Skocz do zawartości
  • Witaj na forum Attitude

Dołącz do najstarszego forum o pro wrestlingu w Polsce!

Jeżeli masz trudności z zalogowaniem się na swoje konto, to prosimy o kontakt pod adresem mailowym: forum@wrestling.pl

Attitude Wrestling Awards 2014 - Głosowanie

Rekomendowane odpowiedzi

• Reputacja:   0
  • Status:  Offline

1. Wrestler Roku - mi również w 2014 najbardziej zaimponował AJ Styles. Świetnie oglądało się jego walki na Climaxie, był mistrzem Jr. HVW, przewodniczył Bullet Clubowi po odejściu Devitta. W moim mniemaniu - najlepszy worker tego roku.

2. Najgorszy Wrestler Roku - ostre baty zbiera na forum Adam Rose i to na niego pada mój głos w tej kategorii. Beznadziejny gimmick, jeszcze gorsze wykonanie, żałosne story z króliczkiem (chociaż o to chyba możemy obwiniać kreatywnych).

3. Najlepszy Babyface - Dolph Ziggler. Praktycznie cały rok był over, bez względu na to, czy trzymał na ramieniu pas IC, eliminował trzech rywali w SS-matchu czy przegrywał z Harperem. Ciągle na topie i, co najważniejsze, ciągle w ringu.

4. Najlepszy Heel - Seth Rollins. W zasadzie nie ma się co rozpisywać, robi dobrą robotę po rozpadzie Shield.

5. Feud/Storyline Roku - Ambrose vs. Rollins. Dobry pod każdym względem feud.

6. Najgorszy Feud/Storyline Roku - Rose vs. Bunny. Nic dodać nic ująć :P

7. Tag Team Roku - The Young Bucks. Świetne walki w Japonii (najbardziej zapadł mi w pamięć 3-Way przeciwko Time Splitters i Forever Hooligans), dobra postawa na amerykańskich indysach. Nie mogę doczekać się jutrzejszego WK9.

8. Najgorszy Tag Team - Los Matadores. Szczerze to nawet nie wiem po co trzymać ich w rosterze ;)

9. Największy Postęp - Seth Rollins. Wydawało mi się, że ciężko high-flyerowi być dobrym heelem, a prawda okazuje się inna ;)

10. Najlepsze Mic Skillsy - Paul Heyman. Nieraz samemu ciągnął promocję walk Lesnara i wychodziło to świetnie.

11. Największa Charyzma - Dean Ambrose. Gość chyba jest najbardziej over z całego Shield, a już na pewno jego gimmick nalepiej podpasował mi.

12. Najlepszy Cruiserweight (w tym high flyer) - Sami Zayn. Cieszę się, że WWE nie pogrzebało Generico i pozwoliło mu osiągnąć cel, do realizacji którego zmierzał praktycznie cały rok.

13. Najbardziej Przereklamowany - Roman Reigns. Żadnych wątpliwości - obecny push Romka to za wysokie progi na jego nogi.

14. Najbardziej Niedoceniony - Justin Gabriel. Szkoda gościa, bo, przynajmniej dla mnie, w ringu jest OK i nie powinien jobbować byle komu.

15. Najlepsza Gala TV - NXT. Świetny poziom ringowy i ten trochę indysowy klimat dają coś doskonałego ;)

16. Walka Roku - The Young Bucks vs. Forever Hooligans vs. Time Splitters z NJPW King of Pro-Wrestling. Mi to starcie oglądało się fantastycznie, szczerze polecam jako mały trailer jutrzejszego WK9 ;)

17. Najgorsza Walka Roku - nie jestem w stanie nic wskazać. Crapów było mnóstwo, ale jakoś żaden specjalnie nie zapisał mi się w pamięci, a nie chcę teraz kopiować od innych ;)

18. Odkrycie Roku - ECIII. Rzadko oglądam TNA, ale ex-Bateman przykuwa zawsze moją uwagę. Dowód na to, że czasem ze złomowiska można wygrzebać jakiś skarb.

19. Rozczarowanie Roku - titlerun Lesnara. Jestem mega zawiedziony tym, jak WWE skonstruowało kontrakt z Lesnarem, bo przez to Brock występował raz na kilka miechów.

20. Najlepszy Nie-Wrestler - Paul Heyman. Uzasadnienie podałem w kategorii "Najlepsze mic-skillsy".

21. Najgorszy Nie-Wrestler - Dixie Carter. Jej już dawno nie powinno być nie tylko w TV, ale i w zarządzie TNA.

22. Najlepsze PPV - Wrestlemania XXX. Fajnie było widzieć Austina, Rocka i Hulkstera w jednym ringu. Super gala.

23. Najgorsze PPV - TNA Bound for Glory. Oprawa kompletnie mi się nie podobała, BfG wyglądało jak jakiś indy-show, a nie największa gala drugiej federacji USA.

24. Najlepszy Finisher - Red Arrow. Świetnie to wygląda, mam nadzieję, że dobrze wpasuje się w gimmick Neville'a.

25. Najlepszy Theme Song - Retaliation. Theme Deana Ambrose'a. Jakoś tak najbardziej mi się podoba ;)

26. Kobieta Roku - Paige, i to nie tylko przez wzgląd na urodę. Jest dobrą wrestlerką, takich w WWE mało.

27. Wrestlingowe Wydarzenie Roku - przerwanie streaku.

• Odpowiedzi 62
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• N!KO

3

• marcel

2

• VanDaminator

1

• aRo

1

Top użytkownicy w tym temacie

1. Wrestler Roku

El Generico Sami Zayn, swietny w ringu, do tego w koncu pod koniec roku zdobywa pas NXT, dla niego oglądałem tą tygodniówke, nastepny rok jeszcze ciekawszy, zapowiada sie feud ze Steeenem i może w końcu wyjście z NXT i debiut na RAW/SD

2. Najgorszy Wrestler Roku

Khali w końcu go wyrzucili z wszelkiej tv, miał nawet niewyjściową gębe, która idealnie pasuje do profilu ciapatego policmajstra

3. Najlepszy Babyface

Brian Danielson, ludzie jedzą mu z ręki

4. Najlepszy Heel

HHH ta mimika, gość świetnie odgrywa ta role

5. Feud/Storyline Roku

Trudno wybrac, feudów nie było dużo wybijających się. Daje Lesnar - Cena, feud jeszcze trwa, daje go dlatego że pierwszy raz Cena przegrywa jak narazie feud na całej lini

6. Najgorszy Feud/Storyline Roku

Authority vs John i reszta, nudne, ogrzewane kotlety

7. Tag Team Roku

Isami Kodaka & Yuko Miyamoto wciąż świetny tag team

8. Najgorszy Tag Team

The New Age Outlaws taki sobie powrot, ringowo to juz nie to, zaskoczenie zdobyciem pasów, szybka ich strata

9. Największy Postęp

El Hijo del Fantasma niektórzy skreślali tego weterana scen indys, ale zaliczył świetny rok w AAA

10. Najlepsze Mic Skillsy

Kevin Steen jak bedzie dalej prezentował taki poziom, to szybko zrobi kariere w WWE

11. Największa Charyzma

Jeff Jarret, wszedzie wywołuje zainteresowanie, wielu tez czeka czy założy kolejna promocje

12. Najlepszy Cruiserweight (w tym high flyer)

Ricochet i tyle

13. Najbardziej Przereklamowany

Toru Yano mam go dosyć :grin:

14. Najbardziej Niedoceniony

Cesario miała być główna postac, wrestlemania dawała nadzieje, zrobiono z niego jobbera

15. Najlepsza Gala TV

LuchaUndergroud, to początek ale jest dobrze

16. Walka Roku (podać galę)

BxB Hulk vs Shingo Dragon Gate final Gate, świetny match na zakończenie roku

17. Najgorsza Walka Roku (podać galę)

Main Event CZW Cage of death, były gorsze, ale ta była najgorsza z main eventów, warto podkreslić coś na co się jednak jakoś czekało

18. Odkrycie Roku

Atsushi Kotoge wcześniej nie zauważalny, teraz prosze, dobre matche

19. Rozczarowanie Roku

Odejście CM Punka, wogóle z wrestlingu, szkoda, lepiej jednak jak widac być workiem w UFC

20. Najlepszy Nie-Wrestler (w tym manager)

Paul Heyman niezmienny hell manager

21. Najgorszy Nie-Wrestler (w tym manager)

Dixie Carter milf amerykański o strasznie wkurzajacym vokalu i tendencji psucia wrestlingu

22. Najlepsze PPV (lub inna gala nietelewizyjna)

Było pare dobrych, tego najlepszego trudno wybrać, postawie na WrestleKingdom

23. Najgorsze PPV (lub inna gala nietelewizyjna)

TNA Bound for Glory z ciekawosci obejrzałem, flagowe ppv TNA zamienione na wspólną gale ze słaba fedka weteranów z AJPW czyli Wrestle-1, do tego jedna walka o pas.

24. Najlepszy Finisher

La Sombra -Brillante Driver

25. Najlepszy Theme Song

"Tijuana Sound Machine"-Texano Jr

26. Kobieta Roku

Anapola, świetne matche równiez na ringach japońskich, zdobycie Reina

27. Wrestlingowe Wydarzenie Roku

Przerwanie rekordu UnderTakera, mimo wszystko to było totalne zaskoczenie

Absence of War Does Not Mean Peace

3669750324873c0356f997.gif

1. Wrestler Roku : Brock Lesnar- może i brakowało go na galach WWE w przeciągu ostatniego roku ale przerwanie streaku i zgnojenie Ceny na SS robią swoje.

2. Najgorszy Wrestler Roku : Bo Dallas- może jaki ma być. ja jednak gościa nie cierpię ze względu na gimmick i za to co robi w WWE.

3. Najlepszy Babyface : Dolph Ziggler- fani go kochają, świetny w ringu prosi się tylko o jeszcze jedną szansę dla chłopaka.

4. Najlepszy Heel : Seth Rollins- przez cały rok dobrze prowadzona postać. Wielka nadzieja na przyszłość.

5. Feud/Storyline Roku : Daniel Bryan vs The Authority- świetnie prowadzone story przez pół roku. Finał na największej gali w roku. Więcej nie trzeba.

6. Najgorszy Feud/Storyline Roku : Adam Rose vs Bunny- nie wiem czy to można nazwać jakkolwiek ale żałośnie się na to patrzy.

7. Tag Team Roku : The Miz & Mizdow- pierwsi mistrzowie od pewnego czasu ,którzy "jakoś" wyglądali szkoda ,że ich panowanie się krótko skończyło.

8. Najgorszy Tag Team : Gold & Stardust- szkoda mi w tym wszystkim tylko młodszego z braci. Nie lubiłem ich i lubić nie będę niech Cody wraca do normalnego gimmicku.

9. Największy Postęp : Seth Rollins- wielu myślało ,że po rozpadzie Shield się nie wybije ,a wyszło inaczej. Jedyne czego mu brakowało to pracy na mikrofonie i tutaj największy postęp.

10. Najlepsze Mic Skillsy : Paul Heyman- co tu dużo pisać. Kiedy nie wejdzie to wie co robić z mikrofonem w dłoni.

11. Największa Charyzma : Triple H- w tym roku jako ten zły wyglądał super. Proma kiedy wypowiadał się ze złością i niemal zawsze był pozytywną częścią show.

12. Najlepszy Cruiserweight (w tym high flyer) : Sami Zayn- oglądam NXT i ta osoba potrafi zadziwić.

13. Najbardziej Przereklamowany : Roman Reigns- wielka wizja wielkiej gwiazdy. Jest jednak nudny jak flaki z olejem i niczym nie jest w stanie mnie przyciągnąć do swowjej postaci.

14. Najbardziej Niedoceniony : Cody Rhodes- miejsce w jakim się znajduje to mocny slap w policzek. Wszyscy myśleli ,że po walce o walizkę z Sandowem i wygraniem pasów drużynowych ze swoim bratem coś ruszy. Obecnie jest Stardustem i źle się na to patrzy zdecydowanie zasługuje na więcej.

15. Najlepsza Gala TV : NXT- główny roster jest prowadzony jak jest. Jakich gwiazd by nie sprowadzali to NXT ciężko przebić.

16. Walka Roku (podać galę) : Daniel Bryan vs Triple H WrestleMania XXX- to był wieczór Daniela. Początek tej gali jak i ta walka jak dla mnie bomba.

17. Najgorsza Walka Roku (podać galę) : Ryback vs Kane TLC 2014- ciężko się to oglądało.

18. Odkrycie Roku : brak- nie widzę obecnie tak olbrzymiego odkrycia w tym roku.

19. Rozczarowanie Roku : Cesaro- na WM wygrał Andre the Giant Memorial Battle Royal. Następnie dostał Paula Heymana i obecnie nie stanowi niczego w WWE. Nie tego się spodziewałem.

20. Najlepszy Nie-Wrestler (w tym manager) : Paul Heyman- jedno uzasadnienie już podałem i nie będę kopiował.

21. Najgorszy Nie-Wrestler (w tym manager) : Jerry Lawler- za stołem komentatorskim nie udziela nam wielu emocji. Ludzie śmieją się z Cola ale ich zadaniem jest dawanie takich emocji ,a nie głupie uśmieszki.

22. Najlepsze PPV (lub inna gala nietelewizyjna) : WrestleMania XXX- ta noc byłą wyjątkowa. Od początku do samego końca. Ten kto oglądał wie o czym piszę.

23. Najgorsze PPV (lub inna gala nietelewizyjna) : Bound for Glory 2014- jeżeli to ma być największa gala organizacji ,która uważa się za drugą po WWE to nie mam pytań.

24. Najlepszy Finisher : F5- szkoda ,że Brock jako finishera nie ma German Suplexa ,bo jego bym wybrał ale F5 potrafiło skończyć streak ,a duet SCM i Pedigree nie dało rady.

25. Najlepszy Theme Song : Line In The Sand- jakoś tak zawsze mi w ucho wpada.

26. Kobieta Roku : Paige- parę botchy było ale wybaczam. mocne wejście do głównego rosteru ,świetnie wygląda.

27. Wrestlingowe Wydarzenie Roku : Koniec Streaku Undertakera- moment po zakończeniu i ta cisza mówią wszystko.

2 miejsce - Typer WWE 2015

120921668456dd549defd56.jpg

1. Wrestler Roku - Brock Lesnar - streak, pasek, squash jaśka, można więcej w ciągu roku osiągnąć? Rok bestii i tyle.

2. Najgorszy Wrestler Roku - Adam Rose - Generalnie mocno się zastanawiałem czy wymienić tu Dallasa czy Rose'a, ale po chwili namysłu przypomniał mi się fajny segment z openera PPV z Dallasem i Bryanem. Rose to koleś którego zawsze przewijałem.

3. Najlepszy Babyface - Daniel Bryan - pomimo półrocznej nieobecności, w krótkim czasie kiedy można go było oglądać zrobił więcej pożytecznego niż reszta ekipy w rok.

4. Najlepszy Heel - Seth Rollins - Nie było za bardzo kogo innego tutaj wrzucić, Black w pół roku z midcardu stał się main eventerem. Na micu coraz częściej cofam dla niego segment, heel jak się patrzy. Gdyby nie wygrana w 1 kategorii, postawiłbym na Lesnara.

5. Feud/Storyline Roku - Bryan vs Authority - Czemu nie Dean z Sethem? Bo zakończenie feudu było tak z dupy że wszystko pogrzebało. Bryan z Tryplakiem zrobili co się dało, żeby wyszło to genialnie.

6. Najgorszy Feud/Storyline Roku - Adam Rose vs Bunny - Give me a break. Ja chcę wrestlingu, nie disneya.

7. Tag Team Roku - The Wolves - Solidne story, kilka solidnych walk, solidne klepanie bardziej znanych nazwisk, seria meczy z legendami.

8. Najgorszy Tag Team - Haj&Dust - Gimmickowo zupełnie niewykorzystany potencjał, ringowo drewniano. Oglądanie ich było dla mnie dramatem.

9. Największy Postęp - Eric Young - Jeśli ktoś myśli, że Seth wskoczył na wyższy poziom, to poroponuję przypomnieć sobie brodatego kurdupla. W ciągu jednej gali z komedianta został main eventerem, i utrzymał ten poziom do dziś. Bezkonkurencyjny.

10. Najlepsze Mic Skillsy - Heyman - Tutaj chyba nic odkrywczego, proma Paula zjadały resztę na przystawkę.

11. Największa Charyzma - James Storm - nie wiem czy potrzeba tu jakiejkolwiek argumentacji. Jeśli ktoś się nie zgadza, niech obejrzy losowe promo Storma z tegorocznych impactów, a zmieni zdanie.

12. Najlepszy Cruiserweight (w tym high flyer) - Sami Zayn - tutaj też konkurencja biedna, za zasługi.

13. Najbardziej Przereklamowany - MVP - Słabo się robiło w pewnych momentach o słuchania człowieka, dostawał jakoś dwa razy za dużo czasu antenowego. Może trzy.

14. Najbardziej Niedoceniony - Cesaro - "here's your monthly "Cesaro challanges for a midcard title and loses" " ". Gdyby była kategoria jobber roku pewnie też by wygrał.

15. Najlepsza Gala TV - Pasuję, nie mam pojęcia.

16. Walka Roku (podać galę) - 5on5 Survivor Series elimination match (main event) z Survivor Series - genialny booking, genialne wykonanie, genialne zakończenie, genialna podbudowa, ***** w mojej skali.

17. Najgorsza Walka Roku (podać galę) - The Shield vs The New Age Outlaws & Kane - To nie powinno znaleźć się w karcie WMki i tyle w temacie, hańba dla bookerów za pozwolenie na to.

18. Odkrycie Roku - Page - Wreszcie ktoś sensowny w tej nudnej dywizji. Page z Lee to jedyny sposób żebym nie przewijał walki div.

19. Rozczarowanie Roku - Randy Orton - Niestety, został zabookowany jak kompletna ciota. Aż mi szkoda Vipera, bo niby main event, a jednak upadł dość nisko.

20. Najlepszy Nie-Wrestler (w tym manager) - Rockstar Spud - Niby kilka razy walczył, ale nie nazywajmy Spuda wrestlerem. W swojej robocie był bezbłędny. Jednoosobowa reklama Impactów, powód dla którego warto było włączać w czwartki/środy Spike, geniusz komedii. Chapeau bas.

21. Najgorszy Nie-Wrestler (w tym manager) - Ekipa komentatorska z dablju - Weźcie ich. Nie słuchałem, koncentrowałem się tylko na chantach.

22. Najlepsze PPV (lub inna gala nietelewizyjna) - Wrestlemania XXX - Komentarz chyba zbędny.

23. Najgorsze PPV (lub inna gala nietelewizyjna) - Bound For Glory - Jak wyżej, tak zeszmacić jubileuszową 10tą BFG...

24. Najlepszy Finisher - #RKOOuttaNowhere

25. Najlepszy Theme Song - Flight of the Valkyries - W sumie jedyny który mógłbym puścić na youtube i słuchać. A no tak, bo to cover klasyka. Fakt.

26. Kobieta Roku - AJ Lee - Jakaś niespodzianka?

27. Wrestlingowe Wydarzenie Roku - http://cdn.fansided.com/gif/The_streak_is_over_1.gif

1. Wrestler Roku - Brock Lesnar - Przerwanie serii Takera i zesquashowanie Ceny wszystko wyjaśnia.

2. Najgorszy Wrestler Roku - Bo Dallas - Słaby gimmick, słabe walki, w zasadzie żadnych plusów.

3. Najlepszy Babyface - Daniel Bryan - Zawsze zbiera doskonałą reakcję, chanty ,,YES!'' były nawet podczas tej nieszczęsnej kontuzji, a w dodatku ma ring skille.

4. Najlepszy Heel - Seth Rollins - Ma wszystko (jak dla mnie), czego potrzeba do bycia heelem - poprawa na micu, ostatnio świetny segment z Edge'em i Christianem oraz osłania się ochroniarzami (w segmenicie z E&C na poprawę szczególnie zasługuje to, że powiedział nie jakieś tam ,,I'm gonna hurt him'', tylko ,,kill'', a ostrzejsze słownictwo się w heela chwali.)

5. Feud/Storyline Roku - Dean Ambrose vs Seth Rollins - Mieliśmy tam zarówno świetne segmenty, jak i walki - warto też zauważyć, że w zasadzie każda kolejna ich walka była lepsza.

6. Najgorszy Feud/Storyline Roku - Adam Rose vs The Bunny - Po prostu żałosne.

7. Tag Team Roku - The Wolves - Za świetne walki, na uwagę zasługuje szczególnie cała seria walk z Hardasami i Teamem 3D.

8. Najgorszy Tag Team - Los Matadores - Fatalny gimmick i jeszcze ten byczek, Primo i Epico byli o niebo lepsi.

9. Największy Postęp - Seth Rollins - Uczynił wyraźne postepy na micu, a w ringu to mało co można poprawić :grin:

10. Najlepsze Mic Skillsy - Paul Heyman - On to każdego heela mógłby zaprowadzić na szczyt.

11. Największa Charyzma - Triple H - Jeden z najbardziej charyzmatycznych ludzi w historii WWE/F.

12. Najlepszy Cruiserweight (w tym high flyer) - Adrian Neville - Ten gość ma do zaprezentowanie tyle niesamowitych akcji, że jak niektóre widzę, to wymiękam (np. Reverse Frankensteiner czy Red Arrow).

13. Najbardziej Przereklamowany - Nasz uwielbiany Roman Reigns. Nic nie wyciągnął z tych lekcji aktorstwa. Ring skille wyglądają w skrócie tak - Samoan Drop, Superman Punch, Spear.

14. Najbardziej Niedoceniony - Tyson Kidd - Oczywiście taki Cesaro też jest niedoceniany, ale Kidd to mój ulubieniec.

15. Najlepsza Gala TV - NXT - Podobają mi się oczywiście zawodnicy, ale lubię też ten w miarę ,,kameralny" klimat.

16. Walka Roku (podać galę) -Full Metal Mayhem: The Wolves vs Team 3D vs The Hardys - TNA Impact Wrestling - 8 października - Fenomanalna walka, świetne spoty, a w dodatku niesamowita forma 3D i Hardych jak na ich wiek (Jeff nie jest aż taki stary, ale po tym, co kiedyś wyprawiał, nikt od niego nie wymaga aż tak świetnej kondycji).

17. Najgorsza Walka Roku (podać galę) - Rusev vs Big E - Dużo tego badziewia WWE nam zaserwowało, ale ta walka zapadła mi w pamięć, tym bardziej, że była na PPV.

18. Odkrycie Roku - A niech będzie Ethan Carter III - Naprawdę zrobił duży postęp, nie wiem, jak on mógł jobbować Mahalowi :razz:

19. Rozczarowanie Roku - Przerwanie streaku - Po co było budować streak tyle lat, żeby zniszczył go koleś, który pojawia się 5 razy w roku? Ogólnie jestem przeciwny przerwaniu tej serii, ale jak już musieli, to czemu nie mógł zrobić tego HBK? Kariera Michaelsa byłaby dalej kontynuowana i dzięki temu mógł by zawalczyć z D. Bryanem.

20. Najlepszy Nie-Wrestler (w tym manager) - Paul Heyman - Wyjaśnienia w kategorii ,,Najlepsze mic skillsy"

21. Najgorszy Nie-Wrestler (w tym manager) - The Bunny - Kto wymyślił taką postać?

22. Najlepsze PPV (lub inna gala nietelewizyjna) - Wrestlemania XXX - 3 legendy w jednym ringu i kilka świetnych gal to wszystko, czego potrzeba do udanej jubileuszowej WM-ki.

24. Najlepszy Finisher - Camel Clutch - Założony niszczył wszystkich.

25. Najlepszy Theme Song - Stars in the night - Paige Świetnie się tego słucha, takiego theme'u mogą Paige pozazdrościć Main Eventerzy.

26. Kobieta Roku - Paige - W debiucie odebrała pas div najdłużej panującej mistrzynii w historii tego pasa, ma ring skille i jest bardzo ładna :grin:

27. Wrestlingowe Wydarzenie Roku - Przerwanie Streaku - To jest jeden z największych shockerów w historii całego wrestlingu. Dodatkowo, gość, który pokona Lesnara automatycznie zostanie największą gwiazdą federacji.

• Urządzenie:  Windows

1. Wrestler Roku - Brock Lesnar. Po prostu "Bestia". Przerwanie streaku, odebranie pasów mistrzowskich Cenie i zniszczenie go mówi wszystko. Nawet jak nie pojawiał się na galach to wszyscy po prostu czekali na jego powrót.

2. Najgorszy Wrestler Roku - CM Punk. Zawalczył do Royal Rumble i po prostu od tak sobie olał nas, WWE i resztę. Pójście do UFC tylko podkreśliło, że ma w dupie fanów.

3. Najlepszy Babyface - Daniel Bryan. Nawet gdy nie walczył to jego "YesMania" ogarnęła niemal wszystkich. Taunt przeniósł się nawet do innych federacji. A on nie musiał walczyć w ringu, by publiczność ucieszyła się z jego powrotu.

4. Najlepszy Heel - Triple H. Czy to jako COO, czy to jako wrestler odwalał kawał dobrej roboty. Przy micu geniusz. The Game. Co więcej dodawać?

5. Feud/Storyline Roku - The Authority vs Daniel Bryan. Gdyby nie to co wydarzyło się na ostatnim RAW to wybrałbym Team Authority vs Team Cena. Jednak... mimo wszystko rywalizacja Stephanie i Huntera z Danielem porwała wszystkich w okresie Road to WrestleMania.

6. Najgorszy Feud/Storyline Roku - Bo Dallas vs Mark Henry. To jak joobował Mark tutaj wołało o pomstę do nieba... a nic z tego feudu nie wynikło.

7. Tag Team Roku - The Miz&Damien Mizdow. Głos przede wszystkim ze względu na Damiena, ale sam pomysł połączenia ich wypadł świetnie ;)

8. Najgorszy Tag Team - SlaterGator. Komediowy tag team, ale nie poruszał mnie. Ostatnio nawet chyba przestali razem walczyć...

9. Największy Postęp - Seth Rollins. Najlepiej się rozwinął z trójki The Shield, do tego jego gimmick pozwala na wykreowanie go na coś więcej niż Ambrose'a i Reignsa.

10. Najlepsze Mic Skillsy - Paul Heyman. Jego speeche zawsze były zawsze miłe i sensowne. Nawet Brock tutaj nie był potrzebny...

11. Największa Charyzma - Triple H.

12. Najlepszy Cruiserweight (w tym high flyer) - Ricochet/Prince Puma. Świetne walki w Lucha Underground i w innych federacjach.

13. Najbardziej Przereklamowany - Roman Reigns. Przepraszam, ale po prostu go nie trafię mimo iż będziemy wskazani na jego push na najbliższe lata...

14. Najbardziej Niedoceniony - Ryback. Wrócił pod gimmickiem "Feed Me More!" i od razu mówiono o dużym pushu, a nagle to wszystko ucichło. A mój głos leci na niego głównie przez bardzo dobre promo na ostatnim RAW w tym roku. Jednym promem przebił wszystkie Romana Reignsa.

15. Najlepsza Gala TV - No dobra, niech będzie to NXT ;) Choć w sumie nie wyróżnia się czymś na tle RAW, czy SmackDown! to głównie dzięki świetnym walkom i dobremu rosterowi zasługuje na głos.

16. Walka Roku (podać galę) - Team Authority vs Team Cena. Survivor series. Działo się od samego początku do końca. Debiut Stinga WWE spowodował u mnie ciary, których chyba nigdy jeszcze nie miałem oglądając WWE na żywo, czy z odtworzenia. Świetna i show Dolpha.

17. Najgorsza Walka Roku (podać galę) - Tyle walk było, że zostawię pusty głos, bo ciężko mi wybrać...

18. Odkrycie Roku - ECIII. Robi świetną robotę i myślę, że w 2015 roku powinien dostać spory push w TNA.

19. Rozczarowanie Roku -

20. Najlepszy Nie-Wrestler (w tym manager) - Paul Heyman. Pisałem już wyżej ;)

21. Najgorszy Nie-Wrestler (w tym manager) - Dixie Carter. OMG... jak zeszła z anteny to odetchnąłem z ulgą. Jako Heel nie lubiłem ją jeszcze bardziej niż jako face. W tym sensie, że po prostu przewijałem segmenty z nią. Ciekawe czy często będzie się pojawiać w tym roku...

22. Najlepsze PPV (lub inna gala nietelewizyjna) - NXT R Evolution. Świetna gala, która spowodowała, że główny roster musiał bardziej się spiąć przed TLC.

23. Najgorsze PPV (lub inna gala nietelewizyjna) - Bound for Glory. Najważniejsza gala PPV potraktowana jak One Night Only... Damn!

24. Najlepszy Finisher - F5 niszczyło w minionym roku wszystkich.

25. Najlepszy Theme Song - I Came to Play. Uwielbiam tak jak The Game Triple H'a. Mimo is samego Miza średnio lubię to uważam, że theme song ma genialny.

26. Kobieta Roku - Paige! Paige! Paige! Szkoda, że poszła do Total Divas, ale zdobycie dwa razy pasa mistrzowskiego w ciągu debiutanckiego roku i odebranie tytułu AJ Lee na debiutanckim RAW... no kurde.

27. Wrestlingowe Wydarzenie Roku - Koniec streaku The Undertakera.

Czas na moje typy AWA w tym roku zwane też NXT edition!

1. Wrestler Roku - Seth Rollins

• Dla niektórych może być to zaskoczenie ale to Seth jest dla mnie jedyną właściwą osobą w tym roku. Nie dość, że przez praktycznie całe 12 miesięcy obijał się w main eventach (czy to jeszcze jako członek tarczy, czy też już jako heelowa postać), to jeszcze widać, że WWE opierało często na nim swój program. Z wyjątkiem dosyć pechowej końcówki to przez cały czas był on też bardzo mocno bookowany, zaliczał zwycięstwa na PPV, dzięki czemu znacznie podskoczył w hierarchii. Oczywistością było, że ex Black będzie dawał z tygodnia na tydzień świetne walki (jeden z najlepszych ringowo obecnie wrestlerów w WWE), to dużą niespodzianką były jego umiejętności za mikrofonem - brzmi on bardzo naturalnie i prawdziwie w każdej kwestii. Widać, że federacja ma wobec niego duże plany, rok 2014 (patrząc na sumę całości) należał do niego, zobaczymy bo przyniesie 2015.
    Wyróżnienia: Brock Lesnar, Daniel Bryan, Bobby Lashley

2. Najgorszy Wrestler Roku - Kane

• Jasne, że mogłem wybrać jakiś nic nie znaczących jobberów, jednak jakie to ma znaczenie. Kane praktycznie przez cały rok gdzieś tam się kręcił wokół main eventów, postał feud o główny pas, więc był znaczącą postacią w tym roku. Szkoda tylko, że jego walki były tragiczne w większości przypadków, jego interwencje w walki wieczoru stały się internetowym memem, chłop raz był demonem a raz gościem w garniaku, w dodatku jego feud o główny pas był najbardzym w tym roku. Bądźmy szczerzy - wszyscy mieliśmy w tym roku dosyć tego pana, dlatego też moje nominacja go najgorszego wrestlera roku.
    Wyróżnienia: BigShow, Adam Rose, Brie Bella(?)

3. Najlepszy Babyface - Sami Zayn

• Moim zdaniem bez jakiejkolwiek konkurencji. Sami to najlepszy babyface na tej planecie w tym momencie. Wszystko co ten człowiek sobą reprezentuje sprawia, że nie sposób go nie lubić i za wszelką cenę chcemy jego zwycięstwa. Ktokolwiek postawiony na przeciw niemu z góry staje się tym 'złym' (co była widać po Nevillu), jakakolwiek heelowa zagrywa na nim generuje mega heat. Zresztą najlepszym podsumowaniem tego jest końcówka Revolution, gdzie ludzie praktycznie tańczyli ze szczęścia, że ich ulubieniec wygrał. Oby tak samo było w głównym rosterze w 2015 roku.
    Wyróżnienia: Daniel Bryan, Dolph Ziggler

4. Najlepszy Heel - Seth Rollins

• Seth Rollins to jedyny prawdziwy heel, występujący w main streamie. Koleś nie za jakichkolwiek pozytywnych cech, nie cofnie się przed niczym bo dopiąć swego. Jedna z niewielu postaci, która zgarnia wielki heat bez względu na fakt gdzie gala się znajduje. Jest to tym bardziej imponujące, że ludzie zawsze uważali go za urodzonego face'a.
    Wyróżnienia: Bobby Lashley, Brock Lesnar, Triple H

5. Feud/Storyline Roku - Sami Zayn vs Adrian Neville

• Przykład, że nie potrzeba jakiś niesamowicie skomplikowanych storyline'ów by przyciągnąć widza i trzymać w go w napięciu. Przykład, że jeśli się coś założy i będzie się tego trzymać skrupulatnie ludzie to kupią i będę chcieli więcej. To nie jest historia z fajerwerkami, niesamowitymi plot twistami. To skrupulatnie budowane story przez ponad pół roku, prosta historia gościa, który chce być najlepszy a na jego drodze stoi przyjaciel, który zrobi wszystko by zachować swoje miejsce u szczytu. Bardzo klasyczne story, łatwe to kupienia i zrozumienia przez każdego, nie ważne czy ogląda wrestling od 10 lat, czy to jego pierwsze gala. Wydaje mi się, że takich scenariuszy nam właśnie brakuje w głównym rosterze (czego przykładem może być następna kategoria). No i fakt, że mamy tutaj 2 fenomenalnych ringowo wrestlerów też trochę pomaga ;)
    Wyróżnienia: Ambrose vs Rollins, Daniel Bryan vs Triple H

6. Najgorszy Feud/Storyline Roku - Daniel Bryan vs Kane

• Feud tak zły, że ludzie podejrzewali, że to celowy sabotaż ze strony WWE w kierunku postaci Daniela Bryana. Wszystkie paranormalne zjawiska, tragiczna gra aktorska Bellaski, fakt, że mistrz świata ucieka z areny przed swoim wrogiem sprawiają, że nie dla mnie innego kandydata w tym roku. Jeśli to byłby jakiś feud gdzieś w midcardzie to i tak by tutaj wylądował, fakt że była to rywalizacja o najważniejszy tytuł w federacji sprawia, że mam ochotę iść od razu do sklepu po 0,5. Idealny przykład jak przebookowany feud sprawia, że wszystko jest o wiele gorsze.
    Wyróżnienia: Wyatt vs Ambrose, Bully Ray vs Dixie

7. Tag Team Roku - Young Bucks

• Tutaj nie ma o czym pisać bo Bucksi byli bezkonkurencyjni w tym roku. Oby więcej takich teamów w przyszłości sobie życzmy.
    Wyróżnienia: Usos

8. Najgorszy Tag Team - Los Matadores

• Nijacy, bezbarwni i uczestnictwo w jednych z najgorszych segmentów całego roku. Pewny kandydat jak dla mnie.
    Wyróżnienia: Adam Rose & Bunny

9. Największy Postęp - Charlotte

• Holy Crap. Z kobiety, która była mocno zielona na początku roku stała się zdecydowanie najlepszą rzeczą w kobiecym wrestlingu jaka nam się trafiła. Jej walki kradną show z gali na galę, za mikrofonem wypada bardzo naturalnie, jest over z publiką i co najlepsze - jest tak krótko w biznesie, że z czasem będzie jeszcze lepsza! Starcie z Natalią z Takeover to moja druga ulubiona walka tego roku a to coś znaczy. Charlotte jest tak dobra, że mam nadzieję iż nie wrzucą ją w 2015 do głównego rosteru, gdyż tam przejadą po niej walcem, tak samo jak to zrobili z Paige.
    Wyróżnienia: Seth Rollins, EC3

10. Najlepsze Mic Skillsy - Sami Zayn

• Może trochę naciągam fakty tutaj, jednak jestem pod niesamowitym wrażeniem umiejętności mikrofonowych Samiego. Jest on niesamowicie naturalny w każdym słowie, potrafi pokazać emocje i co najważniejsze - słowa wypowiedziane przez niego brzmią prawdziwie. Moim zdaniem jest to główny powód dla którego Zayn jest tak over obecnie, i jest to powód, dla którego jego droga do main eventów w głównym rosterze będzie pewnie dużo mniej wyboista niż takiego Dolpha.
    Wyróżnienia: Paul Heyman, Triple H, Kevin Owens

11. Największa Charyzma - Dean Ambrose

• Chodzący wulkan. Nie wiem jak Dean to robi, że mimo iż ciągle federacja go jobbuje a on jest dalej over, jednak wielkie brawa dla niego za to. Człowiek, który ciągnę nas zaskakiwał, jeden z najjaśniejszych punktów tego roku na RAW. Każdy zawsze się zastanawiał co Ambrose wymyśli dzisiaj by utrudnić życie swojemy wrogowi. I publika to w pełni kupuje! Wprawdzie mam poczucie, że federacja czasami za bardzo się starała by każdej gali Dean robił coś 'cool', no i został on zajobbowany prawie na śmierć przez ten rok, jednak właśnie dzięki swojej charyzmie nie jest to dużym problemem i jestem przekonany, że 2015 roku będzie należał do niego.
    Wyróżnienia: Kevin Owens, Sami Zayn, Bray Wyatt

12. Najlepszy Cruiserweight (w tym high flyer) - Adrian Neville

• Pac zawsze był niesamowity, jednak dopiero w NXT mogliśmy zobaczyć jego pełnie możliwości. Może pracować z każdym, jego walka to praktycznie zawsze showstealler, można się spodziewać z jego strony praktycznie każdego zagrania. Miał dosłownie swoje 5 minut w tym roku na RAW i skończył będą oklaskiwanym przez publikę na stojąco. Dlatego drogie WWE - nie, Neville nie potrzebuje dziwnego gimmicka. Dajcie mu po prostu pokazywać dobry wrestling i dawać czas za mikrofonem a to wystarczy by został over z fanami na dłużej.
    Wyróżnienia: Kalisto

13. Najbardziej Przereklamowany - Roman Reigns

• Żeby nie było - ja osobiście lubię bardzo Romana, moim zdaniem to dobry wrestler, który z pewnością będzie w przyszłości megagwiazdą. Właśnie - w przyszłości. Problem z Reignsem jest taki, że nie jest on kompletnie gotowy na rolę jaką chcą mu powierzyć. Nie dość, że oczekują od niego zbyt dużo i zbyt szybko, to jeszcze praktycznie sabotują jego postać głupim bookingiem i rozpisywaniem idiotycznych prom. Daje mu być sobą na mikrofonie, pozwólcie w ringu pokazywać mu więcej i dajcie naturalnie stać się over z fanami. Jakoś dziwnie, że na początku roku nikt nie miał nic złego do powiedzenia o Romanie.
    Wyróżnienia: brak

14. Najbardziej Niedoceniony - Cesaro

• 100% pewniak to wygrania tej kategorii. Kto pamięta na początku roku jak Cesaro jechał czysto mistrz świata, dawał najlepsze walki w ringu, dostał jeden z największych popów po zwycięstwie na WM, publika zalała trybuny karteczkami z jego nazwiskiem? Nikt? Nie dziwię się bo jedyne co możemy pamiętam to, że Cesaro to looser, ktoś kto myli się w promach i ktoś kto nie może naturalnie połączyć się z fanami (no i jest Szwajcarem...). Chciałbym wierzyć, że w 2015 będzie lepiej, że uda się tego gościa odbudować ale... już w to nie wierzę. Antonio jest fenomenalny w ringu, za mikrofonem też sobie poradzi, trzeba tylko chcieć coś z nim zrobić wujku Vince'ie, trzeba tylko chcieć.
    Wyróżnienia: Paige, Emma. Luke Harper, Bo Dallas i wielu, wielu innych...

15. Najlepsza Gala TV - NXT

• Czy są jakiekolwiek tutaj wątpliwości? Wszystkie normalne tygodniówki w tym roku były jedną wielką porażką (z RAW na czele). NXT co tydzień dawało nam świetny wrestling, interesujące postacie oraz proste, nie obrażające mojego intelektu storyline'y. Czego chcieć więcej? Poza tym obecnie roster NXT jest o lata świetlne lepszy niż główny roster WWE a to też coś mówi.

16. Walka Roku (podać galę) - Sami Zayn vs Adrian Neville - NXT R-Evolution

• Tutaj się chciałem chwilę zatrzymać. Może i były lepsze ringowo walki w tym roku. Może i były walki w tym roku, które opowiedziały lepszą historię. Różnia polega na tym, że ta walka miała w sobie wszystko. Miała świetną historie, miała rewelacyjną podbudowę, miała świetny poziom ringowy, miała nieziemskie reakcja publiki, story opowiedziane w trakcie było bardzo dobre i na końcu wygrała ta osoba, która powinna. Dla mnie ta walka to uosobienie wrestlingu. Jeśli chciałbym kogoś przekonać do oglądania tej rozrywki to postawiłbym na tą walkę. Nie było absolutnie nic tutaj co bym zmienił, co mi się nie podobało. Nawet sama końcówka z celebracją oraz atakiem Owensa to był czysty majstersztyk. Wyciągnijcie wnioski panowie bookerzy - nie potrzebujemy nie wiadomo jak bardzo pokręconych historii, nie potrzebujemy przebookowanych końcówek z 5 interwencjami, nie potrzebujemy być na siłę zaskoczeni gdy wynik wydaje się jasny. Chcemy po prostu jasne story i świetne, dobrze zbudowane postacie w ringu prezentujące nam wrestling na wysokim poziomie. To nie jest fizyka kwantowa. Skoro rozwojówka jest w stanie dać nam walkę roku to mainstream chyba też, co nie?
    Wyróżnienia: Charlotte vs Natalya, Cesaro vs Sami Zayn, Shield vs Wyatts (EC), Daniel Bryan vs Batista vs Randy Orton, John Cena vs Brock Lesnar (Summerslam)

17. Najgorsza Walka Roku (podać galę) - John Cena vs Dean Ambrose (Contract on a poll, RAW)

• Jak to mówi klasyk - to była zła telewizja. Nie dość, że stypulacja to kompletny bullshit, to jeszcze cała walka walka była jedną wielką interwencją, Ambrose wygrywa, którego zwycięstwo zostało podarowane na srebrnej tacy (na czym nic nie zyskał), a Jasiu z uśmiechem na twarzy mu gratuluje, mimo że jeszcze pól godziny wcześniej wciskał nam kit iż zrobi wszystko by móc zabić Rollinsa w klatce. Nie bookujcie czegoś takiego nigdy, proszę. Najsmutniejsze jest to, że była to największa wygrana Deana w tym roku...
    Wyróżnienia: Magnus vs AJ Styles (Impact)

18. Odkrycie Roku - Rusev

• Wszyscy spodziewali się po Bułgarze, że będzie on kolejnym wielkoludem, który trochę podominuje, jego walki to będą sleppery a na końcu go zabookują na śmierć. Minął rok a Rusev nie tylko jest dalej niepokonany, to jeszcze jego walki są całkiem dobre! Może nie są to natychmiastowe klasyki, jednak zawsze jestem ciekawy jego występu. Oby tylko nie sprawdził się w 2015 roku najgorszy scenariusz, czyli jego feud z Jasiem na Wrestlemanii.
    Wyróżnienia: Finn Balor

19. Rozczarowanie Roku - Brock Lesnar

• Żeby uspokoić wszystkich, którzy rzucają we mnie teraz warzywami. Sam Brock jest jednym z najjaśniejszych punktów w WWE obecnie. Moim zdaniem jest ich największa gwiazdą. Rozczarowaniem natomiast jest jego booking. Rozumiem ciężką sytuację finansową federacji, jednak czy naprawdę tak cięzko było sprowadzić swojego mistrza na 1, 2 PPV w roku więcej? Czy tak cięzko znaleźć mu innego rywala niż Jasiu? Run Brocka z pasem miał niesamowity potencjał po tym co zrobili z nim do Summerslam. Szkoda tylko, że wszystko to poszło się kochać jak Cena go prawie pokonał na Night of Champions i Lesnar zniknął z telewizji na kolejne 4 miesiące. W dodatku wcale się nie zdziwię jak przegra on tytuł na Royal Rumble.
    Wyróżnienia: Paige, Bray Wyatt

20. Najlepszy Nie-Wrestler (w tym manager) - Paul Heyman

• Heyman jest rewelacyjny. Jego duet z Brockiem to zdecydowanie najjaśniejszy punkt w tym roku na RAW. Paul jest idealnym człowiekiem do podgrzania atmosfery przed PPV, jego umiejętności mikrofonowe są najwyższych lotów. Mam nadzieję, że nie zdejmą go z TV jeśli Brock rzeczywiście pożegna się z WWE w tym roku.
    Wyróżnienia: William Regal, Stephanie Mcmahon

21. Najgorszy Nie-Wrestler (w tym manager) - Jerry Lawler

• Komentarz w tym roku na RAW był absolutnie tragiczny. Moim zdaniem jest to jeden z głównych powodów dla którego czerwona tygodniówka jest obecnie praktycznie nieosiągalna. O ile jeszcze Cole potrafi być czasami ok, JBL jest mega irytujący, jednak coś poprawi wnieś tak Lawler nie wnosi kompletnie nic. Jego reakcje potrafią tylko wkurzyć i powodować u mnie poszukiwania guzika odpowiedzialnego za wyłączenie dźwięku. Jerry, może czas jednak na emeryturkę?
    Wyróżnienia: Michael Cole. JBL

22. Najlepsze PPV (lub inna gala nietelewizyjna) - NXT R-Evolution

• Walka roku, najlepsza wejściówka roku, cała historia Kevina Owensa, żadna walka nie była zła, starcie kobiet skradło show. Czego chcieć więcej? Moim zdaniem gala zostawiła konkurencję lata świetlne w tyle. Były to po prostu najprzyjemniejsze 2 godziny w tym roku jakie spędziłem z wrestlingiem. A chyba o to w tym chodzi, co nie?
    Wyróżnienia: Wrestlemania 30, Summerslam

23. Najgorsze PPV (lub inna gala nietelewizyjna) - Bound for Glory

• Największe PPV roku od TNA mówicie? Do tej pory nie rozumiem jak można było tak zeszmacić swoją najważniejszą galę. Nie dość, że nic praktycznie nie było zapowiedziane na 2 tygodnie przed galą, to jeszcze same walki nie były wcale takie dobre. Oglądając to czułem się jakby nagle Wrestlemania stała się lepszym house showem.

24. Najlepszy Finisher - Red Arrow

• Najbardziej spektakularna akcja tego roku. W dodatku nikt nigdy z niej nie odkopał. Najlepszym podsumowaniem niech będzie reakcja ludzi na RAW podczas tej jednej wizyty Nevilla w głównym rosterze.
    Wyróżnienia: Curb Stomp, Pop-up Powerbomb (Kevin Owens)

25. Najlepszy Theme Song - Sami Zayn

• O gustach się nie dyskutuje, nie jest to mój typ muzyki ale wpada w ucho i idealnie pasuje to postaci. Szkoda, że theme z NXT były w tym roku o wiele lepsze niż te z głównego rosteru (ale to można praktycznie o wszystkim powiedzieć więc co za różnica).
    Wyróżnienia: Finn Balor

26. Kobieta Roku - Charlotte

• Pisałem już wcześniej. Charlotte to obecnie najlepsza kobieta w main streamie, jej walki kradną show a starcie z Natalyą to moja druga ulubiona walka tego roku.
    Wyróżnienia: Sasha Banks, AJ Lee

27. Wrestlingowe Wydarzenie Roku - Zwycięstwo Daniela Bryana na Wrestlemani

• Nie tyle może samo zwycięstwo co symbol, że w tym biznesie nie można ignorować fanów. Jeśli publika czegoś naprawdę chce to trzeba o to walczyć. W tym wypadku poparcie dla Bryana było tak duże, że federacja musiała się ugiąć i zmienić swój planowany main event najważniejszej gali roku. To publika zdecydowała co chce zobaczyć w walce wieczoru, nie WWE zdecydowało co my zobaczymy. Dlatego właśnie jest to dla mnie wydarzenie roku - sytuacja bez precedensu i pokaz, że wbrew pozorom ten szary widz ma tutaj jednak ciągle coś do powiedzenia.
    Wyróżnienia: Lesnar pokonujący Takera na Wreslemanii, Debiut Stinga w WWE

To by było na tyle, sobie życzę by w przyszłym roku mógł wpisać Owensa w większej licznie kategorii ;)

• Reputacja:   20

1. Wrestler Roku - Brock Lesnar (Choć oddaje ten głos niechętnie, to trzeba mu przyznać, że ten rok był jego. Przerwanie legendarnej serii Undertakera na WM, zdemolowanie Johna Ceny i odebranie mu pasa na SS mówi samo za siebie).

2. Najgorszy Wrestler Roku - Bo Dallas (Kompletne dno. Zero skillów ringowych, przy mikrofonie też nic, jest tam, gdzie powinien, czyli w jobberce).

3. Najlepszy Babyface - Dean Ambrose (Nie spodziewałem się tego, że wogóle zostanie facem a tymczasem idzie mu to świetnie, daje dobre proma a fani go uwielbiają).

4. Najlepszy Heel - Rusev (Bardzo dobrze radzi sobie jako monster heel, rozłożył już trzech byłych mistrzów świata - Swaggera, Henryego oraz Big Showa. Nikt nie był w stanie go w tym roku zatrzymać, a i odebrał też pas US Sheamusowi. No i co najważniejsze zbiera duży heat od publiczności).

5. Feud/Storyline Roku - Dean Ambrose vs. Seth Rollins (Było kilka innych faworytów, jednak ci dwaj dali najlepszy feud w tym roku. Było wszystko, co powinno, od skradających segmentów do genialnych walk. Obaj przebojem wdarli się do main eventu HiaC).

6. Najgorszy Feud/Storyline Roku - Adam Rose vs. The Bunny (Jeszcze dziwie się, że jest to ciągnięte...).

7. Tag Team Roku - The Usos (Może i brakuje im charyzmy, jednak jest to obecnie najlepiej zgrana drużyna w WWE, fajnie ich się ogląda i w końcu zdobyli upragnione pasy Tag Team, na które czekali aż 4 lata.)

8. Najgorszy Tag Team - Gold & Star Dust (Głównie przez przemienienie Codyego w Stardusta -.-).

9. Największy Postęp - Seth Rollins (W Shield służył głównie jako mięso armatnie, co mi się nie podobało jako jego fan a dziś jest jednym z najlepszych heeli w WWE. O ile w ringu prezentował się zawsze z dobrej strony to na mikrofonie bardzo się poprawił, przez co lepiej do niego trafić).

10. Najlepsze Mic Skillsy - Lana (Tak, wielu z was zaskocze ale to dzięki niej Rusev lepiej jest odbierany jako heel a ona sama przy mikrofonie odwala za niego robotę i wychodzi jej to bardzo dobrze. Kobieta też potrafi :grin: ).

11. Największa Charyzma - Triple H (Bardzo dobrze idzie mu za mikrofonem, sprawdza się jako heelowy lider "Korporacji").

12. Najlepszy Cruiserweight Sami Zayn (Przez cały rok w NXT wykręcał solidne walki, zwłaszcza walka z Nevillem była genialna. Swoją postawą zapracował na pas NXT).

13. Najbardziej Przereklamowany - Roman Reigns (W ringu jeszcze jako tako mu idzie ale już przy mikrofonie kompletnie mdły. A przecież ma być to następca samegoCeny).

14. Najbardziej Niedoceniony - Cesaro (To on powinien być na miejscu Reignsa).

15. Najlepsza Gala TV - Lucha Underground (Nowy projekt, który ogląda się całkiem dobrze a przyciąga on głównie swoim klimatem ściagniętym prosto z filmów).

16. Walka Roku - 5 vs. 5 Elimination Match (Survivor Series)

17. Najgorsza Walka Roku - Adam Rose & The Bunny vs. Gold & Stardust (Main Event)

18. Odkrycie Roku - Rusev

19. Rozczarowanie Roku - Randy Orton

20. Najlepszy Nie-Wrestler - Paul Heyman

21. Najgorszy Nie-Wrestler - The Bunny

22. Najlepsze PPV - Wrestlemania

23. Najgorsze PPV - TNA Bound For Glory

24. Najlepszy Finisher - Curb Stomp (Seth Rollins)

25. Najlepszy Theme Song - Christcontrol (Corey Graves)

26. Kobieta Roku - Paige

27. Wrestlingowe Wydarzenie Roku - Debiut Stinga w WWE

image.png.615d5803081e98bddebc8bc11d5a17a6.png

1. Wrestler Roku - Brock Lesnar

2. Najgorszy Wrestler Roku - Adam Rose

3. Najlepszy Babyface - Daniel Bryan

4. Najlepszy Heel - Brock Lesnar

5. Feud/Storyline Roku - Sami Zayn vs Adrian Neville

6. Najgorszy Feud/Storyline Roku - Bully Ray vs Dixie

7. Tag Team Roku - Young Bucks

8. Najgorszy Tag Team - Bro Mans

9. Największy Postęp - Seth Rollins

10. Najlepsze Mic Skillsy - Paul Heyman

11. Największa Charyzma - Dean Ambrose

12. Najlepszy Cruiserweight (w tym high flyer) - Sami Zayn

13. Najbardziej Przereklamowany - Roman Reigns

14. Najbardziej Niedoceniony - Cesaro

15. Najlepsza Gala TV - NXT

16. Walka Roku (podać galę) - Daniel Bryan vs Randy Orton vs Batista (Wrestlemania 30)

17. Najgorsza Walka Roku (podać galę) - Mr. Anderson vs Samuel Shaw (LockDown)

18. Odkrycie Roku - Finn Balor

19. Rozczarowanie Roku - Bray Wyatt

20. Najlepszy Nie-Wrestler (w tym manager) - Paul Heyman

21. Najgorszy Nie-Wrestler (w tym manager) - JBL

22. Najlepsze PPV (lub inna gala nietelewizyjna) - Wrestlemania XXX

23. Najgorsze PPV (lub inna gala nietelewizyjna) - Bound For Glory

24. Najlepszy Finisher - Curb Stomp

25. Najlepszy Theme Song - Bray Wyatt

26. Kobieta Roku - Paige

27. Wrestlingowe Wydarzenie Roku - Brock Lesnar pokonuje Undertakera na WMXXX

• Reputacja:   2

Już się bałem, że nie będzie tego głosowania. :grin:

1. Wrestler Roku: Seth Rollins

Spory dylemat. Praktycznie mogę się odnieść do słów innych. Niby Brock Lesnar dokonał czego dokonał, ale to nie wystarczy. Mogę go nagrodzić, a właściwie jego dokonania jako momenty roku, ale nie zawodnika. Seth bujał się cały czas w ME i mimo, że może jest trochę taką Heelową popierdółką to, jednak robi postępy cały czas. To on doprowadził do przywrócenia Authority i to on na każdej gali daje z siebie wiele. Z czystym sumieniem głos na niego. Dean Ambrose został przyćmiony, a szkoda, bo też miał być moim kandydatem. Daniel Bryan również, lecz kontuzja... .

2. Najgorszy Wrestler w Roku: Bo Dallas

W tej niechlubnej kategorii na jego niekorzyść pobił Adama Rose'a. Imprezowicz chociaż początkowo zainteresował swoim gimmmickiem i wielu go broniło. Skończyło się jak wiemy, ale Bo... Parę walk nic nie wnoszących, potem porażka, po której się wkurzył i sobie poszedł... Strata czasu antenowego jak i czasu samego Dallasa... .

3. Najlepszy Babyface: Daniel Bryan

Miał swój piękny moment na WM'ce jak i całą otoczkę walki z zarządem. Zyskał serca fanów. Mógłbym tutaj nominować również Deana Ambrose'a, czy Dolpha Zigglera, ponieważ pierwszy ma to, co potrzebuje dobry zawodnik, ale storyline'y z nim nie porywają, natomiast Zigi dopiero od Survivor Series jest na topie.

4. Najlepszy Heel: Brock Lesnar

Znowu spory dylemat. Może i tytuł gwiazdy roku dla bestii to za dużo, ale jako najlepszego Heela już prędzej. Przerwany streak Takera i rozbicie Jaśka, budzenie strachu w każdym i posiadanie pasa, a do tego najlepszy GM u boku ever.

5. Feud/Storyline Roku: The Authority vs Daniel Bryan

Świetna gra Tryplaka, jego żony jak i dobra robota Daniela dała nam super story o dzielnym brodaczu, walczącym z niesprawiedliwością szefostwa, zakończonym na największej gali w roku.

6. Najgorszy Feud/Storyline Roku: Adam Rose vs Królik

Chyba nie muszę tłumaczyć.

7. Tag Team Roku: The Young Bucks

Może i nie śledzę pomniejszych fedek na bieżąco, ale to nie oznacza, że nie wiem kompletnie nic, co tam się dzieje. Ta dwójka wykręca dobre pojedynki i po prostu zasługuje na wyróżnienie. W WWE nie ma żadnej, która by mnie zaciekawiła. The Usos doceniam za wkład, ale po prostu nie ciekawią mnie, a The Miz & Damien Mizdow pokazują zdecydowanie za mało.

8. Najgorszy Tag Team: Adam Rose & Królik

Byli drużyną, przez chwilę (na szczęście), ale byli. Są jeszcze Tyson Kidd & Cesaro, ale z uwagi na sympatię do obu, zwłaszcza Szwajcara nie głosuję. Mimo to pomysł na ich drużynę bezsensowny jak i bezpodstawny. Po prostu połączyli ich ot tak. Jednak potrafią chociaż wykręcić dobry pojedynek.

9. Największy postęp: Seth Rollins

Zdecydowanie Seciuch. Od czasu rozpadu Shield robi postępy i z gościa, którego nikt nie podejrzewał o zamiar zdrady, a jedyne czym przyciągał uwagę to przyjmowanie ciosów tak dobrze jak Ziggler zrobił się znienawidzony chyba najbardziej czarny charakter.

10. Najlepsze Mic Skillsy: Paul Heyman

Jest świetny w tym, co robi. Sposób wypowiedzi, mimika, emocje, gestykulacja. Nawet jakby miał byle, pierdołę do powiedzenia to by się ładnie słuchało.

11. Największa Charyzma: Triple H

Stary wyga, którego od lat cenię i w tym roku również był genialnym Heelem. Razem z żoną stworzyli świetny duet złych szefów, a jego emocje po przegranej na Survivor Series - mega! Chciałem nagrodzić Deana Ambrose'a, bo on również ma ogromną charyzmę. Nie ważne czy gra świra, czy daje naturalny wywiad zawsze przyciąga wzrok.

12. Najlepszy Cruserweight: Sami Zayn

Genialna robota w NXT. Bardzo bym go chciał zobaczyć w głównym rosterze, ale nie wiem czy, by go nie zeszmacili. :/

13. Najbardziej przereklamowany: Roman Reigns

Na siłę robią z niego terminatora. Od zawsze słaby na mikrofonie, a w ringu trochę lepiej. Mimo to nie widzę w nim aż takiego potencjału i nie podoba mi się jego finisher (chodzi o Super Punch).

14. Najbardziej niedoceniony: Cesaro

Po WrestleManii zakończonej sukcesem totalna klapa. King of Swing, dobra postawa, wcale nie taki zły na mikrofonie wbrew opinii innych, wygrana statuetka poprzez wyrzucenie Big Showa (nawiązanie do Slamu Hogana na André), nucenie przez całą halę muzyczki, a potem... WWE why?

15. Najlepsza gala TV: Lucha Underground

Powiew świeżości i ogląda się bardzo przyjemnie. Fajny klimacik, ciekawa otoczka i mocny roster, pełen utalentowanych osób.

16. Walka Roku: Drużyna The Authority vs Drużyna Johna Ceny (Survivor Series)

NXT miało wiele świetnych pojedynków, ale ten miał największą historię i sam był bardzo dobry do oglądania. Zapoczątkował on Push Dolpha i nietypowy okres gdzie Heele byli gnojeni na każdym kroku, a sam Rollins próbował ratować honor Authority. Powrót Stinga mimo iż przez wielu uważany za niezbyt udany, a także doskonałe sprzedanie emocji przez rządzące małżeństwo.

17. Najgorsza Walka Roku: Adam Rose & Królik vs Slator Gator (Survivor Series)

Było w tym roku parę pojedynków, gdzie wystawiłem najmniejszą, pozytywną ocenę. Ale ta była chyba najgorsza.

18. Odkrycie Roku: Ethan Carter III

Dobrze sobie radzi w TNA. Po NXT parę lat temu nie myślałem, że będę go dzisiaj wyróżniał.

19. Rozczarowanie Roku: Cesaro

Ponownie. Spadł znacznie jak mówiłem wcześniej. To nie tak miało wyglądać.

20. Najlepszy Nie - Wrestler: Paul Heyman

Po raz kolejny doceniam kunszt tego świetnego GM'a.

21. Najgorszy Nie - Wrestler: Dixie Carter

Gratuluję tej Pani. Już drugi rok z rzędu ma mój głos w tej kategorii. Zarówno nic sobą nie oferuje jak i szefową też najlepszą nie jest.

22. Najlepsze PPV: WrestleMania XXX

Naprawdę się dobrze bawiłem. Przerwany streak - mega shocker, triumf Bryana, Cesaro, początkowy Tag Team. Oglądało się naprawdę fajnie. To była moim zdaniem najlepsza WM'ka od paru lat, a już na pewno lepsza od pożal się Boże 27... .

23. Najgorsze PPV: Hell In a Cell

Bardzo nudne. Walka wieczoru między Ambrosem i Rollinsem uratowała całe show, które nic nie zaoferowało. Przynajmniej było lepiej niż w zeszłym roku w przypadku NoC, bo tam to w ogóle było nieporozumienie.

24. Najlepszy Finisher: Red Arrow

Z najgorszym nie miałbym problemu. Z najlepszym było trudniej. Wybrałem Neville'a, bo jest dosyć trudny do wykonania i niebezpieczny ruch, a wygląda imponująco.

25. Najlepszy Theme Song: Stars In The Night (Paige)

Po prostu mi się podoba. Pasuje do złej Divy. Line in The Sand (Evolution) czy King of Kings (COO Triple H) nieśmiertelnego Motörheada wygrałyby gdybym kierował się wyłącznie gustem, ale ja wolę kierować się również nowościami.

26. Kobieta Roku: Paige

Spora konkurencja. AJ to wciąż najwyższa półka u Div i w tym roku ją docenili na Slammy Awards. Wtedy niesprawiedliwe wygrała Stephanie McMahon, której w tym roku również mógłbym dać statuetkę za świetną grę wrednej szefowej i nagroda byłaby już jak najbardziej zasłużona. Ostatecznie wybieram Angielkę i chciałbym żeby w 2015 r. jeszcze bardziej zabłysnęła. Wybaczam niezbyt pewny siebie początek. Ma fajną muzykę i Divą również jest niezłą. Dobra, tak mnie również się podoba. :roll:

27. Wrestlingowe Wydarzenie Roku: Pierwsza w historii porażka The Undertakera na WrestleManii

Totalny szok. Jeden z najważniejszych momentów i największych zaskoczeń w historii WWE. Wszyscy myślę mieli miny jak fani tam na miejscu. I jak wyglądał międzynarodowy chat na streamie, fiu, fiu. :D

Typerowa zabawa:

I miejsce - Liga Mistrzów 2015/2016

III miejsce (Ex æquo z użytkownikiem filomatrix) - Euro 2016

III miejsce - Euro 2012

6476255635741dfcc53660.jpg

1. Wrestler Roku – Brock Lesnar/ Kilka ppv w ciągu roku a i tak mam czyste sumienie nominując go tutaj, przez rok ugrał więcej niż 99 procent gwiazd WWE ugra przez całą karierę- zniszczenie czegoś legendarnego (streak), ze-szma-ce-nie Janusza na największej gali lata, ciągle jest posiadaczem najważniejszego pasa w federacji i co tu mówić, w tym roku nie ma nawet kto z nim rywalizować. Seth? Jakby to powiedzieć, jest jak na razie tak samo wiarygodny do walki z Brockiem o tytuł wrestlera roku, jak gdyby w „prawdziwym” wrestlingu chciał na w pełni sprawnej Bestii wykorzystać walizkę- nikt tego nie kupi, jeszcze za wcześnie moim zdaniem na aż takie nagradzanie któregokolwiek z byłych tarczowników, jeszcze nic takiego nie dokonali, jak dla mnie jeszcze się ciągle docierają.

2. Najgorszy Wrestler Roku – Bo Dallas/ nie chodzi mi nawet o walki, są zawsze przyzwoite, nawet z Henrykiem jako tako je oglądałem. Chodzi mi, bez urazy, o samego Dallasa. Genów się nie wybiera ale on jest dla mnie całkowitym przeciwieństwem wrestlera który ma dawać rozrywkę. Twarzy w której kochały by się małe dziewczynki (jak np. ma Cena), lub takiej której bym się bał w ciemnej ulicy (jak Lesnar) on nie posiada, rzeźba ciała to jakaś porażka, po prostu ma zwykłą wałe tłuszczu na brzuchu, to nie jest wynik diety aby być wielkim jak np. Mark H. lecz jest to po prostu wynik zapuszczenia i kropka. W dodatku ten głos… No trzeba przyznać, że mając takie geny i takich krewnych to dla Bo niestety natura nie była łaskawa, ale żebyśmy my musieli od razu cierpieć i go oglądać?

3. Najlepszy Babyface - Daniel Brayan/ myślałem jeszcze o Januszu za całokształt ale znalazłem jemu niżej inną kategorie. A Dragon cóż, po prostu w pełni zasłużył na wygraną w tej kategorii, olbrzymi pop bez względu na to co robi, mówi i w jakim mieście się to odbywa, ludziska go kochają tak samo jak kochają filmy w których chłopak z prowincji wchodzi na szczyt a jeśli do tego po drodze obije pewnego wielkiego nochala i pana z udami jak słoń który jednak lubi nosić spodnie typu rurki, to ten facio ma zapewniony taki pop do końca kariery

4. Najlepszy Heel – Brock Lesnar/ taaaak heel, dawno zapomniano o prawdziwym znaczeniu tego pojęcia. Powinien to być koleś który ma faktycznie w dupie publiczność, chce być po prostu najlepszy i kopać tyłki każdemu aby swoje osiągnąć, i nieważne czy przez złamanie ręki jakiemuś łamaczowi serc, czy przez niszczenie umarlaków, fetyszystów od wielkich młotów czy innych bezcennych, on po prostu ma budzić respekt. I nie tylko przed innymi zawodnikami ale przed publicznością, żeby żaden mały chłopiec nie odważył się pokazać mu fakolca w twarz. I taki właśnie jest Brock, nikt by go nie chciał spotkać w ciemnej ulicy. Mógłby nawet być przedszkolanką ale gdy ktoś widzi jego twarz to od razu łapie się za portfel żeby mu oddać bez bicia. A za te 3 sekundy, gdy Cena wykonuje na nim AA, Brock odkopuje a po chwili podnosi się w stylu Takera i śmieje jak wariat ma u mnie na zawsze mistrza za mimikę podczas walki.

5. Feud/Storyline Roku – Evolution vs The Shield/ coś mało osób o tym tutaj pamięta. A to jest tak jakby moim zdaniem początek tego co mamy teraz. To na tych fundamentach zbudowano potem rozpad Tarczy, heel turn Setha, konflikt z Deanem, wygranie przez Setha walizki, turn Ortona i wszyyystko co teraz widzimy. Na początek dostaliśmy powrót legendarnej stajni potem wyodrębnienie Romana jakiego takiego lidera Tarczy a wszystko zakończyło się świetną walką drużynową. Mieliśmy też krótki powrót Rica F. no i mogliśmy sobie posłuchać cudownego theme songu Evolution czy to mało? :D

6. Najgorszy Feud/Storyline Roku – Adam Rosse vs Króliczek/ tak jak staram się wszędzie pisać długo tak tu napiszę krótko bo każdy i tak wie o co chodzi… dla takich smaczków co jakiś czas szlag mnie trafia, że WWE jest PG

7. Tag Team Roku – Evolution (Randy Orton & Batista)/ tu pewnie wielu zaskoczę. Ale w sumie nie wiem czemu. Drużyna składająca się z main eventerów, świetny finiszer z połączenia RKO i Batista Bomb, wspólny theme song i faktycznie trochę sentymentu sprawiło, że ową dwójkę nominowałem. Jestem pewien, że jeśli z tak zwanej i popularnej na forum „dupy” dostaliby pasy to każdy by ich kupił jako mistrzów, mielibyśmy mistrzów o najwyższej pozycji w federacji od lat. Szczerze to jak dla mnie nie było nawet kogo nominować do grona najlepszych w tej kategorii, dywizja ogólnie leży, jakiś segment gadany w ringu dla drużyny to jakaś prehistoria chyba a w dodatku jakie mamy te drużyny? Usosi, Mizy, faceci w niebieskim, faceci w złotym i teraz doszedł Cesaro na którego nie było pomysłu. Już też wiem, że za rok postawię tu na The Ascension, chyba, że WWE wprowadzi na salony jakieś nowe drużyny z rozwojówki.

8. Najgorszy Tag Team – Ryback & Axel/ dwóch, przed którymi stały jako takie kariery, połączyli się w team przed którym czekała tylko jobernia. Podkładani byli chyba każdemu, nie mieli nic wspólnego i charakterystycznego ze sobą, no ogólnie porażka no ale o tej dywizji opowiedziałem się już w poprzednim punkcie.

9. Największy Postęp – Seth Rollins/ każdy z byłych tarczowników wygrał u mnie w jednej kategorii, pierwszy jest Seth. Ewidentnie dostał największą szanse z całej trójki i jak na razie noooo no, daje chłop ekstra sobie radę. Wrzucony od razu na samą górę, main eventy gal i ppv, walizka i coraz to lepsze mic skille pozwalają być spokojne o przyszłość Setha. Gdyby miał zawalić, to już dawno by to zrobił, a on pnie się coraz wyżej, i o ile obawiano się na pewno, że zmarnuje on walizkę bo nie będzie wiarygodnym mistrzem, wyśmiewano jego lateksik, tak po postępach które rzeczywiście widać u niego, można być spokojnym, że walizka tym razem nie zostanie zmarnowana.

10. Najlepsze Mic Skillsy – John Cena/ klasa sama w sobie od kilku długich lat. Nieważne czy ma mówić o raku czy ma żartować o biuście przełożonej, praktycznie zawsze wychodzi mu to bardzo dobrze. Nieważne czy to na RAW, czy na PPV, czy podczas jakiegoś wywiadu dla programu w tv, Vince może być spokojny o swój biznes gdy reprezentuje go Cena. I tu chciałbym wyróżnić Cene za całokształt w tym roku, zwłaszcza gdy mogliśmy sobie porównać pracowników o dwóch różnych typach: mowa tu oczywiście o Panku i o Cenie. Pierwszy uważał się za pępek świata, chciał jak najwięcej, nie rozumiał, że ma po prostu wykonywać swoje zadania a gdy firma go potrzebowała najbardziej i zapewne chciała go wyróżnić (na 90 procent miał mieć po pokonaniu Kana, walkę z Tryplakiem na WR) to on obraził się i uciekł bo kolega z pracy stałby podczas przedstawienia na wyższym podeście niż on. A teraz John Cena, cholernie oddany, idealny przykład i na majku, i na ciele wrestlera kompletnego. Nie marudzi gdy trzeba się było podłożyć gwieździe filmowej czy jeśli ma walczyć w środku gali jak ostatnio nawet przed divami. Gdzie był na WR 30? W czwartym main evencie? I w ani jednym newsie nie było, że Cena miał jakiś z tym problem czy coś. Dlatego zawsze drażni/śmieszy mnie ciągły pojazd na Cene przez jednego z forumowiczów. Że niszczy kariery młodych… Człowieku, on został tak rozpisany, kiwa głową i idzie dać show, nie jest od tego żeby martwić się o to, że ktoś przegra walkę, od martwienia się o wiarygodność są kreatywni a nie zawodnicy. Cena bardzo wysoko postawił poprzeczkę Vincowi, szybko nie znajdzie on takiego pracownika, Romek może i wygląda, ale Mic skille do poziomu Ceny są nie do wyuczenia.

11. Największa Charyzma – Triple H/ i kolejny Pan za którym chodzą słuchy, że sam się bookuje na Boga itp., a jego nos i ego są większe od Pankowego. Ale krótko, czy widzieliśmy to w tym roku? Na pewno nie. Widzieliśmy za to twardego i nieugiętego szefa który chcę jak najlepiej dla swojego biznesu i który potrafi o tym gadać. Serio, mam ogarnięte WWE praktycznie 20 lat wstecz (temu mało pisze na forum bo nadrabiam ciągle zaległości :D ) ale dopiero w obecnej postaci Triple H jest dla mnie świetny, po prostu idealna dla niego rola, na mikrofonie to ścisła czołówka federacji, a w każde przez niego wypowiedziane zdanie się po prostu wierzy jakby mówił nie jak mu karzę scenariusz ale serce. A tak nawiasem mówiąc, ciekawe jakie kwestie Tryplak mówi scenariuszowo a z jakie od serca jako prawdziwa przyszła głowa federacji.

12. Najlepszy Cruiserweight (w tym high flyer) – Sami Zayan/ konkurencja praktycznie tylko w NXT. Jeśli chodzi o wyczyny tylko ringowe to aż tak powiem szczerze nie odstaje bardzo do przodu od innych lotników, ale patrząc na ostatnią walkę o pas, to jak zjada go w całości publiczność to nie trzeba nic więcej tłumaczyć jak tylko powiedzieć, że jest najlepszy.

13. Najbardziej Przereklamowany – Bray Wayatt/ nie wiem szczerze co tu napisać, przeczytałem tą nominację i pierwszą moją myślą był właśnie on. Mam wrażenie, że jest kreowany na kogoś podobnego do Undertakera. Ten tajemny entrance, ta cała otoczka ciemnej strony mocy itp., sprawiają, że mooooże by to i dało radę gdyby nie sam Bray. Taker miał jeszcze wygląd i co najważniejsze umiejętności ringowe i na mikrofonie a nasz brodacz gada w kółko o tym samym i beż polotu, niby miał mieć jakiś reset i odświeżenie postaci po rozstaniu z pozostałymi członkami rodziny ale no jakoś ja tego nie czuje. Z drugiej tez strony rozumiem, że w tych nowoczesnych czasach naprawdę ciężko się przebić z takim gimmickiem.

14. Najbardziej Niedoceniony – Dean Ambrose/ i pojawia nam się drugi z tarczowników. Czemu niedoceniany? Bo jest już kompletnym zawodnikiem który jeszcze nie ma należnej mu pozycji w federacji. Seth musiał zdobyć walizkę i obyć się z mikrofonem, Romek musiał/musi obyć się ogólnie z tym czy zdaję sobie sprawę jak może stracić jedyną szanse w życiu jeśli nie weźmie się za siebie i podczas swojego pierwszego runu z pasem który pewnie już niedługo nie pokaże, że da rade a Dean moim zdaniem jest już kompletny a musi toczyć jakieś drugorzędne feudy. Pewnie wygra tu Cesaro ale pytanie co Panie i Panowie w nim widzicie? Świetny w ringu nooo jest, ale to się liczy w ROH, w Japonii czy mooooże nawet w TNA, ale nie tutaj. Na mikrofonie jest moim zdaniem po prostu słaby. Silny Szwajcar jest bez wątpienia fizycznie ale czy to jest ta rozrywka którą reprezentuję literka E w skrócie WWE? No wątpie… Przy jednym głównym pasie nie da się wszystkich wypromować, w kolejce czeka właśnie Dean, Romek, Seth, pukający już do elity Ziggler, a jeśli spojrzymy na roster NXT, to Cesaro powinien raczej już patrzyć za siebie, żeby niedługo jakaś wchodząca na Raw nowa gwiazdka nie zjechała go w 3 minutowym pojedynku

15. Najlepsza Gala TV – NXT/ najlepsza gala: za roster, za walki, za komentatorów, za publikę, za nową nadzieje dla DIV i za to, że przed każdym PPV, każda walka jest co najmniej dobrze wypromowana na NXT

16. Walka Roku (podać galę) – Team Zig…Cena vs Team Authority (SS 2014)/ świeżak, więc każdy jeszcze to pamięta. Można tą walkę nazwać walką cudów: spinowany czysto Cena w środku walki, niesamowity poziom ringowy nawet drewniaków, mądre (nie zniszczono np. pozycji Ruseva) i niespodziewane (Ryback i Henryk) szybkie eliminacje no i dwa największe smaczki: Terminator Z aka Dolph Ziggler oraz ikona nad ikonami, niesamowity, legendarny, oszałamiający i tak potężny Sting, który tak mocno kopie, że sam Triple H klęczy przez minutę i grzecznie czeka na finiszer :D

17. Najgorsza Walka Roku (podać galę) – Batista vs Del Rio (Elimination Chamber 2014)/ bez sensu jest pisanie tu o jakichś walkach które były specjalnie parodiami lub ssały bo ktoś wymyślił, że np. ulubiony demon diabła zniszczy pewnego futrzaka. Tu mieliśmy prawdziwe gwiazdy, wygrany RR meczu kontra były mistrz WWE! I co spytają mnie kiedyś moje wnuki… a ja powiem no nic, walka tak nużyła, że nawet Batiście nie chciało się siadać podczas wykonywania swojego finiszera co wyróżniało Batista Bomb od zwykłego Bomba… Aż strach pomyśleć co by było gdyby Del Rio przyjął 16 suplexów skoro został odliczony po jednym słabym power bombie.

18. Odkrycie Roku – Rusev/ jak już ktoś napisał, miał być przez kilka tygodni silnym ruskiem do obijania joberów, a ma pozycję tak silną, że ugięły się przed nim olbrzymy, Rudy a teraz za pewne Ryback. I aż szkoda, że to wszystko skończy się na Cenie na Wrestlemanii. Ale z drugiej strony, jeśli to będzie walka o pas, jaka to będzie dla pasa promocja gdy zgarnie go bezcenny :o

19. Rozczarowanie Roku – Roman Reings/ ostatni z tarczowników. Rozczarowanie, ponieważ liczyłem tak szczerze, że w tym roku osiągnie więcej. Jestem ciekaw jak wyglądały by story w WWE gdyby Romek był przez cały rok dostępny. Myślę nawet, że zdążyłby się wyrobić i w ringu i na mikrofonie przez te kilkanaście miesięcy i wtedy albo Vince olałby go ciepłym moczem za brak postępów, albo nasze forum zachwycałoby Romkiem jak kieeeedyś wszyscy razem zachwycaliśmy się Punkiem. A tak WWE musi ryzykować i stawiać raczej wszystko na jedną kartę. Życzę, żeby za rok Romek się nie znalazł w tej kategorii. Lubię chłopa, no kurde przypomina mi Rocka więc to trochę sentyment, jeszcze jakby miał chociaż w połowie jego charyzmę to sam bym go wybrał wrestlerem roku.

20. Najlepszy Nie-Wrestler (w tym manager) – Paul Heyman/ myślałem też o Stepchani ale jednak co Paul to Paul, bez niego Brock nie byłby kompletny i pozwala on nie zapomnieć o panującym nam mistrzu. Nie ma co tu więcej pisać, rok w rok jest on klasą samą dla siebie

21. Najgorszy Nie-Wrestler (w tym manager) – Jerry „The King”/ jak śpiewa jeden z rodzimych wykonawców: trzeba wiedzieć kiedy ze sceny zejść niepokonanym… Jerry igra ze zdrowiem jak się tylko da, powinien już leżeć w domku i wydawać pieniądze a nie co tydzień latać samolotem i narażać się na ogromny stres w końcu to praca przed ogromną publicznością. A owa publiczność też już nie może znieść czasami komentarzy tego Pana. King nigdy nie był wybitny w swojej roli za stołem ale teraz po prostu czuć, że nie ma w nim pasji tylko jest to zwykła praca i wszyscy emocję są u niego prawdziwie sztuczne

22. Najlepsze PPV (lub inna gala nietelewizyjna) – Wrestlemania XXX/ za taki początkowy segment jaki tam mieliśmy to każda gala była by najlepsza w danym roku. W dodatku dobre walki, wygrywający wszystko co się da nasz bohater ze sceny niezależnej no i wydarzenie które będzie pewnie jeszcze na 10 różnych dvd przypominane fanom: przerwanie rekordu wygranych Takera.

23. Najgorsze PPV (lub inna gala nietelewizyjna) – WWE Battleground/ prosta selekcja, wziąłem sobie spis ppv z poprzednego roku i z każdego miesiąca pamiętałem chociaż jedną walkę. W tym przypadku przypomniałem sobie o main evencie dopiero po spojrzeniu w wikipedie co automatycznie nominuje u mnie to ppv jako najgorsze

24. Najlepszy Finisher – RKO/ póki jest on wykonywany tak co roku będę go wybierać jako najlepszy. Jest możliwy do wykonania wszędzie, w każdej pozycji, czy to z drabiny czy nad stołem, czy na krzesło a i tak zawsze będzie wyglądać mocarnie, w dodatku jeśli nawet przyjąć, że Randal jest słabym wrestlerem, to swój finiszer chyba ćwiczy codziennie na żonie bo ma go tak świetnie opanowanego, że zawsze będzie wiarygodny jako śmiercionośna broń.

25. Najlepszy Theme Song – Theme song Paige/ mógłbym wyróżnić theme song Egda bo pojawił się w federacji w 2014 roku , mógłbym wyróżnić theme Tryplaka no ale zdecydowałem się na Paige bo to pierwszy od lat them song DIVY który naprawdę może się podobać.

26. Kobieta Roku – AJ Lee/ oby tylko 2014 nie był jej ostatnim rokiem z wrestlingiem ze względu na męża. Ale teraz o tym za co to wyróżnienie. Jest dalej najlepsżą divą w rosterze, ciągle jest tą która najdłużej posiadała pas div oraz dzięki niej i Paige nie musiałem przewijać walk o pas kobiet i segmentów na Raw… noo oczywiście do pajawienia się Bellasek.

27. Wrestlingowe Wydarzenie Roku – Streak Undertakera RIP, jedna z rzeczy wydawałoby się nieśmiertelnych umarła i to tak niespodziewanie, że przed kilka dni na forach o wrestlingu zastanawiano się czy sam Taker wiedział że ma przegrać czy może po prostu Brock tak go zmasakrował, że chłop nie mógł odkopać. No padł jeden z filarów Wrestlemanii, zobaczymy w tym roku czym go zastąpią bo jednak od ponad 20 lat na Największej Gali Roku Undertaker miał te swoje pół godzinki więc mam tylko nadzieję, że wypełnią je czymś wartościowym

==Break the Walls Down==

13131994854e2d396000ad8.jpg

1. Wrestler Roku - podoba się to komuś czy nie, kandydat może być tylko jeden. Brock Lesnar dokonał w tym roku dwóch rzeczy, których nikt się nie spodziewał: przerwał nieprzerwany streak oraz dokonał totalnej anihilacji Ceny. I jasne, można narzekać, że pojawia się od święta, że może odejść po WM-ce, że to łasy na kasę buc. Ale gdy już wychodził na ring, wióry leciały.

2. Najgorszy Wrestler Roku - nie będę już dobijał Adama Rose, głos pójdzie więc na zapomnianego już nieco kolegę z TNA. Samuel Shaw... ktoś go jeszcze pamięta? Przeciętny wrestler, fatalny aktor... pojawiał się w tv głównie w pierwszej połowie roku. Niech i on ma jeden głosik...

3. Najlepszy Babyface - na tytuł wrestlera roku nie zasłużył (kontuzja), ale taka nagroda nagroda pocieszenia mu się należy... głos dostaje nasz terminator z WM-ki, Daniel Bryan.

4. Najlepszy Heel - podobnie jak w punkcie pierwszym: Brock Lesnar bywa rzadko, ale gdy już bywa...

5. Feud/Storyline Roku - najprościej byłoby całościowo nominować całe story z The Authority, ale... czy to nie byłoby za łatwe? Historia ta trwa już ponad 1,5 roku, przewinęło się przez nią z pół WWE, zdarzały się też tygodnie (albo i miesiące) zwykłej zamuły. Spojrzę więc na sprawę nieco mniej szeroko i zagłosuję na wyłącznie jeden z etapów tego feudy, mianowicie sagę Evolution vs The Shield. Mieliśmy tu wszystko: ogromny star power, brawurowe mic-skille (większości) uczestników, fajne walki na ppv... no i konsekwencje, które odbijają się nam do dzisiaj. Wszystko przemyślane, dobrze wykonane, nie za krótkie, nie za długie...

6. Najgorszy Feud/Storyline Roku - tu wybór jest akurat prosty: Brie Bella vs. Nikki Bella. Głównie za zakończenie z dupy - w pt na Smackdown się nienawidzą, w niedzielę na PPV kochają... see U in Total Divas, fuck You. No i ten tekst o umieraniu w łonie... ;)

7. Tag Team Roku - w największej fedce tag-teamowa bieda z nędzą, z czystym sumieniem można więc oddać głos na przedstawicieli sceny niezależnej. The Young Bucks pany.

8. Najgorszy Tag Team - różne są teamy: słabsze, gorsze... no i są The Usos, których tradycyjnie nie trawię. Nie odmawiam im ring-skilli, ale... my God, oni są tacy nudni. Od lat niezmienni, nijacy, nie dający perspektyw na zmianę. I znowu mają pasy...

9. Największy Postęp - Wybór może być tylko jeden: najbardziej poprawił się oczywiście Seth Rollins. Poprawił oczywiście pod względem mic-skillsów, w ringu bowiem od dawna już wiele poprawiać nie musi ;)

10. Najlepsze Mic Skillsy - tu też oryginalny nie będę, w świecie wrestlingu jest bowiem tylko jeden facet, któremu można dać mikrofon na kwadrans i mieć pewność, że poziom gali nie tylko nie spadnie, ale wręcz podskoczy. Paul Heyman miał w tym roku kilka takich występów, że wspomnę tylko Raw w Chicago, gale po WM-ce czy koronację nowego mistrza. Bóg, co tu dużo gadać.

11. Największa Charyzma - Dean Ambrose. Głosowałem nań rok temu, głosuję i teraz.

12. Najlepszy Cruiserweight (w tym high flyer) - dla mnie zdecydowanie Ricochet. Od jakiegoś czasu wiadomo było, że gość wymiata, ale w tym roku wszedł po prostu na (jeszcze) wyższy poziom. A może po prostu to ja częściej go oglądam? Cóż, Lucha Underground rozpuszcza ;)

13. Najbardziej Przereklamowany - tu podpadnę pewnie wielu, zagłosuję bowiem na Paige. W NXT królowa, jednak po przejściu do głównego rosteru... no właśnie. Botch w debiucie, kiepski run z pasem, turn i drugi, jeszcze bardziej kiepski, run. Póki co dziewczę (co widać również po forum) jedzie jeszcze na urodzie i nostalgii fanów za divami nie będącymi cukierkowymi laleczkami, ale na jak długo to starczy?

14. Najbardziej Niedoceniony - lekkiego życia nie miał w 2014 Jack Swagger. W Real Americans w cieniu Cesaro, cały okres przed i po-WMce spędził na byciu besztanym przez Szwajcara. Potem przeszedł turn, zebrał reakcję życia i... został jobberem. Szkoda, wciąż bowiem mowa o gościu będącym niezłym workerem, mającym wygląd oraz gimmick. Oh, well...

15. Najlepsza Gala TV - NXT, NXT, NXT. O ile oczywiście uznamy rozwojówkę za galę telewizyjną :) Lucha Underground close second, może za rok ;)

16. Walka Roku (podać galę) - Wybór trudny, postawię jednak na Bray Wyatt vs Daniel Bryan z Royal Rumble. Z dwóch powodów: po pierwsze uwierzyłem po tym pojedynku w Braya, wcześniej bowiem średnio go kupowałem. Po drugie, bo to chyba jedyny mecz w tym roku, podczas którego szczerze zamarkowałem - tak z powodu poziomu, pozaringowych emocji (reakcje publiki nieziemskie), jak i samego wyniku - wygrana brodacza była sporym zaskoczeniem.

17. Najgorsza Walka Roku (podać galę) - złych walk nie brakowało, bardzo złych również. Przejrzałem na szybko karty ppv największych federacji (bo po ppv oczekuje się więcej) i w oko wpadło mi zapomniane już nieco starcie Titus O'Neil vs Darren Young. Rozpad tag teamu, który nikogo nie obchodził i jedyna walka na ppv dwóch zawodników, przed którymi nie ma w fedce żadnej przyszłości. Starcie, dodajmy, mocno kiepskie - gorsze od, np., popisów karłów. Ci, jak na swoje możliwości, dali niezłe popisy...

18. Odkrycie Roku - wielu mój głos może się wydać kontrowersyjny, ale... dla mnie takim odkryciem jest Rusev. Jasne, wciąż jest to Ivan Drago, który bez Lany straciłby wiele na wartości. Jasne, to misiek, który nigdy raczej nie da 5-stara. Jasne, poza prezencją i naprawdę fajnymi kopniakami nie ma on za wiele do zaprezentowania. Ale jednak - kto w chwili debiutu myślał, że zajdzie on tak daleko? Że jego streak (mniej lub bardziej naciągany) potrwa tak długo? Że będzie miał raczej pewne miejsce w karcie WM-ki? Boję się, że niejedna perełka obijająca się obecnie w NXT nie osiągnie nawet połowy tych sukcesów...

19. Rozczarowanie Roku - rozczarowań w tym roku nie brakowało: CM Punk olewający fanów (ja olewam jego), Paige (ją wyróżniłem gdzie indziej :D), całe TNA... Cesaro to jednak inny level. Rok temu wydawało się, że przyszłość należy do niego, teraz jednak... czy ktoś jeszcze łudzi się, że Szwajcar wzbije się ponad mid-card i rolę ekskluzywnego jobbera? "Cztery liny" pokazują zresztą, że w sytuacji tej nie ma przypadku.

20. Najlepszy Nie-Wrestler (w tym manager) - Wow, nawet TNA dostanie ode mnie jeden pozytywny głos :D Chciałem głosować na Heymana, ale on dostał już ode mnie jeden głos gdzie indziej. Zresztą zdarzały mu się też wpadki, dość wspomnieć run z Cesaro... głos dostaje więc nasz ulubiony komediant z Dixielandu, Rockstar Spud. Za bycie, tydzień w tydzień, jednym z nielicznych pozytywów w fedce...

21. Najgorszy Nie-Wrestler (w tym manager) - Z bólem, ale głos dostaje Jerry Lawler. Z dawnego Kinga nie zostało nic - przeistoczył się w podstarzałego satyra, któremu wydaje się, że jest zabawny. To symbol obecnego poziomu stolika komentatorskiego w WWE... co to za czasy, gdy najmniej irytującym komentatorem na Raw stał się Michael Cole... PS: z kronikarskiego obowiązku dodam, iż o krok od nominacji był również etatory słup reklamowy WWE, pan Ho-Ho-Hogan.

22. Najlepsze PPV (lub inna gala nietelewizyjna) - Wrestlemania XXX, czyli wszystko jest tak, jak być powinno - największa gala w roku zostaje tą najlepszą. To cieszy, szczególnie gdy wspomni się dość powszechne marudzenie na kartę tuż przed samą imprezą...

23. Najgorsze PPV (lub inna gala nietelewizyjna) - W zeszłym roku chyba też głosowałem na Bound For Glory... cóż, jaka fedka, taki jej flagowy show.

24. Najlepszy Finisher - F5. Nie tak widowiskowy jak niektóre, ale a) wyglądający dość realistycznie b) nie wyglądający, jakby wykonawca robił sobie większą krzywdę, niż ofiara (dlatego akcji typu Red Arrow nigdy nie wesprę) c) dał Bestii wygraną na WM-ce oraz główny pas.

25. Najlepszy Theme Song - Liczymy tylko te z 2014 roku, tak? Więc niech będzie Sami Zayn i jego Worlds Apart. Inny od wszystkich, od tego całego, nieco monotonnego, łubu-dubu serwowanego przez fedkę...

26. Kobieta Roku - pozwolę sobie na odrobinę prywaty i, odchodząc od dominacji WWE, oddam głos na LuFisto. Pasy czterech federacji jednocześnie? Szczyt kariery osiągnięty grubo po 30 i poważnych, zagrażających nawet życiu, problemach z sercem? posiadaczka WSU Championship zasługuje na nieco miłości...

27. Wrestlingowe Wydarzenie Roku - wyboru wielkiego nie ma, debiut The Bunny zmiótł wszystkich... :D a tak na serio, oczywiście 21-1, co tu dodać...

#FireSpears

Mistrz Świata w Typerze Mistrzostw Świata a.d. 2018

#FireSpears

Zapomniane Ikony Wrestlingu, odcinek #6 - styczeń 2020.

#FireSpears

10322574215b75ed600e0af.jpg

1. Wrestler Roku – Sami Zayn

2. Najgorszy Wrestler Roku – Erick Rowan

3. Najlepszy Babyface - Daniel Bryan

4. Najlepszy Heel – Rusev

5. Feud/Storyline Roku – Dean Ambrose Vs Seth Rollins

6. Najgorszy Feud/Storyline Roku – Adam Rosse vs Króliczek

7. Tag Team Roku – Usos

8. Najgorszy Tag Team – Slater Gator

9. Największy Postęp – Seth Rollins

10. Najlepsze Mic Skillsy – Dean Ambrose

11. Największa Charyzma – Dean Ambrose

12. Najlepszy Cruiserweight (w tym high flyer) – Adrian Neville(PAC)

13. Najbardziej Przereklamowany – Roman Reigns

14. Najbardziej Niedoceniony – Cesaro

15. Najlepsza Gala TV – NXT

16. Walka Roku (podać galę) – Shield Vs Wyatt Family(Elimination Chamber)

17. Najgorsza Walka Roku (podać galę) - Erick Rowan Vs Big Show(TLC)

18. Odkrycie Roku – Rusev

19. Rozczarowanie Roku – run Bryana z pasem mistrzowskim

20. Najlepszy Nie-Wrestler (w tym manager) – Lana

21. Najgorszy Nie-Wrestler (w tym manager) – Michael Cole

22. Najlepsze PPV (lub inna gala nietelewizyjna) – Wrestlemania XXX

23. Najgorsze PPV (lub inna gala nietelewizyjna) – TLC

24. Najlepszy Finisher – finisher PAC-a

25. Najlepszy Theme Song – Bray Wyatt

26. Kobieta Roku – Brie Bella

27. Wrestlingowe Wydarzenie Roku – Przerwanie Streaku Undertakera

1. Seth Rollins

2. Bo Dallas

3. Sami Zayn

4. Bray Wyatt

5. Ambrose vs Rollins

6. Cameron-Naomi

7. Miz&Mizdow

8. Los Matadores

9. Dean Ambrose

10. Dean Ambrose

11. Dean Ambrose

12. Richochet

13. Roman Regins

14. Luke Harper

15. NXT

16. Cesaro vs Sami Zayn (NXT Arrival)

17. -

18. Dean Ambrose

19. Daniel Bryan

20. Christian

21. Jerry Lawler

22. NXT Takeover: ®Evolution

23. Bound for Glory

24. F5

25. Finn Balor

26. Paige

27. Koniec Streaku.

1. Brock Lesnar

2. Samuel Shaw

3. Daniel Bryan

4. Brock Lesnar

5. The Authority vs Daniel Bryan

6. Ken Anderson vs Samuel Shaw

7. Miz@Mizdow

8. Los Matadores

9. Seth Rollins

10. Triple H

11. Dean Ambrose

12. Sami Zayn

13. Roman Reigns

14. Cesaro

15. NXT

16. Sami Zayn vs Adrian Neville - NXT R-Evolution

17. Adam Rose & Bunny vs Slator Gator (Survivor Series)

18. Rusev

19. Odejście CM Punka

20. Paul Heyman

21. Dixie

22. NXT Takeover: ®Evolution

23. Bound For Glory

24. F5

25. Brock Lesnar theme song

26. Paige

27. Koniec streaku

Edytowane przez The Rock136