Skocz do zawartości
  • Dołącz do najstarszego forum o pro wrestlingu w Polsce!  

UFC on FOX & TUF 20 Finale

Rekomendowane odpowiedzi

• Reputacja:   0
  • Status:  Offline

Joanna Jędrzejczyk vs Claudia Gadelha - bardzo emocjonujące starcie, gdzie wynik zależał od drobnych newansów, moim zdaniem wygrana mimo wszystko należała się brazylijce, trochę byłem zawiedziony aspektem Aśki, który do tej pory był jej mocnym atutem i liczyłem, że wykorzysta go w tym pojedynku - takedown defence - dała się obalić bodajże 8 razy na 17 prób, fakt, że z tych obaleń nic nie wynikało (może poza pierwszą rundą, gdzie Gadelha przeleżała na niej kawał czasu i gdyby nie końcowy punch wygrałaby dzięki temu rundę), stójkowo lepiej radziła sobie Polka, jednak w moich oczach to Claudia kontrolowała przebieg walki, osobiście punktowałbym 29-28 dla Brazylijki. "Gong" 3 sekundy (nie kilkanaście, trochę przsadziłeś, Kowal :)) nieco popsuł mi opinię na temat Gadelhi, chociaż JJ też nie jest bez winy (nikt jej nie kazał już po końcowym sygnale wpychać paluchów w rozcięty łuk brwiowy rywalki :D). Mimo wszystko cieszę się z wygranej naszej zawodniczki, oby teraz poszła prosto po pas.

Matt Mitrione vs Gabriel Gonzaga - faworyzowałem Napao, jednak to Mitrione lepiej odnazał się w walce, przetrwał chwilę kryzysu po trafionym ciosie rywala i w dobrym stylu, w przemyślany sposób, na raty wykończył Brazola.

Alistar Overeem vs Stefan Struve - na początku było wyraźnie widać, że Reen nie wie, jak "ugryźć" ten pojedynek i w jaki sposób dobrać się do rywala, sprowadzenie do parteru było najlepszą możliwą opcją, trochę szczęśliwie udało mu się to skończyć szybciej, niż myślałem.

Rafael dos Anjos vs Nate Diaz - mocno jednostronyy ojedynek, gdzie każda z rund zdecydowanie należała do nr. 3 rankingu (sędziowie punktowi wreszcie odważyli się na 10-8 i to w dwóch rundach!), walkę ustawiły celne i mocne legkicki, dos Anjos bronił zbyt dobrze, a Diazowi brakowało pomysłu i piedrolnięcia w łapie, by mógł zagrozić przeciwnikowi, mimo wszystko, trzeba mu oddać, że to twardziel, jakich mało. Nie licząc Nurmagomedova, to właśnie RdA widziałbym obecnie w roli nowego pretendenta.

Junior dos Santos vs Stipe Miocic - Chrorwat postawił Cyganowi zaskakująco trudne warunki, chyba nawet po walkach z Cainem dos Santos nie był tak mocno poobijany, a Stipe mógł to wygrać w cuglach, gdyby nie jego proste błędy (a może geniusz przeciwnika?), gdy udało mu się trafić kilkoma mocnymi ciosami, Junior natychmiastowo odpowiadał, co niwelowało jego przewagę w każdej z rund. Co do werdyktu - nie wiem, które 4 rundy wygrał Cigano wg. sędziów, jak dla mnie było 48-47 dla Brazylijczyka, ale w sumie nawet odwrotny wynik by mnie mocno nie zdziwił.

https://forum.wrestling.pl/topic/37606-ufc-on-fox-amp-tuf-20-finale/page/2/#findComment-370359

• Odpowiedzi 16
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• N!KO

6

• -Raven-

5

• Kowal

2

• Arkao

1

Top użytkownicy w tym temacie

• Reputacja:   228
  • Status:  Offline
  • Urządzenie:  Windows

-Raven- napisał/a:

wg mnie przekręcili Brazylijkę, która zdominowała Jędrzejczyk zapaśniczo, w klinczach, oraz nie dawała sobie w kasze dmuchać także i w stójce.

Ja tam uważam przeciwnie, w stójce Gadelha wyglądała gorzej niż Jędrzejczyk (nie mówię, że to była jakaś miażdżąca przewaga Joanny), w klinczach nie miała nie wiadomo jakiej przewagi, a i Jędrzejczyk dobrze broniła obalenia i nie dawała sobie jakiejś strasznej krzywdy robić w parterze.

Jasne, że Brazylijka wyglądała gorzej w stójce niż Aśka. Mi chodziło o to, że niektórzy uważali że jak tylko Aśka utrzyma walkę w pionie, to zdeklasuje tam rywalkę, a Gadelha radziła sobie w tej materii całkiem nieźle i sporo Polce też nawciskała w jej koronnej domenie.

P.S. -Raven-, trenowałeś coś kiedyś? Pytam, bo z moich znajomych, Ci, którzy trenują, bądź pasjonują się grapplingiem, BJJ itd. uważali, że Gadelha wygrała, a Kick i Thai Bokserzy uważają, że zasłużone zwycięstwo Jędrzejczyk.

Co do mnie, to jeżeli już z czegoś się „wywodzę”, to ze sportów uderzanych (choć to stare dzieje :wink: ), ale walkę oceniałem pod kątem tego jak oceniane są walki w UFC i pod tym kątem, za cholerę nie dałbym drugiej i trzeciej odsłony Aśce, bo pomimo, że Brazylijka nie zrobiła jej może zbyt wielkiej krzywdy, to jednak zdominowała Polkę w tych rundach – czy to na glebie, czy to w klinczach (a Nasza w stójce też zbyt wielkiej krzywdy jej nie wyrządziła) – i tego typu walki w UFC były zawsze oceniane na korzyść dominatora, który bardziej kontrolował starcie.

Piszę to z przykrością, bo robiłem wszystko żeby zobaczyć tam wygraną Jendrzejczyk, ale jak usłyszałem ogłoszenie tego splita, to ze zdziwienia przyjebałem półą o podłogę. Serio.

Swoją drogą Esperza to stosunkowo łatwiejsza rywalka od Brazylijki (mniej fizyczna, ze słabszymi zapasami i nie tak zajebistym BJJ), a więc walka o pas to dla Ąski stosunkowo mniejsze wyzwanie niż to, które miała obecnie (z tym, że obecnemu, wg mnie, nie sprostała).

https://forum.wrestling.pl/topic/37606-ufc-on-fox-amp-tuf-20-finale/page/2/#findComment-370418