Skocz do zawartości
  • Witaj na forum Attitude

Dołącz do najstarszego forum o pro wrestlingu w Polsce!

Jeżeli masz trudności z zalogowaniem się na swoje konto, to prosimy o kontakt pod adresem mailowym: forum@wrestling.pl

Nowa, polska federacja Pro Wrestlingu!

Rekomendowane odpowiedzi

• Reputacja:   0
  • Status:  Offline
  • Styl:  Klasyczny

Nie wiem dlaczego użytkownik Maniac94 nie komentuje tego tematu. Z samej nazwy i daty założenia konta można się sugerować, że jest od nich. Kilka komentarzy mogłoby nam wyjaśnić sytuację i cele ich działalności. Tutaj mają 8589 potencjalnych widzów i na pewno więcej osób wejdzie na attitude, niż ich stronę, więc powinni z tego skorzystać.

Beniaminek 2014

990529556565f7712de17e.jpg

https://forum.wrestling.pl/topic/35290-nowa-polska-federacja-pro-wrestlingu/page/3/#findComment-348107

• Odpowiedzi 181
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• Kowal

18

• CenBoyz

18

• Grishan

14

• SixKiller

12

Top użytkownicy w tym temacie

Do tego, żeby ktoś w Polsce mógł się utrzymywać z samego wrestlingu potrzeba jeszcze z 20 lat lub siedziby w Warszawie. Liczba fanów wrestlingu w Polsce wzrasta, ale wciąż nie jest wystarczająca do tego, żeby organizować gale.

Kiedyś tworzyłem teoretyczny biznesplan takowej federacji. Jest to żyła złota nawet przy widowniach 1000-1500 osób (jak przy Impact) o ile ma się umowę z telewizją i to nie jest ułomny backyard a mainstreamowy produkt (a liczyłem to jakies 4-5 lat temu). PPV to nie problem jeżeli są w systemie internetowym, nawet można z powodzeniem zastąpić telewizję przez VOD albo dobrej jakości YouTube. Wpierw trzeba jednak włożyć - około miliona złotych aby zakupić wszystko co potrzeba. W biznesplanie wpierw miało pójść show na wzór Tough Enough trwające kilka miesięcy a dopiero potem tygodniówka (tapingi rzecz jasna a nie live). Rozsądny milioner jest w stanie stworzyć taką firmę, która przyniesie worki mamony.

Ale powtarzam rozsądny. Produkt ściśle mainstreamowy a nie taki:

Obrazek

No tu się konkret uśmiałem

Uciekłem do Kanady
https://forum.wrestling.pl/topic/35290-nowa-polska-federacja-pro-wrestlingu/page/3/#findComment-348111

Do tego, żeby ktoś w Polsce mógł się utrzymywać z samego wrestlingu potrzeba jeszcze z 20 lat lub siedziby w Warszawie. Liczba fanów wrestlingu w Polsce wzrasta, ale wciąż nie jest wystarczająca do tego, żeby organizować gale.

Kiedyś tworzyłem teoretyczny biznesplan takowej federacji. Jest to żyła złota nawet przy widowniach 1000-1500 osób (jak przy Impact) o ile ma się umowę z telewizją i to nie jest ułomny backyard a mainstreamowy produkt (a liczyłem to jakies 4-5 lat temu). PPV to nie problem jeżeli są w systemie internetowym, nawet można z powodzeniem zastąpić telewizję przez VOD albo dobrej jakości YouTube. Wpierw trzeba jednak włożyć - około miliona złotych aby zakupić wszystko co potrzeba. W biznesplanie wpierw miało pójść show na wzór Tough Enough trwające kilka miesięcy a dopiero potem tygodniówka (tapingi rzecz jasna a nie live). Rozsądny milioner jest w stanie stworzyć taką firmę, która przyniesie worki mamony.

Ale powtarzam rozsądny. Produkt ściśle mainstreamowy a nie taki:

Obrazek

To weź sobie kredyt i zostań bankrutem. Chyba mało jednak o tym wiesz że piszesz takie bzdury.

A ten "Kid Nuclear" - już widzę na jakimś pokazie jak będą zachwyceni jego umiejętnościami ringowymi...szkoda tylko że jego "postaci" nikt z osób mało znających wrestling nie kupi. Będzie to kolejny debil.

https://forum.wrestling.pl/topic/35290-nowa-polska-federacja-pro-wrestlingu/page/3/#findComment-348117

• Reputacja:   1

No tu się konkret uśmiałem

Zatem dobrze. Policzmy.

Załóżmy iż produkcją zajmuje się firma zewnętrzna - ATM Group, która posiada odpowiednią halę do tego - 2,5 tysiąca metrów w Bielanach Wrocławskich. Przypominam że Impact Zone! nowe ma jakieś 1500 metrów kwadratowych a stare - 1900.

ATM bierze na siebie całą produkcję bo ma sprzęt, więc koszt pojedyńczego odcinka powinien wynieść jakieś 20 tysięcy złotych. Nagrywamy tapingi, to idzie hurtem - trzy nagrania po 90 minut - 60 tysięcy za dzień nagraniowy + opłacenie zawodników.

Czy to strasznie dużo, zakładając że ma się umowę z telewizją? Polski produkt z chęcią kupiłaby to jakaś stacja - reklamy z nawiązką wróciłyby koszty produkcyjne.

https://forum.wrestling.pl/topic/35290-nowa-polska-federacja-pro-wrestlingu/page/3/#findComment-348119

• Urządzenie:  Android

Da dyskusja skończy się awanturą...

1005187806541accfacb3d6.jpg

https://forum.wrestling.pl/topic/35290-nowa-polska-federacja-pro-wrestlingu/page/3/#findComment-348121

Całkiem możliwe że się tak skończy :)

I niech nikt nie próbuje przywoływać cenników z TNA i WWE, bo to jest nieprzekładalne na polski rynek. Z całą pewnością Dixie nie wykładała 600 tysięcy za jeden odcinek Impactu w trasie, a WWE nie płaci miliona dolarów za jedno RAW. Nawet ich nie stać na takie obroty. WWE istotnie wyłożyło w 2009 roku, 150 milionów dolarów za eventy, ale to za wszystkie! A nie tylko telewizyjne. A samych telewizyjnych jest z 200 rocznie!

https://forum.wrestling.pl/topic/35290-nowa-polska-federacja-pro-wrestlingu/page/3/#findComment-348122

zakładając że ma się umowę z telewizją

i można skończyć dyskusję na ten temat ;)

Polski produkt z chęcią kupiłaby to jakaś stacja

nope

https://forum.wrestling.pl/topic/35290-nowa-polska-federacja-pro-wrestlingu/page/3/#findComment-348125

i można skończyć dyskusję na ten temat

Zaraz... jak to było? Netflix wyemitował w internecie serial i jakoś ludzie oglądają. Zatem śmiem przypuszczać że udałoby się jeżeli nie w telewizji, to na Ipli dostać miejsce. I Ipla ma miejsce a federacja korzyść.

Przestaje głowa boleć o oglądalność a reklamy można sprzedawać indywidualnie bądź jak każda telewizja - przez agencję i tylko wkomponowywać je w gotowy materiał.

Jeżeli ktoś ma głowę na karku, to dopnie swego od strony technicznej i biznesowej. Ale kadr już nie wyczaruje.

https://forum.wrestling.pl/topic/35290-nowa-polska-federacja-pro-wrestlingu/page/3/#findComment-348126

• Urządzenie:  Windows
  • Styl:  Jasny

Obie strony mają rację, równocześnie jednak obie się mylą. Wyliczenia opłacalności mogą być w 100% poprawne, nie mają one jednak żadnego odniesienia do rzeczywistości, mówimy bowiem o Polsce - kraju, w którym wrestling nie jest i, bądźmy szczerzy, raczej nigdy nie będzie czymś więcej, jak tylko rozrywką dla grupy pasjonatów. No chyba, że za jego promocję faktycznie zabierze się jakiś TVN czy inna telewizja dla debili, wtedy jednak dostalibyśmy wrestlingowy odpowiednik Tańca z gwiazdami czy innych Kuchennych rewolucji...

#FireSpears

Mistrz Świata w Typerze Mistrzostw Świata a.d. 2018

#FireSpears

Zapomniane Ikony Wrestlingu, odcinek #6 - styczeń 2020.

#FireSpears

10322574215b75ed600e0af.jpg

https://forum.wrestling.pl/topic/35290-nowa-polska-federacja-pro-wrestlingu/page/3/#findComment-348131

Telewizja? Chłopcy, mamy 2014 rok, youtube, twitch, mówią wam coś te nazwy? To takie fajne rzeczy, które z miesiąca na miesiąc coraz bardziej wypychają telewizję z łask. TVN, Polsat czy inny szajs ogląda tylko tępa masa, można zostać niezależnym i trzepać takie pieniądze z reklam, że panowie spokojnie utrzymają się na bardzo wysokim poziomie, oczywiście na początek musi byc promocja, ale z tego co widzę, to jakoś to idzie.
https://forum.wrestling.pl/topic/35290-nowa-polska-federacja-pro-wrestlingu/page/3/#findComment-348132

Telewizja? Chłopcy, mamy 2014 rok, youtube, twitch, mówią wam coś te nazwy? To takie fajne rzeczy, które z miesiąca na miesiąc coraz bardziej wypychają telewizję z łask. TVN, Polsat czy inny szajs ogląda tylko tępa masa, można zostać niezależnym i trzepać takie pieniądze z reklam, że panowie spokojnie utrzymają się na bardzo wysokim poziomie, oczywiście na początek musi byc promocja, ale z tego co widzę, to jakoś to idzie.

Gdzie jest ta promocja? Jeden post użytkownika który założył konto na 1 dzien, zeby dodać ten wpis i nawet nie ma ochoty go śledzić.

Niektóre osoby traktują wrestling w Polsce jak Nibylandie, snując marzenia o wzbogaceniu na miarę Rockefellera, a prawda jest taka że niektóre dyscypliny popularne w USA są w Polsce traktowane bardziej jako ciekawostka i wrestling jak na razie się do nich zalicza.

Co do tej federacji to poszukałem trochę na google i znalazłem takie coś (...) . Jak widać to ma być konkurencja dla DDW, bo widnieją jako profesjonaliści. Szkoda tylko, że sam musiałem tego szukać, a nie dostałem jakiegoś komunikatu od nich.

Beniaminek 2014

https://forum.wrestling.pl/topic/35290-nowa-polska-federacja-pro-wrestlingu/page/3/#findComment-348136

Co do tej federacji to poszukałem trochę na google i znalazłem takie coś (...) . Jak widać to ma być konkurencja dla DDW, bo widnieją jako profesjonaliści.

Może się mylę, ale wikipedia to strona, na której każdy może edytować wpisy, a tu też przy każdym kraju jest opcja edit. Więc nie biorę tego na serio że tak szybko się tam znaleźli.

Swoją drogą wpychanie kogoś kto dopiero ogłosił swoje istnienie na PSW do telewizji to chyba jednak zbyt wygórowane oczekiwania. Kto przyjmie do telewizji produkt, który jest tak świeży i nie wiadomo jak się rozwinie?

28054889252fa02dfba372.jpg

https://forum.wrestling.pl/topic/35290-nowa-polska-federacja-pro-wrestlingu/page/3/#findComment-348137

• Styl:  Jasny

Nie zapominajmy, że Polska wciąż jest, jeśli chodzi o Internet, nieco zacofana. Jasne, w większych miastach (prawie) każdy poniżej 30 roku życia takowy wynalazek posiada, w mniejszych ośrodkach (nie wspominając o starszym pokoleniu) sytuacja wygląda jednak znacznie gorzej - tam telewizyjny szajs trzyma się mocno i szybko się to nie zmieni. Najlepszy zresztą przykład to wspomniany już Taniec z gwiazdami. Jest to, nazywajmy rzeczy po imieniu, absolutny shit, co tydzień jednak cztery miliony ludzi siadaja przed telewizorami i to ogląda. Kuchenne rewolucje 2,5 mln, tyle samo Top Model i X-Factor. A ile osób obejrzy show robiony w sieci? 1/10 tego? Jasne, trochę kasy z reklam będzie, ale gdy odejmie się koszta organizacji gali do podziału między zawodników zostanie najwyżej dług...

#FireSpears

Mistrz Świata w Typerze Mistrzostw Świata a.d. 2018

#FireSpears

Zapomniane Ikony Wrestlingu, odcinek #6 - styczeń 2020.

#FireSpears

10322574215b75ed600e0af.jpg

https://forum.wrestling.pl/topic/35290-nowa-polska-federacja-pro-wrestlingu/page/3/#findComment-348140

@Kowal zgadzam się z tobą 100%.

Odnośnie tego linku z wikipedii, to chodzi mi o to że oni chcą być tak postrzegani bo to musiał dodać ktoś od nich. Gali żadnej jeszcze nie zrobili więc żaden fan to nie mógł być.

Co do całej sytuacji to powiem tak, że firmy jeszcze nie mam ale brałem kiedyś udział przy koordynacji w większym jak na warunki mojego obecnego kraju projekcie(na niecałe 10 000 osób). U nas na Słowacji wyglądało to tak, że zanim wszystko zaczęliśmy to wybraliśmy dobrą lokalizację, następnie rozpoczęliśmy promowanie na necie na wszelkich możliwych forach i stronach o podobnej tematyce(muszą mieć kogoś dobrego od tworzenia tekstów promocyjnych), konkursy z nagrodami(nawet może być parę darmowych biletów), żeby zachęcić ludzi na fejsie do udostępniania strony, kolejny punkt to było szukanie sponsorów, trzeba tutaj wykorzystać przy negocjacjach wszystkie możliwe plusy jakie się posiada i w negocjacjach traktować się na równo. Sponsorzy dają dużo, bo mogą ufundować nagrody, wypożyczyć sprzęt lub finansowo wesprzeć za niewielki koszt jakim są banery i miejsce na plakacie. Wykorzystaliśmy też kontakty z radiem, żeby załatwić reklamę(to była dłuższa współpraca więc nowa federacja bez marki może tego nie mieć, ale zawsze mogą spróbować nawiązać jakąś współpracę z lokalnym radiem z Wrocławia).

DDW nie zrobiło poprawnie większości rzeczy o których wspomniałem. Jeśli ta nowa federacja nie chce powtarzać błędów to powinni szybko naprawić ich kontakt z fanami wrestlingu i zrobić to profesjonalnie, jeśli taki jest ich cel.

Beniaminek 2014

https://forum.wrestling.pl/topic/35290-nowa-polska-federacja-pro-wrestlingu/page/3/#findComment-348142

• Reputacja:   6
  • Styl:  Ciemny

Ta dyskusja jest fascynująca. Naprawdę.

Biznesplany uwzględniające milionowy wkład?

Show w telewizji?

Może zejdziemy już na ziemię, co?

Ja nie oczekuję od tej federacji wiele. Na początek wystarczyłoby mi to, czego nie dostałem od DDW: w miarę regularne gale, jakaś ciągłość. Tak właściwie to jest mi obojętne, czy pierwsze show tej federacji będą gromadziły dwadzieścia, czy dwieście osób i czy będą organizowane w klubach czy ogródkach działkowych. To naprawdę nieistotne, chociaż organizowanie gal w salach gimnastycznych od razu spotka się z oskarżeniami o uprawianie backyardu pod płaszczykiem profesjonalizmu. Chrzanić to. Mam to w tyle.

Chcę ciągłości. Regularnych walk. Feudów. Chcę uwierzyć, że to prawdziwa federacja.

"Ale czym to się różni od backyardu?" - zapyta niejeden, poniekąd słusznie zresztą. Na przykład tym, że biorą się za to kolesie, którzy od lat próbują coś robić w tym biznesie. Na przykład taki, dosyć pogardzany tutaj, Jędruś. Przecież ten facet od ładnych paru lat szlifuje swoje umiejętności. Walczył w Szkocji, Niemczech i Polsce, figuruje też jako jeden z oficjalnych uczniów Joe Legenda. Jakieś doświadczenie ma. Mogę go uznać za profesjonalistę - zresztą, umówmy się, że na naszym podwórku jest profesjonalistą pełną gębą ;) Kolejny byłby Shadow, który od lat pojawia się tu ówdzie promując najpierw rodzimy backyard, a teraz po prostu wrestling. Mało? Jasne, że mało. Ale z mojego punktu widzenia wystarczy... na początek.

Przyjrzałem się materiałom promującym MZW i widzę w tym jakiś pomysł. Niektóre gimmicki mnie odrzucają, ale inne już wzbudziły moje zainteresowanie. Taki Shadow, żeby nie szukać daleko: widać, że ktoś trochę nad tą postacią pomyślał. Kid Nuclear też mi się wstępnie spodobał, chociaż obawiam się trochę o to, jak ta postać zostanie przedstawiona - w ringu i poza nim. Na razie to taka trochę komiksowa fedka, ale niejedna uznana organizacja ma mocno przerysowane gimmicki.

Zresztą, lubię komiksy.

W tej chwili chłopaki mają u mnie kredyt zaufania. Niech wywiążą się z obietnicy jednej gali miesięcznie (niech będzie to nawet gala internetowa, to dla mnie naprawdę nieistotne). Niech stworzą federację, która żyje. Dla mnie będzie to cholernie dobry początek. Gwiazdy z zagranicy? Bardzo chętnie, ale nic na siłę. Na razie niech spróbują stworzyć coś własnego. Ja naprawdę z przyjemnością to obejrzę. A jakby udało im się stworzyć jakąś "galę flagową" na wzór Hell For Lycra SWE - takie doroczne święto federacji - to już będę w pełni zadowolony. Niech ciułają na nią przez cały rok i ściągną jakieś gwiazdy z zagranicy...

No i jednak się rozmarzyłem :)

Trochę męczy mnie to skazywanie tego projektu na niepowodzenie. Skoro chłopakom z MZW się chce, to niech próbują. Zresztą, jakie mają wyjście? DDW nie daje perspektyw rozwoju tym, którzy marzą o jakiejś tam, nazwijmy to, karierze wrestlingowej. No to kombinują sami, i chwała im za to. Podejrzewam że dobrze zdają sobie sprawę z tego, że będą dokładać do interesu. Trudno - takie sobie hobby wybrali, muszą ponieść konsekwencje :twisted: Może uda im się stworzyć rynek dla swojego produktu, a może nie.

Ale przynajmniej będą coś robili, zamiast bezczynnie siedzieć na dupach.

Ja życzę im powodzenia.

I tyle.

https://forum.wrestling.pl/topic/35290-nowa-polska-federacja-pro-wrestlingu/page/3/#findComment-348144

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Najnowsze posty

• KyRenLo
      Kolejny dzień/kolejny ranking: Ranking the Top 20 WWE and AEW Stars in Their 20s: Rhea i Dom na samym szczycie, a Fletcher z AEW uzupełnia podium. 1. Rhea Ripley 2. Dominik Mysterio 3. Kyle Fletcher 4. MJF 5. Bron Breakker 6. Oba Femi 7. Jordynne Grace 8. Roxanne Perez 9. Jack Perry 10. Tiffany Stratton Całość: Ranking the Top 20 WWE and AEW Stars in Their 20s BLEACHERREPORT.COM The futures of WWE and AEW are bright, thanks to a wealth of young talent ready to seize heir opportunity and run atop the companies as world champions and top stars for years to come.
    • Attitude
      Nazwa gali: TNA iMPACT #1110 - A Very Hardy Halloween Data: 30.10.2025 Federacja: Total Nonstop Action Wrestling Typ: TV-Show Lokalizacja: USA Format: Taped Platforma: AXS TV Karta: Wyniki: Powiązane tematy: TNA Wrestling - dyskusje, spoilery, wrażenia
    • KyRenLo
    • Attitude
      Nazwa gali: Stardom New Blood 26 Data: 30.10.2025 Federacja: World Wonder Ring Stardom Typ: Online Stream Lokalizacja: Tokyo, Japan Arena: Kanda Myojin Hall Publiczność: 239 Format: Live Platforma: YouTube.com Official video: Karta: Wyniki: Powiązane tematy: Kobiecy Pro Wrestling - dyskusje
    • CzaQ
      I to i to jest przereklamowane?       Edit : No wiadomka chodzi o słynne powiedzonko na wejściu Filipa, które zajumał od Thinga - It's clobbering time. Ale moja poprzednia odpowiedź też jest dobra
  • Dodaj nową pozycję...