Skocz do zawartości
  • Dołącz do najstarszego forum o pro wrestlingu w Polsce!  

UFC on Fox 14: Gustafsson vs Johnson

Rekomendowane odpowiedzi

• Reputacja:   0
  • Status:  Offline
  • Urządzenie:  Windows

Walka wieczoru.

205 lbs.: Alexander Gustafsson (16-2) vs. Anthony Johnson (18-4)

Karta główna.

185 lbs.: Gegard Mousasi (35-5-2) vs. Dan Henderson (30-12)

205 lbs.: Phil Davis (13-2) vs. Ryan Bader (18-4)

145 lbs.: Akira Corassani (12-5) vs. Sam Sicilia (13-5)

Pozostałe.

170 lbs.: Nico Musoke (13-3) vs. Albert Tumenov (14-2)

170 lbs.: Kenny Robertson (14-3) vs. Sultan Aliev (13-1)

145 lbs.: Makwan Amirkhani (10-2) vs. Andy Ogle (9-5)

205 lbs.: Nikita Krylov (17-4) vs. Stanislav Nedkov (12-1)

155 lbs.: Anthony Christodoulou (12-4) vs. Mairbek Taisumov (22-5)

265 lbs.: Konstantin Erokhin (9-1) vs. Viktor Pesta (9-1)

Pozostałe (UFC Fight Pass).

145 lbs.: Mirsad Bektic (8-0) vs. Paul Redmond (10-4)

125 lbs.: Neil Seery (14-10) vs. Chris Beal (10-0)

Alexander Gustafsson Last 3: W - Jimi Manuwa ; L - Jon Jones ; W - Mauricio Rua

Anthony Johnson Last 3: W - Antonio Rogerio Nogueira ; W - Phil Davis ; W - Mike Kyle (poza UFC)

Wyczekując zapowiedzi UFC w Polsce, dostajemy mocną rozpiskę ze Szwecji, gdzie ich największa gwiazda stanie przed sporym wyzwaniem. Gustafsson może już rozgrzewał się do rewanzu z Jonesem, ale Danka postawił przed nim dominującą przeszkodę. Johnson zaliczył bardzo mocny powrót do najlepszej federacji, wygrywając z renomowanymi nazwiskami. Teraz jednak czas prawdziwej weryfikacji. Czy nadaje sie na pretendenta? Szanse są dla mnie 50/50. Sympatia podpowiada mi zwycięstwo gościa i wielki upset u gospodarzy. Rumble to ciężki półciężki, z mocarnymi ciosami, które mogą zachwiać Alexandrem.

Gegard Mousasi Last 3: L - Ronaldo Souza ; W - Mark Munoz ; L - Lyoto Machida

Dan Henderson Last 3: L - Daniel Cormier ; W - Mauricio Rua ; L - Vitor Belfort

Wielkie nazwiska, jednak walczące w kratkę. Nie wiem, który trafi z formą, ale za bardziej przekrojowego fightera uważam Mousasiego. Rozum Gegard, serce Hendo. Tylko serce, bo jest to już wiekowy zawodnik, któremu przyjdzie niebawem odwiesić rękawice na kołek. Ostatnie 5 walk, to 4 porażki. Ze świetnymi przeciwnikami, ale to i tak źle wygląda. W przypadku porażki pomyślałbym na miejscu UFC o odpuszczeniu 44-latkowi.

Phil Davis Last 3: W - Glover Teixeira ; L - Anthony Johnson ; W - Lyoto Machida

Ryan Bader Last 3: W - Ovince St. Preux ; W - Rafael Cavalcante ; W - Anthony Perosh

Bader ma niezłą serię zwycięstw, ale to Davis odnosił te znaczące. Jest bliżej title-shota niż kiedykolwiek, a skoro Jones odprawił już wszystkich, to po walce ze zwycięzcą main eventu tej gali, Mr. Wonderful może dostać swoją szansę. Byłby to pojedynek dwóch zapaśników, tak jak tutaj. Walka Davis vs Bader zapowiada się na żmudne 15-min, gdzie warunki powinny pomóc zatriumfować Philowi.

Poza mocnym trzęsieniem w kategorii pół-ciężkiej, Akira dostał kogoś na odbicie się po 2 porażkach przed swoimi rodakami, debiutuje Erokhin który większość walk kończył w pierwszej rundzie, oraz wraca Nedkov po dłuszej nieobecności. Osobiście rzucę też okiem na Beala, bo jakoś go zapamiętałem po TUFie.

https://forum.wrestling.pl/topic/38039-ufc-on-fox-14-gustafsson-vs-johnson/

• Odpowiedzi 5
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• N!KO

2

• Kowal

1

• Edgar

1

• krk37pl

1

Top użytkownicy w tym temacie

Alexander Gustafsson Last 3: W - Jimi Manuwa ; L - Jon Jones ; W - Mauricio Rua

Anthony Johnson Last 3: W - Antonio Rogerio Nogueira ; W - Phil Davis ; W - Mike Kyle (poza UFC)

Jeśli Rumble nie skończy Alexandra w 1 rundzie jakimiś bombami, to przewiduję wygraną Szweda ku uciesze fanów na arenie. Przyznam, że bardzo czekam na rewanż z Jonesem, dlatego prywatnie tez będę za Gustafssonem.

Gegard Mousasi Last 3: L - Ronaldo Souza ; W - Mark Munoz ; L - Lyoto Machida

Dan Henderson Last 3: L - Daniel Cormier ; W - Mauricio Rua ; L - Vitor Belfort

Mousasi powinien to wygrać. To już nie ten Dan co kiedyś, chłop ma swoje lata, chyba czas zawiesić buty na kołku. Spokojna decyzja dla Gegarda.

Phil Davis Last 3: W - Glover Teixeira ; L - Anthony Johnson ; W - Lyoto Machida

Ryan Bader Last 3: W - Ovince St. Preux ; W - Rafael Cavalcante ; W - Anthony Perosh

Opinia podobna jak u N!KO, żmudne, przeleżane 15 min i wygrana Davisa. Odbiegnę nieco w przyszłość, ale widzę go jako rywala dla naszego Janka, jeśli temu oczywiście uda się odprawić Manuwę, co zadaniem łatwym nie będzie.

W mojej opinii łatwe zwycięstwo odniesie Albert Tumenov. Reszta karty mnie średnio ciekawi, liczę przede wszystkim na jakieś ciekawe i efektowne walki.

https://forum.wrestling.pl/topic/38039-ufc-on-fox-14-gustafsson-vs-johnson/#findComment-374376

Ryan Bader vs Phil Davis - Tak jak panowie wyżej zapowiadali - było długo, było nudno, było siermiężnie. Przez 3 rundy nie było chyba żadnego momentu do którego chciałbym powrócić później. Taka walka nowych fanów im raczej nie przysporzy a jeżeli chodzi o sam wynik to zwycięstwo Badera zasłużone. Jego przewaga jakaś ogromna nie była ale na tle słabego Davisa wypadł dobrze.

Sam Sicilia vs Akira Corassani - Cholera, szkoda, że trwało to tak krótko. Dwoma pierwszymi minutami zrobili mi chrapkę na kolejne rundy. Od początku ruszyli z werwą, nie cofali się przed niczym, starali się zaakcentować swoją przewagę. KO pierwsza klasa. Niby nic specjalnego ale tak szybkim ciosem wręcz zabił Szweda.

Gegard Mousasi vs Dan Henderson - Temu panu już dziękujemy. Dan każdą kolejną walką potwierdza to, że nie nadaje się już do tego biznesu. Wszystko robione w bardzo zwolnionym tempie, te próby obaleń, ewentualnie doskoku również mocno sygnalizowane a i głowa już nie ta. Nie jestem nawet pewien czy Gegard czysto go trafił. Ja tam widziałem ledwie muśnięcie.

Anthony Johnson vs Alexander Gustafsson - Rumble wręcz go zniszczył. O ile pierwsze minuty były spokojne, wyrównane, tak po tej niewymuszonej przerwie to była wręcz egzekucja. Johnson wiedział po co przyszedł i parł do przodu na bezradnego Szweda.

https://forum.wrestling.pl/topic/38039-ufc-on-fox-14-gustafsson-vs-johnson/#findComment-374413

Anthony Johnson vs Alexander Gustafsson Zapowiadało się dobrze, bo od początku obaj się nie oszczędzali i poszli na wymianę w stójce. Jednak do czasu, bo wsadzenie palca w oko podziałało na Johnsona jak płatchta na byka i po tym szybko poskładał Gustafssona. Długo to nie trwało, ale przynajmniej ta część, w której Johnson dominował nad Gustafssonem była ciekawa.

Dan Henderson vs Gegard Mousasi Właściwie nic się w tej walce nie wydarzyło. W stójce nie wyszło wiele ciosów. A moim zdaniem sędzia trochę się pospieszył z zakończeniem tej walki, bo w powtórkach było widać że Mousasi chyba do końca czysto go nie trafił. W dodatku Dan próbował się bronić, jedynie przez chwilę miał opuszczone ręce i pewnie dlatego sędzia chciał do skończyć, ale zanim doleciał do zawodników to Henderson już zdąrzył zacząć się bronić. W sumie po tym co widziałem wnioskuję, że ta walka i tak nie byłaby zbyt ciekawa i może to dobrze że skończyła się tak szybko.

Sam Sicilia vs Akira Corassani Z przebiegu walki wydawało mi się że to ciosy Carassaniego będą groźniejsze. Okazało się jednak, że to Sam ma większą parę w łapie i świetnie znokautował rywala.

https://forum.wrestling.pl/topic/38039-ufc-on-fox-14-gustafsson-vs-johnson/#findComment-374420

Akira Corassani (12-6) vs. Sam Sicilia (14-5) – Akira na odbudowę dostał gościa, który ma w swoim arsenale tylko jedną broń. Dał się nią zaskoczyć. Sicilia trafia czysto jeszcze w pierwszej rundzie, a gospodarz pada na deski. Światła zgasły, to już trzecia porażka z rzędu przez KO. Trzeba pomyśleć nad kontraktem tego fightera.

Phil Davis (13-2) vs. Ryan Bader (18-4) – “Przetańczyć z Tobą chcę caaaaaałą nooooc”. Zgodnie z przypuszczeniami, jaj panowie nie urwali. Ich szarpanie o obalenie mi się podobało, bo to dwóch wielkich zapaśników, gdzie jeden drugiemu chciał udowodnić swoją wyższość, ale w stójce to tam za wiele się nie działo. Walka wyrównana, ale też bym się skusił na Badera – chociażby po obitej twarzy Davisa przy werdykcie. Nikt po tej walce title-shota nie dostanie. Nikt nie zaslużył. Bader się przybliżył do rewanżu z Jonesem, gdzie Danka też ma historie, którą mógłby taki pojedynek podpromować.

Gegard Mousasi (36-5-2) vs. Dan Henderson (30-13) – Szybkie KO, ale sędzia zbyt nerwowo zareagował jak dla mnie. Sytuacja Hendo nie był tak kryzysowa. Szkoda Dana, bo tutaj nie zasłużył, a rekord dalej idzie w dół.

Alexander Gustafsson (16-3) vs. Anthony Johnson (19-4) – O jak się cieszę. Czułem, że Johnsona skreślać nie można, z całego serca byłem za nim. Pięknie wpadł w Szweda. Każdy cios wyprowadzany był po nokaut. Przy tych cepach, to tylko ta blond czupryna latała. W odpowiedzi Gustafsson miał tylko palucha w oko. Teraz liczę, że Johnson poskłada też Jonesa

https://forum.wrestling.pl/topic/38039-ufc-on-fox-14-gustafsson-vs-johnson/#findComment-374526

• Reputacja:   228

1. Davis vs. Bader - wyrównana, choć mało porywająca walka, która opierała się głównie na stójkowych szachach i przepychankach w klinczach. Tak na prawdę, to żaden nie pokazał jakiejś znaczącej dominacji nad rywalem, tak więc wynik mógł spokojnie pójść w każdą stronę . Ogólnie - nudy.

2. Mousasi vs. Henderson - walka, która się nie zdążyła nawet rozkręcić. Gegard kontruje szarżę Hendo sierpem, który zaledwie muska głowę Amerykanina, Dan siada na dupę, Gegard atakuje przez G&P, trafia i... sędzia natychmiast przerywa, chociaż Amerykanin ewidentnie próbował jeszcze kontratakować. Dla mnie - zbyt szybkie przerwanie, tym bardziej że twardość łba Hendo jest niemal legendarna. Sędzia nie dał mu szansy się pozbierać.

3. Gustafsson vs Johnson - Mauler to zjebał na własne życzenie. Wiadomo, że Antek jest najniebezpieczniejszy na samym początku, a później paliwo mu szybko ucieka z dziurawego baku, Szwed jednak postanowił zagrać w grę Amerykanina (który notabene zawalczył bardzo agresywnie i świetnie wywierał presję), pozwalał skracać dystans i wdawał się w wymiany. Został za to okrutnie skarcony, bo Johnson posłał go na dechy a później zatłukł na glebie przez G&P. Sędzia robił co mógł żeby dać szansę Wikingowi, ale Antek ma betonowe łapska i w pierwszej rundzie miał jeszcze moc na full'a.

Z jednej strony - szkoda, bo kibicuję Gustawowi od czasów KSW, ale z drugiej - cieszę się, że Jones dostanie nowe mięcho do ubicia i będzie mógł dalej czyścić swoją dywizję.

Antek na pewno bardziej pasuje stylistycznie Kościejowi niż Alex. Jackson tak zmontuje game plan, że Jon utrzyma rywala na dystans przez 1-2 rundy, a później ubije łokciami lub podda wymęczonego Johnsona, którego cardio zawsze było podejrzane. Bones już może za to wciągnąć kreskę :D

https://forum.wrestling.pl/topic/38039-ufc-on-fox-14-gustafsson-vs-johnson/#findComment-374582