Skocz do zawartości
  • Witaj na forum Attitude

Dołącz do najstarszego forum o pro wrestlingu w Polsce!

Jeżeli masz trudności z zalogowaniem się na swoje konto, to prosimy o kontakt pod adresem mailowym: forum@wrestling.pl

Liga Mistrzów - typowanie i punktacja

Czyja punktacja Ci najbardziej odpowiada?  

23 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czyja punktacja Ci najbardziej odpowiada?

• Bastiana
      16
    • NalepaRKO
      3
    • sebinho
      3
    • Holyshita
      1

Rekomendowane odpowiedzi

• Reputacja:   0
  • Status:  Offline

Nadszedł czas na wybranie systemu punktowania w typerze Ligi Mistrzów. Myślę, że jak powstanie temat z typerem LE, to także zaoszczędzi to nam czasu na wybieranie zasad. Zapraszam do głosowania w ankiecie. Jednak zanim to zrobicie, przedstawiam wam propozycje czterech użytkowników.

Zasady typowania i punktowania wg Bastiana:

- 1 pkt za wytypowanie samego zwycięzcy/remisu

- 3 pkt za wytypowanie dokładnego wyniku meczu (np. postawiłeś 2:1 i było 2:1, postawiłeś 2:2 i było 2:2)

Dodatkowa opcja: Mecz dnia: We wtorki i we środy Bastian i Nalep wybiorą po jednym najbardziej atrakcyjnym meczu. Dzięki temu będziecie mogli zdobyć podwójną ilość punktów, jeśli dobrze wytypujecie zwycięstwo, remis lub dokładny wynik meczu.

Zasady typowania i punktowania wg Nalepa:

- 1 pkt za wytypowanie zwycięzcy

- 5 pkt za wytypowanie dokładnego wyniku meczu

- 3 pkt za wytypowanie wyniku meczu z taką samą różnicą bramek - (przykład: było 2:0, wytypowałeś 3:1, było 2:2, wytypowałeś 0:0)

Dodatkowa opcja: Pewniak - polega na tym, że spośród wszystkich meczów danej kolejki wybierasz jeden, który będzie pewniakiem. Jeśli drużyna, na którą postawiłeś wygra mecz, to Twoje punkty są pomnożone x2 - (przykład: wytypowałeś dokładny wynik i oznaczyłeś ten mecz jako pewniak. Zamiast 5 pkt uzyskujesz, aż 10!). Jednak co istotne, w przypadku nie trafienia z wynikiem tracisz z miejsca 5 pkt.

Zasady typowania i punktowania wg sebinho:

- 1 pkt za wytypowanie zwycięzcy

- 0,5 pkt za typy 1X, X2, gdzie 1 to zwycięstwo gospodarzy, X - remis, a 2 zwycięstwo gości

- 2 pkt za wytypowanie dokładnego wyniku meczu

Zasady typowania i punktowania wg Holyshita:

- 1 pkt za wytypowanie samego zwycięzcy/remisu

- 3 pkt za wytypowanie dokładnego wyniku meczu (np. postawiłeś 2:1 i było 2:1, postawiłeś 2:2 i było 2:2)

Dodatkowa opcja: Pewniak - polega na tym, że spośród wszystkich meczów danej kolejki wybierasz jeden, który będzie pewniakiem. Jeśli drużyna, na którą postawiłeś wygra mecz, to Twoje punkty są pomnożone x2 - (przykład: wytypowałeś dokładny wynik i oznaczyłeś ten mecz jako pewniak. Zamiast 5 pkt uzyskujesz, aż 10!). Jednak co istotne, w przypadku nie trafienia z wynikiem tracisz z miejsca 5 pkt.

Mam nadzieję, że niczego nie pomieszałem. Jak tak to Ci, którzy dali na forum propozycje zasad, niech napiszą w tym temacie. Zapraszam do głosowania. :)

• Odpowiedzi 30
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• Bastian

11

• NalepRKO

5

• Pavlos

3

• Morison

3

Top użytkownicy w tym temacie

Wybieram opcję numer 1, czyli Bastiana. Nie ma co komplikować zwykłego typera. Ma byc prosto i do razu zrozumiale dla każdego ;)

• Reputacja:   54
  • Urządzenie:  Android

Zastanawiałem się głównie nad 1 i 4 propozycją. Zagłosowałem na tą pierwszą, gdyż jest najbardziej banalna :) , a dzięki temu każdy wie, dlaczego dostał tyle właśnie punktów. Edytowane przez Caribbean Cool

163870508457e2d890447a3.jpg

Głos na opcje Bastiana, najbardziej prosta do ogarnięcia.

14078636424fdfa1a4c8062.jpg

• Reputacja:   1
  • Urządzenie:  Macintosh

Też opcja Bastiana, bo jest najprostsza i bezpieczna - nie tracisz punktów za zły typ Jokera. :)

• Reputacja:   2

Ja również wybiorę Bastian'a. Pomysł NalepRKO fajny, ale 5 pkt to troszkę za dużo. Reszta zbyt skomplikowana na forumowy typer.

Typerowa zabawa:

I miejsce - Liga Mistrzów 2015/2016

III miejsce (Ex æquo z użytkownikiem filomatrix) - Euro 2016

III miejsce - Euro 2012

6476255635741dfcc53660.jpg

• Reputacja:   48
  • Urządzenie:  Windows

,,Mecz dnia" był takim swobodnie rzuconym pomysłem, ale niech zostanie on jako uatrakcyjnienie mojej wizji rozgrywania typera. W kwestii typera została do uzgodnienia tylko kwestia wtorkowych meczów pierwszej kolejki - liczymy je czy też nie? Może niech użytkownicy pod kilkoma słowami komentarza pod ankietą dopiszą też czy są za uwzględnieniem wtorkowych gier do klasyfikacji ogólnej. Po zakończeniu głosowania sporządzę regulamin typera, aby nie było niejasności, co do pory wystawiania wątków z typowaniem, godziny zamknięcia typowań itp. :)

70800448856fb97a41e5eb.jpg

Bastian napisał(a):
Może niech użytkownicy pod kilkoma słowami komentarza pod ankietą dopiszą też czy są za uwzględnieniem wtorkowych gier do klasyfikacji ogólnej.

Mimo, że liczenie wtorkowych spotkań wyszłoby mi na dobre pod względem punktacji, to jestem na nie, bo dużo osób świadomie na nie nie głosowało. Także nie liczmy ich.

Bastian napisał(a):
,,Mecz dnia" był takim swobodnie rzuconym pomysłem, ale niech zostanie on jako uatrakcyjnienie mojej wizji rozgrywania typera.
Jeszcze mam pytanie. Jeśli chodzi o mecz dnia, to nie lepiej zmienić to na mecz kolejki? Dwa mecze dnia to jak dla mnie za dużo. :P

NalepRKO napisał(a):
  Bastian napisał(a):
,,Mecz dnia" był takim swobodnie rzuconym pomysłem, ale niech zostanie on jako uatrakcyjnienie mojej wizji rozgrywania typera.
Jeszcze mam pytanie. Jeśli chodzi o mecz dnia, to nie lepiej zmienić to na mecz kolejki? Dwa mecze dnia to jak dla mnie za dużo. :P

Tak jak pisałem wcześniej - wspomniałem o ,,meczu dnia" dodatkowo, nie licząc specjalnie na umieszczenie tego pomysłu w typerze. Według mnie mecz dnia albo nie powinien być rozgrywany w ogóle albo dwa razy na kolejkę, tj. we wtorek i środę. Przy Lidze Mistrzów mamy łatwiej, ponieważ we wtorki ja wybiorę hit, a w środę Ty. Gorzej z Ligą Europy, gdzie ja i Holyshit będziemy musieli zdecydować wspólnie. Z pewnością się dogadamy, ale w LE jest więcej meczów bez wyraźnego faworyta.

Bastian napisał(a):

Tak jak pisałem wcześniej - wspomniałem o ,,meczu dnia" dodatkowo, nie licząc specjalnie na umieszczenie tego pomysłu w typerze. Według mnie mecz dnia albo nie powinien być rozgrywany w ogóle albo dwa razy na kolejkę

Można jeszcze dodać pewniaka, ale tylko wtedy, gdy wygra opcja Holyshita, bo różni się od Twojej tym, że jest pewniak za mecz dnia. :P

NalepRKO napisał(a):
  Bastian napisał(a):

Tak jak pisałem wcześniej - wspomniałem o ,,meczu dnia" dodatkowo, nie licząc specjalnie na umieszczenie tego pomysłu w typerze. Według mnie mecz dnia albo nie powinien być rozgrywany w ogóle albo dwa razy na kolejkę

Można jeszcze dodać pewniaka, ale tylko wtedy, gdy wygra opcja Holyshita, bo różni się od Twojej tym, że jest pewniak za mecz dnia. :P

Zróbmy tak: zwycięzca ankiety będzie miał prawo zdecydować sam, co zrobić ze swoim ,,bonusem". :)

• Reputacja:   2

Wtorkowe mecze wyszłyby mi również na dobre. Uważam, że jedna kolejka nie skreśla niczyich szans, tak więc jestem za liczeniem, ale skoro większość, by tego nie chciała no to trudno.

Typerowa zabawa:

I miejsce - Liga Mistrzów 2015/2016

III miejsce (Ex æquo z użytkownikiem filomatrix) - Euro 2016

III miejsce - Euro 2012

6476255635741dfcc53660.jpg

Pavlos napisał(a):
Wtorkowe mecze wyszłyby mi również na dobre. Uważam, że jedna kolejka nie skreśla niczyich szans, tak więc jestem za liczeniem, ale skoro większość, by tego nie chciała no to trudno.

Podliczę wszystkie opinie z tego wątku dotyczące liczenia pierwszych ośmiu meczów inauguracyjnej kolejki i wtedy zdecydujemy, co z punktami za 17.09.2013 roku. :)

Bastian napisał(a):
Zróbmy tak: zwycięzca ankiety będzie miał prawo zdecydować sam, co zrobić ze swoim ,,bonusem". :)

Spoko. :)

Pavlos napisał(a):

Mi to w zasadzie bez różnicy. Będzie mnóstwo meczów i sytuacja w tabeli na pewno się zmieni.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Najnowsze posty

• Attitude
      Nazwa gali: WWE NXT #787 Data: 27.05.2025 Federacja: World Wrestling Entertainment Typ: TV-Show Lokalizacja: Orlando, Florida, USA Arena: WWE Performance Center Format: Live Platforma: The CW Karta: Wyniki: Powiązane tematy: World Wrestling Entertainment - dyskusje ogólne WWE SmackDown! - dyskusje, spoilery, wrażenia WWE RAW - dyskusje, spoilery, wrażenia WWE NXT - dyskusje, spoilery, wrażenia
    • MattDevitto
      Szok to mało powiedziane - jednak wrs dalej potrafi czasem zaskoczyć. Jacy Jayne z pasem tego bym jeszcze nawet kilkadziesiąt godzin temu nie wymyślił. Porażka Vaquer to niespodzianka, ale też wiadomo, że idzie natychmiast wyżej - w NXT nie miała już co robić. Ponoć jej drogą ma podążyć Grace, więc zaraz może się okazać, że z dobrego rosteru kobiet niewiele zostanie. A to one ostatnio trzymały poziom NXT...Niby na horyzoncie pojawia się May z AEW, ale nie wiem czy to wystarczy by wypełnić nie lukę, a wyrwę, która powstaje. Tradycyjnie u panów dzieje się tyle co na dawnym WWE Superstars. To nie będą łatwe tygodnie dla fanów NXT.
    • MattDevitto
    • PTW
      TO MOŻE SIĘ SKOŃCZYĆ BARDZO ŹLE! Serg Sullivan zmierzy się z Miyagi Shida już w najbliższą sobotę w pojedynku Falls Count Anywhere bez dyskwalifikacji i jeśli to co pokazuje na filmie się ziści to... nawet nie chcemy o tym myśleć! Kupujcie bilety by zobaczyć to starcie na żywo, tutaj może wydarzyć się absolutnie wszystko! Widzimy się 31 maja! Przeczytaj wpis na oficjalnym fanpage PTW.
    • PpW
      Wiedźmin Geralt, Van Helsing i Stanisław Van Dobroniak - przynajmniej 1 z tych 3 słynnych Łowców Potworów, już 7 Czerwca podejmie się śmiertelnie niebezpiecznej i obrzydliwej w swojej istocie próby odzombiaczenia Johnnego Blade'a 🤯🧟‍♂️ "Polski Adonis" zaryzykuje swoje życie, zdrowie i kubki smakowe, próbując umieścić nasze ultraviilent zombiaka w "bliżej niekreoślonym pojemniku zawierającym ogromne ilości piwa bezalkoholowego" 🫣🍺 "Undead Beerbath: Protocole Zero" to mecz/walka/starcie/wydarzenie/rytuał, którego nie możesz przegapić, więc kupujcie bilety i widzimy się na gali Ledwo Legalne 5 🔥🔥🔥 Bilety dostępne na stage24 i ppw-ewenement.pl 🎟 Przeczytaj na fanpage.
  • Dodaj nową pozycję...