Skocz do zawartości
  • Dołącz do najstarszego forum o pro wrestlingu w Polsce!  

Siłownia i inne formy treningu

Rekomendowane odpowiedzi

• Reputacja:   0
  • Status:  Offline

Akurat z kilkoma rzeczami bym się nie zgodził. Czas treningu powinien być w rotacji, bo o ile 1,5h to taki optymalny czas tak tez bym nie przesadzał i nie przesiadywał na siłce pół dnia. Trening to ma być trening ma być ogień, a trening 2 razy dziennie jeśli chodzi o sport to tak ale tylko na koksie, niestety te popularne w necie twierdzenia nabitych jak autobus na pielgrzymkę do Lichenia koksów, że przetrenowania nie ma i można codziennie robić np biceps jest chore przetrenowanie istnieje i przy normalnym trybie życia typu praca, mniej snu itp może wystąpić...

Co do cheat daya to zgodzę się, ale myślę, że dla bardziej ogarniających, bo niektórzy jedzą wtedy tyle że w tygodniu zrobili krok w przód a po tym mega cheat day'u cofają się ze dwa kroki w tył...wszystko z umiarem proponuję raczej na zdrowo podpić węgle lub jeden oszukany posiłek....no chyba że na koniec redukcji dowalić sobie oszukany dzień i zjeść te 10 k kcal (bezcenne uczucie)

Co do low carb na redukcji ja na swoim przykładzie odradzam....ja swoją redukcję skończyłem na ok 370g węgli na dzień i fat schodził bardzo fajnie...na low carbie pewnie miałbym depresje z głodu poza według mnie wyglądałem wtedy na mega płaskiego, treningi zupełnie bez ochoty nabicia itp...mówie jako ten bez szprycy...po drugiej stronie nie wiem jak to wygląda

https://forum.wrestling.pl/topic/33495-si%C5%82ownia-i-inne-formy-treningu/page/31/#findComment-365408

Moje zdanie jest takie jak tych koksów jak autobus, bo słowa przetrenowanie nie znam :) Oczywiście inaczej sprawa wygląda jak się ćwiczy na sucho, stawy się czuje co trening, a robienie barków w dzień poprzedzający klatę może okazać się zabójczy np. dla łokci. IMO, wystarczy mieć dużo czasu, odrobinę pieniędzy i można śmiało nakurwiać 2x dziennie. Jechałem tak 14 tyg w okresie wakacyjnym i co prawda siła spadała (mimo, że waga rosła), ale nie było dla mnie problemem robić trening siłowy 7 dni w tygodniu, w tym 5 z tych 7 dni dwa razy dziennie. Przy czym jeden trening był krótki i intensywny (15-30 min), a drugi długi i też dość intensywny (60-120min).

To co wszystko wypunktowałem w poście wcześniej nie jest oczywiście dla nowicjuszy, albo gości posiadających pracę. To odnosi się do kulturystów, takich którzy poświęcają się dla tego sportu. Nie da się przecież zapierdalać 2x dziennie jak się ma pracę albo rodzinę.

https://forum.wrestling.pl/topic/33495-si%C5%82ownia-i-inne-formy-treningu/page/31/#findComment-365421

Pytanko do bardziej doświadczonych ode mnie.

Właśnie wrzucam trening bardziej nastawiony na zwiększenie masy mięśniowej. Jednak nie chcę za bardzo przybrać masy tłuszczowej, dlatego dieta nie będzie zbyt kaloryczna (ok 3k-3,5k kalorii). Po treningu chcę jeździć na rowerku 30 minut i tutaj pojawia się pytanie taka kombinacja ma w ogóle sens? Da radę tak ciągnąć (ewentualnie po treningu siłowym wrzucać BCAA i wtedy na rowerek?). Zaznaczam, że nie zależy mi na mega przyrostach, no ale wiadomo trochę by się przydało zwiększyć masę mięśniową. Jednocześnie właśnie nie chcę ,,zalać" efektów dotychczasowej pracy nad sylwetką (- 15 cm w pasie przy - 2kg straty masy ciała ).

https://forum.wrestling.pl/topic/33495-si%C5%82ownia-i-inne-formy-treningu/page/31/#findComment-365480

Pytanko do bardziej doświadczonych ode mnie.

Właśnie wrzucam trening bardziej nastawiony na zwiększenie masy mięśniowej. Jednak nie chcę za bardzo przybrać masy tłuszczowej, dlatego dieta nie będzie zbyt kaloryczna (ok 3k-3,5k kalorii). Po treningu chcę jeździć na rowerku 30 minut i tutaj pojawia się pytanie taka kombinacja ma w ogóle sens? Da radę tak ciągnąć (ewentualnie po treningu siłowym wrzucać BCAA i wtedy na rowerek?). Zaznaczam, że nie zależy mi na mega przyrostach, no ale wiadomo trochę by się przydało zwiększyć masę mięśniową. Jednocześnie właśnie nie chcę ,,zalać" efektów dotychczasowej pracy nad sylwetką (- 15 cm w pasie przy - 2kg straty masy ciała ).

Naturalnie ciężko jest nabierać konkretnie masy mięśniowej nie zalewając się. To jest możliwe, ale przyrosty mega nie będą. Nie wiem jakie masz zapotrzebowanie, ale jeśli jesteś po redukcji to dodawaj powoli kcal i obcinaj cardio i obserwuj wagę i przede wszystkim lustro. BCAA sobie odpuść zmarnowanie pieniędzy.

https://forum.wrestling.pl/topic/33495-si%C5%82ownia-i-inne-formy-treningu/page/31/#findComment-365486

Olimp Thermo Speed Extreme. Jak 3 lata temu brałem, to miałem najlepsza redukcję i rzeźbę w życiu (zjechało mi z 6kg). Jednak jak brałem 2 lata temu i w tym roku, to efekt nie był już tak dobry (było ok, ale dupy nie urwało). Podejrzewam, że popierdolili coś w recepturze, bo wcześniej cięło jak pijany drwal Husqvarną

Po ile kapsułek brałeś dziennie? Dwie tak jak zalecają czy więcej? Bo ja właśnie kupiłem sobie Thermo Speeda i nie jestem pewny czy taka dawka nie będzie zbyt mała. Kiedyś już to brałem i efekty były dobre, ale właśnie nie pamiętam czy nie brałem po 3-4 kapsułki na dzień. Tak więc doradź mi po ile najlepiej brać żeby uzyskać dobry efekt :grin: Zaznaczam że nie zależy mi na rzeźbieniu sylwetki bo na siłkę już od dawna nie uczęszczam, chcę natomiast spalić jak najwięcej tłuszczu który mi się zgromadził. TS nie ma być jednak pierwszą bronią, a jedynie dodatkiem, bo upodobałem sobie ostatnio długie bieganie (np. od piątku do niedzieli mam zaplanowane przebiec razem 40 km, z czego wczoraj zrobiłem 13), więc na samych aerobach sporo spalam, a TS ma tylko wzmocnić efekt. Tak więc po ile tego szamać? :grin:

https://forum.wrestling.pl/topic/33495-si%C5%82ownia-i-inne-formy-treningu/page/31/#findComment-365535

• Reputacja:   228
  • Urządzenie:  Windows

-Raven- napisał/a:

Olimp Thermo Speed Extreme. Jak 3 lata temu brałem, to miałem najlepsza redukcję i rzeźbę w życiu (zjechało mi z 6kg). Jednak jak brałem 2 lata temu i w tym roku, to efekt nie był już tak dobry (było ok, ale dupy nie urwało). Podejrzewam, że popierdolili coś w recepturze, bo wcześniej cięło jak pijany drwal Husqvarną

Po ile kapsułek brałeś dziennie? Dwie tak jak zalecają czy więcej? Bo ja właśnie kupiłem sobie Thermo Speeda i nie jestem pewny czy taka dawka nie będzie zbyt mała. Kiedyś już to brałem i efekty były dobre, ale właśnie nie pamiętam czy nie brałem po 3-4 kapsułki na dzień. Tak więc doradź mi po ile najlepiej brać żeby uzyskać dobry efekt :grin: Zaznaczam że nie zależy mi na rzeźbieniu sylwetki bo na siłkę już od dawna nie uczęszczam, chcę natomiast spalić jak najwięcej tłuszczu który mi się zgromadził. TS nie ma być jednak pierwszą bronią, a jedynie dodatkiem, bo upodobałem sobie ostatnio długie bieganie (np. od piątku do niedzieli mam zaplanowane przebiec razem 40 km, z czego wczoraj zrobiłem 13), więc na samych aerobach sporo spalam, a TS ma tylko wzmocnić efekt. Tak więc po ile tego szamać? :grin:

Ja brałem po 2 kapsułki, wg tego co zalecają, ale pewnie wsio zależy od masy i jeżeli ktoś waży dużo, to wypadałoby szamnąć więcej, by efekt był zadowalający.

https://forum.wrestling.pl/topic/33495-si%C5%82ownia-i-inne-formy-treningu/page/31/#findComment-365570

• Reputacja:   1

Mam takie być może dość śmieszne pytanie, jakie jest najlepsze ćwiczenie na triceps ? Słyszałem bowiem w amatorskim gronie że triceps to 90 % sukcesu jeśli chodzi o rękę, więc pytam ekspertów czy to prawda
https://forum.wrestling.pl/topic/33495-si%C5%82ownia-i-inne-formy-treningu/page/31/#findComment-365590

Dokładnie 66,(6) % sukcesu, bo tyle miejsca zajmuje triceps. Wydaje mi się, że najlepsze jest wyciskanie francuskie, ale w sumie na triceps, moim zdaniem, wszystkie ćwiczenia na wolnych ciężarach dają tak samo dobry efekt :)
https://forum.wrestling.pl/topic/33495-si%C5%82ownia-i-inne-formy-treningu/page/31/#findComment-365598

wyciskanie szangi wąskim chwytem, uginanie przedramion na wyciągu, prostowanie francuskie jednorącz w siadzie za głową. 48 cm w obwodzie ramienia w szczytownym momencie, pozdro.
https://forum.wrestling.pl/topic/33495-si%C5%82ownia-i-inne-formy-treningu/page/31/#findComment-365599

Co prawda nidy takich wyników jak Euz nie osiągnąłem ale od siebie mogę dodać, że najlepiej wchodziły mi tzw kick backi. Nie tylko wzrastała masa tricepsa ale także przy tym ćwiczeniu najlepiej "czułem" które mięśnie i jak pracują.
https://forum.wrestling.pl/topic/33495-si%C5%82ownia-i-inne-formy-treningu/page/31/#findComment-365600

Dorzuciłbym jeszcze pompowanie na poręczach (dla mnie #2, obok wyciskania sztangi wąsko), oraz wszelkie wariacje wyciskania francuskiego. Ogólnie - wolne ciężary dają najlepsze efekty, jeśli chodzi o masę.
https://forum.wrestling.pl/topic/33495-si%C5%82ownia-i-inne-formy-treningu/page/31/#findComment-365601

Ja brałem po 2 kapsułki, wg tego co zalecają, ale pewnie wsio zależy od masy i jeżeli ktoś waży dużo, to wypadałoby szamnąć więcej, by efekt był zadowalający.

No ja kiedyś czytałem że te dawki wypisane na opakowaniach są dla ludzi średniej wagi (bodajże tak z 80 kg), więc jeśli ważę dużo więcej to myślę że 3 kapsułki na dzień będą w sam raz :grin: W poniedziałek się zważę w jakiejś aptece żeby wynik był dokładny i zmierzę obwód pasa i dopiszę do tego posta i zobaczymy ile pozwoli mi zrzucić bieganie i Thermo Speed w tą piękną ciepłą jesień :grin: Wiadomo że to nie jest zbyt dobry czas na zrzucanie wagi, ale jak na razie jest taka pogoda że po kilkunastu minutach biegu robi się ze mnie człowiek- rzeka :P Poza tym chcę wiedzieć do końca roku na czym stoję, bo planuję w przyszłym roku start w jakimś biegu na 10 km i półmaratonie. Oba dystanse jestem oczywiście w stanie przebiec, ale np. w tym pierwszym liczy się dla mnie żeby pobiec spokojnie w godzinę ten dystans, albo i szybciej. A wiadomo że im mniej będę miał zbędnego balastu do dźwigania tym dla mnie lepiej. No i wiadomo że jakieś wizyty na siłce będą niezbędne, ale to bardziej będzie trening na wzmocnienie brzucha i ud, a reszta po jednym ćwiczeniu dla wzmocnienia wszystkich partii mięśni.

Tak jak wyżej napisałem umieszczam wagę i obwód pasa (na wysokości pępka) przed wzmożonym bieganiem i braniem Thermo Speeda i ciekawe ile uda mi się zrzucić przez te ok. 1,5 miesiąca przez które planuję brać TS:

Waga: 104 kg- od początku sierpnia już i tak jest 3 kilo w dół :D

Obwód pasa: 102 cm

https://forum.wrestling.pl/topic/33495-si%C5%82ownia-i-inne-formy-treningu/page/31/#findComment-365602

No ja kiedyś czytałem że te dawki wypisane na opakowaniach są dla ludzi średniej wagi (bodajże tak z 80 kg), więc jeśli ważę dużo więcej to myślę że 3 kapsułki na dzień będą w sam raz :grin:

Daj znać po wszystkim jaki był efekt. Sam się zastanawiam, czy nie miałem średniego efektu bo brałem tyle kapsów ile było wg instrukcji zamiast więcej (chociaż pierwszym razem brałem też tyle ile było napisane i efekt był normalnie Axe).

https://forum.wrestling.pl/topic/33495-si%C5%82ownia-i-inne-formy-treningu/page/31/#findComment-365830

Kowal a w jakich butach biegasz?

Ja obecnie wale tylko szybki bieg max do 30min, albo godzine interwałów. Przebieglem maraton, połmaraton i nudne sa dlugie biegi, tak uwazam. Biegniesz jednym tepem wiekszosc czasu, do tego naogol maratony robia na asfalcie, naprawde do dupy dla stawow, nawet przy duzych poduszkach.

Polecam bardziej interwały, lub startowe na stadionie, jak masz gdzies blisko las to korzystaj.

Fajny jest tez bieg górski letni przebieglem,ale zesrałem sie przy biegu zimowym gorskim ( przebieglem, ale w takim zenujacym czasie...).

https://forum.wrestling.pl/topic/33495-si%C5%82ownia-i-inne-formy-treningu/page/31/#findComment-365836

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Dodaj nową pozycję...