Skocz do zawartości
  • Dołącz do najstarszego forum o pro wrestlingu w Polsce!  

Lepper i Giertych w rzadzie...

Rekomendowane odpowiedzi

• Reputacja:   0
  • Status:  Offline

To ze ktos jest "inny" niz Ty to nie oznacza ze jest od Ciebie gorszy.

tak, tylko ze ja nie robie manifestacji zeby podkreslic moja seksualnosc. koniec tematu.

ps. w tym kraju nikt pod pistoletem nikogo nie trzyma wiec skoro w holandi czy usa jest tak fajnie to droga wolna....

https://forum.wrestling.pl/topic/3550-lepper-i-giertych-w-rzadzie/page/5/#findComment-38274

• Odpowiedzi 73
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• Przemk0

10

• evertonian

8

• Kraven

8

• Eugene

4

Top użytkownicy w tym temacie

• Reputacja:   15
  • Urządzenie:  Windows

tak, tylko ze ja nie robie manifestacji zeby podkreslic moja seksualnosc. koniec tematu.

bo nie musisz.. masz to szczescie.. nie wszyscy je maja..

Ty tez mozesz wyjechac.. np: za praca.. tak jak wielu Polakow.. to tez uwazasz za zjawisko dobre ? Wyjdz np: moze to tlumu pielegniarek i powiedz im.. nikt was pod pistoletem nie trzyma.. jak wam sie nie podoba to sio.. (i taki to wlasnie jest twoj argument)

https://forum.wrestling.pl/topic/3550-lepper-i-giertych-w-rzadzie/page/5/#findComment-38276

bo nie musisz.. masz to szczescie.. nie wszyscy je maja..

jasne. mam szczescie ze jestem hetero ? a moze mam szczescie ze jestem w wiekszosci ? no prosze Cie. rownie dobrze osoby nieletnie moga robic manifestacje zwiazana ze sprzedaza alkoholu. a co kurwa ? inni sa niz Ty ? czy czesc z Was nie widzi ze takie gadki to paranoja ? czemu przeciwnicy (tak to nazwimy, ja za takiego sie nie uwazam) gejow utozsamiani sa ze sredniowieczem, mlodzieza wszechpolska i skinami ?

patriotyzm to tez srednowiecze ?

ps zgadzam sie, ja tez moge wyjechac np. za praca. tylko ze ja nie robie manifestacji ze np nie mam roboty. chyba nie czujesz bluesa, albo udajesz, albo nie chcesz.

https://forum.wrestling.pl/topic/3550-lepper-i-giertych-w-rzadzie/page/5/#findComment-38279

...coś co mnie irytuje, jest "chujowe". Coś czego spodziewałbym się usłyszeć / zobaczyć ze strony geja, jest "gejowskie".

Najpierw stwierdzasz,że coś jest gejowskie,później,że Cię denerwuje... nie wiem,być może mój logiczny schemat wnioskowania jest niepoprawny...

Aktualnie nie mogę się zdecydować, czy twoje powyższe stwierdzenie jest chujowe, czy gejowskie (aktualnie nie obrażając gejów).

Ja zdecytowanie twierdzę,że Twoje powyższe stwierdzenie jest chujowe.

Oj, od razu terror. Nie przyzwyczajony jesteś do państwa, gdzie w szkole nie ma religii, nie? Mogę nie zgadzać się z pewnymi założeniami francuzów, ale ogólny pomysł jest poprawny - oddzielenie religii od szkół... Ale ponownie - nie mogą zrozumieć tego osoby, które żyją w państwie, w którym tak na dobrą sprawę istnieje tylko katolicyzm.

Aby była jasność: jestem chrześcijaninem(a raczej ateistą),ale nie katolikiem. Jestem też zdecydowanym przeciwnikiem nauczania religii w kościele.

Wracając do tematu: gdybym był katolikiem i zabraniano by mi nosić do szkoły różaniec czy krzyżyk (a o ile się orientuję, tak we Francji jest), to czułbym się tak samo jak gej,któremu zabraniają trzymać się z partnerem za rękę...

Dlaczego nie chcesz, żeby ludzie którzy żyją ze sobą kupę czasu, mieli szansę zalegalizować swój związek? Tylko dlatego że mają odmienną orientację, to nie mają już prawa korzystać z przywilejów dostępnych dla par heteroseksualnych?

IMHO państwo ma się rozwijać, a najważniejszą częścią rozwoju jest zapewnienie kolejnym pokoleniom odpowiednich warunków... tylko,że najpierw należy ludzi zachęcić do zakładania rodzin,w których dzieci będą miały szansę na dobre wychowanie. Taka polityka prorodzinna, a legalizacja związków homoseksualnych wydaje mi się kolidować z założeniami tej polityki,bo pary homoseksualne nie mogą mieć własnych dzieci,a pozwolenie homoseksualistą na adopcje to ... cokolwiek bym nie napisał,wyjdę na zacofańca, zgadza się? Tak więc jestem zacofany, a Wy sobie wstawcie tam co chcecie.

Jak już wyszło na jaw moje zacofanie to odsłonię się całkowicie: czysty homoseksualizm to dla mnie choroba umysłowa. Mogę zrozumieć chęć jakiejś seksualnej zabawy, tak jak sadomasochizm... spoko,nie musi mi się to podobać,ale mogę to akceptować. Nie mogę sobie jednak wyobrazić teko,że pociągają mnie mężczyźni i tylko mężczyźni,a kobiety odpychają. Jestem ograniczony,dla mnie to nie jest normalne i nie zamierzam tego popierać.

A jaki inny sposób byłby według ciebie dobry? Wykupienie czasu antenowego w telewizji? Teraz? HA! A co do blokowania ulic - no cóż, taka jest uroda demonstracji - nie tylko homoseksualnych.
Czyli co.. lepiej dać im jasny znak, że potrafią zatrzymać dowolną manifestacje gdy ta nie zgadza się z ich światopoglądem. Pomyśl sobie kiedyś może wystąpić sytuacja że nie bedziesz się zgadzał z Wszeeeeechpolakami i co.. dostaniesz kamieniem w głowę.. a inny mądry na forum powie Ci, że po co wychodziłeś na ulicę tylko denerwowac ludzi..

...

A w czym? Wiesz ile jest innych marszów, przemarszy, wieców, parad w skali roku? I jakoś one Ci nie przeszkadzają mimo że blokują takze ulice.. itd.. Boże mnih ty nawet nie mieszkasz w mieście w którym odbywają sie te parady, a przeszkadza Ci że ktoś raz na rok się przejdzie i zamanifestuje coś tam.

Nie wiem jaki... I don't care... twierdze tylko,że ten sposób nie jest skuteczny.

Przemk0 o ile pamiętam,pierwszy taki marsz odbył się w Poznaniu i byłem wtedy w pobliżu. Wierz mi,że ludziom to się nie podobało,a nie wszystkim wytłumaczysz,że to nie homoseksualiści,tylko WM i kibole są agresywni...

Ja bym rozjebał to WM,ale co zrobić? Władze zamiast zrobić z nimi porządek to mają kolejny argument przeciwko marszom: brak bezpieczeństwa...

Co do innych manifestacji: też by mnie wqrwiały,wybaczam jedynie pielęgniarkom :)

Nie chodzi mi tylko o manifestacje... głupich zabaw,przez które nie mogę pojechać samochodem na zakupy też nie lubię... taki Wałecki Bieg Uliczny... ehhh

https://forum.wrestling.pl/topic/3550-lepper-i-giertych-w-rzadzie/page/5/#findComment-38285

A ja zaraz powiem ze nie moge scierpiec widoku lysych z MW, albo czegos innego.. i co.. i powinno to byc uszanowane przez reszte spoleczenstwa..

Hmm, widoku samego nie mozesz scierpic ? A dopiero co mowiles, ze za sam wyglad nie mozna tepic ludkow. ;) Dobra, drocze sie, wiem ze nie chodzi Ci o lyse glowy jako takie, a o prezentowane przez ow grupy poglady. Znowu dotykamy problemu - oni nie maja prawa na swych antyparadach wystawiac swastyk, pozdrawiac sie nazistowskim gestem, nei maja prawa do wieszania celtykow. Wlasnie dlatego, ze to Cie razi. Twoje poczucie estetyki, Twoj swiatopoglad, Twoje wartosci- Twoja wolnosc! Jest ona chroniona m.in. przez najwyzszy akt prawny, konstytucje. Wszelkie gesty i symbole o tresci nazistowskiej, faszystowskiej czy komunistycznej sa w Rzeczpospolitej sankcjonowane przez panstwo.

Zaraz powiem ze nie moge scierpiec widoku soku pomaranczowego i trzeba go wycofac z sprzedazy.. bo ja tak chce.. i macie to respektowac..

No wlasnie, prawie dotknales problemu. Dlatego tez, Twoja wolnosc w mysl definicji z okresu Wielkiej Rewolucji Francuskiej zostalaby ograniczona, gdybys np. tekstem ustawy zostal zmuszony do picia soku pomaranczowego codziennie, badz np. bylbys zmuszony zakupic karton soku minimum raz w tygodniu. Nie mozesz zadac by zostal wycofany ze sprzedazy jako taki, bo to z kolei ogranicza MOJA wolnosc - ja lubie sok. Chce go kupowac.

Dwoch calujacych sie gejow przeciez nie dziala na twoja szkode.. bo co Ci kurna robia..

Uragaja mojemu poczuciu estetyki, dialaja wbrew mojemu swiatopogladowi.

Maja prawo do wyrazania swojej milosci na rowni z twoimi prawami do obsciskiwania sie z twoja dziewczyna.. !

... w zaciszu domowego ogniska. Jak juz to tlumaczylem we wczesniejszym poscie... My home is my castle. Nasza kultura, konserwatywna obyczajowo, z silnie nacechowanymi wartosciami prezentowanymi przez Kosciol katolicki - stety badz niestety- wyklucza takie zachowania osobnikow tej samej plci w miejscu publicznym.

Kraven napisał/a:

zamiescila wlasnie dramatyczny artykul w swym kolorowym dodatku (chyba Wysokie Obcasy) na ten temat

Na czym polegał jego dramatyzm?

Dramatyzm polegal na ilosci adopotowanych dzieciakow zyjacych w ramach "zwiazkow partnerskich" we Francji.

Wolalem nie uzywac takich.. ekhm.. obrazowych przykladow... Ale czy wyobrazacie sobie dorastac w rodzinie, w ktorej i tata i mama sa... facetami?

A wracajac do biseksualizmu - to byl dosc starawy numer, zapewne masz racje, sa moze rozne teorie, ja innych badan nie znam, to mi widocznie jakos podpasowalo i podswiadomie wykluczylem inne wersje ... Znam bowiem dosc liczne przypadki wsrod kobiet gdy "ciekawe" probowaly kontaktu z kobietami, nigdy nie spotkalem zas "eksperymentujacego" faceta. Masz racje, to 5% to sporo, mam nadzieje, ze liczba jest przesadzona. :) (jako, ze przynajmniej w Lodzi lokale homoseksualne sa podobno w ponad 50% zapelnione hetero [dalsza czesc tej zaslyszanej plotki glosi, ze pojawiaja sie tam najatrakcyjniejsze i najbardziej dbajace o siebie kobiety w miescie :)] , wierze, ze tak jest w istocie. :) )

https://forum.wrestling.pl/topic/3550-lepper-i-giertych-w-rzadzie/page/5/#findComment-38310

Wszelkie gesty i symbole o tresci nazistowskiej, faszystowskiej czy komunistycznej sa w Rzeczpospolitej sankcjonowane przez panstwo.

Niestety bzdura,bo w koszulkach z Che Gevara,Leninem,Stalinem czy Sierpem i Mlotem mozna kupic i lazic nie raz widzialem jak ktos nosil. Takich czerwonych skurwysynow mozna nosic za to brunatnych juz nie,ciekawa ta poprawnosc polityczna.

Tak samo z organizacjami te komunistyczne istnieja i maja sie dobrze.

http://i3.tinypic.com/wh1f2g.jpg

https://forum.wrestling.pl/topic/3550-lepper-i-giertych-w-rzadzie/page/5/#findComment-38313

musze podpisac sie pod postem Kravena. Wprawdze dotyka on skrajnosci, ale ma calkowita racje. Pewnie to ze jest kibicem, bardzo wplynie na podejscie co poniektorych uzytkownikow i sprowadza to do MP, skinow i zadym.

na zwienczenie dodam: demokracja to niby rzady wiekszosci. zdecydowana wiekszosc Polakow nie ma nic przeciwko gejom i les, ale ma duze awersje do organizowanych przez nich (badz nawet nie) marszow rownosci.

:razz:

https://forum.wrestling.pl/topic/3550-lepper-i-giertych-w-rzadzie/page/5/#findComment-38315

Art. 13.

Zakazane jest istnienie partii politycznych i innych organizacji odwołujących się w swoich programach do totalitarnych metod i praktyk działania nazizmu, faszyzmu i komunizmu, a także tych, których program lub działalność zakłada lub dopuszcza nienawiść rasową i narodowościową, stosowanie przemocy w celu zdobycia władzy lub wpływu na politykę państwa albo przewiduje utajnienie struktur lub członkostwa.

Coz, niestety przy wykladni powyzszych slow wielka wage maja "totalitarne" metody. Bardzo latwo dzieki temu o "unik" ...

https://forum.wrestling.pl/topic/3550-lepper-i-giertych-w-rzadzie/page/5/#findComment-38316

Pewnie to ze jest kibicem, bardzo wplynie na podejscie co poniektorych uzytkownikow i sprowadza to do MP, skinow i zadym.

No pewnie bo Kraven to stary zadymiarz i zawsze byl krótko obciety.. a do tego jest z kibicem RTS'u jak pewien minister z tfu LPR'u.. wiec to juz go czyni skinem do kwadratu! ;-)

ps: a tak na poważnie, ja jestem kibicem też.. i mysle ze akurat tutaj nie trafileś nie mamy tak wąskiego pojmowania świata.. że kazdy kibic to skin.. kto nie popiera skrajnej prawicy to lewak (a lewactwo nie jest cool :P), a do tego kazdy gej do pedofil.. :-)

ps2: do tego czesc zna Kravena od małego.. tzn.. od zdjecia z klatka z papuga :D ;-)

[ Dodano: 2006-05-18, 01:53 ]

Dramatyzm polegal na ilosci adopotowanych dzieciakow zyjacych w ramach "zwiazkow partnerskich" we Francji.

Ale ja sie musze dopytywać ciebie.. : dramatycznie mala czy dramatycznie duza i co z tej ilosci wynikalo ?

[ Dodano: 2006-05-18, 02:01 ]

demokracja to niby rzady wiekszosci. zdecydowana wiekszosc Polakow nie ma nic przeciwko gejom i les, ale ma duze awersje do organizowanych przez nich (badz nawet nie) marszow rownosci.

demokracja to rzady wiekszosci, a wiekszosc to idioci :]

http://pl.wikipedia.org/wiki/Sytuacja_homoseksualistów_w_Polsce - looknij sobie na statystyki.. z ciekawszych to 2005 roku wiekszosc nie akceptuje nadal geja czy lesbijki jako współpracownika czy szefa.. sasiada to jeszcze tak.. bo z sasiadem to sie mozna witac przelotem na dwa, trzy dni.. i ten niby "problem" jest daleko.. a tak to widac ludzie sie boja.. nie chca.. wiec gdzie ta wiekszosc.. ?

[ Dodano: 2006-05-18, 02:08 ]

Znam bowiem dosc liczne przypadki wsrod kobiet gdy "ciekawe" probowaly kontaktu z kobietami, nigdy nie spotkalem zas "eksperymentujacego" faceta

Kurna no ja sie nie dziwie.. jak Ci kobieta powie ze probowala.. i ze eksperymentowal na polu Bi.. to to jest akceptowalna nawet czesc facetow sie ucieszy.. i jeszcze bardziej sie taka kobitka zainteresuje.. A facet ? jak eksperymentowal.. to Ci sie w zyciu nie przyzna.. jezu.. przeciez to dla wiekszosci osob obrzydliwe jest.. a jeszcze pewnie bys sie bal ze moze do ciebie sie zacznie dobierac.. wiec moim zdaniem mozliwe ze spotkales ale raczej taka osoba mi sie wydaje ze przy tej mentalnosci ludzi to sie nie przyznala..

https://forum.wrestling.pl/topic/3550-lepper-i-giertych-w-rzadzie/page/5/#findComment-38369

Niestety bzdura,bo w koszulkach z Che Gevara,Leninem,Stalinem czy Sierpem i Mlotem mozna kupic i lazic nie raz widzialem jak ktos nosil.

Kiedyś już zabierałem głos w dyskusji w sprawie tych koszulek z sierpem i młotem. Każdy to będzie sobie interpretował jak będzie chciał. Mnie to nie razi, chociaż sam nigdy bym takiej koszulki nie włożył. Streetovs poruszył moim zdaniem ciekawy temat wieloznaczności symboli.

Sierp i młot to symbol jedności chłopów i robotników. Nie powiem, że nie ma żadnego związku z komunizmem, bo ma. Ale jeżeli ktoś zapytałby mnie z czym mi się kojarzy to powiedziałbym, że ze Związkiem Radzieckim (chociaż został wprowadzony w 1917 r. po rewolucji październikowej kiedy ZSRR jeszcze nie istniało). Czyli bardziej z państwem aniżeli z jego ideologią. Chociaż dla jednych będzie to jedno i to samo. Dlatego można się sprzeczać. Ja to wolę interpretować w taki sposób. Inni mogą inaczej i też będą mieli racje. Ja nikogo nie będę oskarżał o propagowanie komunizmu. Najwyżej o brak gustu. Myślę, że od poczucia dobrego smaku każdego z nas zależy czy takie coś założymy, czy nie.

To samo tyczy się tego pozdrowienia, które zwykło się nazywać faszystowskim (tudzież nazistowskim). Nie da się ukryć, że był to jeden z symboli faszyzmu, ale... No właśnie. W ten sposób pozdrawiało się wiele środowisk narodowych związanych m.in. z Romanem Dmowskim. Założone przez niego Stronnictwo Narodowo-Demokratyczne powstało 22 lata przed Fasci di Combattimento. Młodzież Wszechpolska jest spadkobiercą (nie jedynym) przedwojennych organizacji narodowych, dlatego jej członkowie pozdrawiają się w ten sposób. Zresztą nawiązania do okresu XX-lecia międzywojennego znajdziecie m.in. w emblemacie Ligi Polskich Rodzin. Ten orzeł do złudzenia przypomina tego, który był herbem Polski w latach 1919-1927.

Temat tego pozdrowienia poruszono w programie „Teraz My”, kiedy gośćmi byli: przewodniczący Wszechpolaków (bardziej znany jako najmłodszy poseł Sejmu V kadencji – Krzysztof Bosak) i były więzień obozu Auschwitz. Jak nie trudno się domyślić obaj mieli różne punkty widzenia na ten temat. W każdym razie faszyzm narodził się dopiero w 1919 r., gest wcześniej. Benito Mussolini marzył o odtworzeniu Cesarstwa Rzymskiego. Dlatego przejął ze starożytnego Rzymu to pozdrowienie. Miało to być nawiązanie do jego potęgi. Po nim przejął je Hitler, dla którego Mussolini długo był niedoścignionym wzorem. Piszę to po to żeby pokazać jak pod wpływem różnych wydarzeń (w tym przypadku II wojny światowej) mogą się wypaczyć znaczenia różnych symboli. Swastyka, symbol III Rzeszy też została przez Niemców przejęta. To nie oni ją wymyślili. Swastyka od wieków funkcjonowała w różnych kulturach (szczególnie wschodnich), ale też polskiej. Znajdziecie je w wielu herbach szlacheckich.

Wiadomo, że jeżeli zobaczycie taki symbol na murze, to raczej nie namalował go żaden miłośnik kultury wschodniej. Ale kiedy widzicie swastykę, takie pozdrowienie etc., to warto zapoznać się z ich pierwotnymi znaczeniami (ja tak zrobiłem). Wtedy można sobie wyjaśnić wiele rzeczy. Lepsze to niż pleść głupoty. W Młodzieży Wszechpolskiej są różni ludzie, ale jak mniemam w większości narodowcy. Dlatego każdy sobie nazwie ich pozdrowienie jak będzie chciał. Ale nie można stwierdzić, że był to symbol tylko faszystowski.

Jeżeli chodzi o faszyzm i komunizm, to w Polsce są utożsamiane kolejno z nazizmem (chociaż na szczęście ustawa zasadnicza rozdziela te dwa pojęcia) i stalinizmem. Wiadomo z jakiego powodu. Dla niektórych to może być szczegół. Moim zdaniem zasadniczo zmienia postać rzeczy. To nazizm i stalinizm wyrządziły nam największą krzywdę, dlatego do nich odnosimy się z największą pogardą. W przeciwieństwie do nazizmu faszyzm (włoski) nie przewidywał dyskryminacji rasowej, eksterminacji narodów. We Wloszech nie powstawały też obozy koncentracyjne. Można powiedzieć, że dla Włochów faszyzm był lekiem na całe zło. Po I wojnie światowej były one zrujnowane. Mussolini nie tylko unormował sytuację, ale zaczął głosić ideę wielkich Włoch. To nie mogło się nie spodobać społeczeństwu. Jednak Włosi byli słabymi żołnierzami. Przez rok zdobywali Etiopię (wyobraźcie sobie kto jej bronił), nie potrafili przebić się przez granicę francuska nawet wtedy kiedy Francja była zajmowana przez Niemcy, a podczas ataku na Grecję utracili Albanię itd., itd. Sukces Włoch zależał od pomocy Hitlera i dlatego po wielu latach zaczęto m.in. wydawać Niemcom Żydów.

Komunizm zaś miał być podstawą pierwszego uczciwego ustroju, gdzie wszyscy są równi i panuje ogólna sprawiedliwość. Niestety niemożliwy w realizacji. Bo jak można wprowadzić różny podział dóbr, jeżeli wkład pracy ludzi jest różny? Nie można. Dlatego zmodernizowali go Karol Marks i Fryderyk Engels. Oni głosili poglądy, których nie da się zrozumieć. Ich zdaniem wszystko powstało na drodze rewolucji; społeczeństwo, państwo... dosłownie wszystko. Jednak dopiero za Stalina (którego notabene nie popierał Lenin, który wielokrotnie apelował żeby nie dopuszczano Stalina do władzy, bo nieograniczona władza w jego rękach może doprowadzić do tragedii – nie mylił się) komunizm przybrał postać ustroju zbrodniczego, w którym panuje bezwzględny terror i całkowita indoktrynacja. Potem podobne metody działania zostały przeniesione na kraje demoludów.

Sorry, że zrobił się taki trochę wykład z historii i odbiegłem od poruszanego tu przez Was niezwykle intrygującego tematu mniejszości :D. O co chodzi – o tę wieloznaczność symboli, o której pisałem. O symbolach pisał Streetovs, więc chyba tak bardzo nie na temat moja wypowiedź nie była (chociaż teraz gadacie o czymś zgoła innym).

Fakt zrobił wielką aferę, bo się znalazło jakieś zdjęcie, na której członkowie MW pozdrawiają się wiadomo jak. Krytykuje ich się za to, a ja dalej nie wiem czy ze względu na to, że II wojna światowa rzuciła na ten gest złą sławę powinni z tym skończyć. Od ponad stu lat narodowcy pozdrawiają się w taki sposób. Niestety pewien Austriak, który zrobił pucz monachijski tak zmienił świat, że wiele rzeczy kojarzy się tylko z jednym. Piszę „niestety”, chociaż nigdy nie byłem w żaden sposób związany z żadnym ruchem narodowym i dlatego to jak to pozdrowienie jest odbierane nie jest rzeczą, która spędzałaby mi sen z powiek. Moje poglądy na temat ich działalności są takie same jak Wasze, bo chyba wszyscy jesteśmy przeciwnikami agresji. Chodzi mi tylko o obiektywizm, bo wiadomo, że bardziej medialnie brzmi „faszystowski gest” niż „endecki gest”. Przypuszczam, że połowa by nie zwróciła na to drugie określenie uwagi, a druga nie wiedziałaby o co chodzi. Więc im przylepili etykietę faszystów. W PRLu komuniści widzieli faszystów np. w Radiu Wolna Europa. Zresztą dla prawicy SLD zawsze będzie partią komunistyczną i to bez względu na to czy teraz, czy za 100 lat. Poza tym określenie „Czarne koszule” przylgnęło do milicji faszystowskiej we Włoszech. Jeżeli chcielibyśmy być konsekwentni to powinniśmy odebrać Polonii Warszawa przydomek. Bo też się kojarzy.

Tego posta napisałem też dlatego, że w internecie jest miliony osób, które są z historią na bakier, a zabierają głos i głoszą swoje kosmiczne poglądy. Może nie wzięły udziału w tej dyskusji (jeszcze), ale w środowisku polskich fanów wrestlingu ich nie brakuje. Tyle ode mnie na temat faszyzmu, komunizmu i symboli.

https://forum.wrestling.pl/topic/3550-lepper-i-giertych-w-rzadzie/page/5/#findComment-38371

SixKiller, wszystko fajnie tylko że nic nie zmienimy że swastyka i gest wyprostowaną ręką kojarzy się już jednoznacznie z faszyzmem, a sierp i młot bardziej kojarzy się z samym ZSRR. Koledzy z MW mają swoje rozumki i wyciagając łapki w góre wiedzą dokładnie z czym i z kim się to będzie ludzią kojarzyć i z jakimi poglądami.

Znaczenie wielu symboli, znaków, słow zmienia się z biegiem czasu i są to zmiany nieodwracalne. np: Ruchać nie znaczy już ruszać się.. tylko stosunek płciowy. Biorąc pod uwagę nacechowanie owego pozdrowienia o którym piszemy, członkowie MW powinni zaprzestać jego używania no chyba że utożsamiają się z poglądami jakie niesie aktualnie ten gest. Zresztą sam Romek G. zapytany co robi jego mlodziezowka wyciagając tak ręce, stwierdził że "Zamawiał akurat piwo, a tem to machał koledze", a przecież powinien sięgnąć do historii.

https://forum.wrestling.pl/topic/3550-lepper-i-giertych-w-rzadzie/page/5/#findComment-38390

Przemk0 masz racje. Tylko o ile słowa zmieniają swoje znaczenia na drodze ewolucji (np. podane przez Ciebie "ruchać", czy choćby wyraz "dziwka"), tak te symbole uległy wypaczeniu, bo trudno to inaczej nazwać.

Tę swastykę dodałem tylko jako przykład takiego symbolu, nie wiem czy ktoś to wywiesza, czy nie żeby się mogło kojarzyc. Wiem, że czasami można taki rysunek spotkać na murach (zresztą rysowany źle, bo przecież swastyka używana przez nazistów była pochylona). Skupiłem się na tym pozdrowieniu, bo o nim gdzieś była mowa. To tlumaczenie Giertycha wywolało wiele śmiechu w telewizji. W każdym programie gdzie poruszono temat MW śmiali się z tego zamawiania piwa.

Wróćmy do tematu. Teraz ten gest kojarzy się jednoznacznie. Ale wydaje mi się, że gdyby te grupy nie używały m.in. agresji to móglby on zostac zaakceptowany jako "tradycyjne pozdrowienie narodowcow". Niestety jest inaczej, ludzie się ich boją i ich nic się w tej sprawie nie zmieni. Nie ubolewam nad tym, bo mnie ten symbol nie dotyczy. Tylko rozumiem tych narodowców (nie tylko z MW, przecież to nie jedyna organizacja o takim charakterze), którzy odwołując sie do tradycji są nazywani faszystami. To tak jakby mnie zabronili podawać rękę, bo z czymś to by się kojarzyło. Na szczęscie nie kojarzy sie z niczym złym... jeszcze :).

https://forum.wrestling.pl/topic/3550-lepper-i-giertych-w-rzadzie/page/5/#findComment-38403

• 3 miesiące temu...

1 słowem patologia , nie wiem co sie dzieje z ta nasza Polska , no i po co głosowaliście na PiS trzebyło na PO tak jak ja
https://forum.wrestling.pl/topic/3550-lepper-i-giertych-w-rzadzie/page/5/#findComment-46558

• 1 miesiąc temu...

A czy przypadkiem teraz po aferze taśmowej Lepper znów nie wraca do rządu. Wywalili go a teraz oglądam TVN24 gdzie Andrzejek mówi że dla dobra polski on musi wrócic.

Tylko ja się pytam kogo dobra , bo chyba tylko swojego , bo teraz to mu dadzą takie przywileje i kase ci z PIS-u że sie chlopek ustawi na pokolenia.

https://forum.wrestling.pl/topic/3550-lepper-i-giertych-w-rzadzie/page/5/#findComment-48938

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Najnowsze posty

• Kaczy316
      1.Zgadzam się w 100% taki teatr/serial, ale wrestling nigdy nie był sportem   2.Przez prawie pół dekady ciężko nie powtarzać schematów, nawet w filmach obecnie to widać czy serialach, ciężko stworzyć coś oryginalnego, bo "wszystko już było".   3.100% Prawdy   4.Znaczą, ale niestety o wiele mniej niż kiedyś, w sensie uważam, że obecnie więcej niż w latach 17-22, ale mniej niż w latach przed PG Erą chociażby.(A i btw pominąłeś nr. 4 xD)   5.Wszystko się dostosowuję do swoich czasów dobrym porównaniem są filmy i seriale, bo do tego można porównać wrestling, jakie filmy wychodziły w latach 90-00? I ogólnie jakie rozrywki wtedy preferowano? Brutalność była mega pożądana przez ludzi, walki, coś dla tego typu grup odbiorców, a właściwie wtedy to były nawet masy, bo większości wmawiano, że to jest rozrywka, teraz wszystko jest tworzone pod masy i dzieci, jakie czasy takie widowiska.   6.A tutaj się nie wypowiem, bo ciężko mi coś powiedzieć, może coś w tym jest.   Teraz tematy bieżące:   1.Dość subiektywna opinia, ja uważam, że dzięki temu mieliśmy naprawdę mega WM 40, gdyby Cody zdobył tytuł rok wcześniej nie mielibyśmy tak dobrego odłączenia się Jeya według mnie od Romana, sytuacji z Bloodline całej, kozackiego feudu z Rockiem, świetnego momentu z wybraniem zemsty na Rollinsie przez Romana, no ja powiem tak, gdyby patrzeć świeżo po WM 39 to można by to tak uznać, ale patrząc ile świetnych momentów dało to, że właśnie Rhodes wygrał dopiero rok później to jestem zdania, że była to najlepsza możliwa decyzja.   2.Z Tym też się zgadzam w 100% Bloodline zaczyna nudzić, ale głównie dlatego, że znowu wracamy do punktu gdzie umiera sporo storyline'ów, po prostu boją się pociągnąć za spust, dlaczego Solo nie wygrał z Romanem? Dlaczego nawet po wygranej Romka nie dostaliśmy Rock Bottom dla Romualda? Czemu Heyman się nie mógł odwrócić od Romana? Dlaczego Reigns nie mógł zwerbować sobie drużyny na WG tylko to Drużyna się do niego kleiła pomimo tego co im robił? To story zyskało na innowacyjności i ryzyku, a teraz traci mega dużo na pójściu po najmniejszej i najbardziej przewidywalnej linii oporu.   3.Też w 100% się zgadzam i mówię to od dłuższego czasu, Sami od 2022 odwala taką robotę, a jedyne co miał to pas IC, gdzie stracił go w drugim feudzie meh, chociaż ME WM nie da się mu odebrać i genialnego momentu, tak dalej to nie jest pas WWE/WH i ścisły ME tygodniówek, PLE, po prostu jak jest potrzebny to go wyciągają z kieszeni, żeby jobbnął, to samo jest z KO, smutne, ale niestety prawdziwe.   4.Też nie jestem tego fanem, jak ma ktoś zdobyć pas to niech będzie Full Time, przyzwyczaiłem się, że pasy World potrafią trafiać w ręce part timerów, no zdarza się, trzeba "promować" federację nazwiskami, ale żeby nawet mid cardowe? To już dla mnie przesada, jeszcze ten run był mega kiepski i zabił tylko tytuł US jeszcze bardziej.   5.Tutaj uważam, że zawodzą przecieki i internet, jest cała masa spekulacji, plotek i fake newsów, najświeższy przykład? The Rock, zapowiedział, że będzie na Raw i to wszystko, zjawił się? Zjawił, ale w tym przypadku to było takie 50/50, bo WWE zaczęło pompowanie balonika na Bad Blood kiedy The Rock zakończył gale, ale potem wszystko dopowiadali sobie fani, jakieś pojawienie się na SvS, potem ataki na Raw na Netflixie, nieważne, że byłoby to świetne pod kątem story, ale WWE nigdy wprost nie powiedziało, że Rock naznaczy Solo na nowego Tribal Chiefa i zrobi go z niego i że to Rock za tym wszystkim stoi, to wszystko fani sobie ustalali, więc z jednej strony się zgadzam, a z drugiej fani mają mega wysokie oczekiwania, a czasem WWE chcę po prostu, żeby legenda się pokazała i pogadała i to wszystko, ale to też już się robi mega nudne, bo ile można słuchać o tym jak świetnie być w danym mieście i jaka ta publika nie jest genialna i jak to wrestler X nie tęsknił za miastem Y czy za samym WWE xD, kontrowersyjny temat bardzo, ale ciekawy.   6.Ciężko zrobić coś z niczego, jak mają zrobić Panie na równi z facetami kiedy......Wrestling i walki to stricte męska rozrywka? Zawsze tak było i zawsze tak będzie i w większości to faceci oglądają takie rzeczy i chcą oglądać utalentowanych zawodników, 3/4 babek botchuje najprostsze akcję, nawet jak dali ME WM to z tego co pamiętam finish był zbotchowany, a przecież były tam dwie zawodniczki, które tu wymieniłeś, to tak jakbyś chciał zrobić z facetów cheerleaderów, w sensie nie jestem pewny, ale chyba są faceci cheerleaderzy, jednak nie zmieni to faktu, że jest to dyscyplina, która nie dość, że lepiej wychodzi kobietom to jeszcze ludzie po prostu chętniej je oglądają, bo z nimi to zostało utożsamione, kwestia tego na czym/kim dana dyscyplina powstała i która płeć jest w tym lepsza, zdarzają się wyjątki oczywiście, ale nie zmienia to reguły i faktów, porównanie może kiepskie wybrałem, nie jestem pewny, ale takie jedynie mi do głowy przyszło.  
    • Jeffrey Nero
      Może przed Tv ludzi przyciągnie bo po sprzedaży biletów wygląda to mizernie.
    • HeymanGuy
      1. Wrestling to bardziej teatr niż sport Oczywiście, że w wrestlingu są elementy sportowe, ale jest to przede wszystkim teatr. Przykład? Chociażby feud Lesnara z Romanem m.in. na WM 34, gdzie wielu fanów czuło, że walka była "ustawiona", ale nie pod względem wyniku, a pod kątem większego marketingu, a nie autentycznego rywalizowania dwóch zawodników. Historia i scenariusz były bardziej widoczne niż sama walka w ringu. Nawet w WWE, jednym z głównych atutów są właśnie postacie i opowiadanie historii, które przyciągają widza, a nie czyste umiejętności sportowe. 2. "WWE stało się mega komercyjne i przewidywalne" Pamiętacie, jak Vince McMahon wykreował najpierw SCSA, potem Jasia Cenę i tak powtarzał ten schemat z coraz to nowymi "twarzami" federacji> Zaczęło to być przewidywalne. Przykład: kiedy Cena zdobył 16. tytuł mistrza WWE w 2017 roku, fani odczuli to jako kolejną próbę wykreowania historycznego momentu, który nie miał większego związku z rzeczywistą rywalizacją. WWE stało się maszyną do zarabiania pieniędzy na nazwiskach i powtarzalnych formułach. Kolejnym dowodem może być dominacja The Undertakera przez lata – jego seria na WrestleManii była traktowana jak wydarzenie, ale z roku na rok traciła na świeżości. Schematy, schematy i jeszcze raz schematy. 3. "AEW to jeszcze nie jest prawdziwy konkurent dla WWE" Owszem, AEW zyskało wielu wiernych fanów, ale wciąż nie może dorównać WWE pod względem globalnego zasięgu. Jednym z najbardziej mówiących o tym momentów była reakcja na "All In" w 2018 roku, kiedy AEW ogłosiło ogromne plany i zmiany w wrestlingu, a potem okazało się, że ich plany są w dużej mierze oparte na tym, co już robiło WWE, tylko z deka gorszym wykonem elitarnym to wychodzi. AEW wciąż nie potrafi zbudować takiej samej bazy subskrybentów w WWE Network, tudzież od kilku dni fani WWE na Netfliksie, czy dotrzeć do tak szerokiej grupy odbiorców na całym świecie. 5. "Znaczenie mistrzostw w WWE i nie tylko. Czy one coś jeszcze znaczą?" Czy pas mistrza WWE ma jeszcze jakiekolwiek prawdziwe znaczenie? W wielu przypadkach pasy są bardziej elementem marketingowym niż oznaczeniem najlepszego zawodnika. Przykład? Cała masa, Jinder Mahal przejmujący pas aby trafić na indyjski rynek. Walki o pasy stały się bardziej oparte na scenariuszach ,,po coś" niż na faktycznej rywalizacji, co było widoczne w wielu storyline'ach. Oczywiście przykład Jindera to jeden z wielu, ale ten najbardziej przychodzi mi do głowy, kiedy w rosterze mieliśmy przecież masę lepszych workerów. 6. "Wrestling w latach 90-tych miał ten ‘dziki’ klimat, teraz za bardzo się tego boją, a nie powinni" Lata 90-te w wrestlingu to czas, kiedy granice były przekraczane. Z jednej strony mieliśmy erę Attitude WWE, z Austinem, Rockiem i Triple H, a z drugiej – ECW, które promowało brutalność, kontrowersyjne tematy i awangardowe podejście do tego, co można zrobić w ringu. W tym czasie wrestlerzy tacy jak Mick Foley (Cactus Jack) czy Terry Funk wprowadzali brutalność, która nie miała miejsca w dzisiejszym, bardziej ułożonym wrestlingu, przynajmniej tym mainstreamowym na dłuższą metę. Wiadomo jest GCW i inne CZW itp., ale to nie to samo. To były czasy, gdy nawet McMahon robił coś szalonego w ringu. Dziś już tego nie ma, a powinno się do tego od czasu do czasu wracać, ale na poważnie, a nie na odwal się. Kiedyś takie gale jak Extreme Rules i TLC zwiastowały naprawdę coś niespotykanego. Wiadomo, kiedyś formuła się wyczerpuje, ale aż tak szybko? 7. "Kontrowersyjni wrestlerzy na siłę wciskani audiencji" Patrząc na p sytuację np. z Joeyem Ryanem, który został oskarżony o molestowanie, ale mimo to próbował powrócić na ring, widać, że promotorzy wrestlingu często ignoruje kontrowersje. WWE przez wiele lat trzymało się "herosów", ale kiedy te osoby wpadły w skandale, organizacja po prostu je ignorowała i nie rozliczała się z nimi do końca. To samo dotyczy sytuacji z Hulk Hoganem, który po skandalu z nagraniem rasistowskim wrócił do WWE po kilku latach, co wywołało falę kontrowersji. Z jednej strony wrestling jest show, ale z drugiej, niektóre decyzje są bardziej biznesowe niż moralne, choć nie wiem co miało na celu pojawienie się Hogana na ostatnim RAW, bo ani biznesowo, ani moralnie się to nie spina imo. To było tak ogólnikowo, teraz bardziej na bieżąco. 1. "Cody Rhodes i jego droga do tytułu mistrza WWE" Historia Cody'ego Rhodesa, który wrócił do WWE po latach nieobecności, była jedną z najgorętszych story 2023 roku. Jednak ja jestem zdania, że WWE niepotrzebnie "zatrzymało" jego zwycięstwo nad Romanem Reignsem na WrestleManii 39, co było dla mnie sztuczne i przeładowane marketingiem. WWE zbudowało sobie historię wokół tego, że Cody musi "doprowadzić historię rodziny Rhodesów do końca", ale czy to naprawdę miało sens w kontekście jego rzeczywistego rozwoju w WWE i federacji? Przecież to było przewidywalne, Cody zasługiwał na pas mistrza wcześniej, zamiast rok panowania Reignsa prawie, że w hibernacji. Co teraz z tego wielkiego reignu Romana? Wspomnienie, ale czy dobre? 2. "Roman Reigns i jego dominacja nad WWE – ile można?" Roman Reigns stał się niemalże niepokonanym mistrzem w WWE, a storyline wokół jego dominacji trwa już od kilku lat. Mnie już szczerze nudzi tą idea Reignsa, bo choć jest dobrze napisany, to powtarzalność tego, jak Reigns "niszczy" kolejnych rywali, staje się przewidywalna. Całe "Bloodline" i jego rozwój w tej sytuacji miały ogromny potencjał, ale powtarzalność tej dominacji sprawia, że m. in. ja oczekujemy, spodziewamy się czegoś nowego, innowacyjnego. Co więcej, sytuacja z bliźniakami sprawiała wrażenie, że saga Bloodline idzie w stronę bardziej "personalnego" konfliktu niż rzeczywistej rywalizacji sportowej. Czasem sobie tak myśle, kiedy ta historia w końcu osiągnie swój "koniec" i jak WWE zrealizuje tę "dominację" na dłuższą metę, bo który to już ME WM będziemy mieć oparty w jakimś stopniu na kimś z Bloodline? Nawet nie chcę wiedzieć. 3. "Sami Zayn i knebel Triple H'a na jego twarzy. Jak WWE hamuje Samiego Zayna? Dlaczego?" Zaczynając od najpierw "lojalnego członka" Bloodline, Zayn stał się jednym z najgorętszych nazwisk w WWE dzięki świetnej pracy nad swoim charakterem. Jednak po jego "odwróceniu się" od Reignsa i staniu się bohaterem, zaczęły się pojawiać kontrowersje dotyczące tego, czy WWE naprawdę pozwoli Zaynowi zbudować "autentyczną" postać bez polegania na "momentach" z przeszłości. Wyraźnie widać, że Zayn często wpasowywał się w role, które były tylko "przeplatanką" starych smaczków storyline'owych, co niekoniecznie pasuje do jego talentu i potencjału, bo to i to ma ogromne. Męczy mnie to, że mają Samiego na wyraźnym hamulcu, zamiast spuścić go ze smyczy i pokazać co potrafi z pasem załóżmy WHC, albo WWE. Wszystko po to, żeby aktorzyny miały co robić, albo ktoś kończył historię przez 2-3 lata, SZ spokojnie dźwignąłby główny pas w WWE i to jest kryminał, że jeszcze tego nie zobaczyliśmy patrząc na to jaką robotę robi w ostatnich miesiącach. 4. "Logan Paul jako mistrz – czy to naprawdę dobra droga?" Pojawienie się Logana Paula w WWE wywołało mieszane uczucia u mnie. Jego status super gwiazdy w mediach społecznościowych i ogromny zasięg sprawiły, że WWE postanowiło dać mu pas US. Jednak ja totalnie nie widzę żadnego sensu w tym, by celebryta, który nigdy wcześniej nie był profesjonalnym wrestlerem, zdobywał tytuł nawet w midcardzie. Może to być świetny ruch marketingowy, ale pod względem storyline'owym wydaje się to kontrowersyjne, bo można to traktować jako "spalanie" mistrzowskich pasów w imię szerszego zainteresowania mediów. Czy to dobry kierunek, by tytuł mistrza był traktowany jako coś, co można "sprzedać", a nie zasłużyć na niego w ringu? Przypominam, że w rosterze mamy takie tuzy jak Theory, Knight, Waller, no cholera moge wymieniać przez pare minut na jednym wdechu. Ale traktujmy pasy jak zabawki dalej, gawiedź i tak łyknie. 5. "(nie)Udane powroty legend do WWE – nostalgia czy wypalenie?" Powroty legend takich jak Edge i Christian (zwłaszcza po zakończeniu kariery Edge'a w 2011 roku) są zarówno ekscytujące, jak i kontrowersyjne, z uwagi na to że wychodzą inaczej niż sobie wyobrażamy. Na ogół cieszę się z ich występów, ale z drugiej strony – czy nie zaczyna to być po prostu używanie nostalgii zamiast rozwijania nowych gwiazd? WWE kontynuuje wciąganie starych, lubianych postaci do głównych storyline'ów, co wywołuje pytanie, czy to nie blokuje możliwości stworzenia nowych legend. Z jednej strony, te powroty dodają wielkiego efektu wow, ale z drugiej, mogą sprawiać, że nowe talenty nie dostają odpowiedniej przestrzeni. Moje zdanie jest takie, że WWE ostatnio nie potrafi za bardzo w wielkie powroty. Jedynie powrót Punka zasługuje na uwagę, ale reszta? Bez większego echa i polotu według mnie. Kiedyś bardziej w to potrafili. 6. "Wrestling kobiet – czy WWE robi wystarczająco, by promować je na równi z mężczyznami?" W ostatnich latach kobiety w WWE, takie jak Becky Lynch, Charlotte Flair czy Rhea Ripley, zyskały ogromną popularność, ale wciąż pojawiają się pytania o to, czy WWE naprawdę traktuje je na równi z mężczyznami. Storyline’y z udziałem kobiet są coraz bardziej złożone i emocjonalne, ale wciąż można zauważyć, że są one traktowane jako "dodatkowe" story w porównaniu do głównych fabuł z mężczyznami. Np. walka Becky Lynch z Trish Stratus na SummerSlam 2023 była świetnie zrealizowana, ale była to zaledwie jedna z kilku równolegle toczących się historii, niekoniecznie traktowanych na równi z głównymi pasami męskimi. W skrócie według mnie WWE nie robi nic, abym przestał traktować kobiety jako przerwa na siku.  
    • MattDevitto
      Wraca Omega, więc to powinno ludzi zainteresować
    • HeymanGuy
      Jakieś przecieki mówiły że Rocky’ego wyrzuci. Tylko to by było spoko kilkanaście lat temu, nie teraz
  • Dodaj nową pozycję...