Skocz do zawartości
  • Dołącz do najstarszego forum o pro wrestlingu w Polsce!  

Tragiczny koniec gali MZW.

Rekomendowane odpowiedzi

• Reputacja:   0
  • Status:  Offline

Nie znam polskiej sceny wrestlingu, ale skoro to amatorska federacja i amatorska impreza to jak jakieś media się do nich dobiorą to leżą i kwiczą i nie będzie żadnej federacji wrestlingowej w Polsce przez najbliższe 10 lat.

To są zawody sportowe, wiec obowiązkiem organizatora jest zapewnienie odpowiedniej opieki medycznej, wiec pytanie czy przybyła ona odpowiednio szybko, bo nie wierzę, że karetka czy nawet jakiś ratownik medyczny był na miejscu.

Poza tym to amatorzy, czy ktokolwiek z nich ma jakieś badania lekarskie świadczące o tym czy może lub nie może uprawiać wrestling? Coby nie mówić ten rodzaj rozrywki dość mocno oddziałuje na ciało i można w ringu odnieść szereg różnych kontuzji.

No i kończąc na tym kto zezwolił 16 latce na walkę? Skoro to grupa amatorów to żadnego znawcy od tego jak sprzedawać i zadawać bezpiecznie ciosy nie ma. Znając naszą narodową mentalność pewnie wszystko było robione na hura i jakoś to będzie. No tym razem nie udało się, tylko dlaczego musiało to skończyć się śmiercią tak młodej dziewczyny ...

Myślę, że przez rok swojej działalności, MZW udowodniło, że nie są amatorską federacją. Dobrym zamknięciem tego tematu miała być właśnie gala Champions War, czyli pierwsza biletowana gala, wyszło jednak jak wyszło, nikt tego się nie spodziewał. W MZW są doświadczone osoby, np. Jędruś który występuje na galach wrestlingu od 2008 roku, ale dobra.. mniejsza z tym, nieodpowiedni to moment na dalsze dyskutowanie nad tym tematem. Tak czy siak, MZW może legalnie organizować tego typu imprezy.

Po pechowym zdarzeniu, zadzwoniono po karetkę, jednak ta z Głuchołaz w niedzielę przyjechać nie mogła, co dla mnie jest totalnym nieporozumieniem. Na karetkę czekaliśmy z Nysy.

https://forum.wrestling.pl/topic/39236-tragiczny-koniec-gali-mzw/page/2/#findComment-383914

• Odpowiedzi 113
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• Przemk0

10

• K-PEL-K

7

• -Raven-

6

• TheVillain

5

Top użytkownicy w tym temacie

Czy tam był choć jeden profesjonalista? Z doświadczeniem dłuższym niż 3 lata oglądania wrestlingu na YouTube?

Ty to na serio piszesz? Ci wszyscy zagraniczni wrestlerzy, Jędruś, nawet Justinowi trenującemu krótko mięły już 2 lata treningów. No nie powiesz mi że Dragunova za ładny uśmiech wzięli do wxw... Taki wpis pasuje bardziej na jakieś onety niż na portal o wrestlingu...

No i kończąc na tym kto zezwolił 16 latce na walkę? Skoro to grupa amatorów to żadnego znawcy od tego jak sprzedawać i zadawać bezpiecznie ciosy nie ma. Znając naszą narodową mentalność pewnie wszystko było robione na hura i jakoś to będzie. No tym razem nie udało się, tylko dlaczego musiało to skończyć się śmiercią tak młodej dziewczyny ...

Nie wiesz a piszesz... Po pierwsze jeśli miała tylko 16 lat (a nie wyglądała) to zgodę musieli wyrazić jej rodzice. Po drugie jak na szkółkę wrestlingu przystało uczy się tam jak zadawać i przyjmować akcje. Ty podałeś najprostszą definicję backyardu, a w MZW są osoby z doświadczeniem w ringu i to widać podczas walk.

Dlaczego tak długo trzeba było czekać na karetkę?

Max kwadrans, czyli standardowy czas przejazdu z Nysy...

Jaki dokument upoważniał 16-latkę do występu na takiej gali? (Domniemam, że zgoda rodziców na papierze jest)

Musiała być, ja jako dorosły też musiałem dostarczyć oświadczenie, tylko mogłem już zdecydować za siebie że mogę trenować.

Więcej można by było powiedzieć po zobaczeniu ewentualnego nagrania z chokeslama, co pewnie będzie niemożliwe.

Na żywo wyglądało to dobrze, dlatego obstawiałem że raczej głową przywaliła. MZW twierdzi że nie są znane dokładne przyczyny jeszcze, nto już wie że to przez kręgosłup...

Strasznie było oglądać ją nieprzytomną w ringu, straszne że umarła i przykro mi tym bardziej że miałem okazję ją poznać, nawet raz czy dwa rzuciła mną na treningu, straszne że ci tak bardzo zaangażowani w to co robią ludzie będą mieli teraz same problemy... MZW!

Cieszy chociaż że nto okazało się na tyle profesjonalne że nie wystrzeliło z tekstami o udawaniu tylko napisało o wrestlingu tak jak jest na prawdę...

Przede wszystkim chciałbym się dowiedzieć, czy na miejscu było jakiekolwiek zabezpieczenie medyczne, przynajmniej ktoś ogarniający pierwszą pomoc w stopniu wyższym niż przysposobienie obronne w szkole średniej.

Wydaje mi się że fotografka, możliwe że partnerka tego trzeciego właściciela zaliczała się do takich osób, bo szybko ogarnęła co się dzieje, sprawdziła stan Kingii itp. Wyglądało że wiedziała co robi, jednak nie mi to osądzać... Karetka powinna być, nawet mimo to że sto metrów dalej jest szpital...

Edytowane przez Kowal
https://forum.wrestling.pl/topic/39236-tragiczny-koniec-gali-mzw/page/2/#findComment-383915

Tak to jest jak treningi prowadza niezbyt kompetentne osoby , poziom pro wrestlingu w polsce jest strasznie niski , porownalbym to z mediami , usilne staranie sie zaszczepienie trendow z zachodu no i nieudolni ludzie, nawet nie chce myslec jakie konsekwencje zostana wyciagniete, napewno na pierwszy ogien powiedza ze miala 16 lat no i pro wrestling stanie sie znow pierwszym zlem. Skladam najszczersze kondolecje dla zmarlej dziewczyny jak i jej rodziny. Edytowane przez TLK
https://forum.wrestling.pl/topic/39236-tragiczny-koniec-gali-mzw/page/2/#findComment-383916

zawistne polskie społeczeństwo zrobi wszystko żeby MZW przestało istnieć

Wiem, że modnie jest zwalać wszystko na rzekome polskie buractwo, ale drogi Jacku, trochę rozsądku. Wydarzyła się ogromna tragedia, nie żyje młoda dziewczyna. Jak w takiej sytuacji nie zadawać trudnych pytań? Żebyśmy się dobrze zrozumieli - to, że krytykowałem sposób, w jaki Attitude powróciło do współpracy z DDW, nie znaczy, że nienawidzę polskiego wrestlingu i życzę mu upadku. Przeciwnie, mam nadzieję, że MZW zrobiło wszystko jak należy, choć to i tak nie odwróci tego, co się stało.

Tragedia zawsze ma swoje następstwa. Jeżeli np. rozbije się samolot linii X, jest praktycznie pewne, że spadnie mu liczba rezerwacji. Nie dlatego, że cebulani pasażerowie uwzięli się i chcą wykończyć fajnego przewoźnika, ale ze strachu, że im też może się trafić pilot-samobójca. Tak samo tutaj - największym problemem MZW jest strach. Strach własny (bo na pewno będzie), strach miasta, strach rodziców. I nie ma to żadnego związku z zawiścią.

Raz jeszcze kondolencje dla rodziny.

https://forum.wrestling.pl/topic/39236-tragiczny-koniec-gali-mzw/page/2/#findComment-383917

Polacy nigdy nie zainteresują się wrestlingiem. To najlepszy sport świata, wrestlerzy ryzykują życia. Już drugi wypadek śmiertelny w tym roku. Ale inni wolą f*ckball, sfuc*er oraz tennish*t... R.I.P Akira [*]
https://forum.wrestling.pl/topic/39236-tragiczny-koniec-gali-mzw/page/2/#findComment-383918

Polacy nigdy nie zainteresują się wrestlingiem. To najlepszy sport świata, wrestlerzy ryzykują życia. Już drugi wypadek śmiertelny w tym roku. Ale inni wolą f*ckball, sfuc*er oraz tennish*t... R.I.P Akira [*]

Dobrze gadasz. R.I.P Akira Łącze się w bólu.

https://forum.wrestling.pl/topic/39236-tragiczny-koniec-gali-mzw/page/2/#findComment-383921

Simson tu nie chodzi mi o jakąś instytucję która miałaby wydawać licencje wrestlerom, tylko badanie, które wykazałyby czy organizm nie ma jakiś ograniczeń, wrodzonych wad odnośnie takiego rodzaju wysiłku fizycznego. Jeśli nie zrobili zwykłych badań no to leżą i kwiczą, federacja się rozwiąże i ktoś jeszcze dostanie jakiś wyrok za nieumyślne spowodowanie śmierci.

I zdecydowanie nie zgodzę się z tezą, że nikt nie mógł przewidzieć że zdarzy się taka tragedia. Owszem nigdy nie myśli się o najgorszym, ale należy być na nie przygotowanym. W świecie wrestlingu zdarzały się tak przykre wypadki jak śmierć w ringu więc brak odpowiedniej opieki medycznej na miejscu wydaje się co najmniej karygodne.

https://forum.wrestling.pl/topic/39236-tragiczny-koniec-gali-mzw/page/2/#findComment-383922

Tak to jest jak treningi prowadza niezbyt kompetentne osoby , poziom pro wrestlingu w polsce jest strasznie niski , porownalbym to z mediami , usilne staranie sie zaszczepienie trendow z zachodu no i nieudolni ludzie, nawet nie chce myslec jakie konsekwencje zostana wyciagniete, napewno na pierwszy ogien powiedza ze miala 16 lat no i pro wrestling stanie sie znow pierwszym zlem. Skladam najszczersze kondolecje dla zmarlej dziewczyny jak i jej rodziny.

Ty tak poważnie...? Ręce opadają. NIE DA się być w 100% przygotowanym na każdą ewentualność. Ciało człowieka jest niesamowitym mechanizmem, który bardzo łatwo uszkodzić z fatalnymi konsekwencjami. Wypadki się zdarzają wszędzie, czy to na drodze, czy gdziekolwiek indziej. W przypadku wrestlingu cena za taki wypadek jest niestety najwyższa. NIKT nie jest winny tej sytuacji, a już na pewno nie trenerzy, którzy JESTEM PEWIEN, przygotowali swoich podopiecznych w 100%. Nikomu na pewno nie przeszło przez myśl "a, pozamiataj przeciwniczką po ringu, zobaczymy co się stanie".

Idąc tym tokiem rozumowania, uważasz, że Owen Hart był amatorem? Stone Cold, Zema Ion/Jesse Sorensen, Styles/Yoshi Tatsu, Mysterio/Perro Aguayo, Edge również?

Jedyny poziom, który jest tutaj niski, to niektórych komentujących. Jako osoba myśląca, wstydziłbym się wyrażać tak kretyńskie poglądy.

Oczywiście najszczersze współczucia dla rodziny oraz ekipy MZW. Nie poddawajcie się, bo jako jedyni jesteście w stanie "zrobić" polski wrestling.

Edytowane przez abeso
https://forum.wrestling.pl/topic/39236-tragiczny-koniec-gali-mzw/page/2/#findComment-383923

Czarny dzień dla nas wszystkich. Starali się promować wrestling, a zakończyło się tragicznie. Szkoda. Kondolencje dla rodziny.
https://forum.wrestling.pl/topic/39236-tragiczny-koniec-gali-mzw/page/2/#findComment-383926

Jakie to typowe - tragiczny wypadek (nie pierwszy w tym biznesie, niestety nie ostatni), zginął człowiek... i co? Jak nie bezsensowne w tej sytuacji kłótnie, to obelgi i narzekania...

Tak, wrestlingowi w Polsce się oberwie. Tak, oberwie się też MZW, na które spadnie fala mniej lub bardziej (nie mi oceniać) krytyki. Jakie to ma jednak, w chwili obecnej, znaczenie? Ciszej nad tą trumną, po prostu...

Smutno...

https://forum.wrestling.pl/topic/39236-tragiczny-koniec-gali-mzw/page/2/#findComment-383928

[*]

Wielka tragedia, brakuje słów. Czarny dzień dla rodziny tej młodej osoby, znajomych, dla MZW i polskiego wrestlingu w ogóle. Organizator będzie musiał odpowiedzieć na niejedno trudne pytanie, zapewne spotka się też z krytyką ze strony wzburzonych internautów, kto wie - może też mediów. Trudno obecnie wyrokować kto zawinił. Podobne rozważania są w tej chwili zresztą nie na miejscu. Żal dziewczyny.

https://forum.wrestling.pl/topic/39236-tragiczny-koniec-gali-mzw/page/2/#findComment-383930

osoba niepelnoletnia i bez doswiadczenia nie powinna byla brac udzialu w tej gali

mzw dalo naprawde wielka plame i sie skompromitowalo

jak mozna bylo narazac zdrowie i zycie tak mlodej dziewczyny

https://forum.wrestling.pl/topic/39236-tragiczny-koniec-gali-mzw/page/2/#findComment-383932

Wiem, że modnie jest zwalać wszystko na rzekome polskie buractwo, ale drogi Jacku, trochę rozsądku. Wydarzyła się ogromna tragedia, nie żyje młoda dziewczyna. Jak w takiej sytuacji nie zadawać trudnych pytań? Żebyśmy się dobrze zrozumieli - to, że krytykowałem sposób, w jaki Attitude powróciło do współpracy z DDW, nie znaczy, że nienawidzę polskiego wrestlingu i życzę mu upadku. Przeciwnie, mam nadzieję, że MZW zrobiło wszystko jak należy, choć to i tak nie odwróci tego, co się stało.

Tragedia zawsze ma swoje następstwa. Jeżeli np. rozbije się samolot linii X, jest praktycznie pewne, że spadnie mu liczba rezerwacji. Nie dlatego, że cebulani pasażerowie uwzięli się i chcą wykończyć fajnego przewoźnika, ale ze strachu, że im też może się trafić pilot-samobójca. Tak samo tutaj - największym problemem MZW jest strach. Strach własny (bo na pewno będzie), strach miasta, strach rodziców. I nie ma to żadnego związku z zawiścią.

Uwierz mi, SixKiller, że nie zwalam niczego na rzekome polskie buractwo, bo to jest jakkolwiek modne (tego motywu nijak nie rozumiem). Jednakże, wszyscy wiemy, że takie społeczeństwo istnieje - w jakich liczbach, to nie jest ważne. Poprzez określenie "zawiść" chcę wyrazić przede wszystkim swoją obawę - obawiam się tego, że wrestlingowi w Polsce oberwie się bardziej niż na to zasługuje, głównie przez osoby najgłośniejsze, choć najmniej znające się, w tym temacie. Po prostu obawiam się o los polskiego wrestlingu, bo nie chcę aby okazało się, że w naszym kraju ten biznes/rozrywka sportowa nie będzie mieć przyszłości przez jakieś pochopne działanie (bez względu na federacje).

Oczywiście, tragedia ma swoje następstwa i strach będzie największym problemem MZW. Mimo to, uważam że może mieć to związek z zawiścią - ale raczej pośrednio lub jako następstwo (całkiem prawdopodobnie źle zrobiłem, że napisałem o zawiści jako o ew. problemie w pierwszej kolejności). Strach pobudza ludzi bardzo negatywnie i kto wie, może zawiść będzie następstwem strachu - personalnie uważam, że to jest możliwe, i bynajmniej nie dlatego, że to jest modne.

A może się mylę? To całkiem możliwe, więc i moje dywagacje o zawistnym społeczeństwie okażą się nieprawdziwe (oby), i MZW jakoś poradzi sobie z presją jaką będą wywierać różne środowiska (czego im życzę). Niestety, na tą chwilę, pewne jest tylko to, że jedna młoda duszyczka opuściła PSW co jest smutną tragedią...

Nie do końca wiem, do której części mojej wypowiedzi się odnosisz.

Stricte do tego że MZW może chylić ku końcowi. Nigdzie nie pisałeś o buraczanym społeczeństwie, chodziło mi stricte o zdanie "To po federacji."

Edytowane przez Jack Doomsday
https://forum.wrestling.pl/topic/39236-tragiczny-koniec-gali-mzw/page/2/#findComment-383935

• Urządzenie:  Windows

Co do MZW, to nie trudno zgodzić się z N!KO - tak zawistne polskie społeczeństwo zrobi wszystko żeby MZW przestało istnieć

Nie odnosiłem się do "los polakos", bo tak jak mieli negatywne podejście, tak teraz dali im argument. Ich hejterskie zdanie jest jednak najmniej tutaj potrzebne, a jeszcze mniej ważne - obraz wrestlingu był fatalny, a będzie teraz gorszy, pogódźmy się z tym. Nie do końca wiem, do której części mojej wypowiedzi się odnosisz. Jeśli do tej, że kariery zawodnicze i trenerskie się skończą, czy też skończyć powinny, to tutaj "polakosom" nic do tego, jakkolwiek by chcieli. Ba, oni w ogóle nie są potrzebni. Wszyscy składają kondolencje, wyrażają współczucie rodzinie, znajomym, co naturalnie jest jak najbardziej wskazane, jednak ja bym zwrócił uwagę na ludzi wewnątrz MZW, a w szczególności Hexie. Co siedzi teraz w jej głowie? Jak bardzo się obwinia? Jak często ma przed oczyma ten chokeslam i zastanawia się, co mogła zrobić lepiej? Nie zdziwie się też, jak sporo ludzi z MZW zwyczajnie zrezygnuje. Trenowaliśmy, spróbowaliśmy, ale hej, zaczyna być poważnie... nasza koleżanka właśnie odeszła. Może to nie jest tego warte? Przez ile umysłów teraz taka myśl przejdzie? I czy możemy ich za to winić? Czy moglibyśmy winić któregokolwiek za to, że zrezygnował z wrestlingu? Raczej nie, a komentarze "wymiękłeś w trudnej sytuacji" mam nadzieję, że się nie pojawią. Dlatego tak Kilgor, mogą się kariery ("kariery") pokończyć, a porównanie do WWF i Owena, jak i wrestlerów, dla których to jest sposób na życie, na chleb, jest mocno naciągany. To są młode dzieciaki, których dobra zabawa wywąchana z telewizji, właśnie przyniosła śmierć koleżance. Kwestia trenera J., to też wątek Hexii - Może nie przygotowałem jej dostatecznie dobrze? Może nie była gotowa, ale głód zrobienia walki kobiet był silniejszy? Winilibyśmy Jędrusia, jeśli odpusciłby trenowanie innych po tak traumatycznym wydarzeniu?

Jeśli odnosiłeś się do moich pytań, to będą to pytania odpowiednich służb, a nie wspomnianych "los polakos" - ani też nie są to pytania moje, więc nie musicie się silić na odpowiadanie mi. I tak, uważam, że kwestia karetki będzie poruszona, mimo, że nie była to impreza masowa. Skoro wielokrotnie wszyscy powtarzają, jak niebezpieczny to sport, to tym bardziej powinni zapewnić taką opiekę. I nie ma, że w Głuchołazach nie istnieje służba zdrowia, bo co to ma w ogóle znaczyć? Jak policja gdzieś nie istnieje, to dopuszczamy kradzieże i rozboje? Czyli nie mogli przyjechać z Nysy przed galą? Przecież ja nie mówię o izbie przyjęć na zapleczu, ale ktoś posiadający kompetencje na szybką reakcję - tyle. I tak, mimo braku czegoś takiego jak licencja na trenowanie, to pewnie padnie takie pytanie. Tak samo będzie z zaświadczeniami, jednak jeśli Kowal zapewnia, że takie są, to dobrze, bo brak tego papieru byłby dla nich fatalny w skutkach.

https://forum.wrestling.pl/topic/39236-tragiczny-koniec-gali-mzw/page/2/#findComment-383936

Nie wiem co powiedzieć. Polski wrestling kompletnie mnie nie interesuje i to chyba nie jest nic specjalnie dziwnego, ale taka wiadomość daje po mordzie. Mocno. Dziewczyna, niedawna dziewczynka, bo zaledwie szesnastoletnia istota odeszła z tego świata po przyjęciu akcji, którą widzieliśmy setki, jeśli nie tysiące razy. Na swój sposób trudno w to uwierzyć.

I nie chcę wyjść na takiego co źle życzy komuś, ale sprawa winna zostać dogłębnie zbadana i wnioski winny zostać wyciągnięte. Co to zaplecza medycznego - to jest pieprzony mus. Nie mówimy tu o grze w kręgle, tylko o rzucaniu swoim ciałem, a te - jak wiadomo - jest kruche. I nie ma gadki, że nie można przewidzieć, no jasna cholera, to co za bzdura?! Lekarz powinien być, później ring. Lekarz, później organizatorzy. Lekarz, a dopiero później zawodnicy.

I rzeczywiście, można zgodzić się z twierdzeniem, że to nieszczęśliwe zdarzenia odbije swoje piętno. I nie chodzi o obraz wrestlingu w naszym kraju, bo to jest najmniej istotne. Dziewczyna która wykonała cios, trenerzy, organizatorzy, rodzice - dla tych wszystkich ludzi to ogromna tragedia i wszystkim współczuję, choć wiem, że to w niczym nie pomoże.

Jedno jest pewnie: w tym balecie dla facetów dzieją się rzeczy na które każda osoba połączona z tym biznesem winna być gotowa. Wiem, że to brzmi niedorzecznie, bo to jakby powiedzieć, że to "sport" dla samobójców, ale doskonali zapaśnicy pokazali już, że łatwo o kontuzję, kalectwo, bądź... śmierć. I to spotkało tę dziewczynę, co nie powinno mieć miejsca, jednak stało się i ogromny żal, także i dla czytelników attitude.pl.

https://forum.wrestling.pl/topic/39236-tragiczny-koniec-gali-mzw/page/2/#findComment-383937