Skocz do zawartości
  • Dołącz do najstarszego forum o pro wrestlingu w Polsce!  

Religia, wiara, kulty -wszystko co z tym związane.

Rekomendowane odpowiedzi

• Reputacja:   228
  • Status:  Offline
  • Urządzenie:  Windows

Jeśli chłop rozumny to przecież jest świadom zasad jak i konsekwencji. Nikt go nie zmuszał by podjąć się takiego wyzwania a jak czuł powołanie to trza było zostać pastorem. Peenie i tak w niedalekiej przyszłości celibat upadnie...

To takie samo bzdurne gadanie jak: "pedofil też jest świadomy zasad jak i konsekwencji. Nikt go nie zmusza by dupczył dzieci. A jak czuje do nich pociąg to może przecież sam się zgłosić po pomoc i leczenie". Ludzie to tylko ludzie i jeżeli coś (tu - religia) za bardzo ingeruje w ich zwierzęcą naturę (bo jesteśmy tylko zwierzętami, choć bardzo pragniemy myśleć inaczej), to wówczas budzą się demony... Wg mnie gdyby nie sprzeczny z ludzka naturą celibat, to pedofilia nie byłaby takim problemem w Kościele Katolickim.

https://forum.wrestling.pl/topic/38180-religia-wiara-kulty-wszystko-co-z-tym-zwi%C4%85zane/page/2/#findComment-376129

• Odpowiedzi 55
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• TheVillain

11

• kajetan79

8

• Streetovs

7

• Caribbean Cool

7

Top użytkownicy w tym temacie

• Reputacja:   41
  • Urządzenie:  Android

No ok o tym co pedofilowi w głowie świta i dlaczego to się nie wypowiem, bo nie jesten w tym temacie obeznany. Jednak jeśli osoba wierząca, do tego duchowna coś takiego czyni, to jest to z nim problem a nie z religią. Nie jest on godzien powierzonej mu misji. Serio będąc np: prawiczkiem tyle tam lat, nagle mu się odwidzi i weźmie się za pierwsze, lepsze dziecko. To nie jest problem natury człowieka zwierzęcego , bo to jest zachowanie po prostu upadłe w każdym przypadku . Nie można chyba pedofila, nazwać osobą zdrową na bani. Co do ostatniego zdania, to zgadzam się całkowicie.
https://forum.wrestling.pl/topic/38180-religia-wiara-kulty-wszystko-co-z-tym-zwi%C4%85zane/page/2/#findComment-376131

• Reputacja:   0

No akurat jest. Bo zabranianie normalnemu, zdrowemu chłopu mieć baby i ewentualnie dzieciaków (celibat), to jak proszenie się o wszelkie tego typu dewiacje, bo kolo tak czy siak z kija musi jakoś spuścić, a że dzieciaczków ma najwięcej na podorędziu... Jak to mówią - lets the childrem cUm to me :twisted:

Niejeden ksiądz(znam takiego z sąsiedniej miejscowości, btw wiem że mam "fajną" okolicę ;) ) ma kobietę na boku lub korzysta z usług prostytutek. Pedofilia to jest choroba, która nie ma nic wspólnego z celibatem, bo on tylko w teorii ogranicza życie seksualne księży. Tacy faceci mają bardzo duży popęd seksualny i nawet jeśli mieliby żonę to mogłaby im ona nie wystarczyć. Drugą kwestią jest to, że takim facetom może w ogóle nie sztywnieć na widok nawet bardzo ładnej dziewczyny. Ksiądz akurat ma dość częsty kontakt z dziećmi, dlatego jeśli jest pedofilem to będzie to robił tak czy inaczej, bo po prostu ma do tego okazję.

https://forum.wrestling.pl/topic/38180-religia-wiara-kulty-wszystko-co-z-tym-zwi%C4%85zane/page/2/#findComment-376132

No dobra Sailor, ale jednej rzeczy nie rozumiem. Przecież ma, też kontakt z osobami starszymi. W takim razie czemu posobny przypadek nie występuje u nauczycieli? Nie żebym chciał. :-)
https://forum.wrestling.pl/topic/38180-religia-wiara-kulty-wszystko-co-z-tym-zwi%C4%85zane/page/2/#findComment-376133

-Raven-, ale to jest właśnie istota religii i "powołania". Przecież to nie jest decyzja, którą się podejmuje w jeden dzień. Przez 5 lat, każdego dnia ci ludzie muszą sobie uświadamiać co chcą robić do końca życia i jakie się wiążą z tym konsekwencje. Mój kolega jest seminarium. Byliśmy 12 lat w jednej szkole, 3 ostatnie lata w jednej klasie. Obserwowałem go, rozmawiałem z nim, podpytywaliśmy się go czy jest pewien tego na co się rwie. Widziałem, że jest on w to zaangażowany w 100%, że to cały jego świat i nie potrzebuje niczego innego do szczęścia, nie potrzebuje kobiety u boku. Równocześnie nie jest fanatykiem, tylko zwykłym chłopakiem, z którym normalnie mogłem porozmawiać, który chodził sobie na wycieczki w góry. Celibat jest częścią tradycji i całej religii i albo się to akceptuje, albo się w to nie bawi. Rozmawiałem z nim niedawno i mówił, że w krakowskim seminarium są jacyś odjechani goście. Być może problem tkwi w tym, że nie wszyscy się nadają, a mimo to się pchają na siłę...

Poza tym tak jak ktoś wspominał pedofilia nie dotyczy tylko księży, ale jak już się zdarzy to jest rozdmuchiwany... Pedofilami mogą się okazać równie dobrze psychologowie (Samson...), czy inni ludzie zaangażowani w pracę z młodzieżą.

Poza tym temat wiary (i nie tylko) jest strasznie śliski. Niebezpieczna jest po prostu skrajność. Jestem katolikiem, ale ultrakatolików nie cierpię bardziej niż rusków... czemu ? Bo to przez nich jest właśnie taki hejt na wiarę. Przykładem może być Terlikowski, którego słuchać nie mogę...

Niech każdy sobie żyje i kreśli sobie swoją drogę życia, opierając się o jakieś wartości. Byleby nie groził mi kałaszem, czy bombą.

https://forum.wrestling.pl/topic/38180-religia-wiara-kulty-wszystko-co-z-tym-zwi%C4%85zane/page/2/#findComment-376134

Stary, masz u mnie browara albo jakieś czipsy na zlocie, o ile na jakiś kiedyś przyjadę :D
Wybieram to pierwsze :twisted:
No akurat jest. Bo zabranianie normalnemu, zdrowemu chłopu mieć baby i ewentualnie dzieciaków (celibat), to jak proszenie się o wszelkie tego typu dewiacje, bo kolo tak czy siak z kija musi jakoś spuścić, a że dzieciaczków ma najwięcej na podorędziu... Jak to mówią - lets the childrem cUm to me :twisted:

Patrząc pod kątem przyjętych zasad w kościele katolickim to racja ,tylko czlowiek ktory zamierza byc ksiedzem akceptuje to,tak samo jak np. policjant powinien bronić prawa a nie je łamać,bo reprezentuje dany organ,który ma zwalczać przestępczość.

Niebezpieczna jest po prostu skrajność. Jestem katolikiem, ale ultrakatolików nie cierpię bardziej niż rusków

Dobrze powiedziane ,bo powiedzmy sobie szczerze ,że nieliczny katolik czeka na pierwszy stosunek do ślubu...równowaga we wszystkim musi być.

https://forum.wrestling.pl/topic/38180-religia-wiara-kulty-wszystko-co-z-tym-zwi%C4%85zane/page/2/#findComment-376136

Celibat jest częścią tradycji i całej religii i albo się to akceptuje, albo się w to nie bawi

W bibli, która powinna byc wyznacznikiem dla każdego chrześcijanina, nie ma nic o celibacie. Apostoł Paweł tylko nie soxował i zachecal do życia bez kobiety w swoich pismach.

To papieze ustanowili celibaty, na początku dla niektórych, później coraz bardziej restrykcyjne, po sytuacjach ze sprawami majątkowymi, gdzie wdowy zagarniały ziemie należącą do kościoła, coraz bardziej w skrajność szli z nakazem celibatu, ąz do 15..którymś roku, można pewnie sprawdzić szybko w googlach, gdzie ustanowiono na soborze obowiązujący do teraz.

Wciąż karmią w mediach, że kolejny papa, jest postępowy, taki nowoczesny, jakby tak było to by rzeczywiście naprawiał to co zrobili jego poprzednicy, a prawda jest taka że to skostniała instytucja, gdzie rządzą fanatyczne leśne dziadki.

Jednak jest jeden minus zjawiska odchodzenia od kościoła w poglądy liberalno-lewackie, które rodzi inną skrajność wykorzystują to m. in. muzułmańscy fanatycy, dlatego jest obecnie taka sytuacja.

I ta źle i tak niedobrze.

https://forum.wrestling.pl/topic/38180-religia-wiara-kulty-wszystko-co-z-tym-zwi%C4%85zane/page/2/#findComment-376137

No dobra Sailor, ale jednej rzeczy nie rozumiem. Przecież ma, też kontakt z osobami starszymi. W takim razie czemu posobny przypadek nie występuje u nauczycieli? Nie żebym chciał. :-)

Caribbean Cool zadałeś zawiłe pytanie, a procesy przetwarzania informacji w moim mózgu są niskie o tej porze ;). Zrozumiałem, że chodzi Ci o to dlaczego nauczyciele nie są pedofilami. Nie rozumiem za bardzo o co chodzi w tym zdaniu z osobami starszymi(o to że ich nie molestują czy o to że dorośli mają oko na księży?)

Ksiądz też uczy religii więc teoretycznie jest również nauczycielem :)

Trzeba sobie uświadomić, że procentowo to nie są duże przypadki(pewnie dużo mniej niż promil), z tego co wrzuciłem do spoilera(nie wiem z którego to jest roku) wynika, że pedofilami są najczęściej niewykształceni. Nauczycielom też się zdarza, tylko tego aż tak bardzo nie nagłaśniają. W przypadku księży to jest o tyle bardziej gorszące, że to są teoretycznie osoby do których ludzie mają duże zaufanie.

Kim są polscy pedofile? Dotychczas wielu sądziło, że najwięcej ich wśród katolickich księży, pedagogów a nawet - psychologów dziecięcych. Okazuje się jednak, że dane statystyczne Ministerstwa Sprawiedliwości mówią zupełnie co innego. Najczęściej to osoby bez żadnego wyuczonego zawodu. Głównie murarze, ślusarze i rolnicy. Z tych samych danych dowiadujemy się niestety tez, że średni wyrok za gwałt na małoletnim lub małoletniej wynosi tylko... nieco ponad 5 lat.

Dane na temat skazanych za pedofilie opublikowano na stronach Senatu w zaadresowany do marszałka Bogdana Borusewicza liście podsekretarza stanu w Ministerstwie Sprawiedliwości Stanisława Chmielewskiego. Dokładnie raportuje on, jak długie są wyroki dla pedofilów w Polsce oraz jakie zawody wykonywali przed osadzeniem przestępcy.

Według danych z listopada tego roku w więzieniach osadzonych jest obecnie 1468 skazanych, ale wobec 102 karę wprowadzi się "w dalszej kolejności".

Najciekawsze dane dotyczą jednak tego, kim są skazani pedofile. Aż 900 osób z 1468 osadzonych nie ma żadnego wyuczonego zawodu. Prawie 70 z nich było murarzami, 40 pracowało dorywczo, 30 wykonywało zawód ślusarza, 30 to rolnicy, a 25 mechanicy samochodowi. Jedynie "pojedyncze osoby" wykonywały zawody takie jak inżynier, lekarz, nauczyciel, pedagog, wychowawca czy duchowny kościoła katolickiego.

https://forum.wrestling.pl/topic/38180-religia-wiara-kulty-wszystko-co-z-tym-zwi%C4%85zane/page/2/#findComment-376138

No, ale czy we wszystkich kodeksach i tego typu pismach dochodzi do jakichś usprawnień czy nowelizacji. Czy mieli do tego prawo? Obawiam się, że nie. W bibli nie ma nic nawet o konieczności- instytucji koscielnej. Ty będziesz moją skałą, na tobie zbuduje mój kościół. To w założeniu Jezusa równie dobrze mogła być tylko wspólnota pod przewodnictwem Szymona. Jezus nie lubił fejmu.
https://forum.wrestling.pl/topic/38180-religia-wiara-kulty-wszystko-co-z-tym-zwi%C4%85zane/page/2/#findComment-376140

Streetovs, ja nigdzie nie wspomniałem o Biblii, a o Tradycji. To są dwie różne rzeczy, które KKK bardzo dokładnie rozróżnia. Oczywiście w Biblii nigdzie nie podała tego dosłownie, tak samo jak o sakramentach. Po prostu wytworzyła się taka tradycja. Kapłan miał się zajmować swoją gminą, a nie rodziną. I to są ograniczenia, które pochodzą z IV wieku, a nie XV i decyzje podejmowały sobory, a nie papieże. To, że w pewnym momencie Stolica Apostolska stała się burdelem to inna sprawa... Jak to mówił jeden z księży, którzy mnie uczyli: "Kościół ma historię zarówno dobrą jak i złą. Historia jest nauczycielką życia i naszym zadaniem jest uczyć się na błędach przodków, wyciągać wnioski i dążyć do tego aby być lepszym." Zarzuty, że były krucjaty, palenie na stosie itp. są bez sensu jeśli się nie odniesiemy do kontekstu historycznego, zwyczajów i kultury jakie panowały w danym okresie. W XI/XII wieku kiedy na porządku dziennym byli rycerze, wojny na miecze itp. naturalnym było wyruszenie na wojnę o odzyskanie Jerozolimy, tak samo jak w XX wieku pod sztandarem "Bóg, Honor, Ojczyzna" naturalnym było chwycenie za karabin i walczenie o odzyskanie niepodległości.

A wracając jeszcze do tego nieszczęsnego celibatu. Jeśli dziś komuś nie podoba się celibat i się z nim nie zgadza, to może powinien zmienić obrządek. Na moim terenie zarówno katolicy jak i ewangelicy żyją w zgodzie. Są żonaci pastorowie i są bezżenni księża, którzy działają razem, organizują wiele przedsięwzięć i nikt nie ma z tym problemu. Nie rozumiem po co na siłę szuka się problemu tam gdzie go nie ma. Nawet jeśli katolik złamie celibat, to jest to jego sprawa, jego sumienie i nic mi do tego. I to też nie jest obostrzenie dotyczące tylko jednego wyznania. Mnisi buddyjscy także żyją w samotności i to także jest ich wybór.

https://forum.wrestling.pl/topic/38180-religia-wiara-kulty-wszystko-co-z-tym-zwi%C4%85zane/page/2/#findComment-376150

A teraz dedektywie, wskaż gdzie porównałem fanatyków religijnych muzułmańskich do księzy pedofili?

Kilkuset..ok, co z argumentem, że głowy kościoła katolickiego tuszuja sprawy? Nie odniosłeś się do tego.

Żeby była jasność chrześcijaństwo to głównie podział na trzy ( tak samo jak islam), najwięcej wypaczeń jest w katolicyzmie, dlatego do tego się odnosze.

Zinterpretowałem to jako porównanie, ale teraz czytając poraz drugi ok - nie doczytałem

Jak to nie odniosłem się do tuszowania spraw??? Napisałem, że do końca wierzą w niewinność; poza tym - znajdź mi organizację (jakąkolwiek) która śmiało mówi o swoich ludziach źle... nie ma takiej, a jakby nie patrzeć Kościół również musi dbać o swoje dobre imię, to czy zamiatanie pod dywan jest dobre czy złe to inna sprawa, moim zdaniem nie tędy droga, ale człowiek jest człowiekiem i popełnia błędy...

PS Czemu czepiasz się Kościoła a nie czepisz się polityków? Mam wrażenie, że rozmawiam z jakimś liberałem pro-POwskim.

https://forum.wrestling.pl/topic/38180-religia-wiara-kulty-wszystko-co-z-tym-zwi%C4%85zane/page/2/#findComment-376162

Czemu czepiasz się Kościoła a nie czepisz się polityków? Mam wrażenie, że rozmawiam z jakimś liberałem pro-POwskim.

Bo to nie temat stricte o politykach :wink: choc kościoły w każdej religi sa polityczne.

Znów dobrze nie czytasz postów, jakbyś czytał to nie pisałbyś o mnie jako o liberale pro-POwskim.

Ale ok sam siebie zacytuje, żebys już nie wracał w temacie

"Jednak jest jeden minus zjawiska odchodzenia od kościoła w poglądy liberalno-lewackie, które rodzi inną skrajność "

Co do PO-to obecnie w Polsce partia którą szczerze najbardziej nienawidzę, gorszej zarazy po 90roku nie było. Niszczą i zadłużają ten kraj, ale to jest temat na inną dyskusje.

Krzychu, ale oni mieli gdzieś tradycj kościoła staro-chrześcijańskiego i tworzyli własna tradycje. Po drugie z tą tradycja jest tak że w religiach przywłaszczają sobie tradycje od innych religii. Żeby nie przedłużać wywodu, jeśli przez wieki zmieniali sobie obrzędy, zasady, święta itp to równie dobrze w obecnych czasach mogą hierarchowie kościelni odejść od celibatu ( tylko tu chodzi o pieniadze, a nie sprawy cielesne).

https://forum.wrestling.pl/topic/38180-religia-wiara-kulty-wszystko-co-z-tym-zwi%C4%85zane/page/2/#findComment-376168

Pytanie nie co z innej beczki ,czy jest ktoś z forumowiczów kto dokonał Apostazji,byłem w swojej parafi,ponieważ czuje sie personalnie (psychicznie) gwałcony przynależnością do organizacji do której sam sie nie zapisywałem, ale szaman w czarnej sukience ktory tam był powiedział ze taki akt jest nie mozliwy był któs w takiej systuacji i co moge z tym zrobić?
https://forum.wrestling.pl/topic/38180-religia-wiara-kulty-wszystko-co-z-tym-zwi%C4%85zane/page/2/#findComment-376171

No nie jest takie proste, proboszcz bedzie Ci robil pod gorke.

Po 1 nie idzesz tam sam, musisz miec co najmniej 2świadków, dowód osobisty/prawko lub inny dowód tożsamości ( równiez świadkowie), oraz swiadectwo chrztu, proboszcz parafii przy tobie musi podpisac wypisanie z kościoła, tu masz wzór pisma:

http://www.apostazja.info/index.php/procedura-60/proceduraszczeg

Aha, po jakims czasie znów idziesz do proboszcza i pytasz sie czy z kurii przyszedo Twoj świadectwo chrztu, jesli tak to bierzesz sprawdzasz, musi byc z dopiskiem o dokonaniu apostazji= nie należysz formalnie do tej instytucji i tyle.

Troche zachodu w tym jest, zależy na jakiego księdza trafisz, jak jest normalny, to będzie luz, no i najgorsze jednak to zebrać tych świadków.

Najłatwiej dają jak przechodzisz na inna religie np; z chrześcijaństwa na islam czy judaizm, a jak z katolicyzmu na prawosławie czy protestantyzm, to nie ma aktu apostazji, tylko przepisanie do innego kościoła, jak ze względu na to ze ateista lub poganin czy inna religia po za trójka dominującą to na ogół robią problemy, często też zgłaszają do rodziny Twoje odejscie

Powodzenia

https://forum.wrestling.pl/topic/38180-religia-wiara-kulty-wszystko-co-z-tym-zwi%C4%85zane/page/2/#findComment-376173

O to widze ze nie bedzie łatwo, u mnie ten proboszaman ,jest wyjątkową gnidą,do dziś czuje na plecach jego lanie drewnianą linijką na lekcji religi,mimo wszystko spróbuje ,dzieki za odpowiedż Streetovs.
https://forum.wrestling.pl/topic/38180-religia-wiara-kulty-wszystko-co-z-tym-zwi%C4%85zane/page/2/#findComment-376176

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Najnowsze posty

• CzaQ
      Zgadza się, jedziesz dalej.
    • MattDevitto
      Nowy rok, nowe postanowienia to i może jakieś nowe fedki, które każdy z nas chce oglądać. Warto się zastanowić, szczególnie, że obecnego wrs jest bardzo dużo do ogarnięcia. Z roku na rok też czasu jakby mniej do śledzenia tego wszystkiego. Stąd też tradycyjnie w styczniu przybywam do was z pytaniem:  ile fedek zamierzacie oglądać w 2025? Oczywiście oprócz ich wymienienia, napiszcie też co będziecie śledzić na bieżąco, z jakiej fedki np. rezygnujecie etc. Można też dodać jakieś federacje retro - choćby LU, macie jak zawsze pełną dowolność Poniżej dodaję link do tematu sprzed 12 miesięcy:
    • -Raven-
      Poza tym, całkiem sprytnie to rozgrywają, bo niby w tej walce Szefów żadne Bloodline nie może interweniować, ale Jokerem jest tu Drew, który może pomóc Soliście. Niby teoretycznie wiadomo, że Romek powinien ogarnąć, ale zawsze pozostaje ten element niepewności. Po drugie, bez sensu jest kończyć tak duży feud na zwykłej tygodniówce (a wygrana Rzymskiego to by było game over), co jeszcze bardziej zwiększa szanse Sikacza.   Oby nie, bo Stratna może w takim wypadku długo się pasem nie nacieszyć, a szkoda by było.
    • -Raven-
      Parasolkę.
    • RomanRZYMEK
      - Drew przechodzi na stałe na SmackDown i w sumie spoko, bo co miałby robić na RAW? Od razu dostaje segment z Blondasem, który doprowadza do kolejnego brawlu Owensa z Cody’m. Spoko, tylko dla mnie trochę za dużo tych brawli ostatnio w rywalizacji Cody’ego z Kevinen. Mogliby trochę z tym przystopować, bo szybko się ludziom znudzi i cały feud na tym traci. Co jeszcze warte odnotowania w tym segmencie - czyżbyśmy dostali zalążek stajni Owensa, Drew i ewentualnie Rollinsa? Każdy z nich działa z podobnych motywów, więc ma to jakiś sens.     - Solo bardzo rozwinął się na MICu od czasu jego solowego runu jako Tribal Chef. To kolejna osoba po Jey’u, Samim i Jimmy’m która zostaje jednym z głównych beneficjentów story z Bloodline. Ciekaw jestem co się z nim stanie po programie z Romanem. Raczej czeka go los Romka i program z podopiecznym Jacobem Fatu.    - IT’s Tiffy Time! Wow - co za pop. Fajnie rozegrany Cash-In, bardzo logiczny. Tiffy dostaje swój moment, nawet fajerwerki, ciekawe jaki będzie jej run. Potencjał na Micu, jak i w ringu ma nieograniczony. Czuję że na WM’ce dostaniemy jej walkę z powracającą Charlotte Flair.   - LA Knight dalej Over, ale w sumie ta strata pasa nic mu nie dała. Program z Nakamura na razie miałkły. Liczyłem że może Knight pójdzie wyżej, dostanie znowu szansę na Title Shota na WWE Championship, ale niestety na to się nie zanosi. Jedyna droga w tym roku, to walizka, ale raczej Knight jej nie wygra.    Ogolnie, to nie wiem czy zmiana decyzji na 3h wyjdzie na plus długofalowo. Co prawda roster SmackDown ma potencjał jeśli dodamy osoby, których obecnie nie ma - Orton, Styles i mocniej postawią np na Carmelo, Theory itp. Boję się jednak że przez przejście na 3h poziom tygodniówki spadnie i będą się musieli ratować zapychaczami, jak na tym show dostaliśmy kolejne starcie Michin vs Piper, które było tylko zapychaczem. Obym się mylił, ale jestem sceptyczny. 
  • Dodaj nową pozycję...