Skocz do zawartości
  • Witaj na forum Attitude

Dołącz do najstarszego forum o pro wrestlingu w Polsce!

Jeżeli masz trudności z zalogowaniem się na swoje konto, to prosimy o kontakt pod adresem mailowym: forum@wrestling.pl

Czy pojechałbyś na galę organizowaną przez Attitude?

Czy pojechałbyś na galę organizowaną przez Attitude?  

399 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy pojechałbyś na galę organizowaną przez Attitude?

• Tak, nie ważne gdzie i z jaką kartą
      81
    • Tak, ale zależy to od karty
      51
    • Tak, ale zależy gdzie
      192
    • Nie wiem
      20
    • Nie
      55

Rekomendowane odpowiedzi

• Reputacja:   0
  • Status:  Offline

Z tym pomysłem ala kickstarter, to nie jest głupie. Jedyne, o co bym się obawiał, to o to, że składaliby się tylko użytkownicy naszego forum. Czyli osoby, które i tak mają zamiar wpaść na event. Poźniej jest realna szansa, że ktoś dofinansuje akcje, a sam nie będzie miał jak pojechać na galę. Chyba, że zrobić akcje, z dużo wcześniejszym wyprzedzeniem, tak by ewentualnie osoby, które dofinansują, mogły zebrać środki na sam wyjazd.

...BĘDĘ KIMŚ, KIM WY ZAWSZE CHCIELIŚCIE BYĆ...

2013

10024833945152d0b1740ad.jpg

• Odpowiedzi 31
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• Negatyvny

5

• Przemk0

4

• Azibiel

3

• Michcio

3

Top użytkownicy w tym temacie

• Reputacja:   30
  • Urządzenie:  Android

Nie no, wiadomo, że trzeba byłoby trochę odczekać od końca zbiórki do samej gali (sprawy organizacyjne itp.). Poza tym, taki projekt na wspieram.to mógłby pomóc rozreklamować galę. A jeśli chodzi o kwestie finansowe, to można byłoby zrobić, że osoby, które wsparły projekt odpowiednio wysokimi sumami, mogą liczyć na darmowy bilet na galę czy coś takiego. A te osoby, które wsparły organizację gali mniejszą sumą, nie będą mieć kłopotu w uzbieraniu na bilet.

Takie luźne przemyślenia na ten temat ;)

Redaktor Roku 2015

One Half of Wrestling Polska User of the Year Tag Team Champions 2017 :)

Crowdfunding imprezy? Dla mnie głupi pomysł.

Takie przedsięwzięcie ma sens, jeśli efekt jest namacalny. Płacisz na grę, dostajesz jej egzemplarz. Współfinansujesz film, twórca daje ci kopię i jesteś w napisach końcowych.

Tu natomiast chodzi o coś, na czym organizator ma przynajmniej nie stracić. Wyjść na zero i ewentualnie zarobić. Jedyny zysk może pochodzić ze sprzedaży biletów.

Są dwie opcje. Albo wpłacający kasę dostają bilet, ale jednocześnie ograniczają pulę do sprzedaży, albo nie dostają nic i płacą za bilet ze świadomością, że ktoś inny ewentualnie na tym zarobił ich kosztem.

Oba warianty są do dupy, bo jeden oznacza fiasko eventu, a drugi bez wątpienia będzie powodem zatargów o kasę.

Rozumiem, że w kilku głowach pojawiła się myśl "Coś tam czytałem o kickstarterze. Yeah, róbmy wrestling!". Jednak ja wolę wziąć udział w czymś, co nie będzie budzić moich wątpliwości typu "Wpłaciłem 100 zł, a jestem na "gali" w sali gimnastycznej szkoły podstawowej nr 2 w Wałczu i oglądam pojedynek miejscowej gwiazdy sceny niezależnej (pana od WF-u) z Jędrusiem Bułecką. Ej, chyba ktoś mnie zrobił w ch...".

Stay negative

132907833053c542ed6bddd.jpg

• Reputacja:   22
  • Urządzenie:  Windows

Negatyvny, w takiej kampanii dokładnie określasz co będzie za minimalną kwotę X (która zakończy kampanię), a co będzie za kwoty Y, Z (większe od X).

Wcześniej robisz rozpoznanie i wiesz ile będzie cię kosztował wynajem sali, booking zawodników, oprawia audio-wizualna itd. Wiesz co będzie mniej więcej za kwotę X.

Crowdfunding imprezy jest do zrobienia, jak się to zrobi z głową.

5030302694ac1c2a0d14d2.jpg

Pojechałbym na galę nie ważne gdzie i nie ważne z jaką kartą. Zapewne byłaby to dobra gala, a przy okazji możliwość zlotu, które nie zdarzają się zbyt często. Atti kaszany z kartą nie odwali, bo odbiłoby się to źle na dobrym imieniu portalu, a wierzę że za taki projekt odpowiadałyby osoby, którym by zależało i na jakości gali i na zadowoleniu publiki. Tak wiec sumując wszystkie za i brak przeciw to bym się pojawił.

Pytania dodatkowe:

- Tak, chciałbym. Są dwa wyjścia. Albo będzie komentatorem, albo gdy skończy już z AM to będzie siedział przy stoliku i sprzedawał swoje zdjęcia z autografem. Chyba lepsze jednak to pierwsze.

- Tak, mogliby wystąpić. Mieliby możliwość pokazania się przed większą publiką, co dałoby im jeszcze większą motywację do pracy.

- Nie, nie chcę. Zresztą DDW się skończyło, skoro ich zawodnicy zakładają swoje Fedki. Wydaje mi się że DDW będzie już tylko szkółką, bo federacja bez gal to nie federacja.

28054889252fa02dfba372.jpg

Na ile taka organizacja gali jest realna? Pomysł wydaje się szalony, ale kto inny ma robić gale wrestlingu w Polsce niż sami fani. Podstawowym problemem są finanse. Jeżeli znalazłaby się grupka osób, która wyłożyła by pieniądze można by rozpocząć rozmowy na temat gali. Trzeba się liczyć z tym, że wyjście na zero byłoby sukcesem. Czy budżet na poziomie 5 tysięcy albo 10 tysięcy byłby wystarczający? Warto byłoby skorzystać z wrestlerów DDW, bo byliby najtańsi. Ring również można pożyczyć z DDW i pewnie pojawi pomysł o współpracy. Można zrobić gale tylko z wrestlerami z zagranicy, tylko trzeba będzie za nich zapłacić. O gwiazdach już nie wspominając, bo drawami z Polsce są wrestlerzy WWE, a nie ROH.

Najtańszą opcją byłoby zrobienie gali z udziałem wrestlerów DDW oraz HCW. Ci drudzy nie mają jeszcze wyrobionej marki w Europie (nie powinni mieć wygórowanych wymagań) oraz przekonaliśmy się, że prezentują dobry poziom. Nie widziałbym problemu z zaproszeniem ludzi z backyardu, nawet by wzięli udział w głównej karcie. Jakby nie było HCW właśnie z backyardu się wychodzi. To tylko moja wizja i pewnie szybko upadnie na etapie pisania do wrestlerów za jakie pieniądze by wystąpili na takie gali.

1575893877482df76acc17a.jpg

• Reputacja:   1

Trochę mnie dziwi ta naiwna wiara w polskich fanów. To, że przyjadą, wesprą itd. Moim zdaniem fani są jednym z głównych powodów, dlaczego wrestling w Polsce nie ma szans. Ostatnie gale DDW - wiadomo. Słaby wrestling, brak znanych nazwisk, pogarszająca się atmosfera, trudna lokalizacja itd. Nic dziwnego, że na widowni zasiadło kilkanaście osób. Ale przypomnijcie sobie pierwszą galę, na której mieli wystąpić Aries i Ruckus, i która też nie wzbudziła dużego zainteresowania (a miała być to pierwsza polska gala EVER). To samo gale WWE: większość pojechała raz, góra dwa, i wystarczy. Polski fan nie będzie się mordował kilkanaście godzin w PKP, ani wydawał zbyt dużych pieniędzy. Na etapie "co by było gdyby" będzie deklarował swoją pełną gotowość, ale gdy tylko pojawią się konkrety, nagle okaże się, że za daleko, albo że babcia ma tego samego dnia urodziny. Dlatego wiara w to, że banda no name'ów może zrobić furorę, przeżyłaby bardzo brutalne zderzenie z rzeczywistością. Szyld Attitude by nie pomógł, podobnie jak szyld WF nie pomógł TBW.

1005187806541accfacb3d6.jpg

SixKiller, tu nawet nie chodzi o podejście fanów, ale o nieznajomość realiów.

Nie chce mi się zagłębiać w przepisy, ale gala wrestlingu to chyba impreza masowa podwyższonego ryzyka, a z taką wiąże się konieczność uzyskania odpowiednich pozwoleń.

Maxi4, kwota, którą podałeś to koszt wynajęcia lokalu. Do tego potrzebna jest jeszcze ochrona.

Organizator powinien być ubezpieczony od odpowiedzialności cywilnej.

Chyba tylko backyardowcy zgodzą się wystąpić za piwo i kebaba, a pozostałym trzeba zapłacić i pokryć koszty podróży oraz noclegu.

Wydaje mi się, że, aby myśleć o zorganizowaniu skromnej gali, trzeba dysponować kwotą minimum 40 tysięcy.

Stay negative

• Reputacja:   22

Nie chce mi się zagłębiać w przepisy, ale gala wrestlingu to chyba impreza masowa podwyższonego ryzyka, a z taką wiąże się konieczność uzyskania odpowiednich pozwoleń.

Taka impreza raczej nie będzie masowa, bo jakby była to mówilibyśmy o wielkim sukcesie i z samych biletów zwróciłoby się 60-70% kosztów (zakładając twoje 40 tyś i średnią cenę biletów 50 PLN).

Impreza artystyczno-rozrywkowa jest imprezą masową, jeżeli liczba miejsc dla uczestników wynosi nie mniej niż 1000 na stadionie lub terenie otwartym oraz 500 w hali sportowej lub w innym budynku.

Z tym "podwyższonego ryzyka" to już popłynąłeś zupełnie. Takim mianem określa się imprezę gdy wynika z posiadanych informacji i dotychczasowych doświadczeń dotyczących zachowania osób uczestniczących, że istnieje obawa wystąpienia aktów przemocy lub agresji.

No chyba, że referujesz do naszego zachowania na DDW 8 i słynnej afery parówkowej :D :D

5030302694ac1c2a0d14d2.jpg

Przemk0, być może mój błąd z tą imprezą masową w budynku. Wydawało mi się, że chodzi o ogólną "pojemność" lokalu, a nie liczbę ustawionych krzeseł, a taki, do którego wejdzie ring, przyjmie spokojnie 500 osób.

A z podwyższonym ryzykiem to już nie wiem, czy chodzi tylko o przemoc wśród publiczności, czy również udawaną w ringu :)

W każdym razie i tak trzeba sprawdzić, jak lokalny magistrat podchodzi do gali.

Stay negative

• Reputacja:   1

SixKiller, tu nawet nie chodzi o podejście fanów, ale o nieznajomość realiów.

Jasne, że to nie takie hop-siup, jak się niektórym wydaje. Że wystarczą dwa telefony i gala gotowa, Nieraz zresztą pisałem, że Roid powinien powiedzieć, ile przy tym roboty, bo mało kto zdaje sobie z tego sprawę i facet często obrywał za rzeczy, które nie zależały od niego. Nie zrobił tego - trudno. W każdym razie fani to czynnik kluczowy. Każdy, kto myśli o organizacji gali, musi sobie odpowiedzieć na pytanie: czy ktoś w ogóle będzie chciał to obejrzeć. A realia są właśnie takie, że polski fan ma polski wrestling głęboko w dupie. Na poziomie deklaracji powie, że trzyma kciuki, bo tak wypada, ale jak przyjdzie co do czego, to nie ruszy się sprzed komputera. Tak jest i już - nie piszę tego z wyrzutem :wink:

1005187806541accfacb3d6.jpg

Taka impreza raczej nie będzie masowa, bo jakby była to mówilibyśmy o wielkim sukcesie i z samych biletów zwróciłoby się 60-70% kosztów (zakładając twoje 40 tyś i średnią cenę biletów 50 PLN).

Impreza artystyczno-rozrywkowa jest imprezą masową, jeżeli liczba miejsc dla uczestników wynosi nie mniej niż 1000 na stadionie lub terenie otwartym oraz 500 w hali sportowej lub w innym budynku.

Z tym "podwyższonego ryzyka" to już popłynąłeś zupełnie. Takim mianem określa się imprezę gdy wynika z posiadanych informacji i dotychczasowych doświadczeń dotyczących zachowania osób uczestniczących, że istnieje obawa wystąpienia aktów przemocy lub agresji.

No chyba, że referujesz do naszego zachowania na DDW 8 i słynnej afery parówkowej :D :D

Imprezy masowe zaczynają się już od 300 osób. Na każdą taką imprezę musisz mieć ochronę i służby medyczne. Poza tym koszt to ZAIKS jeszcze bo za darmo to muzyki nie włączysz na takiej gali. Koszt ochrony i służby medycznej to już okolice 2,5-3 tys zł myślę. ZAIKS to jeden ciul bo dużo nie wyjdzie.

Sam wynajem obiektu zje najwięcej środków z budżetu. Zależy ile godzin ale liczyć te 5-7 tys zł można by policzyć. Powiedzmy że tutaj masz już 10 tys zł.

Nie masz zawodników na gale i "sceny" oraz ringu. Doliczyć można spokojnie okolice 10-15 tys zł. Myślę że jakby ktoś to dobrze rozplanował to wszystko zmieści się w granicy minimum 15 tys a max 25 tys(tak tak duża dziura ale to zależy od wielu czynników). Wątpię aby organizacja takiej gali wyniosła mniej niż 15 tys zł. Wtedy 300 osób musiałoby zapłacić po 50 zł aby wyjść na próg minimum wymaganej kwoty - ktoś w to wierzy? Trzeba sponsorów na takie coś a to raczej ciężko może być;)

Fajnym pomysłem na rozreklamowanie gali jest rozdawanie ulotek w podstawówkach

Pamietam ze jak ja jeszcze w podstawówce sie uczyłem cyrk w taki sposób sie reklamował przez co duzo osób z mojej szkoły chodziło do cyrku (ja również 8-) )

Jeśli byłaby już faza przygotowań kiedyś, to zgłaszam się, do robienia ulotek/plakatów itp. Oczywiście za darmo, na cel eventu :twisted:

...BĘDĘ KIMŚ, KIM WY ZAWSZE CHCIELIŚCIE BYĆ...

2013

10024833945152d0b1740ad.jpg

Jeśli byłaby już faza przygotowań kiedyś, to zgłaszam się, do robienia ulotek/plakatów itp. Oczywiście za darmo, na cel eventu

Ja natomiast nagram na kasetę składankę piosenek, które będą umilać oglądanie gali i tym sposobem przyczynię się do promocji wrestlingu nad Wisłą :roll:

Przed weekendem byliście napaleni na zbiórkę pieniędzy i wierzyliście, że 15 tysięcy wystarczy, a dziś chcecie drukować ulotki. Azibiel, jeśli skończy ci się toner, cała promocja gali padnie :twisted:

Nie no, ten temat robi się z każdym wpisem bardziej absurdalny :lol:

Stay negative