Skocz do zawartości
  • Dołącz do najstarszego forum o pro wrestlingu w Polsce!  

Siłownia i inne formy treningu

Rekomendowane odpowiedzi

• Reputacja:   0
  • Status:  Offline

Pytanko: co sądzicie o Nutelli, ew. jakimś innym kremie orzechowym. Jeść czy nie jeść? Z tego co czytałem to Nutellę się odradza, bo zawiera za dużo tłuszczu. Odstawiłem słodycze całkowicie, ale ciśnie mnie, żeby jeść coś takiego. Szukam zastępstw za snickersy, czy inne tego typu shity.
https://forum.wrestling.pl/topic/33495-si%C5%82ownia-i-inne-formy-treningu/page/17/#findComment-343540

Scena kulturystyczna propsuje masło orzechowe z Lidla, nazwy nie pamiętam. Sama Nutella zła nie jest, jak nie będziesz przesadzał to nie zaszkodzi.
https://forum.wrestling.pl/topic/33495-si%C5%82ownia-i-inne-formy-treningu/page/17/#findComment-343561

Na temat katabolizmu są miliony tez i myślę że z tym uzupełnianiem cukrów zaraz po treningu to spokojnie można czekac nawet do godziny, a świetnym zastępstwem za carbo jest banan.. Ale wiadomo każdy ceni wygodę

Niestety mimo wielu tez tą najważniejszą jest teza naukowa, która mówi, że glikogen jest jednym z budulców mięśniowych (może niewiele go jest w mięśniach, ale jednak jest). Jeśli się nie dostarczy węglowodanów, z których organizm by mógł odbudować jego ubytki treningowe, to niestety zacznie go pobierać z mięśni. A to w dłuższej perspektywie spowoduje zahamowanie przyrostów lub nawet spadki.

Każdy instruktor, kulturysta itd. powie na ten temat to samo :) .

Dla mnie przyjęcie weglowodanów zaraz po treningu jest najważniejszą rzeczą, coś jak ,,śniadanie najważniejszym posiłkiem dnia" :)

Oczywiście tak jak wspomniał Raven w takiej sytuacji wygoda jest najważniejsza, a druga sprawa, że węgle w proszku są dosyć ekonomiczną opcją ( 20 zł za 1kg i na jakiś czas starcza przy przyjmowaniu tylko po treningu).

A tak jeszcze mam pytanko. Spotkałem się z opiniami, że białko należy przyjmować dopiero 1-2 godziny po treningu, a nie zaraz po treningu. Ktoś może to potwierdzić/zaprzeczyć ? :)

https://forum.wrestling.pl/topic/33495-si%C5%82ownia-i-inne-formy-treningu/page/17/#findComment-343682

• Urządzenie:  Windows

A tak jeszcze mam pytanko. Spotkałem się z opiniami, że białko należy przyjmować dopiero 1-2 godziny po treningu, a nie zaraz po treningu. Ktoś może to potwierdzić/zaprzeczyć ?

Bardziej od 30minut do godziny. Dwie to już lekka przesada, choć wiadomo, jak to jest z tymi teoriami. Każdy ma swoją. Jak przyjmiesz od razu, to białko straci swe wartości - będzie jak węgle.

https://forum.wrestling.pl/topic/33495-si%C5%82ownia-i-inne-formy-treningu/page/17/#findComment-343683

A tak jeszcze mam pytanko. Spotkałem się z opiniami, że białko należy przyjmować dopiero 1-2 godziny po treningu, a nie zaraz po treningu. Ktoś może to potwierdzić/zaprzeczyć ?

Na pytanie w pewnym stopniu odpowiedziałeś sobie swoim wcześniejszym postem. Zaraz po treningu twoim najważniejszym celem jest odbudowanie deficytu kalorycznego a to zrobisz dostarczając węglowodany. Aby białko się w organizmie "przyjęło" potrzebna jest energia. Przyjmowanie białka zaraz po treningu nie ma sensu bo w takim wypadku częśc z tego co przyjmiesz pójdzie na spalanie. Najlepszym rozwiązaniem będzie czas po 30 minutach od treningu oczywiście jeżeli wcześniej przyjmiesz węgle.

https://forum.wrestling.pl/topic/33495-si%C5%82ownia-i-inne-formy-treningu/page/17/#findComment-343699

Mam dość istotne pytanie - czy na diecie niskowęglowodanowej też jestem zmuszony przyjmować węglowodany po treningu?
https://forum.wrestling.pl/topic/33495-si%C5%82ownia-i-inne-formy-treningu/page/17/#findComment-343715

rocket, przestań wyjeżdżać z tymi naukowymi dowodami i bełkotem. Wkurza mnie wciskanie tych rzeczy co chwila, a nie od dzisiaj wiemy każdy organizm jest inny.

Ogólnie te mity o 30g białka w jednym posiłku to maks, a reszte sie wysra.. :roll:

Nie radzę posiłkować się tymi naukowymi dowodami i innymi pierdołami, bo po pierwsze wierząc ślepo to nie jest dowód na to że działa, druga sprawa jak już napisałem to, że na jednego coś zadziała to na drugiego już nie musi.

Co do białka nie ma większego znaczenia czy przyjmiesz je 20, 40 minut czy 3 godziny później większego znaczenia nie ma ważne żeby dziennie przyjąc te 1,8-2g białka na kg masy ciała

https://forum.wrestling.pl/topic/33495-si%C5%82ownia-i-inne-formy-treningu/page/17/#findComment-343720

Mam dość istotne pytanie - czy na diecie niskowęglowodanowej też jestem zmuszony przyjmować węglowodany po treningu?

Nie.

rocket, przestań wyjeżdżać z tymi naukowymi dowodami i bełkotem. Wkurza mnie wciskanie tych rzeczy co chwila, a nie od dzisiaj wiemy każdy organizm jest inny.

Ogólnie te mity o 30g białka w jednym posiłku to maks, a reszte sie wysra.. :roll:

O ile ja zawsze podpieram się badaniami naukowymi i sam wyciągam z nich wnioski, tak faktycznie to co pisze Rocket to wyższa szkoła jazdy i nikt nie odczuje różnicy pewnie. Sam na CKD po treningu jadłem mało węgli, a czasem nawet 0 i spadków nie było... Ja bezpośrednio po treningu nie jem nic, nie pije żadnego carbo, nie jem banana i spadków jak nie było tak nie ma, same wzrosty :grin: Godzine czy dwie po treningu sobie zjem pełnowartościowy posiłek i jest gitara. Wyjeżdżanie jeszcze z jakimiś dokładnymi minutami, w których można zjeść, a w których się nie powinno to już w ogóle zakrawa o żart. A 30 g białka w 1 posiłku? :lol: przecież to można umrzeć z niedożywienia. Zluzujcie trochę, nic sie nie stanie jak nie wypijecie żadnej odżyweczki przed, po czy w trakcie.

https://forum.wrestling.pl/topic/33495-si%C5%82ownia-i-inne-formy-treningu/page/17/#findComment-343746

W sumie mimo krótkiego stażu mogę podpisać się pod tym co pisze Euz, dietę niskowęglowodanową trzymam jakoś ledwie miesiąc tak na poważnie (wcześniej jadłem ostrożnie ale nic konkretnie nie sprawdzałem), nigdy po treningu nie jadłem nic bogatego w węglowodany, a na diecie schudłem już 2.5 kg, siła się w najmniejszym stopniu nie zmniejszyła, poszła najnormalniej w świecie w górę i co najważniejsze - procent tłuszczu w organizmie zmniejszył się z 20 do 15% ;) Widzę w lustrze efekty co też jest mega ważny, może mi się uda pokonać to "skinny fat" o którym wspominałem :-)
https://forum.wrestling.pl/topic/33495-si%C5%82ownia-i-inne-formy-treningu/page/17/#findComment-343808

• Reputacja:   228

Niestety mimo wielu tez tą najważniejszą jest teza naukowa, która mówi, że glikogen jest jednym z budulców mięśniowych (może niewiele go jest w mięśniach, ale jednak jest). Jeśli się nie dostarczy węglowodanów, z których organizm by mógł odbudować jego ubytki treningowe, to niestety zacznie go pobierać z mięśni. A to w dłuższej perspektywie spowoduje zahamowanie przyrostów lub nawet spadki.

Każdy instruktor, kulturysta itd. powie na ten temat to samo :) .

Dla mnie przyjęcie weglowodanów zaraz po treningu jest najważniejszą rzeczą, coś jak ,,śniadanie najważniejszym posiłkiem dnia" :)

Nie radzę posiłkować się tymi naukowymi dowodami i innymi pierdołami, bo po pierwsze wierząc ślepo to nie jest dowód na to że działa, druga sprawa jak już napisałem to, że na jednego coś zadziała to na drugiego już nie musi.

Co do białka nie ma większego znaczenia czy przyjmiesz je 20, 40 minut czy 3 godziny później większego znaczenia nie ma ważne żeby dziennie przyjąc te 1,8-2g białka na kg masy ciała

A wg mnie Rocket mądrze mówi i nie wynika to nawet z nauki, ale z czystej logiki. Po treningu istnieje największe zapotrzebowanie organizmu na energię, a więc należy jej jak najszybciej dostarczyć czy to z carbo, czy z posiłku, aby organizm nie wszedł w stan katabolizmu i nie zaczął pobierać sobie paliwa z mięśni szkieletowych. Oczywiście taki "mięśniowy kanibalizm" nie spowoduje, że spadnie nam centymetr w łapie, ale jednak stanem optymalnym do rozrostu mięśni jest stan anaboliczny, czyli całkowite przeciwieństwo katabolicznego i tutaj węglowodany są dla mnie jak najbardziej potrzebne.

Co do białka, to tez uważam, że największe zapotrzebowanie na nie organizmu jest w 30-60 min po treningu. I znowu - logika. Daliśmy na treningu w dupsko mięśniom, są gotowe do odbudowywania i rozrostu - do czego potrzebują budulca. Im szybciej go dostarczymy tym korzystniej (oczywiście po przyjęciu wpierw węglowodanów). Jeżeli faktycznie nie ważne by było kiedy przyjmujemy białko (obojętnie, czy z posiłków czy supli), to wystarczyłoby by 80kg facet, dojebał sobie jeden posiłek dziennie, zawierający 160g białka i byłoby po krzyku. Pewnie nie ważne, że większość tego białka by wysrał, bo organizm nie przyswoiłby tak dużej dawki.

Nie mówię, że będzie wielka tragedia jeżeli białko się przyjmie w 3 godziny po treningu a nie godzinę (nie ma co się obawiać o "spadki widoczne gołym okiem" :D ), ale uważam, że ta druga opcja jest zdecydowanie bardziej optymalna.

Co do samych supli, zapytano kiedyś jakiegoś znanego kulturystę (nie pamiętam nazwiska) na zasadzie "Q&A", jakie suple polecałby komuś, kto ma minimum kasiory i może sobie pozwolić tylko na coś z gatunku "konieczne". Facet odpowiedział - "carbo zaraz po treningu i białko w 30 minut po nim. Reszta to tylko dodatki.". Coś więc chyba w tym jednak jest...

[ Dodano: 2014-02-15, 21:09 ]

W sumie mimo krótkiego stażu mogę podpisać się pod tym co pisze Euz, dietę niskowęglowodanową trzymam jakoś ledwie miesiąc tak na poważnie (wcześniej jadłem ostrożnie ale nic konkretnie nie sprawdzałem), nigdy po treningu nie jadłem nic bogatego w węglowodany, a na diecie schudłem już 2.5 kg,

Sęk w tym, że niektórzy robią treningi na masę i gdyby - tak jak tobie - spierdoliło im 2,5 kg z wagi, to mogliby popaść w lekką załamkę :wink: Co innego ograniczanie węgli przy robieniu wycinki, a co innego jeżeli chce się zwiększyć masę mięśniową. Wówczas bez odpowiednio pobieranych (czy to z żarcia, czy to z supli) węglowodanów będzie to syzyfowa praca.

https://forum.wrestling.pl/topic/33495-si%C5%82ownia-i-inne-formy-treningu/page/17/#findComment-343811

Rozumiem Raven, ja tutaj odnosiłem się bardziej do tych spadków siłowych w razie braku uzupełnienia, które u mnie nie występują.

Panowie mam pytanie bardziej odnoście diety. Chodzi o głód cukrowy, zawsze po głównym posiłku mam tak dużą ochotę na coś słodkiego, że ciężko mi wytrzymać, daję na razie radę ale nie wiem czy w końcu nie pęknę. Macie jakieś skuteczne sposoby? Ja ostatnio wpadłem na pomysł aby na takim głodzie zjeść sobie ze 4 tictaci, bo to niecałe 8 kcal i ledwie 2g węgli, a myślę, że mogłoby to skutecznie zatrzymać ten głód, co o tym sądzicie?

https://forum.wrestling.pl/topic/33495-si%C5%82ownia-i-inne-formy-treningu/page/17/#findComment-343969

To nie jest bełkot tylko moje ponad 2 letnie doświadczenie. A z własnego doświadczenia mogę uznać, że przyjmowanie węglowodanów tuż po treningu (niemalże najlepiej natychmiast) daje lepsze efekty. Od momentu włączenia węgli zaraz po treningu mam lepsze wzrosty.

Ja nie mówię tutaj o jakiś okienkach anabolicznych czy coś, tylko o czystej logice...Trzeba uzupełnić braki, które się wytworzyły w czasie treningu.

Tak na marginesie ten naukowy bełkot to teoria z funkcjonowania organizmu człowieka, ale niech będzie, że w podręcznikach i książkach tylko same pierdoły piszą.

Dla mnie najlepszym wytłumaczeniem będzie zawsze stwierdzenie znajomego dietetyka na pytanie właśnie o tą kwestię: ,,A jak nie masz prawie nic w baku samochodu to jeździsz dalej na pustym baku czy tankujesz ?". Znajoma studiująca w Warszawie coś z dietetyki tylko potwierdziła powyższe.

[ Dodano: 2014-02-19, 19:48 ]

ważne żeby dziennie przyjąc te 1,8-2g białka na kg masy ciała

Mogę Cię także posądzić o naukowy bełkot ? Bo skąd Wiesz, że tylko tyle wystarczy białka? :) To także są naukowe rozważania, których granice wyznaczone są od 1,4 do 2,5 g białka na kg masy ciała. Także też widzę tutaj naukowy bełkot. Oczywiście ironizuje w tym momencie

Trzeba umieć odizolować bełkot od informacji, które są zgodne z zasadami funkcjonowania ludzkiego organizmu, a potem nazywać dane rzeczy bełkotem. Pozdrawiam

https://forum.wrestling.pl/topic/33495-si%C5%82ownia-i-inne-formy-treningu/page/17/#findComment-344170

WPC Łowickie już zamówione (zgodnie z obietnicą - wypróbuje). Dorzucam do tego BCAA od Sci-Teca i Witaminy Olimpu - 176,70 taki zestawik, razem z przesyłką (u mnie w sklepie z odżywkami Łowickiego nie mieli, wiec kupuje wszystko na allegro) . Ktoś miał kontakt z tym BCAA 6400?
https://forum.wrestling.pl/topic/33495-si%C5%82ownia-i-inne-formy-treningu/page/17/#findComment-344270

Podajcie jakiegos sprawdzonego uzytkownika lub sklep allegro z odzywkami, dobre ceny i szybka wysylka.
https://forum.wrestling.pl/topic/33495-si%C5%82ownia-i-inne-formy-treningu/page/17/#findComment-344280

A propos - wcześniej podawałem linki do Centrumkulturystyki.pl. Zdecydowanie ODRADZAM ten sklep. Zamówienie złożyłem im coś około 7 lutego, a do dzisiaj nie dostałem zamówionych produktów, podczas gdy te, które zamawiałem przez Allegro z linków poleconych przez Ravena od ponad tygodnia spoczywają na półce. Powód: jebnęli się i kazali zapłacić przy odbiorze, a ja płaciłem im przelewem zaraz po zamówieniu. Paczkę kazałem zabrać i po telefonie ustaliliśmy, że wyślą mi jeszcze raz. Wczoraj (czyli 20 lutego) dostałem wiadomość, że wysłali paczkę pocztą. Więc pewnie dostanę upragnione suple w przyszłym tygodniu. Zatem wychodzi ponad dwa tygodnie oczekiwania na paczkę, a ja trening na suplach zaczynam od marca zamiast - jak planowałem - od połowy lutego. Niech się pajace z tego Centrum Kulturystyki walą na ryj.

PS Na stronie internetowej i facebooku reklamują się, że dokonują BŁYSKAWICZNYCH przesyłek. Zatem Street - jeżeli trafisz na nich na allegro lub miałeś po prostu ochotę u nich zamówić, to nie rób tego.

https://forum.wrestling.pl/topic/33495-si%C5%82ownia-i-inne-formy-treningu/page/17/#findComment-344286

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Najnowsze posty

• CzaQ
      Czytam fabułę i to jest film dla mnie Niestety nie oglądałem, ale posiłkując się jednym z najlepszych oraz w sumie moim pierwszym 'skeczem' ze "Śmierci na 1000 sposobów" zaryzykuję :  Tam było podobnie - kolega patrzy, a parka w lesie się dyma. Chłop, więc zaczął tyrać kiepana, ale mu było mało. Na szczęście nieopodal przechodził szop pracz, więc chłop go myk i zaczął posuwać. Szop w końcu się wyrwał i utarmosił jegomościowi Wacka   Podejrzewam, że nie będzie to samo, ale postanowiłem się podzielić  
    • -Raven-
      Film Doom Generation. W jednej ze scen, jeden z trójki bohaterów podgląda pozostałą dwójkę jak się dymają. Co było kontrowersyjnego w tej scenie?
    • CzaQ
      Nowy Rok, Nowa Era! Yuhuuu!  Otwarcie sezonu, czyli coś się wydarzy. Pewnie jakiś pas zmieni właściciela, będą epizodyczne występy itd.  Post będzie trochę inny niż zwykle, ale mam nadzieję, że się będzie podobał.  Na początek paczka wideo - jak zwykle dobra w W. Tryplak już kłamie, że sold out arena kiedy pełno siedzeń wolnych i od razu mu nos rośnie Na początek wychodzi The Rock ze skiepszczonym theme songiem. Pierwszy zgrzyt, wolałem riffy. I.... gra face'a znowu? WTF.. to było szybkie. W dodatku póżniej te materiały wideo z backstage'a i cała otoczka jego feudów szlag trafił. Solo Sikoa czeka na Rzymka w walce stołów. Rzymianinowi polepszyli theme song. Ten wstęp dużo daje. Pełno interwencji oraz wygrana Romualda?! Niesłuchane, wręcz niewiarygodne. Mamy teaser nowego zawodnika. Zapauzowałem. Co tu pisze? Penera? Penra? A może Penta ;>  Ciekawie.  Royal Rumble w przyszłym roku w Riyadzie.. czyli będzie niesłychane gówno. Quiz : Co zawsze CzaQ robi jak @ KyRenLo  wrzuca nowe foty dupeczek? :  Cena przemowa. Aż zapomniałem, ze to jego ostatni rok... I musiał przypomnieć jak zmaścili jego pojedynek z Takerem. Boże co za bookingowe gówno to było., Istny samograj tak spierdolić. Ale przyzwyczaili nas. OK, jestem pewny, że tę edycję RR wygra Jasiexor. Wydaję mi się, że nie pójdzie po pas WWE tylko WHC bo tego nowego WHC jeszcze nie miał. Gunther przegra z Ortonem i będzie Cena vs Orton part 67 z tym, że jak Joshua wygra będzie jako jedyny mistrzem 17 razy w karierze, a więc przebije Flaira. Natomiast Kodas zmierzy się z Pancurem o główny pas. I mamy main eventy obu nocy. Może jeszcze tak się przytrafi, że Randall dobije do 16 razy pas i zwakuje po czym oboje z Jasiem będą mogli zostać rekordzistami - to by było stawka. Aczkolwiek nie wiem ile razy Orton miał pas i nie chce mi się sprawdzać. O rany. X pac wygląda jak na święta zjadł X paca i stał się Bully Rayem. Powiedzcie, że nie! :   Livka Brazil vs Ryja Ripley - no i mamy obiecany title match. Jeśli jedyny to będzie zmiana. And there it is. Nowa mistrzyni. Co za zaskoczenie. Za to po walce Domino dostał w jajka, a Andrzej zaliczył cameo. Przyjechał, zebrał czek, popozował z fajną duperą i tyle go widzieli. Jeszcze zbotchował (jak kogoś ominęło ) : https://www.youtube.com/watch?v=VK-4MnsfAIA&ab_channel=VogulePoland24 Jeszcze jedno - czy Alienowej czasem nie było widać sutka w tym przydużawym staniku? O fuck! Bayley na backstage'u. Chyba trochę podjadła na święta.  https://www.youtube.com/watch?v=LKuriXNyZeY&ab_channel=ReptilianinSHOTY kurde ta Lyra Valkyrie'a fajna jest! "Main Event' Jey Uso vs Drew McIntyre. A, czyli wychodzi na to, że chłopaki w końcu spadli z hierarchi. Tak mi się przynajmniej zdaję. I mam nadzieję. Drew aż się zesrał na rzadko :  Nowa zabawa! Tu macie template Drew jak sra - wklejcie go w najzabawniejszym miejscu :   Wchodzi kolejny epizod tym razem Hulk Hogan. A gdzie Colby Covington? ;d Na koniec walka wieczoru CM Punk vs Seth Rollins.  Jeszcze kilka lat temu powiedziałbym, że najlepsi ringowo zawodnicy, teraz to ci na najwyższym szczeblu, którzy jako tako się prezentują choć Punkowiec ostatnio nie zachwyca. To XXX na plecach Filipa to w końcu oznaka, że założył konto na Pornhubie w końcu i nadaje z AJ Lee?  Ogólnie spoko walka - dużo się działo było kradnięcie finisherów, przełamywania, zmiana przewag i 'dramatyczny' finish.  Phil wygrywa? Wow, nowe, nie znałem.  Ogólnie spoko gala. Tutaj mały dodatek.  Polskie akcenty @ MattDevitto :      I na koniec mały bonus, czyli już typowy mem o netflixie tym razem w 'naszym' wydaniu     Nawet dobry odcinek, ciekawe ile taki poziom się utrzyma
    • Jeffrey Nero
      Jak tylko ogłosili tą galę w Australii to wiedziałem, że raczej na 99% wygra Toni. Casey Lee ostatnio trenowała z Mercedes Mone też jest z Australii może dla dobrej reakcji zaliczy tam debiut.
    • PTW
      TO SIĘ DZIEJE! Na sobotniej gali oficjalnie rozpoczynamy turniej o pas mistrzowski kobiet! <3 <3 <3 PTW Women's Championship Tournament Diana Strong vs. Amy Heartbeat Zapowiadaliśmy, zapowiadaliśmy i zapowiadaliśmy, w końcu czas spełnić obietnicę! :) Na gali 11 stycznia odbędzie się walka otwierająca turniej o mistrzowskie złoto pań i zapowiada się niezwykle smakowicie! Nasza rodzynka Dianę Strong, która wydaje się murowaną faworytką do zdobycia tytułu będzie podejmować świetną zawodniczkę z Niemiec - Amy Heartbeat! Siłaczki z Zakopanego przedstawiać nie trzeba, bo czyny mówią więcej niż słowa, a ona zrobiła w i dla PTW tyle, że jest niepodważalnie jedną z twarzy federacji. Pozostaje pytanie czy presja oczekiwań ze wszystkich stron nie okaże się bardziej przeszkodą niż pomocą? Na to na pewno liczy Amy, czyli niezwykle pozytywnie nastawiona do świata wojowniczka, która dzieli się z fanami i przeciwniczkami miłością, ale na czas tej walki będzie musiała włączyć szósty bieg i znaleźć w sobie sportową ambicję i agresję - w końcu na zwyciężczynię tego wyścigu czeka na mecie pas mistrzowski! To co, Diana z pierwszym krokiem ku temu, co jej się po prostu należy, czy szok i niedowierzanie po upsecie stulecia? DOWIEMY SIĘ JUŻ W SOBOTĘ! :) Przeczytaj wpis na oficjalnym fanpage PTW.
  • Dodaj nową pozycję...