Skocz do zawartości
  • Witaj na forum Attitude

Dołącz do najstarszego forum o pro wrestlingu w Polsce!

Jeżeli masz trudności z zalogowaniem się na swoje konto, to prosimy o kontakt pod adresem mailowym: forum@wrestling.pl

Siłownia i inne formy treningu

Rekomendowane odpowiedzi

• Reputacja:   0
  • Status:  Offline

To ja mam pytanie odnośnie zrzucenia kilku(nastu) kilogramów. Przy 185 około 100 kg to nie jest może jakiś bardzo zły wynik, ale problem mam z samą sylwetką. I po przeglądzie internetów, radach kilku znajomych doszedłem do wniosku, że najlepszą opcją na zrzucenie nieco zbędnego balastu byłoby bieganie (tak, pytałem o to już kiedyś, ale teraz nie skończyło się na planach), zaś po kilku zrzuconych kg przyjdzie czas na siłownię i próbę rzeźbienia sylwetki. Ale póki co mam kilka pytań odnośnie samego biegania:

Bieganie: jaki dystans, jak długo, jak szybko?

Czy lepiej jest biegać dłuższy dystans czy może dłuższy czas?

Lepiej się sprawdza jakieś planowanie tzn. powiedzmy 3-4 razy w tygodniu w określone dni (tak starałem się robić od połowy maja, aby pogodzić bieganie z WFem w szkole) czy po prostu "Mam siłę - biegam"?

I czy w ogóle bieganie da mi jakikolwiek efekt? Wspomniałem, że już podjąłem próby takiej aktywności, starałem się biegać 3 razy w tygodniu, jednak zacząłem się wahać po 3 tygodniach. Chodzi mi o to, że nie dawałem rady biec dłużej niż 15 minut, a dystans jaki pokonywałem też nie był jakiś wielki (nie wiem, może ze 3 km były, nie mierzyłem). Po tym czasie po prostu nie dawałem rady kontynuować biegu. Wiadomo, że nie od razu będą efekty, ale mam wrażenie, że takie coś po prostu nic mi nie daje i dlatego proszę o jakieś porady.

Ostatnio też zauważyłem, że jem mniej i to sporo mniej. Praktycznie 3 posiłki dziennie, obiad i kolacja naprawdę w mniejszych porcjach, ale daleko temu do diety. Właśnie, czy w przypadku próby schudnięcia stosować jakieś super special diety, czy dieta MŻ "Mniej żreć" się sprawdzi? :)

1047920915357ecfbacc6b.jpg

Jedz ile wlezie i nie będziesz narzekał, daruj sobie jakieś liczenia kalorii, jedz węgle, tłuszcze i białka i będziesz rósł.

Bądź endomorfikiem i zalej się jak świnia :grin:

Jakub - z 4 lata walczyłem próbując zrzucić kilogramy i poprawić swoją sylwetkę nie mając pojęcia tak naprawdę o tym co robię. Dieta MŻ to najgorsza rzecz na świecie, bo dostarczając organizmowi za mało kalorii nie schudniesz tak szybko, jak przy odpowiedniej podaży. Moja rada dla każdego kto chce schudnąć - dobrze ułożona dieta na samym początku spokojnie wystarczy, aktywność fizyczna to tylko dodatek, który może w tym pomóc. Od razu zaznaczam, że dieta to nie żadna udręka, bo jem wszystko co się da i wliczam to w bilans i wszystko idzie tak jak powinno :)

Bądź endomorfikiem i zalej się jak świnia :grin:

Sam jestem endo, ale myślałem, że jeśli ktoś tutaj pisze o masie i gainerach to raczej ma problemy z jakąkolwiek masą :grin:

14078636424fdfa1a4c8062.jpg

No prawda, tylko przy tych skrajnych ekto też dobrze jest liczyć, bo szczególnie jeśli ktoś nie jest zorientowany w kaloriach i makrosach różnych posiłków, to może mu się wydawać, że ładuje cały czas, a tak naprawdę będzie jadł poniżej zapotrzebowania i nie urośnie nic a nic :)

• Reputacja:   288
  • Urządzenie:  Windows

Dzięki za rady, więc po wprowadzeniu samiuteńkie diety powinny być efekty. Nie liczac treningu oczywiśćie, który mam zamiar robić regularnie, w lecie jak i w okresie szkolnym. Tylko naszła mnie taka myśl, że dobrze właśnie w tej dwumiesiecznej przerwie popracować nad posturą, by przyjść z troche innym wyglądem. Czy przez te dwa miesiące bedą juz jakies zauważane efekty? Ok czyli zacznę od kreatyny. Z tym mięskiem to tak każdy mówi, że wołowina da ci najwięcej itp, a są jednak naszczęście dobre zamienniki. :) Jeszcze mam takie pytanie na przyszłosć- jakie ma być to dawkowanie tej kreatyny? Ile w dni treningu, ile w dni beztreningowe?

Tak jak pisze Euz, na początku olej wszelkie suple i jedź co najmniej 6-12 miechów (a najlepiej do pierwszego, widocznego kryzysu) na sucho (ja przez pierwsze 2,5 roku nie brałem kompletnie nic, a efekty były), bo na samym początku łatwo o efekty bez żadnego wspomagania (tak więc olej też kreatynę).

Swoją drogą - chujowy okres wybrałeś jak na budowanie masy, bo lato jest raczej okresem typowo "na podtrzymanie" lub definiowanie (za gorąco i wydolność siada, a i z apetytem do żarcia trudniej), a do masy podchodzi się w chłodniejszych okresach.

Bieganie: jaki dystans, jak długo, jak szybko?

Czy lepiej jest biegać dłuższy dystans czy może dłuższy czas?

Lepiej się sprawdza jakieś planowanie tzn. powiedzmy 3-4 razy w tygodniu w określone dni (tak starałem się robić od połowy maja, aby pogodzić bieganie z WFem w szkole) czy po prostu "Mam siłę - biegam"?

I czy w ogóle bieganie da mi jakikolwiek efekt? Wspomniałem, że już podjąłem próby takiej aktywności, starałem się biegać 3 razy w tygodniu, jednak zacząłem się wahać po 3 tygodniach. Chodzi mi o to, że nie dawałem rady biec dłużej niż 15 minut, a dystans jaki pokonywałem też nie był jakiś wielki (nie wiem, może ze 3 km były, nie mierzyłem). Po tym czasie po prostu nie dawałem rady kontynuować biegu. Wiadomo, że nie od razu będą efekty, ale mam wrażenie, że takie coś po prostu nic mi nie daje i dlatego proszę o jakieś porady.

Ostatnio też zauważyłem, że jem mniej i to sporo mniej. Praktycznie 3 posiłki dziennie, obiad i kolacja naprawdę w mniejszych porcjach, ale daleko temu do diety. Właśnie, czy w przypadku próby schudnięcia stosować jakieś super special diety, czy dieta MŻ "Mniej żreć" się sprawdzi? :)

Bieganie to dla mnie najlepsza forma aerobów i przy wycince - wręcz mus. Jeżeli chcesz pozrzucać, to bankowo Ci w tym pomoże. Nie przejmuj się, że na początku będziesz pokonywał małe dystanse i dawał radę robić to tylko krótko (czasowo). Z czasem - jedno i drugie będzie się poprawiać. Kwestia Twojego zapału i regularności. W kwestiach biegania zwróć się najlepiej do naszego Streetovsa, bo to prawdziwy maniak w tej kwestii :wink:

Nie myl ograniczania jedzenia z "dietą". Dieta nie polega na głodzeniu się (jak sadzą niektóre baby), ale na jedzeniu wielu małych, ale odpowiednio zbilansowanych posiłków. Przy spalaniu, ważne żeby dostarczać z jedzenia jak najwięcej białka (podkręca przemianę materii) i unikać większej ilości węglowodanów (jeżeli nie jesteś na tyle aktywny, by Twój organizm wykorzystywał energię z nich płynąca).

No prawda, tylko przy tych skrajnych ekto też dobrze jest liczyć, bo szczególnie jeśli ktoś nie jest zorientowany w kaloriach i makrosach różnych posiłków, to może mu się wydawać, że ładuje cały czas, a tak naprawdę będzie jadł poniżej zapotrzebowania i nie urośnie nic a nic :)

Ciekaw jestem ile największych karków u mnie na siłce (a jest tam na prawdę w chuj mutantów) wiedziałoby co to jest liczenie kalorii i bilans kaloryczny? :lol: Zadając im tego typu pytanie, narażałbym się na to, że mogą założyć, iż próbuję ich obrazić :lol:

Lepiej nic nie mówić i wydawać się głupim, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości.

Błogosławieni ci, którzy nie mając nic do powiedzenia, nie oblekają tego faktu w słowa...

88278712552c9632374b21.jpg

• Reputacja:   54
  • Urządzenie:  Android

Jeszcze jedno pytanko mi uciekło. Czy w dni beztreningowe także spożywać ten sam poisłek(przedtreingowy i potreningowy) ? Jeśli nie, to jakie różnice wprowadzać w tych dniach?

Ok czyli narazie dietka i ćwiczonka, przynajmniej zaoszczędze kasę ;)

163870508457e2d890447a3.jpg

Tak jak to bywa w przypadku budowy/utraty masy mięsniowej podstawą jest dieta. Bez tego wiele nie zdziałasz.

Jeżeli chodzi o bieganie, to wszystko zależy od tego JAK biegać. Szybsze bieganie nie daje wcale tak dobrych efektów jak to się może wydawać. Każdy organizm jest inny i każdy inaczej reaguje. Ciężko to obrać słowami ale mogę powiedzieć, że mój problem rozwiązał pulsometr - mała zabawka a spokojnie możesz kontrolować to co robisz i to co chcesz osiągnąć.

W moim przypadku najlepsze efekty daje bieganie w tempie pomiędzy 60 a 70% tętna maksymalnego. Przy tego typu biegu a w dalszej części przechodzącego nawet i w trucht spokojnie mogę biegać nawet i godzinę.

Szybsze bieganie nie daje wcale tak dobrych efektów jak to się może wydawać. Każdy organizm jest inny i każdy inaczej reaguje. Ciężko to obrać słowami ale mogę powiedzieć, że mój problem rozwiązał pulsometr - mała zabawka a spokojnie możesz kontrolować to co robisz i to co chcesz osiągnąć.

W moim przypadku najlepsze efekty daje bieganie w tempie pomiędzy 60 a 70% tętna maksymalnego. Przy tego typu biegu a w dalszej części przechodzącego nawet i w trucht spokojnie mogę biegać nawet i godzinę.

Dokładnie - tak. Bieganie maksymalnym tempem jest dobre przy robieniu Cardio, ale jeżeli stawia się na spalanie (fat burn), to 60-70% maksa jest idealne. A i sił i wytrzymałości styknie na dłuższy dystans :wink:

Zawsze można do tego dorzucić jakiś spalacz żeby sobie zmaksymalizować efekty (jeżeli komuś zależy na szybszym osiągnięciu efektów i ma kaskę na zbyciu)

Lepiej nic nie mówić i wydawać się głupim, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości.

Błogosławieni ci, którzy nie mając nic do powiedzenia, nie oblekają tego faktu w słowa...

Teraz kolej na mnie 8) A więc po 10 miechac jazdy na sucho postanowiłem stracić swoje odżywkowe dziewictwo i zdecydowałem się na zakup kreatyny. Słyszałem ze jako pierwsza idealnie sprawuje się Megabol Total Creatine (również ktoś się tu pozytywnie wypowiadał na jej temat), również przypasowala mi cena gdyż jest ona dość niska a kasa ostatnio nie sypie z rękawa. Natomiast czy warto wyposażyć się w tauryne, ponoć polepsza ona transport krety ale ile w tym prawdy i czy Napewno efekt będzie "jakiś"?

Jeżeli pierwszy raz bierzesz Mono, to efekt powinien być solidny (ja tam nadal jestem fanem fazy nasycenia i bez tego nie czuję nawet połowy tej mocy co zwykle. Jednak każdy robi jak uważa).

Co do tauryny, to ja bym ją olał. Jeżeli chodzi o lepszy transport krety, to powodują to przede wszystkim węglowodany, tak więc dorzuć do mono zwykłe carbo i będzie gites, albo jeżeli już chcesz wysupłać kasę na coś typowo pod kreatynę - to bardziej niż taurynę zapodaj sobie Dekstrozę.

Ktoś może mi wytłumaczyć jak DOBRZE robić Szóstkę Weidera? Chodzi mi, jakie przerwy robić między seriami, powtórzeniami. I ile trzeba spędzić czasu na ćwiczeniach.

211437251853627083cc668.jpg

Ktoś może mi wytłumaczyć jak DOBRZE robić Szóstkę Weidera? Chodzi mi, jakie przerwy robić między seriami, powtórzeniami. I ile trzeba spędzić czasu na ćwiczeniach.

http://a6weidera.pl/ - Tu znajdziesz wszystko. Jeszcze co do pytania to pomiędzy ćwiczeniami żadne, a między seriami jak najkrótsze :P

Podbijam, to monotonne ćwiczenie dające przeciętne efekty. Można robić o wiele lepszy trening zyskując przy tym w choy czasu i lepsze efekty.

14078636424fdfa1a4c8062.jpg

Jeśli ktoś ma tłuszcz to A6W nic nie da, bo mięśnie są schowane tak czy tak. Po drugie trening brzucha tak często i tak intensywnie może prowadzić łatwo do kontuzji, a wejder szczególnie potrafi uszkadzać plecy, także szczerze odradzam tego typu rzeczy ;)
Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Polecana zawartość

• WWE Backlash 2025
      Dyskusje na temat wydarzenia WWE Backlash 2025!
      • 32 odpowiedzi
    • WWE WrestleMania 41
      Spekulacje i dyskusje na temat największego wydarzenia wrestlingowego roku - WrestleManii 41!
      • 147 odpowiedzi
    • WWE RAW - dyskusje, spoilery, wrażenia
      Zapraszamy do dzielenia się wrażeniami z Monday Night Raw na Netflix!

W tym wątku użytkownicy forum dyskutują na temat czerwonego brandu od 2010 roku. Pozostaw swoją cegiełkę w temacie, zawierającym 17,9 tyś. odpowiedzi i 2,9 mln wyświetleń. :)
      • 18 042 odpowiedzi
    • New Japan Pro Wrestling - Dyskusja Ogólna
      Miejsce na ogólne dyskusje związane z New Japan Pro Wrestling.
      • 713 odpowiedzi
    • Kobiecy Pro Wrestling
      Ogólne dyskusje na temat pro wrestlingu w wykonaniu płci pięknej.
      • 107 odpowiedzi
    • TNA Wrestling - dyskusje, spoilery, wrażenia
      Miejsce w dedykowane ogólnym dyskusjom na temat TNA/Impact Wrestling!

Wczorajszy IMPACT właśnie się ściąga, więc opinia w późniejszym terminie
      • 9 352 odpowiedzi
    • AEW Saturday Collision - ogólne dyskusje i komentarze
      Miejsce gdzie możesz podzielić się wrażeniami z programu AEW Dynamtie!
      • 147 odpowiedzi
    • AEW Dynamite - dyskusje, spoilery, wrażenia
      Miejsce gdzie możesz podzielić się wrażeniami z programu AEW Dynamtie!
      • 1 187 odpowiedzi
    • WWE SmackDown! - dyskusje, spoilery, wrażenia
      Dziel się wrażeniami z Friday Night SmackDown!
      • 9 599 odpowiedzi
    • WWE NXT - dyskusje, spoilery, wrażenia
      Dziel się wrażeniami z WWE NXT!
      • 4 893 odpowiedzi

• Najnowsze posty

• PpW
      Już w ten piątek widzimy się w Pleneum Space w Gdańsku na Tequila Mezcal Festival 🍹🔥 Na Lucha Libre Extravaganza zobaczycie występy zawodników takich jak: Esteban Lucha, Czacha, El Señor Cerveza, Electrico czy Martinez Grabollo 🤩 Show rozpoczniemy o godzinie 18:30, ale wbijajcie na Festiwal od kiedy tylko możecie bo czeka tam na was ogrom stoisk, warsztatów i atrakcji 🔥🔥🔥 Widzimy się już w ten piątek w Gdańsku 👊 Przeczytaj na fanpage.
    • ManiacZone
      Maniacy ❗️ Podczas MZW Green Madness odbędzie się turniej, w którym weźmie udział ośmiu zawodników. Każdy zwycięzca swojej walki automatycznie zakwalifikuje się do finałowego starcia, które stanie się walką wieczoru. Do wygrania: Walizka z Kontraktem, który upoważnia do wyzywania na pojedynek Mistrza MZW lub PpW ‼️ Walizkę będzie można zakontraktować w dowolnym momencie! Oprócz wspomnianego turnieju czekają Was inne starcia i atrakcje, ale o tym już niebawem. Bądźcie czujni! 👊🏻 *Stypulacja walki wieczoru zostanie ogłoszona już wkrótce. A tymczasem zapraszamy do linku poniżej, gdzie znajdziecie wejściówki na show: https://stage24.pl/events/mzw-4692 Przeczytaj wpis na oficjalnym fanpage Maniac Zone
    • Caribbean Cool
      Jezu jakie to raw bylo kijowe
    • Giero
      Za nami kolejny odcinek WWE Monday Night Raw – pierwszy po Backlash 2025. Na sam początek wypowiedział się CM Punk, wyrażając swoje emocje i nazywając Paula Heymana „grubym wężem” za zdradę podczas WrestleManii 41. Konfrontacja z Heymanem przerodziła się w atak Setha Rollinsa i Brona Breakkera na Punku, jednak na pomoc mu ruszyli Sami Zayn i Jey Uso. To z kolei doprowadziło do ogłoszenia tag team matchu na nadchodzącej gali Saturday Night’s Main Event: Punk i Zayn vs. Rollins i Breakker. Penta odniósł zwycięstwo nad Chadem Gable’em. Na zapleczu Jey Uso został zaatakowany przez Brona Breakkera na polecenie Setha Rollinsa. Brutus i Julius Creed pokonali The War Raiders, korzystając z ingerencji The New Day. AJ Styles pokonał Finna Balora, dzięki interwencji Penty w odwecie za ataki The Judgment Day. Becky Lynch odniosła się do wydarzeń z Backlash i do zachowania fanów. W main evencie Rhea Ripley i IYO SKY pokonały Giulię i Roxanne Perez. Zachowanie Rhei sugerowało, że ponownie chce się skupić na odzyskaniu pasa mistrzowskiego. Skrót Raw:
    • MattDevitto
      Też nie sądzę, że jakoś ich to dotknie na dłuższą metę. Chociaż jakiekolwiek oświadczenie na pewno by nie zaszkodziło...Fighful podaje coś takiego:
  • Dodaj nową pozycję...