadomo że żadnego kursu trenerskiego nie zrobili bo takiego w Polsce pewnie nie ma ale chociaż coś z zapasów

Jeśli już Jędruś wg was nie może być trenerem to kto? Wiadomo, że nikt z zagranicy nie będzie przyjeżdżał regularnie na treningi w Polsce, a Jędruś ma 7-letnie doświadczenie w występach na galach wrestlingu (Szkocja, Niemcy, Węgry, Polska). Jeśli nie on, to prawdą jest, że w Polsce nie może być żadnej szkoły, bo nie ma odpowiedniego trenera.

https://forum.wrestling.pl/topic/39236-tragiczny-koniec-gali-mzw/page/3/#findComment-383987