Skocz do zawartości
  • Witaj na forum Attitude

Dołącz do najstarszego forum o pro wrestlingu w Polsce!

Jeżeli masz trudności z zalogowaniem się na swoje konto, to prosimy o kontakt pod adresem mailowym: forum@wrestling.pl

Liga Mistrzów - typowanie i punktacja

Czyja punktacja Ci najbardziej odpowiada?  

23 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czyja punktacja Ci najbardziej odpowiada?

• Bastiana
      16
    • NalepaRKO
      3
    • sebinho
      3
    • Holyshita
      1

Rekomendowane odpowiedzi

• Reputacja:   0
  • Status:  Offline

Nadszedł czas na wybranie systemu punktowania w typerze Ligi Mistrzów. Myślę, że jak powstanie temat z typerem LE, to także zaoszczędzi to nam czasu na wybieranie zasad. Zapraszam do głosowania w ankiecie. Jednak zanim to zrobicie, przedstawiam wam propozycje czterech użytkowników.

Zasady typowania i punktowania wg Bastiana:

- 1 pkt za wytypowanie samego zwycięzcy/remisu

- 3 pkt za wytypowanie dokładnego wyniku meczu (np. postawiłeś 2:1 i było 2:1, postawiłeś 2:2 i było 2:2)

Dodatkowa opcja: Mecz dnia: We wtorki i we środy Bastian i Nalep wybiorą po jednym najbardziej atrakcyjnym meczu. Dzięki temu będziecie mogli zdobyć podwójną ilość punktów, jeśli dobrze wytypujecie zwycięstwo, remis lub dokładny wynik meczu.

Zasady typowania i punktowania wg Nalepa:

- 1 pkt za wytypowanie zwycięzcy

- 5 pkt za wytypowanie dokładnego wyniku meczu

- 3 pkt za wytypowanie wyniku meczu z taką samą różnicą bramek - (przykład: było 2:0, wytypowałeś 3:1, było 2:2, wytypowałeś 0:0)

Dodatkowa opcja: Pewniak - polega na tym, że spośród wszystkich meczów danej kolejki wybierasz jeden, który będzie pewniakiem. Jeśli drużyna, na którą postawiłeś wygra mecz, to Twoje punkty są pomnożone x2 - (przykład: wytypowałeś dokładny wynik i oznaczyłeś ten mecz jako pewniak. Zamiast 5 pkt uzyskujesz, aż 10!). Jednak co istotne, w przypadku nie trafienia z wynikiem tracisz z miejsca 5 pkt.

Zasady typowania i punktowania wg sebinho:

- 1 pkt za wytypowanie zwycięzcy

- 0,5 pkt za typy 1X, X2, gdzie 1 to zwycięstwo gospodarzy, X - remis, a 2 zwycięstwo gości

- 2 pkt za wytypowanie dokładnego wyniku meczu

Zasady typowania i punktowania wg Holyshita:

- 1 pkt za wytypowanie samego zwycięzcy/remisu

- 3 pkt za wytypowanie dokładnego wyniku meczu (np. postawiłeś 2:1 i było 2:1, postawiłeś 2:2 i było 2:2)

Dodatkowa opcja: Pewniak - polega na tym, że spośród wszystkich meczów danej kolejki wybierasz jeden, który będzie pewniakiem. Jeśli drużyna, na którą postawiłeś wygra mecz, to Twoje punkty są pomnożone x2 - (przykład: wytypowałeś dokładny wynik i oznaczyłeś ten mecz jako pewniak. Zamiast 5 pkt uzyskujesz, aż 10!). Jednak co istotne, w przypadku nie trafienia z wynikiem tracisz z miejsca 5 pkt.

Mam nadzieję, że niczego nie pomieszałem. Jak tak to Ci, którzy dali na forum propozycje zasad, niech napiszą w tym temacie. Zapraszam do głosowania. :)

• Odpowiedzi 30
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• Bastian

11

• NalepRKO

5

• Pavlos

3

• Morison

3

Top użytkownicy w tym temacie

Wybieram opcję numer 1, czyli Bastiana. Nie ma co komplikować zwykłego typera. Ma byc prosto i do razu zrozumiale dla każdego ;)

• Reputacja:   54
  • Urządzenie:  Android

Zastanawiałem się głównie nad 1 i 4 propozycją. Zagłosowałem na tą pierwszą, gdyż jest najbardziej banalna :) , a dzięki temu każdy wie, dlaczego dostał tyle właśnie punktów. Edytowane przez Caribbean Cool

163870508457e2d890447a3.jpg

Głos na opcje Bastiana, najbardziej prosta do ogarnięcia.

14078636424fdfa1a4c8062.jpg

• Reputacja:   1
  • Urządzenie:  Macintosh

Też opcja Bastiana, bo jest najprostsza i bezpieczna - nie tracisz punktów za zły typ Jokera. :)

• Reputacja:   2

Ja również wybiorę Bastian'a. Pomysł NalepRKO fajny, ale 5 pkt to troszkę za dużo. Reszta zbyt skomplikowana na forumowy typer.

Typerowa zabawa:

I miejsce - Liga Mistrzów 2015/2016

III miejsce (Ex æquo z użytkownikiem filomatrix) - Euro 2016

III miejsce - Euro 2012

6476255635741dfcc53660.jpg

• Reputacja:   39

,,Mecz dnia" był takim swobodnie rzuconym pomysłem, ale niech zostanie on jako uatrakcyjnienie mojej wizji rozgrywania typera. W kwestii typera została do uzgodnienia tylko kwestia wtorkowych meczów pierwszej kolejki - liczymy je czy też nie? Może niech użytkownicy pod kilkoma słowami komentarza pod ankietą dopiszą też czy są za uwzględnieniem wtorkowych gier do klasyfikacji ogólnej. Po zakończeniu głosowania sporządzę regulamin typera, aby nie było niejasności, co do pory wystawiania wątków z typowaniem, godziny zamknięcia typowań itp. :)

70800448856fb97a41e5eb.jpg

Może niech użytkownicy pod kilkoma słowami komentarza pod ankietą dopiszą też czy są za uwzględnieniem wtorkowych gier do klasyfikacji ogólnej.

Mimo, że liczenie wtorkowych spotkań wyszłoby mi na dobre pod względem punktacji, to jestem na nie, bo dużo osób świadomie na nie nie głosowało. Także nie liczmy ich.

,,Mecz dnia" był takim swobodnie rzuconym pomysłem, ale niech zostanie on jako uatrakcyjnienie mojej wizji rozgrywania typera.
Jeszcze mam pytanie. Jeśli chodzi o mecz dnia, to nie lepiej zmienić to na mecz kolejki? Dwa mecze dnia to jak dla mnie za dużo. :P

,,Mecz dnia" był takim swobodnie rzuconym pomysłem, ale niech zostanie on jako uatrakcyjnienie mojej wizji rozgrywania typera.
Jeszcze mam pytanie. Jeśli chodzi o mecz dnia, to nie lepiej zmienić to na mecz kolejki? Dwa mecze dnia to jak dla mnie za dużo. :P

Tak jak pisałem wcześniej - wspomniałem o ,,meczu dnia" dodatkowo, nie licząc specjalnie na umieszczenie tego pomysłu w typerze. Według mnie mecz dnia albo nie powinien być rozgrywany w ogóle albo dwa razy na kolejkę, tj. we wtorek i środę. Przy Lidze Mistrzów mamy łatwiej, ponieważ we wtorki ja wybiorę hit, a w środę Ty. Gorzej z Ligą Europy, gdzie ja i Holyshit będziemy musieli zdecydować wspólnie. Z pewnością się dogadamy, ale w LE jest więcej meczów bez wyraźnego faworyta.

Tak jak pisałem wcześniej - wspomniałem o ,,meczu dnia" dodatkowo, nie licząc specjalnie na umieszczenie tego pomysłu w typerze. Według mnie mecz dnia albo nie powinien być rozgrywany w ogóle albo dwa razy na kolejkę

Można jeszcze dodać pewniaka, ale tylko wtedy, gdy wygra opcja Holyshita, bo różni się od Twojej tym, że jest pewniak za mecz dnia. :P

Tak jak pisałem wcześniej - wspomniałem o ,,meczu dnia" dodatkowo, nie licząc specjalnie na umieszczenie tego pomysłu w typerze. Według mnie mecz dnia albo nie powinien być rozgrywany w ogóle albo dwa razy na kolejkę

Można jeszcze dodać pewniaka, ale tylko wtedy, gdy wygra opcja Holyshita, bo różni się od Twojej tym, że jest pewniak za mecz dnia. :P

Zróbmy tak: zwycięzca ankiety będzie miał prawo zdecydować sam, co zrobić ze swoim ,,bonusem". :)

• Reputacja:   2

Wtorkowe mecze wyszłyby mi również na dobre. Uważam, że jedna kolejka nie skreśla niczyich szans, tak więc jestem za liczeniem, ale skoro większość, by tego nie chciała no to trudno.

Typerowa zabawa:

I miejsce - Liga Mistrzów 2015/2016

III miejsce (Ex æquo z użytkownikiem filomatrix) - Euro 2016

III miejsce - Euro 2012

6476255635741dfcc53660.jpg

Wtorkowe mecze wyszłyby mi również na dobre. Uważam, że jedna kolejka nie skreśla niczyich szans, tak więc jestem za liczeniem, ale skoro większość, by tego nie chciała no to trudno.

Podliczę wszystkie opinie z tego wątku dotyczące liczenia pierwszych ośmiu meczów inauguracyjnej kolejki i wtedy zdecydujemy, co z punktami za 17.09.2013 roku. :)

Zróbmy tak: zwycięzca ankiety będzie miał prawo zdecydować sam, co zrobić ze swoim ,,bonusem". :)

Spoko. :)

Mi to w zasadzie bez różnicy. Będzie mnóstwo meczów i sytuacja w tabeli na pewno się zmieni.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Polecana zawartość

• WWE Backlash 2025
      Dyskusje na temat wydarzenia WWE Backlash 2025!
        • Dzięki
      • 32 odpowiedzi
    • WWE WrestleMania 41
      Spekulacje i dyskusje na temat największego wydarzenia wrestlingowego roku - WrestleManii 41!
        • Dzięki
      • 147 odpowiedzi
    • WWE RAW - dyskusje, spoilery, wrażenia
      Zapraszamy do dzielenia się wrażeniami z Monday Night Raw na Netflix!

W tym wątku użytkownicy forum dyskutują na temat czerwonego brandu od 2010 roku. Pozostaw swoją cegiełkę w temacie, zawierającym 17,9 tyś. odpowiedzi i 2,9 mln wyświetleń. :)
      • 18 042 odpowiedzi
    • New Japan Pro Wrestling - Dyskusja Ogólna
      Miejsce na ogólne dyskusje związane z New Japan Pro Wrestling.
      • 713 odpowiedzi
    • Kobiecy Pro Wrestling
      Ogólne dyskusje na temat pro wrestlingu w wykonaniu płci pięknej.
        • Lubię to
      • 107 odpowiedzi
    • TNA Wrestling - dyskusje, spoilery, wrażenia
      Miejsce w dedykowane ogólnym dyskusjom na temat TNA/Impact Wrestling!

Wczorajszy IMPACT właśnie się ściąga, więc opinia w późniejszym terminie
        • Lubię to
      • 9 352 odpowiedzi
    • AEW Saturday Collision - ogólne dyskusje i komentarze
      Miejsce gdzie możesz podzielić się wrażeniami z programu AEW Dynamtie!
        • Lubię to
      • 147 odpowiedzi
    • AEW Dynamite - dyskusje, spoilery, wrażenia
      Miejsce gdzie możesz podzielić się wrażeniami z programu AEW Dynamtie!
      • 1 187 odpowiedzi
    • WWE SmackDown! - dyskusje, spoilery, wrażenia
      Dziel się wrażeniami z Friday Night SmackDown!
      • 9 599 odpowiedzi
    • WWE NXT - dyskusje, spoilery, wrażenia
      Dziel się wrażeniami z WWE NXT!
      • 4 893 odpowiedzi

• Najnowsze posty

• Caribbean Cool
      Jezu jakie to raw bylo kijowe
    • Giero
      Za nami kolejny odcinek WWE Monday Night Raw – pierwszy po Backlash 2025. Na sam początek wypowiedział się CM Punk, wyrażając swoje emocje i nazywając Paula Heymana „grubym wężem” za zdradę podczas WrestleManii 41. Konfrontacja z Heymanem przerodziła się w atak Setha Rollinsa i Brona Breakkera na Punku, jednak na pomoc mu ruszyli Sami Zayn i Jey Uso. To z kolei doprowadziło do ogłoszenia tag team matchu na nadchodzącej gali Saturday Night’s Main Event: Punk i Zayn vs. Rollins i Breakker. Penta odniósł zwycięstwo nad Chadem Gable’em. Na zapleczu Jey Uso został zaatakowany przez Brona Breakkera na polecenie Setha Rollinsa. Brutus i Julius Creed pokonali The War Raiders, korzystając z ingerencji The New Day. AJ Styles pokonał Finna Balora, dzięki interwencji Penty w odwecie za ataki The Judgment Day. Becky Lynch odniosła się do wydarzeń z Backlash i do zachowania fanów. W main evencie Rhea Ripley i IYO SKY pokonały Giulię i Roxanne Perez. Zachowanie Rhei sugerowało, że ponownie chce się skupić na odzyskaniu pasa mistrzowskiego. Skrót Raw:
    • MattDevitto
      Też nie sądzę, że jakoś ich to dotknie na dłuższą metę. Chociaż jakiekolwiek oświadczenie na pewno by nie zaszkodziło...Fighful podaje coś takiego:
    • Mr_Hardy
      Niestety, ale zapewne GCW nic się nie stanie choć mam nadzieję, że przynajmniej trochę po dupie dostaną. Za całokształt co się z nimi stało w ostatnich latach i kogo buty liżą.   
    • KyRenLo
      AEW Dynamite Beach Break: Wow. Fajniutko się zapowiada. Będę musiał zerknąć. Inne walki:
  • Dodaj nową pozycję...