Skocz do zawartości
  • Dołącz do najstarszego forum o pro wrestlingu w Polsce!  

Rekomendowane odpowiedzi

• Reputacja:   0
  • Status:  Offline

Pomyślałem, że to temat godny swojego wątku na forum. Na kogo będziecie głosować? Którzy kandydaci spełniają wasze oczekiwania względem kampanii, a którzy zupełnie nie? Co sądzicie o pozostałych ubiegających się o urząd?

Być może po sypią się gromy, ale osobiście głosuję na Korwin-Mikkego. Jest on politykiem, którego poglądy są najbliższe moich i wiele jego postulatów mi się podoba. Nie jestem typowym gimbo-korwinista, bo są też pewne sprawy, z którymi się nie zgadzam, ale tak czy siak jest to wg mnie człowiek, który może coś zmienić w tym państwie absurdu i zrobi porządek z niektórymi darmozjadami. Jak to mówił Kolonko: "człowiek, który od czterdziestu lat mówi o tym samym to człowiek, ktoremu w końcu o coś chodzi".

Co do innych kandydatów, mojego głosu na pewno nie zdobędzie prezydent Komorowski. Przez swoją kadencję nie zrobił nic pożytecznego i jest po prostu pieskiem platformy - co oni mówią, on robi/podpisuje. Na co nam prezydent, który nie ma swojego zdania. Jeśli jest do dupy to na pewno nie zamierzam głosować na to samo.

Andrzej Duda jest dla mnie taką ostatecznościa, gdy on i Komorowski (czyli sondażowi faworyci) wejdą do drugiej tury. Wcześniej nie planuję na niego głosować.

Z Kukizem mam ten problem, że nie byłby taki zły, ale gada cały czas o jednej rzeczy czyli o tych JOWach. Kiedyś myślałem, że to lepsza forma głosowania od tej co jest obecnie, ale trochę poczytałem i dowiedziałem się że w większości przypadków prowadzi to do systemu dwupartyjnego, a wiadomo jakie dwie partie są obecnie największe. Poza tym nie widzę jakichś innych postulatów rockmana.

Nad panią Ogórek w sumie zastanawiałem się na samym początku, patrząc na względy wizualne i reprezentatywne. Niestety to SLD za jej plecami mnie ploszy i nie zachęca do oddania na nią głosu. Zresztą słyszy się ostatnio, że oni sami nie są z niej zadowoleni i nie wspierają jej kampanii, a elektorat lewicy będzie głosował na Bronka ;)

Kowalski z Ruchu Narodowego w sumie ma fajne pomysły jak np. wprowadzenie systemu prezydenckiego, bo jak twierdzi często nie ma porozumienia między głową państwa, a głową rządu. No i w sumie ten nasz prezydent w końcu coś by znaczył w tej polityce. Nie podoba mi się za to obniżenie progu wyborczego. Jest to niepotrzebne i doprowadzi do chaosu jaki był w Sejmie na początku "wolnej" Polski. Pewnie chce go obniżyć żeby jego partia weszła do parlamentu.

Reszta: Palikot jest już skończony i jest proeuropejski, więc dla mnie odpada. Braun tez spoko gada i jest z tych antysystemowych, ale niestety z sondaży wynika, że większych szans mieć nie będzie. Ale to tylko sondaże, przypomnijmy sobie Stana Tyminskiego i jego 2 procent przed wyborami :) Wilk mnie nie interesuję. KNP strzeliło sobie w głowę pozbywając się JKM ze swojej partii. Po tym wydarzeniu właściwie zniknęli z telewizji. Ktoś wie co z tym Tanajno? Nie widziałem go w żadnym programie i żadnego wywiadu z nim, a podobno stacje ustawowo muszą zapraszać kandydatów do siebie.

Mam nadzieję, że temat nie pójdzie na śmietnik, bo wg mnie jest warty poruszenia. Piszcie swoje przemyślenia w komentarzach. Pozdrawiam.

Edytowane przez Badu
https://forum.wrestling.pl/topic/38919-dyskusja-o-polityce/

• Odpowiedzi 257
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• TheVillain

33

• TakerFanKrk

31

• Arkao

19

• kajetan79

16

Top użytkownicy w tym temacie

• Urządzenie:  Windows

Na ten moment zastanawiam się nad jedną rzeczą: czy glosować na kogoś bliskiego moim poglądom, ale mającego marne szanse na wygraną (czyt. Braun), czy jednak lepiej oddać głos na kogoś mającego większe szanse (Korwin lub Kukiz). Także na ten moment jeszcze nie wiem na kogo głosować.
https://forum.wrestling.pl/topic/38919-dyskusja-o-polityce/#findComment-381532

Najlepiej by było gdyby ''antysystemowe'' środowiska poparły jednak Kukiza. Wtedy serio miałby duże szansę na wygraną (oczywiście w II turze). Ale póki co głos leci na Janusza 8)
https://forum.wrestling.pl/topic/38919-dyskusja-o-polityce/#findComment-381536

Pisaliście coś że Komorowski jest "sondażowym faworytem" Jasna sprawa że jest. Za te telewizyjne sondaże odpowiada CBOS (Centralne Biuro Opinii Społecznych). Jest to organ założony jeszcze w 1982 w czasach komunizmu, i co ciekawe zanim taki sondaż zostanie przedstawiony opinii publicznej musi zostać zatwierdzony przez premiera. Zapaliła się wam lampka? Jeśli wyniki sondy nie będą na ręke PO to prawdziwych wyników nie ujrzymy :) Komorowski odpierdala za swojej kadencji, zdefraudował 150 mln złotych ZUS'u, podwyższył podatek VAT, wydłużył wiek emerytalny, wprowadził genetycznie modyfikowaną żywność, no i "zabrał" rodzicom dzieci i posłał do szkoły 6 latki

Najśmieszniejsze jest to, że miałem ostatnio dość spory kontakt z osobami starszymi no i podpytałem sporo osób czy mogą mi wyjawić na kogo będą głosować. Oni na to żę na pana Komorowskiego bo "jest spokojny" "bo jest z mojego rocznika"

Szczęka mi opadła. Takie argumenty? Przeraziła mnie myśl jak duża jest nazwijmy to, "nieświadomość" w Polsce. Nikomu do łoże nie będę zaglądał, mogą robić co chcą. Taka przenośnia. Ale gdy Pan Prezydent dyma nas w narodową dupę a ludzie podają takie argumenty no po prostu ręcę opadają.

Ja 10 Maja zagłosuje na Pana Kukiza, ponieważ gdy na niege patrzę, widzę prawdziwego człowieka, wrażliwego, a nie jakąś kukłę która dostała do ręki co ma mówić. Pozdrawiam

https://forum.wrestling.pl/topic/38919-dyskusja-o-polityce/#findComment-381544

Tylko o tym wspomniałem, że w większości sondaży pan Komorowski lideruje, a czy są to rzetelne sondaże czy nie (a nie są) to już inna sprawa.

Mnie też boli, gdy słyszę argumenty wyborców Bronka. To, że jest spokojny, nie udziela się tak dużo albo, że po prostu nie ma na kogo innego głosować, bo "na Dudę nie bo pisior, a reszta nie ma szans". Gdyby tak ta ostatnia grupa głosowała tak, jak czują to kto wie jakie mogły by być wyniki wyborów.

Jakoś dwa dni temu widziałem filmik ze spotkania Bronka w Stargardzie Szczecińskim. W tyle grupa młodych (część z nich trochę dresiki, ale to nie istotne) skandowała różne nieprzychylne hasła w stronę prezydenta. A co on na to? Że 10 maja musimy im pokazać i zepchnąć ich na margines. Ja rozumiem, że może ich komentarze nie były pozytywne, ale czy tak prezydent kraju mówi o swoich obywatelach? Osobiście byłbym bardzo ucieszony faktem, gdyby Komor nie dostał się do drugiej tury.

https://forum.wrestling.pl/topic/38919-dyskusja-o-polityce/#findComment-381562

• Reputacja:   1

Mój głos poleci na mimo wszystko Kukiza. Zrobiłem to metodą eliminacji, jako pierwszy polecieli Bronek, Duda, Palikot, Jarubas, Tanajno, Wilk i Ogórek. Zostało tylko czterech jednak natychmiast zweryfikowałem listę usuwając z niej Kowalskiego i Brauna, którzy nie będą mieli nawet 2 %. Zostali więc Kukiz i Korwin lecz patrząc na wiek tego drugiego chyba bezpieczniej jest zagłosować na Pawła.
https://forum.wrestling.pl/topic/38919-dyskusja-o-polityce/#findComment-381563

A co w sumie ma do tego wiek kandydatów? :)
https://forum.wrestling.pl/topic/38919-dyskusja-o-polityce/#findComment-381571

Polacy mają to do siebie, że narzekają, narzekają, a potem jeszcze ponarzekają, by jak mieć możliwość coś zmienić, nie robią nic, lub wybierają to, co "wypada". Wypada wybrać PiS albo PO, bo to największy feud w polityce. Dla mnie bullshit i ani jeden, ani drugi, nie mogą liczyć na mój głos, a gdy w drugiej turze będą już sami na placu boju - co jest prawdopodobne - to głosu odmawiam. Podpisuje się pod Wojewódzkim, że Duda wygląda jakby go znaleźli na Allegro, bo to zwykła marionetka cesarza partii. Podobnie jest w przypadku obecnego Prezydenta. W zasadzie to średnio interesują mnie wszelkie ich kampanie, i to, co zamierzają zrobić, bo z doświadczenia wszyscy powinni wiedzieć, że albo nie zrobią z tego nic, albo najmniej ważne, bo ważniejsze było trudno wprowadzić w życie. Głosuję na człowieka, a szczerość widzę w Kukizie. Jasne, jest też Korwin, na którego głosowanie też propsuje, jednak jego wizerunek jest już nieco zniszczony na polskiej scenie i zwyczajnie szanse na bycie czarnym koniem ma mniejsze. Pozostaje żal, że nie działają w grupie i nie stoją za jednym kandydatem, bo wtedy nadzieja na przepchnięcie się do drugiej tury byłaby większa.
https://forum.wrestling.pl/topic/38919-dyskusja-o-polityce/#findComment-381576

• Reputacja:   30

Nie interesowała mnie za bardzo kampania w ostatnich miesiącach. Jedynie w kwietniu trochę bardziej zainteresowałem się tematem. Mój głos poleci na Kukiza, drogą eliminacji. Jeśli w drugiej turze będzie match Komorowski vs. Duda (a wiele na to wskazuje), to prawdopodobnie podziękuję.
https://forum.wrestling.pl/topic/38919-dyskusja-o-polityce/#findComment-381580

Wybory za pasem i właściwie moim celem jak pewnie i sporej ilości Polaków jest w końcu wywalenie tej Platformy. Parę słów o kandydatach...

Bronisław "BUL, chodź szogunie" Komorowski na pewno mojego głosu nie zdobędzie. Dosyć mam już tej platformy i ciągłych cyrków, które można wymieniać. Ludzie i tak pewnie pójdą zagłosować "bo nie ma nic lepszego". z PO będzie drugi PZPR jeśli chodzi o długość panowania. :? Z resztą postulaty mnie przerażają, wprowadzenie €, stopniowe podnoszenie wieku emerytalnego. Idź Pan w C**j.

Andrzej Duda - Wolę już PiS niż PO. Jeżeli zauważę, że raczej nikt nie ma szans z Bronkiem oprócz Dudy to głos tutaj.

Janusz Korwin Mikke to człowiek kontrowersyjny. Ma jasne poglądy choć według niektórych niedorzeczne, a także odważne wypowiedzi na koncie, którymi nie zaskarbił sobie sympatii zwłaszcza u kobiet. Zgadzam się z nim w paru kwestiach i choć jakimś wielkim fanem KNP nie jestem to poglądy mam podobne. Jedna z opcji, na którą mogę głosować.

Paweł Kukiz - były muzyk stał się ostatnio popularny. W paru kwestiach także go popieram i wydaje się to chyba najlepsza opcja, która może zagrozić popularnemu "POPiSOWI". Duża szansa, że zagłosuję.

Magdalena Ogórek - Śmiech mnie bierze kiedy ludzie mówią, że zagłosują, bo młoda, ładna i z poza układu. SLD z poza układu? Hahaha... Atrakcyjna pacynka starych komuchów... Z resztą daleko mi do lewicy.

Adam Jarubas - PSL? Wasal PO? Nie, dzięki... .

Marian Kowalski - Ruch Narodowy to partia, z którą najwięcej mam chyba zgodnych poglądów. Niestety nie ma szans, bo trzeba przyznać, że są dosyć skrajni jak i sam Pan Marian, który wyglądem budzi grozę. Nie wiem czy były ochroniarz nadawał by się na funkcje reprezentacyjną państwa.

Grzegorz Braun - Mamy piosenkarza, czemu nie reżysera. Patrząc na jego zdanie w kwestiach często poruszanych jest to osoba dosyć konserwatywna. Z resztą jaka mogła by być osoba popierająca Lecha Kaczyńskiego. Miałby mój głos, gdyby szanse były większe.

Jacek Wilk jest człowiekiem KNP, więc nie dziwota, że ma prawie identyczne zdanie, co Korwin. Interesująca opcja, ale też pewnie bez szans.

Paweł Tanajno - Usłyszałem o nim dopiero kiedy zaakceptowano jego kandydaturę. Nie znam ani jego partii ani jego samego, ale po przyjrzeniu się chyba odpada. Nie potrzeba nam się pchać na Ukrainę m. in.

Janusz Palikot - Że ten pajac w ogóle ma czelność kandydować... .

Na chwilę obecną nie jestem pewny. Są ludzie, na których zagłosowałbym bez zawahania, ale niestety nie maja zbyt dużych szans. Może kierowanie się zbiciem z tronu PO nie jest całkowicie dobre, ale już takowy obrałem. Zastanawiam się nad Kukizem, Dudą, może Korwin.

https://forum.wrestling.pl/topic/38919-dyskusja-o-polityce/#findComment-381581

Dla mnie są dwie opcje:

JKM - niestety jego kandydatura została nieco przygaszona przez Kukiza. Myślę, że mimo wszystko dostanie więcej głosów, niż mu dają w sondażach, ale na 3. miejscu nie znajdzie się prawie na pewno. Osobiście namawiam ludzi mających prawo do głosu (ja jeszcze nie mam :v) na głosowanie na niego. Mówi to co myśli i być może czasami popada w skrajności, ale jest człowiekiem, który nie zmienia poglądów i nie zależy mu aż tak na kasie. Czasami zbyt kontrowersyjny (mi to aż tak nie przeszkadza), co pewnie wielu osób zraziło. Szczególnie po manipulacji jego wypowiedziami w telewizji.

Paweł Kukiz - mam tylko nadzieję, że nie jest to koń trojański, który miałby zabrać głosy temu wyżej. Wiem, że podpada to pod spiskową teorię dziejów, ale mimo wszystko wydaje się to dosyć logiczne. Mimo to, uważam, że jest to dobry kandydat, nie tak zbesztany przez TV jak Korwin, więc ludziom czerpiącym stamtąd poglądy powinno być bliżej do zagłosowania na niego. Mam nadzieję, że po wyborach okaże się ok i być może jakaś koalicja z Korwinem? Lepiej się zjednoczyć zamiast podkradać sobie głosy.

Więcej typów dla mnie nie ma. Są to jedyni antysystemowcy, którzy mają większe poparcie.

Edytowane przez ShowOff Punk
https://forum.wrestling.pl/topic/38919-dyskusja-o-polityce/#findComment-381585

Komorowski to jest jakaś porażka. Już nie chce mi się przypominać wszystkich jego chamskich wypowiedzi pod adresem opozycji ("Jaka wizyta taki zamach. Bo z 30 metrów to nawet ślepy snajper by trafił" "Prezydent Lech Kaczyński gdzieś poleci i to się wszystko zmieni"),stania na krześle w parlamencie japońskim i wołania "Szogunie" czy rozwodzenia się nad bliżej nieokreślonym "specjalistą od kur". Facet jest chodzącą kompromitacją i dziwię się że są jeszcze ludzie którzy chcą na tego gościa głosować. Brak słów po prostu... Komorowski nigdy nie był i nie będzie moim prezydentem. Zgoda buduje? Give me a break...

Ja głosuję na Andrzeja Dudę ponieważ jest najbliższy moim poglądom i wiem że wstydu mi nie przyniesie oraz ma największe szanse na zwycięstwo (w dodatku jest moim krajanem ;) )

Edytowane przez TakerFanKrk
https://forum.wrestling.pl/topic/38919-dyskusja-o-polityce/#findComment-381592

Dla mnie jest tylko jeden Paweł Kukiz.. .. Zwykły człowiek który widać ze chce dobra dla Polski i obywateli.

Reszta to partyjne marionetki nie warte głosu... .

W wyborach na jesień to już głos na partię Korwina... .

Edit: Dwie osoby na Komoruska? Bardzo chciałbym usłyszeć uzasadnienie takiej decyzji. :twisted:

Edytowane przez ARTUR83M
https://forum.wrestling.pl/topic/38919-dyskusja-o-polityce/#findComment-381595

Jak wrażenia po debacie w TVP?
https://forum.wrestling.pl/topic/38919-dyskusja-o-polityce/#findComment-381617

TakerFanKrk, Zestawili sobie kilka charyzmatycznych gości z Dudą czy Jarubasem czyli osobami, które powinny zostać na swoich wiecach. 3K zdominowało to zupełnie (Kukiz, Korwin, Kowalski) i trochę z tyłu był Braun, który za bardzo skupił się na kościole a wyborców tych Dudzie i tak nie zabierze.
https://forum.wrestling.pl/topic/38919-dyskusja-o-polityce/#findComment-381622

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Najnowsze posty

• CzaQ
      Zgadza się, jedziesz dalej.
    • MattDevitto
      Nowy rok, nowe postanowienia to i może jakieś nowe fedki, które każdy z nas chce oglądać. Warto się zastanowić, szczególnie, że obecnego wrs jest bardzo dużo do ogarnięcia. Z roku na rok też czasu jakby mniej do śledzenia tego wszystkiego. Stąd też tradycyjnie w styczniu przybywam do was z pytaniem:  ile fedek zamierzacie oglądać w 2025? Oczywiście oprócz ich wymienienia, napiszcie też co będziecie śledzić na bieżąco, z jakiej fedki np. rezygnujecie etc. Można też dodać jakieś federacje retro - choćby LU, macie jak zawsze pełną dowolność Poniżej dodaję link do tematu sprzed 12 miesięcy:
    • -Raven-
      Poza tym, całkiem sprytnie to rozgrywają, bo niby w tej walce Szefów żadne Bloodline nie może interweniować, ale Jokerem jest tu Drew, który może pomóc Soliście. Niby teoretycznie wiadomo, że Romek powinien ogarnąć, ale zawsze pozostaje ten element niepewności. Po drugie, bez sensu jest kończyć tak duży feud na zwykłej tygodniówce (a wygrana Rzymskiego to by było game over), co jeszcze bardziej zwiększa szanse Sikacza.   Oby nie, bo Stratna może w takim wypadku długo się pasem nie nacieszyć, a szkoda by było.
    • -Raven-
      Parasolkę.
    • RomanRZYMEK
      - Drew przechodzi na stałe na SmackDown i w sumie spoko, bo co miałby robić na RAW? Od razu dostaje segment z Blondasem, który doprowadza do kolejnego brawlu Owensa z Cody’m. Spoko, tylko dla mnie trochę za dużo tych brawli ostatnio w rywalizacji Cody’ego z Kevinen. Mogliby trochę z tym przystopować, bo szybko się ludziom znudzi i cały feud na tym traci. Co jeszcze warte odnotowania w tym segmencie - czyżbyśmy dostali zalążek stajni Owensa, Drew i ewentualnie Rollinsa? Każdy z nich działa z podobnych motywów, więc ma to jakiś sens.     - Solo bardzo rozwinął się na MICu od czasu jego solowego runu jako Tribal Chef. To kolejna osoba po Jey’u, Samim i Jimmy’m która zostaje jednym z głównych beneficjentów story z Bloodline. Ciekaw jestem co się z nim stanie po programie z Romanem. Raczej czeka go los Romka i program z podopiecznym Jacobem Fatu.    - IT’s Tiffy Time! Wow - co za pop. Fajnie rozegrany Cash-In, bardzo logiczny. Tiffy dostaje swój moment, nawet fajerwerki, ciekawe jaki będzie jej run. Potencjał na Micu, jak i w ringu ma nieograniczony. Czuję że na WM’ce dostaniemy jej walkę z powracającą Charlotte Flair.   - LA Knight dalej Over, ale w sumie ta strata pasa nic mu nie dała. Program z Nakamura na razie miałkły. Liczyłem że może Knight pójdzie wyżej, dostanie znowu szansę na Title Shota na WWE Championship, ale niestety na to się nie zanosi. Jedyna droga w tym roku, to walizka, ale raczej Knight jej nie wygra.    Ogolnie, to nie wiem czy zmiana decyzji na 3h wyjdzie na plus długofalowo. Co prawda roster SmackDown ma potencjał jeśli dodamy osoby, których obecnie nie ma - Orton, Styles i mocniej postawią np na Carmelo, Theory itp. Boję się jednak że przez przejście na 3h poziom tygodniówki spadnie i będą się musieli ratować zapychaczami, jak na tym show dostaliśmy kolejne starcie Michin vs Piper, które było tylko zapychaczem. Obym się mylił, ale jestem sceptyczny. 
  • Dodaj nową pozycję...